Nehéz ma rossz HDD-szériát kifogni a Backblaze statisztikája szerint

A HGST, a WD, a Toshiba és a Seagate fej-fej mellett haladnak.

A Backblaze felhős adattárolási szolgáltatás sok olvasónk számára lehet ismert, annál is inkább, mert jó ideje hoznak nyilvánosságra saját statisztikákat a felhasznált merevlemezek élettartamáról. Ez azért lehet érdekes, mert a cég kifejezetten végfelhasználói piacra szánt HDD-ket használ az adattárolásra, így igazán komoly próbatételnek lesznek ezek az egységek kitéve.

A vállalat ezúttal az első negyedévet tekintetében összegezte a tapasztalatait, amit hozzácsaptak a 2013 áprilisa óta gyűjtött statisztikához. A cég szerint az idei esztendő márciusának végéig 104 325 darab működő merevlemezük volt, amelyeket kiegészített az 1913 darab bootolásra használt meghajtó.

Az első negyedévre vonatkozóan 104 130 HDD-ről készült statisztika (195 darab meghajtót különböző okok miatt nem vizsgáltak), amit az alábbi táblázat be is mutat.


[+]

A táblázaton nagyon egyszerű kiigazodni. Az egyes modellek fel vannak sorolva és az utolsó előtti oszlop jelzi, hogy a vizsgált időszakban mennyi merevlemez ment tönkre, amiből ki is van számolva, hogy az összes birtokolt merevlemezhez viszonyítva mi a meghibásodási arány.

Az adatok láttán elmondható, hogy nincs kiugróan rossz modell a használt HDD-k között, ami alapvetően jó hír a végfelhasználók számára, hiszen nehéz rossz HDD-szériát kifogni. A Blackblaze készített is egy olyan grafikont, amely vizsgálja a Seagate és a HGST merevlemezek negyedéves szintre vetített meghibásodási rátáját, és ez lineáris viszonylatban csökkenő szintet mutat.


[+]

Az eredményekhez természetesen most is hozzá kell tenni, hogy ezek a zömében otthoni felhasználásra tervezett merevlemezek a Backblaze adatközpontjában napi 24 órát dolgoznak, ráadásul olyan körülmények között (magas hőmérséklet és extrém vibráció), amelyre egyik gyártó sem ajánlja őket. Erre a területre ugyanis léteznek nagyvállalati felhasználásra tervezett megoldások, de ezek drágábbak.


[+]

Végül fentebb látható egy olyan táblázat is, amely az aktívan működő HDD-ket elemzi a beszerelésük pillanatától, egészen az előző év végéig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés