Új hozzászólás Aktív témák
-
vadcoca
tag
Nagyon helyes. Végre valami komolyan vehető forrás. Úgy értem a CERN, nem az Index (bocs Index). Nem csak a levegőbe pufogtatott "mármegintmegcáfolták" szólamok. Függetlenül attól hogy végül megerősítik-e vagy sem, ez legalább egy ellenőrizhető állítás.
Pont mint a sokat emlegetett lapos Föld "elmélet". Megfelelő méretű (max néhányszor 10 km) "méréshatárral" nagyon is beválik. Úgy értem nincs pl. olyan kőműves, akinek a Föld görbületét figyelembe vevő enyhén banán alakú vízmértéke lenne.
Erre vonatkozott a jelenlegi mérésekkel elérhető pontosság kitétel #345-ben.
Tehát adott esetben nem "cáfolják", hanem kiterjesztik az érvényességét. Pl. Newton is jól müxik a neki megfelelő peremfeltételekkel. Csak nagy tömegek és/vagy nagy sebességek esetén kell elővenni az Einstein összest.
De ez már nagyon off. A továbbiakat esetleg PÜ-ben.
-
bambano
titán
és akkor a videokártyában windows driver legyen vagy linuxos?
szerintem a biosnak annyi dolga van, hogy betöltse a kernelt. a többit hagyjuk az oprendszerre. minden más csak elektromos csellentyűcske kategória.(#388) moonman: azért az elég nagy baj, ha nem tudod szétválogatni a fórumokban elhangzó hozzászólásokat meg a nagy cégek hivatalos közléseit...
a gugliról meg annyit, hogy attól, hogy most éppen az ms áll a pofonfa alatt, a gugli nem lett angyal. majd jön egy másik topic záros határidőn belül, amikor a guglit fogom elküldeni a fenébe. de az, hogy az ms-nek több bevétele van az androidból, mint a wp-ből, az védelmi pénz, ezen nincs mit magyarázni.
(#391) moonman: mennyibe kerül egy fejlesztői környezet windowsra? Mennyibe kerül maga a windows?
(#375) anulu: nem is számítottunk rá... a designed for w8 matricával meg van egy halom baj, például (ha már úgyis autós hasonlatokat hozunk) ha neked benzines autó kell, de mindenki dízelt gyárt egy olajipari monopólium miatt, akkor mit csinálsz? a másik, hogy miért megy folyamatosan ez az árukapcsolás, hogy lassan nem lehet hardvert venni úgy, hogy az ms termékeit ne reklámozza?
(#378) anulu: ha lesz nem olyan gép.
-
sh4d0w
félisten
Rosszul látod. NTFS-t Linux ír, olvas, Windows még csak nem is olvas. Hálózaton keresztül még hagyján az ext partíciók elérése, mert azt gyakorlatilag akármivel megoldja az ember (ftp, scp, nfs, sshfs, samba - vég nélkül lehetne folytatni a sort), de amikor a Windows fut és a mellette lévő ext fájlrendszerről kéne valami, akkor bukta van, bootolhatok be mást...
Szóval itten a Windows-nak van még hova fejlődnie... és hát persze ott a bootloaderes fasság. Erre azt mondani, hogy a Windows partner a Linuxszal egymás mellett létezésben, meglehetősen téves értékelése a helyzetnek.
-
Még független megerősítésre vár, ez meg az index-es cikk, meglepő módon most pont ez tűnik részletesebbnek XD /ami USA-ben és Japánban lehetséges csak pillanatnyilag/, de ha igaz akkor pár dolog borul
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na nehogy már!
Debian, Ubuntu, Mint, OpenSuse és társaiban alapból telepítve van a GCC, így egyszerűbb programokat treminálból, 1 parancs kiadásával lehet fordítani, még egyel már futtatja is. Valamint a repókban a többi programnyelvhez is van egyből telepítési lehetőség.
Aztán később majd ha oda jut a tudás, akkor telepítenek valami komplett programozói környezetet, mint pl. a multiplatformos CodeBolcks.Röviden összefoglalva az abszolút kezdő is tud C programot fordítani és futtatni, az nélkül, hogy neki gugliznia kellene és telepíteni valami komplett többé-kevésbé bonyolult fejlesztő környezet után.
Az egész tanulási folyamat gyorsabbá és kényelmesebbé válik így.Minket is Debianon tanítottak C-t programozni. Korábban tanultam C++, Java és társait Windows alatt, összességében ott több munka volt a cuccal.
-
-
moonman
titán
tudjuk már, hogy minden az MS hibája, és semmi nem a Linuxosoké. végülis az FSF féle propagandaszervezetet is az MS működteti, ők csaholják tele az összes Wines fórumot az ópenszószos baromságaikkal és a senkit se érdeklő "eztmárezerévetudja" frázisaikkal. sőt, az UEFI-be is csak és kizárólag az MS kedvéért építették bele a secure boot-ot, ja meg, hogy kibasszanak a Linuxosokkal.
amit pedig te védelmi pénznek nevezel, azt mások licencdíjnak. azért az is érdekes, hogy pár hónapja még a Google volt a szemétgeci, most meg hirtelen szabad nekik technológiát ingyen lopni és továbbosztogatni... nem fordul kicsit sűrűn az a köpönyeg?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem elég sok ilyen gépet fogunk látni a boltokban. Persze ettől még nem kell megvenni.
Előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy ilyet kell használni. Pl. bár nem jellemző, hogy suli adna laptopot, de mivel az oktatásban eléggé nyomul az MS, megeshet h. ilyen gépet adnak a diáknak, neki meg mégis kellene pl. C programozásra gép, amire egy Linux sokkal alkalmasabb.
-
vadcoca
tag
Inkább egy szabványos interface kellene. Olyasmi, mint az Open Firmware. Csak a lényeget kiemelve: "..load platform-independent drivers directly from the PCI card..".
Vagy akár nem csak PCI, hanem USB vagy RS232, stb. teszem hozzá. Gondolom nem véletlen hogy ez "non-x86", ekkora kompatibilitás már-már zavaró némely gyártónak
.
Ez akár az UEFI is lehetett volna, ha már Extensible Firmware, de elég látványosan nem ez a cél.Ezen határokon belül aztán annyi szabadalmuk lehet, amennyit akarnak. Pl. egy winyó gyártónak is egy rakat szabadalma lehet, de a szabvány ATA parancskészlet miatt csak a saját kis játszóterükön belül tudják folytogatni egymást. Nem létezett olyan hogy "WinWinchester"
, de WinModem nagyon is. Sőt ndiswrapper szerű kínlódás a mai napig előfordulhat.
Így a driver, kernel modul, firmware, akármi oda kerülne ahová való. Közvetlenül a vas szintje fölé, mindenféle kóbor OS-ektöl nem zavartatva :-). Erre a szabvány parancskészletre aztán mindenki olyan OS-t épít amilyet akar. Commercial, GPL, BSD ... amilyen licenc csak tetszik neki, meg amiből úgy gondolja meg tud élni.
Tudom bilibe lóg a kezem.
-
anulu
félisten
komolyan nem értem továbbra sem az örjöngés indokát. adott a 2.3.1-es UEFI spec, ami kimondja, hogy az OEM partnerek adhatnak supportot a secure boothoz. az MS ehhez köti a Designed for Windows 8 matrica használatát a gépeken. ha valaki desktop PC-t akar magának összerakni, abban bekapcsolható a funkció, olyan OS-t raksz rá, amilyet akarsz (P és Q67-es lapokban már UEFI 2.3.1 van, nincsenek telesírva a fórumok, hogy jajj, nem meeeeegy az abc...zsubuntu a gépen).
-
-
-
bambano
titán
jelen helyzetben mit is használna a nyílt rendszerekre áttérés? pont nyílt rendszereket perelnek valami ótvar szabadalomnak hitt dokumentumra hivatkozva.
a szabadalmi trollkodás ellen nem a nyílt rendszerekre való áttérés jelenti az igazi megoldást, hanem az, ha eltörlik a teljes idióta szabadalmi rendszert.
-
zoltanz
nagyúr
Igen a hülye szabadalmak miatt nemigen fejlődnek egészségesen a dolgok (ezáltal mi elesünk a jó technikától, zökkenőmentes ügyintézstől stb..., a gyártók pedig pénztől ha megállapodnának valami kersztlicenszben jobban járnának/járnánk, vagy nyilt rendszerekre áttérni ha nincs más)
-
-
Úgy írták a címet, mintha eddig barátok lettek volna... Egyébként indítványozom, hogy lehetőség legyen Linux használatára is. Habár még soha nem használtam, de ettől miért kellene nekem egy Microsoft usernek azt javalni, hogy nem, ne legyen lehetőség rá...
-
imibogyo
veterán
Van minden csak kérni kell!
És sem vagyok nagy sörös, de ezt most Csehországból kaptam, muszáj megkóstolnom!
Borból pedig az édeset szeretem, de az is van. Meg ukrán pálinka. Ha belegondolok teli vagyok nemzetközi alkohollal, úgy, hogy én jó ha félévente megiszok valamiből egy picit többet, de akkor sem részegségig. Hála Istennek nem vagyok egy ivós típus. De a különlegességeket és az édeseket szeretem.
Jobbulást.
Én meg megyek lefeküdni, mert nyitott szemmel alszom már. -
imibogyo
veterán
Bontok egy sört a topic lakóinak egészségére. Sziasztok.
-
moonman
titán
"ne lehessen ezen keresztül arra kényszeríteni a usert, hogy vegyen másik HW-t esetleg, illetve bizonyos OS-ek - akár újabb/régebbi winnyóz, akár más - ne fussanak a vason. "
namégegyszer. van az UEFI. van neki egy biztonsági funckiója, secure boot néven. van a Windows 8. illetve lesz. a "Designed for Windows 8" eszközökhöz a Microsoft meg fogja követelni, hogy az UEFI-ben alapértelmezésként benne legyen ez a funkció és be legyen kapcsolva. alapértelmezésként. nem kötelezően. alapértelmezésként. nem kikapcsolhatatlanul. alapértelmezésként. kapis?
-
-
-
vadcoca
tag
Ennyire nem tudok visszamenni, de pl. egy P3 800MHz/256M SDRAM lapos nyaralás közben jól tette a dolgát. Szépen rohangált rajta Micimackó (persze szigorúan max DVD felbontásban). Ugyan nem a legfrissebb W7-tel, hanem Debian Wheezy-vel, de az györök úgysem azt nézi. Ezt még nem szívesen dobnám ki.
-
Anyám! Mintha egy BIOS alapon nem lehetne megoldani ugyanezt a védelmet, ha nagyon akarná valaki! Meg lehetne. Sőt. De felőlem lehetne akár UEFI is, csak az a lényeg, hogy ne lehessen ezen keresztül arra kényszeríteni a usert, hogy vegyen másik HW-t esetleg, illetve bizonyos OS-ek - akár újabb/régebbi winnyóz, akár más - ne fussanak a vason. Tulajdonképp ha nem kell miatta szívni, akkor bőven leszarom, mi fut le a gép bekapcsolásakor.
-
moonman
titán
akkor most megkérnék mindenkit, aki a bios örökérvényűsége mellett pörgeti a kereplőt, hogy ásson elő a raktárból egy 386-ost, tegyen bele floppy-meghajtót és telepítsen rá egy Windows 95-öt, vagy valami 1.1-alapú Linuxot, majd egy hét használat után válaszolja meg a kérdést, vajon miért érdemes valamit lecserélni "csak azért, mert elavult". köszönjük a részvételt.
-
oO7
őstag
nem azért mert régi hanem mert van jobb...
a billentyűzet koncepciója sem sokat változott 1870 óta (QWERTY)...(#343) Youri: ó atyám most komolyan körbeelemezzük egymást, hogy kinek helytállóbb a példája? mellesleg nem azt mondtam, hogy az az egyetemes igazság (a heliocentrikus világkép) csak azt, hogy jogosan váltotta le a régit... de lehetett volna azt is hozni amikor kiderült, hogy a Föld nem lapos...
-
-
-
bambano
titán
ja, a biztonságilag nulla biost lecseréli a biztonságilag -1000 uefire, mindezt úgy, hogy a rootkitek terjedését minimálisan (sem) fogja akadályozni, kizárólag a piaci versenytársak programjait akadályozza.
Miért értékeli az ms kevesebbre a linuxot, mint egy rootkitet?
de ahogy itt olvasgatom a kolléga hozzászólásait, felötlik bennem egy lehetséges összeesküvéselmélet: azért kell szabályozni ms által, hogy ki bootolhasson egy gépen, nehogy megint megessen az a csúfság, hogy a világ nem cseréli le az ms által várt ütemben az xp-jét w7-re? hogy nem is a linuxszal akarnak nagyon kiba..szarintani, hanem azokkal, akiknek 2016-ban még megfelelő oprendszer lesz a w8 és nem akarják megvenni a w9-et?
-
moonman
titán
eddig az egyetlen felhozott indokként azt hallottam, hogy "mert lecseréli a bios-t". ami egy 1975-ös technológia, elavult, szar és biztonságilag egy nagy nulla. de legalább a grub működik vele.
őszintén szólva valami többet vártam.
#330: nem a verseny fogalmával van bajom, csak nem látok semmilyen versenyt.
-
vadcoca
tag
Nem mennék bele hogy minek a hibája, mert az már erősen kivezet a topic-ból.
A GRUB-ra az eredeti hozzászólásra reagálva hivatkoztam.
Pontosabban: A gond az 1. pont, semmi nem megy amihez nincs kulcs. Ide értve a W8 után következő Windows-okat is. Ez pedig biztosan több, mint az említett 0,7%. Vagyis meg kell oldani a frissíthetőséget. Vagy az alaplap/gép gyártója által (ezt nem hiszem, nem érdekük, lásd W7 alatt driver hiányában használhatatlan tuner kártyák). Vagy user által, pl. W9, W10 stb. mellé adott kulcsokkal akár manuálisan. Bárhogy is, de ez pedig ordító rés.
Mindezt úgy, hogy védelemnek nem is nevezhető. Max. ahogy említettem (durva) figyelmeztetés. -
bambano
titán
sok mindent lehetne mondani, például:
az, hogy lecserélik a jó öreg biost, amivel a grub is működött, egy böszme állatra, aminek 2000 oldal a specifikációja, ámde várhatóan nem fogja teljesíteni az elvárásokat, tévút. az uefi implementálása ellen már a dokumentáció mérete is intő jel kellene, hogy legyen.az, hogy valami nyílt és publikus akar maradni, emiatt nem támogat egy bezáródó, titkolózó megoldást, nem a grub hibája.
a grub licenszelése egyáltalán nem elcseszett, legfeljebb szúrja a kommerciális licenszekkel dolgozók szemét.
miért, ki más hibája lehetne? egy, általatok nagy kedvvel emlegetett, 1% alatti részesedésű oprendszer fújná a passzátszelet? ugye te sem hiszed el komolyan, hogy ami az it iparban történik, az a linuxosok szája íze szerint történik és nem a nagy piaci részesedésű szoftvermogulok kedve szerint van? ha a linuxosok kitalálnak valamit, azt az ms halálos nyugalommal ignorálhatja, esetleg ellophatja, senki nem fog érte szólni. Ha a piac 99%-át uraló cég eldönt valamit, az meg úgy lesz, mások megkérdezése nélkül is.
-
Youri
veterán
Kihasználja, de úgy, ahogya az pont megfelelő legyen egy versenykorlátozó magatartás vizsgálatra. Mert kötelezővé teszi. És tudjuk, az usankában ennél kevesebbért is már perelnek, valahogy a MS nem tanul, ha a nagyobb innováció alatt a szabad szoftverválasztás korlátozását érted, akkor nem tudok mit mondani.
De azért a #316-ban olvasható gondolatommal kapcsolatban kiváncsi lennék a véleményedre. Hogy kikapcsolt SB mellett az előtelepített W8 használata Grubbal - amihez feltehetőleg valamilyen loaderelésre lehet szükség - az EULA megsértésének számítana?
-
moonman
titán
MS épp nemrég szabadult az antitröszt büntetés alól, így pont, hogy most lehet számítani nagyobb innovációra tőlük, eddig eléggé meg volt kötve a kezük.
mellesleg nincs miért "nekik esni", ez még mindig egy UEFI funkció, amit a Windows 8 kihasznál.
#324: megtennéd, hogy kifejted? én egyelőre úgy látom, hogy a grub elcseszett licencelése miatt képtelenség teljes uefi-funkcionalitással alkalmazni, amit nehezen tudok az uefi számlájára írni... pláne az MS-ére.
persze azt már megszoktuk, hogy a világon minden a szemétgeci MS - bocsánat M$ - hibája, de ha ismét megreked ezen a szinten a vita, ahhoz nem tudok sokat hozzátenni.
-
Youri
veterán
Úgy is rég voltak már vizsgálatok az ms ellen, valahogy most ingább a google felé irányultak ezek a dolgok, míg az ms maradhatott a sötétben, talán ez után újra nekik esnek és talán most már kapnak is valami elrettentőt...
-
vadcoca
tag
válasz
Rickazoid #224 üzenetére
Addig még nincs gond, hogy "validate authenticity". Ezután jöhetne is a folyamatábra
4. pontja. Vagyis ha nem jön össze az "érvényesítés", akkor az Anti-Malware Client pl. feldobhatna egy figyelmeztető üzenetet.
A gond az 1. pont: "prevents running a (sic!) unknown OS loader". Ez elég egyértelművé teszi, hogy a GRUB nem fog menni bekapcsolt SB-vel.moonman #300:
their systems protected against boot loader attacks
A fertőzött boot loader-t sem tölti be. Ha el sem indul a gép egy fertőzés után az nem védelem, hanem egy igen durva figyelmeztetés.
-
törölt tag
mondjuk a világ keletebbi felén ez úgy működik, hogy addig legális az előtelepített gép, amíg először össze nem tojja magát a sok feltelepített hülyeségtől, aztán a kuncsaft elviszi egy "szervízbe", és ott úgyse a recovery-ből teszik újra, hanem előrántanak egy kéznél levő win telepítőt és már megy is fel...
-
Youri
veterán
Na akkor gondolkodjunk, ne csak fan-boykodjunk. Ha én az újonnan vett laptopomon szeretném meghagyni az előtelepített W8-at, nem szeretnék emiatt másik liszenszt venni, ami megy SB nélkül, de mellette linuxot is akarok használni, akkor az ugye SB mellett nem működne, SB nélkül meg gondolom (feltételezés) csak valami loader-szarságalműködne a win.
Amúgy a warez ebben a témában teljesen irreleváns, ugyanis itt előtelepített winekről van szó, ami ugye nem warez.
-
-
-
törölt tag
annyira nem lehetetlenség a jumper, még notebook/netbook esetében sem. nézd meg a chromebook gépeket, vagy legalábbis a cr48-at, ott i pont így működik, van egy hardveres réteg, ami ellenőrzi, hogy a rendszer megfelelően alá van-e írva, de rögtön azzal kezdték a bemutatónál is, hogy ezt egy jumperrel kikapcsolod, és akkor mehet rá bármilyen más rendszer is.
-
oO7
őstag
most egy kicsit elvesztettem nálad a fonalat... pont hogy amit hoztál szöveget, az az mondja, hogy az "OEM-ek szabadon dönthetnek arról, hogy hogyan teszik elérhetővé ezt a funkciót (kapcsolót)"... és nem azt, hogy "szabadon választhatnak, hogy elérhetővé teszik e"
az meg lehessen már nyilvánvaló, hogy a Win 8 -al előtelepített rendszer bekapcsolt secure boot -al kapható...
-
bambano
titán
kinek mi a számottevő. ez ugyan 2009-es felmérés, de ha megpróbálnád a guglit használni, dögivel találnál régebbi adatokat is, még az itcafe-n is, amiből látható a tendencia, hogy nem javul túl gyorsan a helyzet.
A kötözködés helyett ("pingvin ember mit lát reálisan") esetleg koncentrálj a helyesírásra.
-
-
David75
őstag
válasz
MichaelSD #302 üzenetére
Hirtelen csak ezt találtam. link
Nekünk a családba van 3 win7, 1 vista és 1 xp. Ne akard bemagyarázni hogy nyugat európában és amerikában számot tevő lenne a warez de máshol is közép osztálytól fölfelé megveszik. Amúgy se hiszem, hogy egy pingvin ember látná reálisan az ms eladásokat...
-
NetRolller3D
csendes tag
Amúgy ha ezt szánják kalózellenes / loaderellenes megoldásnak, akkor csak annyit tudok mondani: EDKII DUET. Annál jobb "loader" nem kell.
-
dabadab
titán
Ugyaninnen:
"For Windows customers, Microsoft is using the Windows Certification program to ensure that systems shipping with Windows 8 have secure boot enabled by default"illetve: "OEMs are free to choose how to enable this support"
Tessek felfigyelni, hogy nem "whether", hanem "how" szerepel.
Ezek utan nem nagyon latom, hogy miert kellene torolni vagy atirni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Házimozi belépő szinten
- EAFC 25
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- E-roller topik
- További aktív témák...
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest