Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • joysefke

  veterán

  válasz Apollyon #714 üzenetére

  Nem gyűlölöm. 2000-2001 körül kezdtem ismerkedni vele (egyetem elején). Azóta különböző intenzitással sokszor használtam erre-arra. Ennyi idő után már bőven eljutottam oda, hogy legyen képem arról, hogy a Linux (szerintem) mire alkalmas, mire kifejezetten jó és milyen feladatra a "ha nincs ló jó a szamár is" kategória illetve mi az amire nem túl jó választás. A nagy képen belül van fogalmam arról is, hogy engem miben tud szolgálni. Egyébként azért elő-előfordult a közelmúltban, hogy Czakó Krisztián előadásokat néztem szerver, tűzfal és VPN konfigról. :)

  Nehéz a Linuxról objektíven véleményt formálni, mert nagyon polarizáló a rendszer. Rengeteg a végletes vélemény, a véleménnyel rendelkező egyének táborán belül pedig igen kevesen vannak akik az én fogalmaim szerint ténylegesen értenek is hozzá (én nem tartozom ezek közé) ők pedig általában nem fórumos térítéssel foglalkoznak. Bár van ilyen is. És igen, a PH-n nyilván van jó pár Linuxhoz tényleg értő és markáns véleménnyel rendelkező szaki, de a Linux-hadtesten belül elenyésző az arányuk.

  Na a lényeg az, hogy nem a Linuxszalal magával van problémám, hanem az agresszív térítőkkel, akiknek jó esetben van egy minimális Linuxos tapasztalata (amit gyakran masszívan túlértékelnek). én pld. ha valakinek a Linuxos tudása kimerül UI-nyomkodásban azt igen nehezen tudom mint "Linux-tapasztalatot" értékelni de ezen felül a nagy képről zéró fogalmuk van, de legalább habzó szájjal szajkóznak féligazságokat vagy gyakran egyenesen baromságokat elvi/hitbeli alapokon.

  Na velük van bajom.

  Az ahogyan eszkalálódott ez a dolog egy elég jó példa:

  Ha valaki benyögi (egy olyan akit szakmailag komolyan veszek, ezért a véleményét is elolvasom), hogy a húsz éves Rage128 kapott egy új Linuxos drivert és hogy ez milyen jól mutatja a Linuxos közösség HW-támogatási kedvét azzal nincsen bajom, mert alapvetően igaz is.

  Bár a teljes képhez hozzá tartozik, hogy amikor ez a kártya valamire még való volt, akkor értelmes Linux drivere (azt sem tudom volt-e neki egyáltalán és nem mintha nagy szükség lett volna rá egy 3D képes Linux driverre) nem volt hosszú-hosszú ideig, amikorra meg lett addigra a kártya már semmire nem volt való. Ez a múltban elég erős tendencia volt. Jó HW választással nyilván akkor is lehetett (és kellett) is maximalizálni a Linux kompatibilitást, de hogy a jó HW választásba egy Ati gamer kártya nem tartozott bele az hótziher. Na ezt szóvá tettem, csak hogy árnyaljam a képet, mert a Linuxos driverezettség azért nem az a Disneyland amire egy laikus következtetne abból, hogy még a 20 éves HW-ek is kapnak új drivert.

  Erre jön egy habzó szájú térítő és az evidens tényeket kezdi el tagadni meg mismásolni mindenféle szakmai hablatyolással meg IT-történelem meséléssel amiben persze teljesen rossz oldalról közelíti meg a dolgokat.

Hozzászólok Aktív témák