Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
Siman megeri akkor is programozast tanulni, ha csak 1-2 evtizedig a jovojet megalapozni akarja az ember. Nem mennek ritkasagszamba azok a sztorik, hogy valaki nyomta 10-15 evig, aztan megcsinalta belole a pekseget, bisztrojat, vallalkozasat, fene se tudja mijet. Persze garancia nincs ra, hogy kesobb nem ter vissza.
-
K1nG HuNp
őstag
Pislogas helyett utana is nezhetnel, hogy megis kik es mire hasznaljak, tessek itt az egyik elso youtube talk ami feljott a keresesre, SnapChat, elkezdtek hasznalni es penzt sporoltak mikozben javultak a fentebb leirt metrikak: https://www.youtube.com/watch?v=WUleQzu9l_8
-
K1nG HuNp
őstag
A DynamoDB igazi ára nem az írás/olvasás/tárolás díja, hanem a fejlesztési idő.
Nekünk cégnél ha a mostani PostgreSQL-t migrálnánk DynamoDB-re akkor egy sokkal szebb, átláthatóbb és optimizáltabb megoldásunk lenne amely ráadásul nagyságrendekkel megbízhatóbb és kiszámithatóbb lenne a jövőre nézve is.
Az egyik legalapvetőbb AWS szolgáltatás amelyet óriási skálán pörgetnek ők házon belül és és nagyon sok cég is. Ez az egyik első felhúzott AWS szolgáltatás amikor új régió épül, mert internally minden erre dependál.
---
Ha veszed a fáradtságot, hogy megtanuld (én lassan 3 éve tolom minden sideprojektemet dynamoval) akkor simán tudsz olyan gyorsan fejleszteni és gondolkodni benne mint egy jó öreg RDBMS-ben.
-
pmonitor
aktív tag
>Az nem biztos. Hazudni is lehet róla.
De akinek hazudnak, abban a jelenben csak annyi történik, hogy valaki mondta. Az lehet igaz is, meg nem is. De az ő jelenében csak a beszéd van jelen.
Elméletben nem számolhatnák fel az egész szálat. Ugyanis adott, hogy mennyi százalékot számolhatnának el hulladéknak(ez függ az adott elem hosszától, és attól is, hogy szélezetlen vagy szélezett fűrészáruról beszélünk). A gyakorlatot persze nem tudom. Lehet, hogy az van, amit mondasz(ill. írsz).
Az a helyzet, hogy minden szakmának(vagy annak titulált dolognak) meg vannak a maga módszerei, hogy hogy vágják át az "ügyfeleket". Pl. ha jól értelmezem, akkor itt is átvágják az ügyfeleket. Mert nem látom, hogy szerepelne ott, hogy a feladat megoldhatatlan. Sőt! Optimális hatékonyságú vágási tervről ír. Legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy megoldották a problémát. Ez inkább csak valami vágásokat nyilvántartó programnak nevezhető szerintem...>Mindegy, hogy 1 darabban marad meg 3 méter, vagy 50 darabban.
Akkor már megint ott tartunk, hogy szükség van-e egyáltalán a gépre ehhez? Mondjuk anno még a másik fórumon abban tévedtem, hogy akkor még nem gondoltam volna, hogy a véletlennel "viszonylag elfogadható" terveket lehet találni. De nem az optimálist.
Itt kérdeztem sztanozs-t, hogy akkor mi a kritérium. Még választ nem kaptam rá. Szerintem az egyetlen elfogadható kritérium az, hogy minél kevesebb és minél hosszabb leeső darabok legyenek. De lehet mondani más kritériumot is. Ha valaki értelmes, és a program számára végrehajtható kritériumot mond, akkor meggyőzhető vagyok. -
pmonitor
aktív tag
Igaz, túloztam, de csak egy kicsit.
Az, hogy kihagytak belőle, az kevésbé zavar. Az már inkább, hogy amit anno 3-an/4-en(magyarok) megalkottunk(1D vágás), azt amint látom kimentették külföldre, és jót kaszáltak belőle. Piszkos pénz az! Nekem elég az, hogy tudják: az alap ötlet tőlem származott... Annak a megfogalmazása, hogy hogyan lehet objektíven összehasonlítani 2 vágásmintát. Ennyi elég nekem! -
pmonitor
aktív tag
Egyrészt VikMorroHun nem írta, hogy mikor kérdezték tőle a dolgot.
Másrészt a fontosabb/többet használt dolgok maradtak szinte minden .NET verzióban.
Pl. a Win32Exception Class mennyit változott az említett verziókban? És ez azért még általánosan használtnak sem mondható... -
cog777
senior tag
Nem kell fejlesztenem utkozben, cegnel egesz jo setupom van. De sokszor kimegyek a parkba es onnan dolgozom - covid lezaras hatasa
Inkabb a sajat home projektjeimet nyuvom szabadidomben.
Olemben nem fejlesztek, keptelen vagyok a razkodo vonaton, repcsin v buszon fejleszteni.
Majd valami asztalon.
Masreszt rasszoktam a remote fejlesztesre, vscoddal remote megnyitom a projektet-600 cmake fajl, megcsinalom a valtoztatast aztan leforditom es feltoltom az stm32-re. embedded cuccokkal, freertossel foglalkozom.
Otthon az rpi4-re esp32 van csatlakoztatva, a fajlokat latjak az ipad appok, a feltoltest meg nem kiserleteztem ki.Na, vege a nyaralasnak, indulunk haza (1500 km), majd irok a tapasztalatokrol.
-
cog777
senior tag
Persze, vannak, VSCode-ot is lattam a web editor valtozatot. Mostanaban lehet elerni a progiknak a fajlrendszert, gondolom az segit.
Termeszetesen igazad van hogy egy olcsobb noti jobb, nekem mindig workstation-jeim voltak, azok dog nehezek.
Apamnak vettem lenovo ideapad-ot netezni meg 1-2 progira, meglepodtem hogy a full muanyag mennyire konnyu.
Ennek ellenere business tripre mar nem hoznek notit, mar kinottem belole -
cog777
senior tag
C++-ban meg lehet kulonboztetni az egyszeru tipusokat es az osztalyokat. Egyszeru tipus eseten, a fordito visitni fog, ha megsertesz valami szabalyt pl kisebb szam tipusba teszel nagyot.
Osztaly eseten ertekadaskor meghivodik a megfelelo operator fuggveny - ha van. Ha nincs akkor nem tudod leforditani a programot.
Tehat nagyon alacsonyszintu az egesz, es a programozonak kell gondoskodnia sok mindenrol, tipus konverziorol, ertekadasrol stb.
Persze bizonyos frameworkok es abban levo osztalyok mar felvannak keszitve kulonbozo tipusu ertekadasokra.C++ az erosen tipusos, a fordito mar a korai szakaszban visit ha valami nem osszeegyeztetheto/nincs lekezelve.
Az elonye az eros tipusossagnak hogy nem a szoftver kozepen robban a bomba es crashel, mert valahonnan a halozatrol erkezett egy adat es atment 100 retegen kereszult es pont ott nem lehetett lekezelni. Hanem egybol szol ha tipus osszeferhetetlenseg van.
A peldat a szomszed programozo srac meselte, ahol tobb csapat dolgozott ossze es kulonbozo helyekrol jottek mentek az adatok...
Amit irtal az nem alja meg a helyet. -
nevemfel
senior tag
-
cattus
addikt
Nekem kellett dolgoznom nagyméretű JS kódbázissal bármiféle típusinformáció nélkül (elvétve volt PropTypes), soha többet. Extraként jó régi redux pattern is használva volt végtelen callback-kel meg prop drilling-gel ami méginkább megnehezítette a mindennapi munkát. Egészen frusztráló volt hogy ránéztem egy változóra vagy függvénye és nem tudtam milyen adatot takar / mik a paraméterei/visszatérési értéke.
Az automatikus typecast-ra meg az esetek 99.99%-ában úgysem lesz szükség, ha meg valami egészen specifikus eset miatt mégis, akkor TS-ben is megoldható.
-
Üzleti appoknál ez kritikus. Biztos vagyok benne, hogy ez kényszerítette ki ezt az egész Typescript átállást. A JS benyomult az enterprise világba, ott pedig tarthatatlan lett volna a régi módi.
Én már régesrég foglalkoztam kódolással, akkor a TS még tervben sem volt, de már akkor szembesültem a JS ezen hiányosságával. Nyilván le lehetett ezt kezelni, de külön figyelni kellett rá. A hozzám hasonló koca programozóknak ez első körben nem volt triviális. Automata teszteket hírből sem ismertük, azoknál is fontos.
De majd a profi kollégák jönnek, és kifejtik jobban.
-
-
bandi0000
nagyúr
Igen gondoltam rà, kicsit leeresztett az agyam nap végére
Szóval ez a felállás:
Van egy
Observable<List<Int>>
az egyszerűség kedvéértMinden egyes elemen megszeretnék hívni 3-3 metódust, ami visszatér egy
Single<akàrmi>
-vel, ezek egymás utàn mennek, mint pl ha kiindulnék egy id listából, lekérdezem belöle a usert és abból a user autóit stb3. Metódus végén csinálom meg azt az objektumot, ami kell
Jelenleg az a baj, hogy az els observable belsejében, mikor map-et hasznàlva hívtam az 1. Metódust, blockingGet-et használtam, eredmény jó lett, viszont blokkolja a UI-t, szóval valamit nem jól csináltam
A konkrét kódot nem másolnám be, ha ennyiből nem érthetö, akkor holnap tudok csinàlni egy példa kódot
[ Módosította: mobal ]
-
-
margithid
veterán
A tárhel már kapott 2FA-t, jleszót igy nem változtattam.
Egyszerű jelszó volt, gondoltam ugyse törik fel, tévedtem.
De alapvetően a védelem a zip titkosítása,csak azért nem szabad ilen könnyelműnek lenni.
Online tárhely volt, ehhez win10nek nincs semmi köze.
Intelligens jelszó törés ellen védetelenné tesz?
Ezt hogy érted?
Inteligens jelszó nálam az amivel mondjuk elvédtem a zip-et, 30 karakter és nem szavad. -
margithid
veterán
"Kicsit" zavar, hogy valaki belépett egy tárhelyemre és próbálok tanulni a hibámból. Akkor is ha jól le van védve a doksi amihez hozzáférhetett.
Igyekszem beleásni magam a dolgokba, ha valamit hibázok.
De igazából minden kérdésemre választ kaptam, csak itt ragadtam a topikban még egy kicsit -
martonx
veterán
Tekintve, hogy a web alapvetően stateless, azért ez egy kis kezdeti odafigyeléssel (pl. distributed cache, ha nagyon kell), nem igazán extra meló.
De nyilván nem minden felhasználási módnak megfelelő bármelyik megvalósítási mód. Ettől még nem feltétlenül a módszer lesz a hibás, hanem aki hülyén tervezte meg.
Bár nem is tudom az ilyen egyértelműen troll megjegyzésre miért válaszoltam. Részemről téma lezárva. -
JoinR
őstag
Mivel már sokan válaszoltak, csak ennyit tennék hozzá:
"... a linux kernel nem támogat olyan funkciót, hogy menet közben az oprendszer ramot tudjon még befogadni, vagy elveszíteni valamennyit..."
Ez így van, de ennek a gyakorlatban nem igazán van jelentősége, több replika esetén nem jelent leállást egy újraindítás."... a cpu-t lehet osztani másképpen, de ha az egyik többet kap, a másik elveszíteni fogja azt..."
Itt az alapfelvetés hibás, mivel a valóságban a node cpu kihasználtsága nem 100% és a podoknak ideális esetben amúgy is van cpu limitje (amit ha átlép, engedhetjük skálázódni, ha akarjuk). Amit meg tud valósítani, hogyha egy service többet kér enni, akkor annak tud többet adni. Ha kritikusra nő a node CPU kihasználtsága, akkor pedig indít új node-ot, amin még több sokat enni kérő pod fér el. Ez a CPU esetén egyszerűbb, a RAM más tészta, de hasonló. -
Ha a Kubernetes fejlesztese neked a 'konnyu resz', akkor holnap tudsz talalni magadnak 2000 euros napidijjal melot.
Valojaban pont stateless alkalmazast azert nem akkora dolog csinalni, mert az allapotot szepen ki lehet szervezni erre mar felkeszitett tarhelyekre.
De nyilvan tudni lehetett a posztnal, hogy csak trollkodni jossz megint -
Miből gondoltad, hogy egy alkalmazás majd magától mágikusan párhuzamosítja saját magát? Ha eleve microservices alapon volt megírva, akkor menni fog, ha monolitikusan, akkor meg újra kell írni (kisebb-nagyobb részben).
Egy több rétegű architektúra lehet alapból is könnyebben párhuzamosítható, de ha nincs a párhuzamosításra felkészítve, akkor nagyon nehéz felskálázni. -
-
Drizzt
nagyúr
Horizontálisról inkább nem beszélek, mert a gyakorlatban - főleg autoscaling-gel - nem használtam.
Horizontális skálázásról viszont tudok valós tapasztalatból beszélni.
"Azt mondja az elmélet, hogy röptében még node-okat kér az alkalmazás a szolgáltatótól. Tuti, azt megkaphatja. Nem mintha röptében telepíteni egy OS-t, be-config-olni, üzembe állítani két pillanat lenne, de pár perc alatt meg tudhat éppen történni." OS-t nem kell se telepíteni, se konfigolni. Kiindulási állapotban van 1 master és x worker node-od. Ezeken már fut az operációs rendszer. Az alkalmazások OCI szabványú containerek szoktak lenni, tehát igen gyors tud lenni az elindításuk, illetve többféle container runtime is el tudja indítani őket. Amikor definiálsz egy deploymentet, meg tudod adni, hogy mennyi replikát szeretnél futtatni az adott alkalmazáskor. Pl. azt mondod, hogy van egy alkalmazásod, amiből szeretnél 3 példányt futtatni és mindegyik egyenként 1 CPU-t és 1GB memóriát igényel. Ekkor a Kubernetes meg fogja nézni, hogy melyik node-okon van ilyen szabad erőforrás és oda fogja allokálni őket. Onnantól, hogy elindultak ezek a példányok, egy helyben maradnak. Ez a manuális horizontális skálázás. Menet közben megváltoztathatod a replika számot. Ha pl. 3-ról 4-re emeled, akkor elkezdi elindítani a negyedik containert. Amikor az feléled, akkor update-eli a routing-ot, hogy tudjon róla, hogy 4 helyen érhető el éppen az alkalmazás.
Autoskálázás: mindenféle metrikák és threshold-ok alapján megmondhatod, ha több, vagy kevesebb replika tűnik szükségesnek. Gyakorlati tapasztalatom nincsen vele.
"És biztos létezik olyan alkalmazás típus (mondjuk hang vagy video kodek, ahol egy csomag bejön, egy csomag kimegy, és teljesen előzetes történetmentes jellegű az alkalmazás üzemelése), amit lehet dinamikusan bővíteni, de a legtöbb eset nem olyan. Sőt, mondjuk az esetek 99%-a nem olyan. Vagy megfeledkeztem volna valamiről?"
Igen. Az ilyen környezetben futtatható alkalmazásokat olyanra is kell tervezni. Fontos fogalmak: stateless application, cloud native, 12 factor app.
Stateful alkalmazásokat is lehet futtatni, de általában azokat inkább érdemes valamilyen dedikált - nem kubernetes - környezetben futtatni.Szerintem teljesen felesleges technikai leírást nézni, mert nem fogod érteni elsőre. Ezt nem személyeskedésnek szánom, mindenkinek ezt mondanám elsőre.
Sokkal jobb út végigcsinálni a [hivatalos tutorialt]. Eléggé gyorsan el fogsz tudni addig jutni, hogy kipróbál a manuális skálázást a gyakorlatban. Fel kell hozzá rakni egy Rancher desktopot, vagy egy minikube-ot a gépedre(tehát gyakorlatilag egy kubernetes clustert tudsz futtatni a saját gépeden). Egyébként részletes technikai leírásnak is remek kiindulópont a kubernetes.io. -
> Amit találtam róla, az eléggé marketing-elmaszatolt információ.
Hat, pedig a Kubernetes az egyik legjobban dokumentalt technologia jelenleg.
> Vertikális skálázás.
A Kubernetes alapvetoen container orchestrator, vertikalis skalazasra nem igazan valo.
> Azt mondja az elmélet, hogy röptében még node-okat kér az alkalmazás a szolgáltatótól. Tuti, azt megkaphatja. Nem mintha röptében telepíteni egy OS-t, be-config-olni, üzembe állítani két pillanat lenne, de pár perc alatt meg tudhat éppen történni.
Kb. 1 perc GKE-n.> Sőt, mondjuk az esetek 99%-a nem olyan. Vagy megfeledkeztem volna valamiről?
Webes kornyezetben a szoftverek eseteben a nagyresze ilyen.
> Ha esetleg létezik olyan leírás, ami a technikai részleteket tényleg leírja, és nem csak a levegőbe beszél közhelyeket, örülnék olvasnivalónak.
Kezdd itt.
https://kubernetes.io/docs/concepts/architecture/
-
martonx
veterán
Horizontális skálázast tudom tanúsítani, hogy gyors. Hiszen docker image-ekről beszélünk. Minden configolva van előre. Ettől persze még beletelik jó pár másodpercbe az új node beállása, plusz az új node cold starttal indul, de a gyakorlatban ez teljesen jó skálázódást jelent.
Nálunk az egyik magyar útdíj rendszer kubernetesen micro serviceként fut. -
axioma
veterán
Ugy csinalsz, mintha barmelyik fejlesztesi terulethez ugyanaz a skillset kene, tehat a meres mindegy melyiken tortenik. Raadasul kiderult, hogy a kerdezo az absztrakt retegekben (matek) van otthon, nem a fizikaiban. Tovabbra se ertem, miert ne lehetne a pythonnal kitalalni, hogy erdekli-e, sot miert ne lehetne jo szakember python vagy webprogramozas vagy barmi magasabb szintu programozast igenylo teruleten, aka'r a C ismerete nelkul. Attol hogy te ott kezdted, nem mindenkinek ott kell! Nekem pl. ASM egy feleves tantargy volt, pascal volt a fo nyelv (abban ment az algo es adatszerk), aztan 20+ evet lehuztam mar szoftverfejlesztokent. [Nekem is 2000 elottiek a diplomaim, csak tudomanyegyetemi, nem muegyetemi.]
-
cog777
senior tag
Valoban nem az ossz 15m sor fut (cloc ennyit dobott ki), bootloader, freertos, tobb platform tamogatasa, tobb procira levo kod van benne. De pl egy korabbi hardveren futott rendszer komplett megoldasat bele integraltak, ami a kis kepernyo helyett webes feluleten jelenitodik meg.
Cegek soha nem dobjak el a korabbi termekeiket ha lehet.
Cortex M7-en fut a cucc, kulso es belso memoria par MB, custom panelon.Ami miatt hozzaszoltam hogy kezdonek no go zona a C, mert nagyon alacsony szintu mindenfele vedelem nelkul, kiveve ha nagyon elkotelezett a mikrokontrollerek es a HW programozasara.
C++ jobb, sokat fejlodott mostanaban (persze kolosszalis spagettit lehet itt is irni), de a kezdoket a report nelkuli crash itt sem segiti. Ezert ajanlottam a script nyelveket, ahol latod konkretan mi tortent.
-
Drizzt
nagyúr
Jó, hogy előjött a WoW. Kitalálnád melyik nyelven írták a game engine-et? Ha esetleg azt gondolod, hogy abban a nyelvben nem kezdenek már új projekteket, akkor nézd meg esetleg az egy hete elkészült Diablo 4 engine-jét miben írták. Esetleg még a Blizzard karrier oldalát is nézd meg, miféle tapasztalatú fejlesztőket keresnek, még nem leleplezett új projektekre is.
-
Drizzt
nagyúr
Nekem az az erdekem, hogy ertelmes diskurzus legyen itt, aminek resze az, hogy tenyeket irunk, nem sajat prekoncepciokkal dobalozunk.
Az, hogy tenyismeretek nelkul erzelmi alapon nyelveket szidunk, nem segit senkinek.
"C++-ban ma már senki sem kezd el új projectet."
Ilyen pillanatok alatt cafolhato mondatokat semmi ertelme nincs irni. -
Drizzt
nagyúr
Neha tenyleg felmerul bennem, hogy trollokodsz-e ezekkel az irasokkal.
C-t hasznalnak nagyon sokan, akik beagyazott szoftvert fejlesztenek. Ez a default choice ilyen projekteknel. Nyilvan nem az egyetlen lehetoseg, de foleg ehhez letezik a tapasztalat, meg a boseges toolkit. Azt, hogy valami esetleg ezt a korabbi hegemoniat veszelyezteti-e, nem tudom megmondani, mert beagyazott szoftvert lassan 10 eve nem fejlesztettem.
C++ programnyelvbol is folyamatosan jonnek az uj release-ek, nagyon valoszerutlennek tunne, hogy ne hasznalnak uj valtozatos projektekhez. Ugyanakkor magaval a nyelvvel ervelni nem tudok, mert szinten jo 10 eve nem nyultam C++ programhoz. Multkor viszont orommel lattam egy Stroustrup eloadason, hogy ez a nyelv is folyamatosan fejlodik. Olyannyira, hogy az uj nyelvi elemek egy reszet nem is tudtam azonnal megerteni, mert epitett az elmult release-ekben bevezetett valtozasokhoz.
Egyebkent ugyanez az elmenyem a Java-val is megvolt, egyetem utan erdemben majd 10 evig nem hasznaltam, ki is alakult bennem egy eros ellenerzes. Aztan amikor ujra kellett hasznalni, akkor dobbentem ra, hogy milyen brutalis fejlodesen ment at mind a programnyelv, mind az okoszisztema.
Nem a Linux kernelt hoztam fel peldanak, hanem egy szoftvert, amit fejlesztettunk. Bar egy szoftvernek nevezni talan nem tul szerencses, hiszen jopar kulonallo image keletkezett a forraskodbol. Valoszinuleg a kod egy jelentos resze modularizalhato lett volna. Dokumentaltsaga valtozo szinvonalu volt, a nincs-tol a teljesen at terjedo skalan. Volt magaban a kodban operacios rendszer is, de nem valaminek a szemelyre szabasa, hanem celhardverre nullarol irt operacios rendszer C nyelven. De az csak egy elenyeszo resze volt, amit nyilvan erdemes lett volna kulon repo-ba szervezni. Sajnos ez soha nem tortent meg. Amiert megis egy repo maradt az egesz, az az, hogy egy jol iranyzott make-et lefuttatva es par orat varakozva kiesett par image, amit az adott celhardver(ek)re lehetett telepiteni. Lehetett volna ertelmesebben a kodot kisebb repository-kba? Igen. Lett volna ettol fuggetlenul GB meretu a legkisebb kod repo? Talan igen, talan nem. Nagysagrendileg nem lett volna kisebb. -
Drizzt
nagyúr
Es ha ezek az erveid a C++ ellen, akkor a C ellen miert nem? Vagy barmelyik masik nyelv ellen miert nem? En dolgoztam gigabyte feletti C kodon. Eselye nem volt senkinek atlatni az egeszet, bar en meg a legjobbak koze tartoztam. Es tokre elveztem amugy. Persze nyilvan ma mar jobb helyeken nem ugy szervezik a kodot, mint akkor es ott, de peldatlan eros keszsegem lett a tajekozodashoz ismeretlen terepen. Szoval egy picit sem banom es nagyon hasznos tapasztalatnak gondolom.
-
-
totron
addikt
Érzek némi szubjektivitást a véleményben. Épít-épít, van is logika az ajánlásodban és értem én, hogy az alapos tudást reklámozod, de ilyet ma nem találsz, aki a "latinnal" kezdi. A leány is csak hallotta, hogy frontend felől egyszerűbb a történet, így gondolta megnézi (amivel nincs is semmi baj). Ám ahogy el is hangzott, nem úgy van az, hamar kisül, hogy nem betanított munkakör lesz a jussa. Ma a skript kiddie-ség felől közelítendő a téma: esetleg beles-beleesik valaki, aztán ha nagyon úgy van szakosodik valamilyen irányba, ami persze a te vagy az én szememben dicséretes, gondolom te sem ma kezdted. De ha kerekedik is kedv, akkor is a töredék töredéke lesz az, aki beágyazott-assembly mélységekbe merül el 2023-ban, amit én őszintén szólva meg is értek.
A C++ miért szemétdomb? Jó középútnak gondolom az érdemi tudás és a gugliprogramozók között az előbbi javára és az életkedv is könnyebben megmarad. Az meg nem lehet - a logikád mellett sem - vezérelv, hogy majd könnyebb lesz átnyargalni egy másik, elvárt nyelvre - egy programozói munkakörben nem, ez eleve magolásra való támaszkodást feltételez. Pár szintaktikai különbség menjen már, ez a legkisebb része. De aki billegő, tehát szereti az egyszerűbb utat választani, de van esze különben, annak sem tesz jót ha úgy csap bele, hogy azt lesi hol tud összevonni, egyszerűsíteni már az elején - annak később lehet helye.
Eleve olyanra kell élezned magad, hogy ne szívathassanak soknyelvvel, juniorként sem, úgyhogy valahol egyet mondunk. Akárhogy is, nagy falat belevágni.
Szerk.: az egyik fajta örökséget nagyon pártolod, a másik fajtát szemétnek látod. Az igénytelen elődök munkásságát szerintem felesleges az adott nyelv számlájára írni... Túrtam elég szemetet, de sosem a C++-ra haragudtam.
-
axioma
veterán
csak jelzem a statisztika kedveert, hogy nem ertek egyet, foleg az eredeti hsz alapjan. A norrmal C ma legfeljebb beagy kornyezetben gyakori, az meg messze esik a kerdezo kompetenciakoretol. A python tokeletes a prototyping megtanulasara, aztan ha ez tetszik [es az adott celra nem jo], lehet menni mas celnyelv adminisztrativ hilyesegeit megtanulni [szigoru tipusossagot es pointerekkel szivasokat beleertve].
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Igen, ez egy "külső oldal" (beszállítónk weboldala), az egyes esetekhez tartozó adatokat pedig a kollégák töltik ki, ki milyen módszerrel és sajnos nem mindig pontosan, be szokott néha csúszni félrakattintás, ilyesmi, ezért lenne hasznos egy ilyen program, ami összehasonlítja a két forrás adatait.
És úgy alapvetően mennyire "bonyolult" egy ilyet összerakni, ha még sosem csináltam ilyet, mondjuk Fórum+Google+ChatGPT segítséggel?
-
t256
őstag
AL programnyelvvel a Dynamics 365 Business Central-hoz (ERP) lehet kiegészítőket fejleszteni. Ez lehet egy plusz mező kirakása, de lehet egy teljesen új menüpont.
Létezett ez korábban is a Microsoft háza táján. Amit az emberek általában ismernek az a Navison (NAV). Van még Dynamics AX is.
Most a Business Central az aktuális szoftver. Felhő alapú (Azure) és böngészőben fut.
Nem ciki, hogy nem találkoztál még vele. Mondjuk úgy elég belterjes dolog.
Már nem vagyok pályakezdő. 10+ év logisztikai tapasztalatom van, COVID alatt váltottam szoftverfejlesztésre. A szerződésem korrekt. Van Microsoft MB-800 vizsgám is, amit a cég finanszírozott.
Nincs apróbetűs rész, nem kell fizetnem, semmit, ha felmondok.
Ha állást keresel, akkor sokszor szembe fog jönni Veled a Dynamics 365. Sokan foglalkoznak ezzel (főleg a CRM-el). Multik is (Accenture, IT Services) és kisebb KKV-k egyaránt. -
t256
őstag
Microsoft féle C/AL és AL nyelveket ismered? Már csak az AL a használatos. A lényeg, hogy egy ideje már létezik és a fejlesztők jól keresnek vele, mert csak egy szűk réteg ismeri és nehéz beletanulni a sok számviteli logika miatt.
Ugyanakkor a pályakezdőket szívesebben felveszik és elkezdik tanítani, nem úgy mint a mainstream (Java, C#, JS) nyelvekre.
-
Haha, tudok olyan pszichológusról, aki az SAP-nál kötött ki pár év után. Nyilván nem hardcore coder, de valami IT-közeli dolgot csinál. A férje is ott melózik, biztosan így sodródott bele. De már az asszony is mondogatta, hogy átképzi magát IT-ssá. Egészen jó frontendes lenne belőle. UI/teszter fronton egészen sok nő tevékenykedik, illetve a határterületeken is. Ismerek olyanokat, akik pénzügyi modelleket építenek, és nyilván programoznak is ehhez. Szóval maga a helyzet változik, csak lassan.
-
axioma
veterán
Rossznak mondod, itt vagyok en es a ket lanyom mint eredetileg is IT-sek [en 16KB-os ZX Spektrumon kezdtem Basicben, szulok elelmiszeriparban]. Allithatom, egyikonk se a szokasos noi szerepek fele megy mas tekintetben sem... pedig nekem me'g volt nyomas is [anyam, hugom tipikusok es nyomta'k volna ra'm is]. A tobbseg szerint devians vagyok, es? Eleg h a ferjemnek igy jo ;-)
-
nevemfel
senior tag
A maszkulinon jót nevettem, nem az biztosan nem igaz
Értem, csakhogy akkor az a kijelentés, hogy a programozó férfias szakma, mert sok a férfi benne, az egy önmagát magyarázó kijelentés. Sok a férfi benne, mert sok a férfi benne. Az okokra azonban nem világít rá, hogy ennek vajon mi lehet a magyarázata.
meg a kampány a női egyenjogúságért,
Ezt a magyarázatot én sem osztom, én is hazugságnak tartom ezt. Nem az volt a szándékom a kérdéssel, hogy pontosan mit értesz az alatt, hogy a programozó szakma férfias, hogy ilyen kisebbségjogi marhaság felé tereljem a témát.
-
Nem értem, hogy a gyakorlatban miért van ez. A Közgáz matekos közgáz szakjai tele vannak nőkkel, még a biztmat/közgázelemző is, pedig attól sok mérnökinfós is vért hugyozna. Érdekes.
Aztán persze a szaktáraim egy része az IT-ban kötött ki. Egyik németben az SAP-nál fejlesztési osztályvezető, másikuk Blackrocknál programoz, és van még pár ilyen sztori. Nőből vannak.
-
zsolt008
tag
"Böngészős játékhoz tipikusan javascript + html esetleg +css. De browser extension?" ??
ezt nem értem. amit felsoroltál azok tipikusan extension részek is.
másrészt, ha a gyerek érdeklődik valami iránt ami szerintem jó, nem fogom elvenni a kedvét azzal, hogy hülyeség, ne csináld.
és szerintem félreértés van, nem webjátékot akar írni extensionben (), hanem egy webes játéhoz talált ki valami segítőt, amit szeretne megcsinálni.
-
zsolt008
tag
köszi a linket. 12 éves, és elég komoly algoritmusokat csinált már.
tanul angolt, és nem a szakmait kell elsőnek megtanulni természetesen
nem is az íráson van ilyenkor a hangsúly, hanem a beszéden. (ezért is nem a legjobb, ha valami nem anyanyelvű oktató durva akcentusos videóját lesi)
ha van magyarul, az azért jobb, mert gyorsabban haladhat vele, hamarabb van sikerélménye. de ha nincs más, akkor az angol lesz. (óriási hátrányt jelent az oktatásban a minőségi magyar videók hiánya)
chromium vagy mozilla mindegy, most van egy ötlete egy böngészős játékhoz, azt szeretné megcsinálni. -
rgeorge
addikt
Egyszerűbb lett a megoldás: miután a feldolgozás egyben a fájl törlését is jelenti, így ha létezik a fájl, akkor éppen írt bele az eszköz, némi várakozás után vihető is, mert 1-2 perc a következő írás. Windows service egyébként, de ez adott, mert a többi (tcp/ip) eszközt is ez szolgálja ki.
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat. -
Gymnova81
tag
Az angollal alapjában véve nem lesz probléma.
Miért akarom? A válasz egyszerű:
1. mert érdekel
2. mert egyre nagyobb szerepet fog betölteni a világban a blokklánc technológia
3. régóta érdekel a programozás, és régóta érzek arra vágyat hogy programozással alkossak valami maradandót.
4. Cryptózok (értsd: kereskedek velük) és szeretnék egy kicsit jobban belelátni abba melyik blokklánc mit tud valójában. -
rgeorge
addikt
Tesztelni nem tudok, de az biztos (eszközgyártó infó), hogy a letöltés és törlés szabályos művelet, azaz létrehozza a logot, ha nincs. Valamennyire kiszámítható, milyen időközönként ír a logba: néhány órán át 2-3 percenként, aztán szünet, ami lehet fél óra, 1 óra, 1 hét is akár. Ráadásul a beírás után elég hamar fel kell dolgozni naplót, mondjuk 10 mp-n belül. A többi eszköz tcp/ip-n küldi ezeket az adatokat valós időben, ehhez kell közelíteni valahogy.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- 4db. Noctua Redux NF-P12-1300 PWM és 1db. NF-S12B-1200PWM ventillátorok egyben eladók
- Dell Latitude E5440, i5 4310U, 4GB RAM , 60 GB SSD
- Elado egy PCChips/Hsin Tech M726MRT
- Medion Akoya P7817- i7-3632QM 2,2 GHz, 8Gb RAM, NVIDIA GeForce GT 730M 2 GB, Intel HD 4000
- Asztali PC R5 3600 RTX 2060 Super 16GB DDR4 512GB NVME
- Samsung Galaxy A20e // Számla // Garancia // Ajándék töltő //
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3052, 96% Akkumulátor
- LENOVO Legion Y530-15ICH - 15,6" FHD IPS - i7-8750H - 8GB - ÚJ 512GB SSD - Win10 - GTX 1050 Ti
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3391
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest