Új hozzászólás Aktív témák
-
GS9 Miller
tag
válasz
hobizoli #25848 üzenetére
igaz, a tanulság kedvéért megosztom:
az msconfigban (rendszerindítás, speciális beláll.) ugyan be volt pipálva hogy a használt processzorok száma 4 legyen, de ki kellett venni a pipát hogy inaktív legyen a mező, így a bios-os adatokat vette figyelembe, és csak így megy 4 maggal. Valamiért a két opció (bios és ms) összeakadt és ütötte egymást (egyáltalán nem logikus szerintem) de végül megtaláltam neten hogy másoknak is pont ezzel volt gondja és náluk is így oldódott meg. -
voyi
aktív tag
Úgy néz ki, megoldódott a rejtély. WD Blue NVME SSD okozta a problémát. Most egy másik van helyette, és hasít a rendszer, megszűnt ez az alacsony órajeles probléma restart után. A poén az egészben ,hogy majdnem egy évig így használtam a laptopom, visszafogva a teljesítményét és nem is sejtettem, hogy valójában az egyik SSD-vel van a baj, ami a kezdetek óta benne van.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
GS9 Miller #25847 üzenetére
mi volt az oka?
-
GS9 Miller
tag
válasz
GS9 Miller #25846 üzenetére
Sorry, tárgytalan, megoldottam...
-
GS9 Miller
tag
Sziasztok, szükségem lenne egy kis segítségre mert elakadtam. Teljesen véletlenül a feladatkezelőben tűnt fel hogy egy i7-6700K processzorban csak 2 core és 4 thread aktív. Ezt a cpu-z és a HW monitor is megerősítette. A windowsban (msconfig) be van állítva a 4 mag használata, az energiaséma "teljesítménycentrikus"on van, a BIOS-ban is az aktív processzorok ALL -ra vannak állítva. Azért megpróblátam ki be kapcsolgatni, újraindítani mindkét helyen és csináltam egy BIOS frissítést is hátha segít (Asus Maximus VIII Ranger lap) de ezek után is mindenhol csak 2 aktív magot mutat. (A CPU hűtés (Dark Rock Pro 3) rendben van, nem rég lett újrapasztázva, alapjáraton 27-28 fokos) Mi a bánatért nem megy mind a 4 mag?
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Rinkasime #25842 üzenetére
Nem dolhetsz hatra, csak akkor ha friss procid van. Elvileg a frissitesek megoldottak a problemakat, de ez igazabol csak azokkal a procikkal mukodnek amik konkretan ujak-nem voltak kibontva. Nem serultek.
o meg lehet regi biossal hasznalta, szvsz megvan az esely h kesobb kijohet a problema.
-
Rinkasime
tag
Az inteles balhából kiindulva írok.
Vettem egy félkonfigot 13900k-val, a srác csak out of the box használta, semmi tuning, semmi alulfesz. Kell aggódjak? Friss bios-t nyomassak rá -
voyi
aktív tag
"Intel Platform Framework" nevű driverre (ipf_acpi) erősen gyanakszom hogy köze lehet a problémámhoz. Mint korábban említettem, a laptopomon újraindítás után a processzor (I9 13900HX) max órajele le van szabályozva 3.9Ghz-re ami amúgy 5.4-nek kéne lennie. Namost ha ezt az Intel PLatform Framework drivert letiltom registryben (Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ipf_cpu), akkor ez a probléma megszűnik, viszont jön a microlag/stuttering. Továbbá mikor megnéztem a feladatkezelőben a rendszereszközöknél, akkor ezt találtam:
Device ACPI\INTC10A0\IETM had a problem starting.
Driver Name: oem171.inf
Class Guid: {4d36e97d-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
Service: ipf_acpi
Lower Filters:
Upper Filters:
Problem: 0x0
Problem Status: 0xC00000E5 -
válasz
mefistofeles #25837 üzenetére
Én az 5600X-re szavazok, általános felhasználásra kb mindegy, játékban meg jobb az 5600X.
-
Üdv Urak!
A két processzor közül melyiket tartanátok meg, némi játék és egyébként tök általános felhasználás mellett?
Ryzen5 5600X vagy Ryzen7 3700X -
szitilevi
csendes tag
Üdv!
I5 12600k
Warhammer-nél produkálja egyedül azt hogy alap órajelen marad és hoz sz@r teljesítményt minden más játékban boostolja magát ahogy kel. -
voyi
aktív tag
válasz
CirrMee #25834 üzenetére
Mondjuk ez 2023as laptop modell, annyira nem régi. Időközben sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy a fentebb írt kvázi megoldásom bekavart jópár más inteles driverbe és emiatt a elkezdett bizonyos tevékenységeknél (pl video lejátszás) akadozni a rendszer. Tehát ment is vissza a system restore. Viszont elég sanszos,hogy a laptopom BIOS-a írja felül a processzor speed shift registerét mielőtt bebootolna a Windows. Tehát ha undervoltolni akarom a processzort, akkor a "Legion Optimization" beállítást BIOS-ban be kell kapcsolnom illetve az undervolt protection meg ki. Namost ezzel a beállítással restart után van a processzor órajel limitálás. Ha ki van kapcsolva ez az optimization akkor viszont normálisan működik minden restart után is. Ezt amúgy egy frissen telepített Windows-on is leteszteltem, és ott is pont ugyanez a jelenség. Ami érdekes, hogy ennél a laptopnál de még az összes többi Lenovo Legion laptonál sem találtam semmilyen fórumbejegyzést másoktól erre vonatkozólag. Mi több, mindenki azt írja, hogy ez a legfrissebb BIOS ami az én laptopomon is van, végre tökéletesen működik, az undervolt is. Most akkor nálam mégis mi okozhatja ezt a hibajelenséget? Még az intel processor diagnostic tool-al is leteszteltem, minden teszten átment.
-
CirrMee
addikt
Régebbi hardverekkel simán tud ilyen csinálni a WinUpdate.
Nekem Win10 alatt a J Celeronok integrált videokártya meghajtóját barmolta el. Ezeket a hardvereket HTPC feladatokra fogtam be, és nem kicsit volt idegesítő, amikor a Kodi rendszeresen feldobta a talpát működés közben, mert a WinUdate belebarmolt a régi driverbe. Mert természetesen nem lepucolta a régit, hanem rágányolta a régire az újat. Aztán le lett tiltva a driverek automatikus frissítése, ha meg kellett, akkor megoldottam kézzel. -
voyi
aktív tag
Úgy néz ki sikerült orvosolnom a hibát, azaz eddig úgy tűnik működik a max beállított órajelen a proci restart után is.
Leszedtem egy régi windows 8as intelppm.sys (Intel Processor Power Management) drivert, majd backup másolatot készítettem a jelenlegiről. Ezt a régit meg külső USB-n futtatott oprendszerrel kicseréltem, majd bebootoltam a Windowst. Egyből nem korlátozta az órajelet aztán restart után. Majd ezután ment vissza a régi driver, az is gond nélkül működik eddig kb 5 restart után is. Nagyon remélem, hogy így is marad. Lehetséges-e, hogy valami windows update bekavarhatott korábban? -
voyi
aktív tag
Üdv
Az I9 13900HX processzoromnál olyan hibajelenség van a laptopomban, hogy újraindítás után a max turbo órajel csak 3.8ghz, hiába van beállítva rendesen a max turbo akár gyárilag a az 5.4Ghz vagy leszabályozva a max órajelre pl Throttlestop-ban. Nincs thermal throttling ilyenkor azt direkt néztem, viszont a max feszültség sose megy megy 0.9V fölé. Ha kikapcsopom majd be, akkor meg rendesen működik. Mindez undervolt nélkül is. BIOS a legfrisebb van feltelepítve, de másnál ilyen probléma nincs ennél a laptopnál, szóval ez nem általános dolog. Viszont más laptop modelleknél találtam olyan emberek postjait fórumokon, akiknél pont ugyanez volt a hiba. Amit még kipróbáltam, hogy friss Windows 11 telepítésnél is ugyanezt csinálja-e (kizártam bármi third party programot, vírust, stb). Legelején nem volt baj, viszont a legutolsó frissítés után (mikor már up to date volt a rendszer) ott is előjött ez.
Ezeket próbáltam:
- Driverek: inden driver naprakész.
- Processzorom huzamosabb stress teszt után mindkét állapotban (max és 3.9ghz órajelnél) is stabil a stress test közben.
- Új Windows install (Erős a gyanúm, hogy valamelyik új frissítés bekavar)
- EC reset
- Memtest86
- Rootkit/vírus scan külső usb-s windowsról
- Throttlestop speed shift használata
- Akkumulátor nélkül csak külső tápcsatlakozással.Amit még tapasztaltam, hogy ha restart után megyek BIOSba, akkor a processzornál a venti néha elkezd felpörögni, azaz melegszik, majd BIOS ból kilépés után lefagy a gép nem bootol be a rendszer. Ez nem mindig van jelen.
Kérdéseim:
Mi a fene írja felül a memóriában a processzorom speed shift registerét újraindítás után?
Az, hogy ez viszonylag ritka jelenség, mennyi az esélye, hogy valami hardveresen nem kompatibilis a Windowssal a laptopomban?
Ha tudtok valami tippet adni, ami megoldja ezt a problémát, azt megköszönném.
-
Zaied
addikt
válasz
pandras83 #25827 üzenetére
Ment 3 évig hibamentesen egy régivel(1x frissítettem mikor megvettem, azóta az futott rajta) és most rossz, lefrissítettem az utolsó stabilra múlt héten, azzal is rossz volt.
Win reinstall megvolt, 10 és 11 is. Prime 95 hibát dob ki a procira és nem fut végig ebbe a konfigba ha docp megy.
Átraktam a procit, abba más memória van és azzal docp profillal föl se tud bootolni a gép, a másik gépbe lévő proci meg ebbe az alaplapba nem bootol föl docp profillal, viszont a nélkül hibamentes, prime 95 ön is mindkét gép. -
pandras83
őstag
De akkor melyik biossal ment 3 évet hibamentesen? Mindegy is, én biztos frissítenék a betara, utána chipset driver és ha belefér, akár win reinstall is, bár ez utóbbi talán felesleges. Az adatlapodon van egy másik rig, abból nem tudsz pl procit átrakni hibaszűrésre? Csak hogy tudd, hogy mit küldj vissza.
-
Zaied
addikt
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne hogy játékokból csak simán kilép a gép hibaüzenet nélkül.
Asus ROG Strix B550-F Gaming Wifi
AMD Ryzen 5 5600X
2x 16GB G. Skill Ripjaws 3200Hz
Hosszas próbálkozás után rájöttem hogy csak akkor jelentkezik a probléma ha DOCP profil megy, automatán hibamentes. 1 hónap híján 3 éve megy hibamentesen futott ezekkel a beállításokkal, szóval még garis a proci, ram, alaplap, melyiket küldjem vissza? Jól sejtem, hogy proci probléma? -
Scylon112
újonc
Köszönöm sajnos proci hűtővel együtt jött ki a proci amire nem számítottam úgy hajolt meg és próbáltam vissza hajlitani de sajnos le tört!eddig 32 GB RAM volt most maradt a 16 GB memória csatorna nélkül!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Scylon112 #25820 üzenetére
lehet, bár nekem Cink-Elekkel nemsikerult felvenni a kapcsolatot, de ugyemlexem mast is talalsz a hardverapron, aki foglalkozik ilyesmivel.
én azt csináltam, hogy egy öreg Athlon 64 procin a pinout map alapjan a szelen kineztem egy "vss" lábat ( abból van sok, szóval működik tovább nélküle ) azt ovatosan "levéstem", majd az am4 socketben a hianyzo lab poziciojaba belemanovereztem. ( csipesz es nagyito valamint kevesbe remego kez ajanlott ; ha rossz likba rakod, akkor csak ugy jon ki, hogy lefele forditod a lapot ; es valami olyan felületre kell "raboritani", amin hamar megtalálod. ) Ezutan behelyeztem a procit, ami azóta is teljesen jól működik.
* ha leejtetted, és a sarkan serult a proci, akkor nembiztos, hogy a letort lab miatt nemmukodik, van nálam egy 5600X, annak minden lába megvan, de csak az "A" csatorna megy ; a sarka serult.
-
Scylon112
újonc
Sziasztok Proceszor hibám lenne le tört egy láb és meg halt a memória csatorna lehet javítani szerintetek?
Ryzen 7 5800 X -
marinea2
addikt
Sziasztok!
Az INTEL 13.-14. genes cpu hibak erintik a 13400F-et is? Egy cikket talaltam ahol az pont nincs benne a listaba. Van valami infotok?
Koszi!
-
válasz
Pityu. #25806 üzenetére
Nem is értem az 5600GT megjelenését, turbója magasabb (+200MHz), base clockja alacsonyabb (-300MHz), mint az 5600G esetében.
Lehet nem jól gondolom, de ha a base clock alacsonyabb, akkor a GT nem fér bele a 65W TDP-be a G variáns base órajelein minden magot terhelve, azaz lehet hogy gyengébben sikerült darabokról van szó. Kompenzálásként meg emeltek valamennyit a turbón, hogy ne legyen olyan savanyú a szőlő. De ezek csak feltételezések a részemről. -
Pityu.
nagyúr
Van valami érdemi különbség az AMD Ryzen 5 5600G és az AMD Ryzen 5 5600GT között?tudom órajelek meg a megjelenési idő de nagyon mást nem láttam adatok alapján,
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
pandras83 #25804 üzenetére
en siman megvennem az 5600X -et annyiert sőt ajánlani is tudnam, de amikor valaki 20-25K koruli procik kategoriajaban nezelodik es kerdezget, lehet nem 1 honapot kellene meg gyujtogetnie. De ha csak annyit, akkor uzenem neki, hogy annyit erdemes kivarni az 5600X -re.
-
pandras83
őstag
-
hokuszpk
nagyúr
egyik cpu sem volt nalam, szoval csak a technikai adatok alapjan
2300X 41004/4 vs 4/8
Zen+ vs Zen2 ;
4MB L3 vs 8MB L3 ;
max boost freki mindkettonel 4Ghzsacc olyan 10-15% ; de ahhoz, hogy ez kijojjon, kell valami olyan felhasznalas, amire nem eleg a regi proci.
viszont a 4100 csak 8 pcie csatornaval rendelkezik, szoval ha jollatom nvme kingston ssd -d van, szoval a vga valoszinuleg csak x4 -ben menne ; talan a gtx 960 -nak eleg ; de ha egyszer csereled, akkor mar keveslehet.@pandras : a 3300X a multkor olyan 20K korul volt az apron, szoval ebben az arkategoriaban, esetleg picit feljebb gondolkozzunk ; a 4100 jelenlegi ára árukeresőn 24K -tól indul, gondolom szivesen venne 5600X -et, de egyszeruen nem futja rá.
-
Zadia
senior tag
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy vettem (elméletben) egy Ryzen 3 3300x procit. A jelenlegi 2300x-et akartam cserélni.
Gyakorlatilag meg nem, mert nem jött meg, de az eladó visszautalta az árát.
Most lehetőségem van boltból venni Ryzen 3 4100 - at.
Ez mekkora teljesítmény növekedés lenne?
A teljes konfig az adatlapomon van.
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Energiaital topic
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Autószerelők, autószerelés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged