Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Szirty #4868 üzenetére

    Köszönjük az infókat, így kicsit világosabb! Egyébként kisebb PLC-k esetén (pl. Schneider Twido) is előfordult már, hogy a létrában bevitt rung egyszer csak utasításlistává változott, de csak az az egy - ennél a PLC-nél a rung-ok hossza a szerkesztőben maximum 7 sor lehet. Ehhez pedig vissza sem kellett olvasni a PLC-t, már szerkesztéskor olyan lett. Maga a projektfájl (.twd) mellesleg egy xml-formátumú szöveg, az láthatóan utasításlistát tárol, amit csak a programszerkesztő alakít létrává.
    "Épp ezért nem szabad soha senkitől olyan gépet, berendezést, gyártósort vásárolni amihez nem adják mellékelve a teljes aktuális forrás anyagot kommentekkel, mindennel együtt."
    Ezzel mélységesen egyetértek. A gond akkor van, amikor az ember egy csomó olyan, PLC vezérelte gépet 'örököl', amelyekhez sosem volt meg a gyári program, plusz terminálokat, amelyekhez szintén nincs semmi. Átadáskor egyszerűen tojtak az egészre. Funkcióteszt, FAT-SAT, mérési jegyzőkönyvek meg a vegyiparban szokásos összes bisz-basz az legyen (a gyakorlatban ez ugye egy köteg dossziét jelent), de hogy a program vagy egyéb projekt-állomány is ott legyen, az véletlenül sem jutott eszébe senkinek sem. A közelmúltban egy komplett gépünk vezérlését alakította át egy cég úgy, hogy az eredeti program nem volt meg hozzá, csak amit az S7-300-as PLC-ből ki tudtunk szedni. Mondjuk a terminál (Profibus DP kommunikációval) projektje az éppen megvolt, az biztosan sokat segített a változók azonosításában, de így is sok millióba került az átalakítás. A kész programban van olyan programrész (komplett FC-k), amelyhez látszólag nem kellett nyúlni, régi a módosítási dátuma, nincs benne komment, és a szimbólumok is csak részlegesek, de a teljes program nagy része kommentezett. Sajnos néha hajmeresztő dolgokra kényszerülünk a működőképesség fenntartásához egy-egy alkatrész vagy HMI cseréjekor, apróbb módosítási igényeknél. Gondolom, ezzel nem vagyunk egyedül.

Új hozzászólás Aktív témák