Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Rengeteg kérdésem van, azt se tudom hol kezdjem.
Szeretnék venni egy új alacsony költségvetésű szervert a későbbiekben. A mostani Odroid XU4-re és egy külső HDD-re épül, ezt szeretném lecserélni egy integrált CPU-s alaplapra épülő szerverre, valszeg Intel J1900-as mini ATX-es lapka lesz, de rugalmas vagyok ilyen téren. Ami a szerver megoldásnál számít, hogy keveset fogyasszon, és elmenjen aludni, ha idle, úgy, hogy lanról kelthető legyen. Szeretném minimalizálni az adatvesztés kockázatát, mert üzleti adatok is lesznek rajta, szóval arra gondoltam, hogy legyen legalább RAID5 hozzá.
Hallottam olyat, hogy a RAID6 jobb, mint a RAID5, mert elbír 2 HDD vesztést is. Kapásból találtam egy cikket, ami meg azt mondja, hogy a RAID5 is kb. ugyanolyan jó: [link] Kicsit össze vagyok zavarodva ezzel kapcsolatban. Ami elsősorban érdekelne, hogy vannak minimum lemez számok, és mi történik akkor, ha a minimumnál több lemezt teszek be. Pl RAID5-nél min 3 lemez kell, mi van, ha 5 lemezt teszek bele? Ugyanúgy csak 1 lemez halhat le? Ha ez így van, akkor inkább a RAID6-ot érdemes választani, mert annál 2 lemez is lehalhat. Gondolom ilyenkor a plusz lemezek a tárhelyet növelhetik...
Érdekelne, hogy vajon egy ilyen integrált CPU-s alaplap hogyan támogatja a RAID5-öt vagy RAID6-ot. Vajon a CPU-t kezdi el pörgetni, vagy bele van integrálva valamilyen hardware-es megoldás? Úgy tudom, hogy hardware RAID-et érdemes használni, és a szoftveres RAID gáz. Gondolom mert eszi a CPU-t. Nekem viszont sokat számítana, ha nem enné a CPU-t minden írás-olvasásnál, mert szeretnék alacsony fogyasztást elérni, lévén hogy azért napi 8-12 órában menne a gép. A maradékban meg sleep-re tenném, és wake up on lan-t használnék. Ezen is agyaltam, hogy vajon ha nem eszik sok procit a szoftveres RAID, akkor nincs e olyan gond, hogy elkezdi rendezgetni magában az adatait idle, és ezért képtelen sleep mode-ba menni az oprendszer? Egyébként 100%, hogy Ubuntu Server 16 LTS lesz rajta. Amiatt is aggasztó nekem a szoftveres RAID gondolata, hogy valszeg belassítja az olvasási-írási sebességet, és jó lenne, ha meglenne a 100MB/s körüli sebesség, ha már van gigabites LAN-om.
Láttam olyat is, hogy külön IDE RAID kártya van betéve a gépbe, és az vezérli az egészet hardveresen. Ez vajon jobb megoldás, mint az alaplapi RAID?
Amit szeretnék elérni, hogy
- ne veszítsek adatot, ha elszáll egy vagy két lemez (max 5 lemezt szeretnék és 1TB tárhely elég nekem)
- menjen ugyanígy 100 MB/s körül a samba adatátvitel nagy fájlok olvasásánál (írásnál elég a fele is)
- ne kelljen külön dobozba rakni a lemezeket
- maradjon passzív a gép hűtése
- menjen sleep mode-ba, ha idle, ugyanúgy, mint 1 lemeznél, és fel tudjam kelteni wake up on lan-al
- keveset egyen a gép kb. ugyanúgy, mintha csak 1 lemez lenne benne (gondolom ez azért nem megoldható)Érdekelne, hogy ezekre mi a legjobb megoldás? Kb. 150-250 pénz, amit költenék rá. Ebből olyan 50k-nál kezdődik a RAID nélküli rész, szóval olyan 100-150k menne a lemezekre meg a hardware RAID-re. Gondolom ennyiből azért ki lehet hozni valami épkézláb megoldást.
A kezdő hozzászólás linkjeit sajna kártékony oldalaknak bélyegezte a vírusirtóm. :S
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung kuponkunyeráló
- Mikrotik routerek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Diablo IV
- Horgász topik
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Ezt nézed TikTokon és YouTube-on a telefonodon
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Battlefield 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó Apple iPhone SE 2020 64GB / 12 hó jótállás
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4162, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi