Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
heidricha
őstag
válasz lionhearted #9796 üzenetére
Ha ment volna eleve, a fene se keresett volna alternatívát!
Amúgy nincs skype csomag a 64-bites 13.04-et használva, Neked mitől lett? Vagy nem ezt használod?
# apt-cache search skype
pidgin-skype - Skype plugin for libpurple messengers
pidgin-skype-dbg - Skype plugin for libpurple messengers (debug symbols)
libopus-dev - Opus codec library development files
libopus0 - Opus codec runtime library
libsipwitch-dev - secure peer-to-peer SIP VoIP server - development files
libsipwitch1 - secure peer-to-peer SIP VoIP server - development files
libsipwitch1-dbg - secure peer-to-peer SIP VoIP server - development files
sipwitch - secure peer-to-peer VoIP server for the SIP protocol
sipwitch-cgi - secure peer-to-peer SIP VoIP server - CGI XML-RPC interfaceA Debian a skype.com-on multiarch, ahogy az Ubuntu 12.04 is! gyanús, hogy ez a kettő teljesen megegyezik, legalábbis a lényeget tekintve.
-
fradi81
veterán
válasz lionhearted #9794 üzenetére
Mert ha az oldalról telepíti akkor biztos az elérhető legújabbat fogja, és abból baja nem lesz.
moto g72, Ninebot d28e
-
megema
őstag
válasz lionhearted #9639 üzenetére
Ezt hogy érted? Minden egyes gépen, vagy csak a szerveren? A névszerver is figyelembe veszi a hosts fájlt?
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #9596 üzenetére
Sajnos azt hiszem igazad van, tényleg nem nekem való a linux. Régebben lett volna nekem való, amikor még volt kedvem és időm "gépezni" a "gépezés" öröméért, mert volt egy probléma amit meg tudtam oldani. Manapság az ilyen jellegű problémák inkább idegesítenek, mint kihívást jelentenek.
Azoknak látom passzolónak a linuxot, akik inkább gépészkedős beaállítottságúak, szeretnek bütykölni, berhelni a rendszerrel. Azoknak, akiknek nem probléma, hanem öröm, ha a számítógéphasználatra fordított időben a gép üzemeltetése és használata között nem baj, ha arányeltolódás van az üzemeltetés irányában.
Én a gép mindennemű üzemeltetését olyan kiesett időnek élem meg, ami tök felesleges, és az üzemeltetést az adott céltól (böngészés, levelezés, játék, képszerkesztés, zenehallgatás) elvont halott időnek tartom. Van akinek ez is jó móka, de nekem nem.
Nem tudom sikerélményként, eredményként megélni, ha működésre tudok bírni egy drivert, mert a gép 100%-os működtetése nem cél, hanem eszköz.Nem tudom, mennyiben használ több erőforrást a windows, de ha azt vesszük, akkor sajnos a linuxnak esélye sincs kihasználni a gép erőforrásait, lévén hogy nem tudom az erőforrásokat használó drivert működésre bírni. Azt hiszem, hogy bár nem szeretem, de ebből kifolyólag a windows abszolút előnyben van, mivel annak legalább esélye van használni az erőforrásokat.
Két dolog lett nyilvánvaló nekem ebből a kalandból, hogy a jövőben kizárólag előtelepített oprendszerrel szerelt gépeket veszek meg, illetve ha csak egy lehetőségem lesz rá, maradok a Mac-nél, mert eddig a lehető legkevesebb szenvedést, gépészkedést igényelte, amit nagyon díjazok.
Összességében katasztrófaként élném meg, ha nap mint nap arra lennék kényszerítve, hogy akár a munkám során, akár itthon linuxot használjak.
sh4dow: érdekes de nem tűnik hulladéknak annyira az nvidia hivatalos drivere, mert eltérően más tapasztalatoktól, aránylag használható, könnyen kezelhető felületű telepítőjük is van. Működni nem működik tőle a driver, de legalább látszik valamiféle törekvés. De ha ez a szüttyögés csak szegény nvidia videokártya tekintetében állna meg, akkor elismerném hogy ők a hibásak, de szerintem még a nagyon szemellenzősök is elismerik, hogy a linuxos drivertelepítés azért messze van attól amit úgy az elmúlt 10-15 évben felhasználóbarátnak mondtak.
Most már csak egy csakazértis megcsinálom dologtól vezérelve, azt valaki fejtse már meg nekem hogy a mucommandert hogy teszem ki a dockra. Mert a driver egy dolog, de hogy ezt sem tudom kitenni, ez azért nagyon bosszant.
[ Szerkesztve ]
-
Laybee
őstag
válasz lionhearted #9541 üzenetére
Csak sima frissítést szeretnék, 2 hetente szoktam Systembackkel. Ez egy 12.04.2. Sajna Synapticom nincs, mert a fenti ügy miatt semmit nem tudok telepíteni. Metacsomagokat hogy kell frissíteni?
-
Laybee
őstag
válasz lionhearted #9538 üzenetére
Megvolt, erre válaszolta.
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #9441 üzenetére
Túl egyszerű
-
Foose
addikt
válasz lionhearted #9422 üzenetére
Ezt én vágom,de akárhogy állítom a kis kockát csak egyetlen képméretben látom a képernyőt,teljes képben. Ezért nem értem...
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
törölt tag
válasz lionhearted #9402 üzenetére
A gazdagépen elindítottam az OpenBox-ot. Így ment az OpenCL-t használó program, de nem értem mi volt a telepítés hibája.
-
Foose
addikt
válasz lionhearted #9402 üzenetére
Hát nem tudom. Akármit csinálok,a Dash csak full képernyőn van. Márrmint nem tudom minimalizálni... Nem is enged kihúzni. Azaz enged,de csak az indítópultra.
(#9404) colomb2 Értem. Bár mondjuk nem is azt várom hogy minden ugyanúgy legyen mint windowson,isten ments![ Szerkesztve ]
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #9211 üzenetére
Kíváncsiság, és a tanulás, imádom az új dolgokat, nagyon izgalmas
-
Rimuru
veterán
válasz lionhearted #9206 üzenetére
Szerintem az ilyen hozzászólás nem kéne. Egyébként meg Syl féle desktop fájl készítés univerzális. Amúgy ha már itt járunk Thunar-ban alapból van ilyen lehetőség (send menu).
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Osiris
őstag
válasz lionhearted #8914 üzenetére
Az biztios, hogy ez nem is gyors nem is egyszerű.. Most a legújabb problémám vele, hogy ha kiveszek egy lemezet, akkor nem bootol be, a grub rescue jön be.. Abban reménykedtem, hogy most a raid6 alól akár 2 hdd is kieshet gond nélkül, de sajnos nem ilyen egyszerű. Kell találnom erre is valami megoldást.
-
Osiris
őstag
válasz lionhearted #8850 üzenetére
Végülis az lesz, hogy a /boot raid1-ben rajta lesz mindegyik hdd-n. A maradék hely minden hdd-n raid6 tömbben és így /-nak csatolva. A swap meg majd valami külön hdd-n.. arra úgysem lesz szükség nagyon.
-
Osiris
őstag
válasz lionhearted #8847 üzenetére
Grub2 elvileg támogatja a raidet, ha nem lvm-et használok akkor működik is. Az biztos, hogy nem megoldás, hogy a /boot nincs valamilyen módon tükrözve.
-
Tutu7030
veterán
válasz lionhearted #8595 üzenetére
Pedig ügyesen megcsinálta magának a deb csomagokat.
A második opció is ugyanolyan volt, mint az első.LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Tutu7030
veterán
válasz lionhearted #8593 üzenetére
Köszi, gúgliztam kicsit, sikerült feltenni a catalyst-13.3-beta3-linux-x86.x86_64 drivert.
Ez már "aktív és használatban van".LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
GrandS
senior tag
válasz lionhearted #8308 üzenetére
+ Penge_4
Kipróbálom, köszönöm!
-
törölt tag
válasz lionhearted #8203 üzenetére
Helytelenul irtam le. 80MB/s-et akartam irni es gigabites az itthoni halo. Eleg nagy allomanyokat mozgatok a linux szerverrol es jo volna a gyorsabb sebesseg. Meg azert az megis csak 3 szamjegy. Neha felmegy ugyan 100MB/s kornyekere, sot picit tul is lepi, de az csak valami puffer jatek miatt van szerintem. Kabelek eleg jok. Csak erdekelne valakinek sikerul-e tobbet kihozni belole. Ha igen hogyan. Tudom h ez jo eredmeny mar igy is, csak hatha ...
[ Szerkesztve ]
-
válasz lionhearted #8026 üzenetére
Lubuntuban is a kernel 5 évig támogatott, a firefox is. (Mivel az Ubuntu LST már 5 évig van támogatva).
De egy 20-30 megányi lxde csomagon nem sok javítani való van. Olyan mint a lada, egyszerű de mégis tökéletes már elsőre."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz lionhearted #8024 üzenetére
Mindig elfelejtem Na nem baj, nekem jól szalad a 12.04.
AMúgy mi a franc ez, hogy az L nem lett hosszú supportos... :SMutogatni való hater díszpinty
-
Thusor
őstag
válasz lionhearted #7975 üzenetére
Köszönöm szépen. Igen jó sok cikket elolvastam ebben a témában. Most jutotam el oda, hogy végre így már szerintem jó lesz az ubuntu beállítása. Ha netalántán majd egy újabb release frissítésre adnám a fejem akkor feljebb tolom a méretét a /var/chace-nek. De úgyis csak LTS verzióra frissítek, most egyenlőre bőven jó nekem a 12.04 is. Mivel ez a laptop fontos munkaeszközöm így nem nagyon cserélgetem majd rajta az oprendszereket.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Thusor
őstag
válasz lionhearted #7923 üzenetére
Igen ez most egy teljesen friss rendszer. Azért nem tettem külön a /home partíciót, mert ez egy laptop. Nincs mindig rajta a 320GB-os külső winchester, így a fontosabb adatokat az SSD-n tárolom, vagyis a dropboxban. A többi amit nagyon sokszor írok át, mozgatok azok pedig külső winchesteren. Így úgy gondoltam nem csinálok külön /home csatolást.
Van valami olyan program ubuntura amivel az SSD-t tudom kezelini, hogy mennyi ráírás történt eddig? Előtte windows volt rajta egy ideig, ott tudtam kezelni programmal.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Thusor
őstag
válasz lionhearted #7921 üzenetére
df ezt adja:
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1 97G 3,7G 88G 4% /
proc 0 0 0 - /proc
sysfs 0 0 0 - /sys
none 0 0 0 - /sys/fs/fuse/connections
none 0 0 0 - /sys/kernel/debug
none 0 0 0 - /sys/kernel/security
udev 3,8G 4,0K 3,8G 1% /dev
devpts 0 0 0 - /dev/pts
tmpfs 1,5G 1,8M 1,5G 1% /tmp
tmpfs 1,6G 928K 1,6G 1% /run
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 3,8G 284K 3,8G 1% /run/shm
tmpfs 256M 848K 256M 1% /var/log
tmpfs 256M 68K 256M 1% /var/tmp
gvfs-fuse-daemon 0,0K 0,0K 0,0K - /home/hidvegi/.gvfs
/dev/sdb1 294G 63M 279G 1% /media/HDDEzek szerint akkor sikeresen felcsatolta a /tmp, /var/log és /var/tmp mappákat a ramdiskbe, összesen 2GB-ot adtam nekik.
noatime kapcsolóval van feltéve az SSD. Akkor nem kapcsolom ki a naplózást. Köszönöm szépen a segítségedet. Nagyon hasznosak voltak ezek az infók.
-
Thusor
őstag
válasz lionhearted #7917 üzenetére
Köszönöm a válaszodat. Igen, most már én is rájöttem. Adtam neki egy újraindítást. Úgy néz ki most már jó lesz. Hogy tudnám azt megnézni, hogy mik vannak felcsatolva ténylegesen az ubuntuban? Valamint szerintetek a /var könyvtárat is érdemesebb lenne a ramdiskre tenni, valahol ezt olvastam hogy az is sokat terheli az ssd-t? Valamint az ext4 naplózása szerintetek mennyire terheli az ssd-t?
-
Penge_4
veterán
válasz lionhearted #7900 üzenetére
De változik, lásd:
-
fradi81
veterán
válasz lionhearted #7689 üzenetére
Itt pl most velejárója volt egy jókora hiba
moto g72, Ninebot d28e
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz lionhearted #7683 üzenetére
megpróbáltam javítani (fsck -pf), de nem talált hibát. kutakodtam a weben, megoldások után, most nemsokára megpróbálok live cd-ről ráfrissíteni, ha más nem, akkor újratelepítem.
sweetlou6.wordpress.com
-
chab7
addikt
válasz lionhearted #7592 üzenetére
Akár évi LTS akár rolling, én benne vagyok.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
chab7
addikt
válasz lionhearted #7550 üzenetére
Azt vlc is tudja (főleg, hogy eleve ki van kapcsolva, nem szeretem a képernyővédőt), itt most valami más gubanc lesz. Nem mondom, hogy nem én vagyok balfék és csak nem találom hol kell beállítani.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #7546 üzenetére
Köszi, de sajnos nem segített, nem volt feltelepítve. Az érdekessége az, hogy VirtualBox alatt is van egy Ubuntu, szintén 12.04 LTS, és éppúgy Gnome Classic, ott semmi baja a menünek. Lehet valamelyik nap újrarakom a rendszert, elég sokat kísérleteztem vele, egy csomó felesleges kacat fel van rá telepítve, biztos azok közül kever be valami.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
válasz lionhearted #7486 üzenetére
Nem akarok vitázni, de én azt tapasztalom, hogy ugyanolyan munkamenetben (unity, libreoffice writer, firefox 3-5 tabbal, skype) 64 biten elfogy a memória és elkezd masszívan swappelni, míg 32biten vígan megy. 1,5 giga memória van abban a gépben, amit használok.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
kenand
veterán
válasz lionhearted #7490 üzenetére
Jó kérdés... nem tudom
Desura, mint a Steam maga feltelepíti. -
kenand
veterán
válasz lionhearted #7488 üzenetére
Desura olyan mint a Steam, de indie játékok vannak rajta és Linuxot is támogat.
Egyszerű tömörített állomány volt amit kibontottam a desktopra. El is indul de ha telepítek benne egy játákot azt nem indítja, mivel nem találja hibaüzenetet küld.Van egy Eschalon Book II játékom is, Linuxos, ha csak simán kitömörítem a desktopra az sem indul onnann hiába klikkelek az indító ikonjára.
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
válasz lionhearted #7480 üzenetére
Köszönöm a linket, de haladgatok az általam kiírt 12.04-gyel is.
Telepítés után 12.10-zel ellentétben egyből felajánlotta, hogy vannak további illesztő programok és feltelepítette a V770-es drivert. A system info már azt írja ki genecic driver helyett, meglátjuk így mennek-e a steam gamek, ha nem próbálom a te linkedet. -
xigris
őstag
válasz lionhearted #6921 üzenetére
ment pü
-
xigris
őstag
válasz lionhearted #6913 üzenetére
-
xigris
őstag
Szia!
Újra kellett telepítenem mert egyszercsak eltünt minden és nem jött be viszont már a talepítés közben felcsatoltam
Ha vissza olvasol látod mi történt éjszaka -
God Vazzeg
veterán
Én írtam neki, elnézést ha nem jó, nekem ez oldotta meg anno, innen kaptam az ötletet a topikból
Ja várj, azt nem én írtam amire reagáltál, az alapból benne van ntfs-nél, amikor felveszed fstab-ba, nekem is így szokta berakni, jó is szokott lenni, smb megosztásokkal szokott gondom lenni, így én az uid=1000 megoldást használom, eddig kifogástalanul
[ Szerkesztve ]
-
xigris
őstag
válasz lionhearted #6896 üzenetére
Szia!
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=e7a85752-7ade-4c5e-b9ff-fc677ab8ffc0 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /media/filmek was on /dev/sda2 during installation
UUID=4226EDA626ED9AE5 /media/filmek ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 0
csak közben újratelepítettem -
xigris
őstag
válasz lionhearted #6892 üzenetére
Szia!
elérem a mappát át is irtam a minidlnaba és ezt kaptam
Ha jól értem nincs jogom hozzáférni pedig rendszergazda vagyok[ Szerkesztve ]
-
xigris
őstag
válasz lionhearted #6885 üzenetére
MOst már it tartok: root@cuci-desktop:/home/cuci# /etc/fstab
bash: /etc/fstab: Engedély megtagadva
root@cuci-desktop:/home/cuci# sudo mkdir -p /etc/hal/fdi/policy
root@cuci-desktop:/home/cuci# sudo cat /etc/fstab
UUID=5e351d0d-efd0-4864-8700-9d5f45fb9c85 / ext4 defaults 0 1
UUID=4226EDA626ED9AE5 /root/New Folder ntfs-3g users 0 0
root@cuci-desktop:/home/cuci# sudo cat /etc/fstab
UUID=4226EDA626ED9AE5 /root/New Folder ntfs-3g users 0 0
ezekszerint már van
Az új kötetet át akartam nevezni de nem sikerült -
xigris
őstag
válasz lionhearted #6883 üzenetére
De az csak jó lenne ha a tv is látná a mappát mert eddig semmi
-
PuMbA
titán
válasz lionhearted #6821 üzenetére
Ja, csakhogy Intelen minden simán megy Nem olyan régen írtam is, hogy a 6 évvel ezelőtti Intel GMA950-en folyékonyabb a Unity, mint a nem olyan régi és 8x gyorsabb GeForce G210-emen. Szoftveres gebasz van/állhat fent.
[ Szerkesztve ]
-
válasz lionhearted #6804 üzenetére
Ja, hogy csak ultimate? Eeeez vaaaan
Mutogatni való hater díszpinty
-
RaZroX
addikt
válasz lionhearted #6691 üzenetére
Felraktam azzal is és elindítottam vele. Már meg van mi a gond, kell neki ez a 3D acceleration beállítás csak éppenséggel nem indul el. Feljebb írtam mi a hibaüzenet de itt van mégegyszer: XDriInfo returned with non-zero exit code.
This is the way
-
fradi81
veterán
-
MacCaine
őstag
válasz lionhearted #6581 üzenetére
A "megrendelő" majd eldönti.
-
válasz lionhearted #6576 üzenetére
Na! Igen, ez nem jutott eszembe Régen volt már ez, sok-sok éve nem kell igazán foglalkozni vele.
-
T_Stark
őstag
válasz lionhearted #6522 üzenetére
A 65 GB-os C-ből lecsíptem 20GB-ot (a Win8-nak 45 is bőven elég), akkor arra a 20-asra megy majd az Ubi.
Több partíció nem kell? Swap, home meg ilyenek?
Nem tudom hogy megy ez, most telepítek így először ubuntut. -
válasz lionhearted #6522 üzenetére
Gyors leállítással (mivel ez a magyar neve) nem tudod piszkálni a Windows-os meghajtót, a másikat pedig nyugodtan használhatod. Érdekesség, hogy az ASUS Eee pc-n ha van 4 partíció és az 5.-re akarjuk telepíteni, akkor a telepítő már csak Windows alá hajlandó, azaz mellé már nem.
-
válasz lionhearted #6490 üzenetére
Egy és ugyanaz na, akkor úgy mondom, hogy céges.
Egyébként meg pont ide akartam írni.
Szóval aki Acer laptopra akarta feltelepíteni az Ubuntut, az észrevehette, hogy ugyan megjelenítette a képet, de nem volt háttérvilágítása, így csak lámpa segítségével lehetett látna (már amennyire) no itt van egy megoldás, ami megoldja (95%-ra).
Szóval amikor bejön a rendszerválasztó (vagy ha nem jön be, akkor hozzátok be) és ott megnyomjátok az "e" gombot. Ezután megkeresitek a "quiet splash" szót és mögé ezeket kell beírni: "acpi_backlight=vendor" és "acpi_osi=Linux", azaz így kell, hogy kinézzen: "quiet splash acpi_backlight=vendor acpi_osi=Linux" (utána még lehet bárni, azzal nem kell foglalkozni).
Miután betöltötte, akkor ugyan sötétség van, de ha megnyomjátok az "fn"+fényerő gombot, akkor utána már működik a háttérfény. De mivel ez csak egyszeri alkalom volt, így ezt állandóra kell rögzíteni, amit a következőképpen kell megtenni:
1. megnyitjátok a terminált
2. sudo gedit /etc/default/grub (ekkor megnyitja a grub beállító fájlját)
3. 2 ponton át kell szerkeszteni azaz így:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"( ez a két sor már alapból ott van, csak hozzá kell írni azt, amit az első indításnál is beírtunk (félkövér rész))
4. nyugodtan mentsétek el, majd zárjátok be (de csak a grub fájlt!)
5. végül a terminálba írjuk be: sudo update-grubEzek után már jól fog működni azt leszámítva, hogy mindig meg kell nyomni a funkció+fényerő gombot.
[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6449 üzenetére
Ne káromkoggyááá
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6446 üzenetére
Én ellentétes hatást tapasztaltam, de nekem amúgy is ssd-ről megy a rendszer, pont mindegy mit kessel Így gyorsabb, és ez a lényeg! Nekem is fura elhiheted, de nekem ezt a 10.04 is csinálta!
-
válasz lionhearted #6446 üzenetére
Nekem inkább az a bajom, hogy inkább a lemezt nyekteti, minthogy a ramot használná... a 4-ből több szabad, mint használt általában
Mondjuk ha van mivel, akkor meg tudja tölteni (képszerkesztés )Mutogatni való hater díszpinty
-
Thusor
őstag
válasz lionhearted #6394 üzenetére
Köszönöm szépen, ezt jó tudni. Rákerestem synapticban, fel is telepítettem.
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6409 üzenetére
Belegyüjtöget minden szart a memóriába, aztán meg akadozik. Még képes swappelni is egy idő után. Így ha ürítve van, tökéletes, nekem legalábbis bevált
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6406 üzenetére
Mert amikor megtelik a memória, érezhetően lassabb a rendszerem, ürítés után meg tök jó
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #6257 üzenetére
Köszi! Bár nálam kicsit máshol van Hülye kétnyelvű compiz...
Ablakkezelés csoport, Áttekintő nézet, Gyorsbillentyűk fül, Ablakválasztó indítása minden ablakhoz(#6258) hibavissza
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
buherton
őstag
válasz lionhearted #6247 üzenetére
MyUnity-val sikerült beállítani. Ezt régóta szerettem volna beállítani, csak nem volt erőm rákeresni, hogy hol lehet . Köszönöm.
(#6249) Syl: Eddig én sem használtam, mert az ablakokat shift + crtl + alt + nyíl segítségével áttudom gyorsan vinni. Viszont most VirtualBox-ot is használok (épp kernel fordításos cikket írok, ami nem tudom mikor fog jelenni), és ezt az előbb említett módszerrel nem lehet átvinni, csak akkor ha workspace switcherre kattintok és egérrel mozgatom át. Ez a super + w egész jónak tűnik .
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
HuMarc
veterán
válasz lionhearted #6247 üzenetére
12.10-en van MyUnity?
-
törölt tag
válasz lionhearted #6159 üzenetére
nem kell már most sem 4 magos hardware ahhoz, hogy ne akadozzon a dialer (GN-ban levő több mint másfél éves technológiára épülő 2 magos cuccon is simán megy, de már előtte a Nexus S-en sem akadozott, pedig az egy magos).
a "telefon oprendszere Ubuntu" kijelentéssel nekem csak annyi a bajom, hogy nincsen igazából olyan app rá, ami rendesen futna telefonon (mármint ekkore képernyőn, érintéses kezeléssel). de mindegy, majd meglátjuk a gyakorlatban milyen lesz. -
törölt tag
válasz lionhearted #5959 üzenetére
Igen, a downloads megoldott lehetne, de a tvheadend még mindig nem tudna felvenni rá műsorokat. Már beletettem egy kisebb (250GB) hdd-t és átraktam arra a /home-ot. Most szépen elvan így. Mivel notebook hdd-t találtam, legalább halkabb is
A gigabit tökéletes lenne, de a videovágó gép helyileg máshol van.
Amíg feldolgozom a videókat kivettem az 1TB-ost. Talán nem is baj, ha tele cuccal nem megy 24h-ás üzemben. -
törölt tag
válasz lionhearted #5956 üzenetére
Ubi fut a gépen, amiben legtöbbet van a HDD. Videó és képanyagok vannak rajta. Viszont idönként vándorol egy wines gépbe videóvágásra, felirtozásra, egyéb utómunkákra. Aztán vissza. Ezért kell még az NTFS. Aztán, ha megvannak ezek a dolgok, akkor a források törölhetőek majd és a kész agyag lesz ext4-en véglegesen az ubis gépben. Amúgy az egy médiacenter, nem szerver, de másra nincs használva ezért nem tettem rá GUI-t.
-
MacCaine
őstag
válasz lionhearted #5954 üzenetére
Nem csak nem tenne jót, /home-ként be sem lehet állítani ntfs-t.
-
nemdan
senior tag
válasz lionhearted #5871 üzenetére
Értem!
Végül is megnyugodtam mert 109 MB/s-t kapott írásra az 'új' wd15ears-om, ami elég jó érték.(ha lehet hinni neki) Csak az benne a furcsa, hogy ugyanez a vinyó egy másik gépben (ami komolyabb mint az én atomos szerverem) csak 88 MB/s-t kapott ami azért kevés lenne. Bár akkor még kb. 30 percet ment kibontás óta, lehet nem volt még bejáratódva.
A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..
-
fradi81
veterán
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5661 üzenetére
Köszi!
Van flash. Nem tudom, miért jelzte, hogy kell neki, de a Mégsére nyomtam, és abbahagyta.
Nem anyira gyenge a gépem. Ráadásul 2 ugyanolyan van, és mind a 2őn szórakozik az Ubi, szal vszínű, hogy nem tetszik neki vmi a konfigban.
Most éppen nincs vele bajom, meg a Unity-t is kezdem megszokni."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
hibavissza
veterán
válasz lionhearted #5626 üzenetére
ok, megvan. nem értem hogy nem láttam
patent ez a lubuntu, azt hiszem marad egy ideig -
válasz lionhearted #5638 üzenetére
Tegnap kellett egy 1.7-es laposon windózt abajgatni. PDF olvasó+konverter, képnézegető, ilyesmik felhúzása. WinXP, 512Mb RAM.
Hát a hajam kihullott vaze, mire ezek lejöttek a netről, meg felmentek a gépre. Meg a dotnet, külön.
Külön letöltögetni, egymás után elindítgatni...Mutogatni való hater díszpinty
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5622 üzenetére
Alsa-utils, erre voltam kíváncsi, nem jutott eszembe - valamiért az oss-re emlékeztem - a csomag. Nem tölt le sok mindent a GNOME-Shell, de saját magának a hangvezérlő komponensét igen.
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5547 üzenetére
Szia!
Most látom, hogy válaszoltál.
A dpkg-t csináltam meg, meg a javítást, meg a tisztítást.
Nem hiszem el... az én gépemet minden linux utálja?
Csak megcsináltam az összes frissítést, erre hibaüzit dobál. Mint már néhány rendszerem. De ha legalább leírná, hogy ezt, meg ezt javítsd, vagy ez meg ez a hiba... de nem.
Android alatt megy a grep. lnux alatt is?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
fradi81
veterán
válasz lionhearted #5559 üzenetére
12.04-ben nincsenek régi programok, de ha valamiből a legújabb kell felveszi a ppa tárolóját és annyi.
moto g72, Ninebot d28e
-
veterán
válasz lionhearted #5557 üzenetére
Szia!
Lehet hogy túlságosan újoncosnak hatott a kérdésem, elnézést. Jó pár éve használok már Ubuntut különböző gépeken, de az SSD-ket nem tudtam hogy miként kezeli, ezért kérdeztem
"Igen, az Ubuntu telepítője elintéz mindent. Akár automatikusan letudja "vágni" magának a részt, akár kézzel megcsinálhatod. (akár az egész wint is formatálhatod óvatosan) Szerencsére jól ellátták figyelmeztetéssel is."
Az lesz, igen, tudom, hogy sokszor szól
"Nemtudom, hogy az SSD-t egyből felismeri-e, vagy kézzel kell finomhangolni, de erre van egy részletes leírás: [link] (by ViZion) Az ext4 megfelelő lesz, hiszen támogatja a trim funkcióját az ssdnek. A naplózás nem gyilkolja túlságosan, de paranoidoknak van lehetősége ezt csökkenteni, esetleg megszűntetni (persze az adatvesztés lehetősége ezzel arányos)."
Most gondolom végig, tulajdonképpen az NTFS is naplózó FS, tehát ugyanakkor maradna a terhelés, nem?
"Ez a probléma már nem olyan egyértelmű. Alapesetben egy 10gigás partíció is több, mint elegendő a legtöbb programhoz. A csomagkezelő viszont csak a megfelelő könyvtárakba tud telepíteni, nem saját elképzelés alapján. Ez két dolgot eredményez: van lehetőség ezen könyvtár áthelyezésére másik partícióra, ekkor azonban elvész az SSD előnye, másrészről LVM használata mellett bármikor kiterjesztethető másik partícióra akár az egész rootpartíció. (Ezt egyre egyszerűbb megtenni, tudtommal a 12.10 desktop telepítője is már felkínálja, régen csak a szerver/alternatecd része volt)."
- Rendben, akkor maradok az SSD-n, bár a VMWare képfájlokat hova rakom?
"Másfelől a nem csomagkezelő által kezelt programok elhelyezése saját döntés alapján megy, így ha azt a HDDn tárolod, akkor ott van. Milyen nagyobb programot szeretnél használni? (Jó, persze Steam..de az is home-ba pakol.)"
- Azt tudom, de át lehet rakni a játékokat másik partícióra/HDD-re? Ez a lehetőség a Linuxos kiadásban is megtalálható? - Á ezt mindjárt meg is nézem, de ha tudod esetleg, akkor várom válaszod, köszi.
"És végezetül, ajánlom átgondolásra az eggyel régebbi, de hosszan támogatott kiadás (12.04) lehetőségét is, ezáltal nem szorulsz a folyamatosan rendszertelepítésekre, persze ez épp úgy hátrány is lehet. Persze ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy nem a legfrissebb csomagok érhetőek el (biztonsági frissítés van, feature nincs, ami azt is jelenti, hogy pl firefoxból a legújabb van, hiszen az biztonsági frissítés is, de pl LibreOfficeból a 3.5ös széria, nem a 3.6os, hiszen ott nem biztonsági frissítésről van szó), ennek elérésében PPAk segítenek, de nem minden esetben maximálisan (késések és kiamradások lehetségesek, mégiscsak emberek csinálják)."
Sajnálatos módon ez nem megoldható, ez alatt érzem a hardvereket a leghasználhatóbbnak. Wubival van most Windows mwllé rakva, és nincs gondom egyelőre.
Köszönöm a választ!
Üdv. core2
-
válasz lionhearted #5559 üzenetére
Amennyire én észrevettem, a hozzá nem értőknek inkább az a lényeg, hogy bugmentes legyen
Illetve az LTS-ekhez most már jönnek majd (elvileg ) friss szoftverek is.
Kipróbáltam nem LTS-t is (Most az a Kubuntu az asztali gépemen), és komolyan mondom, ennyi bajom még egy Ubi verzióval sem.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz lionhearted #5557 üzenetére
Én 12.04-et tennék... Az új verziók állandóan bugosak :S
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #5415 üzenetére
Rengeteget játszottam source engines játékokkal, a leglassabban betöltő ezek közül a TF2. De linuxon 3-4x annyi idő neki betöltenie, HA sikerül neki. De azért nem publikus a teszt. Bár sok kínlódással sikerülhet bétatagság nélkül is. vele nyomtam, neki nincs tagsága.
-
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #5398 üzenetére
TF2 kisebb mapokon, nem nagy nyílt tereken jól játszható az én celeron gépemen is. De messze van a gyros, stabil és optimalizálttól. Főleg a betöltési sebessége brutális. 5 perc alatt fenn is van egy szerveren. Steam meg azonnal követelte a 310-es drivert... szóval fentvan.
A második hullámba kerültem be, először 10ezer, most 5 ezer lett felvéve. -
fradi81
veterán
válasz lionhearted #5400 üzenetére
Igen akad a hd film rendesen ugyanazokkal az smplayer beállításokkal, de felrakom megint csak előtte csinálok egy visszaállítási pontot, és kielemzem mi hogy merre mivel 9600Gt, 12.04. 304 vagy 310-es driverrel is.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
válasz lionhearted #5335 üzenetére
Akkor azóta megjött az eszük Kösz a kiigazítást.
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5321 üzenetére
Akarod mondani, hogy 992,5 kB, ugye? Mert pontosan ennyivel lesz arrébb tolódva a hagyományoshoz képest. Ha ez bárkinek lelki problémát okoz, akkor azt tudom sajnálni. Én személ szerint direkt így particionálok.
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #5318 üzenetére
320GB-os minimális méretű winyók korában teljesen reális 1024k hely miatt aggódni Inkább örülj neki
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5316 üzenetére
A GParted is eltolja, méghozzá azért, mert a merevlemezeknek mindegy, de az SSD-knek pedig korántsem. És attól, hogy merevlemezről van szó, nem lehet előre tudni, hogy nem fogod-e klónozni SSD-re. Normál esetben persze eszedbe sem jut, de az a pár száz KB nemigazán számít, úgyhogy teljesen mindegy.
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #5274 üzenetére
Nem tudom mi sérült rajta (most már mindegy, formáztam), de nem tudta felcsatolni. A lemezkezelő ext2-nek látta az ext4 partíciót.
Régóta használok már usb vinyókat. Win alatt rendszeresen előfordult, hogy nem lehetett leválasztani (valami használja a lemezt, .... bla-bla-bla), de adatvesztés nem volt rajta. Most ubuntuval meg gyakorlatilag pár nap után beütött a ménkü.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Lacces
őstag
válasz lionhearted #5204 üzenetére
Volt kiadva terminálból, úgyanúgy megtartja.... Ragaszkodó típus a kernel. Hidd el nekem is gyanús, főleg úgy, hogy két gépen is egy ropogós 12.10-es szaladgál . És alapjáraton ugyanazok a progik voltak fent. De azóta már mást is felraktam .
janos666 Igen, ezeket már én is megtettem, töröltem a régi kernelt, mert az is legalább 100mb-ot foglal.
Persze nem verném ki a "balhét", ha nem 20Gb-ról van szó .Syl - lehet a haladó linux topicban jobban tudnak neked segíteni (én ehhez kevés vagyok, meg úgy láttam, hogy mások sem tudtak válaszolni)
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5145 üzenetére
Már próbáltam feltenni pár verzióját. Amit linkeltél, az felment.
Létre is hoztam a filet, amit kér, de ez a kimenet:Looking for target devices ...
No devices in target mode or class found
Looking for default devices ...
Found default devices (1)
Accessing device 000 on bus 001 ...
Using endpoints 0x01 (out) and 0x81 (in)
Inquiring device details; driver will be detached ...
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Could not claim interface (error -1). Skipping device inquiry
Error: could not get description string "manufacturer"
Error: could not get description string "product"USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer:
Product:
Serial No.: not provided
-------------------------
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Setting up communication with interface 0 ...
Could not claim interface (error -1). Skipping message sending
-> Run lsusb to note any changes. Bye."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5141 üzenetére
A hálózatoknál nem jelenik meg!
Már egy órája szenvedek vele. A kapcsolatot beállítottam, PIN kódot megadtam, Alkalmaz, de semmi. nem látja, mint mobil eszköz. Pendriveként érzékeli csak. Nekem viszont mint mobil eszköz kéne ugye.
Egyszer használam már ezt a sticket 10.10 alatt, most 10.04 alatt nem tudom, miért nem akar engedelmeskedni...
Egy Huawei E367 modemről van szó. Ami Telenoros.[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5136 üzenetére
Na jó, nem írok, hanem programozok tovább. Úgy tűnik, hogy a fórumra és arra nem tudok egyszerre koncentrálni.
(#5139) tragiQss: Azért egyelőre még nem jellemző az, hogy a külső tárolókban szándékosan kártevőket helyeznének el, de bugok és inkompatibilitások könnyen előfordulhatnak. Csak ezért.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5131 üzenetére
Van vírusirtó program Linux alapú rendszerekre, de leginkább csak a windowsos vírusok ellen védenek. Ez az értelmük, hogy a Windowst megvédje vele az ember. Nem mindenki használ csak Ubuntut. Ha a pendrive-od fertőzött, akkor lehet, hogy az Ubuntudban semmi kárt sem tesz, de ismerősöd Windowsán már igen. Persze mindenki saját felelőssége a védelem, ha neki sincs víruskergetője, akkor így járt.
(#5132) tragiQss: Azért a kártevőket ne keverjük össze a bugokkal és az inkompatibilis csomagokkal. Ezek ellen semmilyen vírusirtó sem védhet.
[ Szerkesztve ]
-
tragiQss
tag
válasz lionhearted #5131 üzenetére
Attól függ. Ugye az android valami linuxra alapozott dolog.
Ha elfogadjuk, hogy végeredményben az is egyfajta linux... hát arra már van kártevő bőven, tökmindegy, minek nevezzük.
És én linux desktopon is egyre kevésbé érzem biztonságban magam, ha nem a "gyári" repoból letöltött programot vagyok kénytelen telepíteni. -
tragiQss
tag
válasz lionhearted #5104 üzenetére
Erről mesélnél bővebben?
Tudtommal a gksudo egy GTK+-os frontend a su és sudo programokhoz.
Mi egyebet tud? -
floatr
veterán
válasz lionhearted #5104 üzenetére
én meg lusta vagyok...
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4777 üzenetére
Ne haragudj, hogy napokig nem reagáltam a kimerítő írásodra, bocsi!
Éppen egy gép-átépítési projektben vagyok, fele alkatrész már megvan, a másik fele hétfőn jön
Szóval a mappamegosztásom egyszer csak megoldódott magától, a franc sem érti. De azért köszönöm, még jól jöhet a leírásod!És ha már itt vagyok, rögtön kérdeznék is egy nagyot.
Az ubuntum most egy 500-as vinyón terül el, külön swap, root és home partícióval. Hogy tudom ezt legegyszerűbben átvinni egy 128 gigás SSD-re? Persze minden partíciót méretezgetni kell. És ugye mivel SSD, nem árt a korrekt alignálás is.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4751 üzenetére
Nem vágom a témát, így nagy részét nem értem amit írtál De én arról beszélek, hogy megosztok egy üres mappát és ami fájlokat később belepakolok azokhoz nem tudok másik gépről hozzáférni. Vagy ezt a chmod-ot minden alkalommal le kell futtatnom, amikor új fájlt helyezek a megosztott mappába?
-
válasz lionhearted #4687 üzenetére
Én a mc belső szerkesztőjét szoktam. Az azért nagyságrendekkel felhasználóbarátabb.
-
geprombolo
őstag
válasz lionhearted #4687 üzenetére
Ezzel már ment, beírtam a PuMbA által írt változtatásokat, csak hogy kell elmenteni? Mit nyomok?
cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4528 üzenetére
A home sikeresen átméretezve, köszönöm a segítséget!
(#4530) fradi81
Most már (két nap ismerkedés után) én is látom. 500-as vinyó, más nem kerül rá (a filmjeim a routerre kötött vinyón vannak), vindóz pláne nem Ahogy elnézem, egy 32 gigás SSD is bőven elég lenne, de olyat nem találtam itthon.
-
válasz lionhearted #4535 üzenetére
Nem szerver, sok-sok év e-mailjei.
Meg az előző munkahelyemről mondjuk fullban elhoztam a levelezésem, az 2-2,5Gb[ Szerkesztve ]
-
válasz lionhearted #4531 üzenetére
Nekem ~24Gb a Kubuntu... Van benne
- Rendszer
- FTP szerver pár cuccal
- Egy komplett telepített, hálózatról bootoló másik Linux (~4Gb)
- 1-2 kisméretű Linux CD image, szintén hálózati bootolásra
- Egy webszerver pár CMS tesztrendszerrel
- 6Gb levelezés...
- Rakás program...
Még így is túl sok az a 24 giga .[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4528 üzenetére
Köszi. A pendrive-on még rajta van a telepítő, estére ránézek (erre is).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest