Találgatások az Intel idei CPU-terveiről

Hirdetés

Az első meglepő kijelentés, hogy az Intel Pentium 4 Extreme Edition nevű CPU november elején fog megjelenni; az ára pedig 925 dollár (!) lesz. Néhány nappal ezelőtt a tajvani oldal még 700 dolláros árat közölt e processzor esetében. Amennyiben az új ár igaznak bizonyul, azaz a hír nem kacsa, akkor a Pentium 4 Extreme Edition a legdrágább CPU lesz az 1 GHz-es Pentium III három évvel ezelőtti debütálása óta. Akkoriban ugyanis 999 dollárba került az a modell.

A Prescott körül szintén "áll a bál". A DigiTimes tudni véli, hogy az Intel Pentium 4 EE mellett megjelennek majd 1 MB-os másodszintű gyorsítótárral ellátott 2800, 3000 és 3200 MHz órajelű Pentium 4-esek is. Hogy ezek már valóban a várva-várt Prescottok lesznek-e, vagy sem, egyelőre az Intel titka. Az első Prescott processzoroknak ugyanis a tervek szerint 2004 első negyedévében kellene bemutatkozniuk.

Egyre több szakember mondja, hogy az Intel a 0,09 mikronos gyártástechnológia esetében elszámolta magát. A chipek ugyanis messze elmaradnak - mind minőségben, mind órajelben - a tervezett értékektől. Ráadásul az Intelt az idő is hajtja, mivel az AMD az Athlon 64-essel könnyen lépéselőnybe kerülhet. Az is lehetséges azonban, hogy az Intel - további SRAM-cellák segítségével - 1 MB-osra növelte néhány ezer 0,13 mikronos gyártástechnológiával készült Northwood-magos CPU másodszintű gyorsítótárát.

Ami szintén érdekes lehet, hogy bemutatkoznak-e majd az 533 MHz-es FSB-vel rendelkező Prescottok? Ezáltal az Intel az AMD-vel versengve az olcsó(bb) processzorok piacán is lépést tudna tartani. A chipsetek ára itt szintén döntő tényezőnek látszik. Mindenesetre az sok elemzőnek okoz "bánatot", hogy túl sok a "ha", ezért néha úgy tűnik kívülről, mintha az Intel sem tudná, mit is akar pontosan.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés