- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- E-book olvasók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
btraven
őstag
Fejtörő
Átírtam egy értéket (ennyi aranya van a karakternek) 13-ról 14-re egy kis programmal. (0D->0E)
2 fájl között ezt lett a különbség:
D0 FB 01 ---> E0 22 02Vagy 0 aranyról 5 arany.
00 00 ---> 50 C3Miért van "fordítva" a byte? Utána az CRC vagy mi?
-
btraven
őstag
Új bankkártyát beregisztráltam díjneten aztán fizettem volna vele. Azt mondta sikertelen tranzakció. Mint kiderült csak várni kellett volna x percet. Biztos scrum-ban meg sprint-ben csinálták a programot. Valami fiatal gyerek csinálta volna basic-ben C64-en akkor biztos lefutott volna 1 tizedmásodperc alatt a tranzakció.
-
btraven
őstag
Nagyon rossz hírünk van. Most olvasok egy thriller könyvet ahol írják hogy törvényszerű a programozási határidő előtt az alvás és étkezés kihagyása. Crunching time! Szabadidő, család és az élet elvesztegetése.
-
btraven
őstag
Jaj, a szívem!
Unity C# mintaprogramban ezt találtam:
float m_TargetCharacterHeight;
const float k_JumpGroundingPreventionTime = 0.2f; -
btraven
őstag
Code formatting: Mastering code formatting is a fundamental aspect of writing clean and organized code. Let’s explore key
elements such as indentation, spacing, and comments to enhance readability and structure in your programming endeavors:
Comments: Include comments to elucidate complex logic, clarify algorithms, and document code functionality.De akkor miért tiltotta Robert C. Martin a kommenteket? Akkor most feleslegesen írtam ilyen metódus neveket hogy
jatekosJobbraFordulMajdBalraFordulUtanaFelfordulIdeMegyOdaMegyOsszevisszaTekereg(int y) ? -
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20438 üzenetére
És így kezdted rögtön? Vagy idővel tanultad meg? Hű, ennyi év után nagyon nehéz átszokni.
Az a baj hogy gondolkodnom kell még, hogy most melyik ujjammal is kell leütni? Pedig ennek zsigerből kellene menni.
Mondjuk nehezíti a helyzetemet hogy ebben a melegben gondolkodni se tudok. -
btraven
őstag
Most már utána néztem hogy miért ilyen össze-vissza vannak a karakterek a billentyűzeten [link]
-
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20435 üzenetére
Ezt a 10 ujjas gépelést azóta akarom megtanulni mikor egy problémát jeleztem a linuxos rendszergazdának telefonon. Azt mondta mindjárt nézi. És aztán olyan őrületes sebességű billentyűzet kopácsolást hallottam a telefonban hogy leesett az állam.
-
btraven
őstag
Melyik a helyes?
10 ujjas gépelés. Bár nekem olyan rövidek az ujjaim hogy lehet egyiket se tanulom meg.
-
btraven
őstag
A szerdai sajtótájékoztatón bemutatkozott a sorsolási szoftvert gyártó AE Live nevű cég is, amelynek ugyan jelentős szakmai renoméja van, de arra a kérdésre sem David Gill technológiai igazgató, sem Marchetti nem adott egyértelmű választ, hogy mi történne, ha Monacóban összeomlana a rendszer.
[https://www.nemzetisport.hu/bajnokok-ligaja/2024/08/szamitogepes-szoftver-sorsolja-az-europai-kupak-fotablajat]
-
btraven
őstag
Dos-os játék, rpg, dungeon-ok vannak, sajnos a neten nincs meg az összes térkép. Én meg nem szeretek térképeket rajzolni. Viszont a játék nagyon tetszik. Gondoltam ki lehetne szedni a térképeket az adatfájlokból.
Na de hogyan? Erre van valami ötlet?itt egy szint alaprajza (néhány térkép fent van a neten [link] ):
Van egy (dos) exe fájl, meg van több adat fájl, akkor hogy lehet visszafejteni milyen szintek vannak az adat fájlban?
Ezt már valaki megcsinálta pedig, excel-ben rajzolva, tehát nem lehetetlen [link] :
Ez nem a fenti térképnek az adata, hanem egy másik térképnek. -
btraven
őstag
Nagy átverés ez a ChatGPT. A ChessGPT-t most vertem meg könnyedén sakkban. Pedig én nagyok kezdő sakkozó vagyok.
-
btraven
őstag
válasz
dabadab #19089 üzenetére
Akkor nálad nincs ez az "effekt" ha megy a lejátszás?
Őszintén szólva ezt szoktam tapasztalni profi játékoknál is. Amióta megvan a Dell U2311H monitorom. Le is szoktam az FPS játékokról.
Ott is ha megyek az utcán és hirtelen elfordulok, a villanypóznák duplázódnak / triplázódnak. Nagyon zavaró. Lent a háromszög hegycsúcsok is úgy mennek hogy elöttük is van egy shadow, meg mögöttük is. -
btraven
őstag
[link]
A videjó elején Ti egy kockát láttok ugrálni/forogni folyamatosan?
Mert ez az én monitoromon/szememen 2-3 kocka is van egymáson. Tehát nem folyamatos a forgás, hanem áttűnik, egyik frame-n még így áll a kocka, a másikon meg úgy, de valahogy félig-meddig mind a két fázis látható. -
btraven
őstag
Gyerekek, ezzel a spórolással mekkorát lehet szívni:
Vector2 v2 = getUiCords();
...
v2 = getMainCords();
Viszont én továbbra is írok kommenteket a programba.
Az egy baromság hogy nem lehet.
Mert hogy elavul/elcsúszik.
Hát ha a metódus neveket ugyanúgy nem tartod karban, az is elcsúszik, nem?ezEgyMetodusAmiLevonAzXbolEgyet() {
y++;
}
-
btraven
őstag
[link]
"Programming isn't an activity that I'd recommend be done in 24-hour marathons. Sure, it can be fun. But you don't learn much out of it, except maybe that programming with little sleep makes unreadable code."Még itt is tudják ezt a szabályt. Magyar főnökök/szakértők vajon miért nem?
-
btraven
őstag
ChatGPT-t ki lehet próbálni?
Van egy foci bajnokság szimulátor programom. De jó lenne ha lennének kupameccsek is, egyenes kieséses rendszerben az összes bajnokság összes csapata indulna.
Elég ha ezt beírom a ChatGPT-be? Meg a project github címét?
És akkor megcsinál mindent? Nekem csak le kell szednem a végeredményt?
Tök jó lenne, mert nagyon jó a játék és ezzel még jobb lenne. De én már annyira utálom a programozói kulimunkát. Kiver a víz ha rágondolok mennyi meló lenne ezt megcsinálni nekem. -
-
btraven
őstag
Ti hogy programoztok?
Én régen úgy csináltam hogy írtam egy kis módosítást, kipróbáltam hogy működik-e? Örült az ember hogy na ez jó. Aztán megint egy picit, próba, jó. stb.Most meg egyszerre begépelem az egész nagy rendszert. Majd próbafuttatás. És az így keletkezett hihetetlen nagy bughalmazt utána megpróbálom kibogozni.
Képtelen vagyok a régi módszerrel dolgozni, mert hajt a tatár. -
btraven
őstag
Megtaláltam!
Honnan vették a tudományt hogy minden hollywoodi filmben és minden játékprogramban miért karakterenként írják ki a szöveget:
[link] -
btraven
őstag
Megint nem megy a bank (új) rendszere. Gondolom agilis szoftverfejlesztéssel csinálták? Vajon hány scrum master és szakértő osztotta a jótanácsokat amíg sikerült egy használhatatlan vackot létrehozni?
-
btraven
őstag
Amikor kilépek a (fő)programból akkor is kell takarítanom a memóriát? Vagy majd az operációs rendszer elintézi?
Van néhány globális textúrám/pixmap-em. -
btraven
őstag
Valamikor szerettem programozni. Szép nyugodtan leült az ember. Írt egy kis kódot. Kipróbálta. Javítgatta, tesztelgette, amíg jó nem lett. Szép nyugiban, koncentráltan.
Most is szeretek programozni. Elvileg. Most leülök és olyan érzésem van hogy nem leszek időben kész. Kapkodok, rengeteg kódot írok egyszerre, aztán futtatom, persze fele rossz. Ideges vagyok, óriási nyomást érzek.
Pedig csak egy hobbi projektet csinálok. Nincs határidő. Időm is van rá.Mi történt? Megöregedtem? Vagy ennyire tönkretettek az utóbbi évek állandó nulla határidős munkái az utolsó cégemnél?
-
btraven
őstag
Nekem nem tetszett egy játékprogram és gondoltam átírok benne valamit. De a program bináris adatfájlja plusz még le volt titkosítva.
Úgy hogy egy táblázat szerint 0x65->0x78 stb. összevissza ki voltak cserélve a bájtok.
Legnagyobb meglepetésemre valaki mégis feltörte és fenn volt a neten a megoldás. -
btraven
őstag
Régi számítógépek voltak igaziak és drágák. Kolléganőnél volt egy IBM PC ami akkor drágább volt mint a belvárosi lakásuk.
[link] itt egy másfél millió dolláros Apple 1- be kell tölteni BIOS-t kazettáról. Nem várt eredménnyel. -
btraven
őstag
"In 2005, the roguelike community established a yearly event, the 7DRL Challenge, in which developers are challenged to create a roguelike in seven days. This allows one to have the shared misery of knowing you are not the only one rushing to patch game-breaking bugs at the 167th hour."
Jaj
-
btraven
őstag
Igazi programozó csakis így készít zenét! [link]
-
btraven
őstag
válasz
V.Stryker #16231 üzenetére
Nekem elfogadta a jelszó helyett. Nálam parancssorból adom ki a push-t.
$ git push -u origin master
És felugró ablakban kell megadni a user+passwordot külön-külön.
De default-tá lehet tenni ezzel:$ git remote set-url origin https://user:GENERATEDTOKEN@github.com/user/project.git
-
btraven
őstag
Én bevallom hogy nem vagyok ura a programozásnak. Nem szokott a programozás bejönni a szobámba földig hajolva hogy mit kíván az uraság?
Inkább fordítva van. Péntek este amikor a Tesco-ban vásárlok akkor a programozás felhív hogy lenne itt egy pár hetes munka, és jó lenne ha hétfő reggelre kész lenne. -
btraven
őstag
[Ezt] szoktátok énekelni amikor nem érti az ember miért úgy működik a program (ahogy nem kéne)?
-
btraven
őstag
Miért nem lehet kommentet írni programba?
Van egy konstansom: WATER_FREQ.
Azt szabályozza milyen gyakran van víz a generált térképen.
Ha =1 akkor (majdnem) minden víz. Ha =2 akkor a fele víz kb.
De ezt hogy nevezem el ezt a konstanst hogy érthető legyen? -
btraven
őstag
Nim programozási nyelvet ismeritek?
echo "hello world"
echo("hello world")
"hello world".echo()
"hello world".echo
"hello".echo(" world")
"hello".echo " world"Ez mind ugyanazt csinálja. Hát nem klassz?
-
btraven
őstag
Modern munkabeosztásnál már úgy van hogy több projekten dolgozol.
Mondjuk 4-en.
8:00-kor elkezded írni a kódot az 1. projektben.
10:00-kor hirtelen átváltasz a 2. projektre.
Úgy kell elképzelni hogy 9:59-kor még gépeled hogy
for (int i=0; i
és itt 10:00-kor már a másik programot gépelését folytatod:
ile(true) {
Azért gondoltam hogy fejbe már nem kellene betölteni. -
btraven
őstag
Ti is úgy vagytok vele ha programozni kell egy nagyobb lélegzetű alrendszert akkor be kell tölteni a fejetekbe a kódot?
Úgy értem nagyjából át kell látni hogy mi merre?
Vagy ez felesleges? -
btraven
őstag
Nekem úgy alakult az életem hogy eleinte mindig olyan ügyfeleim voltak akik tudták hogy mit akarnak. Én meg futószalagon szállítottam a hibátlan, jól működő rendszereket.
Most hogy saját hobbi projektet csinálok és nem tudom hogy mit akarok és állandóan átírok mindig mindent, az egész egy nagy bug halmaz.
-
btraven
őstag
válasz
MostaPista #15867 üzenetére
Igen, én játékprogramokkal vagyok így. Kismillió van a neten de egyik sem tetszik. Aztán neki ülök írni egyet. Olyan egyszerűnek tűnik. Vannak országok, vannak hadseregek, csatáznak egymással, kész.
Aztán pár év programozás után megállapítottam, hmmmm, mégse olyan egyszerű. Mert az AI még mindig nem a legoptimálisabban vezényli le a csatában a seregét.Ráadásul a programozás egyre nehezedik. Már kommentet se lehet írni. Múltkor órákig néztem valamit mire megértettem hogy azért van nyakatekerten mert a renderelés hatékonysága miatt úgy kell. Ha írhatam volna egy kommentet akkor jobb lett volna.
-
btraven
őstag
Program: Crashes
Programmer: MehProgram: Works perfectly fine
Programmer: That's suspicious -
btraven
őstag
Sok dolgot tanultam a clean code-os fickó könyvéből. Sok mindenben engem igazolt. Csak már egy kicsit későn.
Én jó sok mindenbe belebuktam. Például az egyszerre több projektben dolgozásba.
Példa: 10 projekten dolgozik az ember. 1 projektben a minimum elvárt munkaidő: napi 24 óra.
Na most ha 240 óra helyett csak 24 órát (sajnos max ennyi van 1 napban) dolgozol akkor nagyon rossz munkaerő vagy. Egy nap 216 órát lógni az botrányos.De azért az is tanulságos hogy felhagyott az alkalmazott munkakörrel. Tanácsadó consultant lett miután rájött hogy milyen egy lelketlen hajcsár lett belőle. Ja kérem így könnyű. Kívülről tanácsokat osztogatni nem pedig a taposómalomban izzadni.
-
btraven
őstag
Valaki tudja hogy lehet adózni ha mondjuk az itch.io-n eladok egy programot vásárlóknak?
Mindenképpen KATA vagy egyéb vállalkozás kell hozzá?
Nincs egyszerűbb, egyéb jövedelem vagy önálló tevékenység? -
btraven
őstag
[link] The art of code
Milyen művészet?
Ez nem művészet hanem iparosmunka. -
btraven
őstag
Milyen számítástechnikai eszköz írta ki a szöveget úgy hogy egyenként a karaktereket egymás után? Volt ilyen képernyő? Mert olyan nagygépes terminált láttam ahol a képernyő helyett printer volt a billentyűzet mellett.
Most játszottam egy játékkal amiben így íródik ki minden szöveg. Valami elképesztően idegesítő. De mintha filmekben is lehetne ilyet látni.
[link] -
btraven
őstag
Miért jeleníti meg a képernyőn az összes adatbázisban tárolt adatot keresés közben a számítógép?
Úgy gyorsabb mintha csak magában az adatbázisban keresne?
Ezt már a sokadik kémfilmben látom. -
btraven
őstag
Tud valaki olyan ingyenes CSV szerkesztőt ami tudja
1. az első sor=header-t
2. a sort lehet külön dialógon vagy akárhogy szerkeszteni ilyen formában:
header1: xxx
header2: yyyezt a CSVed tudja, de az meg a fejlécet nem tudja
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- iPhone SE2 64GB fekete, gyönyörű újszerű állapotban, 3db van, 85% 92% és 100% akkuval
- iPhone SE2 64GB 82% piros, saját dobozzal
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 12 128GB, fekete vagy fehér színben, újszerű állapotban
- iPhone 12 128GB, fekete és fehér színben, több db
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest