- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- OLED TV topic
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Aktív témák
-
n0_gAboR
őstag
Ez nem ubuntu feature, hanem Xorg. Ezentul osszes xorg magatol fogja felismerni a dirvereket, sot a kovetkezo verziok mar az input device-okat is.
Ha nem felel meg a default, akkor kell definialni a kivant driver nevet es parametereket. (Pl ez a helyzet a binaris ATI / nVIDIA drivereknel)
-
qwertly
addikt
Szia azt szeretném,hogy ne egy Dosos felületben tudjam kiválasztani melyik os induljon hanem egy pofásabb grafikus felületen
.Mert nem rég feltettem az Acronis OS Selector programot és abba nagyon szép ikonokra lehetett kiválasztani milyen op induljon el.Induláskor hol tudnám kikapcsolni a kulcstartó mert mindig jelszót kér?
-
-
joey04
titán
-
joey04
titán
Köszönöm, közben ez is megoldódott. most egy nagyobb problémám van:
Nálam is előjött ez a BusyBox probléma, a helyzet a következő:
Feltelepítettem és már használtam is Vista mellett a rendszert,pár nap alatt minden problémát sikerült megoldani.aztán észrevettem amit az első Ubuntu telepítésnél is láttam hogy a BIOS-ban valamiért elállítja az órát.Visszaállítottam az igazira és azóta nálam is BusyBox van.Megpróbáltam megint előretolni az órát hátha akkor elindul de nem segített.semmilyen más változás ne történt.Nagyon idegesítő mert végre szinte minden problémámra és beállításra megtaláltam a megoldást, finomhangoltam a rendszert és az utolsó lépcsőfoknál pofára estem. mit lehet ilyenkor tenni? -
vamzi
senior tag
ngabor2:
az sem segített.rtom:
ez a link, ez jó volt köszike. Végre megint itthon vagyokjó eddig is ubin voltam, de így jobb
A linket jó mélyre elteszem. szerintem még majd a windowst kell majd felvennem a menu.lst-be mert azt nem néztem, hogy benne van-e, de az már kit érdekel?meg egy sorral bvíteni nem nagy mutatvány a menu.lst-t
Köszi mindenkinek a segítséget.
-
sanzi89
addikt
Üdv.
A legfontosabb a vezetékes lenne, a WIFI az csak másodlagos.
A parancsra visszakapott válasz:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Cantiga Memory Controller Hub (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Cantiga PCI Express Graphics Port (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobilitiy Radeon HD 3650
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series]
05:00.0 Memory controller: Intel Corporation Turbo Memory Controller (rev 11)
06:00.0 Network controller: Intel Corporation Unknown device 4232
07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev ff)
08:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
08:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
08:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12)
08:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
08:01.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff) -
-=Sziszi=-
aktív tag
Új info .
Belenéztem a regedit-be ,DE nem állítottam semmit. Most megy képhiba nélkül de nagyon lassan.Új hiba üzenet:
sziszi@sziszi:~/Munkaasztal/Carma2$ wine carma2.exe
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x32f5f4,0x00000000), stub!
sziszi@sziszi:~/Munkaasztal/Carma2$ ALSA lib pcm_dmix.c:874:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x33eb44,0x00000000), stub!
fixme:x11drv:X11DRV_desktop_SetCurrentMode Cannot change screen BPP from 32 to 16
fixme:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Add OpenGL context recreation support to SetDepthStencilSurface
err:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Can't find a suitable iPixelFormat
fixme:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Add OpenGL context recreation support to SetDepthStencilSurface
X Error of failed request: GLXBadDrawable
Major opcode of failed request: 143 (GLX)
Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent)
Serial number of failed request: 276
Current serial number in output stream: 276 -
7
addikt
Megtoldanám az ötletet az ún. tiling wm-ekkel, mert az Openbox még elképzelhető, hogy nem elég gyors és lightweight valakinek.
Tehát javaslat:
- awesome, bár tanulni kell a kezelését
- ha a lehető legfürgébb és legkisebb erőforrást igénylő ablakkezelő kell, akkor meg dwmEgyébiránt ha valakinek gyors disztró kell régi gépre, akkor nem hiszem, hogy az Ubuntu lenne a legalkalmasabb, sok benne a minimalista felhasználó szempontjából felesleges dolog. Esetleg ha mindenképpen Ubuntut akar az ember, a serverrel lehet próbálkozni.
-
Nkboy
senior tag
Logokat néztem, nem láttam semmit ami a hibára utalna. Minimal install-al volt telepítve. Tehát a netről szedett mindent. De ez egy hónapja volt. Azóta semmi olyan beavatkozás nem volt ami ezt a hibát előidézte, szerintem. Tegnap újraindítottam megint letiltotta. Parancssorba: dhclient eth0 Megint visszajött. Ezek után letöltöttem a dhcdbd, dhcpcd és netorkmanager csomagot. Networkmanagerrel azóta megy a net. Hogy eddig mitől volt net(dhcdbd hiányára gondolok)nem tudom.
Szerk: A modem hálókártyával van összekötve(UPC). Átdugtam USB-re, fel is ismerte, de alapban tiltva volt, és így sem tudtam engedélyezni.
-
fekeandras
őstag
Holnap megnézem picit elment a kedvem a bénázás miatt.Miért nem tudják kicsit átláthatóbbá,könnyebben értelmezhetővé tenni a Linuxot.Ezért nem fog soha elterjedni szélesebb körben mert szerencsétlenkedni kell vele hogy menjen.De úgy érzem van egy kis szívás vele de megéri!
-
fekeandras
őstag
Egy öreg P3 gépre szerettem volna rakni.(1Ghz cerka,512ram,40Gb hdd,Inno3D GeForce 2 MX200,Lg cd-rw,MobilRack,Kártya olvasó).Ezen a gépen csak neteznék.A Win-es gépem folyamatosan nyeli a vírusokat és megelégeltem.Ezen netezek azon lanparty-zok.Bár lehet hogy ez nem fog összejönni...
-
anzo
senior tag
Nekem nem kérdez felbontásokat csak azt kérdezi, azt hiszem, hogy a rendszermag framebuffert akarom e használni utána meg a billentyüzettel kapcsolatosan kérdezget. Na igy elis tudtam inditani de mindig jelez, hogy zárt meghajtó nvidia engedélyezzem a jobb grafikus teeljesitmény érdekében ha ezt megteszem akkor restart után ugyanaz a helyzet, hogy nincs képem.
-
-
autogiro
csendes tag
de, szokott, csak már annyit olvasgattam hogy próbálkoztam mindenfélével
azért gondolom amúgy hogy failsafe-et használ mert ha törlöm a failsafe-et, mindig létrehoz egy újat, és pl képernyő beálíltásoknál sose azt írja ami bevan állítva rendes configban, videókártyát egyébként azt írja hogy geforce 6800, amikor 6600as kártyám vanvki tudna nekem írni vmi rendes config-ot? inno3d geforce fx 6600 128mb kártyám van... ja és log-ban ír vmi olyat hogy Bad.bios... :S
-
autogiro
csendes tag
ittvan.. de amúgy mindig létrehoz egy másikat :S falisafe-est.. és asszem azt használja
Section "Files"
Fontpath "/usr/share/fonts/X11/misc"
Fontpath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
Fontpath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
Fontpath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
Fontpath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
Fontpath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
# path to defoma fonts
Fontpath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse"
Driver "mouse"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "auto"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "no"
EndSection
Section "Device"
Identifier "nVidia Corporation [GeForce 6600]"
Driver "nvidia"
Option "AddARGBVisuals" "True"
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
Option "NoLogo" "True"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
Horizsync 30-65
Vertrefresh 50-75
Option "DPMS"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
Defaultdepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600"
EndSubSection
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
screen "Screen0"
Inputdevice "Keyboard"
Inputdevice "Mouse"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "vbe"
Load "dbe"
Load "v4l"
EndSection
Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable"
EndSection -
TakkerX
aktív tag
meglett a hiba,köszi
közben felmerült mégvalami. sikerült a win 2003as domain printerekre nyomtatnom, samban keresztül. de egy fax service is megy ezen a win2k3serveren, ami windowsból, ha be van léptetve domainböl, ugye csak egy szimpla nyomtatóként lehet kiválasztani, majd telszámot kér stbstb. erre van lehetőség, hogy ezt elérjem ubuntu alól is?
-
harry
veterán
Közben megtaláltam, mondjuk nem a grub-installal, hanem simán grubbal csináltam, így:
sudo grub
grub> find /boot/grub/stage1 [ennek lett egy eredménye, esetemben hd0,2)
grub> root (hd0,2)
grub> setup hd0
grub> quit
sudo rebootMár csak annyi van hátra, hogy a grub menüt szerkesszem, mivel most winXP helyett Vista van. Persze attól még elindul, hiszen ez csak egy név, ez már csak esztétikai jellegű módosítás lenne.
Használható a StartUp-Manager, vagy mással piszkáljam? -
harry
veterán
Mégis lenne kérdésem.
blkid-el meg tudom nézni, hogy az sda3-as az a partícióm, amelyiken a linux van (1 vindóz, 2 adatok, 3 linux, 4 swap). Vagyis akkor ezt kell bemountolni, ugye? Ez meg is volt, chroot /mnt szintén, de a grub-install után nem tudom mit kell írni. Mindenképp hd0? Vagy sd0? Ez utóbbit néztem, de nem ment. -
-
-
-
-
Az ubuntu.pastebin.com-ra fel rakhatnád a subprocess.py tartalmát....
-
-
n0_gAboR
őstag
Jah arra, az Xorg-osra. Ez van Ubi-ban is. X1100-nak kene mennie vele elvileg (marmint a 3D-nek, 2D ujabb kartyakkal is megy).
Elvileg most jelent meg egy uj verzio ebbol a driverbol: xf86-video-ati 6.9.0 Released
Eleg massziv ujitasok vannak benne.
Probaltam felhackelni baratnom gepere Ubuntura, de nem fordult le. Szerintem uj verzioju libdrm es mesa is kell hozza - de ennyire nem volt kedvem belefolyni, tekintve hogy szar masnapos vagyok -
n0_gAboR
őstag
Tamogatott is, csak amig nincs fent a debhelper csomag (ami segitsegevel lehet .deb csomagot epiteni a forrasbol), addig nem tud csomagot gyartani neked. Sot kell kernel header-s is, meg kell build-essential (c forditoprogram, make, stb) is.
Ugyanis a binaris driverhez kell forditani egy modult hogy a kernelbe be tudja rantani, ezt le kell forditani az adott kernelhez, tehat a forraskod erkezik csak a driver csomagban.
(erre a sok100 disztro altal hasznalt sok100 kulonbozo verzioju kernel miatt van szukseg) -
-
-
DrGonzo22
őstag
Szia,
köszi a választ, cd olvasási hibát ír ki. Végülis kiírtam egy másik cd-re azzal semmi gond, de elég furcsa, hogy a régi cd tökéletesen megy minden notebook-ban (már 4-be raktam be) és egyetlenegy pc-ben sem (3-ban próbáltam, mindengyikban más cd olvasó). Viszont felmerült néhány új gond, nem tudok középső egérgomb lenyomásával rollozni, és nem találom hol lehetne ezt beállítani.
-
klaczi
aktív tag
Nos nálam minden tökéletes. Amit csak rádugok a routerre azt látni oda vissza, minden gépet az ubis gép programcsoportjának nevére kell konfigolni. Legalább is nekem aki csak a winen tudom a programcsoportot átnevezni. Sőt még az alapértelmezett médialejátszót sem tudom megváltoztatni. SMPlayert szeretném, de nem tudom alapértelmezetté tenni. Talán néhány autó frissítés oszt jó lesz.
Remélem nem engem kérdeztél 2 napja van ilyenem! -
klaczi
aktív tag
Semmit nem felejtettem el. Ugyanis innen minden szerkeszthető VOLT. Próbaképpen az Opennel megnyitottam egy doc fájlt a másik gépen beleírtam és kimentettem. Minden rendben volt.
A helyzet az, hogy az Ubuntuban 2 munkacsoportom volt. 1. munkacsoport nevű ebben megtaláltam a wines gépeket (közben a routerra rátettem egy notit is). Egy másik meg Workgroup néven. Itt volt ez a gép egyedül. No gondoltam itt a baj. Fogtam és a másik két gépen is Workgroupot állítottam be. Azóta csak egy munkacsoportom van, ami gondolom helyes. Nem változott semmi. Tehát dokumentumok mappába be. Pdf fájl kijelöl. Másol. Hálózat,megkeres másik gép,dokumentumok megosztva és látszik. Tömve van fájlokkal. Én próbál: beillesztés. Semmi Tök szürke és nem müxik. Átmegyek másik gépre megkeresem az Ubis gépet ugyanazt a fájlt kimásolom és beillesztem ahová csak akarom. No ezért írtam, hogy az XP jobban látja. A sambáról gőzöm sincs de az XPés gép a hálózati helyekben hivatkozik rá ezért gondoltam nekem van ilyenem. Ne gondoljátok, hogy az xpén elhibázok valamit.(mások is módosíthatják fájljaimat Az xp így fogalmaz)beállítva.Jjól tudok bánni vele. Hibázik az nélkülem is csak ott felismerem. A rendszer egyébként tök jó. Én soha nem játszom. De mivel csak 2 napja látom nem tudja kiváltani az MS-t. Különben is tele vagyok kütyüvel aminek örülök, ha ott működik. Azt tudo, hogy hosszú, de remélem érthető is voltam.
Köszi mindent egyébként. -
greatchaos
addikt
-
-
n0_gAboR
őstag
Szambaval szarozni elvileg forditott esetben kell (linuxos megosztasok a windowsos gepnek).
Ubin ezt lehet egyszerubben is:
File kezeloben (nautilus) jobb klikk a mappara, majd 'Sharing Options', erre felkinalja hogy feltelepiti a megosztashoz a cuccokat. (tulajdonkeppen felteszi a Samba-t).Ezek utan a 'Sharing Options'-bol lehet megosztani, nekem viszont csak root-kent akart mukodni (gksu nautilus), nem megfelelo jogosultsagokra hivatkozva (pedig elvileg be van pipalva a groups-nal).
-
bsh
addikt
nekem ehhez csak 1 visszajelzésem van, éspedig a hdparm: szerintem nincs értelme, én csak sebességmérésre használom a programot, másra nem kell, ugyanis eddig akárhányszor akármire raktam fel ubit, mindig optimálisan állította be a hdd-ket, nem kellett utólag buherálni. js és mellesleg a hdparm -K-val a változások menthetők, bekapcsolás után is megmaradnak, nem kell mindig automatikusan futtatgatni a programot induláskor.
a swap-et sem tudom, minek kéne piszkálni, nekem 1 giga ramok vannak az ubis gépekben de még sosem használt egyik sem swap-et. -
BaliJack
aktív tag
Értem, akkor megpróbálom úgy is, bár úgy rémlik, mintha azzal is próbálkoztam volna...
Linksys WPC54GS a kártya, a parancsokat még nem próbáltam
.
Kösz a választ!
.
-
Kicsirics77
veterán
szerkeszted a /boot/grub/menu.lst fájl-t és kikommentezed a régieket.
szuper ezalapján tökéletesen ki sikerült szednem a régebbi verziókat
viszont az Atheros wi-fi-vel még nindíg szívok de rendesen
konkrétan látja a 8.04 de kapcsolni nem tudom és a boot közben kivillan néhány másodpercre a led és annyi utánna a wi-fi gomb tök érzéketlen mintha ott sem lenne
ha erre a problémára tudna valaki megoldást azt megköszönném -
n0_gAboR
őstag
Az tokmind1 hogy kezel deb-et is meg rpm-et is (mivel gondolom smart a csomagkezeloje). A deb az csak egy formatum.
Az a lenyeg hogy az adott deb milyen rendszerhez lett keszitve (Tehat milyen fuggosegek es milyen verziok lettek megadva stb stb - ha egy masik rendszeren masik verziok vannak, vagy masok a csomagelnevezesek akkor nem fog menni a telepites. A kulonbozo installalasi szkriptek is ki tudja mit muvelnek ha nem az adott rendszerre lettek irva)
Tehat kijelentheto hogy baszhatod, hogy deb-et is meg rpm-et is megeszik.
Egyebkent mi ertelme van olyan rednszert hasznalni, amit 1000-ed annyian sem hasznalnak, 1000-ed annyian sem bugreportolnak, 1000-ed annyian sem fejlesztenek mint az Ubuntut?! -
n0_gAboR
őstag
-
-
-
rtom
senior tag
Az összes picasaról linkelt képet rosszul linkelem? Pedig külön van egy ilyen rész, "Link to this photo" és onnan kopizom.
Na, mindegy, megpróbálom még egyszer
-
-
-
-
Rickazoid
addikt
Megpróbáltam, de azt írja, hogy a visudo paranccsal kell szerkeszteni. Az meg kilistázza a kapcsolókat. A man-ban azt találtam, hogy az -f kapcsolóval lehet szerkeszreni, de az is csak ugyan azt írja ki, hogy a visudo-val lehet szerkeszteni.
Végül sikerült megnyitnom az editor sudoers paranccsal, de nem tudom, mit is kellene pontosan beírnom.
Az egyik man-ban megtaláltam, hogy mi ad mindnehez teljes hozzáférést a rendszergazdának, és egy csoport felhasználóinak, beírtam (előtte persze mentettem az eredetit), de semmi változás. -
doc
nagyúr
jó kérdés...
nekem x600-as van, a hardware drivers-ben (ex-zárt meghajtók) látja a kártyát, ha bepipálom, újraindítás után azt mondja, hogy nincs használatban (pedig bepipáltam)
xorg.conf szerint fglrxet használ, mégsem megy semmi asztal effekt, meg egyebek
majd ha egyszer nagyon ráérek, szenvedek vele egy kört (7.04-ben még ment a beryl, 7.10 óta valami elcsesződött...)
azért ha valakinek van ötlete, ne fogja vissza magátMOD:
Vladi: engem nézel olyan csökkent értelműnek, hogy ATI driverrel akarok hajtani egy S3-ast? vagy nem értem -
Jag
senior tag
Nem volt semmi. Proxyval szenvedtem, mikor az egyik reboot után értesít, hogy szedhetem a 480 megát. :-) Aztán már nem indult el többet. Biztos én keféltem el valamit, de ennyire!?
Az előnye a dolognak, hogy most már csukott szemmel belövök egy linuxot ISA Proxyra.
Szerk.:
IBM T23 sem jön vissza alvásból.
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest