Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz Dózer #1549 üzenetére

Na... elkezdtem számolgatni egy kicsit (azért linkeltem a fenti oldalt, mert ott te is megtalálod az egyenleteket, amivel az rF számol). Ebből a következő adatok jöttek ki:

A számításokat minden esetben 3 centis első és 5 centis hátsó hasmagassággal végeztem. Ebből az jött ki, hogy az első szárny 1-es állásban kerek 1400, 40-es állásban pedig 2281 N leszorítást ad. Gondoltam elég, ha a két szélső érték megvan, hogy mire képes az autó.

A hátsó szárny értékei ugyanekkor 876 és 1940 N.

A diffúzor pedig szintén az említett hasmagassággal, 2652 N leszorításra képes. Az összes eredmény 200 km/h sebességre (55,6 m/sec) vonatkozik. A kocsi 640 kg tömege megfelel 6278 N-nak.

Ha a 40-es szárnyállást nézzük elöl-hátul, akkor az összes leszorítás 6873 N, ami korrektnek tűnik. Mondjuk ha hozzáadunk egy teletanknyi benzint (230l =~ 161 kg --> 1580 N), akkor már inkább egy kicsit kevés a leszorítás az önsúlyához képest, amennyiben elfogadjuk, hogy 200km/h-nál már tudnia kell annyit, ami az önsúlya, ebbe meg a benya is beletartozik elvileg, de lehet, hogy anélkül kell nézni. Mindenesetre nem tűnik rossznak.

Ha elfogadjuk a fenti képet referenciának, akkor viszont a diffúzor egy kicsit gyengének tűnik, csak kérdés, hogy milyen állásra vonatkoztatva. Ha a szárnyakat 1-re tesszük, akkor nagyjából jó.

Ja, légellenállás...

Első szárny: 164 - 713 N
    Hátós szárny: 275 - 812 N

A leszorításhoz képest ezek nem biztos, hogy jók így, tekintve, hogy a hátsó kisebb leszorítást ad 40-es állásban, mégis nagyobb légellenállást generál. Ettől még lehet, hogy van ilyen, az aerodinamika vicces dolog néha. Viszont a saját leszorítását tekintve mindenképpen kicsit túl nagy a légellenállása, legalábbis nem tűnik valami hatékonynak.

Új hozzászólás Aktív témák