- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mini-ITX
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Autóhifi
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darko
senior tag
Nagyon sokáig eltart mig parancssorból mindent beállítok. Ha a desktop változatot rakom fel akkor ott lehetséges a "grafikus" beállítás?
-
1., Raspbian
2., Setting up a Raspberry Pi headless
Ha kábelen keresztül használod, akkor elegendő neked innen az Enabling SSH rész. -
Darko
senior tag
Sziasztok!
Minap szert tettem egy Pi 4-re, a kérdésem az lenne, hogy:1. milyen op. rendszert tegyek rá, ha csak NAS-ra használnám illetve transmission-t futtatnék rajta? Eddig router-en futtattam a transmissiont, de már meguntam a max 3MB letöltési sebességet.
2. Az ajánlott op-rendszer telepítéshez rá kell-e dugnom monitorra a Pi-t, vagy elérem hálózaton keresztül? Hdmi kábelem nincs hozzá. -
longhair
csendes tag
Eddig egy RPi B, és egy RPi B+ teljesített itthon szolgálatot. Mind a kettő egy tv mögött, media lejátszóként üzemel. Nagyjából akkor vettem mind a kettőt ahogy itthon elérhető lett. Tökéletesen teszik a dolgukat, de az az 5-6 év 7/24 működés miatt gondoltam, hogy a B-t ideje nyugdíjazni, és vettem egy RPi4 4GB - t.
Tudtam, hogy fejlődött, meg magasabb órájel több RAM.... De megdöbbentő a különbség 😂
Nyilván nem lehet egy asztali géphez hasonlítani, de élvezet használni.
Azt hiszem teszek mellé egy 2,5" hddt, és tv mögött lesz egy backup szerverem 🤣 -
shtirley
tag
Az alin házzal együtt adták. Csak rá kell nyomni a GPIO lábakra és kész. Igazából nem tudom mi támogatja. A LibreELEC támogat sok hangkártyát, csak a config.txt-ben be kell kapcsolni és betölti hozzá a drivereket. Eredetileg Volumio / moOdeplayerhez vettem, de ahhoz kevésbé hasznos mint házimozihoz.
Egyébként vicces, mert ez a RPI 4 topic, pedig most egy 3b+-on használom, szóval itt akár off is lehetne.
Természetesen RPi 4 alatt is ugyanúgy működik mint a régebbieken. -
TGWH
őstag
válasz
szabi__memo #586 üzenetére
Előbb-utóbb működni fog, úgy jött le nekem ahogy itt olvasgattam.
Télen talán lenne időm szórakozni vele. A wifi hálózat már ki van építve. Majd a kertben erősítem tovább a jelet idővel.
Egyelőre legyen egy kis házi szerver, amit hálózaton belül elérek. Utána pár jobb, de nem drága hangfal. Csak nem tudom, ehhez elég-e az alap, vagy vegyek hozzá audio kártyát. -
TGWH
őstag
Sziasztok.
Látom megoldódni látszik az SD kártya kiváltása. Lehet ideje lenne beszerezni egy pi4-et. Torrent, film, otthoni szerver.
Hangkártya mennyire ajánlott hozzá? Nem akarok csúcsszuper százezres hangfalat kötni rá, elég egy jobb 2.1-es. -
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #580 üzenetére
Kácsa kft válaszolt. Nem tudják legyártani a microHDMI-Displayport kábelt.
Tudtok megoldást?Preferálnám az átalakítók nélküli megoldást, már ha létezik ilyen.
Köszi
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok!
Sok mindent kipróbáltam, hogy a Youtube -on lévő 4K -s tartalmakat elérjem, de még mindig nem sikerült. A 4K -s tartalmaknál is a legnagyobb minőség ami elérhető az a FullHD.
A boot/config.txt -be bemásoltam a gpu_mem_256=112 gpu_mem_512=368 értékeket, de nem lett jobb a minőség és az is szaggat. Mit tudnék még csinálni, hogy ne szaggasson és a 4K -s tartalom is elérhető legyen szaggatás nélkül? / PI4 4GB / -
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok!
Három dologban kérnék segÍtséget:
1: Beszereztem egy 4K -s monitort és nagyon akad rajta a 4K youtube video.
Olvastam korábban, hogy megoldható valahogy a memória kezeléssel, de sehol nem találom azt a hozzászólást.2: Cairo-dock -ot használok és két monitoros megjelenÍtésnél sehogy sem tudom a dock körül a képernyő teljes hosszában lévő fehér keretet eltávolÍtani.
3: Létezik -e olyan program, vagy megoldás amivel egy másik program /QMMP/ pozícióját lehetne fixálni az asztalon úgy, hogy minden újraindítás esetén ugyanott jelenjen meg és ne kelljen állandóan beállítani.
/ PI4, Raspbian /
-
alphamooncam
őstag
Srácok létezik olyan kábel, hogy micro HDMI-DisplayPort, mert az égen földön nem találok, VGA-ra meg nem szívesen kötném a monitorom.
-
A /boot könyvtár tartalma csak kernelfrissítéskor íródik, egy normál méretű SD kátya egy évtizedig biztosan bírja. De ez is csak átmeneti, már aktívan dolgoznak az USB boot-on.
Arra kell csak figyelni, hogy problémamentes vezérlő legyen az átalakítóban, akkor teljesen stabil egy USB-re kötött SSD. Pl. az ASM1351 tökéletes SATA SSD-hez, és az UAS meg az UNMAP/TRIM is megy ha StarTech. -
-
Próbáltam miután megjelent, de sokáig nem jutottam vele, mert az USB portok halottak voltak ezért semmit sem tudtam csinálni. Ez persze egy triviális kernel hiba volt, mert az Ubuntu nem friss alapanyagból dolgozott, és nem is tesztelték le a 4 GB-os modellen. Amúgy Ubuntu-t használok a NAS-nak befogott Pi-n, de magam konfigurálom és fordítom hozzá a kernelt. Azóta meg nem tudom mert nem néztem. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy a GNOME asztali felület mennyire lenne használható (Raspbian-on elfutott).
-
Bakker, igazad van
Mivel 4 HDMI bemenet van a TV-n, de ebből csak egyet használok, mert minden az erősítőn keresztül csatlakozik a TV-re, így az az egy bemenet be van állítva rendesen. Azonban most csak próbából rádugtam egy másik HDMI bemenetre a Pi-t, amin kb. sosem állítottam be semmitKöszönöm a segítséget
Más: van egy olcsó 2.4 GHz-es távirányítóm. 17.6-os Kodi alatt megy rendesen, de 18.4-es alatt meghülyül, mintha folyamatosan nyomnám a lefele nyilat. Mi lehet ennek az oka?
-
Sziasztok!
Az normális, hogy FullHD TV-n kilóg oldalra a kép már a LibreELEC boot képernyőn is? (Aztán a KODI-ba belépve is).
Illetve még azt is meg szeretném kérdezni, hogy alapból csak a téphoz közelebbi micro HDMI kimenet ad jelet a PI (szintén LibreELEC-ről lenne szó)
-
zsolt_64
senior tag
válasz
E.Kaufmann #558 üzenetére
250-es crucial-t kidobni ?
A 60-as kingston teljesen jó lesz. USB-3 as meghajtóra javaslom az axagon ee25-xa6_ot ez uasp és elvileg trim is. Nekem bevált. Az indító SD-re túloztam , már egy 256MB-os is elég
(szokott ilyesmi a fiók mélyén heverni) sebessége mindegy, csak boot alkalmával hsználja 3-4 másodpercig, onnan már az usb meghajtó villog.
A "varázslás" lesz a legnehezebb, de leírást lehet hozzá találni... -
válasz
sirarcheer #557 üzenetére
A 4K/UHD lejátszás megy és nagyjából már most is vállalható. A HDR-támogatás nincs implementálva, és egyelőre nem tudni mikorra készülnek el vele. Az biztos, hogy újabb kernel fog kelleni hozzá, és GBM/V4L2.
-
Silεncε
őstag
válasz
E.Kaufmann #554 üzenetére
Projektmérettől függ, de szerintem egy Pi4 kevés lesz GIMP meg NetBeans alá (szoktam néha bűvészkedni GIMP-el, még az R5 2600-am is megtekeri, a NetBeans meg ugye Java, ami nem arról ismert, hogy olyan erőforrástakarékos)
-
sirarcheer
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg Pi3 B-verziót használok. (Osmc+Kodi)
Idén tervezek 4k TV-t vásárolni. Azt olvastam a hsz-k közötött, hogy HDR nincs, de a 4k szépen lejátsza? (nem akad, stb...)
HDR támogatásra van valami hivatalos infó mikorra várható? -
zsolt_64
senior tag
Én kipróbáltam SSD és merevlemezt is, 90-110 MB/S sebesség az elérhető maximum.
Természetesen Usb3-on, Usb2-őn max 35MB/S.
E.Kaufmann: Amit Kendek írt az igaz,de csak úgy hogy maga az oprendszer is az USB3-on van. Sajnos a pi4-nek nem megoldott alapból az usb-boot, tehát "varázsolni" kell és szükség van egy indító SD-re is, ez viszont lehet akármilyen (1GB már elég).
Így némi kompromisszummal egy 4GB-os pi4 jó asztali gép helyett. -
válasz
E.Kaufmann #554 üzenetére
A teljesítmény általánosságban gyenge, illetve érezhetően elmarad egy mai PC-hez képest. Ha asztali gépként használnád, akkor javasolt egy USB 3-as SSD bekötése a rendszernek.
-
E.Kaufmann
veterán
Nem vagyok Linux Desktop felhasználó
de telepítettem már pőre Debian-t, meg fullos Ubuntut
, de eddig csak PC-re vagy VM alá. Windows 10-et is már otthon LibreOffice-val, GIMP-pel és NetBeans-sal használok, úgyhogy a környezet nem lesz nagy meglepetés, inkább a sebességre vagyok kíváncsi. Valamint mi az ajánlott microSD kártya típusa asztali környezethez. Vagy elég, amit a 32-es NOOBS-hoz adnak (SanDisk)?
-
válasz
E.Kaufmann #552 üzenetére
Egy normális, windowsos asztali gép után csalódni fogsz több dolog kapcsán is. Én nem javasolnám, de sokan használják így a Pi4-et, szóval nem lehetetlen. De alapvetően gyenge lesz, és ha Linuxban sem vagy jártas, akkor sokat fogod szídni.
-
E.Kaufmann
veterán
Hogy áll most a Raspbian az RPi4-el? Konkrétan a böngészős youtube lejátszás legalább HD-ben mennyire zökkenőmentes, valamint vannak-e nagyobb gixerek magával a rendszerrel? Egy Haswell I3-ast váltanék már le RPi4 4GByte modellre, mert kicsi a lakás és az mATX félmagas ház is túl nagy, de mindenképp jó lenne, ha pl néha képeket és szöveget lehetne szerkeszteni, esetleg egyszerűbb IDE-t el lehetne indítani alkalmanként. Mindenesetre legyen rá lehetőség értelmesen használni LibreOffice-t, GIMP-et és NetBeans-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A népszerű microszámítógép – története során először – választható kapacitású memóriával is rendelhető.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Windows 10
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Trollok komolyan
- Peter Kiss: Cockpit
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- GEEKOM GT1 Mega AI Mini PC
- AMD Ryzen 7 7700X / RX 6950 XT 16GB / 32GB DDR5 RAM / 3TB SSD konfig eladó ÁRON ALUL!!!
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- Gamer pc-RTX3060TI-AMD Ryzen 5 5600X-32gb DDR4 1000GB NVME SSD
- Eladó! Intel Xeon W3530 + Micron Ddr3 1333mhz 6x4 GB ram + Cooler Master Hyper t212 RGB Cpu hűtő
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest