- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Ötlettől a megvalósításig: használjuk a nyelvi modelleket új ötletekhez!
- Nem veszik el az Activision Blizzardot a Microsofttól
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Kevesebb bevételét adja át az OpenAI a Microsoftnak
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Milyen videókártyát?
- PLC programozás
- Milyen széket vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Aktív témák
-
marcee
addikt
Most komolyan:
Az a 13 új utasítás max az új videokódoló progikban fog ütni...viszont a Dr. DivX pedig kijön AMD64-re, videokódolás meg valósággal megtáltosodik 64 bit alatt....
Se PNI-t, se 64 bitet nam láttál még élőben, mindkettő támogatást igényel.
Halvány lila fogalmad sem lehet róla, hogy melyik a jobb, miértelme van ennek a nagy győzködésnek. Hát persze, hogy az intelesek felkapják a vizet.
Csak próbáld meg átgondolni.
Písz! -
sebela
aktív tag
''Persze jön a San Diego is ami 90nm-es gyártástechnológiaval készül és támogatja a DDR2-t (mind2 megerősített hír)...logikus lenne ha ezzel együtt megemelné az AMD a HyperTransport órajelét is 1066Mhz-re..''
Ez elég optimista feltételezés még nekem is..(mármint az 1066MHz-es HT) A másik, hogy még nem tudhatjuk mennyit fog szívni az AMD a 90 nm-el. -
marcee
addikt
Nem szeretnék személyeskedni, plussz én is AMD párti vagyok jelenleg, de intel-amd vitában tényleg nagyon szemellenzősen/idegesítően tudsz reagálni és ami rosszabb vitát _szítani_!
Ebben a hozzászólásodban például arról nem veszel tudomást, hogy közben az intel bevezette az sse2-t meg a ht-et (ami amúgy jó hatással lesz az smp program kihozatalra, ami másnak is jó) -
HiperG
addikt
''Nem hiszem, hogy sokkal többet tudsz a Tejasról mint én, és én nem csak ilyesmit olvastam, sőt már a Prescottról se. Ráadásul Tejas még több mint 1 év, sokat lehet még alakítani rajta.
Azért jönnek ki pletykák, ha meg olyan egetverő újítás lenne benne akkor már a mellüket vernék, hogy húúú... pl amd is már k7 bejelentése előtt bejelentette, hogy az 86 archietúrát 64 bitre kívánja kibővíteni...
''Ugye nem gondolod azt, hogy a 100W+ disszipáció volt a cél, és a 4 GHz-es Prescottban, illetve a Tejas-ban elfogadható lesz az Intel számára a 150-200 W? Majd meglátjuk, mit is alkot a kikövezett 90 nm-es úton az AMD...
Gondoltam, hogy nem direkt csinálták dehát az a 3+ Ghz az annyi...és a fizika törvényein nem tudnak változtatni akármilyen tökös mérnökök vannak ott...
Amúgy ez a 100+ Watt fogyasztást az Intel is elismerte ld. [L]http://www.supergamez.hu/cikk.php?cid=28943[/L]
Az eddig tapasztalatok alapján egy csíkszélesség váltás azonos magon kb 20 Wattot hörpint le...
''Lehet, de majd tárgyaljuk ki ezt a Grantsdale teszteknél, OK?''
A DDR2 a következőkben különbözik a DDR-től:
-alacsonyabb feszültség (kisebb fogyasztás-juhéj!)
-a nevével ellentétben ez DDR helyett QDR-t használ...
Tehát a Grantsdale DDR2-400(100Mhz azaz QDR400) és DDR2-533(133Mhz azaz QDR533)... nyilván utóbbi gyorsabb...dual-channelen 8,5 Gb/s sávszélesség...nos logikus lenne, hogy ezzel egyidőben megemeli a procik FSB-jét is 1066Mhz-re, hogy szinkronba mennyenek...
Ez gondolom saccra holtversenybe lesz a mostani A64 FX-ekkel (hiába integrált memóriavezérlő az integrált memóriavezérlő)
Persze jön a San Diego is ami 90nm-es gyártástechnológiaval készül és támogatja a DDR2-t (mind2 megerősített hír)...logikus lenne ha ezzel együtt megemelné az AMD a HyperTransport órajelét is 1066Mhz-re.. -
erdoke
titán
No, itt a válaszom, ha már ennyire várod.:D
''Tajas = Prescott + 65nm (hamár 90nm-el is szarakodnak akkor milesz?) + még több L1 cache + még több L2 cache + még több gigaherc...'' Nem hiszem, hogy sokkal többet tudsz a Tejasról mint én, és én nem csak ilyesmit olvastam, sőt már a Prescottról se. Ráadásul Tejas még több mint 1 év, sokat lehet még alakítani rajta.
''Nem azt mondtam, hogy hülyék de úgy alkotják meg a procikat, hogy amit egy gazdak amerikai elfoadhatónak tart pl. 100+ W fogyaszáts, marha magas ár...de mi magyarok józan paraszti ésszel már nem biztos hogy olyan fantasztikus dolognak tartjuk ezt...'' Ugye nem gondolod azt, hogy a 100W+ disszipáció volt a cél, és a 4 GHz-es Prescottban, illetve a Tejas-ban elfogadható lesz az Intel számára a 150-200 W? Majd meglátjuk, mit is alkot a kikövezett 90 nm-es úton az AMD...
''az A64 FX igyis rávert 1,3Gb/s -el a Canterwoodra memory benchmarkban...'' Lehet, de majd tárgyaljuk ki ezt a Grantsdale teszteknél, OK?
''Ja izé és a DDRII támogatás és 90nm egyszerre fog debütálni a San Diegoban...'' Aha, de ha a rád jellemző módon bocsátkozok jóslásba, akkor azt mondom, hogy a DDR-III és a 65 nm ellen...;] -
erdoke
titán
''Nemrég még a 2MB cache val szerelt P5 Prescottokat várták a srácok novemberre
az 1MB () cache val szerelt P5 Cerkákkal egyetemben, most meg már a
P5 ben is 'csak' 1 mega L2 cache lesz, és nem is érkezik meg idén...
Hát nem vicces?''
Ahogy én emlékszem, a Prescott 1MB L2 cache-sel indul, és ezt már a tavaszi IDF-en is így ígérték.
Még mindig december 3. a hivatalos launch időpontja tudtommal, persze könnyen lehet, hogy csúszik 1-2 hónapot, az A64 is csúszott.
A fenti hozzászólásodból honnan kellene bárkinek tudnia, hogy a ''srácok'' a fórumon álmodozó hozzászólókat takar?
Tényleg volt olyan hír (pletyka inkább), hogy lesz 1 MB cach-sel szerelt Cerka. Szerinted ez elképzelhetetlen mondjuk a Tejas mellett?
Az a bajom, hogy egyelőre az állításaid ugyanúgy álmodozások a jövőt tekintve, mint azoké, akik decemberre 2 MB L2-vel Prescottot várnak. Csak az ő kezük a bilibe ér, neked pedig rémálmaid vannak. :) Gondolom, tisztán érzelmi alapon. -
erdoke
titán
Te megint félreértesz. Én nem szurkolok az Intelnek, csak próbálom józan belátásra bírni azokat a fanatikusokat, akik állandóan értelmetlenül szétflémelik az ilyen hírtopicokat (amelyek többsége ráadásul egyszerű pletyka). Képtelen vagyok megszokni ezt a hangnemet, és az örömujjongást, amikor egyik-másik gyártó elmaradni látszik. Általánosságban mondom, akár ATi<->nVidia vonalra is igaz.
Miért érzelmi kérdés ez ennyi embernek? Talán túl öreg vagyok már, és nem bírom az ilyen gyerekes dolgokat? :U -
HiperG
addikt
Tajas = Prescott + 65nm (hamár 90nm-el is szarakodnak akkor milesz?) + még több L1 cache + még több L2 cache + még több gigaherc...
Az a 13 új utasítás max az új videokódoló progikban fog ütni...viszont a Dr. DivX pedig kijön AMD64-re, videokódolás meg valósággal megtáltosodik 64 bit alatt....
Pl nem hiszem, hogy játékoknál (ahol inkább főként a VGA dominál jobban, de nem árt legalább egy középkategóriás proci se) sokat számítana az SSE3...
Nem azt mondtam, hogy hülyék de úgy alkotják meg a procikat, hogy amit egy gazdak amerikai elfoadhatónak tart pl. 100+ W fogyaszáts, marha magas ár...de mi magyarok józan paraszti ésszel már nem biztos hogy olyan fantasztikus dolognak tartjuk ezt...
''90 nm-hez és Dual DDR-II-höz pedig inkább nem fűznék sok kommentárt, talán ehhez nem az AMD van most közelebb, mint nagy implementációhoz...''
Hát igen ebből a szempontból az Intel jár előbbre, de AMD-t ezen a téren nem sürgeti az idő hiszen az A64 FX igyis rávert 1,3Gb/s -el a Canterwoodra memory benchmarkban...
90nm főképp gazdasági szempontból sűrgős, mert elég drága gyártani...jahát órajel emelés is, hát ígyis marha gyorsak az A64 procik bár nemárt gondolni a jövőre...nomeg AMD nem tart kereszteshadjáratot a tuningosok ellen talán rejtetten is őket is meg akarják győzni... :)
Ja izé és a DDRII támogatás és 90nm egyszerre fog debütálni a San Diegoban... -
hobizoli
nagyúr
Nem, csak neha probaljak hujere venni a juzereket, es megmondani nekik hogy mi a jo (szerintuk)...aztan a juzer meg dont a belatasa szerint...pl meg a Rambus<>DDR esete is...
A K7 megjelenesekor is kisse zavarodottak lettek annak idejen, mert nem szamitottak ''arra'' sem...olyan de ja vu erzesem van...ja igen, akkor azzal ment 10% alol a 20%-s reszesedes fole eloszor az AMD
hobizoli -
sebela
aktív tag
OFF
Úgyis az AMD a király :DDD :DDD :DDD
ON
Egyébként nem hiszem, hogy sokat számítana az *NTELnek, hogy csak jövőre jön ki a Prescott, mert az AMD is csak jövőre igéri normális mennyiségben az A64(FX)et. -
erdoke
titán
Az első mondatodhoz csak annyit, hogy hasznos tulajdonság a szerénység, kár hogy nem gyakorlod többet...:)
Intel azt csinálta, amire piaci igény volt, illetve ő alakította nagyrészt a piaci igényeket is. Ezek fényében a közel valós állításod rögtön más értelmet nyer.
Pont azt kérem, hogy ne játszunk messiást, vagy jóst, mert egyiken sem vagyunk azok. 1 év múlva az Intel nagy szarban lesz, ha csak a cache duplázódik meg a Prescottban a Northwoodhoz képest, illetve az órajel nő.
Komolyan úgy gondolod, hogy ez fog történni a Tejas esetében is? Szerintem biztos, hogy nem, már a Prescott se csak ebből fog állni (13 új utasítás, stb), legalábbis a későbbiek nem. Intel nem hülyék gyülekezete, csak egy kicsit elkényelmesedett az utóbbi években.
90 nm-hez és Dual DDR-II-höz pedig inkább nem fűznék sok kommentárt, talán ehhez nem az AMD van most közelebb, mint nagy implementációhoz... -
joysefke
veterán
Mégis honnan ismerném én a jövőt.
Az mindenesetre biztos, hogy erre az évre igérték. (pont)
Az is nagyon valószínű, hogy idén már nem lesz. (pont)
És itt a forumon is voltak akik arról álmodoztak, hogy ha majd kijön a
2MB L2 cache val szerelt P5, akkor majd lesz 1MB L2 vel szerelt
Cerka is, és az milyen jó is lesz...
Asszem erről volt valami hír is (néhány percig kint volt valami az Intel
honlapján, de van róla topic az tuti. (pont))
Többen is elkezdtek álmodozni...
ezek után mi a probléma a hozzászollásommal, meg az állításaimmal? -
HiperG
addikt
Én nem nagyok fan..én egyszerűen csak felvilágosítom a sötéteket a sötét tévhitekről..
Gondolj bele, az Intel a P4 óta cak növelte a kest meg növelete a gigahercet...az amd-nél komoly fejlesztések izgalmas csillivilli fejlesztések voltak (SOI, x86-64, integrált memóriavezérlő, hypertransport) és várhatok jövőre is... (90nm, alacsony fogyasztás, dual-csenel ddr2, s939)...
Míg az Intel ugyanitt fog tartani 1 év mulva ilyenkor is csak max lesz Prescott 4Ghz-es... -
erdoke
titán
A cég mérete önmagában még nem garancia semmire, tehát szerintem ezt is nyugodtan kihagyhatjuk a pakliból.
Maximálisan egyetértek azzal, hogy semmi értelme találgatni. Akit komolyan érdekel a dolog, az megvárja az objektív összehasonlító teszteket, aztán megnézi az igényeit és a pénztárcáját (vigyázat, a sorrend is fontos!:) -
dearbear
tag
Hi all!
[OFF]
Úgy látom nagyon nagy a kavarodás az egyes cégek méretei között.
Nézzük csak:
Az IBM nagyobb mint az Intel?!? Az Intel és az nVidia is nagy cég az AMD meg kicsi?
Részben igaz, de akkor most a BKV nagyobb mint a Malév vagy fordítva? Szerintem nem sok közük van egymáshoz.
Az Intel 16%-os, míg az IBM és az AMD csak alig 2-2 százalékos részt tudhat magáénak a félvezetőipari tortából, ráadásul mind az IBM mind pedig az AMD ezen az iparágon csak veszteséget termelt az utóbbi időben. ( Most talán változni fog, főképp az IBM-nél, hisz ők aztán tényleg nem egy lábon állnak.
Forrás: [L]http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=20568[/L]
Gazdasági témákban nem vagyok nagy ász, de remélem az említett cégek honlapján összehasonlítható adatok vannak:
Bevétel(Revenue) szemszőgéből:
1 IBM = 3 Intel = 30 AMD = 59 nVidia
Vagyon(Assets) szemszögéből:
1 IBM = 2,2 Intel = 17 AMD = 64 nVidia
Nettó nyereség szemszögéből:
1 IBM = 1,7 Intel = 30 nVidia = ... AMD
Források:
[L]http://www.ibm.com/ibm/us/[/L]
[L]http://www.intel.com/intel/finance/investorfacts/[/L]
[L]http://www.corporate-ir.net/ireye/ir_site.zhtml?ticker=NVDA&script=950[/L]
[L]http://www.amd.com/us-en/Corporate/AboutAMD/0,,51_52,00.html[/L]
[ON]
Szerintem találgatásokra nem sok értelme van további találgatásokat építeni. Várjuk ki a végét.
Byez! -
Notes
senior tag
Láttál Te már processzor gyártósort? A végén van egy bemérő műszer, 6db-ból jó ha kettő sikerül a többit nyomja a kukába.
-
Vitus
őstag
válasz
GhanBuri Ghan #21 üzenetére
Igen és ez a váltás az INTEL-nél most történik gondolom ez okozza a problémáit. De előbb utóbb az AMD-nek is váltania kell és a gyártó partnereinek. Na de 1 szónak is száz a vége legyen ócsó jó és mindenféle fajta kapható procezzor :DDD
-
GhanBuri Ghan
őstag
Na igen, de a gyartastechnologia kb. ketevente valtozik, azaz, ha van egy sajat gyara, akkor keteves elettartammal szamolhat. Annak idejen megcsinaltak a drezdai Fab30(?)-at, pont emiatt, hogy sajat kapacitasa legyen, az uj procikat az akkori gepsorokon mar nem keszithetnek.
-
joysefke
veterán
Nemrég még a 2MB cache val szerelt P5 Prescottokat várták a srácok novemberre
az 1MB (:DDD) cache val szerelt P5 Cerkákkal egyetemben, most meg már a
P5 ben is 'csak' 1 mega L2 cache lesz, és nem is érkezik meg idén...
Hát nem vicces? :DD -
Vitus
őstag
Ez annak idején volt egy újságban és az igaz adat volt. Persze nyilván nem tartott ez sokáig lehet, hogy csak egy sorozatra volt igaz. De a lényeg, hogy ha az AMD megerősödne és lenne saját kapacitása és nem kéne külsős céget bevonnia akkor sokkal jobban fel tudná venni a versenyt. Mert mire ki tudja elégíteni a piaci igényeket addigra elhalásszák előle a nagy pénzeket. De mindensetre nemsokára meglátjuk, hogy a 2004-es éve, hogyan alakul az AMD-nek. De akkoris igazi áttörés szerintem legfeljebb 2-3 év múlva várható ha hibák nélkül tudja bevezetni a 64bites rendszereket.
-
xuldar
addikt
Elfelejtitek, hogy most az IBM-mel is gyártatja az Opteronokat az AMD, márpedig az IBM még az Intelnél is nagyobb, így biztosan nagy gyártókapacitással tud termelni az AMD, a kérdés a gyártási kihozatal, mekkora arányú a selejt, lévén, hogy nem túl kiforrott technológia a SOI, és az A64 sem rendelkezik még a 20. steppinggel.
-
fakocka
tag
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha kijönnek 2800,3000,3200 1MB L2 cache-es procijaik azokat hogy fogja nevezni az Intel. Az órajel hajkurászásban teljesen egyértelmű MHz alapú besorolás (osztályozás?) asszem így teljesen értelmetlenné kezd válni. Hol is találkoztunk már ezzel a problémával, hogy a gyártó nem tudta a normálisan beilleszteni (normális néven) a palettájába az adott terméket? :D
-
Power
senior tag
''...annak idején a K6-al, hogy nagyon sok volt seljet ''volt olyan adat, hogy 100 prociból 80 feletti volt a selejtje az AMD-nek''
Ez honnan vetted? Még fordítva is nagyon dúrvának számítana.
Szerintem a nagy ''biznic'' nem az A64. Az csak arra, kell hogy elterjedjen az AMD64, mint platform. Az Opteron az ami meghozzhatja a rég várt áttörést.
A Celeronokkal és az olcsó P4-ekkel az intel újabb és újabb árcsökkentéssekkel bármikor megfojtaná az AMD-t, de a szerver illetve a munkaállomás piacon(FX-szel) teret nyerhet az AMD64. -
twollah
nagyúr
Az az érzésem, hogy az Intel kapkod fűhöz-fához, hogy az AMD piaci pozícióját megpróbálja gyengíteni.
-
bujdyka
tag
Egy újabb Intel gumicsont a sajtónak...
Senki nem tud semmit, de a mittudoménhogyhívják tajvani lap is címlapra került, mert a fórumon is veszekedhetnek az Intel-AMD szekértábor élharcosai... -
GhanBuri Ghan
őstag
Nem, az egyetlen kulonbseg a ket ceg merete. Az Intelnek a profitja nagyobb, mint az AMD osszbevetele, processzorostul, flashmemoriastol, mindenestol. Ilyen biztos hatterrel konnyu terjeszkedni, felvasarolni, tehat nem azert fogja be mindig az Intel az AMD-t, mert tobb labon all, hanem mert van eleg penze, es ha kicsit lemaradt, akkor egybol belenyomja a fejlesztesbe. Az AMD-nek egyetlen lehetosege az eloremenekules, allando fejlesztes, illetve a termekei learazasa, igy persze nehez 'premium'kent eladni a termekeit.
-
csudri
őstag
Mindig a nagyok szívnak az újításokkal. Az nV szopott a 0.13mikron bevezetésével (és arra jött még a DDR2 kiforratlansága), most meg az Intel szív a 0.09-cel. Muszáj bevállalni ezeket a nagyoknak, mert a ''kicsik'' nem tudnak annyit fordítani kutatásra stb-re. Persze, amikor már kiforott a technika, akkor meg már ők is használják. Lehet fikázni az Intelt és az nV, de ez a lassan fejlődő pc-piac még itt sem tartana nélkülük!!!
-
Vitus
őstag
Hát most foghatna egy jó nagy szeletet az AMD de mint mindig most is a gyártási kapacitás hiánya miatt fog lemaradni a nagy bizniszről. Az a nagyon nagy előnye az INTEL-nek, hogy ha ő kitalál valamit akkor mögötte áll a saját hatalmas gyártókapacitás és a piacot egyből tudja teríteni. Ezzel elentétben az AMD-nek meg keresnie kell a cégeket akik kisegítik a gyártásban pl. az IBM-et és azért egy gyártósort átállítani gondolom nem 2 perc. Úgy érzem, hogy most az AMD nagyon elkapkodta ezt a lépést szépen ki kellett volna várnia míg rendesen tud teriteni megvan a megfelelő kapacitás. Bár az AMD A64 magas ára és hiánya miatt az sem elképzelheteten, hogy a gyártás során vannak problémái mint pl. annak idején a K6-al, hogy nagyon sok volt seljet ''volt olyan adat, hogy 100 prociból 80 feletti volt a selejtje az AMD-nek). Na mind1 reméljük a legjobbakat és reménykedjünk, hogy az AMD végre nyereségesen tuja eladni a termékeit, hogy kicsit megcombosodjon mert egyenlőre csak egy szálka az INTEL szemében amit egy csipeszel ki lehet húzni és félrerakni. :)
-
ebx
aktív tag
válasz
GhanBuri Ghan #6 üzenetére
A kettő közötti nagy különbség az, hogy az intel több lábon áll, mint az AMD, így több erőforrást tud fordítani a hátrány ledolgozására, pontosabban az előny visszaszerzésére.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Valoban. Eddig az AMD maximum pillanatnyi elonyt tudott szerezni, de nem tudott tartosan ellepni az Inteltol, ami a hatalmas anyagi es technikai hatterevel fel ev alatt be tud fogni barmilyen technologiai ujitast. Valoszinuleg az A64 is nagyon sokaig meg fog maradni, apro attervezesekkel.
(Ezert kell AMD-t venni, hogy legyen penzuk fejlesztesre :) ) -
anulu
félisten
Na az AMD-nek ebben a helyzetben kéne nagy számban piacra dobnia a Socket 754 és 940-es A64(FX)-eket... Úgy tűnik, hogy most lenne esélyük a csúcskategóriában is piacot szerezni...
-
simonzé
addikt
Kapkodunk, kapkodunk?
A nyakunk a hurokban?
A kis AMD megint tökönszúrt bennünket? :DD -
hunluigi
senior tag
''néha úgy tűnik kívülről, mintha az Intel sem tudná, mit is akar pontosan.''
És ez így is van!! :D
Aktív témák
Hirdetés
ph A DigiTimes tajvani internetes újság érdekes információkat közölt az Intel processzorairól.
- AMD I Phenom I Athlon I A10 I FX I Ryzen I FM2 - AM4-ig 2.000ft-tól
- AMD Ryzen 7 5800X3D AM4 processzor (garanciális: Alza, 2025.11.11-ig)
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- Intel Core Ultra 9 285K - Új, 3 év garancia - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest