- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
BRIKLY
veterán
a táp gyõnyõrû állapotban van. az alaplap is. levettem a hûtôt,valami szösz került alá. a proci széleinél fekete volt a paszta,megsérült a hûtô. nyilván attol hogy csvargattam rajta.
a kupakot szivesen levennèm,és friss pasztát adnék neki, de nem egyszerû. pár apja kaptam szét egy 478-as cerkát,de nem maradt teljesen egybenbár nem is féltettem. szóval errôl nem merem levenni. holnap szerzek pasztát és újra próbálom. de közeleg a nyár,ideje beszerezni egy tx2-t,vagy egy tx3mat.. -
joker1220
őstag
Találtam egy érekességet
Lehet hogy a biosom nemcsak a cpu ref et hanem a vtt is szarul
állítja be alap auto beállításon, ugyanis, a következő leírás megcáfolja:A lényeg a lap alján található, még pedig ez a mondat;
stfx kolléga írta: A VTT feszultseg az FSB adatbuszan a high jel erteke (65nm procinal 1.2v), a GTLREF meg a low jel erteke (VTT*GTLREF 1.2v*67%=0.8v ). Latszik hogy a ket jel erteke kozott 0.4v-van. A 45nm prociknal 1.1v a VTT a GTLREF meg 63% (1.1v*63%=0.69v itt is kerekitve 0.4v a kulonbseg)
Mi a véleményed eight?
-
joker1220
őstag
Átállítottam a 0,756 ra és megy ugyanúgy rendben.
Viszont azt marhára nem értem hogy a biosom auto beállításnál
miért ad az 1,8 v s ramjaimnak 1,9 v -t számomra ez egy relytély.A ram ra rá van írva hogy 1,8 v kell neki, a bios ban is feltűnik
az 1,8 v érték de amikor melette auto ra állítom és elmentem,
belépek a win be és akár hol nézem mindenhol azt írja hogy
1,936v t kap a ram:SSajnos nekem semmilyen rejtett beállítás nem jön elő:S
-
joker1220
őstag
Én sajnos nem értek hozzá szóval bízom abban amit írsz
Egyébként most olvastam itt hogy a Gigabyte lapoknál a
biosban rejtett beállításokat lehet előhozni a cntrl+f1 billentyű
kombóvalHa valakinek ilyen lapja van próbálja ki, nekem most mennem
kell de reggel ránézek, hátha előjönnek ezek az MCH beállításokhttp://pcworld.hu/bios-lexikon-i-alapbeallitasok-20100202.html
-
joker1220
őstag
Lehet hogy azért írok hülyeségeket mert nem vagyok tisztában a szorzó állítás lényegével
Ezekben a beállításokban állapodtunk meg, utoljára azt írtad kezdjem viszavenni a feszt 3.6 nál addig amég stabil marad, én 2 lépcsőben viszajutottam erre az 1.28750V re ami
az alapbeállítás auto n 3.2 őn is ennyit kap a proci.
A termination volt a következő amit írtál hogy vegyem visza 1.200 re,
illetve azt is beszéltük hogy a Ref et csak lejebb lehet venni, 0.805 a maximum
amit be lehet állítani.Akkor jelen esetben jó lesz ez így amit fent leírtam?
Nekem tökéletesen megfelel ez a 3.6,
a ram is jó lesz 1.8v 2.00A n 750 en megy 5-5-5-15 ös időzítéssel?
Egyébként próbáltam az fsb átállítással elérni hogy 800 on menjen a
ram de egyszerűen sehogy sem sikerült csak 3.2 nél megy pont 800 on
Illeve akkor az alapértelmezett 0.805 Ref beállítást
viszavehetem arra amit írtál 0.756 ha jól emlékszem?!Eist beállítást nem találtam sehol, illetve ezt a C1e t sem, VT és CPU Thermal
Monitor akkor a fenti beállításoknál már visszakapcsolható ha jól sejtem...Egyébként szerinted mi történne ha a szorzót 12 ről levenném 6 ra és a 300 as fsb t feltolnám 600 ra? Egyszerűen el sem indulna vagy lehetne resetelni az alaplapot?
Már cska azért nem értem mert végeredményben mind a 2 esetben 3,6 Ghz órajelet kapok!? -
joker1220
őstag
Köszi az infot
Felhomályosultam
Az előbb írtad ezt:
-Egyébként újra megnéztem a képeket amiket küldtél, és észrevettem hogy a lapod biosa nem jól állítja be a CPU-ref-et a procid FSB Termination-jéhez képest. Mondjuk nem volt olyan extreme az OC amit kértünk tőle hogy ez nagyon számítson, de szvsz megér még egy próbát a helyes értékekkel. (pl 1,2V-os VTT-hez 0,805-öt ír, de az a 65nm-es procioknál lenne helyes, egy wolfdale-nél 0,756-ot kéne hogy oda tegyen,)
Viszont akkor most 3.6 on is 1,200 a termination , tehát akkor ehhez nyugodtan állíthatom a 0,756 os cpu ref et a 0,805 helyett ugye?
Ezt a szorzós dolgot még mindig nem értem, mert az FSB beállításnál 1200 ugye a maximum érték, namost nekem ugye most 12x300 on megy, viszont be tudom állítani hogy 6x600 on menjen, ami ugyancsak 3,6 ot ad
Akkor mi a különbség vagy mi értelme van ennek?! (tudom hogy korábban már írtál rá egy hasonlatot, de én nem fogtam fel
)
Namost akkor leírom az egyeztetett beállításokat
RGB: Auto
CPU Clock Ratio: 12x
Fine CPU Clock Ratio: +0.0
CPU Host Clock Control: Enabled
CPU Host Frequency(MHZ): 300
PCI Express Frequency(MHZ): 100DRAM Performance Enhance: Standard
System Memory Multiplier (SPD): 2.00A (800 @ 750)
DRAM Timing Selectable: ManualCAS Latency Time: 5 [5]
tRCD: 5 [5]
tRP: 5 [5]
tRAS: 18 [15]Advenced Timing Control: (Auto beállítás van mindenhol)
CPU Vcore: 1.28750V [1.28750V]
CPU Termination: 1.200V [1.200V]
CPU Reference: 0.805V [0.756V]
DRAM Voltage: 1.800V [1.800V] -
joker1220
őstag
Igazából ha már szandi akkor én egy i5 re gondoltam , de abból is több fajta van szóval a fene sem tudja, meg hát ahogy írtad alaplap meg memo, akkor már majdnem megint vettem egy új gépet.
A ki-be kapcsolgatás nem segített, aztán elkezdtem magánakcióban próbálgatni a ramokat különböző fesz en és freqin.
Az eredmény az lett hogy 1.8v 600-750-900 on szaggatott,
1,9v 600 és 900 on szintén szaggatás, 750 en már jobb volt,
2.0v n nem próbáltam de emlékeim szerint ott is 600 nál és 900 nál
szaggatott...A többi játéknál semmilyen különbséget nem vettem észre, tehát
levontam a következtetést hogy a GTA IV programozói nem éppen
átlagos configra optimalizálták a dolgot, mondjuk ez már akkor
egyértelmű volt amikor quad on 8giga rammal is ugyanúgy ment
mint nálamEgyébként azt megkérdezhetem hogy mire szolgálnak ezek a funkciók:
VTT és Ref? -
joker1220
őstag
Lehet benne valami amit mondasz
Egyébként Sandy elég drágán adja magát
úgyhogy még eszembe sem jutott ránézni
semTudom hogy az a jövő, meg hát ez sem
rossz csak gondoltam ha már 20 rongy
volt a proci 30 a vidi kari , 16 a ram;Akkor lehet jobban menne egy 20 rongyos
alaplapon mint egy 10 esenEzzel nem azt mondom hogy a jelenlegi
szar, csak morfondírozom -
joker1220
őstag
Fine CPU Ratio +0.5 beállítással 12.5x a szorzóm, és mint írtam az FSB-t max 1200 ig tudom állítani
Egyébként utánanéztem és már nem is gyártják az E6500K-t sajnos.
Egy ilyen Intel® Desktop Board DQ45CB alaplappal többet lehetne kihozni?
Igaz dupla annyiba kerül mint a jelenlegi lapom, de ez Q45 ös illetve ICH10 es, a jelenlegi pedig ugye G41 és ICH7 es....
Kérdés az hogy megérné e befizetni egy ilyenre 30 rongyért!?
-
joker1220
őstag
Köszi
Az nagyon jó lenne mert elég lassú a felfogásom ilyen téren
Akkor talán érdemes lenne használni azt a fine core ratiot +0,5
ami ugye 12,5x es szorzót eredményez?!Egyébként az FSB-t 1200 ig tudom állítani, az nem jelent semmit?
Láttam olyan procit is (Dual Core E6500k) aminél ki van
kapcsolva ez a szorzós mizéria és olyat állítasz be amilyet
akarsz, esetleg azzal jobban jártam volna? -
joker1220
őstag
Én miért nem tudok kihozni 400 as FSB t?
Elvileg jobb a procim ennél nem!? -
joker1220
őstag
Szia
Sajnos már nem tudtam lenni tegnap este
Van lehetőség PS2-es egérre és billentyűzetre?
Sajnos nincs.
CPU Thermal Monitor 2(TM2) Disable
Ez enabled de semmi különbség.
PCI Latency Timer (CLK) 64
Ilyen beállítást nem találtam:S
HPET Mode 64-bit mode (ezt csak ha windows7 64bit!!)
64 bites a windowsom a 4gb ram miatt
HPET Support Disable
Ezt még meg kell nézzem de ha jól tudom ez csak valami konvertálási funkciót segít elő ha minden igaz
Viszont kipróbáltam a world of tanks ban a gépet húzva és nem húzva is ugyanolyan
Csak ez a hülye gta amin ki vagyok akadva hogy mi a frász baja lehet , épp most akarom megvenni hogy online tudjak vele játszani a cimborákkal
-
joker1220
őstag
Azt mondtam hogy 3.2 őn full alapon minden frankón ment,
az együtt beállított dolgokkal;3.6 (12x300)
vcore 1.2750 (viszavettem alapra mert alap fesz el is stabilan megy 3.6 on)
termination 1.200
reference 0.805 auton van ahogy mondtad
ram 2,0 @ 900 on szaggatott
ram 1,9 @ 800 on szaggatott
ram 1,8 @ 600 on szaggatott3.2 (12x266) alapbeállításon automatikusan 1,9 @ 800 on megy , ezt figyeltem meg.
Tehát nem értem a dolgot , jelenleg
3,6 on van minden ahogy mondtad úgy van benyomva és 1,8 @ 600 on pöfög a gép,
és szaggat, viszont sokkal gyorsabban betölt mint alapjáraton... -
joker1220
őstag
Kipróbáltam 1.8@600 on ahogy mondtad, az eredmény az lett hogy rejtélyes módon sokkal gyorsabban tölt be a játék a tejesen alap 3.2 1.8@800 hoz képest,
viszont a játékba belépve továbbra is szaggatAz időzítés át van állítva 5-5-5-18 ról 5-5-5-15 re ahogy darálow írta
Ötlet?
-
-
joker1220
őstag
Köszi
Fent leszel ma is itten?
Délután utána járok a dolognak, kíváncsi leszek hogy mit alakít majd a gépezetAzt szeretném kérdezni ha megveszed eredetibe akkor az online rész hogyan megy,
úgyértem hogy serial van hozzá amivel csak 1x tudsz regizni online vagy többször
is használható, mert ha nem kell a játék és eladná valaki nekem egy párezer ft ot megér,,300FSB-nél is van 2-es szorzód, te magad mondtad, egy teszt erejéig ki lehet próbálni azzal is.''
Mármint hogy milyen szorzóra gondolsz, lehet hogy pihent vagyok egy kicsit, ne haragudj!
-
-
joker1220
őstag
Köszönöm, inkább nem piszkálok bele, jó az ahogy van, bőven elég ez a videokari nekem
A vicc , tegnap átmentem egy cimborámhoz, neki 2,66 os quad ja van és 8gb dd3 ram,
a lényeg, gta 4 felrak, ugyanúgy teszt és a durva hogy 4 fps el többet kapott a teszten mint én, a játék auton ugyanazokat a beállításokat lövi be alapból mint nekem,
ebben csak az a röhely hogy a crysis 2 fullon megy neki de a gta 4 szaggat XDMég egy dolog, most esett le hogy az alaplapom driver lemezén van egy EasyTune nevű program is amivel windosbol tudom állítani a feszkókat és az órajeleket...
Bár nem értem hogy ez mivel jobb mint a bios bol azon kívül hogy egyszerűbb...
A másik vicc , a legutóbbi tuningal a gta úgy szaggatott hogy nemigaz, viszavettem mindent alapra, elindítottam és egy akadás nem volt benne...ez miért lehet?
-
BRIKLY
veterán
-
BRIKLY
veterán
-
joker1220
őstag
Igen én is
Csak elfelejtettem hogy be van nyomva mert a program egyszer bekapcsol és kilépsz és utána magától fut a háttérben
Aztán amikor emeltem 3.6 felé akkor újraindult és kiirta hogy a funkcio kikapcsolva
Nos beállítottam a turbót illetve a darálow által javasolt 5-5-5-15 öt.
10 kör ibt után 1 óra prime.
[Mar 26 18:34] Torture Test completed 52 tests in 1 hour, 2 minutes - 0 errors, 0 warnings.
Csináltam pár képet a beállításokról és az eredményekről;
Hő stabilan 40 fok volt.
prime nál pedig low 27 high 71c.Akkor úgy néz ki hogy ez lesz a végleges, rendben lesznek így a bios beállítások?
Ezek szerint bírja a turbót is...
Egyébként nem vagyok egy fanatikus gémer, szóval több órát biztos nem lesz agyonterhelve a cucc 1 huzamban, 6 óra prime az elég durva nem?
-
joker1220
őstag
Ilyen jellegű gond nem lesz mert szabadon van, csak éppen közel a falhoz
Csináltam egy benchmarkot gta IV ben, akkor ez az a neves CPU limit, ugye?
a videokari még menne simán de a proci már majd 100 on dolgozik....Statistics
Average FPS: 35.15
Duration: 37.50 sec
CPU Usage: 94%
System memory usage: 65%
Video memory usage: 77%Graphics Settings
Video Mode: 1280 x 1024 (75 Hz)
Texture Quality: High
Render Quality: High
View Distance: 30
Detail Distance: 100Akkor nyomom a turbot és majd irom az eredményeket!
Illetve beállítom az 5-5-5-15 öt
-
joker1220
őstag
Ezt az alaplapot azért vettem mert a procihoz kelett egy új , jókat olvastam róla és olcsó is volt, igazából egyáltalán nem gondolkodtam túlhajtásban és ezelőtt még sohasem próbálkoztam vele, elkönyveltem hogy a dolgok annyit tudnak amennyit, ha erősebb kell akkor jobbat veszek, oszt kész.
Minden amit leírtam zsír új, a tápról is nagyon sokat olvastam mire megvettem mert a régi egy LC power volt ami állitolag itt a PH n kb egy átokkal egyenlő
Most a ram beállításokkal kellene egy kis segítség még hogy a különböző performance módokat alapon futtassam e vagy így megpiszkálva.
Illetve akkor azt a 6 órás blend + furmarkot már akkor érdemes ha minden le van fixálva , igaz?
-
joker1220
őstag
Igazság szerint ez is bőven jó nekem, nem akarom kihúzni max ra és ezek szerint nem is tudom, de a cél nem is a full túlhajtás, csak némi + elérése volt nekem ami így stabilan teljesült is
Szóval mindenképp köszönettel tartozom, majd ha kicsit jobban el leszek eresztve,
veszek egy P s alaplapot, gondolom azt már normálisan lehet húzni, meg egy új procit,
és akkor kipróbáljuk hogy mit bír ez max!Prime al alkalmanként 15 perc teszt elég lesz? Ibt 5 v 10?
-
joker1220
őstag
Nos
333 on az történt hogy a ram második értéke is felment 833 ra, adtam neki 1,3125 Vcore t ujraindit, windows logo ig eljutott , ott újraindult megint, biosba beléptem, adtam neki terminationt 1,3 ra, megint win logoig aztán ujraindult.
Szóval 300 x 12 őn tökéletesen stabilan megy, de feljebb 1 mhz vel sem.....
-
joker1220
őstag
Állítottam a SPD en 2.50A nál a második érték a 800 Mhz melett most 750,
a 2A nál 600 és 3A nál pedig 900 lett volna.A CPU Ref et nem lehet 0,805 nél feljebb állítani, ez az alapértéke normál beállításnál,
ennél csak kisebb van (0,780)Ez így rendben lesz?
(Tegnap auto n 900 volt a 800 melett és mivel nem tulajdonitottam neki jelentőséget , a 2 órás prime teszt után még vigan játszottam vele, remélem nem lett baja a ramnak hogy 900 on ment:S
Még egy olyan kérdés hogy ugye alapon 1,8 v al volt 800 Mhz melett 800 ,
most 2.0 v n megy és a 800Mhz melett 750 van, ez így mivel jobb?Közben megelőztél a válaszoddal, rendicsek!
-
joker1220
őstag
Akkor a Dram Voltage marad 2.0V
Bekapcsolom a Turbot
De akkor a SPD hez nem nyúlok ugye, azt hagyjam auton?Ezt olvastam róla:
Performance Enchance:
Standard- Lets the system operate at its basic performance level
Turbo- Lets the system operate at its good performance level
Extreme- Lets the system operate at its best performance levelItt akkor lehet Extreme mert hogy akkor üzemel a legjobb teljesítményén a ram?
System Memory Multiplier (SPD)
Allows you to set the system memory multiplier.
Options are dependent on CPU FSB and the (G)MCH Frequency Latch settings.
AUTO sets memory multiplier according to memory SPD data.Magyarán auto beállításon a szorzót a ram sebbességéhez automatikusan állítja.
-
joker1220
őstag
Valóban nincs 1,5
Na most a 2 A , 2.5A, 3.0A közül melyiket kellene beállítanom?
És ennek a Performance Enchance nek mi értelme van, azt hagyjam standardon?
Illetve akkor a Vcore, termination, reference értékeket mire módosítsam?
És még egy dolog, azt a Robust Gaphics Boostert azt állitsam alapra vagy jó Fast en?
-
joker1220
őstag
Most lehet hogy hülyeséget írok, de én sehol sem találom ezt a 2.66 ot
Melyik menüpont alatt kellene beállítani?
Most így vannak beállítva a dolgok,
A System Memory Multiplier (SPD) nél 3 dolgot tudok választani, ha jól emlékszem akkor;
1.5A, 2.0A, 2.5A , ezek közül választhatok, jelenleg AUTO n van!
Előre is köszönöm a segítséget és várom a továbbiakat a finomhangolással kapcsolatban is, ezekkel a Vcore meg hasonlókkal!
-
joker1220
őstag
Jelentkezem
Nos , amint írtad bele is futottam, ugyanis gondoltam egyet és 320 ra raktam 300 ról, bios kilépést követően eljutott a win logoig majd ujraindult.
Rögtön bios , vissza 310 re, újraindít; kiirta töltés közben hogy az ees leállt (easy energy saver) gondolom ismered...
belépett rendesen , viszont amikor elindítottam a prime95 öt, a 2.magnál pár másodperc után errort írt , így újrainditás és viszaállítás 300 ra300 on IBT 10 kör 481,08 sec alatt és low 29 c high 72 c , ahogy írtad, core tempen a pipa benyomva.
Ezt követően pedig:
Prime - Torture Test completed 103 tests in 2 hours, 9 minutes - 0 errors, 0 warnings
Szóval úgy néz ki hogy 3.6 on teljesen stabilan megy, idle be 29 fok a hőmérséklet,
játék alatt 40 körül mozog. -
joker1220
őstag
Rendben, köszi!
Addig próbálkozom!
Sztem mindenképp marad ez a 2.0V, feljebb nem akarom tolni ha nem muszály
Mint mondtam 1 hétig csereberéltem ramokat úgyhogy ha még 1 ramot kell vennem akkor inkább belerakok egy mókuskereket meg két hörcsögöt a slotba , oszt tekerjenek azok
-
joker1220
őstag
Az a baj hogy mivel mind2 oldalrol butorlap, hátulrol meg fal van, több és frissebb levegőt szív be előlről mint hátulról, ezt már kipróbáltam!
Rendicsek, akkor próbálgatom ahogy írtad, mondjuk nem célom max kihajtás, csak egy kis stabil + elérése
Bár ahhoz tényleg tudni kellene hogy mi a vége!
Akkor lehet hogy én másra hittem az állítható értéket, F9 es a bios, nem tudom hogy ezen belül van e különbség , de szerintem ugyanaz van nekem is csak benéztem valamit
Délután kipróbálom és majd írok a fejleményekről
Akkor ezek szerint a ramot felesleges is piszkálnom ha úgysem lesz jobb....ezek szerint nincs nagy különbség az 1.8 v és a 2.0 v közt
Ez kimaradt:
A játékokkal általában 1280*1024 ben játszom, ez a max felbontás, régi monitor...
-
joker1220
őstag
Bocsi hogy nem válaszoltam ETOM!
IBT , GTA IV, Furmark, 3dmark,Heaven...
Igaz az utóbbi 3 vidikártya teszt , de a procit is
rendesen megizzasztjaeight:
Otthon megnézem hogy mennyire tudom állítani de úgy emlékszem
hogy nem opciok vannak hanem 2 határ között én adhatom meg
neki az értéketAzt én sem tudom hogy mennyire örülne a ram a kisebb időzítésnek,
de ott már jelentős gyorsulás lenne ha 4-4-4 re lehetne állítani, gondolom
jelentős hőmérséklet növekedés társaságában.A procihűtésen kívül 1 db 12 cm es venti van ebben a házban előre rakva,
így elölről beszívja a friss levegőt, hátul meg kifujja a meleget, sajnos más hűtést
nem tudok belerakni, minél több a venti annál hangosabb a gépezet:SCoolerMaster RC-335-KKN1 GP Elite 335
darál0w:
Köszi az infot , ezt nem tudtam
-
joker1220
őstag
Majd csinálok ma fotót a bios rol de én tudom állitani azt a 2.66 ot amit írsz, rányomok és lehozza a menűt és kéri az értéket, tehát tudok rajta változtatni!
A ram feszkonál pedig a listában az értékek szinezve vannak 2.0V ig ugyanolyan szürke mint az 1,8, 2,1 az már enyhén narancsárga, 2,2 már narancs, 2,3 meg piros szinnel van a listában....
Itt van az alaplapom manual ja pdf ben , itt mindent meg tudsz nézni pontosan a bios beállításaimmal kapcsolatban
És a kérdéses résznél ezt írja:
System Memory Multiplier (SPD)
Allows you to set the system memory multiplier. Options are dependent on CPU FSB and the
(G)MCH Frequency Latch settings. Auto sets memory multiplier according to memory SPD
data. (Default: Auto) -
joker1220
őstag
Üdv
Este fogok tudni megint variálni vele , ha végeztem a melóval
Igen igen , írtad de nekem alapból 266 on megy és tudom változtatni az értékét!
100 ig le tudom vinni ha kell!
Majd küldök még bios képeket és látni fogod te is
Nekem az lenne a cél hogy a proci alapjáratnál jobban aládolgozzon a videokarinak,
3.2 ről 3.6 ra húztam tegnap ahogy leírtad és pl a gta 4 ből már eltűntek a szaggatások full grafikán
Ráadásul alaphangon a proci hője terhelve (játék alatt) max 36 fokig ment fel, most 42 fokra megy , az bőven jó ugye?
Alapból a proci venti fordulata 1400 körül mozog, 3.6 on 1500 körül
Nekem az is fontos szempont hogy ne legyen hangosabb a gép sajnos:S
Kicsit parázok a ramok miatt is, mert 1 hétig csereberélgettem őket mire végre sikerült, boltból új garis 2x2 gb kingstont venniEzt nem részletezem mert off lenne de a tanulság megvan hogy csak párban szabad ramot venni
Szóval nem tudom hogy mennyire tesz jót neki +0,2 v..
Ezek pedig gyárilag 1,8 v mennek, volt hyperx em is 2x1 gb az alapból ment 1.8v -2,3 v ig...
A másik lényeges dolog a stabilitás hosszútávon is.
Ahogy néztem ezek a beállítások 13% os OC t eredményeztek, kicsit féltem a gépet mert most költöttem rá 100 ropit és viszonylag hosszabb távra terveztem vele
De te értesz hozzá és ha azt mondod hogy mehet feljebb akkor egy próbát megér, úgy tudom hogy ennek a procinak 4.0 Ghz a vége...de lehet hogy ez hülyeség
-
joker1220
őstag
Köszönöm!
Alapjáraton teszteltem először 10x:
Itt azért mutat ennyit a core temp mert közben kivettem már a pipát onnan ahol irtad hogy legyen bepipálva
A második nál már be van és ugy is van lefotozva
Aztán bios ba állítottam
Dram voltage nek 2.0 V t adtam
mert a cpu termination t sem lehetett 1.25 re állitani csak 1.2 vagy 1.3 v ere ,
ezt 1.2 re állítottam.Újraindulást követően újra teszt most csak 5x:
Az első tesztben 45C volt a végén a legmagasabb.
Óraállítás után pedig 28C a végén...A System Memory Multiplier t lehet állítani egészen 100 ig,
de nem nyúltam hozzá.a pci exp alapjáraton is 100 on ketyeg.
Képek a bios bol, ha kell még tudok majd fotozni!
F9 es biosom van, és van egy ilyen intelliget tweaker lap a biosban de a képen majd látszik
Várom a további utasitásokat
-
BRIKLY
veterán
pár szó még a codegen táprol..
3.5Ghz-en sikerült MAJDNEM teljesen stabilizálni a cerkát. vajon miért? a táp feszültség ingadozása miatt.
mikor látom hogy az everest-ben leesnek egy kicsit a fesz-ek, rögtön hibázik a prime..de még alapórajelen is benyaltam egyszer.
(#27280): hidd el hogy a táp ingadozik. 5V-on és 12V-on nincs VDrop.
-
BRIKLY
veterán
én ilyen vagyok.. nálam ha egy proci terhelve eléri a 60fokot,akkor ott már valamit tennem kell. venti csere,vagy plusz venti a házba,stb. addig játszok vele amíg nem marad 50 fok alatt.
az M2N-E SLI lapom chipset hűtője is megkapta az 5 centis kék ledes ventit. nem tetszett hogy forró.még mindig nem árulta el senki hogy ebben van-e energiagazdálkodás..
-
BRIKLY
veterán
az enyém már van vagy 5-6 éves...
de én sem mertem volna ezzel tuningolni ha nem húzott volna ki már 3 évet nálam..
volt egy 400-asom is, az állandóan melegedett,és sípolt,berregett. na azzal 1 Mhz-et sem mertem volna tuningolni.
az AMD-s gépemet is azért pihentetem a tuning témában,hogy had ismerjem ki a tápot. eddig minden oké vele,csak a ventit majd egy kicsit fel kell pörgetnem mert elég meleg. a venti meg alig megy benne. mondjuk hőérzékelős,de nekem túl meleg.
sokan mondták már hogy hülye vagyok,mert állandóan a hőfokokat lesem. nálam az 50fok már sok.. de még nem is szált el nálam semmi azért mert túlmelegedett..hát igen. biztos hogy azt gondolná hogy olyan beállítást mondtak neki,hogy azért szált el a gépe..
-
BRIKLY
veterán
alaplap: ASUS P5LD2-SE
proci: celeron D331 (E0) a nagyobbik gyári hűtővel. terhelve 35fok
1Gb DDR2 800Mhz
táp: TITOK!
célozzunk meg 3Ghz-et!
BIOS képFSB Termination Voltage
MCH chipset voltage
ICH Chipset Voltagea proci fesszel majd eljátszadozok. most a legkisebb értéken megy stabilan 1.1850V azt hiszem
ment privátban is!
-
-
lipi67
nagyúr
Nem igazán értelek! Ha nem tudod a TJ.max értékét, nincs mihez viszonyítani se, honnán tudnám , hogy mi a nulla?
Sajna a szenzorok..igen. Kben meg..Emberi feszen nem lényeg annyira a hő. Nem a magas hő b@sz szét egy procit (nem irreálisan magas),hanem a magas fesz. Az már megint más, hogy a magas fesz-nagy teljesítmény, magas hővel is jár..
Érzi azt az ember, hol a határ, ha ismeri a prociját. Először Vid-en érdemes kitapasztalni, alulfeszelgetve nézni, majd utána mire az "emberesebb"tuninghoz ér, érezni fogja.
A legnagyobb ellenség sztem maga az USER, aki türelmetlen, "recept" alapján próbál alkotni valamit és se a prociját se a saját biosát nem ismeri.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ford topik
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- GTA VI
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest