Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuntics
aktív tag
Konyhával kapcsolatban még meggyőzhető vagyok, ott semmi nincs rögzítve. Csak akkor mit csináljak 10m másfeles mmcu kábellel?
Fürdő viszont marad 1,5.
Később milyen problémák jöhetnek elő? Kis 7m2 konyháról beszélünk, sok gép nem fér be. Kombi hűtő fix, meg pár kisgép lesz bent.
-
kuntics
aktív tag
Gáz van,általányos,szinte ingyen
ezért max légkeveréses sütő lesz,de az sem feltétlen. Nem vagyok nagy szakacs. A 1,5mm-es kábel kevés a konyhába meg a mosógéphez? Csak mert az már megvan,nem szívesen cserélném ki. Szobákba is 1,5ös lesz, nincsenek ott úgysem nagy fogyasztók
Az kimaradt,hogy a bejövő oldal is max 10A terhelhetőségű jelenleg
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Panelfelújításban vagyok, villamos hálózat is csereérett. Konyhába a régi vezeték helyére falhoronyba megy majd 3x1,5 mmcu, fürdőbe 3x1,5 mbcu kábel. Kérdés a szobák kábeleinek elvezetése,mivel falba nem tudom bevésni. Mennyire hülye ötlet a fal mellett a padlón elvezetett kábelcsatorna? Parkettázás is lesz,a kabelcsatorna simán elférne a szegélyléc alatt. A masik kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy milyen kábellel csináljam? Mmcu vagy mbcu? Sarkoknál melyikkel tudnék jobban elfordulni?
A terv,ahogy kinézne,annyi változással.hogy a konyha 2 külön kör lenne:
[kép] -
Novics
senior tag
Fix bekötést szeretnék.
A rendelet/szabvány/akármi hárompólusút ír, de pl demars is - meg a netes leírásokban - kétpólusút. Most akkor mi van?!
(Holnap felhívom a gépészt, hogy most akkor mi van, hogyan szokták itt a környékben ezt megkövetelni, de benne sem nagyon bízok, mert hát ő gépész, nem villanyász. A villanyász meg nem gépész...)A gyengébbek - vagyis saját magam - kedvéért: Tehát akkor egy ilyen kismegszakítóval már jó vagyok? Csak mert nekem laikusként fura, hogy ugyanolyan kellene az egy fázisú kazánhoz, mint a 2 fázisú főzőlaphoz. (Csak más A.)
ÁVK lesz - külön a gépészeti helyiségnek -, meg EPH is.Tényleg az a gond, hogy szeretném érteni is, hogy mi van, de a szakikkal - gépész, villanyász, festő, kőműves, burkoló, stb... - szinte lehetetlen beszélni, mert nem arra válaszolnak, amit kérdezek, nem is értik, hogy mit akarok kérdezni, meg talán nem is érdekli őket.
-
demars
addikt
válasz
bluemirage #3189 üzenetére
Volt szerencsém fázis érzékeny kazánhoz. Beüzemelték, később szóltak, hogy nem működik... Dugvillát átfordították, nekik úgy jobban tetszett. Nyilván átkötöttem és öröm és boldogság 😂
Viszont ez is GYMS megye, -beszéltem a felülvizsgálóval, Ö mondta, hogy mit kér. Én pedig úgy csináltam. Dugvillás bekötést kért.
Ez egy Westen Star Condens kazán, ezeknek mindegy, hogy melyik szálon kapják a fázist.
A többi az OK, AVK, kétpólusú leválasztás. Elég lett volna 4A értékű, de a boltban nem volt, csak 6A. -
Degeczi
nagyúr
válasz
bluemirage #3189 üzenetére
Nálam a pici Bosch kazánt dugvillával szerelték, és volt is mindkét irányban bedugva már, ez nem kényes rá.
-
"Gázkazánt csak dugvillával szerelve veszik át"
GYMS megyei tapasztalatok, hogy: nem.
A 2P-s leválasztás a kazán környezetében, megfelelő biztosítás... általában 6A, ezek nyilván lehetnek egyben... EPH, ÁVK stb... ez a lényeg.A dugvilla bizonyos kazánoknál pl. immergas.... kvázi garanciavesztést is okozhat. Sok márkánál L/N polaritásra figyelve kell bekötni a kazánt. Ez dugvillánál nyilván nem biztosítható 100%-osan.
Lehetnek kazánok, ahol az L/N nem lényeg... és ott nem gond a dugvilla... De úgy általában nem is nagyon emlékszem dugvillás bekötésre.
-
lappy
őstag
Egy kicsit pontosabban
4.2.7. Gázfogyasztó készülékek erősáramú villamos hálózatra csatlakoztatása
a) Olyan gázfogyasztó készülék, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, és áram
felvétele nem éri el a 30 A áramerősséget, a villamos hálózatnak csak olyan részéről táplálható, amelyet testzárlat esetében (a tápláló áramkörbe, a tápláló elosztóba vagy az azt megelőző táplálásba iktatott)
30 mA érzékenységű vagy ennél érzékenyebb áram-védőkapcsoló önműködően lekapcsol.b) Olyan gázfogyasztó készüléknél, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, a
gázfogyasztó készülék közelében az áramkörbe iktatott hárompólusú (2s+f) megszakítóval vagy dugós csatlakoztatóval biztosítani kell a villamos hálózatról való leválasztás lehetőségét.c) Olyan gázfogyasztó készüléknek, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, a testet – csak szerszámmal bontható módon – össze kell kötni a villamos hálózat érintésvédelmi védővezetőjével. Ha a villamos csatlakoztatás dugós csatlakozóval van megoldva, akkor ez az összekötés a dugós csatlakozó védőérintkezőjével legyen megoldott.
d) Olyan gázfogyasztó készüléket, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, csak olyan helyen szabad felszerelni, ahol a gázcső hálózat be van kötve az épület egyen-potenciálú hálózatba. Épületen belül új gázcsőhálózat esetében ellenőrizni kell a fő földelőkapcsot (vagy fő földelősínt), illetve a gázcsőhálózatnak ezzel való összekötését. Gázfogyasztó készüléknek meglévő csőhálózatra való csatlakoztatása esetén azonban ennek ellenőrzése elhagyható!
-
Novics
senior tag
Urak!
Van különbség a sima 2 pólusú kismegszakító és az 1P+N kismegszakító között? Gázkazán leválasztásához csak az 1P+N a jó, vagy a 2P-sel is meg lehet oldani? (VGF szaklapban mindenhol 2pólusút írnak, igaz az nem villamos szaklap.)
A villanyásszal sem jutok dűlőre, Schneiderből 1P+N meg sehol nincs raktáron.Szerk:
Villanyász lapban ezt írják:
7/2016. (II. 22.) NGM rendelet
Olyan gázfogyasztó készüléknél, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, a gázfogyasztó készülék közelében az áramkörbe iktatott hárompólusú (2s+f) megszakítóval vagy dugós csatlakoztatóval biztosítani kell a villamos hálózatról való leválasztás lehetőségét.Na most akkor mi kell nekem, a gázkazán mellé?
-
pipo112
őstag
válasz
csemberlen #3179 üzenetére
Na majd Pénteken kiderül
-
pipo112
őstag
válasz
csemberlen #3177 üzenetére
Ma intéztem az engedélyt, Péntekre kaptam. Majd akkor jön a saját szerelőm is azt kiderül hogy vezeték vagy ott a kismegszakító a gubancos. Még egy kérdés, ma néztem az órát, eddig ott villogott egy piros led, ma viszont nem ez jelent valamit?
-
-
Zolabol
tag
-
pipo112
őstag
válasz
csemberlen #3170 üzenetére
-
Zolabol
tag
válasz
bluemirage #3151 üzenetére
Viszont felmerült még egy technikai kérdés.
A bojlerhez egy szétválasztatlan PEN megy, amit a nappali órától osztanak el? (Régi ház)Hogy oldják meg? Mert most jelenleg a nappali kislakáselosztóból megy neki a föld direktbe a bojlerhez (ahol megtörtént a nappali szétválasztása), kapcsolón keresztül pedig a fázis-PEN.
Gondolom a bojlerhez tervezett elosztó szekrényben már nem közösíthetem a nullát és a földet... mert akkor az már újra egyesítésnek számítana?
Tehát jó lesz az a megoldás, hogy átmegy a fázis+PEN az RBCO-n, a földet pedig a nappali szondájáról kapja?
-
demars
addikt
válasz
pipo112 #3166 üzenetére
Dobj fel egy képet az óráról, szekrényről!
Ennél az elrendezésnél, a jobb alsó doboz nincs plombálva, erre én szereltem fel egy nyitható fedelet (itt van a FI relé). Ez az elmenő fogadó , ezt bonthatod. Ha nincs ilyen doboz, akkor valóban nem lehet megoldani plombabontás nélkül!Egyébként, ha az óránál ott a 3f (szolgáltató megnézte), akkor sanszos, hogy megkotlott a betáp kábeled!
-
Zolabol
tag
válasz
bluemirage #3151 üzenetére
Köszi, ez lesz a megoldás.
@Lappy a kapcsoló a mért körön van, az óra felett, ez megy közvetlenül a bojlerre 2,5-ös rész kábellel.
-
Hauptmann
veterán
Létezik, hogy nem nagyon létezik gyárilag szerelt 3-as elosztó 2,5 mm2 kábelkeresztemteszettel? Nem nagyon találtam, csak 1,5-ösök vannak mindenhol.
-
pipo112
őstag
Sziasztok! Segítség kellene!
Nemrég Bővítettem 3fázisra, csütörtök este felkapcsoltam a fürdőben a villanyt és elment az áram azon a szakaszon a kis megszakítót nem csapta le se a biztosíték doboznál se a villanyóránál. A szerelőm ellenőrizte másnap reggel ott a biztosíték dobozzal együtt rendben van minden. Azt megállapította nem jön be 1 fázis. A mvm ki lett hívva ők megállapították hogy az óráig bejön a 3fázis, mi lehet a hiba?
-
demars
addikt
mert a méréstől csak megszakítás nélkül mehet a bojler ig a vezeték
Ez melyik szabvány írja elő?
Csak mert eddig szinte minden régi háznál volt bojler kapcsoló (vagy forgó vagy a fent említett KBI típus) ami a mérés után van beépítve. Nem plombált gumman táblákon szokott lenni egy ilyen kapcsoló és egy diased vagy kismegszakító.
Ezeket én egy sima bővítés során lecserélem egy 2P kismegszakítóra. Volt amikor a régi helyére szereltem fel, volt amikor az új nagyobb elosztóba került. -
válasz
Zolabol #3149 üzenetére
Az egy lépéses megoldás, egy ÁVK-val kombinált 2 pólusú kismegszakító. RCBO... ezek jó drágák, de ez esetben egyben meg van oldva a FI relé és a 2 pólusú leválasztás
A másik megoldás sima 2p kismegszakító
Aztán ehhez FI relé. Én így oldanám meg és 2,5-es vezeték.A bojler leválasztó kapcsoló akár GANZ KK, akár a klasszik bojlerkapcsoló KBI-163 még abból a korból való amikor a mérőórához ilyet raktak, hogy ezzel oldják meg teljes leválasztást, amire a sima 1p-s kismegszakító vagy olvadóbiztosíték nem volt képes. Nosztalgiából lehet ilyet rakni és akkor sima 1p-s kismegszakítót mellé, de szerintem felesleges. Pl. ez a műanyag belsejű KBI-163 már nem olyan legendásan tartós,mint az előd. Ez is elk.rvult.
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Bojler bekötésében kérnek segítséget.
Jelenleg így van: óra 16b kismegsz. -> vezérlő -> Ganz kk kapcsoló -> bojler.
Nem lenne célszerűbb lecserélni a Ganz kapcsolót egy 3modulos szekrényre, benne 2 pólusú kismegszakitó (13A) és egy föld elosztó a sínre?
Van aki a külön fi felére is esküszik, mivel azon az ágon nincs... -
lappy
őstag
válasz
csemberlen #3144 üzenetére
igaz hogy jó de műszakialag és gazdaságilag jobban megéri a 4+0 elven működő
-
n0rbert0
senior tag
Sziasztok,
Túlfeszültség védelem T1+T2.
Nálam TN-C hálózat van (3L + PEN), amit a lakáselosztóban TN-C-S-re alakítok AVK-val. De az AVK előtt még ugye TN-C van és oda akarom párhuzamosan berakni a túlfeszültséglevezetőt.
Milyen túlfeszültséglevezetőt kell választani ebben az esetben?
pl.:Phoenix Contact 2800189
vs
Phoenix Contact 2800184
-
csubuka
addikt
válasz
Degeczi #3110 üzenetére
Köszönöm a választ neked is!
Ahogy láttam így van az MSZ447-ben, ha az ember 3 fázist akar, akkor emelt bekötési teljesítményt ír elő az 1 fázishoz képest. Persze felteszem a műszaki leírás, ami a bejelentési tervekhez jön az inkább csak egy ajánlás, de a szaki aki csinálja nagyon köti az ebet a szabványokhoz. Még ha ebben az esetben nincs is olyan nagy értelme talán...
-
hNp88
aktív tag
válasz
Degeczi #3135 üzenetére
igen, de ott jobb esetben nullázóvezető (népiesch nevén védőfőd) megyen a nulla és a három fázis mellett
demars kolléga inkább a földelésről felszálló 10-es cirmos MKH-ra gondolhatott.
demars: nekem sincs plombabontásim, de szerencsére van 1-2 ismerős akinek igen
szerintem te is tudnál ilyet felhajtani. ilyen munkát én meg sem csinálnék, ha nincs szabványosítva a mérőhely.
egyébként ha már úgyis teljesítménybővítés lesz, ahhoz elő fogják írni a szabványosítást, dobozcserével, mindennel. azt nem tudod megvárni?
-
demars
addikt
-
hNp88
aktív tag
ha az óránál meg tudnád csípni a valószínűleg 4-es vagy 6-os alumínium vezetéket, már jobb lenne a helyzet. nem sokkal, de jobb.
esetleg mért fővezeték-csere?... mellé még egy (kettő...) földelés és ez a része már korrektnek mondható lenne.
tudomásom szerint nem tiltja semmi, hogy a földelés bekötő MKH-ját a táppal közösen vidd.
-
demars
addikt
Ok, köszi.
Mi a "megoldás"?
Hogy oldjam meg úgy, hogy szabályos legyen?
Óra alá nem néztem, felette 2 db diazed van. Néhány méterre van a kazánháztól, tudok külön vonalat húzni neki.Csemberlen: lehet én fogalmaztam rosszul.
Egyébként húzhatom pl a szondától egy szakaszon a 10 -es MKH vezetéket együtt a betáppal (csatornában)?
-
draco31
veterán
Ami a házban lesz vezeték, a szaki hozza.
Csak gondoltam itt tudom mennyi kell ebből méterben, így azt megveszem én, fel is szerelem, aztán a szerelőnek majd csak be kell kötnie. Kb 20-30 méter hosszan nem 5 perc felrakni a falra az eresz alatt végig, aztán ezzel is már idő van spórolva. Illetve a kötődobozokat.
Még azt nem döntöttem el, hogy gégecsőbe húzzam-e bele a vezetéket, vagy sem. -
lappy
őstag
-
draco31
veterán
válasz
bluemirage #3127 üzenetére
Akkor jól gondoltam, hogy ez csak valami hülye szöveg pluszban.
Másik kérdés. Falusi házon lesz 3db refi, vagy 4, még nem döntöttem el teljesen. Ebből 3db új, 1 már régebbi, de mindegyik 20W.
Át lesz fűzve a ház villamos hálózata, régen volt már 1970 amikor épült.
Van 1db 100-as égő most ami kintről és bentről is kapcsolható. Ennek a helyére lesznek kötve a refik, így egy kapcsolással felkapcsol majd mindegyik, nem külön kell majd végigmenni az egész udvaron egyesével kapcsolgatni a kültéri fényeket.
Mivel hagyományos égő volt eddig, így annak nincs földelése. Ezeknek a refiknek viszont elvileg kellene. Szóval így 3 eres vezetéket vegyek, és oldja meg majd a villanyos a földelést valamerre, vagy nem olyan fontos ezeknek a föld? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Már az is csoda, hogy ezt ráírták a lámpára. Ami engem meglep, mert ilyen alapon minden fixen beköthető fogyasztónak a leírásába bele kéne kerülnie ennek.
-
hNp88
aktív tag
válasz
"és nem szabad városban 50 felett, országúton pedig 90 km/h felett menni és minden pénzmozgással járó gazdasági eseményről számlát kell adni. Szóval nagyon sok szabály van. Fontos a betartásuk."
-
válasz
draco31 #3125 üzenetére
Ha csak éjszakairól van használva, akkor nem lehet vele műszaki(!) gond. Rádiófrekvenciásan van kapcsolva az éjszakai.
Ha vegyesen van éjszakai és nappaliról használva és relével nappali és éjszakai között van kapcsolva az áram és az "suta módon" van kivitelezve, akkor lehet gond. De rendes két relés kapcsolással ott sem lehet gond. De ez ide offtopicSzabály szerint nem szabad éjszakai' áramra kötni ilyen fogyasztókat, pláne nem szabad leválasztható módon... és nem szabad városban 50 felett, országúton pedig 90 km/h felett menni és minden pénzmozgással járó gazdasági eseményről számlát kell adni. Szóval nagyon sok szabály van. Fontos a betartásuk.
Társasházakban láttam, hogy itt-ott még órával van vezérelve az éjszakai' áram... Központilag pl. az egész lépcsőházban, egyszerre. De ez már ritka... ott előfordulhat az, hogy az éjszaka, azaz este nagy részében van ilyen áram. Minden más esetben simán lehet, hogy pont este bizonyos órákban nincs vezérelt áram. De pl. délután néhány órára megint van.
-
draco31
veterán
Egy kérdésem volna. Vettem pár LED refit. A hátán magyar szöveg, el is olvastam végig, aztán egy dolog megütötte a szemem.
Csak nappali áramról használható, éjszakai áram használata esetén meghibásodhat, amit garancia esetén tudnak bizonyítani, hogy éjszakairól működött, és ebben az esetben nem él a garancia. És egyébként is éjszakai áramot világításra használni lopásnak számít.
Hogy bizonyítanák, hogy éjszakairól ment, az nem ugyan olyan tulajdonságú, mint a nappali áram? (van éjszakaim villanybojler miatt)
-
hNp88
aktív tag
ilyen esetben szabályos sehogy sem lesz a kivitelezés, a földelési ellenállás értékére nagyon figyelj oda, 2 de akár 3 szonda sem ördögtől való ötlet. ha az a másfeles vezeték megszakad (márpedig a nulla előszeretettel szokott) akkor bajok lehetnek... mind üzemi, mind ÉV szempontból.
-
demars
addikt
1,5 réz
Másik dobozból húzom a tápot, oda a Villanyórától jön az 1,5 MBCU.
Most köttetik a gázt, jövő hónapban pedig új mérőt kapnak (bővíttetik). Azt nem én csinálom, egy ismerős reg szerelő.
Sajnos itt is a villany az utolsó, mert ugye az nem látszódik.
Tavasszal szigeteltek , múlt héten tető csere volt, most gázt köttetnek. Gondolom kifestetnek, utána meg mehetek "óvatosan és por nélkül" dugaljakat reszelni, meg égett kötéseket "javítani" -
Novics
senior tag
Én veszem meg, de előtte persze vele is lecsekkoltatom a listát. Csak hát az nem olyan egyszerű, mert ilyenekre nem ér rá. Hogy minden hülye kérdésemre válaszoljon, meg összerakja a listát. (Ismerős faterja, aki meló mellett szerel villanyt - rendes villanyszerelő, meg érintésvédelmis csak nem ez a főállása, ez csak "hobbija".)
Meg szeretem is érteni, hogy mit miért, hogyan. (Tudom, ez a legrosszabb.) -
Novics
senior tag
válasz
bluemirage #3119 üzenetére
Pont azért kellene duplanyomó, hogy ne legyen annyi.
Ez jó lehet? (Ha már a kapcsolók Schneider, akkor gondoltam a szekrényben is minden az lesz.)
-
Mindenképpen impulzusrelé és aztán ahhoz nyomó. Akár duplanyomó... ha imádod a sok kapcsolót
Az impulzusos kapcsolás trendi és jó. Manapság már alig látok keresztváltós kapcsolást. Biztos van még néhány öreg szaki aki megszokta és nem tud elszakadni tőle.
Még sima váltót, 2 helyre még azt mondom van értelme felrakni... De ahol már pl. 5 helyről kell valamit kapcsolni... arra találták ki az impulzusrelét. A keresztkapcsolók darabja kb. egy ezressel drágább, mint a nyomó... Pl. Legrand Valena esetén.
Impulzus relé meg 2500-3000 környékétől már van és akkor már ugyanott vagy. Szerintem 5 nyomó+relé olcsóbb, mint 2 váltó és 3 keresztkapcsolóDe legyen kb. ugyanannyi... Persze ha nincs hely a szekrényben már a relének... De új telepítésnél igazam van.
-
lappy
őstag
válasz
csemberlen #3114 üzenetére
+1
-
demars
addikt
Sziasztok!
Belefutottam egy gázkazán bekötés projektbe. A kazánházban, ahol a készülék lesz nincs védővezető. Kötő doboz az van, van ott minden, de régi ház.
Ilyen esetben mit tehetek?
Az én ötletem: a bejövő nullát, mint PEN vezetőt kezelem, és én választom szét a kis elosztó dobozban.
12 modulos elosztó, ÁVK, 2p kismeg, dugalj (kazánnak), plusz egy 2 A kismeg a vezeték nélküli termosztátnak! Ezen felül egy HLAK kapocs, ahova érkezne a nulla (PEN) és a szonda vezeték , innen indulna a nulla vezető és a védő vezető.
Ez így jó lehet?
Nyilván a fűtés csövekhez lesz EPH sín és egyesével (nem felfűzve) bekötöm az összeset (gáz, víz betáp, elmenő, visszatérő).
Sürgős munka (ma reggel szóltak) , ráadásul ki jönnek ellenőrizni, megnézni EPH nyilatkozat miatt.
-
Novics
senior tag
Urak!
Már megint van kérdésem.
Lenne egy lámpa, amit 5 helyről is lehet majd kapcsolni. Mindenhová csillárkapcsolót szeretnék - 2 billentyűs -, viszont a szaki azt mondta, hogy ezt buktam, mert csak a két vége/szélső lehet az, a közteseknek keresztkapcsolónak kell lennie, az meg csak egy billentyűs. A Uplan duplaváltót tervezett be mindenhová - köztesnek is. Kinek van igaza?Szaki mondta az impulzusrelét is - nyomóból van dupla - de akkor meg megint csak bukom a két billentyűs designt, mivel nem raknék minden világításkörre impulzusrelét. (Egy vagyon lenne.) Vagy a kapcsoló alá szerelhető relével meg lehet hekkelni egy sima csillárkapcsolót, hogy az egyik fele "nyomógomb" legyen?
(Próbálom megszülni, hogy mennyi és milyen kapcsolót kell vennem.)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
csubuka #3109 üzenetére
1x50-el miért 3x32-t állítasz szembe? (ami közel kétszeres)
Már 3x16 is teljesen jól használható egy átlagos háztartásban, és ha tudod, hol lesz nagyobb fogyasztó, ahhoz is kérheted úgy (mondjuk villantyűzhely miatt 2x25 + 1x16, vagy hasonló, nem kell szimmetrikus legyen)Egyáltalán nem lenne sima ügy a sok amper sem, már a hálózattól is függ, mennyit esne a feszültség és nálad is sokkal kényesebb lenne a kötésekre, vezeték vastagságokra.
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #3108 üzenetére
Értem, ez jogos lehet sajnos. De egy kérdést megérhet nem? Mert ha adnak, akkor olcsóbban kijövünk, mint a 3x32 és összességében valahol egyszerűsíti az életet nem?
-
Stanley-B.
őstag
köszi, hát ez sajnálatos. Akkor vajon miért látok még az utcában is olyan családi házat amihez 2 helyről megy be vezeték?
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #3105 üzenetére
Csak azon agyaltam, hogy mi volna, hogyha a háznak lenne egy erős fázis bekötése, mondjuk 50A... Ilyen esetben nem kéne elosztogatni, hogy ez a fogyasztó arra a fázisra, a másik meg másikra kerüljön.
-
csubuka
addikt
válasz
sztanozs #3102 üzenetére
Jogos, valóban előfordulhat ilyen, de nálunk ilyet még sosem láttam, persze ez nem jelenti azt, hogy nem is fordulhat elő.
#3103 BB9000: Köszönöm szépen! Ezt jó tudni. Végülis ha jól olvasom ott, akkor gyakorlatilag elengedhetjük a "gyeplőt" és ha nem limitáljuk, akkor 1 fázisról is lehet akár az összes zónát is üzemeltetni, csak legyen elég erős a fázis, meg a kábel, ami a sütőhöz megy
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #3100 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Ejj, akkor lehet zsebbenyúlós lesz ez, persze mindenképp az lesz
Ám a főzőlapok 1 fázisra kötve mindenképpen limitálják magukat (egyszerre mondjuk csak kettő zónát enged használni stb... nem mintha reális lenne ennél többet a gyakorlatban használni...)? Akkor is ha bőven erős az 1 fázis, ahhoz, hogy az összes főzőzónát ki tudná szolgálni egy erős 1 fázis?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Battlefield 6
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest