Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aDtG
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani valakit Budapesten aki a holnapi vagy a szombati napon össze tud nekem rakni egy hosszabbítót? Csak a dugvillát, illetve a és az elosztó sort kellene rákötni a kábelre.
Köszönöm!
-
demars
addikt
válasz
bluemirage #3296 üzenetére
Pont emiatt írtam, mert én is 2,5 -el állok le minden konyhai dugaljnak.
Hétvégén lesz egy konyha felújítás, nem kértek semmi extrát "csak" néhány dugaljat. Mivel a házat nem tudják most áthúzatni, így a szomszéd falra teszek egy elosztót (5x10mm betápot kap) , onnan indítom a csöveket és minden 2,5 vezetékkel lesz húzva.
Hiába nem kértek, kapnak extrát, mert bizony leállok mosogató gépnek, pára elszívónak, elektromos főzőlapnak, stb, ha netán karácsonyra a Jézuska új tűzhelyet, vagy masinát tojik az asszonynak ne legyen belőle gond! -
HA 13A-ra volt biztosítva a dugaljkör akkor műszakilag OK ez a 2,5-ről 1,5-re való váltás. Ez a gerinről leágazok dolog olyan kádárkockás régi villanyszerelés.... amikor 4-6 kismegszakító volt és kész. Manapság már körökben és jó sok körben kell gondolkodni és így a 24-36 modulos szekérny is betelik... Ez esetben a gerinccel körbemegyek dolog már nem OK.
A másik hogy, így nem fogja érteni a tulaj, hogy egymás mellé bedug egy pirítót és vízforralót a teához és miért vágja le... Mert elfogyott a két egymás melletti konnektorra méretezett 13A. Ezért jobb a konyhában eleve minnél több 2,5-el lejönni, azokat mind 16-ra biztosítani, ami egyébként a szerelvény névleges értéke is...
Tudom, hogy ez villanyszerelői szempontból több küzdelem a merev 2,5-es kábellelDe pont innen indul a sztori.
szerintem nem [off] amit írtál.
-
demars
addikt
válasz
bluemirage #3292 üzenetére
Tavaly voltam besegíteni egy ismerősnek szerelvényezés volt a meló. Minden dugaljnál 1,5 MCu. Kérdeztem, hogy konyhánál nem sovány az 1,5? Legyintett, csak a 2 méteres szakaszok vannak lehúzva 1,5 el, a gerinc 2,5 mindenhol, külön körön minden dugalj csoport, 13A biztosítva. Könnyebb a szerelvényeket bekötni.
Elektromos főzőlap kiállás volt 4-es Mkh. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
bluemirage #3292 üzenetére
Azt csodálom amúgy, hogy miért nincsenek olyan szerelvények (vagy vannak?), amik fixen át vannak kötve és csak az elsőhöz kell bevezetni a betápot.
Gyanítom azért, mert nem éri meg a gyártásuk a sok variáció miatt.. -
-
demars
addikt
Üdv!
Impulzus relés világítás kapcsolás gyakorlati kivitelezésében kérnék tanácsot!
Milyen vezetéket, kábelt? használtok a nyomógombok bekötéséhez? Több relé is van forgalomban melyiket ajánljátok?
Jól gondolom, hogy érdemes a nyomókhoz a Nullát kivinni?
Külön viszitek a nullát, vagy egy világítási körről leveszitek? Vezérléshez (nyomokhoz) milyen keresztmetszet ajánlott?Köszönöm a segítséget!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
bluemirage #3285 üzenetére
Jaja, szerelvényeknél a sodrott 2,5-es is teljesen jól használható érvéggel. Bár személy szerint én egyszer se vetemedtem rá
-
válasz
Zolabol #3283 üzenetére
Gondolom sodrott vezetékről van szó és nem kábelről.
Pont a gerincet' nem abból viszik egy lakásban. Csak hátránya van. Az MCU tömör vezetékekkel szépen lehet csőben dolgozni. Behúzóval szépen bejön. A kötéseknél teljes szabadság van a tömör vezeték esetén... már ami a kötőelemeket érinti és nincs érvéghüvelyezés. Gyorsabb és egyszerűbb és az MKH vezeték 15-20%-al lehet kb. drágább, mint az MCU.
Aztán pont a szerelvényezés ahol előfordulhat az, hogy egy 2,5-es tömör vezetékkel nehéz dolgozni és emiatt ott valaki sodrottat használ.
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Sikerült kialakítani a lakáselosztót, és nagyjából a köröket.
Lakás elosztótól mennék tovább.
Arra gondoltam, hogy az elosztó doboztól sodrott vezetékkel mennék tovább, és a körök gerincét ezzel csinálnám, majd a dugaljak/kapcsolók stb tömörrel osztanám le.Szerintetek ez járható út? Úgy érzem, behúzás és szerelés szempontjából kényelmesebb a sodrott. Érvéghüvelyezés ellenére is.
köszi
-
topi66
aktív tag
válasz
szabifotos #3274 üzenetére
Van róla papírom,és már bő 20 év tapasztalatom. Amennyiben csak kamerákkal, webes eszközökkel akarsz foglakozni,akkor engedd el, (mert nem a tudást adják sajnos az iskolában) a riasztó is a mabisz miatt számít,már amennyiben érdekel valakit. A papírmunka és a sallangok ( pl rendőrhatósági engedély is csak nyűg. Persze szép és jó a papír,és a legális tevékenység. Csak legyen aki a tudást is meg akarja fizetni,mert sajnos riasztót és kamerát,mellesleg mindent is
tud szerelni a magyar ember. Láttam sok csodát( Mekk Elekek által tákolt rendszereket) még céges munkáknál is. Tudod,hármas szabály...olcsó,jó és szép de csak kettőt választhatsz. Mindenesetre dícséretes a tanulási szándék. Nem tudom hol laksz,de sokszor van képzés biztonságtechnikai nagykereknél,ott sok mindent tanulhatsz
-
válasz
bluemirage #3278 üzenetére
Na megnéztem... az említett fusi betonkeverő kapcsolója KKM3-100-6008 lehetett ami nettó 120 eFt-os nagyságrend, de inkább több.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
bluemirage #3278 üzenetére
-
válasz
radi8tor #3276 üzenetére
"A másik amin égnek állt a hajam, hogy 8eres kábelt tettek be a gipszkarton fölé - természetesen csak 3 vezeték volt belőle használva. Agyrém"
Az maradt, volt... jött... valahonnan. Hány ilyen van, hogy ilyen 'pottyant be' és 'éppen van' dolgok kerülnek belépítésre.
A kedvencem: 100A-es irányváltó tokozott Ganz KK kapcsoló házi betonkeverőn. A kapcsoló 3x többet ért, mint maga a keverő. Mondtam, hogy rakok fel neki szép újat és még rá is fizetek, ha nekem adja. De nem adták oda...
Valakinek valahonnan az volt kéznél'.... amikor rárakta arra rozsdás keverőre. -
-
radi8tor
MODERÁTOR
Az aláírásával tartja a hátát érte. Lelke rajta.
Múlt héten dolgoztam egy lakás felújításán. Budget verzió meg sietős, tehát nem sikerült rávenni a tulajt a teljes felújításra.
Égnek állt a hajam, amikor az 1-es vezetékekhez 16A-es kismegszakítókat tettek be. Gyakorlatilag csak 16-os volt bent.
A másik amin égnek állt a hajam, hogy 8eres kábelt tettek be a gipszkarton fölé - természetesen csak 3 vezeték volt belőle használva. Agyrém. -
lappy
őstag
válasz
szabifotos #3274 üzenetére
Ez olyan mint a villanyszerelő végzettség hivatalosan csak azzal lehetne mégis sokan maguknak csináljak
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Van itt valaki, akinek van vagyonvédelmi rendszerszerelő képesítése?
Szembe jött velem a hirdetés és a villszer vizsga után, lehet belevágnék. Persze egy POE kamerarendszer összerakásához nem kell nagy tudomány, de érdemes ezt mégis elvégezni szerintetek? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csababarca #3271 üzenetére
Láttam már építkezést villany nélkül.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csababarca #3269 üzenetére
Aggregátort is lehet bérelni végső esetben.
-
csababarca
őstag
Én most (= két hónapja nyújtottam be az igény, minden dokumentummal) kértem hálózat kiépítést az utcába, az ár még rendben lenne, viszont 2022 novemberére vállalták. És ez még nem a bekapcsolás, hanem csak a hálózat kiépítés, gondolom, az majd megint egy jó fél év mire kiépítik a fogyasztásmérőt is.
eléggé elkeseredtem, próbálok futni egy kört, hátha ha ideiglenes áramot vételeznék építkezéshez, az gyorsabban meglenne. Van erről valakinek tapasztalata, vagy ez is felejtős?
Van a merőleges utcában kb 40 méterre a telkünktől vezeték, oszlop stb, de nem onnan akarják kiépíteni felénk a hálózatot, hanem a 400 méterre található másik merőleges utcából. Erre is rákérdezek, miért így van, nem logikus nekem.Szerettünk volna jövőre építkezni, de ha tényleg elhúzódik novemberig az ügy (tervezés-engedélyeztetés az áramhoz 10 hónap wtf....
) akkor felejtős a dolog.
-
demars
addikt
válasz
WaterWawe #3264 üzenetére
Kihívsz egy fölmérőt és kiméri, illetve kijelöli. Te pedig leütsz jelölő karókat. Ez a te költséged.
Ha építkezel feltételezem van felelős műszaki vezető aki ezzel is foglalkozik. Rá is bízhatod. Nyilván ez is költség.
Abban igazad van, ha az önkormányzat kisajátít egy kis részt (későbbi tereprendezés, járda, csatorna, stb miatt) oda ne kerüljön mérő. -
WaterWawe
őstag
Köszi, akkor tőlük nem fogok választ kapni.
A probléma összetettebb ennél, csak nem részleteztem mindent. A telek egyik végéből 45m^2-t ki fog sajátítani az önkormányzat. Így a mostani hivatalos telekhatár kisebb lesz és ez pont érintené a szekrény elhelyezését is. Nyilván nem lenne szerencsés, ha például utat építenének oda és útban lenne a szekrényem, de például a kerítést sem rakatnám oda, ha tudom hogy valamikor bukni fogom ezt a területet. Ezért kérdeztem, hogy a szolgáltató végez-e ilyen kimérést, hogyha én tudom, hogy a kisajátítás után meddig fog tartani a telek, akkor oda kérem a szekrényt és mikor kijönnek nem néznek hülyének, hogy nem is ott a telekhatárod.
Viszont akkor lehet az önkormányzatot próbálom megpingelni, hogy akkor valamit mondjanak erre mert addig nem igazán tudunk haladni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
bluemirage #3261 üzenetére
Igen, ha elmegy az áram, rögtön jön értesítés a telefonomra, és a riasztó meg még min. fél napot működik akkuról (bár valójában csak hobbyból raktam föl: egy közeli bázis miatt folyamatosan rendőrautók járnak el az úton, nincs betörés a környéken)
De tény, h így bárki megrongálhatja a plombát
Gondolom azért így telepítik, mert külterület, és így egyszerű dolga van a leolvasónak, otthon sem kell legyünk.
-
lappy
őstag
válasz
bluemirage #3261 üzenetére
Igen igazad van, de úgy kell a telekhatáron belül elhelyezni, hogy bármikor a szolgáltató hozzáférjen. De a felelősség a fogyasztón marad, így ha vki bezúzza egy fél téglával akkor fizetheted (nem igazán van jó megoldás)
-
válasz
Degeczi #3260 üzenetére
Nálad még az is lehet, hogy telekhatáron kívül van.
Közterületen elhelyezett mérő esetén a mérővel kapcsolatos bármilyen felelőséggel nem a mért fogyasztó, hanem a terület tulajdonosan tartozik és "okolható"... pl. zárópecsétek, mágnesezés stb...
Vesztett már emiatt pert a szolgáltató. Ezért tisztább és az elvárt helyzet az, hogy a fogyasztó területén van a mérő és innentől ő is felel érte. Jogilag tehát nem a kerítés, hanem a telekhatár dönt első sorban.Értem én, hogy a DÉMÁSZ-nak kényelmesebb kerítésen kívül dolgozni... kvázi közterületen... de volt már ebből gondja a szolgáltatónak... szóval valamit valamiért.... Műszakilag mindegy... ez inkább jogi dolog.
szerk:
Illetve van aki az ellátás biztonság és úgy általában biztonság (riasztó, sőt inkább kamerák ellátása) miatt ragaszkodik, hogy legalább területen belül legyen. Ez is érthető. -
Degeczi
nagyúr
válasz
bluemirage #3259 üzenetére
-
válasz
WaterWawe #3256 üzenetére
Amíg Te magad nem tudod a telekhatárt, addig érthető a szerelő/szolgáltató hozzáállása. A Te területeden kell állni a mérőnek. Később egy csomó bonyodalom adódhat abból, ha telekhatáron kívülre kerül a mérő. Ezt el akarja kerülni a szolgálató is.
Más:
Láttam villanyórát még kerítésen kívül is.... ugyanis a telekhatárnak és a kerítésnek sem kell feltétlenül egybe esnie, sőt vannak esetek amikor csak beljebb építhető a kerítés.Ilyen esetben az is előfordulhat és úgy tűnhet, mintha közterületen lenne a mérő... pedig valójában kerítésen kívül, de mégiscsak a tulajdonos területén... azaz telekhatáron belül van.
-
WaterWawe
őstag
Sziasztok!
A telkünkre köttetjük be az áramot. A szerelő szerint a szerkénynek, amiben a villanyóra lesz, a telekhatáron belül kell lennie 1M-rel és ezt a szolgáltató ellenőrzi is. Azt mondta, szeretne látni egy karót, hogy hol van a telekhatár, hogy onnan tudjon számolni.
Van lehetőség a szolgáltatónál kérni, hogy mérjék ki előre, hogy hova lehet / kell tenni a szekrényt? Gondolom ha ellenőrzik akkor valami infójuk van arról hogy hol van a telek határ.
(Földmérés volt, de azzal csak cad fájlt kaptunk ami alapján tudunk mérni, de ez nem a legbiztosabb támpont.)Bármiféle ezzel kapcsolatos tapasztalat érdekelne.
-
-
-
Novics
senior tag
Urak!
Az ágy mellől is szeretnénk kapcsolni a hálószobában a villanyt. Hogyn pozíciónáljuk a kapcsolót? Tudom, ahogy nekünk kényelmes. A szaki is ezt mondta, és a neten sem találok túl sok támpontot. Nincs valami ajánlás, bevett gyakorlat? Aztán megnézzük, hogy az nekünk mennyire jön be, de legalább ki lehetne indulni valamiből.
-
Vesa
veterán
válasz
radi8tor #3244 üzenetére
Falikar, ezért igen. Meg ugye sima izzócsere kapcsán is hozzáérhet bárki. A lámpatest leírásában is benne van, hogy kötelező rákötni a védőföldelésre. Annyit az egész nem ér, hogy valakit esetleg áramütés érjen. Nekem börtön és egy életre tönkretenne, az illetőnek meg halál. Bár van Fi relé a házon, a családom életét azért nem bíznám rá.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csemberlen #3242 üzenetére
Fene esne ezekbe a milliméterekbe.
-
Vesa
veterán
Felmerült ez is, mert van szerződés természetesen. De arra jutottam, hogy nincs sok értelme, mert nem az a probléma, hogy a javítás mértéke vagy bonyolultsága miatt szerelő kell, hanem az, hogy a beglettelt kötődobozt bontani kell a javításhoz. Onnantól pedig gyakorlatilag mindegy, hogy ő javítja ki -egyszer valamikor, ha a tengernyi munka miatt ráérne erre az egyébként kb. 10 perces munkára-, vagy én magam csinálom meg. Ha ő javítja ki, az is csak a vezetékezésre terjedne ki, a festést így is buknám, mert arról nyilván nem ő tehet, hogy nem akartam szerelődobozt látni a falon ezért eltüntettem a festőkkel.
Azt hiszem az lesz a legjobb, ha keresek valami olyan lámpatestet, amit nem kell földelni. Létezik ilyen egyébként? Gondolom ez attól függ, milyen anyagból készült. Pl. fa/műanyag esetén valószínűleg nem kell védőföldelés. Ha ez járható, akkor így bukom a kevesebbet, csak egy falikar árát. Más kérdés, hogyan tudok erről meggyőződni vásárlás előtt??? Olyan kategória sajnos nincs a webáruházakban, hogy "védőföldelést nem igénylő lámpatestek".
Élőben is bontani kéne a dobozt ehhez szertintem.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Gipszkartonba való szerelvénydoboz (kapcsolónak meg dugaljnak) mekkora körkivágót igényel?
-
lappy
őstag
Így már érthető mi a nagy gond, sajnos neked kell a szerelővel megegyezni hogy csinálja meg, nem szakszerű szerelés miatt. Szerződés van? Ha van abban mi van leirva? Különben ha nincs akkor amit javasoltak
Azért ezt olvasd el hátha segít.
https://www.villanylap.hu/lapszamok/2014/oktober/3304-szerelessel-karbantartassal-kapcsolatos-jotallas-es-a-szavatossag-iii -
Vesa
veterán
Ez egy új ház, csak most fejezzük be az utolsó szobát. Ha kicsit korábban figyelek erre -bár nem nekem kéne, nem keveset fizettem a szerelésért-, akkor nem lenne gond, mert még festés előtt át lehetett volna húzni a vezetéket a csőben is. De most már bontani kéne a frissen glettelt és vakolt falat.
-
lappy
őstag
válasz
csemberlen #3237 üzenetére
Igazad van de nem minden villanyszerelő szabvány szerint építi ki a hálózat vagy egyszerűen a régi meglevő hálózatot folytatja (lásd a problémát)
-
lappy
őstag
válasz
csemberlen #3232 üzenetére
Ja nem tudtam hogy te minden lámpahoz ha pen van akkor 10mm2 vezetéket huzol ki
-
demars
addikt
Kérdezném a magán vállalkozó kollégákat, ki milyen munkafelvevő, munka megrendelő lapot használ? Egy mintát kérnék.
Minden esetben szükséges szerződés? Ha igen mi szerepeljen benne? Esetleg egy egyszerűsített változatot küldene valaki?
Illetve hogy kezelnétek egy olyan "problémát", amikor az ügyfél a munka közben, (vagy még az elején) azt mondja, hogy köszi de nem kell! Nyilván az anyag igényt felmértem, anyagot beszereztem. -
Vesa
veterán
válasz
csemberlen #3232 üzenetére
Igen, Fi relé van a házon. Akkor ez így kivitelezhető? Nem lesz baja senkinek? Vagy inkább vegyek olyan falikart, amit nem kell földelni? Már ha létezik ilyen.
-
Vesa
veterán
Sajnos nem tudom mi az a Pen vezető...De nem hinném, a falból simán 2db 1,5-es vezeték lóg ki, a fekete fázis és a kék nulla. Mármint miben mekkora vezető van? A falban? Ott az említett 1,5-ös sima egy eres rézvezeték. Nem tudok vezetéket cserélni a falban, éppen ez a probléma. Jól kicseszett velem a villanyász.
-
Vesa
veterán
Üdv,
Vettem egy falikart, amit rá kell kötni a földelésre mert fém teste van, de a villanyász valamiért nem vitt földelést a lámpához, csak a fázis és a nulla vezeték van ott. Behúzni egy zöld/sárgát nem tudok, mert a kötődoboz ahova megy a cső, most lett leglettelve és le lett festve a fal, szóval azt tuti nem fogom ezért leverni.
A kérdés: Az érintett falon téglaszeletes burkolat van, ami még nincs fugázva. Arra gondoltam, ha szakmailag nem tiltott, elvinnék egy zöld/sárga vezetéket a fugák között egy másik kötődobozba ami nincs befalazva, vagyis rámenne a fuga a vezetékre. Sajnos komplett MBCU kábel nem fér be a fugába, tehát csak simán a 1,5-ös merev zöld/sárgát vinném. Megoldható-e így, vagy ez veszélyes, tiltott, üldözendő stb..??Annyit az egész nem ér, hogy gondom legyen belőle, de logikusan a földelővezeték nem veszélyes üzem. Egyszerűen nincs más ötletem.
-
draco31
veterán
LED reflektor esetén ha a földelés vezeték csak lóg bent a házban valamerre, akkor azt elég ha egy csavarhoz rögzítem belül, és kész?
-
tylerddd
veterán
Üdv! Ilyen hosszabbítót találtam egy helyi üzletben, amiről hangosítás során használt aktív hangfalnak kellene majd mennie, esetenként kültéren. Ugyanakkor nem tudom, hogy a leírásban szereplő "feszültség/áram: 250 V~/10 A max." mit jelent pontosan, de korlátnak érzem. Ár/szín tudom nem tényező, de itt ezek is megfelelnének. Vagy hagyjam és nézzek valami drágább darabot? Köszönöm!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csemberlen #3221 üzenetére
Cool, köszi.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
noorbertt #3218 üzenetére
Amennyire látom, ez nem riasztó, hanem arra való, h meglévő vezetékes riasztódat (ill. annak érzékelőit) illeszd otthonautomatizáláshoz - amit mondjuk min. ügyességgel magad is megtehetsz fillérekből...
Ezért nem foglalkoznak a táp kérdésével, hiszen a meglévő riasztó dobozában ehhez adott a stabil 12V táp, akku, és annak töltése.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csemberlen #3217 üzenetére
Említetted egyszer, hogy valami frankó falszkennered van. Milyened van?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
noorbertt #3215 üzenetére
Névleg 12V-osak. A táp sem hajszálra annyi, az akku pedig a töltöttségétől függően - és az akkut tölteni kell úgy, h az élettartama kárára se menjen (közben a 14V-ot is meghaladhatja a töltőfeszültség)
De ha ez egy korrekt (nem kínai vacak) riasztópanel, akkor erre természetesen gondoltak, és van rajta töltőáramkör (de az előbbiből adódóan nem 12V-os tápról megy a cucc, hanem magasabbról, különben nem tudna akkut tölteni. Jellemzően eleve a panelen van a tényleges tápegység, így kívülről már csak egy trafóval, azaz pl. 16V váltófesszel kell táplálni), és a megfelelő pontra (nem a táp és a panel közé) kell az akkut kötni.
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Hobbi szinten játszom az árammal.. viszont amit nem értek ,tudok azt meg sem próbálom..
Lenne egy valószínűleg alap dolog amit nem értek, kérlek aki tud segítsen:)
Van egy 12v DC 2ah kimenetes táp, amit egy riasztó panelhoz kaptam. Szeretnék egy akkumulátort közbeiktatni, hogy ha elmegy az áram még működjön.
Kinéztem egy ilyen akkumulátort: [link]
Ha a tápegység és a panel közé kötöm az akkumulátort, akkor abból baj nem lehet? Gondolok itt arra hogy a panel nem tud kisülni vagy bármi hasonló..Paraszti ésszel, szerintem nem lehet baj hiszen a táp, akkumulátor és a panel is 12v. Akkumulátor esetén a 5.5 ah tároló képességét jelöli ez tiszta de mi a helyzet a táp esetén?
Köszönöm a türelmet
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kuntics #3212 üzenetére
Vannak olyan műanyag szegélylécek, amiben van 1-2 kábelnek hely. Ezek kicsit nagyobbak az átlagos szegélyléceknél.
Anno nálunk az előző lakó kábelcsatornával oldotta meg a szegélyléc felett. Én lekaptam azokat festés előtt és ment be az az 1 kábel a szegélyléc alá (nekem nem ilyen kábelcsatornás van hanem van egy kis rés a fal és a parketta között, pont befér oda a kábel. -
kuntics
aktív tag
válasz
radi8tor #3202 üzenetére
Vettem 2,5mmes kábelt, probléma letudva. A hálózatbővítés mindenképpen meglesz, tervben is volt.
Ezzel kapcsolatban esetleg valami tanács?
”Kérdés a szobák kábeleinek elvezetése,mivel falba nem tudom bevésni. Mennyire hülye ötlet a fal mellett a padlón elvezetett kábelcsatorna? Parkettázás is lesz,a kabelcsatorna simán elférne a szegélyléc alatt.“ -
válasz
Gyurike #3207 üzenetére
Ha fehér a fal, vagy van meg nem romlott javítófesték
Ez esetben másik javaslat: vakolat alatti MMCU 3x1,5mm, konnektorig le. Gipsz... minuszosan. aztán a maradék "0-6"-os vagy "0-3"-as kis zacskós glettgipszel. Majd festékkel lejavít.
Az MMCU bevésése csavarhúzó, snitzer, kis lapos véső... stb... Mondanám, hogy két csíkban vágd be flex-el... és kocogtasd ki a vakolatot, de az már nagyon porol.Nem tudom, hogy hol van, de se nem logó kábel, se nem kábelcsatorna... se nem hungarocel- stukkó takarás... nálam nem jöhet szóba. De nyilván nem én fogom nézegetni.
Sokan kényelmi szempontok miatt ipari' szerelést csinálnak lakásba, pedig nem nehéz két ujjnyi széles hornyot csinálni és visszajavítani, ha van hozzá passzoló festék. Ha nincs... akkor én pl. inkább újra festeném a szobát emiatt később.. ha színre volt festve... De ez én vagyok
-
lappy
őstag
válasz
Gyurike #3209 üzenetére
ha a teljesítmény nézzük akkor jó a vékonyabb is, de így hogy csak 1/2 m látszódik akkor is inkább a 1mm2 raknám (nem lesz vele gond ha később lámpát cserélsz).
Azért a fél métert meg inkább akkor vmi csatorna (így hogy most már tudjuk, hogy konyhába lesz) más megoldás nem igen van szerintem -
Gyurike
tag
Sziasztok!
Szeretnék felszerelni egy 3-as GU10-es lámpát, aminek a kábele majd egy konnektorba fog menni.
A feltűnésmentesebb kábelezéshez szeretnék minél vékonyabb kábelt használni. Mi az a legvékonyabb kábeltípus, amivel ez biztonságosan megoldható? (Ha nagyot akarok mondani, akkor max 30 wattot fogyasztana a 3 LED izzó, de inkább 20-at se.)Előre is köszönöm!
-
sztanozs
veterán
Sziasztok! Kerti világitásnak, kisháznak készítenék elő vezetékelést (földvezetéket lehetőleg), milyen márkát/típust ajánlanátok (vezeték, kötődobozok, költéri dugaljak)?
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobil flották
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest