Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- 3D nyomtatás
- Videós, mozgóképes topik
- LG LCD és LED TV-k
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nikon DSLR topik
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #31042 üzenetére
Konfigomon pendrive-ról nomodeset sor nélkül ez is csontra fagy boot közben.
Érdekességképpen; a Fedora 26 Cinnamon Live kiadása "bűvészkedés" nélkül alapból hibátlanul fut pendrájvról, minden működik, de már a fő Workstation kiadás az Ubihoz hasonlóan boot közben behal.
-
ALFA
senior tag
válasz ubyegon2 #31036 üzenetére
Nekem úgy tűnik, nagyon nem zártad le, és nagyon nem akarod elfogadni a tényeket.
Volt nagyon régen, amikor még "tanonc" voltam, egy hozzád hasonló öreg szaki, aki mindent úgy magyarázott, hogy rajta kívül senki se értse a lényeget, mindig kihagyott egy lényeges elemet, ami nélkül nem lehetett megoldani a feladatot. Az egyik utolsó dobása az volt, hogy egy fontos gép elé beépített még egy rejtett kapcsolót, így csak ő tudta használni a gépet.
Te ilyeneket írsz:
terminálban futtasd x és y parancsot, majd másold be pastebin vagy paste.ubuntu-ba.Még véletlenül se árulod el, hogy az eredményt használható formában fájlba lehet iratni,
és az utolsó két varázsszó valójában weboldalak címeit fedi.Az én számomra az ilyesmi az értelmezhető, valódi segítség:
terminálban futtasd le az lspci > lista.txt és a lsusb >>lista.txt parancsokat,
zárd be a terminált,
a home könyvtáradban lévő lista.txt fájlt tedd ki egy weboldalra
- magyar fájlmegosztó weboldalt választhatsz, de ha büszke vagy arra, hogy csak angol oldalakat használsz, akkor -
a pastebin.com vagy a paste.ubuntu.com is megteszi.Részemről itt a .
[ Szerkesztve ]
Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
God Vazzeg
veterán
válasz ubyegon2 #31021 üzenetére
Valahol azt olvastam hogy gyorsabb reagálású tőle a rendszer, de én nem vettem észre.
Nem szoktam bántani a rendszert, max költözik alatta a gép, de nem szokott probléma lenni. Szerintem azért raktam alá ezt a kernelt mert unatkoztam, és mint mondtam már-már uncsi mennyire stabil és eseménytelen a rendszer, kernelt próbálgatni meg két perc.
Jahh én is másolgattam már, és működött, de a jogokkal lehet opni, szóval /home külön, a rendszer meg hadd legyen friss. Így sose volt problémám.
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #31021 üzenetére
Verziófrissítés előtt, (Mint Cinnamon) mindig csinálok friss Systemback mentést.
Ha valami nem kerek a frissítés után, egyszerűen visszaállítom az előző verziót.
(Az első 17 -> 17.1-re történő frissítés után, nálam is akadt némi gubanc
de 5 percen belül visszaállítottam 17-re.
A következő 17 -> 17.2-re, már minden utólagos gond nélkül sikerült.) -
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #31013 üzenetére
>kereső, le van írva az összefoglalóba, olvasd el.
Ettől már csak a máshol is gyakran elhangzó "guglizd ki" szöveg a jobb
De akkor minek is a fórum? Lehetne zárni a topicot, elvégre ott az összefoglaló.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Dave™
nagyúr
válasz ubyegon2 #31006 üzenetére
Nincs ebben semmi ködös megfogalmazás, meg nem hiszem hogy kérték tőled hogy vonulj vissza, csupán egy visszajelzést kaptál sokadik alkalommal a stílusoddal kapcsolatban, amit megint "értetlenül" fogadsz. Ahogyan a példa is mutatja nem feltétlen azt éred el vele, amit szeretnél, hiába jó a szándékod. Sajnos ez a kontraszt erősen árnyalja a képet, pedig a hozzáadott értéked igencsak magas, ami miatt abszolút jár a tisztelet, részemről is!
A második felére inkább nem is reagálok érdemben, mert az a szokásos fától az erdőt történet.
[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
válasz ubyegon2 #31003 üzenetére
Dehogy vagyok rutinosabb, csak mindenkinek más az erőssége, mással találkozik (hiba) és más programokat használ, így máshoz ért egy kicsit jobban.
Én már rég megtanultam hogy leszarom a stílust ha van mögötte érték, én is sokszor nyers vagyok, bár én inkább szóban. Sokan nem szeretik
Ha úgy érzed vissza kell vonulnod, tedd azt, a lényeg: have fun!
jav: nem tudtam, hogy Syl lány, de ez semmin se változtat szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
válasz ubyegon2 #30992 üzenetére
Pár nap után újraolvastam ez egészet és átgondoltam, miért is reagáltam így.
Tény, hogy feszült voltam aznap, sok mindent történt az elmúlt pár napban, aminek nem örültem.
Most úgy látom, három problémám volt a beírásoddal:
1. olyan szakzsargonnal beszélsz, amit nem értek.
Fogalmam sincs, mi az a pastebin, és casper az számomra egy amerikai rajzfilmfigura.2. következetesen nem vagy hajlandó megérteni, hogy nem én csináltam, hanem pár száz km-re valaki, aki még nálam is kevesebbet ért a dolgokhoz - ha ez mond neked valamit.
3. A kártyavetési hasonlatod lekezelő volt.
A beírásomért megkövetlek, valóban nem kellett volna válaszolnom akkor, feleslegesen keltettem feszültséget.
[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
válasz ubyegon2 #30988 üzenetére
Az első sorban le volt írva a lényeg:
Továbbítok egy kérdést, nem találkoztam ilyennel.Ha még mindig nem érted, akkor részletesebben:
1. Nem velem történt,
2. nem láttam a gépet
3. láttam, hogy az illető felületesen ír, így még a pontos hibát se tudtam megállapítani,
4. Nem tudtam eldönteni, hogy az angol vagy magyar hibaüzenetet írja rosszul, vagy kihagy valamit, ezért inkább ide írtam, és mástól meg is kaptam a megoldást.[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
válasz ubyegon2 #30985 üzenetére
Bocsánat mindenkitől, de most már beírom, mert nyár van, és kevesen olvassák a fórumot és hátha használ:
Miért nem vagy képes elolvasni és értelmezni, amit lerok, és miért csak feleslegesen lekezelő és kioktató stílusban tudsz írni?
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #30979 üzenetére
Régen az Xpdf-et telepítettem.
Hirtelenjében a Google ezeket dobja ki.
Itt a LibreOffice-t ajánlja.
Volt egy PDF Editor nevű program is az Ubuntu csomagtelepítőjében.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz ubyegon2 #30858 üzenetére
Azt nem mondom, hogy nem lehet elveszni a beállításokban, de így 1-2 hónap után már elég jól kiismerem magam. Manjaron a KDE-n kívül is van elég sok újdonság annak, aki Debian/Ubuntu irányból jött, de kis fejvakargatás után azért meg lehet benne találni a logikát. Most már rengeteg dolog hiányozna belőle (főleg a KDE-ből), és az is igaz, hogy szinte az utolsó porcikájáig át lehet szabni a megjelenését (ráadásul sokkal egyszerűbben, mint pl. Gnome esetén). Kicsit olyan érzésem van ismét, mint amikor anno Windowsról váltottam Ubira. A KDE connect pedig önmagában az egyik legerősebb érv mellette, jön egy bejövő hívás és megállítja a zenelejátszást, amint lerakom folytatja. Zseniális cucc
-
Dave™
nagyúr
válasz ubyegon2 #30856 üzenetére
Nem tudom, 5.9 óta használom a Plasmát, az már tudta, a kurrens az 5.10.2. Szerintem szimplán megjegyzi a nyitott programokat, de pl. a Vivaldi-t nem nyitja meg, hiába volt nyitva (szerencsére a Vivaldi alapból megjegyzi a teljes sessiont). De kmail, okular és a többi KDE alkalmazás szépen ott nyílik meg ahol volt.
Régebben a 4-es Plasma idején még nagyon visszataszító volt számomra, és több disztróban alapból most sem túl "gusztusos", de Manjaro alatt szerintem közel tökéletes az egész megjelenése, működése (out of box). Nyilván átfaragható bármelyik másik alatt is, csak Manjaro alatt pl. ott a Breath téma alapból, ami nekem nagyon bejött. Ubuntu vonalon meg ott a KDE Neon, aminél a KDE ugyanúgy gyakran frissül. Majd írok róla egy szép összefoglaló cikket, de mindenképpen érdemes kipróbálni.
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #30834 üzenetére
Mit jelent ebben az esetben a totál új gép?
Proci esetén az Intel Skylake/Kaby lake, illetve AMD Ryzen köré épülő konfigurációk?(#30835) ubyegon2
16.04-ben felraktam a zárt Intel microcode-ot és az Nvidiát (ezekre épül a konfig), máris megismétlődött a régi sztori, ami AMD Carrizo alatt is volt, hogy újraindítás után csak a login képernyőig jutottam, ott már rendszerhiba üzenetet dobott fel.
Fontolgatom, hogy inkább a korábban jól bevált, stabilabb (?) 14.04-el próbálkozzak, 2019-ig még az is támogatott, ami lényegében elegendő lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #30829 üzenetére
A képen az látható, ami alapból volt rajta, én csak Live alól fotóztam.
Köszönöm szépen a bő magyarázatot, valóban szerintem egyszerűbb lesz nekem az eddigi megszokott Legacy-val.
Végül lassacskán, de csak oda lyukadtam ki, hogy miképpen korábban is tettem, legyalulom az efféle gyári sallangokat.
-
-
Lacc
aktív tag
válasz ubyegon2 #30779 üzenetére
Nem ertem. Mitol csali?
Ubuntu Gnome - ez a hivatalos neve. Vagy a kis es nagybeture gondolsz?Szerintem igen, oke, nem surun jarok fel. De a Gnome es GnomeShell vitat mar lattam itt. Akkor az Ubuntu, Debian es tobbiek nem Linux, hanem csak Linux disztro. Tudnam meg sorolni.
-
imibogyo
veterán
válasz ubyegon2 #30754 üzenetére
Elnézést lehet (visszaolvasva biztosan) félreérthető voltam, pedig írtam többször is a mentés témakört.
"Tényleg mindenem ezen van és azért közel 800 GB-ot nem olyan könnyű backupolni..."
"Ha necces a megoldás, akkor inkább visszarakok egy Win-t, legalább amíg átmentem az adataimat..."
Szóval vannak biztonsági mentéseim (pár hetesek nagyságrendileg) és most is gondolkodtam rajta, hogy készítek egyet, de eddig még soha nem volt telepítés közbeni/utáni ilyen jellegű problémám, ezért akartam e nélkül megúszni. De mindent lementettem az éjszaka biztos, ami biztos alapon.
Jó tényleg kicsit költői túlzás volt az "ezen van a fél életem" dolog, mert gebasz esetén is csak az utolsó 2 hétből veszett volna el pár dolog (nem sok). De nem szerettem volna szenvedni a restore procedúrával.
Alapvetően havonta egyszer szoktam elvégezni a "nagymentést" a köztes időben megelégszem a felhős szinkronizálással (főleg a fotók és a doksijaim mennek fel automatikus szinkronizálással felhőbe, a többi nagyobb fájlom lényegében pótolható)). Emellett épül (jó lassan) egy saját NAS + házi szerver kombó is (homokozónak), ahova alapból megy majd egy napi szinkronizálás...
-
zoltanz
nagyúr
válasz ubyegon2 #30669 üzenetére
Köszi! Sikerült így a 16,1 -et felrakni a 17 helyett:
sudo apt-get remove kodi kodi-bin # remove current version
sudo add-apt-repository -r ppa:team-xbmc/ppa #remove current ppa
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/kodi-old # add new ppa
sudo apt-get update # update software lists
sudo apt-get install kodi=2:16.1~git20160425.1001-final-0xenial kodi-bin=2:16.1~git20160425.1001-final-0xenial # installs 16.1 -
róland
veterán
válasz ubyegon2 #30645 üzenetére
Egy Fujitsu Siemens Amilo Pro V3515 notebookról van szó. A legrelevánsabb találatok:
PH Hazai pálya 2007. szeptemberéből
Fujitsu terméktámogatás
Szériaszám szerint keresvehttp://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
róland
veterán
válasz ubyegon2 #30643 üzenetére
Az a gond, hogy azon a bizonyos notebookon a Windows7 nagyon nyögvenyelősen fut. Elég vérszegény gépről van szó. (De mielőtt selejteznénk még megpróbálnánk hasznosítani. Ezért merült fel egy kis erőforrás igényű, de jól használható Linux telepítése.)
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
Orgi
addikt
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #30601 üzenetére
A guruk presztízs kérdést csinálnak abból, hogy nem nyúlnak gui-s progamhoz.
Főleg, akik Gentoo-ztak, vagy például Slackware és Frugalware felhasználók.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30601 üzenetére
Tudom, hogy nekem válaszoltál, mégis megzavart, no.
Én Lubuntu 16.04-et használok, de nekem sem nyílra, sem tabra, sem a nosplashre nem íraj ki a boot menetet, csak a legelején az első három sort, aztán (lekapcsolt, mint a legegyszerűbb képernyővédőnél) sötét képernyő, majd a bejelentkező ablak. Most az /etc/default/grub-ban beállítottam, így mindig azt látom. Igaz, sokat nem ér, mert semmit nem tudok elolvasni. Persze, nyilván hiba, elakadás esetén kell ez.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30597 üzenetére
Úh, bakker! Ez lehet, kimaradt, mert a hsz elején Syl-t írtad, én meg lehet, azt hittem, neki válaszoltál. No, sebaj. Lényeg, hogy megoldódott. Így viszont duplán köszi.
(#30598) BoB
9,5 éve kezdtem linuxozni, de az utóbbi években nagyon ellustultam, mert minden működik, ahogy kell, és bevallom őszintén, élvezem, hogy nem kell mókolni. -
törölt tag
válasz ubyegon2 #30579 üzenetére
Boot grafikusan
Systemd-analyze
Lát valaki valamit?
A systemd-analyze kimenete ennyi:
Startup finished in 10.865s (kernel) + 3min 586ms (userspace) = 3min 11.451s
Utóbbi inkább 1:50 környéki. -
nagyúr
válasz ubyegon2 #30579 üzenetére
Igen, jó volt a tippem elsőre! A sudo hiányzott.
Már nem emlékszem pontosan, miért vettem ki a SSD-s leírásból ennél a parancsnál a sudo-t, de anno külön kérés volt. Lehet, hogy vissza is írom most.
köztes megoldás:
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30576 üzenetére
Én is kérdeznék
run-parts -v /etc/cron.weekly
parancsra ezt dobja:run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
fstrim: /home: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezett
fstrim: /mnt/vbox: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezett
fstrim: /: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezettEz most mit jelent?
Nem fut le a heti fstrim?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30556 üzenetére
Mire gondolsz? Hogy javítsa ki az fstba-ban?
Csak mert ha jól értettem az eredeti kérdést, akkor ő a partíciót egyik lemezről a másikra akarja költöztetni. Vagyis a forrás megszűnik, ergo az fsbat-hoz nem kell hozzányúlni.
De természetesen lehet hogy tévedekNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30554 üzenetére
Nemrég másoltam át a / és a /home-ot ssd-ről hdd-re és utána beindítottam a gépet hdd-ről. A rendszer hdd-ről indult el, de /home-ot már az ssd-ről csatolta fel. Ezért írtam, hogy nem szerencsés ha ugyanazzal az uuid-vel van több partíció a rendszerben.
szerk.
Mondjuk ha nem is törli, legalább új uuid-t generáljon neki a gparteddel.[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30548 üzenetére
Lesz /home, de oda nem akarok minden átrakni, inkább csak .fájlokat és .mappákat rakok át (leginkább a beállításokat próbálom majd), a régi (a HDD) meg lesz /adat vagy valami. Bár a /var átpakolása is megfontolandó.
Szóval a copy-paste a GParted-en belüli? Megnéztem, van ilyen funkció. Előtte nyilván kell partíciós tábla a SSD-re, meg – ezek szerint az eredetinél kissé nagyobb – partíciók.
No, ma már nem, mert későn van. -
nagyúr
válasz ubyegon2 #30545 üzenetére
Most esett le, hogy a /home nélkül nincs sok értelme a Linuxot átrakni, HDD-n akarod hagyni és úgy csatolni? Akkor már érdemesebb újra telepíteni /home nélkül és úgy rámásolni az auto /home-ra a régi adatait. Szintén favágó módszer, de ....
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #30534 üzenetére
De más is válaszolhat.
Nos, megvettem az SSD-t, HDD ment optibay-be, SSD a HDD eredeti helyére. Most jön a lényeg:
Ezeket a partíciókat (a /home kivételével) átpakolnám az SSD-re. LiveUSB dd-vel? Vagy valami más módszer?Ja, ha valaki Auchan közelébe téved, Samu 850 EVO 250 GB+Delock optibay együtt most 30e Ft.
-
Tarisznyarak
tag
válasz ubyegon2 #30524 üzenetére
Igen azt olvastam, azokat is próbáltam.
Laptop: Lenovo Y50-70 i7 4720HQ, GTX 860m 4gb, 8gb ram.
Rendszer: Ubuntu 16.04 LTSProbléma úgy jelentkezett hogy meg akartam oldani ezt Intel HD meg dedikált közötti váltást. Ezzel akartam redukálni hogy alapjáraton ne pörögjön annyira. Frissített a OS, aztán gondoltam megnézem újra ezt VGA driver dolgot, mert amit találtam leírás ahol hozzá adta a felhasználót bumble.hez, én olyat nem csináltam előzőleg. Mindent megcsináltam a leírás alapján. Jobbnak is éreztem. Nyomtam rebootot és black screen a boot után. Nomodreset és nvidi drver remove, és úgy ment.
Amit linkeltél leírást, azt este megnézem majd. Bocsi a hiányos első kérdés miatt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #30504 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
Sajnos több kézzel fogható információm nincs jelenleg. Én is erre gondoltam, hogy külön vezérlőre kell tenni, mert ez lehet, hogy nem tetszik az SSD-nek. Meglátjuk. Továbbítom az információkat, és majd látjuk a továbbiakat.
Köszönöm!
Véleményem szubjektív...
-
gyulank
addikt
válasz ubyegon2 #30495 üzenetére
Elnéztem az utolsó mondatod, ezért szaporítottam a hozzászólásokat.
Eddig nekem a kdenlive jött be leginkább, mert sok dolgot lehet benne csinálni, és én azt szeretem. A cápás el se indult, egyszer próbáltam, a gépem se mai már, blenderből is csak régi fut.
Debianban én pont nem tudtam azt csinálni amit akartam, erőltette az iceweasel-t, bajom volt a flash playerrel, arra is csak régi programokat lehetett telepíteni, mert tán az még ritkábban frissül, ubuntun már rég újabb verziók voltak, a kezelőfelületért se voltam oda. De rég volt már, annyira nem emlékszek.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Szokenesz
senior tag
válasz ubyegon2 #30441 üzenetére
Akkor elvileg 20Gb / partíció, maradék home, plusz a végére 1Gb swap járható út és ha megölöm a rendszert, nem kell csak a / partot formázom, dolgaim a helyükön maradnak és úgy megszűnik ez a jelenlegi káosz.
A rendszer betöltőt pedig a /dev/sda-ra illik telepíteni, ugye?Köszönöm a szájbarágós választ!
-
Szokenesz
senior tag
válasz ubyegon2 #30437 üzenetére
Fel is raktam próbaképp, addig teszteljek még semmi fontos nincsen rajta és még van mellette win7 is telepítve.
chriss@chriss-pc:~$ inxi -G
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV770 [Radeon HD 4850]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x1024@60.02hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV770 (DRM 2.46.0 / 4.8.0-49-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.4 - padoka PPARendszer teljesítményével kifejezetten elégedett vagyok eddig, régen Vistától/Win7-től tapasztalatom szerint fényévekre le volt maradva, de most még mintha jobb is lenne.
Annyit szeretnék még, hogy
Ha feltelepítem "rendesen", egész vinyót formázom, hogy ne legyen ntfs partíció. (mert ha jól gondolom minek, ha csak linux van a gépen) Akkor 320Gb-s vinyón mi a legajánlottabb partícionálás, hogy külön partíción az adatok is biztonságban legyenek és ne sírjon, hogy nincs hely? Főleg 8Gb RAM mellett, mennyi swapot illik adni?
Jelenlegi felállás windows alatt 50Gb C meghajtó, maradék egyben adat partíció
Köszönöm a segítséged![ Szerkesztve ]
-
Szokenesz
senior tag
válasz ubyegon2 #30434 üzenetére
Megjelenítéssel így ránézésre nincs problémám, tegnap települt fel a rendszer, TV még nincs rákötve másik kimenetre. Egyenlőre egy tesztelős partíción van fent, hogy leválthatja-e a win7-et, vagy sem.
Teljesen alap Ubuntut, a Unity-s 16.04.2 LTS-t telepítettem.System: Host: chriss-pc Kernel: 4.8.0-49-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Unity 7.4.0 Distro: Ubuntu 16.04 xenial
Machine: Mobo: Gigabyte model: GA-MA770-UD3
Bios: Award v: F9g date: 07/08/2010
CPU: Quad core AMD Phenom II X4 925 (-MCP-) cache: 2048 KB
clock speeds: max: 2800 MHz 1: 1600 MHz 2: 2800 MHz 3: 1600 MHz
4: 1600 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV770 [Radeon HD 4850]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x1024@60.02hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV770 (DRM 2.46.0 / 4.8.0-49-generic, LLVM 3.8.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV770 HDMI Audio [Radeon HD 4850/4870]
driver: snd_hda_intel
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.8.0-49-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 00:24:1d:25:16:91
Drives: HDD Total Size: 320.1GB (3.1% used)
ID-1: /dev/sda model: SAMSUNG_HD322HJ size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 46G used: 5.6G (13%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
ID-2: swap-1 size: 4.09GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: No active sensors found. Have you configured your sensors yet? mobo: N/A gpu: 60.5
Info: Processes: 218 Uptime: 6:32 Memory: 1316.7/7980.4MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #30402 üzenetére
sudo-val írd be a parancsot a terminalba, ezt elfelejtettem:
sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
különben ilyeneket ír:
ubyegon@ubymint18 ~ $ run-parts -v /etc/cron.weekly
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/apt-xapian-index
(CODE)You probably need to be root to do this.(/CODE)
run-parts: /etc/cron.weekly/apt-xapian-index exited with return code 1
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
fstrim: /: FITRIM ioctl failed: A művelet nem engedélyezett
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
start-stop-daemon: unable to set gid to 12 (Operation not permitted)
run-parts: /etc/cron.weekly/man-db exited with return code 2
run-parts: executing /etc/cron.weekly/rkhunter
run-parts: executing /etc/cron.weekly/tor
find: „/var/lib/tor”: Engedély megtagadva
run-parts: /etc/cron.weekly/tor exited with return code 1
run-parts: executing /etc/cron.weekly/update-notifier-common
/usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: 31: /usr/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-motd: cannot create /var/lib/ubuntu-release-upgrader/release-upgrade-available: Permission deniedEnnyit remélem nálad nem ír ki, mondjuk az sem túl jó, hogy nekem ezt írja!
Itt van sudo-val beírva, a kiemelt sort kell látnod, akkor fut nálad is a heti trim:
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
[sudo] ubyegon jelszava:
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/apt-xapian-index
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
run-parts: executing /etc/cron.weekly/rkhunter
run-parts: executing /etc/cron.weekly/tor
run-parts: executing /etc/cron.weekly/update-notifier-commonEgyébként, ha MATE felületet használsz, akkor van benne a programok között egy
Synapse
nevű, azt kirakhatod a panelre jobb gombos megoldással, az a kereső Mate-ben.
Itt görgess le a Synapse-ig.[ Szerkesztve ]
-
petir
senior tag
válasz ubyegon2 #30386 üzenetére
Szia ubyegon2
Pedig írtam az okokat szerintem logikusak is. Nagyobb felhasználói kör szerintem nagyobb támogatottság is gyorsabb megoldások és amit írtál magad is többet fogok tudni és tanulok is vele.
Amúgy fent a rendszer FÉLIG
Bocsássatok meg ezt ki kell írjam magamból ugye innen onnan összeszedett gépezet és délelőtt szembesültem vele , hogy az ASUS lap bizony a jelenlegi házba nem fog belemenni de nem érdekelt az SSD-t bedobtam a régi gépbe és már települt is az ubuntumSzóval fent a rendszer, hát villámgyors még ezen a régi gépen is kb 8mp alatt bejelentkezési ablak fogad, ami minten volt minden feltelepíthető volt és működik is - megvolt az ismerkedés és összeségében azt mondom tetszik! Egyetlen egy hiányzó pont van jelenleg a "Start menü" tetjén lévő keresés mező - azert szerettem a mint alatt mert nem kellett végigbogarászni az egész menüt hanem pl beírtam , hogy tea - akkor már ki is dobta team viewer ikonját. Ilyen van ubuntuban ? Ha igen merre találom?
Az SSD témakörre visszakanyarodva - a telepítésnél valóban semmilyen problémába nem ütköztem, könnyen particionáltam minden rendben volt. Viszont kérdésem akad bőven és ha már így felajánlottad akkor fel is teszem!
Mint írtam nem vagyok nagy guru így kérdésem biztosan amatőr lesz.
A SSD fajtája vagy inkább típusa : Kingston 120GB SUV400S37/120G
SWAP-ot használok és az SSD-n van 5 GB a mérete - Mi az swappines? Hogy tudom kisebbre állítani?Miért lesz jó nekem ha kisebb?
Olvastam ezt trimet több helyen és , hogy futtatni kell hetente mert az jó nekem - de pontosan mi ez ? Hogy fogom futtatni ? Hol ütemezem?Kb ennyi jutott eszembe ! Köszönöm a segítséget!
-
ZCoyote
őstag
válasz ubyegon2 #30388 üzenetére
Pl. az Arch alapú Antergos ilyen distro, ott alapból benne van az fstab-ban a discard.
Nem azt mondtam, hogy nem kell törődni semmivel, hanem azt, hogy nem kell túllihegni. Nem mindegy.
Az eltolást pedig, bármilyen idejétmúlt is, nem árt ellenőrizni. Nem veszít vele semmit, viszont ha mégsem csinálta meg jól a telepítő akkor a korrigálásával sokat nyer.
Romani ite domum.
-
devil-k
nagyúr
válasz ubyegon2 #30254 üzenetére
Nem csak úgy picsogtam, hanem meg is néztem a dolgokat a következő rendszereken:
- Ubuntu
- Cinnamon KDE
- Zorin
- Gnome 3.Ez a mókolás nem jött össze a Chrome-ban sehogy sem. Okés, lehetne nagyítást használni, de az nem ugyanaz, illetve akkor a többi eszközön is amorfban hozná be a dolgokat. Egyébként nagyon szuper lenne a Linux, rajta is hagynám az ultrabookomon, de ez így gáz, nem normális. Kb. 1,5 éves lemaradásban van így az rendszerük.
- mozi bolondéria -
-
Syl
nagyúr
válasz ubyegon2 #30201 üzenetére
Hogy te miket olvasol ki az írásomból, az engem egyáltalán nem érdekel.
Egy szóval sem mondtam, hogy szándékosan félrevezettétek. Egyszerűen csak egy kezdőnek nem kellene az fstab-ban matatnia, amikor a Lemezek programban pár kattintással megoldható ugyanaz. Ennyi.
De hajrá, gyártsd tovább a velem kapcsolatos összeesküvés elméleteidet, nyomasd tovább a szurkálósásaidat. Így hogy megszűnik az Unity desktop, nem tudom kit fogsz magadnak kiszemelni a folyamatos zaklatásra....
Mindenesetre azt megígérem, hogy többet nem fogok reagálni az írásodra.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30147 üzenetére
Az úgy menő.. még egy ilyen szívás , és megyek vissza a winfosra ,pedig egy stabil , netezésre való gépet akartam , vírus stb nélkül.
Na szóval akkor van valami megoldás vagy ennyi volt? Else viszem akkor a gépet szolgálatba.
Emergency modnál elsőnek egy journal szöveg jön fel.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz ubyegon2 #30136 üzenetére
Azzal az Új kötettel lehetnek gondok (szóköz miatt). Egyszerűbb elnevezni Adat-nak.
A kikommentelt részt meg nyugodtan törölheti, nem jelent semmit.
Ezt már én kérdem. A defaults opció nem elegendő?
Mellékesen megemlítem, hogy ilyen feladatokra léteznek grafikus programok is. Én nem élek vele, de kezdőknek hasznos lehet.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30133 üzenetére
így?
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=10980915-62d2-4e63-8246-91130b026fee / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=dabd1c69-26f7-43d5-b820-30c3e9087b64 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=4a0c75c3-e941-4e54-9e68-34e706d694e3 none swap sw 0 0
# /was on /dev/sda3: UUID=1244F90C44F8F2F9 /media/batai15/Új kötet NTFS auto,nofail,noatime 0 0 -
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30128 üzenetére
[sudo] batai15 jelszava:
/dev/sda1: LABEL="faszom" UUID="811b2446-be30-425a-ac49-d0d2fdfed661" TYPE="ext4" PARTUUID="ba36ce15-01"
/dev/sda3: LABEL="M-CM-^Zj kM-CM-6tet" UUID="1244F90C44F8F2F9" TYPE="ntfs" PARTUUID="ba36ce15-03"
/dev/sda5: UUID="10980915-62d2-4e63-8246-91130b026fee" TYPE="ext4" PARTUUID="ba36ce15-05"
/dev/sda6: UUID="dabd1c69-26f7-43d5-b820-30c3e9087b64" TYPE="ext4" PARTUUID="ba36ce15-06"
/dev/sda7: UUID="4a0c75c3-e941-4e54-9e68-34e706d694e3" TYPE="swap" PARTUUID="ba36ce15-07"
/dev/sdb1: UUID="3B84-11E2" TYPE="vfat" -
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30123 üzenetére
igen, az adat partíciom ami ntfs arra van beállítva, elméletileg folyamatosan csatolva van, legalábbis gondolom , mert mindíg látszódik (szerintem)
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=10980915-62d2-4e63-8246-91130b026fee / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=dabd1c69-26f7-43d5-b820-30c3e9087b64 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=4a0c75c3-e941-4e54-9e68-34e706d694e3 none swap sw[ Szerkesztve ]
-
batai15
félisten
válasz ubyegon2 #30095 üzenetére
Most valahogy kezesebb mint tegnap az ubuntu, meg úgy kezdem meg fele szokni nagyjából.
Egyedül a terminal végett a ctrl c + v hiányát nem bírom meg fele szokni, meg hogy az asztal lényegébe tök értelmetlen
Hülye kérdés, de hogy tudok appot az asztalra kitenni, az indító helyett?[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Horgász topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest