Hirdetés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- A beágyazott rendszerek területére is jön az új EPYC generáció
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Dell notebook topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Androidos fejegységek
- Amazon Kindle
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
drewcsalad
tag
Sziasztok!
Adott egy új HGST 1TB-os HDD. Semmilyen eszköz nem látja. Szeretném leformázni, vagy működésre bírni. Meg tudnátok mondani, hogy tudnám leformázni, vagy láthatóvá tenni?
Köszi -
Viktor81
senior tag
válasz
Dragon3000 #61 üzenetére
Finomabban, nem valamelyik családtagod vagyok !
Én egy percig sem voltam beképzelt, hogy Te hogyan dekódoltad, amit írtam, a Te dolgod. Csak hogy húzzam az agyadat (aminek a mennyisége számomra már egyértelmű) elmondanám, hogy szerintem az autók meghibásodásának ugyanúgy kb. a 90%-a a felhasználók miatt történik. Egy új, tervezett élettartamú termék normális gazdánál simán hozza az elvártat, nagyon normálisnál még többet is.
Menj, hogy hirdesd a HDD topikban, hogy nem is érdemes merevlemezt venni, mert akkor is megdöglik, ha labortápról járatják, lúdtoll párnákba burkolva. Én 20 évig voltam közel a témához, középiskola, technikum, főiskola - mind elektronika, számítástechnika szakirány, majd 10 év egy nagyon érdekes helyen, ahol olyan alkatrészekkel dolgoztam, amiket Te soha, vagy csak fél- egy évvel később láthattál. Emellett a "hobbim" és "maszekom", egészen addig, amíg úgy megutáltam, hogy ma már a saját gépemhez is gyűlölök hozzányúlni. Ezek után nem kavar fel, ha jön egy önjelölt megmondó és kötekedő, beképzelt ......-nak nevez. Elélveznél, ha felét láttad volna annak, amit én.
Szóval azt mondom: Igazad van ! Győztél, szedd a pénzt.Viktor
-
Jópofák vagytok,de most komolyan.
-
Dragon3000
nagyúr
Nem kell kiforgatni az ember írását, Te ilyen kötekedő hülye gyerek vagy? A 30-40hdd ami az enyém volt, ezen kívül a környezetemben sok gépet raktam össze és sok embernek raktam rendbe a gépét.Lehet akármekkora tapasztalatod, de hülyeség 90%-ban user error-ra hivatkozni, ha meghal valami. Amúgy az igenis gyökér, aki akár egy több száz ezres gépet vagy fontos dolgait tárolandó hdd-t egy szar tápra bíz, mert lusta arra, hogy megkérdezzen mást ezekről. Továbbiakban nem várok tőled választ, mert egy beképzelt..... vagy. Köszönöm az eddigi értelmetlen társalgást.
-
Viktor81
senior tag
válasz
Dragon3000 #59 üzenetére
Húha. Olvastad, amit írtam ? Igen ? 10 évig ez volt a munkám. Komponenseket kínoztam. Ha voltak olyan sz@r szériák 10 éve is, soroljad ! Vagy megcáfolom, vagy elismerem, hogy igazad van. (mint korábban írtam, voltak és ma is vannak - mindeből, nem csak HDD-ből) Mit kell tenni ahhoz, hogy az ember szavának egy pici hitele legyen ? Mindenből van olyan, hogy új és már roszz. Szerinted ez hány százalék ? 50 ? Elég nagy bajban lenne a gyártó, nem ? Nézzük már meg, a cikkben mennyi százaléka esik ki a "legrosszabb" HDD-nek ! Nem éri el a 4-et. Ez alapján általános, hogy hazaviszed és már nem megy ? Szeretném, ha kommentálnád, mert olyan nagy a tapasztalatod (30-40 HDD-ből), hogy úgy érzem, érdemes tanulnom Tőled. (Egyébként nem kell "gyökérnek" lenni a sz@r tápokhoz, mert sok-sok éven át baromira nem törődtek a táppal, így aki vett egy előre szerelt konfigot - ez is lehet kb. a vásárlók 90%-a, akik nem építgettek, mert nem is értettek hozzá - jó eséllyel bizony ócska táppal kapta.) Szeretném hallani, milyen tapasztalatból meríted, hogy borzalmasan rosszak a merevlemezek...
Viktor
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
nagyúr
Az csak egy példa volt és ezzel át is ugrottad a többi részt, haza viszed az új hdd-t és már nem is indul vagy pár hónap után megdöglik, ezek a mai napig ugyanúgy előfordulnak, mint 10 éve, az hogy te csak gyökerekhez jártál szerelni a gépet, ahol szar táp volt és ebből általánosítasz a 85-90%-ra, inkább nem is kommentálnám.
-
MeszesKPT
őstag
Amik egy adatközpontban mennek tönkre azok is 90%-ban user error miatt, mert hiába van normálisan klimatizálva a helyiség, rázkódásmentesítve a rack, az a hülye alkalmazott egyszerűen nem ért hozzá.
-
Viktor81
senior tag
válasz
Dragon3000 #55 üzenetére
Szia !
Utálom, ha kiforgatják a szavaimat. Akkor mégegyszer: "megfordult a kezem közt már 30-40 hdd" - nekem pedig több ezer fordult meg a kezem között. "Emlékeznek a wd parkolási kényszerére" - nagyon jó a példa, pont erre céloztam rossz széria alatt. Van 3 db ilyen HDD-m (3 különböző méret és típus), (mikori is a széria 2008-09 ?) kikapcsoltam a firmware-ben az energatakarékos módot és 10 éve mennek hiba nélkül... Lehet, hogy a 90% túlzás és csak 85%. Mindenből van gyenge széria, de ekkora darabszámok mellett bőven belefér ebbe 15%--ba.
@mikk2000
Mint azt a nevemből is látod, '81-es vagyok, szóval meglepne, ha sokkal korábban kezdted volna...
Nem azt mondtam, hogy nem romolhat el. (ki mondana ilyen baromságot). Az, hogy egy alapvetően nem hibás gyártású termék mikor megy tönkre, a felhasználótól és a felhasználás módjától függ. (tudnék párhuzamot hozni Neked az autózás témakörből, amikor önjelölt tudorok lefikáznak márkákat, típusokat, miközben azt sem tudják, mikor kell olajat cserélni, vagy megvárni az üzemmeleg állapotot). Bzonyára manapság több a "gyenge és rövidebb időre tervezett termék", mert ilyen világot élünk, de attól még a garanciaidő alatt ugyanúgy nem megy magától tönkre az autó, vagy a műszaki cucc. Nem értek hozzá ? - Lehet. Bár akkor kérdem én, Te miért értesz hozzá ? Elmesélek valamit: 10 év labor, IBM-nek, Lenovo-nak, ACER, Packard Bell, Gateway. Elmondom hogyan néz ki egy HDD teszt. 8 óra folyamatos másolás (nagyon sok pici és jó néhány nagyon nagy méretű fájl - egyszerre kettő irányba két partíció között), 500 reboot, 500 S3,S4 (itt ugye megállás, elindulás), 12 óra stressz teszt, 12 óra folyamatos videólejátszás, teljes felület teszt. Ezen kívül benchmark. Ha megvan, jön a móka: bedobozoljuk a gépet, majd 80 cm magasból ledobjuk 3 különböző élére, 3 különböző oldalaára és egy sarkára. Ezek után 3*1 óra rázópad 3 különböző oldalon. (olyan amplitudóval, hogy elhánynád marad). Ezek után kibontjuk és újabb stressz teszt és felület. Egy HDD sokszor megteszi ezt a különböző típusokba való kompatibilitási teszt miatt. (pont azért, hogy mindent kapjon, amit a usertől fog, szóval itt a labor nagyon is valódi) Tudod, hány döglött meg teszt miatt ? Egy sem. ODD-k hullottak darabokra, tápokból szakadtak ki a trafók, gamer VGA-k tépték ki magukat a PCIe slotból és egy HDD nem döglött meg. 5 éve mondjuk már nem ezzel foglalkozom, így a legújabb szériákat nem ismerem, de nem értenék hozzá ? Seagate Barracuda, Hitachi Ultrastar, WD Velociraptor, Black, Blue, Green HDD-k egymást követő szériái 10 éven át. Egy kezemen meg tudom számolni, mennyi HDD lett bad szektoros ezen idő alatt. Voltak FW hibás darabok, érdekes hangokat hallatók, de közel sem volt velük finoman bánva ( pl. táp le-fel menet közben) mégsem hullottak, mint a legyek.
Régen minden jobb volt ? - így van, szerintem is. Egy autó elment simán 5-700e km-t normális gazdánál, most pedig örülhetünk, ha 200-at.
Alapvetően több a hülye, mint a nem. Sok halott HDD-t láttam már, mikor hívtak gépeket szerelni. Vargáné tápok, ujjnyi vastag por mindenen, 2 csavaros rögzítés, ócska billegő házak. Nálam futnak elég hírhedt szériák Seagate DM003, a már említett WD Green, vagy Maxtor, de olyan körülmények között, hogy sokan a saját környezetükre nem fordítanak annyi figyelmet.. Egy Green-emen lett 1 rossz szektor 10+ év alatt. Nem fogok vitatkozni forumokról szedett "tényekkel", amikor az ideggyenge gyerek megrugdossa a házat menet közben, vagy veri az asztalt, mert nem jött össze a játék, amikor naponta 20-szor kapcsolja ki-be a gépet, amikor túlhűti, vagy hagyja megsülni a HDD-t, vagy a legolcsóbb tápot veszi. (ami igencsak gyakori)
Én hiszek a szememnek és most is azt mondom, csökken a minőség és így az élettartam, de egy alapvetően gyengébb széria is mehet sokáig jó körülmények között.V.
[ Szerkesztve ]
-
mikk2000
őstag
Feltehetően téged még pelenkáztak, mikor én már számítógépekkel foglalkoztam
A HDD egy műszaki berendezés, ami éppen úgy el is romolhat mint bármelyik másik. Teszem azt egy mikrohullámú sütő, egy mosógép, egy televízió készülék mind-mind user hiba miatt döglik meg? Ráadásul egy HDD jóval érzékenyebb, elég egy porszem ami bennmarad az elméletileg légüres térben - aztán teszi a dolgát. Egyébként csodálkozom mennyire felkapott kifejezés ez az "user hiba" általában pont olyanok, mondják, akik bőven ebbe a kategóriába esnek... valószínűleg ez egy olyan "önerősítő mantra" lehet, ami annak az indirekt kinyilatkoztatása, hogy az illető különben érzi magát másoknál. Tény hogy egy rossz táp sok problémát tud okozni, ennyi erővel akkor az IDE/SATA kábeleket is említhetjük. Az "1-2 gyenge széria" amit írtál, arra utal, hogy nagyon nem vagy képben általában. Ha csak a saját gépemben levő hdd-ket nézem, akkor is érdekesmód ugyanazok a típusok (mindig többet vettem egyszerre) ugyanazzal a hibával kb ugyanannyi idő után ugyanúgy döglöttek meg, míg más típusúak amik a gépben voltak, nem. Tápom mindig minőségi volt (általában Enermax). Néha olvasgatok a ph-n, és érdekes legutóbb mikor a hdd topikban olvasgattam, arról ment a téma hogy egyszerűen nem érdemes mit venni mert az összes típus sorba döglik meg mind... nyilván mind-mind user hiba miatt.
nem pedig amiatt, hogy az egymással való versengés miatt jóval nagyobb kapacitású vinyókat állítanak elő, mint azt a technikai színvonal mellett biztosítani lehetne... Érdekes, a párszáz MB-os vinyóm mai napig meg egyetlen rossz szektor nélkül, a nagyobbak meg döglöttek meg szépen... Röviden, ha nem értesz valamihez, legalább ne hangoztasd... más egy "labor" és más egy "valódi élet tapasztalat" maradjunk ennyiben. Az esetleges bántó, de szükségképpen őszinte hangnemért elnézést kérek.
-
Dragon3000
nagyúr
Attól, hogy ennyi tapasztalatod van még van bőven szar hdd, mivel magyarázod azt, amikor az új hdd kapásból nem megy? Normális táppal és mellette sok normálisan működő hdd-vel? Találkoztam már pár hónap alatt megdöglő hdd-vel is, megfordult a kezem közt már 30-40 hdd is és jelenleg is van itthon 8db használatban, így azért meredek azt kijelenteni, hogy 90%-ban a user a felelős, szerintem még sokan emlékeznek a wd parkolási kényszerére, az is milyen jót tett a hdd-nek.....
Azzal egyetértek, hogy a folyamatos használat kevésbé árt a hdd-nek, mint a sok ezer ki/be kapcsolás, kb csak szerelés bővítés vagy áramszünet esetén van lekapcsolva a nas, látszik is a berakott képeken.
[kép]
[kép]
[kép]
[kép][ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Először is, én is üdvözöllek !
Látom, nagy tudásod mellett igazi őszinte, szókimondó faszi is vagy. Mesélj, mit tudsz !
10 évet dolgoztam R&D laborban, naponta teszteltem, kínoztam HDD-ket, a legkülönbözőbb fajtákat. Itthon 30+ HDD dolgozik a gépemben 1x éve. Tudod, mitől döglik meg egy HDD ? Sz@r tápoktól és külső behatástól. Volt egy-két gyenge széria, amely magát tette tönkre, de alapvetően piszkosul sokat kibírnak. Amit mondtam, az mögött tapasztalat van, Neked mitől ilyen nagy a po.ád ? Ha nem értesz egyet, azt lehet normálisan, érvekkel alátámasztva előadni, de bizonyára Te fejlesztőmérnök vagy a WD-él és tudod, hogy a vinyó magától is halálra van ítélve, így megengedheted magadnak ezt a stílust. (bár okos ember akkor sem így cáfolná meg a másikat)
Köszönöm a helyreigazítást ! ("már ne haragudj")Üdv.: V.
[ Szerkesztve ]
-
IgnisFatuus
aktív tag
Ahogy említettem, a típus teljesen mindegy, inkább az a fontos, hogy a típuson belül melyik minőségi osztályból való a diszk. Simán megeshet, hogy valamelyik évben valaki behozott egy nagyobb készlet sokadosztályú HDD-t egyik típusból és az mindenkinek elszállt, de egyébként a típussal semmi gond nincsen, sem pedig a gyártóval...
-
Piftuka
veterán
Azért azok a Seagate-ek nem remekelnek...
Egyébként érdekes statisztika, de ez olyan dolog...
Hogy azt, akinél elromlik a merevlemez, nem vígasztalja, hogy az ő általa használt hardver éppen egy egészen elképesztően alacsony, 0,07%-os meghibásodási rátába esett bele.
-
Vesa
veterán
válasz
Dragon3000 #49 üzenetére
Bizonyára így van, de mint írtam, a véleményem szubjektív! Ha elszáll 3db X gyártó HDD-je az évek alatt, és 0db a másiktól, akkor az emberek 90%-ka nem fog kísérletezni tovább, és kockáztatni azzal, amivel befürdött. Én elfogadom, hogy másnál jól mennek a Seagate-ek, de nekem ilyen HDD már nem kell. Megjegyzem, már a 386-486-os érában is sokkal megbízhtaóbb volt egy Quantum Fireball, mint egy Seagate, akkoriban még számtech kereskedelemben utaztam, rengeteget gariztattunk. Nekem ezek a _szubjekív_, személyes tapasztalataim, nem állítom, hogy minden széria minden darabja gyenge lenne és az is simán lehet, hogy azóta egy kiváló gyártó vált belőlük. Nálam viszont egyszerűen elment a bizalom...
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
nagyúr
Ezen szemlélet eléggé rossz, mert minden márkánál lehet kifogni szar szériákat és a végén ott leszel, hogy egyik sem ajánlott. Nekem eddig majdnem minden wd hdd-m meghalt vagy szarakodott 3,5 colos green,blue,black,red és van kettő, amivel semmi gondom egy 2,5 colos blue és egy velociraptor 500GB-os. Hgst-vel eddig nem volt gondom, családban van több toshiba is azokkal sincs semmi gond, régen a szidott samsung hdd-k közül is csak táp hiba miatt volt halálozás, seagate-m régen volt csak, de tökéletesen ment, nagyobbra váltás miatt lett cserélve.
-
A 2014-es eredményben is az 1,5TB-os Seagate Barracudák voltak gyalázatosan rosszak, a 4 TB-os változatok nagyjából a WD lemezek szintjét hozták. Már nem emlékszem fejből, de rémlik, hogy volt egy rakás megbízhatattlan 7200-es Barracuda sorozat, lehet a Blackblaze is kifogta azt.
A Hitachi DeskStar széria sem volt amúgy olcsó, nem véletlen, hogy itthon se volt túl népszerű (szemben a WD Green / Blue / Red szériával). Régen is amúgy ők vezettek, mégse rohantak az emberek Hitachi lemezeket vásárolni. Plusz ugyebár a DeskStar anno az IBM brandje volt, és nem arról volt híres, hogy megbízható. Mégis megtartotta a Hitachi, miután felvásárolta az IBM HDD részlegét.
BTW még mindig nem igazán értem a mondanivalódat. A 2014-es adatokból is csak azt látni, hogy a ma már nem is kapható Seagate Barracuda sorozatok gyatrák volt. Ettől még nem az egész gyártót kell leírni, hanem csak az adott sorozatokat.
-
Vesa
veterán
Rendben, ezt elfogadom! Ezzel együtt, a Seagate korábban is rosszul szerepelt az ilyen felméréseknél. Itt egy 2014-es eredmény, ahol HGST-től is DeskStar HDD-k vannak, nem UltraStar sorozat. Gyalázatos a Seagate meghibásodási rátája.
-
junior11
veterán
-
A hsz.-eket elolvasod?
Abu félrevezetően írt a cikkben, és te is csak kiragadsz két számot a táblázatból, és abból próbálsz meg levezetni valamit. Hibásan....
A te példádban a Seagate Barracuda (olcsó, belépő szintű desktop merevlemez) van összevetve a HGST UltraStar (drága, enterprise szintű, szervertermekbe szánt merevlemez) típussal. Jééé, hogy-hogynem, az utóbbi megbízhatóbb, hogy mik vannak...
Most komolyan ezen mit kell csodálkozni?!?!?
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz
pusszycat #42 üzenetére
Nem Samu volt egyik sem. Egy Silicon Power Velox V70 és egy Kingston HyperX döglött meg. Vélhetően vezérlő hiba miatt (a tartaluk látható maradt mindkét esetben, de sérültek az adatok, és nem lehetett sem formázni, sem particionálni többé)
Cserélték volna természetesen, de nem vittem vissza, mivel tele volt céges adatokkal és munkákkal is.[ Szerkesztve ]
-
-
Vesa
veterán
A 4TB Seagate annyira azért nem fest jól.
19.785db-ból 3.548db ment tönkre, szemben a HGST 12.753db-ból mindössze 199db! Bár az is igaz, hogy a Seagate tárolók idősebbek.Ezzel együtt, nekem PC-s pályafutósom alatt (kb. 30év), legtöbb bajom a Seagate márkával volt. Rendre megdöglöttek, emellett még hangosak is voltak. Nem tudom, azóta javult-e a minőség, már évek óta nem kockáztatok velük.
M@cika
Kapaszkodni még jódarabig nem kell a HDD-nek, ez már egy kiforrott tech., hatalmas tárkapacitásokkal. Az SSD-vel ilyen tárméretektől még messze vagyunk, árban meg főleg. Adattárolásra egyébként is ezerszer jobban megbízom egy HDD-ben, főleg, mióta a második (MLC-s!) SSD-m krepált be 1-2év használat után.
[ Szerkesztve ]
-
M@cika
őstag
w10-ben gyorsan ki kell kapcsolni, hogy állandóan leállítgassa a HDD-ket.
Amúgy ez a stat nem sokat mutat tényleg a norműl usereknek, mert azért a többaség nem 4-12 TB HDD-ket használ és nem a már többek által említett itt-ott üzleti szegmensbe szánt változatokból.
De már itt a nyakunkon a terás ócsó QLC SSD, szóval szegény vinyóknak kapszkodniuk kell. -
-
logitech1
tag
seagatel sokszor volt bajom.
-
duke
aktív tag
-
MeszesKPT
őstag
"a Backblaze adatközpontjában napi 24 órát dolgoznak, ráadásul olyan körülmények között (magas hőmérséklet és extrém vibráció)"
Az eddigi tapasztalatom szerint a magas hőmérséklet pont nem jellemző egy adatközpontra.
-
Bevált recept.
Végy egy 4 TB WD külső HDD-t. Dugd be egy laza usb 3.0 portba. Kezdj el rá másolni lehetőleg SSD-ről és nagy file-t,hogy tekerjen. Mozgasd meg az usb kábelt. Bucsuz el a HDD-től. Ha van olyan szerencséd mint nekem küldenek egy újat. Máskor ne mozgasd a kábelt.
-
Viktor81
senior tag
Szia !
HGST Ultrastar, WD Black. Nem olcsó, nem is kifejezetten lassú, de az aprón vannak bontatlan darabok (ne refurbished/recertified darab legyen ! - ez WD esetében látható és gyakori), ezek jók lesznek. Ha pedig nagyon megbízható kell, akkor ezekből kettő és RAID1. Nem érhet meglepetés. (persze villámcsapás ellen nem véd - meg atomtámadás ellen
) (most is van 3TB-os Ultrastar éppen csak kipróbált, lényegében új)
V.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Nem '97-ről beszéltem. Ott azért még lehettek gyengébb szériák. (még az IBM-nek is voltak nagy blamái, de abban a korszakban sok volt az újítás, útkeresés és a technológia sem járt olyan szinten, mint 5-10 évvel később)
Azt sem állítottam, hogy napi egy ki/be teszi tönkre. Az emberi példa picit sántít, hiszen nincsen gép a világon, ami a szívhez mérhető. "Bekapcsol" és 80-90 évig úgy is marad. (annyit pihen, ami kettő összehúzodás közben van, de az üzeme folyamatos és gondoljunk bele, mit bír ki) Mindennek van élettartama, de azt pont úgy nem fogja elérni, ha sok az átmeneti állapot. (autót is a napi ötszöri hidegindítás öli meg) A HDD motorjában is a mechanika fárad el, aminek a terhelést nem a folyamatos üzem adja, hanem az indítás/megállítás. Gondold át, mikor terhelődik egy csapágy - nem akkor, mikor egyenletes sebességgel forog egy felépült kenőanyag filmen.V.
[ Szerkesztve ]
-
TIT
veterán
Hát én ugyanúgy használtam '97-ben a seagate-et mint a wd-t,mégis csak 1,5 évet bírt.
A gépet kikapcsolom este mégis 10 éve megy hiba nélkül,akkor mégse olyan ártalmas ha lenyomom,amúgy van egy élettartama a motornak is,ami előbb eljön ha nonstop megy.
Az ember se bírja ha egyfolytában fut.[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Kettő dolgot azért tisztázzunk, mert félrevezető lehet !
Kollégák már említették, hogy a HGST-k Hitachi Ultrastar-ok, amik közel sem nevezhetőek kommersz hdd-nek. Kifejezetten vállalati felhasználásra szánt, nagyon komoly darabok. (nekem van belőle nem kevés, olyan is, ami 2008-as 1 TB-os, de már a külső felépítése nem olyan, mint egy átlag merevlemezé)
A másik csalóka dolog, hogy a 7/24 a lehető legjobb dolog, ami egy HDD-vel történhet (azon kívül, ha szépen bedobozolva a szekrényben tartjuk) Mint minden elektronikának és mechanikának a tranziens állapot a halála. Szoktam itt nézni a HDD apróhirdetéseket és megdöbbenek, amikor olyanokat látok, hogy ment 170-200 napot és elindult/leállt 8000-szer. Akkor sem kellene, ha az eladó fizetne nekem. Hosszú életű HDD titka: 1. stabil, minőségi tápegység, 2. vibrációmentes rögzítés, 3. állandó kb. 30-35 fok hőmérséklet, 4. folyamatos üzem
Van jópár HDD-m, több ezer fordult meg a kezem között a munkámból adódóan, de kevés igazán rossz szériát ismertem és még kevesebb lemezt láttam megdögleni, pedig komoly kínzásokon esek át. HDD elhalálozás kb. 90%-áért a user a felelős.V.
-
D.Va
őstag
Az évezredek bizonyítják hogy a legmegbízhatóbb adattárolás a barlangrajz.
Nekem a WD Black-ek beváltak, 6 éve pörögneg RAID 0-ban, eddig csak az egyiken van minimális hiba, átlag otthoni/gamer PC-ben. Régebben Hitachi-val IBM-el szívtam párszor...
De mai napig rendszeresen hsználok egy usb hdd-t amiben egy IDE-s laptop vinyó van 40 gigás, le is esett már többször, de még mindig jól bírja...[ Szerkesztve ]
-
klepto
addikt
Nálam eddig 2 vinyót kellett cserélni elhalálozás miatt, az egyik egy IBM volt, amin minden adat elveszett, a másik pedig egy WD, aminek az elektronikája adta meg magát, de szerencsére még egy utols mentést kibírt.
A többi vinyómat azért kellett cserélnem, mert egyszerűen kinőttem (Seagate, Samsung).
Most egy 4TB SSHD van a gépemben, amit szintén lassúnak érzek; hiába első szériás, 5200 rpm HDD sebességgel, és ezen nem segít a 8GB SSD sem
Viszont filmnézésre, háttértárolásra bátran ajánlom, mert hűtés nélkül is hűvös (36°C), abszolút hangtalan, és nagyon megbízható (1176 össz indulás/leállás, 383 nap működési idő, és 100% kondíció)
Viszont mivel nekem 1 HDD-n van mindenem, és alig foglalok 800GB-t, ezért hamarosan elgondolkozom egy gyorsabbra cserélésen -
TIT
veterán
Azért a Seagete-nek és a HGST-nek sikerült.
'96-ban másfél év után kuka lett a seagate,a wd black-nek meg 10 éve semmi baja,havernál is megy már 9 éve. -
Addel
senior tag
Nálam van nas-ban egy HGST HDP725032GLA360 89k üzemórával hibátlanul, azért lesz előbb-utóbb csere, mert túl kicsi.
-
papirhajo
csendes tag
válasz
MasterDeeJay #19 üzenetére
Pontosan. A HDD-ket tapasztalataim szerint nem a 7*24-ben üzemelés, hanem a folyamatos elindítás/leállítás nyírja ki, laptopban még hozzájön a menet közbeni mozgatás. A szervertermekben is legtöbbször újraindításkor döglenek meg a HDD-k.
-
Átlag asztali felhasználónak ez a statisztika szerintem nem ad semmilyen eredményt megbízhatóságból.
Az otthoni átlag nem 24/7 használja a HDD-t. Van amelyik eleve arra van tervezve (WD purple, RE...) és van ami otthoni ki-be kapcs újraindul, parkolgat, hőmérséklet föl le ingadozik stb.(WD Green, Blue)
Aztán lehetnek rossz szériák, vagy éppen szállítás közben sérül, koccan neki valaminek.[ Szerkesztve ]
-
Duck663
őstag
válasz
Dragon3000 #13 üzenetére
Nem tudom, lehet nekem van szerencsém a WD-vel? HGST-m nem volt, nincs tapasztalatom velük.
-
törölt tag
válasz
#16939776 #11 üzenetére
Még egy észrevétel:
Ha jól értem és számolom a Drive days/Drive count az átlag üzemidőt adná meg. Ami a legöregebb legkisebb kapacitású lemezeknél is 100 nap körül szóródik, a teljes felhozatalra 90.1 nap..Ezek után a lemezek irtózatos terhelését, és a folyamatos 24 órás üzemet sem tudom komolyan venni.
-
Dragon3000
nagyúr
Nekem meg a WD40EFRX 28e órával összevissza jönnek a gyenge szektorok, egyszer gondol egyet és eltűnnek, mellette a HGST HUS724040ALA640 4db is 36e és 50e órával semmi bajuk. Mondjuk a velociraptor 500GB-os 22e órával gond nélkül üzemel. Táp jó, volt próbálva másikkal is, kábelek többször lettek cserélve és a portok sorrendje is cserélve lett, de érdekes mód csak a wd red szarakodik a többi meghajtóval semmi gondom.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ugyan ebből a tendenciából akár ez is, de akár az is leolvasható, hogy csökkenőben van a merevlemezeik terhelése.
[ Szerkesztve ]
-
Cs7
tag
Nekem sikerült egy Kínából rendelt 500GB-os külső winyóval. Az első formázás alkalmával megfagyott a rendszer, azóta még SATA portra kötve a BIOS se látja. De tudtam, hogy kockázatos, csak nem gondoltam volna, hogy ennyire.
-
Abu, még mindig: a listában szereplő HGST-k Enterprise-kategóriába eső Ultrastar széria, az ALE600, ALE640, BLE640 mind-mind az. Az ALN604 pedig Ultrastar He12 típus. Ezek tehát nem az "otthoni felhasználásra" szánt merevlemezek, szemben a Seagete-ekkel, amelyek vegyesen Enterprise/Exos és Barracuda típusok.
[ Szerkesztve ]
-
GreatL
őstag
Nekem és az ismerősöknek mégis mindig sikerül? Kattogás, bad sector, feltételes bad sector, el sem indul...
-
Cythyel
senior tag
én azért még mindig maradok a WD-nél, túl sok rossz tapasztalatom van seagate-l és toshiba-val...
-
Duck663
őstag
Hmmm, nekem épp ebből a WD60EFRX-ből van 4db-om is és pont az hozza a legrosszabb eredményt?! Szerencsére nekem eddig nem volt gondom, gyorsan le is kopogom.
-
Sanya
nagyúr
2% alatti hibaráta. nem is rossz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A HGST, a WD, a Toshiba és a Seagate fej-fej mellett haladnak.
- Nők, nőügyek (18+)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Yettel topik
- A beágyazott rendszerek területére is jön az új EPYC generáció
- Videós, mozgóképes topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest