- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sylangra
újonc
válasz
Cs1csó #16198 üzenetére
csicso82, Chal, és a többieknek is köszönöm a válaszokat!
Azt a listát én is megtaláltam, de ahogy ti is írtátok, elég szegényes, és kb csak a top megoldások vannak benne, ezért kérdeztelek meg titeket is.
Még azt néztem, hogy a CP900 majd egy huszassal olcsóbb, mint az CP1300. Vagy szerintetek az már túl kicsit lenne, és ne ezen spóroljak? -
válasz
LógaGéza #16196 üzenetére
+szpeti40: értem, de én Legrandot írtam
Az APC-t pedig csak azért emeltem ki, mert azt minden is támogatja, nem véletlenül "apcd" a neve az ős linuxos ups monitorozó toolnak. Szóval ha a Legrand szoftveresen a legalja, akkor az APC a teteje (támogatottság szempontjából, de persze az adott típusnak itt is érdemes utánaolvasni!). A kettő között pedig van sok ups, meg hozzá környezet, tool, sw a skálán.
-
Cs1csó
titán
válasz
kaszaking #16195 üzenetére
Nincs.
golya87
Milyen nagyobb település van a közeledben? Érdemes lenne elsősorban a közeledben nézelődni, hogy esetleg személyesen bevidd és tudjatok konzultálni, hogy megéri e vagy sem stb.pl. beírod a GOOGLE keresőjébe : "UPS szerviz" és lesz találat esetleg szűkítheted egy közeledben lévő településre. (számos találat van elsősorban Budapest
Ha nincs akkor esetleg PC szervizeknél is érdeklődhetsz pl. dobsz nekik egy emailt a típus és a hiba leírásával és megkérdezed foglalkoznak e vele vagy ha nem esetleg tudnak e közelben olyan céget/személyt aki igen.
Sylangra
+1 Chal
A kompatibilitási lista jó választás egy 1000-1200VA-es UPS-t nézz és persze:
- kapható legyen nálunk (vannak olyanok a listában vagy márka vagy típus ami itthon nem is kaphatóak, vagy drágának )
- megfelelő ára legyen számodraAhogy nézem elég szegényes ez a kompatibilitási lista, az egyik amit linkeltem ( a legdrágábba tiszta szinuszos CP ) rajta is van bár az ára lehet nem szimpatikus számodra.
Amúgy ha EZEN a listán rajta van egy adott termék annak hótziher, hogy működnie kell a NAS-oddal legyen az bármilyen márka pl .ez az OMRON nálunk nem is kapható.
A kompatibilitási listán lévő APC-k is drágák, ezek "PRO" modellek - kisvállalati, irodai professzionális felhasználásra -
Ezekkel az APC-kell az a legnagyobb gond, hogy amellett, hogy DRÁGÁK még csak nem is tiszta szinuszosak. ennyi pénzért a CP 1300-as amit linkeltem legalább TISZTA szinuszos. -
kaszaking
tag
Az apc szünetmenteshez való powerchute personalból van magyar nyelvű verzió?
-
golya87
őstag
Sziasztok!
Bevált/működő/jó UPS szervízt tudtok ajánlani?
Előre is köszönöm!
-
válasz
Cs1csó #16192 üzenetére
A Legrand szerintem ezek közül nem lesz jó NAS-hoz, bár van linuxos gyári tool, de az elterjedt megoldások (apcupsd, nut, stb..) nem támogatják, a Legrand által adott tool pedig nem hiszem hogy telepíthető lesz a NAS-ra (hacsak nem intel alapú a nas, és van elég erőforrás, akkor futhat pl. vm-ben vagy dockerben). A legnagyobb esélye talán az APC-nek van a listából, de én a kérdező helyében megnézném a NAS doksiját.
QNAP esetén itt lehet mazsolázni amúgy:
-
Cs1csó
titán
válasz
Sylangra #16190 üzenetére
A NAS kommunikáció mindig kicsit lutri, vagy felismerik egymást vagy sem:
- Legrand Keor SP 1000VA
- Eaton 5E 1100i USB
- CyberPower UT1500E 1500VA
- APC Back-UPS 1400VA (BX1400U-GR) itt a MÁRKA ami dob rajta egy kicsit
- CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA ezt TISZTA szinuszos ezért drágább -
butyiba
csendes tag
Sziasztok,
Van egy APC Back-UPS ES 700 szünetmentes tápegységem. A hibajelenség, hogy amíg 230V hálózati feszültség megvan akkor szépen csöndben van és a zöld LED is világít és adja a tápot a szünetmentes oldalon. Ahogy megszüntetem a 230V hálózati feszültséget akkor érzékeli, hogy elment a hálózat, belül egy relé átkapcsol ( hallani a hangját ) majd ezután 1-2 másodperc múlva kikapcsol mindegy mekkora terhelés van rajta. Kipróbáltam egy asztali lámpával is. Akkumlátor teljesen új benne mert másik szünetmenteshez is kellett így ebben is kicseréltem. Akkumlátor feszültség megvan 13,3 Volt valamint hálózati feszültség esetén az akkumlátorokhoz csatlakozó vezetéken is adja a 12 Voltot.
Az oldalán van egy biztosíték szerü "pöcök" az be van nyomva.
Van esetleg ötlet mi lehet a baj és javítható-e ha hibás ?
Köszi -
Sylangra
újonc
Sziasztok!
Tudnátok valami olyan középkategóriás UPS-t ajánlani, ami:
- Ami automatikusan tud jelet küldeni a Nas-omnak, hogy álljon le, akkor is ha nem vagyok otthon. (Nas részéről elvileg minden adott)
- A nas mellett egy PC+monitornak is tud biztosítani pár perc áramot. (~380W fogyasztást számoltam, Ryzen 5 1600x, B350-es alaplap, Radeon RX 590, 750w gold táp)
- Lehetőség szerint Shuko kimenteti legyenek -
Cs1csó
titán
válasz
draco31 #16187 üzenetére
Ahogy írták semmilyen szituációban ne köss nyomtatót UPS-re (vagy ahhoz rendesesn méretezett eszköz kell csak tipp de az áramfelvételi tüskés az induló áramfelvétel miatt egy 1500-200VA-es lehet kell), Ha van CSAK feszvédős aljazt max oda, vagy vegyél elé egy feszvédős elosztót.
Zolee888
(jeleneg az egész ország ilyen vihar súlytotta övezet, nálam a zárt ablakon is folyt be tegnap némi víz internet még reggel sem volt, a melóhelyen a gázkazán halt meg a mi a melegvizet csinálja, a múlt héten pár PC halt meg (nyugi egy áramszünet csak a GAGYI tápegységgel és alaplappal rendelkező gépeket öli meg, egy 10 év garis 35k-s Seasonic tápegység simán kibír egy áramszünetet vagy akár feszültségingadozást is
)
Ezt ajánlom:Eaton 5E 850i USB DIN kb. 22k olcsóbban esetleg ez: Legrand Keor SP 800VA 19k-tól
1. A kikapcsolt állapotban lévő UPS-t bedugod a fali konnektorba 2. bekapcsolod és egy fél napig egy napig hagyod tölteni.
3.Ezután kikapcsoloda UPS-t rádugod a PC-t és a monitort (akár a router is mehet rá vagy egyéb kis fogyasztású eszköz) OPCIONÁLIS: ha van USB kábeled (nyomtató kábel az egyik vége sima USB-s az megy a PC-be a másik "ducibb" vége megy a UPS-be
4. bekapcsolod a UPS-t
5. bekapcsolod a monitort és a PC-t
6.LETÖLTÖD a UPS vezérlőszoftverét vagy ha adnak mellé adathordozót onnan felmásolod a gépre és telepíted
7 Ezután ha látja a PC a UPS-t akkor tudja vezérelni ennek előnyei:
- monitorozhatód a UPS-t - fogyasztási adatok, töltöttség, állapot stb.
- tartós áramszünet esetén ha nem vagy a PC előtt akkor x idő eltelte után (vagy még mielőtt az akkuk lemerülnének) SZABÁLYOSAN le tudja állítani a UPS a PC-tPár kiegészítés:
- ha megoldható a UPS-t közvetlenül a fali konnektorba dugd de az eszközöket már nem szükséges közvetlenül a UPS-be csatlakoztatni hanem hosszabbítóval is megoldható
- a UPS és a fali konnektor közé is lehet hosszabbítót tenni ha szükségesFONTOS: a fali konnektor és a UPS közé tehetsz feszültségvédős elosztót is de a UPS és a védendő eszközök közé NEM oda csak SIMA elosztót szabada tenni.
-
Zolee888
tag
Sziasztok!
Mostanában mindennap van többször is pár másodperces áramszünet az egész városban ahol élek, ezért a számítógépemhez keresnék egy szünetmentes tápot, ami megakadályozná, hogy emiatt a pár másodperc miatt kikapcsoljon a gép.
AMD Ryzen 3600 GTX 1070 2x8GB memória 1SSD alaplap+monitor ehhez van egy BE QUIET! Pure Power 10 500W CM tápTudnátok ajánlani egy szünetmentes tápot, ami kibírná ezt a pár másodpercet és elbírná ezt a gépet?
Illetve hogy működnek ezek a szünetmentes tápok?Mindig rá kell dugni a gépre, egyszerre rajta lehet a sima táp és a szünetmentes is?Köszi a válaszokat!
-
draco31
veterán
válasz
draco31 #16182 üzenetére
Kihúztam, kivettem a biztosítékot. Majd pár perc múlva vissza, így már látja a program.
Viszont. Rá van kötve egy lézer nyomtató is. Ez csak azért, hogy ha áram ingadozás lenne, akkor védje. Eddig nyugodtan használtam vele. Most viszont ha nyomtat, akkor sípol, hogy túlterhelés van. Ami valós, de eddig nem sípolt emiatt.
Most böngészés közben 80-90W a fogyasztás a PC-vel, rajta a monitor, a WiFi, mobiltöltő, és a nyomtató, az most készenlétben van.
Vagy eddig sem működött rendesen, és azért nem jelzett ha működött a nyomtató, és most a kvázi újraindítása észhez térítette? -
draco31
veterán
Hello!
Egy APC BACK UPS BX700U sorozatú szünetmentesem van.
2 napja PC portalanítás volt, így minden ki volt húzva. Összerakáskor jelezte a PC, hogy nem látja az akkut. Gondolom más USB portba dugtam be. De win10, meg kellene oldania, viszont továbbra sem látja. Gondoltam akkor kikapcsolom a szünetmentest, és vissza, de elsőnek hosszan nyomtam a gombot, utána meg röviden is. Így most villog folyamatosan. Ha jól értelmezem, programozási módba sikerült raknom. Hogy tudom az alapértelmezett gyári beállításra visszarakni? Mert az nem írja a használati, csak azt, hogy milyen jelzésre milyen módban van.
Illetve miért nem látja a programja a Powerchute? 3.1.0 van telepítve -
ddoki
csendes tag
-
Starchm
őstag
válasz
Cs1csó #16174 üzenetére
A legtöbb smartnál ( legalábbis amit nyitogattam annál mind) a 2 akksi sorosan van kötve, tehát a feszt növelik. Gondolom azért mert elég durva A folyna már némelyik kábelben egy-egy nagyobb darabnál 12v esetén. 24v-nál legalább feleződik és akkor kevésbé is fog melegedni gondolom.
A rack mountosoknál meg 4 akksi van sorba kötve, ha jól tudom.Vagyis sztem inkább 7-18Ah amiket tudnak hozni.
-
Cs1csó
titán
Amit szeretne úgy nem fog menni. A UPS-ekben amik már akkuval szerelve kaphatóak egyszerűen nincs elég nagy akku, a prémium kategóriás APC SMART család tagjaiban is jellmezően 2db 18Ah-ás akku van tehát összesen 36Ah kapacitással bírnak kb. 150k-tól felfelé kaphatóak. (ahogy nézem az 1000VA-es kisebbeket tartalmaz tehát amiben van 2db 18Ah-ás annak az ára konvergál a 200k-hoz)
Ami neki kell egy inveter és hozzá 1-2 db "bika" akkumulátor:
SPS SOHO 600 már elég most 36k hozzá pedig egy pár akku (akár 200Ah akkukapacitással is elbír) mondjuk:
- 2db Leaftron LTL 35Ah 12V UPS akkumulátor (long-life, 10év) 47k vagy
- 2db Leaftron LTL 45Ah 12V UPS akkumulátor (long-life, 10év) 68kTehát: SPS SOHO 600 + 70Ah = 83k vagy SPS SOHO 600 + 90Ah = 94k
Nagyjából fele annyirét 2x akkora kapacitás.
-
zsolt501
nagyúr
Azért jó lenne mégis tudni, hogy az a gép milyen gép, mert jelentős különbségek vannak fogyasztásba.
Azt is tudd meg milyen internete van, mert bizonyos net szolgáltatások áramszünet esetén ugyan úgy megszakadnak, 3 internet típus esetén kisebb a megszakadás lehetősége, mert azokat is védik szünetmentessel.
1. Optikai NET FTTH hálózat (de itt az ONT-t is szünetmentesre kell tenni)
2. Mobil net
3. Bérelt vonal (de itt is lehetnek kimaradások) -
D4v3
őstag
Hello!
Pókeres ismerősömnek kéne egy bika szünetmentes, ami akár 1 órát is bírja, ha épp nem lenne áram. 2 monitort meg egy átlagos gépet kéne elbírnia. Mivel dollár ezreket költ versenyekre egy este során, ezért mindenképp megbízható és tartós táp kéne, amihez lehetőleg nem külön kell venni még akksikat vagy akármit. Neki egy doboz kell, ami ott van, ha baj vanKeret: 200k.
Köszi előre is! -
budazsombor
újonc
hello aten usb to rs-232 adapter jó pannon power pro 2060 táphoz?
annyi, hogy a csatin is anya csavar van, meg a tápon is, de a tápról leszedtem, így rámegy a kábel. -
vzozo
senior tag
válasz
DrojDtroll #16165 üzenetére
Lehet, de érted, hiába töltöd fel az elején, az a töltöttség nem lesz a végtelenségig benne. Ergo folyamatosan kellene tölteni, terhelés alatt is.
-
vzozo
senior tag
válasz
DrojDtroll #16161 üzenetére
WUT? És akkor képtelen fullra tölteni az aksit? Akkor kuka a cucc, hát ilyen nincs, előbb-utóbb amúgy is merül az aksi, és a "normális" use-case szerintem az, hogy 24/7/365-öt megy a rákötött gép, ergo nem lesz lehetőség terhelés nélkül idle-ban töltögetnie magát...
-
Cs1csó
titán
-
tpeter77
addikt
válasz
Cs1csó #16141 üzenetére
Halk, cicergés-mentes, olcsó de tisztán szinuszos szünetmentes tápegységet tudnál ajánlani?
Ja, és lehetőleg legyen benne RJ45 védelem is.
Elég kis teljesítményű is, csak 1-2 percet kell áthidalni, többre nem megy el az áram, csak karbantartáskor, de az több órás szokott lenni.
Mit ajánlotok? -
zsolt501
nagyúr
válasz
DrojDtroll #16156 üzenetére
Milyen idős a szünetmentes?
Meg kellene vizsgáltatni valami szerelővel. -
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #16156 üzenetére
Update:
Egy telefontoltovel is ugyan ez a helyzet.
-
DrojDtroll
veterán
Legrand Keor SP 800VA és Chieftec ECO 600W Bronze (GPE-600S) nem akar együtt müködni. Amikor lekapcsolom az eloszót(mesterséges áramszünetet csinálok) akkor lemegy a psu hibára. (piros led, folyamatos sípolás) 100W körüli fogyasztásról van szó és nem is overload figyelmeztetésre megy.
Mi lehet a gond?
-
golya87
őstag
Sziasztok!
Van egy APC SmartUPS SC520-as szünetmentesem. Ennek a hátulján lévő fekete ("PDU") csatik nagyon lazák, ha csak egy kicsit is megmozdul a csatlakoztatott kábel, már kapcsolódik ki a rákötött eszköz. Lehet ezzel valamit kezdeni?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Cs1csó
titán
Nehéz, a probléma hogy ha komolyabb, nagyobb UPS-el akarsz védeni dolgokat akkor annak ÁRA van az ár pedig, hogy már a UPS-nek is van egy alap fogyasztása mondjuk 50W vagy több (Online-nál lehet több), az akkuk esetleg hamarabb halnak. Tehát ez folyamatosan bukó de ha odafigyelsz rá akkor az eszközeid védve lesznek.
Megpróbálom a szinteket belőni:
1. CyberPower UT1500E 1500VA 37k ez egy alap modell Line-Interaktív
2. CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA 83k tiszta szinusz Line-Interaktív vagy az 1500VA-es 95k
3. FSP Champ 1K 1000VA 65k Online, tiszta szinusz és ami fontosabb, hogy áramszünet esetén nincs átkapcsolási idő, teljesen el vannak zárva az eszközök a hálózati zavaroktól, a folyamatosan magas feszültségtől stb.4. SPS SOHO 1000 vagy 1600 ami Line-Interaktív de tiszta szinuszos, de bazi nagy akkukat is rá lehet kötni.
Sajnos a UPS-ekben jellemzően 1-2db 9Ah-ás van tehát jellmezően 20Ah alatti az össz.
Ehhez lehet akár 200Ah-át is tenni mondjuk 2db 100Ah-ásat is.Ezek közül a számomra a legszinpatikusabb otthoni eszközök mint PC stb. védelmére a 2-es opció a CP 1300 vagy 1500
Egy Online talán túlzás de tény, hogy sok előnye van.Ha olcsóbb eszközöket pl. egy átlagosabb PC-t vagy hasonló cuccot akar védeni az ember akkor az 1-es opcióban lévő UPS vagy a hozzá hasonlóak is elegendőek.
A te esetedben a hálózati problémák miatt az ONLINE FSP lenne a legbiztonságosabb főleg, úgy hogy meg tudod oldani, hogy másik helyiségben legyen és ezért nem fog zavarni a hangja. Sokaknál itt akik UPS-t akarnak venni a zaj teljesen kizáró ok mert nem tudja hova tenni és nem tudja vezetni az áramot sem messzebbről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest