- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- ASUS notebook topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pakriksz
őstag
Hogy lehet egy USB wifi adaptert működésre bírni linuxon, ha nincs a rendszerben alapból hozzá driver?
Van egy linux mint 15 (ubuntu alapú), meg egy rtl8188 chipes wifi cucc. A hozzá adott lemezen lévő automata telepítős nem lehet telepíteni, mert állandóan elszáll a script root jogért sírva (se sudo sh install.sh-val nem jó, se sudo su, majd sh install.sh-val sem).
Találtam hozzá alternatív drivert deb formájában amit dpkg -i vel telepítettem, amit elindítok és feltelepül rendben. Újraindítás után dugdoshatom az usb-be, nem történik semmi. iwconfigban nem látszik, a gui-s hálózati beállításoknál sem, de a lsmod-nál sem látom a modult.
"sudo modprobe 8192cu" (más a driver neve de elvileg ugyan az a driver van a 8188-ra és a 8192-re is) után az lsmodbam megjeleni a modul, de ennyi. Used by-nál semmi nincs, iwconfig még mindig üres, csak eth0(sima vezetékes hálózat), és lo van. -
Nkboy
senior tag
How to change the color depth?
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
DefaultDepth 16
Modes "1024x768" # Monitorod felbontása
EndSection -
GIJoe
addikt
Üdv, remélem jó helyen kérdezősködöm, adott egy Lubuntu telepítés, mivel a régi gépen behalt az AGP
ezért egy PCIos 3DFX Banshee-t használnék, de szaggat bizonyos ablakok, olvastam hogy kevés lesz a 16 MB videó ram, és 16 bitre kellene levenni a színeket, de sehol nem találom, se X11, se config file sehol.
Esetleg van e vmi tippetek.... -
Videl
csendes tag
Erősnek azért nem mondanám. Majdnem 5 éves laptop. A videokártya szintén nem egy csúcskategória: Intel GMA 4500. A processzor Intel Pentium Dual-Core T4200 2 GHz. Szerintem ez az egy normális alkatrész van benne
Ha hd vagy youtube videót nézek, akkor kb. 20-40 % a proci használat. Régebbi gépen/gyengébb alkatrészekkel elhiszem, hogy rosszabb a helyzet.
-
Fenyő
őstag
Gondolom egy erősebb gépen hardveres videógyorsítás képes vga-val nem sokat oszt szoroz a dolog (meg ha épp nem csinálsz semmit
), ahol érdekes lehet az egy erősebb egymagos vagy low-end kétmagos procis rendszer, régi vgaval megspékelve.
Én egy erősebb egymagos A64 (3200+, 2gb DDR400, X800Pro) gépen próbáltam ki a különféle Linux Mint disztrókat és nem a ram fogyasztás volt a szűk keresztmetszet, hanem egyértelműen a proci (gondolom a vga is belejátszott mivel csak nyílt driver van hozzá), Cinnamonnal pl átlag tevékenységnél 20-30% között volt a procihasználat, ugyanez XFCE-vel csak olyan 7-10% körül, ami még mindig kicsit több az Xp-nél (kb az LXDE lehet egy szinten vele) mérteknél (de, ott ugye van normális driver vga-hoz, meg egy mégiscsak 13 éves rendszer), viszont flash-t nem nem számítva kb mindenben gyorsabb/pattogósabb volt a Linux, SP3-as XP azért alapból bekajál 500-600 mega ramot. -
Fenyő
őstag
válasz
Apollyon #19586 üzenetére
Válasz ment
Hogy on is legyek, találtam egy táblázatot az egy egyes ablakkezelők memóriafogyasztásáról;Érdekes lenne egy ilyen összehasonlítás pocihasználatból is, mert egy adott paltformon a memória ált. könnyebben bővíthető, mint a proci. Mondjuk nem gondoltam volna, hogy pl a MATE kb fel annyi ramot eszik mint az XFCE, mert prociból viszont kb pont fordított a helyzet.
-
Apollyon
Korrektor
Na itt a lényeg! Gyakorlatilag ugyanazt csináljuk és használjuk, csak az évekkel ezelőttikhez képest ugyanahhoz több erőforrás szükséges.
A weboldalak design-ja, és a használt beépülők (flash, javascript) miatt is van ez. Egyébként teljesen feleslegesen, mert meg lehetne oldani ugyanazt ami ma van kisebb erőforrás igényűre, csak tesznek rá.A továbbiakban a témát folytassuk itt az OFF topikban, pont erre nyitották.
(#19585) Fenyő: Linkelt topikba megy a válasz
-
Fenyő
őstag
válasz
Apollyon #19582 üzenetére
Nekem vannak cirka 25 éves XT és 286-os gépeim, azok is működnek, elpusztíthatatlanok, szóval tényleg nem kell csodálkozni, hogy egy régi vas működik, sokkal inkább mint egy 10-15 éves, egyrészt mert volt bennt anyag (nem voltak olyan szigorú környezetvédelmi előírások, viszont cserébe ma meg az előállítás sokkal rombolóbb), és mivel régebben jóval drágább is volt a számítástechnikai eleve hosszabb élettartamra is tervezték, nomeg jóval egyszerűbb vasak voltak ezért ami kevesebb dolog romolhat is el.
És valóban volt egy időszak amikor nagyon gyors volt az avulás (kb az ezredforduló környékén), egy 2005-ös C2Duo vagy A64 X2 még ma is nagyon jól használható, míg egy 2000-es P3-assal nem sok mindent lehet kezdeni nemcsak most, már 2010-ben sem, az alap szintű használhatóság határa szvsz mostanság min egy erősebb P4/Athlon Xp 512 megával (de gigával az igazi) vmi nagyon lájtos disztróval.
Vladi: Az lehet, hogy a felhasználói szokások nem igazán változtak az elmúlt 10-15 évben, viszont a szoftverek komplexitása és harvderéhésge igen, amik jelentős része kiváltható lenne régebbi verzió használatával (pl egy 97-es Office meg egy 2010-es között átlagfelhasználói szemmel nincs nagy különbség), viszont netezni mát tökéletesen képtelenség kényelmesen akárcsak egy P3-ason is, az más kérdés, hogy akár 286-oson is lehet Arachnéval. -
Vladi
nagyúr
válasz
Jester01 #19581 üzenetére
Na jó, de miért nem érdemes használni? Mi az amit ma csinálsz és 10 éve nem?
Én végiggondolom, semmiben nem különböznek a felhasználói szokásiam a 10 évvel ezelőttihez képest.
Ugyanúgy képi, hang és szöveg információt veszek magamhoz. A felhasználók 95%-a ugyan így van ezzel. -
kovaax
őstag
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Jester01 #19581 üzenetére
Ez igaz, merthogy az elmúlt 10 évben megsokszorozódott a teljesítmény. Viszont manapság ez a dolog már lelassult, ma az új generációs hardverek annyival nem tudnak sokkal többet mint mondjuk a 2000 vs 2005-ben megjelent cuccok. Pl egy win98 vs winXP közötti gépigény még sokkal nagyobb mint egy Pista vs Csempe között. (Linux alatt a gépigény ugye nem mindig kulcsfontosságú
) Azért kíváncsi leszek, hogy a mai Thinkpadek hol lesznek 13-14 év múlva...
ee ezt majd inkább kifejtem az off topikban -
Fenyő
őstag
válasz
ubyegon2 #19575 üzenetére
Júj ezt a Cruncbanget én is próbáltam, hát nekem az nagyon spártai és macerásan konfigurálható volt és még csak kevesebbet sem eszik a Lubuntunál (ami elég kezes és szép is), akkor ha már az abszolút sebesség a szempont, inkább az Antix pofásabb is gyorsabb is és könnyebben kezelhető is, persze mind szigorúan szvsz. A Bodhi viszont így ránézésre szimpatikus, lehet majd kipróbálom vmikor.
-
Fenyő
őstag
válasz
anorche1 #19573 üzenetére
Az alternatív telepítőt próbáltad? Ha az sem jönne be, Peppermint 3 is Lubuntu 12.04-re épül, ill Antix 12-es final cheats-xorg módban még a Lubuntuhoz képest is kevesebb ramot eszik (110 mega vs 55).
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
Adott egy thinkpad r40, 256mb rammal, Pentium M Centrino procival és 20gb hdd -vel. Xp felment rá, de kegyetlen lassú, ezért a lubuntu 14.04 -et szerettem volna rárakni, az viszont hibát dobott, mert a proci nem támogatja a pae -t. Melyik verziót dobjam fel rá, ami még felmenne? Vagy hogy lehet ezt megoldani?
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
VSFTPd konfigolásban tudna valaki segíteni? Annyi lenne a lényeg, hogy TC-vel fel tudjak csatlakozni a melóhelyen lévő szerverre, és ott bármerre tudjak mászkálni. Ubuntu 14.04 szerver, router mögött, ezért jó lenne, ha tudnám melyik portokat kell forwardolni.Amit észrevettem, hogy a Total Commander 227 Entering Passive Mode-nál a szerver helyi címét akarja megnyitni, nem a külső IP-t. Ezzel mit tudok tenni?
-
Nkboy
senior tag
válasz
_Dumber_ #19566 üzenetére
Change folder permissions and ownership
Szerk.: Ugyan már nincs mit!
-
_Dumber_
őstag
Azt hogy?
Ez van a gépemen:
NAME FSTYPE LABEL UUID MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ext4 data1 e130be5c-4bb7-4bf5-9edb-c30f67f91cde /home/dumber/Adatparticiok/data1
├─sda3 ntfs data2 80AEB718AEB70626 /home/dumber/Adatparticiok/data2
├─sda4
├─sda5 ext4 21f596e4-4cea-4d72-aea9-bc684d85f43d /run/media/dumber/21f596e4-4cea-4d72-aea9-bc684d85f43d
├─sda6 swap a7d7eda6-0ce0-46e0-ac99-7179130f2e70
├─sda7 ext4 0ce65dd5-68bb-4152-987c-272f147d472d /
├─sda8 swap 3cf85619-6020-4c26-87d2-0587ba6e8696 [SWAP]
└─sda9 ext4 a616908e-c3c3-43b2-826c-42f85d56faa2 /run/media/dumber/a616908e-c3c3-43b2-826c-42f85d56faa2az sda5 (KUBUNTU) sda9 (teszt manjaro) is fel van csatolva, és azt sem vettem saját tulajdonba, mégis működikvisszavonom.. az is zárolt
-
_Dumber_
őstag
Lehet én vagyok a fáradt, de egy alapvető műveletet nem tudok végrehajtani (igaz ilyet még nem csináltan)
Szitu:
Volt egy windows7 is a gépemen. Ennek a particiója fel volt csatolva a linuxra:
/dev/sda1 /home/dumber/Adatparticiok/data1 ntfs-3g auto,user,exec 0 0
Letörőltem !
Végleg.
Megformáztam ext4-re, majd az fstab-ban felcsatoltam:/dev/sda1 /home/dumber/Adatparticiok/data1 ext4 defaults,auto,user,exec 0 2
Látszik is a megfelelő helyen de nem tudok csak root-két írni rá !
Miért???
-
Fenyő
őstag
Sziasztok,
Másik Linuxos topikban már kérdeztem, de nem jött válasz hátha itt többen látják, szóval adott egy K7S8X-es (2500+, 768mb, Ti4200) gép, amire felhúztam egy Lubuntut, viszont a flash palyert (Athlon Xp) és az nvidia settingset (geforce4) downgradelni kellett benne, hogy lehetne beállítani, hogy ne akarja mindutalan frissíteni őket (főleg az nvidia settings idegesítő, mert minden egyes bootolás után az arcomba nyomja, hogy frissíts)? -
McSzaby
őstag
Sziasztok,
valakivel volt már olyan, hogy egy nagyobb text fájlt próbált elküldeni emailben "mutt" nevü programmal, de az elszúrta a text formázását?
Egy log fájlt szeretnék elküldteni egy megadott címre, bármit csinálok szétcsúszik a szöveg, a text. Úgy csúszik szét az egész, mintha nem lenne sorvége karakter, vagy nem odatenné ahol kell.
Tudtok megoldást rá miért csúszik szét? Mi lehet az oka?
Parancs:
mutt -s "tárgy" -- test@test.com < "fájl"Gondolom itt az a probléma, hogy < "fájl" résznél a vi-t hívja meg, hogy szerkessze az E-mailt és a vi cseszi el... valakinek ötlete...??
-
kexksz
addikt
Hybrid VGA-s notikhoz hogy viszonyul a Linux? HD4000 + HD8730m
Illetve ti hogyan osztanátok el egy 128 gigás SSD-t, ha Linuxot és Windowst is akarok rárakni?
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #19543 üzenetére
ha a kulcstartónak üres master jelszót adsz, nem fog többet jelszót kérni.
-
bambano
titán
a raidnek blokkokban címezhető valami kell. erre a blokkos fájlrendszerre felrakott fájl is pontosan ugyanúgy felel meg, mint egy partíció.
ha elfelejted azt az összerendelést, hogy loop-file = diszk, és elfogadod, hogy loop-file = diszkpartíció, akkor továbbléphetsz.
az fstabbal kapcsolatban:
1. ha az auto-t kicseréled noauto-ra és benne hagyod, akkor sem fog "lefagyni" bootoláskor.
2. a mount képes maga alá húzni a losetup-ot és megcsináltatni vele a loop node-file összerendelést, valahogy így (nem biztos, hogy pontosan emlékszem):
mount -o loop /home/userneved/tefajlod /mnt/valamiha ezek után a mount opcióit bevésed az fstabba, akkor automatikusan mountolni fogja, ahogy Jester már leírta előttem, ez inkább csak háttérinfó volt.
-
Jester01
veterán
-
Ph895
csendes tag
na kitöröltem fstab-ból és most bebootolt elsőre.
Viszont még mindig nem értem, hogy ha a loop0 eltűnik reboot után, akkor (noha a file0 már megmarad amióta nem a /dev -be teszem) de hogyan férek akkor hozzá a virtuális diskhez minden boot után? Automatikusan nem tudja bemountolni, mivel az sem találja és ezért lehalt a boot, szóval nekem kéne boot után kézzel felmountolnom, de nem találom sehol csak a file0-t. -
Ph895
csendes tag
Szerintem ha ezt:
/dev/disk/by-uuid/d5ea0487-70e3-4bbd-acc7-83f0286ed7a1 /mnt/d5ea0487-70e3-4bbd-acc7-83f0286ed7a1 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
kitörlöm az /etc/fstab-ból akkor megjavul a boot. Legalábbis remélem, mert úgy tűnik, hogy ez volt a loop0-s disk. Meg tudja valaki erősíteni? -
bambano
titán
akkor ma is tanultál valamit.
a raid működik partíciókon is, tehát loopback driveren keresztül felcsatolt több konténerfájllal is működik.szerk: az fdisk pedig működik konténerfájlokon is, tehát nem kell losetuppal felcsatolni előtte. csak warningot ad, nem errort.
minden további nélkül beírhatod, hogy fdisk /home/enusernevem/virtualdiskemfajlneve
-
Ph895
csendes tag
Oké, most már nem is tudok bootolni, mivel fekete képernyővel minden hibaüzenet nélkül megáll a bootolás folyamata. Mikor meguntam kinyomom a gépet, és ekkor már recovery mode-ban indul újra, itt dob egy hibaüzit, hogy nem találja a mountolandó kötetet és vagy nyomok egy S-t hogy ezt kihagyjuk, vagy M- et a kézzel javításhoz. S után bebootol.
M -et is próbáltam, de ott nem tudom mit csináljak, mindenesetre a hibaüziből az jön le nekem, hogy a filesystem-et kéne meggyógyítani (az eddig működő win7-es partíción is kikapcsoltam már az automountot, hogy ne zavarjon be, de persze ez sem segített). hogyan tudnám 'default' -ba tenni a filesystemet? Gondolom a file0 -ból csinált virtuális diszket akarja bemountolni bootkor és nem találja, de én sem találom, hogy kikapcsolhassam rajta az automountot. Ötlet? Köszi. -
-
Ph895
csendes tag
válasz
bambano #19528 üzenetére
két okból, egy: arról még csak nem is hallottam, hogy egy (mégha virtuális is) disk működhet partícionálás nélkül.
kettő: direkt ezt akarom gyakorolni, pl.: raid tömbök létrehozását, de mivel nem a saját éles rendszerem szeretném elrontani, eztért gondoltam létrehozok egy virtuális drive-ot ahol veszélytelenül gyakorolhatom az mdadm -et meg a lvm-et például. -
Ph895
csendes tag
Oké, csináltam megint egy file0-t a home-ba, de most losetup (loop0 lett) után nem piszkáltam az fdisk-el, hanem egyből GUI-val formáztam (mielőtt partíciót csináltam volna, mivel nem volt partíció-készítés opció), defaultból ext4-re formázta, be is mountolta, szép és jó, file-t is másoltam az új drive-ba teszt képpen.
De: fdisk-el továbbra is azt írja /dev/loop0-ra, hogy nincs rajta partíció. Ez nem értem, akkor hogy működhet, df szépen mutatja:
sysadmin@sysadmin-System-Product-Name ~ $ df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/sda5 61718524 32157692 26418996 55% /
none 4 0 4 0% /sys/fs/cgroup
udev 1973600 4 1973596 1% /dev
tmpfs 404772 1044 403728 1% /run
none 5120 0 5120 0% /run/lock
none 2023844 0 2023844 0% /run/shm
none 102400 44 102356 1% /run/user
/dev/sda1 89999996 65923288 24076708 74% /mnt/D038C93F38C924F6
/dev/loop0 27633 408 25587 2% /media/sysadmin/New VolumeÖtlet? Köszi előre is.
-
Ph895
csendes tag
Jobb ötlet híjján betettem akkor a /mnt -ba a file0-t. Ott se működik, csak onnan még letörölni se tudom, mivel nem én vagyok a tulajdonosa, még úgy sem, ha chown-al root -nak adom és rootpasswordel megyek neki...
Szerk:
na, a rm -f levitte. -
Ph895
csendes tag
válasz
f_sanyee #19523 üzenetére
Köszi, beraktam most a home-ba. fdisk-el csináltam rá partíciót.
v-re és w-re ezt dobta:Disk /dev/loop0: 33 MB, 33554432 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4 cylinders, total 65536 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x449e274aDevice Boot Start End Blocks Id System
/dev/loop0p1 2048 65535 31744 83 LinuxCommand (m for help): v
Partitions 1: cylinder 5 greater than maximum 4
Partition 1: previous sectors 65535 disagrees with total 68105
Remaining 2047 unallocated 512-byte sectorsCommand (m for help): w
The partition table has been altered!Calling ioctl() to re-read partition table.
WARNING: Re-reading the partition table failed with error 22: Invalid argument.
The kernel still uses the old table. The new table will be used at
the next reboot or after you run partprobe(8) or kpartx(8)
Syncing disks.Mi nem jó?
Köszi! -
Ph895
csendes tag
Hi,
Linux Mint 15 64 bit.
Csináltam egy file-t:
dd if=/dev/zero of=file0 bs=1M count=32
-val a /dev -be. Majd ebből egy virtuális diszket:
losetup -f file0
Aztán erre tettem egy partíciót (raid-est) fdisk /dev/loop0 -val. De w-vel véglegesíteni már nem tudtam, mivel 22-es hibát dobott. Újraindítás után teljesen eltünt, nem csak a partíció, de a loop0 is üres volt, meg a file0 nevű file is eltünt a könyvtárból. Tehát újra létrehoztam a file-t, újra losetup-oltam (0-sat adott neki, ez is azt mutatja, hogy a korábbi loop0 eltünt), majd most fdisk helyett GUI-val csináltam neki partíciót, de most sima linuxosat (83-ast). Szépen látszódott megint, semmi hibaüzi, de reboot után ez is eltünt, a file0-val együtt. Van valakinek ötlete, hogy mit csináltam rosszul?Köszi.
-
Erik04
csendes tag
Sziasztok,
egy fontos dologban kérném a segítségeteket. A gépészmérnöki szakmához szükséges szoftverek (Autocad, Creo 2, Catia, Inventor, Solidworks, Ansys, Matlab, Wolfram Mathematica) és az alap szoftverek: Adobe Reader, Microsoft Office működnek Ubuntun. Ha igen, hogyan?
A segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv,
Erik -
klambi
addikt
válasz
Cyber_Bird #19515 üzenetére
dede webmail kell, csak hansló vagy jobb tudású (ha van), amire felfigyeltem azaz @mail, de róla nem tudok semmit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan tudnám rávenni a KDE-s Debian7-en az Appert, hogy jelszó kérés nélkül frissítsen? Magától lefut az ellenőrzés a háttérben, csak feldobja a jelszó kérő ablakot. Az itt olvasott polkit-es megoldás nem működik: [link], mást meg nem találtam.
-
klambi
addikt
válasz
Imi1981 #19500 üzenetére
egyszerű és gyönyörű megoldás a windowshoz (bár nem értem miért 32 bites..)
minitool partition magic megformázod és hozzáfűzöd amihez akarod...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Seagate Exos X18 16TB SAS merevlemez
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- iPhone 15 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3069, 93% Akkumulátor
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest