Új hozzászólás Aktív témák
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Szeretnék egy illetővel beszélni, aki jártas a Schneider-féle MODBUS kommunkációban. Korábban már volt ilyen, sajnos akkor nem jutottam eredményre. Előre is köszönöm. Üdv.: Joe
-
simi00108
újonc
Sziasztok!
Örülök hogy működik ez az oldal, több problémámra találtam már itt megoldást.
Ezúton szeretném a segítségét kérni valakinek aki jártas a Proface touch panelek programozásában.
A kérdésem: adott egy SP-3710A touch panel, amin winxp fut. Adott továbbá a PC-n a GP-Pro Ex 4.08 szoftver.
Mi kell ahhoz hogy a PC-n megszerkesztett projektet áttöltsem és futtassam a panelon?
(PC, Panel ill. kommunikáció oldalról is érdekelne.)
Köszi -
Gaben92
őstag
válasz
ZetorGumi #8444 üzenetére
Most elbizonytalanítottál.
Tegyük fel FX 12-ben kizárólag "CX DX 11" van.
Szóval:CX DX 10
DOU FX 12
|--> CX DX 11
<----------- BEU
L DD 109
T DD 111
Az utolsó két sor akkor DX 10-et vagy 11-et fog használni?
Nekem az tűnne logikusnak, hogy DX 10-et használ továbbra is de az S5-öt tényleg nem vágom annyira... -
-
Gaben92
őstag
Sziasztok,
Egy kis segítségre lenne szükségem S5 CPU 928B-vel kapcsolatban.
Az alapkoncepció az, hogy van 5 DX block (DX10-15), mindegyikben pont ugyanaz az adat.A kód sallang nélkül:
CX DX 10
...
DOU FX 12
...
L DD 109
T DD 111FX 12 hozzáfér mind az 5 DX blokkhoz, mikor vége a blokknak akkor az utolsó command mindig transfer DX 11-15 valamelyikébe.
A kérdésem az lenne, hogy az FX 12 call után az L és a T melyik DX-re hivatkozik? DX 10-re ami meg lett nyitva a blokk elején, vagy pedig arra a DX-re amihez a kód legutoljára hozzáfért, jelen esetben DX 11-14 valamelyike FX 12-n belül.
Előre is köszönöm!
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
TIA Portal V15-ben van egy HMI (KTP700).
Alarmview esetén, hogy tudom kikapcsolni, hogy NE legyen kijelölve az első sor?
Függőleges görgetés az van, de kiválasztó funkció nem kell nekem, mert így más a színe a kiválasztott sornak.Köszönöm!
-
spkkill
tag
Szia!
A végzáró a sor végén, a tápfeszültség és a Profinet Device Name rendben van? -
molntomi
csendes tag
Sziasztok,
a következő hibával találkoztam, hátha van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond.
Van egy S7-300 CPU és 2 db ET200S modul, a kommunikáció profineten megy, van bent még 1-2 scalance is.Típusok:
PLC: CPU 315-2 PN/DP | 6ES7 315-2EH14-0AB0
Et200S: IM151-3PN | 6ES7 151-3AA23-0AB0Az egyik ET200S modullal van probléma, mégpedig, hogy a HW configban azt látom, hogy egy modult se ismer fel, önmagát se?! 42 modul van mögötte még.
Error-ban van a többi pedig nem látható, a 0 sloton nem lát semmit, ami saját maga lenne.LED-ek:
- A CPU futásban van és SF led világít, illetve a I/O access error, writing/reading-re panaszkodik, a BF viszont nem világít, ha áramtalanítom az ET200s modult, akkor már világít pirosan, ebből azt gondolnám, hogy a kettejük kapcsolata megfelelő, nem Bus hiba lehet.
- Et200S, itt már változatosabb a LEDek állapota, gondolom jelezné, hogy mi a hiba.
3X lassan villog az SF - BF, majd 1 BF utána, 3X gyors SF-BF, 2 SF, 1BF. (Manualban erre vonatkozó rész nem volt).Semmilyen hardware / software módosítás nem történt rajta.
Elvégzett akciók:
- ET200S modul csere (verzió is egyezik)
- Utána lévő modul csere (PM-E modul)
- Ethernet kábel csere (ET200S - Scalance között)
- Modulokat átmozgattam, ki-be pattint
- Hátlap csere
egyik se hozott sikert sajnos, pedig én a modulra gyanakodtam, hogy hibás.Érdekesség még, hogy csak a modult +1 kártyát raktam fel a hálózatra, akkor sima SF hiba volt, gondolom eltért a HW configtól.
A modulban van egy Microcard, de nem kellene befolyásolnia ennek a működését.
Előre is köszi, ha van ötletetek mit lehetne még kipróbálni.
-
GabN73
addikt
Köszönöm a válaszokat, egyelőre nagyon kedzetleges az elgondolás, de nézegetem az ajánlott dolgokat
-
Szirty
őstag
válasz
spkkill #8433 üzenetére
Szia!
Talán nem ment át amit leírtam: "tisztán logikai összefüggésekhez".
Mindent arra kell (érdemes) használni amire való. A LAD/FBD nem hatékony számolgatásokhoz, adatkezeléshez.
Az STL meg logikai összefüggések programozásához.Hanem így:
L PIW 256
ITD
DTR
L 1.223400e+000
/R
RND
T #Out -
spkkill
tag
Igen sokszor egyszerűbb. A régi motorosok a LAD/FBD/STL..... sorrendet preferálják, ezt már megfigyeltem. Nemrég volt egy jelkapcsolatos munka ahol a kolléga LAD-ban dolgozott.
Egy egy karaktertömbből kellett DINT -et konvertálnia, ugyanígy nekem is.
Nála egy rakás blokkból volt összerakva, nálam ez 4 sorban elfért SCL-ben.
Szerintem elgondolkodtató. -
Szirty
őstag
A tisztán logikai összefüggésekhez a LAD/FBD a leghatékonyabb.
-
ZetorGumi
addikt
Szia.
Ez csak attól függ, hogy mihez van kedved.
Én a Siemens S7/TIA vonalat ajánlom, iparban nagyon sok helyen használják, és aránylag sok doksi fent van az interneten hozzá.
Ahhoz, hogy gyakorolj, elég egy TIA portal, PLCSIM, illetve egy FactoryIO. Ezzel már egész jól el lehet indulni. -
GabN73
addikt
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy merre érdemes elindulni PLC tanulás terén teljesen a nulláról?
Illetve néhány alap, kedvcsináló kezdő tutorialt tudnátok ajánlani? -
PSTi_98
friss újonc
Szia!
Igen, én voltam aki GYK-n is kérdezett, csak később rájöttem, hogy itt fórumon kellett volna, mivel itt mégis több szakember van, mint GYK-n.Úgyhogy köszönöm a választ mindkét helyen!
Azóta ki tudtam próbálni a gyakorlatban is a vészkörös rendszert. A PLC-től függetlenül van megvalósítva biztonsági relével, ahogyan leírtad. Így már érthető az egész! -
Szirty
őstag
-
PSTi_98
friss újonc
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni a vészkör értelmezésében. Új vagyok a témában!
Addig érthető, hogy ameddig a vészkör aktív ("1"), addig fut a folyamat a PLC-n, miánst megszakad ("0") leáll minden. Bontó kapcsolókból áll össze a vészkör.A kérdésem az lenne, hogy a PLC programban a vészkör "hiba" jelét hogyan lehetne nyugtázni? Azt szeretnénk elérni, hogy mielőtt/amikor az adott gépet újraindítják nyugtázni kelljen a vészkör hibát, ezzel mondván azt, hogy már minden rendben.
Elnézést az amatőr kérdésért, de sajnos még nem volt dolgom vészkörös rendszerrel.Előre is köszönöm a válaszokat!
(Siemens S7 1200)
-
byte-by
tag
válasz
autrcsab #8420 üzenetére
halo
ez érdekes, a szokásos kínai gyártástechnika.
ez a "PLC" nem más, mint a mitsubishi FX széria belseje.
a leírások szerint még a fejlesztő környezet is ugyan az, a gx-developer.több módon szoktak általában hozzájutni kereskedelmi mennyiségben, lenyúlhatnak egész sarzsokat, vagy a tesztelésen nem 100 százalékos alkatrészeket újrahasznosítják.
mivel Kínában sok mindent gyártanak, tesznek rá egy burkolatot és mehet a piacra.
Sőt , ha van üzleti kapcsolatod, vehetsz csak alaplapot, persze nagy tételben, és te is beleteheted egy saját házba, majd eladhatod.
a Mitsubushi természetesen garantálja és supportálja, a terméke megbízható és biztonságos működését, de erre ilyen garancia nincs.ezért , ahogy már írták, erősen nem javasolt ipari környezetben felhasználni.
illetve olyan otthoni vezérléseket sem érdemes vele végeztetni, amely helytelen működés esetén életveszélyt okozhat. pl. collector és/vagy forróvíz vezérlés.
persze ki ahogy gondolja.de világítás-kapu-kapcsolók-redőnyök és egyéb okosházhoz köthető feladatok és/vagy otthoni kisebb-nagyobb nem kritikus vezérlésekre megfelel.
Az áruk mindenképp biztosítja a helyüket ebben a szegmensben, ha elromlik veszel egy másikat, nem pénz.
nyilván nagyjából ugyanazt tudja, mint amiből létrehozták, csak nincs rá garancia, hogy mindig és minden körülmények között megbízhatóan. -
autrcsab
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata az ilyen vagy ehhez hasonló PLC-k használatáról?https://www.aliexpress.com/item/32843165911.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.77f7678cs7GjDF&algo_pvid=14ba6127-a0b8-4928-bad6-d14a57ff22ed&algo_expid=14ba6127-a0b8-4928-bad6-d14a57ff22ed-0&btsid=0bb0623316144985791641908e6452&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
-
Szirty
őstag
válasz
Tomika86 #8412 üzenetére
Szia!
Ha szimbolikus címzésmódot használsz akkor átcímzi.
A project fa Blocks elemén jobb katt, menüből Object Properties... kiválaszt.A megjelenő ablakban válts az Address priority: fülre és kapcsold be a szimbolikus programozás módot:
Ezután ha címet módosítasz (ha a jobb alsót kapcsoltad be akkor bármilyet) akkor átírja a hivatkozást a program blokkban de sajnos csak akkor ha megnyitod és kimented azt a blokkot. Ilyenkor szól is:
Szerintem próbáld ki egy üres próba projecten és PLCSIM-ben esetleg mielőtt ezzel kapcsolatban újabb kérdést teszel fel, mert én spec. nem használom a szimbolikus módot
-
Szirty
őstag
válasz
BDominik2001 #8411 üzenetére
-
DasBoot
aktív tag
válasz
Jó szerencsét! Összeszedtem pár dolgot, amit szívesen elküldök. Üdv.: Joe
-
spkkill
tag
válasz
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Step 7 5.6-ban ha egy DB-t módosítok akkor eltolódnak a címek, ezt meg tudom valahogyan csinálni, hogy a szimbólumok alapján átcímezze a változókat ahol használva vannak?
Köszönöm -
BDominik2001
újonc
Sziasztok!
Automatikai technikusnak készülő tanuló vagyok. Az iskolánkban jelenleg kétféle PLC-vel tanulunk, Siemens S7-1200 és Omron CP1E. Az Omron CX-P programját elég jól tudom használni, de a Siemens-nél a TIA portal-al nehezen megy a programozás...
Valakinek esetleg van bármi nemű oktató anyaga amiből egyszerűen megtudnám érteni a programot? Esetleg tippek a TIA-n való program írásához?Előre is köszönöm!
-
Tecikod190
friss újonc
Sziasztok!
Szeretnék munkahelyet váltani, és olyan kérdésem lenne, hogy mennyi az elvárt tudás egy junior plc programozónál?
Jelenleg 2 éve vagyok a mostani cégnél, nem tudom, hogy mire lenne elég a tudásom, mire nem.. (egyedi gépgyártás, siemens plckkel foglalkoztam, illetve sick/keyence/cognex kamerákkal,egyéb okos eszközök programozásával, amiket gépeket rám bíztak azoknak nagy részét letudtam programozni egyedül, 1-2 helyen kellett segítséget kérnem.. diplomám nincsen, elektromos ismereteim vannak)
Budapest/Győr környékén keresek új munkahelyet, szerintetek mekkora az a bér, amit elkérhetnék? -
crucified
tag
Szia, írtam privátban. Köszönettel
-
Teuton999
csendes tag
OFF:
Sziasztok!
Láttam, hogy többen is foglalkoztok PLC programozással vállalkozóként. Jómagam is dolgoztam több PLC gyártóval (Allen Bradley, Siemens, Omron, stb) célgép építős projektek keretein belül. Mostanában főleg robotprogramozással foglalkozom (Fanuc, ABB, Yaskawa, stb). Több robotcellát programoztam már a nulláról. Ha valakinek szüksége lenne ilyen téren segítségre, akkor keressetek bátran privátban. Köszi, hogy elolvastad.
ON. -
DasBoot
aktív tag
válasz
spkkill #8404 üzenetére
Sajnos fejből nem tudom pontosan, és lefényképezni sem tudom, de azt, amit az imént leírtam és a verziószámra hivatkozik. v13-ban van írva, de talán említ v12-öt is. v12-vel próbálva valamiféle általánost, v13 SP1-ben, hogy nem egyezik a verziószám, v13 SP2-vel még nem próbáltam.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Mostanában többször találkozok a TIA portal-on keresztül egy S-7 1200 1212 DC/DC/DC tipusú plc-vel. Az aktuáils gondom, hogy hogyan tudom CSAK letölteni a benne lévő programot, ami v13-ban íródott? A program blocks-ban látom on line-ban, monitoring on/off nem aktív, de a nagyobbik baj, hogy nem hajlandó felölteni a pc-re, az on line és az off line közötti különbségekre hivatkozva. Igen, a Compare mutatja a narancs-kék félköröket. Hogyan tudnám megoldani, szeretnék ehhez irányadást kapni. Köszönettel: Joe
-
joci9
tag
Szasza!
Bő óradíjjal és óraszámmal mondok kissé drágábbat vagy csak egy jó nagy számot. De ez tartalmazza a gondozást egy darabig, a rugalmasságot, a jó minőséget. és az esetleges plusz munkát is, ami közben derül ki. Így a végén mindenki boldog, és nem kell utólag kérni (az szerintem rosszul veszi ki magát). Általában a vállalkozónak kell kitalálni a feladat jó részét. Ha meg ügyes voltam többet nyerek :-)
ü
J
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060 (ELKELT)
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest