- Részesedést vásárolhat az USA az Intelben
- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
Új hozzászólás Aktív témák
-
KretaKing
csendes tag
Ma volt kint a szerelő, és a kötéseket újította fel, most megvan az 5 megabit, de ami fura, hogy az SNR csökkent.
Még hagyom a modemet egy kicsit adatot gyűjteni, és utána megmutatnám a diagramokat. Valamiért biztos érdekes. Vagy a T vicces, vagy ennyit számít az oxidáció. -
dchard
veterán
válasz
KretaKing #2395 üzenetére
A DMT-s képet megnézném, de már előzetesen kijelenthetem hogy nem normlis, az 5megás csomagnál különösen nem.
Azt se felejtsük el, hogy a Telekom csak akkor mutogathat a garantált sebességekre ha valóban komoly műszaki indoka van rá. Az hogy egy jól működő ADSL kapcsolatot minden műszaki indok nélkül meglassít, majd azt mondja hogy csak enyit bír a vonal meg hogy túl messze van a központtól, az nem más mint csalás és szerződésszegés.
Dchard
-
KretaKing
csendes tag
Az normális ha az 5 megás csomagra 3068-at állítanak be? így pont a fele jön ki
Ez a dolog hogy van mostanában? Valami spórolás?
DMT szerint 28%-át használom ki a lehetséges sebességnek, és mindennemű kiszállás nélkül benyögik hogy ennyit tud a vonal? Régen a nettó 5 megabit is megvolt, és most romlott el?
Hetekig nem nyúltam a modemhez, tehát a piszkálgatásra nem foghatják.
Gondolom akkor nem probléma, ha én is csak a felét teljesítem a vállaltnak. -
adammkaa
senior tag
Illetve még az érdekelne hogy ezt a sim kártyát, amit kaptam az usb stick hez- ha belerakom egy tabletbe, tegyük fel Ipad-ba lesz internetem azon is?
-
adammkaa
senior tag
Két vagy három nappal ezelőtt megrendeltem egy 5megás adsl csomagot és van benne egy 2GB mobil internet. Azt mondta a szerelő bekötik 2 héten belül, viszont ma a DHL meghozta a mobil sticket. Bele is tettem a kártyát üzembe helyeztem, de nem találja meg a hálózatot. Ezt be kéne még aktiválni is vagy hogy működik? Ha igen akkor hogy lehet?
-
krobika
csendes tag
Üdv mindenkinek.
Egy kis segítséget szeretnék kérni, a lakáson belül szeretném kicserélni a már lassan 20 éves telefonkábelezést, a bekötőpont s a fali aljzat között. (ADSL modemet használok) Van két lehetőségem, 0,5 és 0,8 as huzalátmérőben vannak, mindkettő sodrott s árnyékolt. Nem tudom melyiket vegyem meg, vastagabb legyen e vagy vékonyabb, van e esetleg előnye valamelyiknek. Úgy tudom a vastagabbnak valamivel kisebb a csillapítása. Kb 20-25m távolságra kellene.
Köszönöm előre is a segítséget. -
dchard
veterán
MajaG:
Talán rajtad keresztül ejut az illetékesekhez. Minden vonalbontásnál van okozati kód (cause code), hogy mi volt a feltételezett oka a bontásnak. Ha megszűnik a tápellátás a modem ezt világosan jelzi az alközpontnak, ergó ha a DSM ezt szakadásként figyelembe veszi akkor rosszul van implementálva. A DSM-nek meg kell különböztetnie a különböző típusokat.
A másik, hogy több vonalat láttunk az utóbbi időben amin se ügyfélpanasz, se szakadás se semmi nem volt a DSM mégis lerántott 2-3 megát bármiféle műszakilag megalapozható indok nélkül. Jó volna mostmár tudni, hogy pontosan mit is figyel a DSM, mert hogy nem csak a szakadást az biztos. És az is tuti, hogy valami nagyon nem jól működik, ha hibátlan vonalakat eltekernek.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
"Ezért érdemes a telefonhálózatot legalább a modem és az átadási pont között minimum fali UTP kábelre cserélni és minden toldást és elosztást megszüntetni."
Nálam az elosztótól 1 x 4-es földkábelen jön az első házon belüli kettős (Prodax) telefonaljzatig .
Tehát esetemben az említett klasszikus átadási pont nem is létezik .
Úgy emléxem az 1 x 4-es földkábelben van valami árnyékoló "film" fólia is .
Az egyik aljzaton bejön a vonal, ~10cm vezeték, szűrő, ~10cm vezeték, bele a másik aljzatba, és megy a ház többi telefonja felé .
A szűrőből meg ~1m vezetéken a modemhez .
Ez így jó lehet szerinted ?
Én már a voice modemes időben kiépítettem a hálózatomat (kb én voltam a nulladik internet előfizető anno) úgy, hogy az elosztótól már semmiféle kötés, és hitvány kábel ne legyen a modemig .
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
adammkaa #2382 üzenetére
Szerintem nem fogja megcsinálni mert nem érti hogy ez miért jobb. Ráadásul a szerelőnél nem szokott lenni fali (tömör vezetős) UTP pedig ide az kell, a sima Patch nem jó.
Esetleg megkérdezheted hogy van-e tömör vezetős 4-eres csvart érpáras telefonkábele, mert az is jó, de ezt sem fogja rendesen megkötni és az átaádsi pontnál hazsnálni a földelő szálat.
Dchard
-
adammkaa
senior tag
Értem, köszi a segítséget, de az én esetemben (5 megás netet rendeltem) és elvileg valami szerelő mondta hogy ennyit bír a hálózat, de ez mindegy is mivel 5megát rendeltem így nem kell kicserélnem a utp kábelre az egészet mert meglesz a sávszélesség gondolom, ha meg meglesz akkor felesleges cserélni ha nem, akkor beszerelés után kérjem el a szerelő telszámát, és későbbi időpontba kérjem meg hogy cserélje az egészet a modemig megszakítás nélkül utp kábelre? El szokták vállalni? A szerelők szoktak magukkal hozni ilyen kábelt esetleg, szóval arra van lehetőségem szerinted hogy mikor jönnek azzal nyissak hogy a modemig UTP kábelt kérjek megszakítás nélkül?
-
dchard
veterán
válasz
adammkaa #2378 üzenetére
Családi házaknál az átaádsi pont jellemzően a ház homlokzatán található kis szürke doboz amiben a pózánról vagy földből érkező kábel csatlakozik. Minden vezeték ami ez után van az elfőizető tulajdona, és az ő felelőssége annak megfelelő állapotban tartása.
A szerelő ugyan kijön és egy akármilyen szar lakáshálózatra is rákötni neked a modemet, de az lényegesen gyengébben fog muzsikálni annál mint amire egyébként valóban képes. Ezért érdemes a telefonhálózatot legalább a modem és az átaádsi pont között minimum fali UTP kábelre cserélni és minden toldást és elosztást megszüntetni.
Optinetnél a modem az átadási pont amit nyilván valameddig bekábeleznek a lakásban, de ha te a laksában futó részt mondjuk egy porszívózásnál eltöröd vagy megtöröd, ne számíts rá hogy ingyen megjavítják.
Dchard
-
-
dchard
veterán
válasz
adammkaa #2374 üzenetére
"gondolom azért nincs meg a megfelelő fizetett sávszélességed mert messze laksz a központól"
Már bocs, de most komolyan engem akarsz DSL-ből okosítani? ELárulom, hogy a távolság csak egy paraméter, mellette még millió dologtól függ hogy mit lehet kihozni egy vonalból és mit nem. Nem lepődnék meg ha beszerelés után nálad is kiderülne a vonaldiagnosztikából, hogy normális modemmel és a lakás hálózat felújításával a 10megás csomag is lazán működőképes lenne. Nem te lennél az első...
A VDSL más tészta, ott nem kell modemet venni, de ott is érdemes a lakás hálózatot normálisan megcsinálni, mert minden fölösleges toldás, kötés, osztás és a szar árnyékolatlan sodrás nélküli telefonkábelek gyűjtik a zajt és érzékelhető módon rontják mindenfajta DSL technológia teljesítményét.
Dchard
-
adammkaa
senior tag
Köszönöm eme nagyon fontos információt! A kérdésem az lenne ha esetleg tudsz rá válaszolni, hogy ez egész Szigetszentmiklóson elérhető lesz, vagy itt is utcákra bontva esetleg, úgy mint invitelnél, mert 3 utcával lejjebb vdsl működik vagy mi 50 megás net az én utcámban pedig 5mega maximum mert ennyit bír, és nincs vdsl.
-
adammkaa
senior tag
Értelek de gondolom azért nincs meg a megfelelő fizetett sávszélességed mert messze laksz a központól, de akkor miért nem váltotok vissza olyan csomagra, amit bír maximum a vonalotok? Mert ha az ügyintézőm ma a telefonba, nem hívja fel a szerelőt és kérdi meg a vonalon milyen net tud jönni, akkor én is előfizethettem volna a 15 megás netre, mégis 5megás jött volna maximum, és akkor én is abban a cipőben járnék mint ti, vehetnék új router beállíátások minden, de ha a vonal egyszerüen nem bírja akkor? Ahogy említettem akivel beszéltem ma, értékesítővel felvette az adataimat azt mondta 2 héten belül kötik a netet. Előtte pedig felhívott valami szerelőt és megkérdezte a vonalon milyen sebességet tud biztosítani az adsl , bediktálta neki nyilván az utca és házszámomat is, azt mondta 5megás netet bír el. Ha jól vettem ki a szavaidból, akkor innntől kezdve nem tudok én mit csinálni, idejön beköt mindent a szerelő beállítja az 5 megát és, jó lesz nekem a gyári modem is amit hoz majd magával?
-
adammkaa
senior tag
válasz
SteveBeard #2371 üzenetére
Ebben az utcában az Invitel, 5 - 10- 15megas netet tud biztosítani, de akivel beszéltem telefonon értékesítővel felhívott egy szerelőt vagy mit és megkérdezte mekkora a max sávszél amit tudnak biztosítani (mert elejinte 50megas netet akartam, visszahívott és azt mondta hogy 5mega a max, de én ezt valahogy nem hiszem el, pedig ez neki nem lenne érdeke hogy kisebb netet ajánl ami kisebb havi fizetéssel is jár..
-
dchard
veterán
válasz
adammkaa #2370 üzenetére
Kicsit félreértetted itt a dolgokat úgy látom.
Tehát: ADSL-en azért veszünk új modemet meg cserélünk rajta szoftvert, mert az előfizetett sebesség SEM megy és/vagy szakad a vonal és/vagy más problémák vannak.
Az akutális csomagodnál akkor lesz gyorsabb ha nagyobb csomagra fizetsz elő ÉS a vonalad is bírja ÉS normális modemed van.
A 5 megás csomag jó eséllyel menni fog minden gond nélkül a szerelőt meg felejtsd el, jól kiröhög legfeljebb mivel DSL-nél a korlátozás a központi oldalon történik számlázási rendszerből vett adatok alpján.
Dchard
-
adammkaa
senior tag
Üdvözlet minden fórumozónak, nagy tudásúnak, hozzáértőnek!!
A segítségeteket, tapasztalataitokat, tudásotokra lenne most szükségem.
Ma rendeltem meg (Szigetszentmiklós városban lakom) az Invitel szolgáltatónál a kiválasztott csomagomat, ami nem más mint egy 5megás/512kbit csomag, vonallal együtt, kapok ajándékba valami házimobilt is, 2gb mobilnetet havi 5000FTért. Nos, a kérdésem az lenne hogy, milyen módon tudok elérni nagyobb sávszélességet? Esetleg egy Dlink DSL-360R ADSL 2+ modem segítene rajtam? Lehet okoskodni? Esetleg ha kijönnek a szerelők tudok velük valamit okoskodni? (persze a jutalmuk nem marad el). Megpl kis ms válaszidőm legyen, kevés ping mert játékba fontos. stb. SNR lock ne legyen meg hasonlo. Ha igen, mit mondjak nekik mit cseréljenek ki esetleg a gyári kábeleket erősebbre? Nem értek hozzá, kérem a segítségeteket mint adsl szakemberek. (Mellesleg kukkot nem értettem itt a bitrate ből meg nem tudom miből, eléggé felső szinten vagytok már ebben a témában). További szép napot!
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #2368 üzenetére
Kinek írtam volna?
Az infó a korábban linkelt diag adatokból van, méghozzá ebből a sorból:
delay: 7.61 7.82
Első a DS késleltetés a második az US késleltetés millisecundum-ban. A fordulási idő értelemszerűen a kettő együtt, ami kb. 16ms. Ehhez nyilván hozzá jön a transzport hálózat késleltetése is, ami mondjuk egy bix-es ping esetén szerintem 25-30ms lehet nálad. Próbáld meg forgalom nélkül a következőt:
ping bix.hu -n 100
és a végeredményt ahol a ping statisztikákat kiírja bemásolni. A tippem 25-30ms lesz.
És ne feledd: amikor pingelsz az eredmény nem késleltetés hanem fordulási idő, az oda-vissza út egyben. Például játéknál a lényeg nem a fordulási idő, hanem hogy mennyi idő alatt ér el a szerverhez mondjuk a fejlövés. Ott nem érdekes, hogy maga az eredmény vagyis hogy eltaláltad-e vagy sem hány milisec múlva ér vissza, azt ugyanis a szerver kiszámolja és tájékoztat az eredményről.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #2366 üzenetére
A késleltetés 8/8ms fel és letöltési irányban is, és ugye ez csak a DSLAM-ig tartó szakaszra igaz, a gerincen még ugyanennyi simán rájöhet vidéki előfizető esetén.
Bár az adatokat modem újraindítás után kaptam meg, azért az látszik, hogy egyetlen nem javítható hiba sem volt, tehát ennél lazább beállításokkal is jól működhetne a vonal, például 4/4-el. Ráadásul a spektrum is szép.
Mondjuk erről az egészről az a véleményem, hogy 30-40ms-ig senki észre sem veheti a különbséget ha nincs csomagvesztés és a jitter normális, márpedig DSL-en lényegében nincs jitter, és a statkókból csomagvesztés sem látható. Szerintem nincs az a játékos aki 40ms alatt meg tudja különböztetni a vonal késleltetését, csak sokan szeretnek ezzel takarózni, így leplezve el gyenge képességeiket
Én ebben az esetben inkább azt mondanám, hogy maradjon ennyi a delay és az INP, viszont akkor menjenek le 6dB-s marginig így ki lehetne hozni belőle plusz 2-3mega letöltést.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
válasz
pszichiater #2365 üzenetére
Igen akkor neked irigylésre méltó szerencséd volt .
Úgy látszik ma már hiába, hogy 15 évig dolgoztam ott .
A drótosokat ismerem, de akik a sebességet beállítják már távol vannak (BP., Győr, Szeged), azokhoz sajnos nincs linkem .
Üdv.
Astra
-
pszichiater
senior tag
válasz
AstraCDX #2364 üzenetére
Lehet hogy nekem szerencsém volt hasonló témakörben. Mondjuk én nem kaptam snr lockot. Hibabejelentés után felhívott t-s szerelő és kérdezte hogy tulajdonképpen mi a gondom. Számmal hívott onnantól már meg is volt a közvetlen kapcsolat. Én arra kértem hogy a ping legyen alacsony a multy miatt. Jó ok, állítanak rajta este nézzem meg. Sokkal jobb lett, de nem tökéletes. Ez a kalibrálás így ment három napig, míg végül tökéletes lett, rendkívül alacsony pinggel. Tehát mondhatjuk azt hogy egyedi beállítást kaptam. Felhívtam és megköszöntem neki. Ja és elmentettem a számát
Neked szerintem nagyon magas a "delay"-ed bár ezt a dchard nyilván látja, és érti is hogy miért.
-
AstraCDX
senior tag
válasz
Kitakat #2363 üzenetére
Az a helyzet, hogy a "szolgálati utat" kikerülni nem lehet .
Ha bejelented hibára, egy "drótos" megnézi/megvizsgálja, ha vonalhibás akkor javítja, majd felhív egy embert aki visszaállítja a sebességet a megfelelő szintre .
Na ezzel az emberrel nem tudsz te közvetlen kapcsolatba lépni, mert csak a T-Com-os dolgozótól fogad el kérést, és tőle is csak úgy, hogy az bemondja a hibajegy azonosítóját .
Üdv.
Astra
-
Kitakat
aktív tag
Szia
Hát ping/latenciiii nem valtozottt.
Status: Showtime
Retrain Reason: 8000
Max: Upstream rate = 1315 Kbps, Downstream rate = 20824 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 14334 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 7.4 15.4
Attn(dB): 23.0 11.8
Pwr(dBm): 18.3 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 92 29
B: 36 63
M: 1 2
T: 8 1
R: 12 16
S: 0.0823 3.7161
L: 4762 310
D: 384 8
Counters
SF: 19395 19569
SFErr: 0 0
RS: 15205738 336900
RSCorr: 966 0
RSUnCorr: 0 0
HEC: 0 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 10584879 1176729950
Data Cells: 0 3832184143
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 983209
ES: 0 1991
SES: 0 71
UAS: 34 170438
AS: 313
INP: 3.87 1.65
PER: 16.13 16.25
delay: 7.90 7.43
OR: 48.59 17.22
Bitswap: 3 1
Total time = 6 min 26 sec
SF = 19395
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 6 min 26 sec
SF = 19395
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 6 min 26 sec
SF = 19395
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 8000
Last Retrain Reason: 8000 -
AstraCDX
senior tag
Hahó Szakik !
Két kérdés .
A DSL-360R modem dchard firmware-rel webes felületén a Network settings / LAN settings alatt mi ez a beállítás : "Get settings via DHCP" ?
A dmt jobb oldali nagy sárga ablakának tartamát, hogyan tudom módosítani, hogy induláskor azt mutassa amit én ott látni akarok ?
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
Kitakat #2357 üzenetére
I24K-t kapcsold be és állítsd a target SNR margint 60-ra majd save és admin menüpontban reboot.
Ha a modem újraindulása és újracsatlakozása után is ugyanez az eredmény van akkor SNR lock van a vonaladon ami annyit jelent, hogy a DSLAM portodon a sebességet korlátozták valószínűleg akorábbi hibás állapot miatt.
Dchard
-
Kitakat
aktív tag
Sziasztok
A következö adatok segitségével ebbol a netböl lehet többet kihozni?
A megszokotthoz képest kb 10-12 vel magasabb a ping/latenciii. egy ideje(vonalhiba utan).Status / DSL information
Max: Upstream rate = 1304 Kbps, Downstream rate = 18720 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 14329 Kbps
Down Up
SNR (dB): 9.3 15.2
Attn(dB): 23.0 11.7
Pwr(dBm): 18.3 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 72 29
B: 36 63
T: 10 1
R: 10 16
S: 0.0824 3.7161
L: 4563 310
D: 384 8
Counters
SF: 15230 15188
RS: 11879520 261489
RSCorr: 676 0
HEC: 0 0
Total Cells: 8245769 829748940
Data Cells: 0 3704899120
Bit Errors: 0 983020
ES: 0 1991
SES: 0 71
UAS: 32 170357
AS: 245
INP: 3.36 1.65
PER: 16.06 16.25
delay: 7.91 7.43
OR: 38.83 17.22
Bitswap: 15 1
Total time = 5 min 18 sec
SF = 15230
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 5 min 18 sec
SF = 15230
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 5 min 18 sec
SF = 15230
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Last Retrain Reason: 8000Elöre is köszönöm
Kitakat -
AstraCDX
senior tag
Minden kedves hozzáértő fórumtársnak köszönöm a sok hasznos info-t .
A ma megjelent műszerész is elég rendesen nyomta a rizsát, hogy nem biztos hogy menni fog .
A sebesség fölhúzása valami mérnök, vagy technikus telefonos hívása után valósult meg .
Kihallatszott a telefonból, hogy 17Megát bírna a vonal, amitől a műszerész lefagyott egy pillanatra, meglepett orcát vágott, úja "bootolt" .
Meg volt lepődve, hogy ugyanazt hallotta a szakmai magaslatról amit én a diagnosztikai eredmények ismeretében mondtam, és mutattam is neki a kinyomtatott grafikonokat .
Tudomást sem akart venni róla, amit lobogtattam neki, hanem majd ő az ADSL műszerével az elosztófejben megméri .
Végül is nem volt semmi arcoskodás, de nem is bízott az általam említett mérési eredményekben .
Most már megy a tesztüzem, egyenlőre jó, a későbbi tapasztalatokat majd megosztom .
Mindenkinek MAXI köszi !
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #2353 üzenetére
Na ez már annyival megy amennyivel kell, mondtam én hogy teljesen faszán kell mennie a 10megának ezen a vonalon és tessék.
Egyébként igen: a központi oldal meg tudja különböztetni de csak abban az esetben ha a modemben ki van alakítva az ún. Dying gasp funkció. A DLink 321B/320B/360R T1E modemekben ez megvan de vannak régebbi típusok amikben nincs. Az eredeti DSL szabványnál ez nem volt kötelező.
A késleltetés pedig nem kizárólag az ID-től függ. A tényleges késleltetés 4 dologtól függ: az ID, az R és S paraméterek valamint az előfizetett sebesség is közrejátszik. Az általam írt szoftverrel a webes felületen elérhető a delay nevű paraméter (Status --> DSL status --> Info gomb), az mutatja meg hogy fel és le irányban mennyi késleltetést okoz maga az ADSL.
A pinged pedig teljesen fasza, ekkora késleltetés mellett semmilyen anomáliát nem vehetsz észre valós használat mellett.
Dchard
-
-
AstraCDX
senior tag
válasz
tévelygő #2352 üzenetére
No átestem a műtéten !
Nálam is azonnal kisasolta, hogy hogyan villognak azok a LED-ek .
De nem balhézott miatta .
Az éjjeli kikapcsolásokra az volt a válasz, hogy a központ meg tudja különböztetni a modemkikapcsolásból eredő megszakadást az egyébtől, így nem lenne szabad, hogy az okozza a hibát .
Némi vizsgálódás után történt egy érpár csere, majd a Dowstream rate érték fölhúzása .
Íme az eredmény .
Egyenlőre örvendek, bár a ping értéket kissé magasnak tartom, és Interleaving depth érték sem csökkent annyira amennyire számítottam .
Most indul a tesztidőszak, aztán meglátjuk mennyire lesz stabil így a kapcsolat .
Üdv.
Astra
-
tévelygő
aktív tag
válasz
AstraCDX #2348 üzenetére
Nálam mindjárt látta, a visszajelző ledek rendellenes működésén. Csak addig tedd vissza a másik modemet amíg kijön a szakember.
Azután vissza teheted a módosítottat.
Mindenképp tájékoztasd,hogy a hiba egy része azért áll fenn nálad, mert a modemed te is le szoktad áramtalítani. Erre hivatkozva, talán a profilod is vissza állítják. -
StSanya
senior tag
válasz
AstraCDX #2349 üzenetére
Minek az OrbMT, mikor ott a modem saját felületén az összes lényeges infó, meg ott a DMT, ami sokkal nagyobb tudású progi?!
(Amúgy: nem!)
Előző kérdésedre a válasz: A modemen lévő LED-ekből fogja látni, hogy módosított a firmware... Vagy pusztán azt fogja hinni, hogy a modem elhunyt, ha tájékozatlanabb.
Amúgy amit én tapasztaltam, hogy kijött a szerelő, s régi ezüst színű 360R + laptop + SM50B progi ( OrbMT szintű progi) kombóval méregetett...
-
AstraCDX
senior tag
Hahó Szakik !
A módosított firmware-ű D-Link DSL-360R-rel már nem működik együtt az OrbMT ?
Nálam nem megy vele ?
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
válasz
tévelygő #2347 üzenetére
Két modemem van, a régebbi D-Link DSL-380T, és egy új, D-Link DSL-360R .
Mindkettő saját tulajdon, akkor is problémázhat vele ?
Az a gond, hogy diagnosztizálni csak a DSL-360R-el, és a módosított firmwar-rel tudok .
A DSL-380T sajnos nem alkalmas diagnosztizálásra .
Akkor viszont, hogyan fogom látni, hogy a szükséges javító változtatások megtörténnek-e ?
Látni akarom, hogy a Downstream rate, az általatok írt 12475kbit/s-ra áll be .
Most jut eszembe, hogy a Downstream rate a DSL-380T webes felületén is figyelhető, de a Path/Interleavig depth már nem biztos .
A szervizes, hogyan fogja látni, hogy módosított firmware van a modemen ?
Itt helyben, vagy távolról belelát ?
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
KretaKing #2344 üzenetére
A vonalad a jelenlegi állapotában 8-9Mbit/s letöltési sebességre képes, ezért nem állja meg a helyét a Telekom kijelentése, hogy minden tökéletes illetve hogy ennyit bír a vonal.
Teljesen egyértelmű, hogy ezen a vonalon az 5megabites csomaghoz tartozó bitsebesség ami 6144kbit/s (a mostani 3099 helyett!) minden különösebb probléma nélkül nyújtható, és hogy a DSLAM portodat lekorlátozták ami valószínűleg a DSM nevű rendszer hibás működéséből fakad. Ezt a jelenséget mi SNR lock-nak kereszteltük.
Be kell jelenteni hibára és követelni, hogy a DSLAM portodat állítsák vissza az eredeti 5megás csomagnak megfelelő értékekre. És ne hagyd magad lerázni azzal, hogy messze vagy a központtól meg ennyit bír meg ilyen hülyeségek, mert egyszerűen nem igaz. Azt is meg merem kockáztatni a látottak alapján, hogy a telefonhálózat optimalizálásával, néhány hibás vivő kizárásával és egy kis SNR margin csökkentéssel a 10megás csomagot is működőképessé lehetne tenni, de az 5megás csomagnak minden probléma nélkül mennie kell ezen a vonalon.
Dchard
-
KretaKing
csendes tag
Urak!
Az alábbiakat mértem. Régen ment az 5 megabit most csak 2,5. Bejelentettem, azt mondták minden tökéletes. Szerintem meg baromira nem. Szerintetek?
Ami még külön izgalmas, hogy stabilan erre a 3039 down Bitratere áll be a cucc.
Egyenlőre a 10-ig számolásnál tartok, kicsit kevésnek érzem az sms-t amit küldtek.
Azt hittem valami komolyabb diagnosztika lesz, esetleges rám telefonálással így visszatettem a béna modemjüket addig, hátha figyelni kell ledeket. Most újra a 321b van, de csak pár órája. -
dchard
veterán
válasz
Frenky89 #2342 üzenetére
Igen az Invitelnél például a mai napig alkalmazzák a hibás gyakorlatot. Talán rájuk férne egy jó kis per...
Egyébként megint érik a dolog: most éppen szándékosan elcsavarják az egyébként jól működő vonalakat a DSM-mel majd azt hazudják, hogy messze vagy a központtól, meg hogy ennyit tud a vonal. Rettenetesen bosszantó amikor hülyének nézik az embert...
Dchard
-
dchard
veterán
Pontosan és azért ennyi, hogy az ADSL és az ATM rétegek tetemes protokol overhead-jét kompenzálja. Ezt ugyanis nem az előfizetőnek kell lenyelnie. Emlékszem a régi gyakorlatra amikor a 8megás csomaghoz 8096kbit/s linksebesség társult amiből a legjobb esetben is 7-7.1megát lehetett kimérni. Egyébként a Telekom sem véletlenül döntött úgy, hogy "túllövi" a csomagokat: csoportos pert indítottak ellenük emiatt amit a Telekom elbukott, és azóta vannak elfogadható módon beállítva a csomagokhoz tartozó profilok.
Dchard
-
dchard
veterán
-
AstraCDX
senior tag
Ahhoz, hogy én a Speedtest nettel 10Mbit/s letöltési értéket tudjak realizálni, mennyinek kell lenni a Downstream rate-nek ?
10235kbit/s elég, vagy több kell ?
A 10Mbit/s csomaghoz T-Com területen "hivatalosan/szabványosan" milyen Downstream rate érték kell, hogy tartozzon ?
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
Köszönöm Uram a szakértői véleményt !
Bejelentés megtörtént, talán holnap jön egy "drótos" műszerész .
Én is attól tartok, sőt már előrejelezték ezt a dumát, hogy ilyen messze a központtól , jó ha az 5Mbit/s elmegy .
Félek, nem fogok tudni előrelépni vele, mert ő a hibát foggal körömmel a vonalban akarja látni/keresni, pedig szinte biztos, hogy nem ott van .
De az ő részéről ez lenne a gyors megoldás, ráhazudni, hogy nem lehet, nem megy, és kész .
Mellesleg ő nem fér hozzá a DSLAM porthoz, és így hiába jön ki házhoz nem tudja megoldani a problémát .
A portok kezelését már nem ők végzik, hanem mérnökök, vagy technikusok, akik nem mozdulnak ki előfizetői tetthelyekre, esetleg a központokba, ha az ottani berendezéseken kell matatni .
Köszi !
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #2335 üzenetére
Ez SNR lock lesz, azért nem megy maximummal a csomag. Jelenteni kell hibára és nem elfogadni válaszként hogy ennyit bír a vonal meg hogy túl messze vagy, mert nem vagy túl messze. Ezen a vonalon 13-14megát biztosan lehet szolgáltatni a 10megás csomag szinkron sebessége pedig 12mega az itt látható 7-tel szemben. Szedjél le a DSLAM portról a korlátozást.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
Externet ECHO 10M .
Status / DSL information
Max: Upstream rate = 1374 Kbps, Downstream rate = 16492 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 638 Kbps, Downstream rate = 7612 KbpsLink Power State: L0
Trellis: UN /D
N
Down Up
SNR (dB): 10.7 27.0
Attn(dB): 29.0 15.0
Pwr(dBm): 18.3 13.2
ADSL2 framing
MSGc: 95 27
B: 18 39
M: 1 4
T: 8 1
R: 16 16
S: 0.0793 7.8222
L: 3529 180
D: 384 4
Counters
SF: 15269 15315
RS: 12337592 125220
RSCorr: 1608 0
RSUnCorr: 0 0HEC: 0 0
Total Cells: 4406535 4010982698
Data Cells: 0 314976972
Bit Errors: 0 913220ES: 0 14850
SES: 0 24
UAS: 33 749899
AS: 245INP: 6.96 1.42
PER: 16.02 16.13
delay: 7.61 7.82
OR: 50.41 16.36Bitswap: 0 1
Total time = 5 min 18 sec
SF = 15269
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 5 min 18 sec
SF = 15269
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 5 min 18 sec
SF = 15269
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Last Retrain Reason: 8000Üdv.
Astra
-
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #2331 üzenetére
A No data azért van mert a 256 feletti értékeket speckón kívülinek kezeli miközben a max ID 511 ADSL2+ esetén. Ennyi. Bug semmi több.
A framing paramétereket meg hadd ne fejtsem ki, benne van a szabványban, de hidd el az ID-n kívül a többi nem érdekes egy átlag felhasználó számára.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
Ezen a képen pedig látszik az ami a fentin nem .
ADSL2 framing alatt, a D után .
Egyébként az ADSL2 framing alatt lévő betű oszlopból melyik mit jelent ?
MSGc:
B:
M:
T:
R:
S:
L:
D:Az utolsó a "D" az Interleaving depth, vagy mint a fentebbi képen a Path . De a többi ?
Üdv.
Astra
-
törölt tag
válasz
AstraCDX #2325 üzenetére
Itt lakok (még magyar honban xD). Az itteni alközpont durván 120 méterre van tőlem légvonalban az önkormányzat udvarán.
-
törölt tag
Nekem 15 Megás családi csomag van (még), és ilyen a kinézete a vonalnak.
Status / DSL information
Max: Upstream rate = 1659 Kbps, Downstream rate = 25936 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 18591 Kbps
Down Up
SNR (dB): 17.4 21.8
Attn(dB): 1.5 2.9
Pwr(dBm): 11.2 10.5
ADSL2 framing
MSGc: 68 17
B: 254 95
T: 2 1
R: 0 16
S: 0.4380 5.6026
L: 4657 297
D: 1 2
Counters
SF: 8810671 536347
SFErr: 104 303
RS: 0 3031649
RSCorr: 0 83
HEC: 105 144
OCD: 45 0
Total Cells: 1966566719 3362665623
Data Cells: 389956752 3286708512
Bit Errors: 0 4766242
ES: 103 89305
SES: 0 13
UAS: 33 128113
AS: 142801
INP: 0.00 0.43
PER: 16.20 16.10
delay: 0.10 2.80
OR: 36.52 11.42
Bitswap: 2 1
Total time = 1 days 15 hours 41 min 11 sec
SF = 8810671
CRC = 104
LOS = 0
LOF = 0
ES = 103
Latest 1 day time = 15 hours 41 min 11 sec
SF = 3484292
CRC = 45
LOS = 0
LOF = 0
ES = 45
Latest 15 minutes time = 11 min 11 sec
SF = 41462
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 55509
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Previous 1 day time = 24 hours 0 sec
SF = 5326379
CRC = 59
LOS = 0
LOF = 0
ES = 58
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55510
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55571
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55510
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Last Retrain Reason: 8000 -
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Bár nem firmware kérdés, de nem találtam sima modemes topikot. D-link adsl dsl-360r, szürke. Ezzel a modemmel mekkora sávszélesség érhető el?
-
AstraCDX
senior tag
válasz
SteveBeard #2312 üzenetére
Mit jelent azaz "SNR lock" ?
A névlegesen 15Megából mennyi volt a stabil valós érték ?
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
válasz
SteveBeard #2310 üzenetére
Akkor nálad letöltés irányba nem volt meg a 15Mbit/s .
Jól gondolom ?
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
válasz
Frenky89 #2308 üzenetére
Én T-Com területen lakom, tehát azok a downstream értékek érdekelnek, amiket a T-Com területen szoktak alkalmazni/beállítani .
Azt lenne jó tudni, hogy a technikusoknak milyen downstream érték beállítási utasítások vannak kiadva, a különböző ADSL csomagokhoz .
Üdv.
Astra
-
Frenky89
addikt
válasz
AstraCDX #2307 üzenetére
Egyes helyeken (pl. bizonyos Invitel területek) még szokás a downstream rate-et a szerződésben foglaltra beállítani, tehát 10M-ás előfizetés = 10000-es rate azaz valós kb. 8,5M. Viszont jobb helyeken már úgy állítják be a downstream rate-et, hogy a valós sebesség legyen a szerződésnek megfelelő, vagyis pl. 10M-ás előfizetéshez kb 12500-as rate jár.
-
AstraCDX
senior tag
Én 10Mbit/s ADSL-re fizettem elő ehhez elvileg 12475 kbit/s downstream rate tartozik ?
Amikor megkaptam akkor a maximum downstream rate 10235 kbit/s volt .
Akkor nekem hibásan állították be a 10Mbit/s csomagomhoz a downstream rate értéket ?
A 10235 kbit/s melyik névleges sávszélességhez tartozhat ?
Van valahol egy lista, amin áttekinthető, hogy a különböző névleges letöltési értékű ADSL csomagokhoz milyen downstream rate értékek tartoznak ?
Szívesen áttekinteném .
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
Nem szakadozik .
Sosem volt ilyen gondom .
Új előfizetés, kifizettem egy évet előre .
Lehet, hogy hiba volt ?
Most aztán majd futkoshatok, fűhöz-fához mert a garantált minimum 1Mbit/s .
De megpróbálom, kérek egy vonalvizsgálatot, aztán majd meglátjuk .
A vonaldiagnosztikai képből mit láttok ?
Átszaladna rajta stabilan a 10Mbit/s ?
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
No, fellapátoltam a dchard féle firmware-t .
Így már tudom használni a DMT-t .
Végeztem jó néhány vonaldiagnosztikát, és azt gondolom, hogy a hiba nem nálam van .
Így kezdődött a dolog .
Az 1. vonalamon a Downstream bitrate ~6140kbit/s körül volt, amivel betonbiztos volt az 5Mbit/s, 5,1-5,2-ig is felment .
A 2. vonalamon eleinte a Downstream bitrate ~10235kbit/s volt amivel 8,95Mbit/s volt elérhető .
Én ezt is kevesellettem, aztán a Downstream bitrate, és az elérhető letöltési sávszélesség is csökkenni kezdett .
Először lecsökkent a Downstream bitrate ~8955kbit/s-re, ekkor ~7,6Mbit/s az elérhető letöltési sávszélesség .
Mostanra még lejjebb ment a Downstream bitrate ~7612bit/s-re, most ~6,5Mbit/s az elérhető maximum letöltési sávszélesség .
Nem értem mi okozta ezt a "lelépegetést" .
A vonali paramétereim szerintem nem indokolják ezt .
De kérem a hozzáértőket véleményezzék ezt a vonaldiagnosztikai képet !
Mennyinek kellene lennie a Downstream bitrate értéknek, hogy a 10Mbit/s elérhető legyen ?
Illetve egy 10Mbit/s ADSL csomag esetén mennyi a Downstream bitrate szabványos értéke ?
A Downstream bitrate értéket a szolgáltató állítja ?
Üdv.
Astra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szép állapot!! Dell Latitude 5495 Ryzen 5 Pro 2500U 16GB RAM 256GB SSD Magyar bill
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-10300H - 16GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11 - MAGYAR
- Dell Latitude 7320 Detachable Touch 13,3" i5-1140G7 2,6GHz 16GB 256
- KBDFans Tofu 60 Redux, custom, angol feliratozású, PBT kupakos, hot swap, programozható billentyűzet
- Keychron Q0 Plus, kiterjesztett numpad kiosztású, halkított, PBT kupakos makropad billentyűzet
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3136, 95% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes konzol + 6db játék garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest