- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Apple MacBook
- Azonnali notebookos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
parkasz
senior tag
Meglestem. Nah, sokkal előbbre nem jutottam, mert a google is csak egy linket adott ki, amin még véletlenül sem írnak pl.: cfm értéket
. Abszolúte noname venti figyel benne (protechnic electric MGA8012HR-A15). Össz-vissz annyit bírtam kibogozni, hogy 15mm széles a jószág. Ez csak szépít a dolgon, mert lila iboly fingom sincs ilyet hol lehet kapni, és melyik milyen jó.
-
plömplöm
őstag
válasz
robyeger #153 üzenetére
hát, ha ebből indulok ki: [link], (azért ebből mert ilyenem van és ezen 100% hogy nincs ''nagy molex'' csati), egészen konkrétan ''Power Requirements Voltage +5V±5%,+12V±10%'', akkor az a 3.3V a sata tápcsatiban csak valami lehetőség szerintem valami jövőbeni dologra.
szerk: bazz, most nézem hogy milyen gyorsan válaszoltam. ki is offolom inkább
[Szerkesztve] -
parkasz
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. VAn egy Aopen barebone gépem, és hát a táp ventije kezd eléggé zörgös lenne. Szeretném egy halkabbra kicserélni a ventit. (tápcsere a hülye speciális méretek miatt nem jáccik).
Mire kell figyelni? A táp amúgy egy FSP220-60CU(PF). Érdemes-e például a venti fodulatát lejjebb venni? Mekkora cfm értékű venti kell egy ilyen táphoz, hogy ne melegedjen túlságosan?
Előre is köszi a segítséget! -
tomcs
őstag
lehet hogy valahol megvan a forumban mar a valasz, de sajnos nincs tul sok idom kikeresni, ugyhogy egy gyors kerdes.
katodsugarcsoves monitoroknal tudom hogy akar baj is lehet, maradhat valamennyi toltes a kondenzatorokban ami okozhat kellemetlen meglepeteseket, tapegysegeknel nem tudom, szoval hogyan biztonsagos egy tapegyseget szetszedni? kell valamennyit varni, vagy ha kihuzom a konnektorbol, miutan kialudt az alaplapon a led mar biztonsagos szetszedni vagy meg erdemes valamennyit varni / egyeb muveletet elvegezni?
egyebkent sima atx tapegyseg burkolatat es huteset kellene megfaragni, magahoz az aramkorhoz erdemileg nem nyulnek -
robyeger
addikt
válasz
Csaba_20_ #152 üzenetére
+adalék: a winyós teszteknél külön megemlítik, hogy mindegyik ugyan azon molexről kapta az 5 és 12 voltokat, ha másképp nem lehetséges egy átalakítón keresztül a korrekt eredmények végett. Nekem mint alapból szkeptikus egyénnek, helybő gyanus, valami fontos részletet nem tudunk, mégpedig a bűvös 3,3V kapcsolatban.
-
robyeger
addikt
Feladom, úgy néz ki egyetlen egy tesztlabor se vette a fáradságot, hogy lemérje a winyók melegedését 3.3V-al és anélkül vagy még nem tudom rendesen kezelni a google-t. Mind1, nekem már csak ilyen fura a gondolokodásom
úgy néz ki lesz alapanyag, szóval megcsinálom, megadom a winyómnak azt ami jár
-
XSiGma
aktív tag
csáo lenne egy olyan kérdésem hogy a molex csatikat hogy is kell kicserélni?valami célszerszámmal?el nem tudom képzelni...
a másik meg hogy a hangérzékelős neonoknak ugye az invertere hangérzékelős??
bár az utobbi nem ebbe a topikba tartozik,de hátha... -
didyman
őstag
válasz
robyeger #145 üzenetére
Éppen az újabbaknál tendencia a molex csati visszatérése, mivel a sata tápcsati egy kalap trágya megbízhatóságban a sata adatcsatival egyetemben.
A PWM-es szabályzás egy az egyben erre a veszteségminimalizálásra van kiélezve, de ott más a dolog lényege, viszont a vinyón sok esetben lineáris stabilizátor pihen: Egyszerűen nincs nagyon terhelve, párszáz mA, ami ott elfolyik csúcsokban, nincs értelme a kapcsolóüzemnek. -
robyeger
addikt
Én azt vettem észre, amelyik Sata winyón van molexes tápcsati, az még nem tudja használni a 3,3V, hiába van rajta a sata power csati is(ezek a régebbiek). Amúgy az Impulzus szélesség modulált venti szabályzás(PWM)-ről is ez a véleményed, hiszen a DC ventik 12V redukciójánál se keletkezik egetverően nagy plussz hő
-
didyman
őstag
válasz
robyeger #142 üzenetére
Az a stabilizátor még fél W-ot sem disszipál el a panelon, szóval ez az érvelés elég érdekesen hangzik. Az viszont már inkább érdekes, hogy a legtöbb sata vinyón nincs bekötve a 3,3V-os táppont. Egy link valóban érdekes lenne ezekkel az állításokkal.
Ragozni pedig illene rendesen. -
robyeger
addikt
Lehet hogy ez nem tartozik szervesen a topic témájához, de megköszönném ha bárki tudna adni ötletet vagy javaslatot
: [link]
[Szerkesztve] -
menthor
tag
vki mondja meg nekem, hogy mellyik két pöcköt kell rövidre zárni a táp indításához!!!
Kösszeee -
didyman
őstag
Ventit cserélni a tápban és szabályozni olyan táp esetén, amelyiknek van saját hőmérsékléetfigyelése, egyszerűen hülyeség és a táphalál hosszútávon biztosan termő fája. Pláne egy codegen esetében...
A földeletlen gépházon pedig a tápban található szűrőkondik által normális esetben földre csatolt, egyébként meg félhálózatnyi, de nem életveszélyes (a műszer is képes elhúzni mérés közben) feszültség jelenik meg. -
G5
csendes tag
válasz
Winner_hun #133 üzenetére
utána mennyi időig nem tudtál ennyi?
Mégis a leg tutitt a mikroan lévő kondik kivágnak belöleg egy darabot! ÉS K@rvára fáj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4
-
darabka
tag
válasz
Winner_hun #131 üzenetére
PC nyalás? Hehhe, vizuális típusok előnyben...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Winner_hun #129 üzenetére
igen, földeléssel együtt gondoltam... Az a húzó érzés a földelés nélkül érdekes, nekem sikerült ilyen állapotban megfognom egyszerre a radiátor fém részét, meg a gépházat, hát kissé fájt... Aztán rádugtam multimétert, és a radiátor meg földeletlen gépház között aszthiszem 50 volt körüli váltóáramot mért...
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #128 üzenetére
Lehet, hogy így van, de szvsz akkor is el kell vezeni vhova a zavarjeleket. Pl ha nincs földelve a gép, akkor ha gyengén egy ujjal hozzányúlok a táphoz és huzogatom rajta az ujjam, akkor olyan, mintha hmmmm talán egy kicsit bizseregne vagy nemtudom, szal nem siklik a kéz. Ha földelve van, akkor nem érzek semmit, csak a sima fémet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Arról ki mit tud, hogy a táp burkolata, az milyen fémből van, mert egyik tanárom Meklaboros volt, és azt mondta, hogy ez egy speciális fém, amit hengereléssel, és hőkezeléssel alakítanak olyanra, hogy elektromágneses árnyékolást alkosson, és ha ezt valaki elkezdi hajlítgatni, meg alakítani, akkor nagyban csökken árnyékoló képessége, ami meg ugye fontos, mert ezek a kapcsoló üzemü tápok elvileg sok rádiófrekis zavarjelet sugároznak ki, amit elkell nyeletni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pg012345 #121 üzenetére
miért nem veszel már egy normális tápegységet?
Nah, ha sorba kötöd, akkor mindkettőn 6V feszültség lesz, ami nembiztos, hogy pont a fele fordulatszámot eredményez, láttam olyan 8cm-es ventit, ami pl. csak 9V felet pörgött, de ez ritka... Javaslom a kötögetés helyett hogy adj egy kis WD40-et (fúvókás olajzőspré, az egyik legjobb...) a motornak, a matricát szedd le róla, az alatt van egy gumisapka, ott a tengely alatta, oda dörgess be kis WD40-et, és utánna 90% hogy halakbb lesz az egész...
Az hogy elég lesz-e a légáramlás a tápodnak, az már más tészta, elképzelhető hogy igen, mert a kodegány sosem fog leadni 300W-ot... De én még mindig inkább vennék normális tápot a helyedben... -
Winner_hun
félisten
válasz
[HUN]Tyson #125 üzenetére
Akkor az attól függ.
Lehet, hogy csak egy 3 pines csatlakozóval van a venti rádugva a tápra, akkor mázlid van. Ha nem, akkor esetleg forrasztani kell. De lehet még rosszabb is, amikor forrasztani sem lehet, úgy el van dugva. Akkor ha annyira érdekel, talán szét lehet szedni a tápot, de én ezt nem ajánlom, inkább csípőfogó, csakhát akkor ugye gar... -
[HUN]Tyson
senior tag
válasz
Winner_hun #122 üzenetére
oké, és ha a garit figyelmen kívűl hagyjuk? Tehát bontható a táp?
-
csongi
veterán
Van egy codegány 300W-os táp,8cm ventivel. Egy PIII-as gépet hajt tuning nincs. Azon agyaltam, hogy nekem van itthon egy 12cm ventim, és azt beraknám úgy, hogy kivágnám a lemezt és fejre fordítva raknám vissza a tápot. A kérdésem az, hogy gond ha fejjel lefele rakom be. Lehet a 12-s venti is hangos a fordulat miatt? Ha igen, akkor milyen potit érdemes berakni. Azért akarom így csinálni, mert hangos az a 8-as venti, viszont nem akarok most 6-7K kiadni tápra. Ezt a kis barkácsolást szerintem meg tudnám úszni úgy 2.5K-bol.
-
Winner_hun
félisten
válasz
[HUN]Tyson #120 üzenetére
Mert ha az sérült, akkor szerelték a tápot és akkor nincs már rá gar.
Azt, hogy miért ne lenne? Mert nem raknak rá, az én Chieftekemen sem volt mondjuk nálam úgyis tökmind1, nem érdekel a gar, az az első, hogy az elszáll -
pg012345
senior tag
helló van egy 300wattos codegen tápom és vízhűtésem van marha hangos a tápventije de ebbe nem akarok venni újat szóval ha sorba kötök vele egy másik 8cm-s ventit akkor fele akkora fordulaton megy ezt tudom de meglessz a légáramlat ami kell neki?
-
[HUN]Tyson
senior tag
válasz
Winner_hun #119 üzenetére
Hát a picsa se tudja, de miért ne lenne???
Majd este megnézem otthon. -
Winner_hun
félisten
válasz
[HUN]Tyson #118 üzenetére
A táp burkolatán van az összeillesztéseknél matrica?
-
[HUN]Tyson
senior tag
hali!
Elkezdtem halkítgatni a gépem, és ennek keretében lecseréltem a tápomat egy 400as FSP-re. Akkor ugy tünt hogy de qrva jó halk, de aztán felraktam 1 passzív videohűtőt és egy 1200on pörgő hangtalan Freezer 64 pro-t (meg kiszedtem egy 8ast), és így most ott tartok, hogy megint a táp a leghangosabb.
Van e arra valami módszer, hogy halkítsam a gari elvesztése nélkül? Valahogy jó lenne lassítani a benne levő 12-esen. Meg lehet ezt valahogy oldani?
Hangsúlyozom, a garit nem akarom elveszteni. -
sryman
csendes tag
Hi! Van egy 450W-os Chieftec tápom és nagyon hangosnak találom a ventit benne! Nem azér mer rossz hanem azér mert csend mániás vok
És azt szeretném megkérdezni h nem e tudjátok hol lehet kapni tápba vmi jó halk ventit ?? (12cm-s)
Előre is thx! -
Ferdzsoo
addikt
Mondjuk a PFC- működésének elmagyarázásánál én (akinek ott megáll a tudomása az elektronikáról hogy egy kapcsolót beépítek egy áramkörbe), már bajban voltam a magyar nyelvre való fordításánál, de aki kicsit otthon van a témában biztos nem fogja többet megkérdezni mi is az a PFC tulajdonképpen
-
didyman
őstag
válasz
Csaba_20_ #112 üzenetére
Tekintettel a fentebb írt, régi hozzászólásokra: Ventit cserélni a tápban veszélyes, olykor értelmetlen dolog. Az alacsonyabb fordulat hosszútávon a táp halálát okozhatja, a hőfokvezérlés pedig úgyis feljebb tornssza a lassabb ventit is, ha melege lesz és amíg bírja...
A szenzor eltávolítása a bordáról viszont nagy hülyeség!! -
Csaba_20_
őstag
válasz
Ferdzsoo #111 üzenetére
Ahogy mondod, gyakorlatilag mindegy. Egyedül a 13-as érintkezőnél szokott lenni egy barna vezeték is a narancssárga mellett, ami egy érzékelő vezeték. Tehát ha egy narancssárga kábel mellett van egy barna is(ugyanabba a fém érintkezőbe krimpelve), akkor azt a 13-as helyre rakd!
-
-
D@ni88
addikt
én úgy oldottam meg a tápom hűtését, h alul kapja egy 12cmes ventitől, meg a táp házban lévő végébe tettem egy 8cmes ventit, így a meleg nem is jön vissza a házba, és még jobban is hűti a tápot...gép hátuljánál meg ilyen dróthálós módszer van gyárilag, ott meg csak jön a langyos air
-
Ferdzsoo
addikt
Nah még annyi, hogy hogy az istenbe jegyzem meg melyik tüske hova ment?
Felírogatom a kábelrais meg a csatirais? Hogy amikor visszarakjam tudjam...
Pl számokkal? vagy te hogy csináltad van egyszerűbb megoldás? -
CounterBoci
senior tag
válasz
Ferdzsoo #105 üzenetére
Kis csavarhúzó megfog, két kis pöcköt behajlít, ami megakadályozza a tüske kicsúszását a csatlakozóból, tüskék ki, elvileg már rámegy. (De ha nem a vezetékekere is mechanikusan van rányomva a tüske, azt is kihajlít, kivesz, majd visszahajlít. Pepecs munka, de ingyé' van. Vagy elektronika boltokban ez filléres dolog, veszel újat, és rányomod.)
Mikor visszarakod a csatlakozóba a tüskéket a pöcköket kihajlítod, majd a helyére nyomod. Van akkora rugalmasága, hogy nem fog visszajönni. Nekem működött. -
Ferdzsoo
addikt
Kérdésem lenne.
Kábelharisnyát akarok húzni a tápom 24-tűs alaplapi csatlakozójára.
Probléma: Valamivel el kell távolítani a tüsiket hogy rámenjen a harisnya. Namármost neten találtam direkt ehhez fejlesztett szerszámot, az egyetlen probléma vele hogy 2600FT.
Az meg elég sok. Emiatt nem venném csak meg hogy 10 percig használjam.
Szóval bármien másodlagos megoldást elfogadnék, esetleg tapasztalatokat ki hogy oldotta meg, vagy hogy egyáltalán létezik e alternatív megoldás.
Előre is thx! -
stol
addikt
válasz
CounterBoci #103 üzenetére
Kivitelezhetetlen
Legalábbis, hogy stabilan működjön.
Pláne, ATX-táp méretben. -
CounterBoci
senior tag
Hi
Remélem jó helyen járok.
szóval: az ámítógép tápja ha jól tudom kapcsolóüzemű. Működne-e úgy a dolog, h tekertetek a kellő feszültségekre egy toroidot, graezt-hidak, fesz. stabilizátorok, pufferkondik, ki-be kapcsoló, és kész. gonlodolom kikapcsoláskor (meg bekapcsoláskor) küld vmelyik vezetéken egy impulzust, ezt kéne megfejteni, és máris működne digitális kapcsolóval is. csak ez nem kapcsolóüzemű lenne, de elvileg ugyanazt a feladatot ellátja. És jól is nézne ki egy nagy toroid a plexi mögött. vélemény? -
pIIrash
tag
Sziasztok!
Most kaptam egy PII 400-ast ingyen. És hát jó jó, de marha hangos és jó lenne bekötni az alábbi tápba egy 12-cm-est, mert elég hangos! ( TASK 920- TX )
A kérdés az lenne, hogy mekkora levegőmennyiség kell egy ilyen tápnak, hogy stabilan müködjön!? Mert valami 800-1000 fordulatos, 20-30 CFM-esre gondoltam
[Szerkesztve] -
Szak1
csendes tag
Hi!
vettem egy hőfokszabályzós Coolink 8 centis ventit, ami 30 fok alatt minimumon pörög, 45 fölött pedig maxon. A kettő közt értelemszerűen szabályozza magát.
A kérdés az, hogy hova ragasszam a tápon belül a szenzort?
A., A venti elé nagyjából, hogy a fújt levegőt mérje (nem sok az a 45 fok levegőnél?)
vagy
B., A hűtőbordákra a tápban? (szerintem azok állandóan melegek)
Egy Codegen 420W-os tápom van.
Jó lenne, ha a lehetséges minimumon pörögne a cucc. Háklis vagyok a zajra.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Milyen monitort vegyek?
- Motoros topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Renault, Dacia topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- MSI CYBORG 15 A13V
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest