- Gaming notebook topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kisebb gond akadt az ASUS egyik felsőpolcos vízhűtésével
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gh057
csendes tag
válasz
Mika1227 #22781 üzenetére
Hello!
Furcsa, hogy nálad ennyi feszt kell adni neki, hogy működjön, nálam egy P5K-E alaplappal megy egy ugyanilyen proci, 3,4GHz-en alapfesszel, és teljesen stabil. 1,5V-ot én soha nem adtam neki, ahogy látod még 4GHz-en is stabilan ment kisebb fesz emeléssel, 1,45 V-nál 4,2-t is vitte, de itt már nem volt teljesen stabil, meg nem is kínoztam tovább. Jelenleg minden alapfeszen üzemel nálam, csak a 4*1GB Geil Ultra memóriáknak állítottam be a gyári feszültség értéket.
Egyedül amit módosítottam az alaplapon, hogy az egyszerűen elvégezhető ceruzás Vdrop modot megcsináltam rajta, persze ezt csak saját felelősségre végezze el mindenki, de nálam bevált a dolog, azóta nem ingadozik a feszültség, legalábbis a szoftveres mérők szerint.
P5K Pencil Vdrop Mod -
válasz
Mika1227 #22783 üzenetére
Alapvetően először azt célszerű kideríteni, hogy mit megy a lapod FSB-ben, és, hogy ezt bírják-e a RAM-ok. Mivel 800-asok, ha jól látom, elképzelhető, hogy némi plusz feszt igényelnének 800MHz fölött. Szal első körön vedd visszább a CPU szorzóját, RAM-okat rakd 1:1-be, és nézd meg, hogy mit mennek így. Ha mennek 430-440-en, az már nem rossz, de neked a 450-et kellene megcéloznod a 3.6GHz-hez. Összességében elmondható, hogy amíg ki nem tesztelted a fentieket, addig nem biztos, hogy a CPU a szűk keresztmetszet. A RAM-ok időzítése a tesztek során maradhat AUTO-n, ráérsz később szűkíteni az időzítéseket.
-
yolan
őstag
válasz
Mika1227 #11897 üzenetére
65nm-es prociknál mint amilyen a tiéd is, maradjunk a 9-es prioritású orthos teszt alatt, abból is úgy 2-3 órát, ha a ramokat is húztad akkor pedig memtest 2-3 szor körbefuttatni, aztán meg játsz pár órát, ha mindent bír akkor stabil.
És igen, stabil beállítást nem tud neked senki mondani, te tudsz magadnak.
Olvasgass vissza a topikban, akár keress rá az én hsz-eimre, mert már én is többször leírtam mi hogy megy, hogy érdemes lépgeteni. Esetleg az e6000-as topikban is körbekérdezhetsz. -
Beri
addikt
válasz
Mika1227 #11895 üzenetére
Senki nem tud neked mondani egy beállítást, ami biztosan stabil (mármint az alapórajelen, alapfeszen kívül). Ki kell teszteni az ilyesmit, nem egyformák a processzorok. Prime-olni megpróbálhatod még, egy óra blend teszt után szvsz azt lehet mondani, hogy 90%, hogy stabil a beállításod.
-
yolan
őstag
válasz
Mika1227 #11893 üzenetére
ha pittyen akkor hibázik a rendszer, tehát nem stabil
a feszt a bios-ban tudod fixálni, amit ott beállítasz az a vbios vagy egyszerűbben vios, a bios-ban beállított feszültség
amit a cpu-z és az everest mutat az már ennél kisebb lesz, mert ennyit elcsalnak a lapok, nem 100%-osan adják le azt a feszt, amit fixálsz, amit mutatnak az vagy vdrop vagy vdroop, a vdrop az a vbios-vdrop ez olyan 0.05-0.07 körül szokott lenni, de lehet több is, a vdroop az a vbios-vdroop, ez a terhelt feszültség.
Tehát mondok egy példát:
biosban fixálod a proci magfeszt (vcore) 1.30v-ra.
Nyugalmi állapotban cpu-z ebből olyan 1.26v-ot fog mutatni.
Ha ráeresztesz egy orthos-t, tehát leterheled, akkor még tovább fog esni, lesz belőle mondjuk 1.24v, ez az utóbbi a vdroop-olt érték. -
yolan
őstag
válasz
Mika1227 #11795 üzenetére
Ha 3584-szer nem mondtuk volna el, de még pár hsz-el fenntebb is leírtam, tehát akkor megint. A feszeket soha ne hagyjuk AUTO beállításon! Remélem így már látható lesz megint pár hsz-ig.
Tudunk egy proci tipust, hogy E6750, de nem tudunk se VID-et, se semmit, amihez lehetne kicsit is viszonyítani, vagy kiindulni. Lap tipust tudunk, a lap vdrop és vdroop-ját mondjuk én nem tudom fejből, de a lap topikjában szerintem tudják, abból is lehetne tippelni. Illetve nem tudunk még pár beállítást. Milyen fsb, milyen szorzó, milyen hűtés. És még ezek után sem lehet azt mondani, hogy hasra ütök, 1.35v az jó, az a jó amin stabil, de nincs (nagyon) túlfeszelve. Hogy ez mennyi az esetedben, passz, halvány lila gőzünk lehetne, a fenntebb hiányolt sok-sok infó ismeretében, de nem, halvány lila gőzünk sincs. És hogy hogyan tudhatod meg? Kiteszteled.
Nem kell mindenképp húzni a ramot, a proci tuning az proci tuning, a ram tuning pedig ram tuning, ha mind a kettőt tuningolod akkor az proci+ram / ram+proci tuning lesz. Vissza lehet osztani (egy bizonyos mértékig) a ramokat, hogy az emelt fsb ne (nagyon) befolyásolja a ram effektív órajelét. (333*7-nél 333*2.4-es ramszorzóval 800-as ramórajel, 400*7-nél 400*2-es ramszorzóval 800-as ramórajel, csak az arány változott, vagyis a szorzó, végülis ez is tuning, de nem az órajelet babráltad, hanem szinkronba hoztad az fsb-vel, de ez csak egy véletlen példa volt, lehetett volna pl úgy is hogy 333*7-es proci beállítások mellett 3-as szorzóval 1000-es órajelet kapsz a ramoknál, aztán 385*7-es procinál 2.6-os szorzóval ismét 1000-es ramórajelet, és az fsb:ram arány sem lesz 1:1, tehát nincs szinkron )
Ronaldo_23: a kinézett asus hűtő árgép szerint 11.5k körül van, akörül már mugen2-őt tudsz szerezni, -+ 1k, ami klasszisokkal jobb szvsz.
FPO, beírod a google-be és hátha kidob pár eredményt, esetleg utána kérdezel, szimatolsz, xoc topikban, procid topikjában, cpu tuning hq lista topikban.Szerk.: CSiMi_: yolan (senior tag)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bittorrent topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 4
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged