Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • quailstorm

  nagyúr

  válasz Frawly #699 üzenetére

  Nah, azért ne túlozzunk már.
  Egy kései Rage128 kb bármiben megy, aminek AGP foglalata van. P4, Athlon 64, bár ezeknek nem nagyon van értelme, mert gyenge oda, P2 vége P3 eleje való neki játékra.
  De még ha olyan is lenne, amit mondasz, akkor is vannak P4-ek Univerzális AGP-vel...

  Másik meg a lényeg, Rage XL. Szerverkörnyezetben rengeteget használtak, szerverlapokon alaplapra integrálva az van, ráadásul szerverkártyákon is az van. Na és mi szokott lenni a szervereken? W2K.. ja nem Linux.
  Az architektúra meg ha nem is full ugyanaz, gondolom egy driver kezeli.

  Ettől függetlenül lehet, hogy csak egy hobbiőrült ámokfutása és tényleg a Rage128 volt csak a cél, nem ismerem a konkrét projectet.

  Ilyen cuki izékben van Rage XL.

  Architektúra valóban eléggé különbözik mert az XL még a Pro Turbon alapszik az meg sokkal régebbi.

  [ Szerkesztve ]

 • Bici

  nagyúr

  válasz Frawly #699 üzenetére

  Igazából nem ellentmondani akartam neked, inkább pontosítani.
  Amikor én linuxozni kezdtem, akkor már az ATi az AMD kezében volt évek óta, és már piacon volt a Brazos. Arra tettem fel elsőként linuxot. Természetesen valami Ubuntut. Akkor nekem még újdonság volt az egyszerű telepítés. :DDD

  Ebben az időkben jártak olyan hírek, hogy az AMD driverek már nincsenek annyira lemaradva a többiekhez képest. Emlékszem még arra, hogy kijött valami kernel, amiben már be tudtam kapcsolni KDE alatt az OpenGL gyorsítást, és nem artifact-olt az egész grafikus felület.
  Nagy szó volt ez akkor. :DD

  A korábban történteket csak a hírekből, cikkekből ismerem.

  [ Szerkesztve ]

  The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

 • quailstorm

  nagyúr

  válasz quailstorm #701 üzenetére

  Oké, XL-re nem jó a driver: [link]
  Inkább arról van szó, hogy valós példán gyakorol a fejlesztő meg ehhez van kedve.

 • Frawly

  addikt

  válasz quailstorm #701 üzenetére

  Az univerzális P4-es alaplapban, meg a szerverlapokban igazad van. Ezekről elfeledkeztem. Valószínűbb, hogy szerverlapok miatt foglalkoznak még a driver reszelésével. Az univerzális AGP-s P4-es lapok ritkák, többségüket már elvitte őket a kondenzátorkór, ami erre a korszakra különösen jellemző.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • quailstorm

  nagyúr

  válasz Frawly #704 üzenetére

  Plusz a laptopok a 128 mobilityvel. Az viszont tényleg megy is a linkelt driverrel.

  Univ AGP lapok nem voltak ritkák anno, fél iskola azzal volt feltöltve, csak még P4 korszakban is annyira korai, hogy már kidobálták őket rég.
  Szerencsére nekem van kettő is, egyik ráadásul SDRAM-os P4, annál már csak az RDRAM-os betegebb.

  [ Szerkesztve ]

 • joysefke

  veterán

  válasz Frawly #699 üzenetére

  Már bocs, de annyit szövegelsz hogy a lényeg pont elveszik, a többinek meg se füle se farka.

  Itt akkor sem erről van szó, hogy 19 évig szar volt ennek az Ati Rage kártyának a támogatása, aztán most javították.

  Nem tudom mennyi ideig volt szar, de amikor számított volna valakinek (értsd olyannak aki akkoriban pénzt is adott a hardverért) akkor érdemi támogatása nem volt, főleg nem olyan szintű mint Windows driver esetén. Kezdve ott, hogy 3D játék sem nagyon volt Linuxra.

  Persze kinek lett volna kedve akkoriban natívan (és nem natív megoldások tudtommal akkoriban még nem voltak) játékot írni egy olyan platformra aminek konkrétan 0 volt desktopon az elterjedtsége illetve konfigfájlból kellett felbontást és képfrissítést állítani (ami vagy működött vagy nem), a szép betűtípusok beszerzési helye pedig a Win98 install CD volt.

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz CPT.Pirk #683 üzenetére

  Meg a flashben, gondolom :D

  @joysefke : Pontosan arról van szó, hogy akkor csinálják jól. Most. A régi hardverek még mindig támogatottak, ennyi. Windózon meg a pár évesek sem mindig (khm, INTEL khmmm).

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Hieronymus

  őstag

  LOGOUT blog

  válasz hcl #707 üzenetére

  "Windózon meg a pár évesek sem mindig (khm, INTEL khmmm)."

  1. A Linuxok esetében sem biztos a néhány éves hardverek támogatása. Persze a Linuxok esetében a még nem támogatás is előfordulhat.
  2. Az Intel driver támogatási takarékossága, nem tekinthető a Windows hibájának.
  A Microsoft ez ügyben, a Windows 10 esetében elérte az Intelnél, Hogy a támogatásból kiesett termékek esetében s adjon ki kompatibilis frissítést. Nem gondoltam volna, hogy az i3-2310m processzoromhoz lesz Windows 10 kompatibilis driver, olyan ami a dedikált AMD GPU-val össze tud dolgozni.

  Kettő éve próbáltam utoljára azon a gépen az Ubuntut. A Live rendszer megugrotta a követelményt. A telepítés viszont félre siklott, nem sikerült inicializálni a grafikus rendszert. Mostanra talán rendbe tették a dolgot. A gép lassan csak muzeális értékkel rendelkezik, tehát bízhatók, hogy jönnek rá Linux driver frissítések. :DDD

  „Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  válasz joysefke #706 üzenetére

  Kérdés, hogy mikortól lehet felróni ilyesmit. 2001 után lett Arch Linux, 2003 után Fedora, 2004 után lett Ubuntu, ezek előtt nagyjából csak az ős disztrók voltak, Slackware, RedHat, Debian. Az ős disztrók meg csak kb. 1 évvel fiatalabbak, mint a Win95, amin már ezerrel játszottunk.

  Megjegyzem nem tudom milyen volt a kezdeti Ati Rage támogatás. Én 2008-ban ültem fel a Linux vonatra, akkoriban volt Rage kártyám, működött. Részleteket ennyi idő után már ne kérdezz.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • bambano

  titán

  válasz CPT.Pirk #709 üzenetére

  [link]: "The Debian Project was officially founded by Ian Murdock on August 16th, 1993."
  Igaz, hogy az első stabil salak is 93-as, de bétás már volt 92-ben is.

  a w95 az newcomer ebben a ligában.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • távcsőves

  senior tag

  Üdv!

  Becsülettel végigolvastam az egész fórumot, nagyon tanulságos volt. Az itt is olvasottak hatására, a jelenleg használt Sony Vaio VPCYB2M1E netbookom, az eltelt pár nap alatt komoly szoftveres változáson esett át. Win10 ment (nem volt állítható a kijelző fényereje, ez megoldhatatlan volt sajnos már ezen op.rendszer alatt) és hegesztettem rá sorrendben: Mint 19 XFCE, Manjaro XFCE, Mint 19 MATE, majd végül ma du, Mint 19 XFCE-t ismét, de ezúttal már tudatosan. Az összes Linux változatra igaz volt, minden funkció működött ezen a kisgépen, úgy ahogy az eredeti Win7 (jogtiszta, és ebből adódóan a Win10 is frissített jogtiszta verzió volt) esetében 2011 októberében. (Akkor vettem a feleségemnek). Azért írom, hogy múlt időben működött, mert a Win7 időközben a sok frissítéssel semmivel sem rótt kisebb terhelést rá, mint a Win10.

  A gyors tapasztalataim: még a Mint 19 Mate DE is kisebb terhelést jelent, mint a Win10 ennek a gépnek, (Ami egyébként nem volt használhatatlan!) de kinézetben szerintem van olyan szép a desktop. A frissen telepített Linuxok közül "Out of the box", a Manjaro XFCE volt a legpattogósabb, aztán a Mint XFCE alig lemaradva és végül a Mint 19 Mate. (Ettől érzetre a Win10 kicsit kevésbé fürge csak.) A pár nap alatt szerzett tudásnak köszönhetően a ma "véglegesnek" telepített Mint 19 XFCE a legfrissebb kernelel (4.19 , de erre a frissítést nem ajánlom, mivel a saját tárolójában van ha nem is ennyire friss Kernel, de szintén gyors vele, szóval ez nem létszükséglet! ) és legfrissebb MESA csomagokkal ugyanolyan gyors, mint a Manjaro XFCE. (Gondolom, a rolling release miatt annak alapból frissebbek a csomagjai és sikerült is megtapasztalnom, mi ennek az előnye) Kijelentem, ezen gép esetében ezek a Linux változattok előnyt jelentenek, egész egyszerűen, jobbak a driverek :Y és elérhető az egész hóbelevanchoz egy kis igényű, de abszolút jól használható ablakkezelő (XFCE) . Nem vagyok Linux guru, sosem leszek az. De mindkét Linux tájszóláshoz olyan mennyiségű és minőségű how to, tutorial, stb van a netten, hogy az elképesztő. Ami a Linuxokkal még tapasztalatom, nem futottam driver hibába, egyetlen esetben sem, de, hogy egyetlen disztróban nincs a tapipad normálisan beállítva, az elképesztő. Alapesetben a használhatatlan kategória, de mindegyik általam próbált váltózatban, grafikus felűletröl beállítható volt, és bizony pontosan ugyanúgy működik, ahogy az a Windowsok esetében már megszokott volt. Arról nem is beszélve, az összes funkció gomb újra értelmet nyert OSD kijelzéssel...

  Gaming: állam leesett, de jobb mint Win10 alatt összességében. :) ez a beszarás kategória azt hiszem, pl a múltkori konzumer logout íráshoz kapcsolódó fórumban említett Tank Force jobban fut... Feró erre mondaná: eszem-f@szom megáll....

  A netbookról pár adat, ha valaki eddig nem googlizott rá: 1x4Gb RAM (bővíthető), és Brazos... egy E350 a szíve szegénynek. Kijelző 1366x768 felbontású. Ez a gép 2011 októberében 124 000Ft volt. 3 év garanciával újként a MM-ból. Ekkor az Intel Atomos netbookok 75 000Ft-ért voltak elérhetőek ott. A HDD 320Gb-os volt, hibátlanul működik, de 5 hete az asztali gépből áttettem bele a Kingston 120Gb-os SSD-t. Szóval ez nem üzleti gép, nagyon nem, de nem is a legolcsóbb masina volt akkor, és nem porladt szét, nem szart be, nem tört el csuklópánt és még kismillió szar amit felsoroltak lehetséges esetnek...

  Ami a lényeg számomra, a gépet nem sokáig fogom már használni, megy a kislányomnak, nyugdíjas éveit már ott tölti, mivel az eredeti akksi eddig húzta. Most már csak egy órát tudd működni vele. És itt jön az én kérdésem, értelemszerűen szükségem lesz helyette másik gépre. Jelenleg sokat utazom, és azért ebben a méretben keresek gépet. Legyen akkor üzleti (volt a kezeim között, és megértem azokat akik azt mondják, némelyik "golyóálló"), de melyik akkor használtan? Kedves használt üzletit ajánlók, melyik tipust keresem, ha 12-13" kijelzőt szeretnék, Intel HD4xxx IGP legyen, vagy diszkrét VGA is esetleg, jó lenne ha lenne PCMCA port is. (E-GPU miatt ugye... World of Warships amit játszani szeretnék kellemes sebességgel nem szénné butított grafikával. I7 2600K HD2500 IGP-vel próbáltam, 720P sok neki..) Esetleg világítós billentyűzet. Ami fontos, némi építgetés, barkácsolás belefér, szívesen foglalkozok a dologgal. Mi lenne a nekem való gép? A tele az apró megfelelő géppel, sajnos nem igazán segít, mert tényleg rengeteg van. Ebből a rengetegből mit kellene választanom?

  [ Szerkesztve ]

 • Ispy

  veterán

  válasz távcsőves #711 üzenetére

  Feleségemnek dell 6320-at vettem, ez picit melegedős, unokahúgomnak meg dell 6230 carbont, ez viszont egy nagyon kis patent gép, karcmentes, hibátlan, mint egy új i5 3320m, 6GB ram, 120-as SSD, világítós új magyar billi 5-6 órás akksi és megállt 70k alatt, alig akartam neki odaadni. :DDD A gyenge pontja az a kijelző, az nem egy nagy etvász, de ezekben a régiekben még nincsen IPS.

  [ Szerkesztve ]

  "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

 • Frawly

  addikt

  válasz joysefke #706 üzenetére

  Az én írásomban mindenesetre sokkal több lényeg van, mint az iskolás élettörténeteidben. Nem személyeskedésből írom, csak hogy világos legyen.

  Azt sem tudom, hogy honnan szeded, hogy nem volt érdemi támogatása ennek a GPU-nak. Az írásaidból az jön le, hogy a Linuxot most sem ismered, nem használtad még fő rendszernek, de már tudod, hogy mi volt 10+ éve, mi milyen mértékben volt támogatott.

  A GPU driver meg nem csak játékokhoz kell. Használja a Xorg, Wayland server is, használják a kompozitorok, mostanra böngészők és videólejátszók, videószerkesztő progik is.

  Az való igaz, hogy a Linux desktopos támogatása rosszabb volt 15-20 éve, de akkoriban még fiatal rendszer volt, még kisebb elterjedtséggel. Akkor még szerveren sem volt olyan elterjedt. Azóta viszont sok minden változott. Főleg desktop felhasználásnál. Már rég nem kell konfigfájlt hegeszteni, hogy megfelelő legyen a felbontás, képfrissítés, és a betűtípusok közül is elérhető rá bármi, támogatja az OpenType, TrueType, Graphite, Adobe Type betűtípusokat, illetve a betűtípusok normális élsimítását és kiemelését is. Nekem ez az utóbbi része nagyon bejön, szerintem sokkal szebb a fontmegjelenítése, mint a Windowsnak, és az is felüdülés, hogy nem a sok év alatt agyonunt, elcsépelt MS-os betűtípusokat kell rajta bambulni, hanem vannak helyette mások. Pedig az ms-core-font csomagot is simán fel lehet tenni bármelyik disztróra, és lesznek szokásos MS fontok, de ha azokat akarnám látni, akkor Windows lenne fenn.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Apollyon

  Korrektor

  válasz joysefke #706 üzenetére

  Te egyébként miért gyűlölöd ennyire intenzíven a linuxot?

  Mert ha tegyük fel hitvallásból (nem feltételezek ilyet), még igazából az sem állná meg a helyét, ugyanis a linux abszolút semennyire sem fenyegeti a ms monopóliumát.

  #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

 • Dave™

  nagyúr

  válasz Apollyon #714 üzenetére

  Mert nem ért hozzá ismeri és ez a legegyszerűbb.

  [ Szerkesztve ]

 • Chaser

  titán

  válasz távcsőves #711 üzenetére

  2570p, az akkor ellenfelekkel szemben nagy előnye, h nem a forrasztott a cpu, 6230-ban és x230-ban igen, backlit nincs, billzet világító pilács van - semmit nem ér és szériahibás, idő után kontaktos lesz, le kell ragasztani/ki kell kötni, más szériahiba nincs a gépben -
  masszív alu dög, nem is könnyű, mac air feeling kicsit vastagabb verzióban, neki is a kijelző a gyenge pontja, hd tn, és ips-t hackeléssel sem lehet megoldani

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • joysefke

  veterán

  válasz Apollyon #714 üzenetére

  Nem gyűlölöm. 2000-2001 körül kezdtem ismerkedni vele (egyetem elején). Azóta különböző intenzitással sokszor használtam erre-arra. Ennyi idő után már bőven eljutottam oda, hogy legyen képem arról, hogy a Linux (szerintem) mire alkalmas, mire kifejezetten jó és milyen feladatra a "ha nincs ló jó a szamár is" kategória illetve mi az amire nem túl jó választás. A nagy képen belül van fogalmam arról is, hogy engem miben tud szolgálni. Egyébként azért elő-előfordult a közelmúltban, hogy Czakó Krisztián előadásokat néztem szerver, tűzfal és VPN konfigról. :)

  Nehéz a Linuxról objektíven véleményt formálni, mert nagyon polarizáló a rendszer. Rengeteg a végletes vélemény, a véleménnyel rendelkező egyének táborán belül pedig igen kevesen vannak akik az én fogalmaim szerint ténylegesen értenek is hozzá (én nem tartozom ezek közé) ők pedig általában nem fórumos térítéssel foglalkoznak. Bár van ilyen is. És igen, a PH-n nyilván van jó pár Linuxhoz tényleg értő és markáns véleménnyel rendelkező szaki, de a Linux-hadtesten belül elenyésző az arányuk.

  Na a lényeg az, hogy nem a Linuxszalal magával van problémám, hanem az agresszív térítőkkel, akiknek jó esetben van egy minimális Linuxos tapasztalata (amit gyakran masszívan túlértékelnek). én pld. ha valakinek a Linuxos tudása kimerül UI-nyomkodásban azt igen nehezen tudom mint "Linux-tapasztalatot" értékelni de ezen felül a nagy képről zéró fogalmuk van, de legalább habzó szájjal szajkóznak féligazságokat vagy gyakran egyenesen baromságokat elvi/hitbeli alapokon.

  Na velük van bajom.

  Az ahogyan eszkalálódott ez a dolog egy elég jó példa:

  Ha valaki benyögi (egy olyan akit szakmailag komolyan veszek, ezért a véleményét is elolvasom), hogy a húsz éves Rage128 kapott egy új Linuxos drivert és hogy ez milyen jól mutatja a Linuxos közösség HW-támogatási kedvét azzal nincsen bajom, mert alapvetően igaz is.

  Bár a teljes képhez hozzá tartozik, hogy amikor ez a kártya valamire még való volt, akkor értelmes Linux drivere (azt sem tudom volt-e neki egyáltalán és nem mintha nagy szükség lett volna rá egy 3D képes Linux driverre) nem volt hosszú-hosszú ideig, amikorra meg lett addigra a kártya már semmire nem volt való. Ez a múltban elég erős tendencia volt. Jó HW választással nyilván akkor is lehetett (és kellett) is maximalizálni a Linux kompatibilitást, de hogy a jó HW választásba egy Ati gamer kártya nem tartozott bele az hótziher. Na ezt szóvá tettem, csak hogy árnyaljam a képet, mert a Linuxos driverezettség azért nem az a Disneyland amire egy laikus következtetne abból, hogy még a 20 éves HW-ek is kapnak új drivert.

  Erre jön egy habzó szájú térítő és az evidens tényeket kezdi el tagadni meg mismásolni mindenféle szakmai hablatyolással meg IT-történelem meséléssel amiben persze teljesen rossz oldalról közelíti meg a dolgokat.

 • quailstorm

  nagyúr

  válasz joysefke #718 üzenetére

  Embör, az a HW support még mindig önkéntes a legtöbb esetben nem üzleti alapú, és azon múlik mennyire nyílt egy adott eszköz specifikációja, működése. Tekintve, hogy ha nem kell reverse engineeringelni hozzá, akkor picit azért könnyebb drivert írni.

 • vadkörte

  addikt

  válasz Apollyon #714 üzenetére

  Valamikor a 2000-es évek elén találkoztam először a Linux-szal. Volt Kaposváron egy kis boltocska, ahol épített gépeket árultak direkt linux-szal telepítve. Halvány fingom sincs mivel, talán Blackphanter-rel, de ami tény, hogy már akkor olyanokat tudott a Linux, amiről a korabeli W95(98) user max álmodozhatott. Érdekes volt, de valahogy akkor nem fogott meg. A következő találkozásom ezzel az izével kb. 2006 körül lehetett Az UHULinux 1.0, majd 2.0 nevű csodadisztríbucióval. Nem mondom, hogy a szívembe lopta magát, de kb. ettől kezdve érdekelt jobban az alternatív operációs rendszerek világa.
  Kipróbáltam a korabeli SuSe 8.x, majd 10.x RedHat, újabb Blackphanter verziókat. Ismerkedésnek jó volt, egy időre hanyagoltam is a dolgot.
  Az első laptopomat - Compaq EVO N1015V (ATI Rage128 IGP-vel :DDD ) - is linux-szal adtam el. VM-okban kezdtem jobban megismerni az újkori Linux-okat, itt komolyabb károk nélkül nyektethettem a "gépeket".
  Ez odáig vezetett, hogy a sokat emlegetett öreg AMD laposom is egy Linux-tól kapott utolsó esélyt. (először Mint MATE, majd némi W7 kitérővel Manjaro XFCE)
  Nem vagyok most sem poruser, sem guru, de egy kis terminal-ozástól azért nem fosom össze a bokám.
  A srácot viszont nagyon nem értem. Olyan elemi gyűlölettel ír mindenről, ami Linux, hogy ilyet még egy bináris gondolkodásű hater-től sem láttam.

  Üdv. V. Körte

 • joysefke

  veterán

  válasz quailstorm #719 üzenetére

  Embör, az a HW support még mindig önkéntes a legtöbb esetben nem üzleti alapú, és azon múlik mennyire nyílt egy adott eszköz specifikációja, működése.

  Ez nagyon szép és én ezzel tisztában is vagyok. De Pistike átlag usert és az anyukáját akinek a laptopjára Pistike felrakja a rendszert, nem igazán fogja érdekelni, hogy kik és hogyan fejlesztik a drivereket. Menjen és kész.

  Csak annyit mondtam, hogy nagyon szép a 20 éves VGA-ra a driver, de akkor lett volna valami értelme, amikor friss volt a HW. Most csupán egy pozitív erkölcsi tanúsítvány.

 • Sokat emlegetitek ezt az ATI Rage 128 kártyát. Van ilyen egyáltalán valakinek rendszeres használatban, vagy ez csak olyan, mint Columbo felesége?

  (Sőt, van itt valakinek AGP slotos alaplapja, amit rendszeresen használ?)

  Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

 • Apollyon

  Korrektor

  válasz joysefke #721 üzenetére

  Amit a fórumtárs korábban linkelt kártyával kapcsolatban, ott nem arról szólt a cikk hogy 20 év után kapott először driver frissítést az eszköz, hanem hogy 20 éve szinte folyamatosan kapja.

  Illetve, a cikk nem is erről szólt, hanem hogy elérhető ehhez a kártyához a friss driver. De igazából ez mindegy is.

  [ Szerkesztve ]

  #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

 • quailstorm

  nagyúr

  válasz Donki Hóte #722 üzenetére

  csak rácuppantak erre a hírre

  AGP-t aktív használatból kb. 1 éve űztem ki, de lehet még egy DX10-es Radeonnal visszajön egy nagyon kései géppel.
  Viszont van Rage 128 Pro-m, dobozos :DDD

  De ugye én gyűjtő vagyok tehát elvileg nem számítok.

 • Dave™

  nagyúr

  válasz joysefke #721 üzenetére

  Eddig telepítettem Linuxot és használtam egy Dell E5520-on, egy HP Envy 15-ön, három épített (Intel alapú) PC-n, valami régi Acer laptopon, meg a Surface Pro 1-2-n. Driver gond egyedül a Surface-en volt, nem volt wifi (mert valami egzotikus marwell vezérlőt használt a MS), de későbbi kernellel ez is megoldódott (idővel). Amúgy semmi drivert nem kellett keresni meg feltenni egyik esetben sem, pedig több disztribúció is használatban volt. Na most ugyanez Windows10-zel nem megy, pedig ott elvileg a gyártók küldik be a MS-nak a drivereket, csak ha nem fizetnek a hitelesítésért, akkor nem fog menni a WU-n keresztül. 2018-ban az a helyzet - minden ferdítés nélkül - hogy Linuxokon jobb a driveres ellátottság és sokkal kevesebb gondot okoznak, mint Windows alatt. Az is igaz, hogy vannak olyan eszközök amikhez utólag kell feltenni, és az is, hogy van ami egyáltalán nem támogatott. De ugyanez megvan W10 alatt is, rengeteg korábbi HW egyszerűen nem használható, vagy csak ügyeskedéssel. Ráadásul folyamatosan hallom kollégáktól, hogy a WU felülírja a telepített drivereket olyanokkal, amikkel utána probléma van, és ha leszeded, megint visszateszi. Persze ez is kikapcsolható, de megint valami olyan, amire vagy nincs is szükség, vagy nem így, de ez is olyan mint az egész platform: egy éles béta-teszt a fizető vendégek között.

 • vadkörte

  addikt

  válasz joysefke #721 üzenetére

  Még mindig nem érted, de úgy látom nem is akarod érteni... :W

  Nem most adtak ki először ahhoz a 20 éves hw-hez drivert, hanem egy 20 éves hw eddig is működő driver-éhez adtak ki FRISSÍTÉST!

  Ha Pistike = átlaguser, akkor Pistike nem fog Pistikeanyukának semmit telepítgetni, mivel Pistikeanyuka a madarasteszkóban, vagy a médiamárktban (tetszőlegesen kiválasztott elektronikaihulladék árulda) vesz egy az eladó által ajánlott valamit, amin ott az előtelepített operációs rendszer. 90%-ban W10, a maradék lehet Ubuntu, vagy EndlessOS. Pistikeanyuka (vagy Pistike) bekapcsolja, elvégzi az alap beálításokat és anyuka boldogan használja.
  Max a felhasználói programokat telepíti neki fel, majd a gépet 3-6 hónapos korában, ha már lassú mint a tetű, elviszik egy hozzáértő(bb) madárhoz, aki szop vele napokat mire kiganajozza a felhalmozott szemetet (meg spy- és maleware-eket) majd félévente eljátszák ugyanezt.

  Ha Pistike = nonátlaguser, akkor megoldja Pistikeanyukának Windows-zal, vagy az általa kedvelt Linux variánssal és Pistikeanyuka boldogan használja a gépet, anélkül, hogy tudná mi van rajta.

  (#725) Dave™:
  Egyik kedvenc telepítésemnél - desktop PC + W7 - alapból nem ismerte fel a LAN vezérlőt, meg még egy rakat dolgot. A driverek telepítése után - ~30 perc és vagy 10 restart - sem volt hálózat, mert egy régi verzió kellett volna neki, de Internet nélkül nehéz lett volna leszedni.
  De maradjunk W10-nél. Az is tudott már meglepetéseket okozni driverekkel. Telepítés után leszedte a legfrissebb LAN drivert és onnantól nem volt hálózat. vagy hang, vagy bármi...

  [ Szerkesztve ]

  Üdv. V. Körte

 • Bici

  nagyúr

  válasz joysefke #721 üzenetére

  Egyetertenek a hozzaallasoddal, ha nem tudna mindenki, hogy a linux nem ilyen allatfaj.
  Aki nincs tisztaban azzal, hogy a linux hogy mukodik, annak nem valo a linux.
  Szerintem ilyen egyszeru.

  + egy szemelyes velemeny: ingyenes es reklammentes szoftver eseten nincs helye elvarasoknak.

  [ Szerkesztve ]

  The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

 • Dave™

  nagyúr

  válasz Bici #727 üzenetére

  egy szemelyes velemeny: ingyenes es reklammentes szoftver eseten nincs helye elvarasoknak

  És mi a helyzet a fizetős és reklámokkal támogatott rendszerekkel kapcsolatban? ;]

 • Bici

  nagyúr

  válasz Dave™ #728 üzenetére

  Ott ezzel aranyosan vannak (lennenek) elvarasaim. :K

  [ Szerkesztve ]

  The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz távcsőves #711 üzenetére

  Ezt a szakkolégás tényközlést is olvastad amúgy?

  "Az a baj az ilyen írásokkal, hogy idetéved valami gyanútlan, tapasztalatlan read-only tag, elolvassa és azt hiszi a desktop Linux valami kacsalábon forgó palota, felrakja otthon aztán szembesül vele, hogy a kezdőképernyő mögött az egész UI és a rendszer sok eleme egy tákolmány, szopik teljesen fölöslegesen 2-3 napot.........."[link]

  Mégis bele mertél vágni!? Ez igazi vakmerőség volt! :D

  (#727) Bici

  Aki nincs tisztaban azzal, hogy a linux hogy mukodik, annak nem valo a linux

  Röviden próbálom.....hű de nagy marhaság ez! A desktop Linuxok mi a ragyás fészkes pékf*ért vannak szerinted? ;) Mert ahogy olvasom a Haladó Linuxos topikot, nem a guruknak találták ki az Ubuntu/Mint/Manjaro etc. disztrókat! No de akkor kiknek? Vajh? :F :F :F

  [ Szerkesztve ]

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..... [ Moderálva ]

 • Syl

  nagyúr

  válasz Dave™ #728 üzenetére

  Csak nem a W10-re gondolsz? ;]

  Olyanok vagyunk, mint a kutyák. Van szájkosarunk, oltási igazolványunk és akkor mehetünk ki, amikor a gazdi megengedi.

 • Bici

  nagyúr

  válasz ubyegon2 #730 üzenetére

  Felreertettel, vagy en fogalmaztam rosszul.

  Nem technikailag ertettem ezt a "hogy mukodest", hanem ugy, hogy a linux nem egy fizetos szolgaltatas, amitol elvarhatna a juzer, hogy igy, meg ugy pocc-roff mukodjon es kesz.
  Inkabb ugy erdemes tekinteni ra, mint egy lehetoseg, amivel elni is lehet, vagy nem.

  Annak nem valo, aki ezzel nincs tisztaban, es olyan elvarasokkal indul neki, mintha a linuxos kozossegnek kutya kotelessege lenne tamogatni minden hardvert, es meg az OS is next-next-finish modon mukodjon.

  [ Szerkesztve ]

  The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz Bici #732 üzenetére

  Felreertettel, vagy en fogalmaztam rosszul.
  Vagy mind2!

  Ismerem már a Linuxos munkásságod, így inkább csak arra reagáltam, amit félreértettem! ;]

  Akiknek én az elmúlt 5 évben Linuxot raktam a gépére, kizárólag annyi elvárása volt, hogy működjön a gépe és tudja használni a napi home user feladataira. Nagyon nem értenek egyik oprendszerhez sem, ez az is mutatja, hogy engem kértek meg, mint szintén hozzá nem értőt.

  Annak nem valo, aki ezzel nincs tisztaban, es olyan elvarasokkal indul neki, mintha a linuxos kozossegnek kutya kotelessege lenne tamogatni minden hardvert, es meg az OS is next-next-finish modon mukodjon.

  Ezzel teljesen egyet tudok érteni! Volt már pár ilyen egyén a Kezdő topikokban, sajnos sokan egy ingyenes Windowst akarnak a Linuxtól....na ezeknek qrvára nem való semmilyen Linux, még routerre sem kéne nekik Linux. :D

  Amúgy sem kötelező senkinek kipróbálni sem, nemhogy telepíteni, de olyan irdatlan baromságot mondani, hogy itt csak megvezetik az embereket és 2-3 napig csak szívni fognak.....

  [ Szerkesztve ]

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..... [ Moderálva ]

 • Dave™

  nagyúr

  válasz Syl #731 üzenetére

  Ja, a rengeteg fizetős és reklámokkal tűzdelt rendszerből tényleg pont erre gondoltam, nagyon jó vagy :D

 • Bici

  nagyúr

  válasz ubyegon2 #733 üzenetére

  "de olyan irdatlan baromságot mondani, hogy itt csak megvezetik az embereket és 2-3 napig csak szívni fognak....."

  Igen, pont emiatt irtam, hogy az ilyen embereknem nem valo a linux.

  Viszont a mi, linuxos oldalunk is hibas. Sajnos.
  Tobbszor olvasok olyan velemenyeket, amik azt sugalljak, hogy manapsag mar minden problematol mentes a linux telepites es hasznalat, ami nem igaz, meg Ubuntun sem. Hiaba vagyunk hozza kozel, ezt igy leirni nem okos dolog.
  Ha valaki 100%-ban elhiszi, es ezzel az elvarassal indul neki, az az elso problemanal (jutub szaggat, nincs wifi driver, nem ugy muxik a tapipad, mint windows-on, stb.) kiabrandul a linuxbol, es a linuxos kozosseg velemenyet sem fogja ezutan komolyan venni.
  Windows-os szemmel mashogy latszik ez az egesz, mint par ev linuxozas utan.
  Erre nekunk kell odafigyelnunk.

  [ Szerkesztve ]

  The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz Bici #735 üzenetére

  Igazad van ebben is, hibás a Linuxos közösség....de akkor mit javasolnál? Sajnos sok létező probléma csak akkor derül ki, ha rendesen telepítik a disztrót, többször olvasom, hogy live-ban még jól ment, telepítve meg sötét képernyő...

  Ha ezt sugalljuk, hogy,.....nem is tudom mit kéne sugallani, mert nekem minden telepítés sikerült, ebből néhány nem túl könnyen, az igaz! De! A topikban is látni, hogy vannak, akik komolyan gondolják, odafigyelnek a topik segítőinek kérdéseire és megkűzdenek a sikerért!
  Persze, kell kűzdeni, én is kűzdöttem rendesen 3 öreg laptoppal is, ebből egy a sajátom volt, a másik kettő már kukába volt szánva. Ha valaki a nehézségek miatt nem is igazán akar kűzdeni, az hadd menjen. De a lehetőséget attól a sok embertől nem kéne elvenni, aki rá se szánná magát, ha mi is csak sírnánk, hogy persze meg lehet próbálni, volt már, akinek jól futott ilyen gépen a disztró!

  Én továbbra is csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani és ez 100%-ban sikertörténet volt. Aki komolyan gondolja, hogy kipróbálja és hajlandó aktívan részt venni a hibalehetőségek kiszűrésében, az szerintem az esetek többségében kap is hathatós segítséget. Mi másra lenne a topik közössége? Megírhatnánk, hogy ha nem sikerül valami a kérdezőnek, hogy így jártál, mi mondtuk, hogy ne reménykedj semmiben! :Y Aki kiábrándul, mert x funkció nem úgy működik, ahogy elvárja? Azzal nincs mit kezdeni, menjen vissza Windowsra, mert ezeknél általában fut a Windows is a gépen, csak gondolták, legyen egy ingyenes WInük! Akinél valóban már alig fut valami Win alatt, azok tesznek is érte, hogy működjön a Linuxuk.

  Windows-os szemmel mashogy latszik ez az egesz, mint par ev linuxozas utan.

  Bambano-n kívül meg mindenki használt már Windowst, nemrég én is átkényszerültem 8.1-re félórára, szóval valóban könnyű elfelejteni milyen volt! Meg könnyen mondjuk mi, akik már ismerjül a Linuxot. Mi így születtünk? 5 évvel ezelőtt Debiant telepíteni egy Winesnek könnyű volt? A fenét! Ma könnyű egy desktop Linuxot felrakni, de itt is kell sok minden, amit mi észre sem veszünk már a rutin miatt.....tegnap felraktam a Gnome-os Ubuntu-t és nem emlékszem, hogy ment fel, de cc 7 perc alatt már reboot után voltam. Elsőre ez 5x ennyi idő rutin nélkül, ez igaz.

  Tegyük hozzá még, hogy akinek alapvetően nem megy a telepítés sem, mert nem úgy csinálja, ahogy le van írva, azok a Windowsukat sem voltak képesek telepíteni soha életükben! Azért még a Linux sem olyan, hogy csak oda kell tartani a pendrive-ot és felugrik a gépre! :-)

  De ezt mi tudjuk, aki meg nem tudja, az szerintem ne is magyarázzon bele, hogy miként van ez. Idióta marhaságot főleg ne, hogy nem való egyetlen home user gépére sem, mert úgysem tudja majd kezelni! (nem rád gondolok) - itt nem is a Linuxot véleményezték, hanem a felhasználót tartják rettenetesen idiótának! :W

  Az is tuti, hogy egy mai átlag gépre valamelyik Linux desktop disztrót bizonyosan fel lehet rakni, ritka kivétellel persze. ;) Nem lehet azt mondani, hogy probléma mentes lesz az első telepítés és használat, de fel lehet rakni és működni fog!

  [ Szerkesztve ]

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..... [ Moderálva ]

 • joysefke

  veterán

  válasz vadkörte #726 üzenetére

  Nem most adtak ki először ahhoz a 20 éves hw-hez drivert, hanem egy 20 éves hw eddig is működő driver-éhez adtak ki FRISSÍTÉST!

  Tisztában vagyok vele, hogy nem ez az első Linuxos driver hozzá, mielőtt hozzászólást írtam ezzel kapcsolatban, nyilván beütöttem a keresőbe, hogy Rage 128.

  Azzal kapcsolatban amit írtam tök mind1, hogy a mostani az az első vagy a 15. driver. Amikor a nevezett kártya még többre volt való mint a pápa töke (mint egy akkori alaplapra integrált grafikus vezérlő) akkor még nem volt rá értelmes Linux driver. Ezt szajkózom kb 10 hsz óta.

 • Bici

  nagyúr

  válasz ubyegon2 #736 üzenetére

  Igazabol nem is a linuxos topikban szokott ez gond lenni, hanem az ehhez hasonlo topikokban, ahol elszabadulnak az indulatok, es mindket fel eltulozza a dolgokat, a tapasztalatlan juzer meg pont elhiszi azt, hogy tuti minden ugy fog menni, mint windows-on.

  Nekem van egy lapos gepem, amin a koppintasos klikk alapbol semmilyen disztron nem muxik, csak a gombokkal lehet klikkelni. Mint-re, Ubuntura, Debianra van megoldas, de ez is olyan, hogy en is inkabb csinltam belole egy scriptet, mert hogy en sem akarok annyit gepelni egy dologert.

  Igazabol azzal, hogy csak az elonyoket hangsolyozzuk a hatranyok (kezdeti nehezsegek) emlitese nelkul, az felre vezetheti a juzereket.
  Nehez megallapitani, hogy mi lenne a megfelelo kommunikacio, elsore eleg lenne, hogy minden tanacsado probalja meg felidezni, hogy telepites utan o maga mit szokott beallitani, es azt irja le roviden, megemlitve, hogy ezt, meg azt meg kell majd csinalni (pl. bongeszos video gyorsitas, smooth scroll, stb.).

  The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

 • Ispy

  veterán

  válasz Bici #735 üzenetére

  Nektek? Akkor most mégis van linuxos tábor? ;] Mert én itt le lettem hordva a táborozás miatt. :B

  "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz Bici #738 üzenetére

  Az ilyen írásokhoz kialakuló topikokban azért valaki mindig elmondja, hogy van ezzel foglalkozó Linuxos Kezdő topik! (rutinosabb Linuxosok ha bemutató cikket írnak, mindig belelinkelik a Linuxos topikokat is) Ha az érdeklődő oda átmenne, akkor a rengeteg kérdésből kaphatna képet, de ha nem megy és elhiszi, amit itt harc közben mondunk....már elnézést, de erre mit mondjak?

  Én amikor elszántam magam, akkor nekiültem és olvasgattam, keresgéltem a topikokat. Ha egy cikkben olvasom, hogy van egy sokkal superebb oprendszer, mint amit addig használtam, azért az alapján nem valószinű, hogy beleugrok!

  Ha valaki ennyire felületesen használja az egysejtjeit, az viszont tényleg ne is próbáljon semmit használni, de erre utaltam az imént is, hogy ezek az emberek a Wint se maguk telepítették.
  Aki viszont tud Windowst telepíteni, az képes Linuxot is! szerintem

  (#739) Ispy
  Na akkor tisztázzuk! Hány főtől lesz tábor egy embercsoport? :P
  Te amúgy ellenségesen táboroztatttál itt népeket, a kolléga meg barátian! Esse min1 ám! ;)

  [ Szerkesztve ]

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..... [ Moderálva ]

 • Bici

  nagyúr

  válasz ubyegon2 #740 üzenetére

  Igazad van, hogy a kezdők is lehetnének proaktívabbak, és az is tény, hogy most nem tudok jó példát felhozni, de majd igyekszem figyelni, és kritizálni - pozitívan. :)

  (#739) Ispy: Engem nem zavar a táborozás, mert szerintem elég nagy a különbség hozzáállásban, azok között, akik linuxot használnak elsődlegesen, mint aki nem jöttek át erre az oldalra.
  Én magam is szenvedek, mint disznó a jégen, amikor valamiért windows-zal van dolgom. Nem követtem a fejleményeket, és amit tudtam, abból is sokat felejtettem, ez van.
  De ez nem egy általános kijelentés, csak vélemény.

  [ Szerkesztve ]

  The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

 • Ispy

  veterán

  válasz ubyegon2 #740 üzenetére

  Eszembe sem volt hangulatot kelteni, csak valahogy ki kellett fejeznem magam és annyi sikerült. ;]

  "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz Bici #741 üzenetére

  Az a helyzet, hogy akik itt elvetelmülten a Linux jó oldalát próbálják bemutatni, azok azt úgy is gondolják, egy ilyen cikkben meg hogyan legyél ojjektív, akkor mindkét 'tábor' csak a rosszít írná a Linuxról, ez sem lenne jó. Tény, hogy Linuxot nagyságrendekkel kevesebben használnak, de lassan növekszik azért a tábor és előbbiből következően kevés a segítő is. Aki van,így tud segíteni, ahogy. Akármiket írnak amúgy ott a Linux fanok, ha valaki olvassa is a topikot, nem csak egy hsz alapján ítél, akkor rengeteg kérdést fog látni. ;) Ez csak jelent neki valamit!

  (#742) Ispy
  először Kekeckedni jöttél, nyilvánvaló ez, de ahogy megláttad a Puppy-t már elvesztél te is! ;]

  [ Szerkesztve ]

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..... [ Moderálva ]

 • Ispy

  veterán

  válasz ubyegon2 #743 üzenetére

  Olyan kis cukker neve van, ellágyultam na, winesként nem ismertem ezt az érzést. :DDD

  "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz Ispy #744 üzenetére

  Az biztos, hogy nem mindennapi a Puppy és némelyik verziónak olyan háttérképei vannak, hogy csak na....először látva én nem is hittem el, hogy ez valódi dolog! ;)

  [link]

  ez tényleg cuki:

  ez a szín viszont Winesként gondolom ismert számodra is:

  [ Szerkesztve ]

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..... [ Moderálva ]

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz joysefke #718 üzenetére

  "Bár a teljes képhez hozzá tartozik, hogy amikor ez a kártya valamire még való volt, akkor értelmes Linux drivere (azt sem tudom volt-e neki egyáltalán és nem mintha nagy szükség lett volna rá egy 3D képes Linux driverre) nem volt hosszú-hosszú ideig, amikorra meg lett addigra a kártya már semmire nem volt való. "
  Szerintem te valamit nagyon félreértesz.
  Ez egy példa volt.
  Arról szólt, hogy nagyon sok régi HW tovább használható Linuxon, míg windózon nem.
  Ennyi.
  Ez nagyon sok esetben probléma Win esetén, nagyon sok olyan produktív cucc van, amit nem egy átlagos konzumer izé életciklusában használnak, hanem sokkal tovább, de pl. hálón kell lennie, stb. Ez mindig macera, de ha Linuxra építetted fel a szoftverkörnyezeted (pláne ha nem üzletire, hanem Debianra pl. - ugye a Redhat, Suse is dobja egy idő után a support), akkor hosszú távon jól járhatsz.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Hieronymus

  őstag

  LOGOUT blog

  válasz vadkörte #726 üzenetére

  "...hanem egy 20 éves hw eddig is működő driver-éhez adtak ki FRISSÍTÉST!"

  Teljesen jól szemlélteti a Linux problémáját.
  Olyan fejlesztésbe nyomják az energiát és időt, ami teljesen értéktelen és érdektelen.
  Otthoni illetve SOHO környezetben már nem létezik ez a kártya. (Nyilván néhány kivételt lehet találni, ha valaki nagyon akar.) Szerver környezetben még előfordulhat. De ott nem fogják tolni a grafikus felületet.

  Rengeteg kiadásban Létezik a Linux. Egyik alapja másiknak és másik alapja a következőnek.
  Ha egy valóban megbízható kiadásnak tekinthető Linuxot nézek, pl. SuSE, Red Hat, .... még hihető, hogy megbízható és biztonságos. Legalább is törekednek rá. A többieknél talán.

  Talán a kevesebb ez esetben is több lenne. Kissé átgondoltabb és összefogott fejlesztés jobban tolná a Linux szekerét, mint a mai helyzet.

  „Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

 • Dave™

  nagyúr

  válasz Hieronymus #747 üzenetére

  Ez a hozzászólás teljesen jól szemléleti, hogy nem igazán érted hogyan történik a Linux fejlesztése. Mindenki azt tesz hozzá, amivel van kedve/ideje foglalkozni (persze kivételt képeznek a fizetett fejlesztők, de gyanítom ez nem onnan jött), tehát nem mástól vette el az erőforrást a 20 éves VGA kártya, mert helyette úgysem csinált volna mást, ha ehhez volt kedve.

  Talán a kevesebb ez esetben is több lenne. Kissé átgondoltabb és összefogott fejlesztés jobban tolná a Linux szekerét, mint a mai helyzet.

  Lásd fent. Adott disztribúción belül már majdnem lehet beszélni egy irányról, de még ott is lehet sok vadhajtás.

  Nézzük meg az egységes Windows 10-et, amit egy cég fejleszt, egy jól átgondolt központi stratégia vonalán. Van benne két beállítás menü tök más kinézettel meg logika alapján, van benne két-három tök eltérő UI design és még lehetne sorolni. Itt aztán tényleg közös célok mentén illene haladni, valami egységes elgondolás alatt, aztán mégsem akar sikerülni, már lassan negyedik éve.

  [ Szerkesztve ]

 • Somatom

  addikt

  LOGOUT blog

  válasz ubyegon2 #736 üzenetére

  "Azzal nincs mit kezdeni, menjen vissza Windowsra"

  De, ha pont azért próbálkozik, mert a Win zsákutca volt? Van olyan, hogy kezdő Windowsos topik? Anno kérdeztem egy Wines topikban, hogy miként lehet Lan kapcsolatnál aktiválni a haggyábékénafrissítéseiddel tartalmú "metered" módot, de néma csend volt a válasz. A net szerint valami registry -be kellett volna túrkálnom, de annál a leírásnál jóval egyszerűbb volt egy Puppy -t beüzemelni.

  Szvsz. ez felhasználó függő. Én nem tudtam mit kezdeni a Windows -zal, tehát visszamentem Linux -ra.

  [ Szerkesztve ]

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz Somatom #749 üzenetére

  Szerintem ezt félreértetted, az egész szövegből annak kéne kijönnie, hogy csak az járhat sikerrel, ha valami nem jól működik, aki valóban akarja is. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a segítők kérdéseit, javaslatait komolyan veszi.
  Azt küldjük vissza Winhez, aki negatívan áll az egész dologhoz.

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..... [ Moderálva ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés