- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
utas666
tag
"Ki a hibás? nV/AMD, Sony, vagy MS?"
A Sony a hibás, mert belebuherált a hardverbe, de nem törődött a megfelelő szoftveres támogatással a rövidke életcikluson túl. Ha már nem foglakozik a támogatással, akkor nyilvánossá kéne tenni a fejlesztéseit, a driverek forrását, hogy akiknek szükségük van rá, azok kevesebb munkával juthassanak megoldásra.Androidos példában ez azt jelentené hogy nem lenne más dolgod, mint begyűjtögetni/megírni a megfelelő drivereket (ha nincs megfeelő verzió akkor a korábbi verziók forrását felhasználva) és a bootloader-t/bios-t, mellé másolni az androidot, és az egészet lefordítani/felmásolni a telóra az uptodate-hez.
-
AusWolf
őstag
Egy kis nyelvészet:
1. Ne kezdjünk cikket úgy, hogy "A biztonsági cég jelentése...", hacsak ki nem derül már a címből, vagy az alcímből, hogy melyik biztonsági cégről van szó.
2. A "trójaiak" szó azokat az embereket jelenti, akik Trója városában laknak, vagy onnan származnak. Itt a helyes írásmód: "trójaik".Egyébként érdekes, hogy mennyi embernek fogalma sincs akár arról, hogy mi az az operációs rendszer, vagy hogy a vírusok és egyéb szennyek telefonon is ugyanúgy képesek működni, mint gépen. Kevés olyan ismerősöm van, aki tud arról, hogy Androidra is léteznek antivírus és egyéb biztonsági programok. Mégkevesebb embert ismerek, aki használ is ilyet. A legtöbben még mindig abban a hitben élnek, hogy csak lehúzzák a védőfóliát, meg berakják a SIM-et, és vége a történetnek. Valahogy informálni kéne a népeket arról, hogy ez nem így van, mondjuk szolgáltatóknál, viszonteladóknál, vagy a telefon kézikönyvében.
-
vicze
félisten
"A Google-nek, és a többi androidos telefon gyártónak ez nem érdeke?"
Google-nek az az érdeke, hogy a gyártók használják és terjesszék az OS-t, hogy az ökoszisztémából hasznot húzzon. Google-nek nincs komolyabb direkt bevétele, az Androidból. Ezt használták fel az Oracle-Google perben, hogy nevetséges összegre vigyék le kártérítés összegét.
A gyártók érdeke a HW eladás, és jelenleg az Androidot a HW adja el, nem a SW akárhogy is nézzük. Kutya se nézni a verziószámot vásárláskor. A 8mag és a 4GB RAM miatt veszi a többség, nem a biztonságos SW miatt."No és telefon fronton? Figyelmen kívül hagyva a prémium termékeket?"
Google 3év biztonsági frissítést ad most a 5.1-től mindegyik további verzióra."nagy pukkanások mindegyik gyártót érinti"
Ha jobban megnézed nem mindig, illetve inkább ritkán. A Stagefright egy API része, így közös kellett legyen kompatibilitás miatt. (Most látszik csak igazán, hogy egy 5éve hordozott borzalmasan rossz implementáció.)
Igazából ezenkívül nagy hírverésű hibáról nem is tudok."a járulékos licence-eket is kifizetted."
Milyen járulékos licence? Az OS 100%-osan ingyenes, minden mást a gyártó fizet nem te, te a HW-t fizeted ki, a fórumon is elég sokan kilóra vesznek telefont és leszarják az SW-t.(A havonta frissülő HTC A9 túlárazott szarnak van minősítve. Ha azt mondanám, hogy az SW is számít meglincselnének.) A gyártó a működésre vonatkozó hibákért 1év SW garanciát vállal általában, biztonságra vonatkozót nem fogsz az általad is elfogadott User Agreement-ben hivatkozást találni. Működést befolyásoló SW hibáért termesztetésen jár vissza a pénz a készülékért. Tehát nem egy legyalult telefont kapsz vissza + a pénzed.Amúgy mondok Windows oldalról egy csodás példát. A Sony teljesen saját és custom meghajtókat használ(t) mind nV mind AMD kártyákhoz laptopok estében. Amennyiben a gyártó SW-jét használtad, hibás működést eredményezett túlnyomó többségben(fagyás újraindulás), és csak a Sony saját driverével működött együtt.
Ki a hibás? nV/AMD, Sony, vagy MS?
Hogy értsd: itt a Google = nV/AMD, Sony = Samsung a párhuzamban.
Te a párhuzamban azt mondod, hogy nV/AMD.
Gondolj bele abba, hogy a Pisti csak feltelepítette a gyártó oldaláról a legújabb drivert, és onnantól fagy a Windowsa."Csak akkor léphetsz fel a bankkal szemben"
Nem kellett ők értesítetek, de mivel visszaélést jelentesz be ezért kivizsgálják, és elég könnyen kideríthető, hogy nem te voltál. Amúgy többször blokkolva lett a tranzakció mert szokatlan magatartásra utalt és az automata szűrte, telefonon kellett külön engedélyt kérni.
Kártyaadatot, de még RSA kulcsodat sokkal egyszerűbb eltulajdonítani. Nincs kijátszhatatlan rendszer tök mindegy milyen védelem, csak nehezíteni lehet. Semmi hátránya nincs az SMS-nek, se az RSA kulcsozásnak, kulcsot inkább spórolásból használnak. SMS hátránya, hogy működő teló kell. -
cigam
titán
Szerintem elbeszélünk egymás mellett.
De maradt bennem ellentmondás:
Mivel a Window kereskedelmi szoftver, ezért sokkal fontosabb, hogy vásárlókat tartson.
A Google-nek, és a többi androidos telefon gyártónak ez nem érdeke?A frissítés ott se végtelen, hanem kb. ~10év.
No és telefon fronton? Figyelmen kívül hagyva a prémium termékeket?a Samsung egy külön distró
Mégis a legtöbb hír azt írja, hogy az Androidban találtak hibát, nem a Samsungban. Persze vannak gyártó specifikus hibák is, de a nagy pukkanások mindegyik gyártót érinti.a Google nem tud semmit csinálni, mert NEM az ő rendszerük.
Hanem kié? A heartbleed, a stagefright kinek a rendszerében okoz fenforgást? Attól, hogy X gyártó faragja végtermékké, még a Google sara, nem a gyártó tette bele, miközben végterméket faragott.egy ingyenes SW-nél milyen pénzt kérsz vissza?
Milyen ingyenes SW? A telefon szerves, része az oprendszer. + a járulékos licence-eket is kifizetted. Ha nem tudják megoldani a problémát, visszajár a telefon ára.Már a belépéshez is SMS kell.
Na és? Számodra nem evidens, hogy minden banki SMS-t ellop?!Csak akkor léphetsz fel a bankkal szemben, ha észreveszed, (és tudod bizonyítani, hogy ez nem te voltál?) Mindegy is Itt azon van hangsúly hogy az esetek 90%-ban nem bogarássza át senki a havi összegzést, SMS-t se kap mindenki a tranzakciókról(egyenleg)
-
-
Garyka
tag
2012-es 920-ra is lesz windows 10 (develop mar van). Sokkal jobban tamogatott ebbol a szempontbol. Visszont baromi lassan fejlodik
-
-
vicze
félisten
"Ez jól hangzik, csak nem igaz."
Aztán ugyan melyik része?
Mert az mondod, hogy te bemész a boltba és kérsz egy Androidot és feltelepíted a telefonodra? Vagy hogyis van ez?
Egyrészt OFF-ba raktam.(te nem) Másrészt igenis a témához tartozik. Mert narancsot hasonlítsz, egy banánhoz, hogy a banán miért nem gömbölyű? Jaja törvényben kéne kötelezni a banánt, hogy kerek legyen, mert ez így tarthatatlan.MS, Ubuntu, és Google is a saját szabályait követi frissítés terén. Mivel a Window kereskedelmi szoftver, ezért sokkal fontosabb, hogy vásárlókat tartson. A frissítés ott se végtelen, hanem kb. ~10év.
Google nem árul semmit, nem fizet neki senki semmit, amit meg linkeltél, semmi köze az AOSP-hez OS-hez, 100x is tényleg ilyen nehéz felfogni, hogy a Samsung egy külön distró?
Az AOSP maga a rendszer pedig nem zárul be sehogy, hanem az appok zárulnak be, ÉS őrületes módon, így frissülni tudnak mert függetlenek a rendszertől, hihetetlen nemde? Mivel mit is kontrollál a Google? Igen őrület a Play Servicest és ezen keresztül valósítják a védelmet, amennyire lehet.OpenSource esetében ebbe tartoznak a Linux distrók is(!). Van egy fixált release verzió, ami támogatást kap, és van rolling release, amiből kizárólag a legújabb kap támogatást. Android egészen 6.0-ig rolling release volt, minden régi verzió le lett zárva és nem módosították. Bárki backportolhatott bármilyen fix-et ha akart, ez 100x-ra is a gyártó dolga, a Google nem tud semmit csinálni, mert NEM az ő rendszerük.
Jelenleg két külön AOSP ág van egy 5.1 és egy 6.0, mind a kettő folyamatosan frissítve van havi szinten, ahogy pl. Windows. Kizárólagosan a gyártón múlik, hogy ezeket a javításokat átveszi vagy sem a saját OS-ébe.Szerinted mennyi köze van a Google-nek, vagy az Amazon FireOS-hez, vagy a Nokia X OS-hez, folytassam? Na pont ugyan ennyi köze van Samsung Android OS-éhez, vagy a HTC Android OS-éhez. A különbség, hogy az egyik Play Sservices cert-es, a másik nem.
Te még mindig azt várod el, hogy a Ubuntu hibáját, a SUSE foltozza.
"megengedő a törvénykezés a programhibákat illetően."
LOL
És mi történik, ha a szerviz nem tudja megjavítani? Semmi. 30nap után kérheted vissza pénzed, egy ingyenes SW-nél milyen pénzt kérsz vissza?(#87) cigam: Már a belépéshez is SMS kell. Nem csak kód van, hanem kód, jelszó és számlaszám a belépéshez. És tranzakciónként SMS. (Tegyük fel még így is megvan minden.) De ugye a tranzakciókat banktól nem tudod törölni én pedig bármikor kezdeményezhetem, a visszavonást. Volt ilyen esetem a webszámlámon. A bankkártya adatokat sokkal egyszerűbb eltulajdonítani, minthogy a fenti védelmeket átjátszani.
-
Amikor pl elküldöd az adatokat a bank belé, akkor nyúlnak bele a forgalomba. Pl a telefonon létrehoz egy proxyt, és azon küldi a bank felé. Ha a titkosítás előtt beletud nézni, akkor nyert ügye van. Más kérdés, hogy mennyire kivitelezhető. Ahány bank, annyi felület, annyira kellene "optimalizálni" Emiatt szerintem mi nem vagyunk veszélyben.
-
attiati
veterán
-
cigam
titán
Indít egy tranzakciót a számládról, a nyugtázó/bejelentkező SMS-t "elolvassa" helyetted, és már "le is nullázta a számlád". Értelemszerűen csak "aprópénzt" tüntet el, de szorozd be pár millió megfertőzött telefonnal. Már megérte.
Itt egy élő példa -
cigam
titán
Windows esetében TE fizetsz az SW-ért, Android esetében NEM, az Android egy ingyenes szabad szoftver, annak minden előnyével és hátrányával.
Ez jól hangzik, csak nem igaz.
- Nem tartozik a témához.
- Nem igaz, hogy teljes Android szabad és ingyenes (érdekes cikk)
- Ingyenes, szabad szoftverek is kapnak biztonsági frissítéseket.A készülékgyártók hatalmas szerencséje, hogy olyan megengedő a törvénykezés a programhibákat illetően. Menő lenne, egy olyan törvény, ami a biztonsági hibák kijavításárára is vonatkozik. Pl. ahogy a szervíznek törekedni kell, hogy 15 napon belül megjavítsa a hibás terméket, úgy vonatkozna ez a programhibákra is.
-
törölt tag
szeptemberben megjelent telefonomon állítólag nem lesz 6.0. Én frissítenék ha lehetne. Csesztesse a google a partnereit inkább.
-
saelin
veterán
válasz
aprokaroka87 #13 üzenetére
És az a durva, hogy ezek a reklámok egyre több dologhoz férnek hozzá. Pl valamelyik nap kutakodtam a neten és belefutottam egy olyan reklámba, ami meg tudta rezgetni a telefonom... Először azt sem tudtam mi van...
-
.DLL
veterán
Ahogy a cikk írja: "jelenleg az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy az Android esetében nem a Google, hanem a telefongyártók azok, akiknek ki kell adniuk a frissítést egy-egy adott telefontípushoz."
Nem lehetne ezt is úgy megoldani, mint asztali számítógépek hardverelemeinek esetében? Adott az oprendszer, és a hardvereknek megfelelő drivereket kell csak feltenni, hogy kommunikálni tudjanak, és a frissítéseket, biztonsági foltozásokat az oprendszer gyártója adhatja ki.
-
Maximum1
őstag
Kíváncsi lennék ehhez mit szólnak a Brit tudósok?
-
vicze
félisten
Csak is kizárólag 5.1-től van havi frissítés, mivel ezt görgeti tovább a Google, semmi másra NINCS hibajavítás, ergó nincs mit mit megkapjanak.
"Amúgy a Windows-hoz hasonlóan miért nem lehet központilag frissíteni a rendszert?"
100x-ra. Az Android NEM egy egységes rendszer. Pontosan úgy, ahogy a Linux distrók esetében, egy Ubuntu-t nem tudsz egy Arch-al felfrissíteni. Így LEHETELEN, hogy egy Google Android disztro, egy Samsung distróra ráfrissítsd, teljesen különböző kernellel rendelkeznek, és iszonyat mennyiségű különbség van rendszerszinten, ugyan ez igaz szinte minden gyártóra HTC-től egészen a CyanogenOS-ig.
És 1000. alkalommal, nem a Sense és a TouchWiz meg a többi nem 1db launcher, hanem kernel és rendszermódosítások/bővítések összessége.Az Android frokok, csak is kizárólag 1 bizonyos rétegben kompatibilisek egymással és ez az android API, aminek meg kell feleljenek, alatta meg akár egy WP is lehet, amíg a Google Play Áruház követelményeinek megfelel.
Windows esetében TE fizetsz az SW-ért, Android esetében NEM, az Android egy ingyenes szabad szoftver, annak minden előnyével és hátrányával.
-
Tomi_Ohl
veterán
Na ezért kezdte el zárni a Xiaomi is a bootloadert. Mondjuk addig jó, amíg viszonylag egyszerűen nyitható.
Az elavult android verzió szerencsére nem érint, akkor sem, ha gyári romot használok.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
csabyka666 #68 üzenetére
Ezek a mobilos oprendszerek olyanok mint a boltban a felirat:
CÉGÜNK OLCSÓN, JÓL ÉS GYORSAN DOLGOZIK. ÖN EZEK KÖZÜL KETTŐT VÁLASZTHAT!
Biztonságos, zárt, nem testreszabható, kevés app, olcsó: Windows
Biztonságos, zárt, nem testreszabható, sok app, drága: iOS
Nem biztonságos, nyitott, testreszabható, sok app, olcsó: Android
Biztonságos, gyors, testreszabható, kevés app, drága: BB OSEgyik sem épp jackpot, mondhatni vakok között a félszemű a király. Ki mit tud tolerálni, kinek mi a fontos és persze mennyi pénze van rá.
Persze semmi sem fehér és fekete. Mára már az Android is sokkal biztonságosabb, mint volt, A WP is customizálhatóbb, mint pár éve. Talán az iOS maradt ami volt
-
cigam
titán
És a többi készülék használója nem érdemli meg a biztonságot? Nonszensz. Nem az a baj, hogy nem kapja meg a legfrissebb verziót, hanem hogy az aktuális verzióhoz tartozó hibajavításokat sem kapja meg.
A linux desktop éve lenne, amikor az MS kitalálná, hogy a csak a brand gyártók prémium termékei kapják meg a biztonsági frissítéseket.Amúgy a Windows-hoz hasonlóan miért nem lehet központilag frissíteni a rendszert?
-
Persze, ez pontosan így van! Ennek is van előnye, meg amannak is, hátránya úgyszintén. Mivel én nem használom játékra a telefont, nem hekkelem éjjel-nappal, viszont használni akarom, stabil rendszerrel, nekem a Win8.1 tökéletesen megfelel. Ha ilyen áron jutnék ilyen teljesítményhez droidban, lehet kipróbálnám azt is.
A problémám továbbra is az, hogy - nem akarok senkit megsérteni - "csingcsung" márkát nem akarok venni, a Galaxy széria nagyon tetszik, de az nekem csillagos ég.
-
vicze
félisten
Csak éppen a One mini kapott stagefright fix-et egyedüliként az összes 4.4-es androidon ragadt teló közül, csak úgy egészen mellesleg.
Ugye nem azt írtam, hogy minden készülék, hanem hogy a csúcskészülékek.Nem kap havi update-et, azt csak 5.1 és afeletti telók kapnak, így az M7 se kap(kivéve GPE verzió), de az M8 és M9 igen. Pontos listát nem tudok. Az biztos, hogy A9 legalább december update-tel rendelkezik.
-
Воланд
titán
-
Cifu
félisten
@woland_y2k: Fél órája léptem be az OTPDirect-be SMS jelszóval, hacsak azóta nem változott...
@csabyka666: a Nexus 4 nem éppen SGS5 kategória, mégis vajsimán fut rajta az Android 6.0. Hogy sajnos még ma is hoznak ki gyártók nem csak belépő, de közép kategóriában is 1 Giga RAM-al Androidos telefont, az sajnos más tészta, mert az Android lassúsága leginkább akkor jelentkezik, amikor a RAM-ból kifut az op. rendszer... Ami 1 Giga rammal előferdül.
Hogy az Apple és a Microsoft meg tudja oldani kevesebb rammal és erőforrással, azt szerintem te is tudod miért van: mert nagyon szűken meg van szabva a hardware választék, magyarul rohadt egyszerű az optimalizálás. Az Android pont azért elterjedt, mert szabadon lehet alárakni a legkülönfélébb hardware-t, így olcsóbb megoldásokat lehet nyújtani és a friss hardware-eket egyből tudják használni. Ez a különbség a zárt és a nyílt rendszernél.
-
atike
nagyúr
Tavaly is nehéz volt. Meg az előtt is. Ez folyamatosan visszatérő téma - sajnos a szigorítások amiket belebegtettek és hellyel-közzel be is ígértek egyenlőre még sehol...
-
@ vicze1, @ Cifu:
WP-sként nem fogok és nem is akarok győzködni senkit sem, nekem elég volt annyi, hogy használtam sok készüléken droidot (tableten és telefonon egyaránt), és bizony a gyengébbeken nagyon döcögött, némelyiken használhatatlan volt. Igen, egy Galaxy S5-ön szépen fut, de árban kb duplája az én Lumia 820-amnak.Nagyobb mérnöki teljesítménynek tartom a WP-t, mert röccenésmentesen megy a leggyengébb vason is, de ne bántsatok ezért, semmi bajom a droiddal, sőt néhány alkalmazást hiányolok is WP-re, de együtt lehet vele élni.
-
x_o_n
veterán
van ahol még sms-ben küldi a jelszót?tan vagy stick van már szinte mindenhol nem?
-
Cifu
félisten
válasz
csabyka666 #58 üzenetére
Őőőő.... Akkor egy Nexus 4 szerinted egy prémium, 250k-s telefon?
Még új korában is fele annyit kértek érte. Három éve... -
vicze
félisten
válasz
csabyka666 #58 üzenetére
"de csak a prémium készülékeken futnak normálisan"
Bullshit. -> Android One, épp 6.0.1-en, mind. -
Béééla
őstag
Persze, nexusomra feltettem az 5.0 után az 5.1-et (aztán minden frissítést), majd viszatértem 5.0-ra, mert UPnP-n keresztül soha többet nem tudott videót lejátszani 10 FPS-nél szebben.
A Google saját referenciatabletjével ez megtörtént. Mit várunk olyan gyártóktól mint a Samsung? -
A kérdés pedig az, hogy egyébként mennyire van gyakorlatilag, ténylegesen szüksége egy embernek arra, hogy mindig a legújabb androidot használja...
Szüksége éppen lehetne, de csak a prémium készülékeken futnak normálisan, viszont nincs mindenkinek pénze 250k-s telefonra...az Android nagy problémája ez, hogy nem optimalizálják, ezért kell alá az (indokolatlanul) erős vas.
-
vicze
félisten
Igen mivel ott van még a szolgáltatói réteg. Illetve Samsungnál még problematika, a rengeteg verzióval(mármint alverzió azonos modellből).
De ettől függetlenül kapják. Még hozzá viszonylag gyorsan és frissen.
Ahogy láthatod ott a security verzió szám, ami nem frissül "havonta" azoknál nincs ott.(#50) wesder: Jó egy jól összerakott stabil gyártói, legyen az bárkitől, amiben a Google bénázásai ki vannak javítva, vagy saját forkukban alapból benne sincsen. Tisztában vagyok vele, hogy mi, csak nem kell a lila köd köré, meg hogy csak a Nexus.
(#52) Iscariah: Kell venni egy 3310-et és alufóliába csomagolni és nincs miért aggódni...
-
Laci.M
senior tag
Sokszor a felhasználók tehetnek róla. Az LG G4-re már 3db 6.0 verzió kikerült (havi biztonsági frissítésekkel) mégis nagyon sokan még 5.1-et használnak.
Ismerettségi körben szintúgy, már többen szóltak, hogy idegesíti, hogy az értesítések között ott van a frissítés, és hogy tüntessem el
Mondom telepítsd fel, csak utána csinálj FR-t ha jót akarsz. Jaaaaa, hát ő azt nem szeretné, jó az neki úgy ahogy van.
Én még a havi biztonsági frissítést is FR kiséretében teszem fel, nincs is soha lassulásom, laggolást a G2-n sem láttam soha.
-
gabor7th
addikt
válasz
aprokaroka87 #51 üzenetére
Végsősoron nem lehet bennük se bízni. Észnél kell lenni mit engedünk a netre.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
aprokaroka87 #51 üzenetére
A google play-t le kell tiltani, azt szevasz. Van vagy 350 vagy mennyi folyamat, mindet ki kell lőni és nincs miért aggódni.
-
gabor7th
addikt
Akkor szerencsés vagy, mert nem próbált igazából rejtőzködni. Elég hülye programm, ha láthatóan appokat telepít. Sokkal nagyiobb gond azok, amiket nem látsz és a víruskeresők sem. Amúgy meg a legális appok is elküldenek sok személyes infót, úgyhogy ott is kell még sok szabályozás.
-
Integrale
veterán
A Lumia 900 jó és rossz példa is egyben. Illetve WP 8-at írt, amik 2012 óta minden frissítést megkapnak (a gyakoriság és a tempó már más kérdés).
Szerintem nem opció frissítésre a különböző, kérdéses megbízhatóságú és stabilitású mások által kotyvasztott rom felrakása, de másképp látjuk a világot.
-
vicze
félisten
Csak éppen a cikk(na meg persze az alapul szolgáló saját maguk felé terelő "elemzők") nagyon kegyesen elfelejti azt az apróságot, hogy már nem rolling release az AOSP, és a 5.1 továbbra is támogatott és folyamatos havi patcheket kap 3évig.
Ja hogy nem kell legújabb verzió, hogy biztonságos legyen, ja...@GoodSpeed: Nem csak a Google, hanem Samsung és HTC is havi szinten adja ki a biztonsági frissítéseket. Nézd meg a csúcskészülékek frissítéseit nyugodtan, igaz 1 hónap lemaradásban vannak, de ettől még jönnek. Elvileg Sony is erre áll át valamikor, 1-1 havi biztonsági frissítés megjött.
(#14) wesder: Nem kösz nem 4 évnyi béta tesztelői szerep elég volt, soha többet AOSP.
-
Kékes525
félisten
A biztonsághoz nem kell mindenáron 6-os android. 5-össel is megfelelő biztonság érhető el. A 6-osal sem tökéletes a biztonság. A felhasználó azt is "elronthatja".
(#7) n00n: A felhasználó többsége nem gyerek. Elvárható lenne hogy legalább alapszinten értsenek hozzá, ha már használják a telefont.
-
l4ci
tag
Úgy fedeztem fel, hogy 2 hét használat után elkezdett alkalmazásokat telepíteni megbízhatatlan forrásból, pedig nem is engedélyeztem neki (bárhona böktem, akkor is felszórta őket). Aztán víruskereső azonosította a programot, egy gyári appnak álcázták a malware-t, ami com.google.camera.fun néven futott. Eltávolítani nem lehetett, a firmware update nem sikerült, mert egy gyári lib is módosított volt, elbukott a root integrity check-nél. Cseppet sem voltam ideges ezek után...
Aztán ráakadtam egy cseh fórumon, ahol szintén azonosították, és valakinél ez az app 1.5 GB adatot forgalmazott, állítólag képernyőképeket küldözget a háttérben (plusz telepít ezt+azt egy idő után). Végül a megadott cseh android fórumon hamarabb pulikálták a firmware update javítást, mint a gyári Lenovo update.
Ez volt az első és utolsó Lenovo eszköz, amit valaha is vásároltam. A másik két direkt kínából vásárolt telefonon semmi nem volt, ez pedig itthon, neves boltban vásárolt cucc. Kicsit gáz. Ráadásul 2 hónapja jelent meg, amikor vettem, szeptemberben mutatták be az újdonságot.
-
hroberto
veterán
Egyrészt ezért nem lesz egy darabig Androidos eszközöm.
-
Cifu
félisten
válasz
Meteorhead #25 üzenetére
@Meteorhead: Lehetett volna az iPhone-t is előrángatni, ugyanez pepitában.
És nem nagyon érdekel, hogy nem támogatott OS-t erőszakoljak fel, mert minden készülék támogatott ami valaha Win 8-at kapott.
Egen, de például a Lumia 900 (ami 2012 januári, míg a Nexus 4 2012 októberi, tehát akkora különbség nincs közöttük) már Win8-at sem kapott. Például. Ettől függetlenül rossz oldalán gyújtottad meg a (flém) gyertyát.
Egy 4-5 éves okostelefonnál nem várom el, hogy életben tartsák frissítésekkel, míg a ritka kivétel meg egyébként is annyira olcsó volt, hogy megint nem reális elvárás, hogy egy komoly OS frissítést eszközöljenek rajta.
Attól tartok félreértettél. Az Android esetében a gyártó felelőssége, hogy ad-e ki hozzá frissitést. Ha nincs rootolva / bootloader nyitva, akkor csak ezekre a frissitésekre számíthatsz. Tehát Android esetén a kinyitható bootloader és a custom ROM-ok jelentik a lehetőséget arra, hogy friss OS verziót rakj fel. A Nexus 4-est azért hoztam fel, mert ez ugye "Google" telefon, de egy 3 éves telefonra már nem hozzák ki a legfrissebb op. rendszert. Amire lehet azt mondani, hogy "dehát én évente, sőt, évente kétszer cserélek telefont", de én meg nem, mert nem látok rá igényt. A képességek nagy része, amit ki lehet használni adott egy 3 éves telefonban is, tehát a biztonság terén a friss op. rendszer a lényegi pont. Amit viszont ez esetben is csak kvázi 'töréssel' lehet csak felrakni...
@l4ci: A Media Marktban vásárolt Lenovo Vibe P1m telefonon is rajta volt a malware, ki se lehetett irtani, a gyári visszaállításban is benne volt!
Szép eset, tanulság: ne végy Lenovo telefont...
-
A legnagyobb veszélyt a hülye userek jelentik. Az olcsó cuccokra nincs support, és a vásárló sem igazán érti, mi van a kezében, csak nyomogatja.
@Meteorhead : Feltörhetetlen rendszerek nincsnek, nem is lesznek.
-
Integrale
veterán
Pedig olvashattad feljebb, nincs rá vírus.
-
davidsone
addikt
kutya világ
-
l4ci
tag
Na akkor ide is leírom, ha már itt is felbukkant a hír.
(Nem tudom ki másol kit, de ez most részletkérdés.)
A gond az, amikor bízható forrásból vásárolok mobiltelefont és azon is vírus van! A Media Marktban vásárolt Lenovo Vibe P1m telefonon is rajta volt a malware, ki se lehetett irtani, a gyári visszaállításban is benne volt! Vissza is küldtem garanciában, 3 hét volt, mire megfordul a TMX-ből! A Lenovo azóta sem adott semmilyen fórumon magyarázatot, hogy hogyan kerültek a telefonokra vírusok, ők a kereskedőkre mutogatnak, de nem csak itthon, hanem a világ számos pontján is találkoztak ezen a típuson vírussal, szóval valahol a központban lehet a gond... -
Na ez a Microsoftra épp az ellenkezője igaz, mert ott a szolgáltató és a gyártó nem nyúlhat a rendszerhez. Bár az Androidnál is valami hasonlót terveznek, csak az a gond, hogy először a Google adja ki, utána a gyártok nyúlnak bele, majd végül a szolgáltatok, így pedig nehéz lesz kivitelezni.
-
TIT
veterán
Hiába ad ki a google havonta frissítéseket ha a mobilgyártók szarnak rá.
Az meg furi,hogy egyre több a vírus,amikor a rendszerek egyre biztonságosabbak...állítólag.
2.3.6-os telóba valszeg 512mb van,az meg nem elég semmire,biztonsági szempontból is elavult. -
TomMusic
őstag
2.3.6-os Androidom van, és a világon nincs vele semmi gond. Minden, amire az ember használni akarja az okostelefont, simán lehet ezt is.
Én nem is értem mi a túró értelme van ennek, amit a Google csinál. Kész sincs egy verzió, de már jön ki a másik. Najó értem, csak ellenzem.. -
gyurkikrisz
őstag
válasz
Meteorhead #21 üzenetére
Mintha annak a kifigyelése, hogy mikor vagy otthon, nem lenne kivitelezhetö annélkül, hogy a termosztátodat figyelnék...
-
gabor7th
addikt
válasz
Meteorhead #21 üzenetére
Abból itélve, hogy Pentagont, bankot, felhőt, legjobban védett rendszereket is mindig feltörik ilyen sohasem lesz. Valahova egyszerűen nem szabad beengedni a technikát netre kötve, mert a kockázat túl nagy és a veszély biztos.
-
Meteorhead
aktív tag
Bár feltett szándékom volt nem flame wart kirobbantani, így visszafogom magam.
Nekem semmi bajom az eredeti designnal, és semmivel sem kevésbé testreszabható, mint egy Almás teló, azt mégsem ekézik emiatt. Azt én sem értem, miért akarnék rootolni egy telefont. Az a legjobb belépési pont a biztonsági rések bevezetéséhez, ha kilépsz abból a paramétertérből amire a szoftvereid felkészítették. A "túliskolázottságnak" is megvannak a veszélyei. És nem nagyon érdekel, hogy nem támogatott OS-t erőszakoljak fel, mert minden készülék támogatott ami valaha Win 8-at kapott. Egy 4-5 éves okostelefonnál nem várom el, hogy életben tartsák frissítésekkel, míg a ritka kivétel meg egyébként is annyira olcsó volt, hogy megint nem reális elvárás, hogy egy komoly OS frissítést eszközöljenek rajta.
Nincsenek illúzióim, hogy amennyiben WP valaha is számottevő népszerűségre tesz szert, úgy megjelennek a crack-elt rendszerek és klikkelős felületeken lehet majd side-loadolt appokat felrakni a developer mode-ban lévő telefonokon, amit MS úgy fog értékelni, hogy dejó hogy már 600 millió WP fejlesztő van. Szerencsére ezzel a kiskapuval még nem élnek tömegesen.
-
Cifu
félisten
válasz
Integrale #20 üzenetére
Ha neked az elég, akkor hajrá. Én szeretem olyanra szabni a lock screen-t és a kezelőfelületet, amilyenre én szeretném (especiel a csempéket nagyon rühellem), és azért általában 2-3 havonta lecserélem a launcher Theme-t a telefonon (most éppen Obsidian Theme van fent, előtte New Trek theme volt).
Ezen kívül ismét rámutatnék, hogy úgy van 6.0-ás Android a telefonom, hogy hivatalosan nem is jött ki hozzá... Próbálj meg ilyesmit zárt rendszernél...
-
e=mc²
őstag
válasz
aprokaroka87 #22 üzenetére
???
Mi koze van a hitnek ahhoz, hogy nem teljesen biztonsagos az Android?
Nem ertem a gondolatmeneted. -
Meteorhead
aktív tag
Maximálisan egyetértek. Amíg nem vagyunk képes tisztességes rendszereket építeni, addig nem volna szabad ilyenekkel még jobban behálózni az életünket.
A paranoid énemet szabadjára engedve, lassan eljutunk oda, hogy XY 6 utcával arrébb azért ül autóba, mert a thermosztátomtól már tudja, hogy a munkahelyemen vagyok, mert lejjebb kapcsolt, úgyhogy nyugodtan jöhet kirámolni engem. Bedobja az ablakot egy téglával, ha szól a sziréna, akkor megy 2 utcával arrébb egy hasonló archoz, ha nem, akkor nyugodtan végig nézheti a lakást, mert van rá 8 órája.
Amíg nincsenek megbízható rendszereink, addig ne akarunk IoT-t.
-
e=mc²
őstag
válasz
Szeretnem, ha megprobalnal valaszolni a kerdeseimre.
Kerdesre en is tudok kerdessel reagalni: Ki oktatta azon felhasznalokat, akik a "virusod van...tölcsed lefele ezt és ezt azt alkalmazást" tipusú dologra" rakattintanak? Kinek kellett volna nekik megmutatni, hogy ezt igy kell, ezt ugy kell? Neked ki mutatta meg, hogyan internetezz?
-
Cifu
félisten
válasz
Meteorhead #16 üzenetére
...cserébe nem tudsz olyan kinézetet varázsolni neki, amilyet te akarsz (vagy akarnál), nincs mód arra, hogy az alap alkalmazásokat (mint tárcsázó, névjegy, kamera) lecseréld, avagy belenyúlj a kis telefonod mély lelkébe, és arra sincs mód, hogy egy nem támogatott készülékre frissebb op. rendszert varázsolj (a én Nexus 4-esem is 6.0-ás android van... holott ugyebár nincs támogatva már a készülék...).
-
gabor7th
addikt
Pár dolog még:
"Elavult verziók, biztonsági rések, az interneten terjedő és előre telepített kártevők - előrejelzés." + a legális appok pofátlan kémkedései amik akkor is vannak ha ezek amúgy nem lennének.
"A verziók folyamatos, gyorsabb frissítésére pedig szükség lenne" Akkor is ha lenne folyamatos frissítés lenne folyamatosan szállítva a lyuk akiknek ez kell, csak a tempó lenne gyorsabb. Viszont minden pillanatban fel tudnák törni valahol a telefonod.
"második veszély a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódik." El kéne kerülni ezt az irányt és az életünket nem kéne olyan dologra bízni, ami ilyen könnyen törhető. Merthogy mindig az marad.
-
Meteorhead
aktív tag
Ilyenkor azért örülök, hogy WP felhasználó vagyok. Nem állítom, hogy megdönthetetlen a rendszer, de talán a legjobb frissíthetőséggel bíró rendszer, ami frissíti is magát. Nem lehet a Store-on kívülről ráerőszakolni programot, és a sandbox rendszere jól megvédi a programokat, legalábbis amennyire én tudom még nem sikerült senkinek átnyúlni rajta.
-
Wesder
titán
válasz
10-ből 8?
-
e=mc²
őstag
"change the user and press any key..."
aprokaroka87:
Es megis szerinted ki fogja oktatni a felhasznalokat? Meg mire? Hogyan hasznald a telefont? Hogyan kezeld az adataid/masok adatait?
A biztonsagossa tetelt a szoftver gyartojanak kellene tudni garantalni, azonban ahhoz ugy kell megoldani a rendszert, hogy keszulekgyartotol fuggetlenul keruljenek ra a frissitesek, de megis mukodjon a keszulekgyarto specifikus kornyezet. Valamelyik nem fog menni.
-
Wesder
titán
Vírus nem létezik Androidra, ezt Adrian Ludwig, az Android biztonsági főmérnöke is elmondta.
-
bambano
titán
nahát, egy biztonsági szoftvert áruló cég szerint szükség van a biztonsági szoftverekre?
ki hitte volna? -
Apollyon
Korrektor
"A legfrissebb, 6.0-s (Marshmallow) rendszer mindössze a készülékek 1 százalékán fut"
Erről aztán tényleg a felhasználók tehetnek...
A kérdés pedig az, hogy egyébként mennyire van gyakorlatilag, ténylegesen szüksége egy embernek arra, hogy mindig a legújabb androidot használja...
-
Kékes525
félisten
Mint mindenütt a felhasználó a leggyengébb láncszem, nem az android.
-
törölt tag
"A legfrissebb, 6.0-s (Marshmallow) rendszer mindössze a készülékek 1 százalékán fut"
Szerencsére az új Nexus-szal benne vagyok az 1%-ban
A Google ráállt a havi biztonsági frissítési metódusra.
-
TaylorPro
addikt
Jó cikk! Köszi! Friss nexust mindenkinek!
-
aprokaroka87
nagyúr
van gond az Android biztonságával,az tény
De a felhasználók sem figyelnek sokszor
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Revolut
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Prémium Z77 félkonfig i7-3770K + Asus P8Z77-V Deluxe + 32GB G.Skill 2400Mhz + Be quiet! hűtő
- Thinkpad T16 GEN 1 16" Touch screen vPRO i5 1345U 32GB DDR5 512GB NVME SSD Lenovo Gar.
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest