Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- RAM topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nyáron jön az AOC új, legfeljebb 720 Hz-es monitora
- Apple MacBook
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
optimalizálás szempontjából az UE5 nem feltétlen rossz... csak úgy kellene használni mind az UE4 és UE3 motorokat (megoldások szempontjából) ... de sokan a build-in technológiákat használják és pont ezen "egyszerűbb a fejlesztőnek" (mert gyorsabb megcsinálni a skálázást, és fény-árnyék hatásokat) lehetőségek teszik teljesítményigényessé a játékot. Lényegében így napokat/heteket lehet spórolni egy-egy helyszín elkészítésével.. cserébe olyan gpu kell ami tud bizonyos képességeket (mesh shader, Ray tracing).. de mivel ezen "optimalizációk" részben futás időben történnek, és a fény-árnyék számítások lényegesen számítás igényesebbek (mint a beégetett hatások), így igen erős teljesítmény igény keletkezik hardver szempontjából.
és hogy mégse készül el gyorsabban egy játék? mert sok esetben komplexebbek a modern játékok mint a régiek (na meg nemrég rengeteg fejlesztőt kiraktak valamennyi stúdiónál mert "nem kell annyi"->profit maximalizálás).
Amit elrontanak viszont sok játéknál a skálázódás szintje és nagyon erősen leromlik a minőség és alig nő a teljesítmény a legkisebb beállításokon is.
De lényegében ha akarnák az UE5-el is simán lehetne a régi technikákat használni és akkor azonos lenne a gépigény mint ha korábbi UE motorral készült volna a játék. -
Porcica
csendes tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Én is pont néztem azt a procit, de valahogy a játékok egyre trehányabban vannak kalapálva.
A 60 frame ezzel a 3600 al nem probléma FHDn, még most is, de pont olyan játékkal játszom ahol meg kellene azért a 144.
Egyre rosszabb az optimalizálás.
Ez nem is biztos fog változni... sőt. UE5.
Valószínű most pangás miatt talán jobban figyelnek erre, mert hát a régi rendszeres vásárlók is fontosak az eladásoknál.
Én pl 144 re célzom csak X3D lehet a befutó erősen.
Vagy hagyom az egészet a francba.AM5 öt pont aki nem tud értelmes áron venni, lehet skip az egész aztán 2030 környékén teljes upgrade.
Csak kérdés mi lesz itt évek múlva....nagy-?- -
DraXoN
addikt
válasz
Baltazár123
üzenetére
hát ha így folytatódik a következő gépünk a felhőben lesz akár akarjuk, akár nem ....
-
Baltazár123
őstag
Most volt/van megint 55e ért 5700x ÁK-n, behúztam azt. Igazából tudom, hogy sok értelme nincs, de egyszerűen mindig feljött a gondolataimban, nem voltam képes elengedni ezt a procit, kívánom
Ez most ilyen nem teljesen impulzus vásárlás, mert jó ideje érlelem, de olyan vásárlás, hogy tudom, hogy lehetséges pénzégetés ez valójában és nem fogom kihasználni teljesen 
Kínából nem szívesen rendelnék procit, annak a gariztatása kemény lehet, azt elengedtem, meg mondjuk addig vártam, hogy a kuponok is elfogytak.
Nem tudom, ugye lehet, hogy érdemesebb lett volna kivárni a ram para végét és AM6-ra átugrani egyből vagy xbox-ra, de nem ezen fog múlni, meg tudom, hogy olyan vagyok, hogy ez sokáig zavart volna, ha nem veszem meg ezt a procit vagy az 5500x3d-t, de az utóbbit a kínai beszerzés miatt elengedtem. Ha jó lesz az xbox megveszem mindenképpen, nem ezen az 50e forinton fog múlni. Részemről így zárul a mostani rampara, van/lesz egy nekem bőven erős fő gépem RTX 5060-al és van egy korrekt tartalék gépem rx6600-al, full hd-ra ez elég.
Átlag 5-7 évente cseréltem eddig konfigot és a következő lépés így 2031-33-ban lesz esedékes nekem, addig ezek engem full hd játékban kiszolgálnak. Az egyéb dolgokhoz meg most feleslegesen erősnek tűnik ez a proci is, de ez még változhat idővel.
-
-
az e-core vs p-core valami ilyesmi menten szuletett: p-core a maximalis teljesitmenyert, e-core az energia-hatekonysagert es a 'felhos' skalazodasert. egy e-core is ma mar jelentos teljesitmeny tud, messze nem atom. es harom foglal kb ugyanannyi helyet, mint egy p-core.
a csempezes-t szerverprocesszor szinten azert meg nem olyan durvan toljak (egyelore?) negy baaaazinagy csempe van a legnagyobb magszam eseten. -
nexplo
őstag
Sok esetben egy tv már van otthon. Csak egy használt konzol kell hozzá és kész. Na de nehogy úgy tűnjön mintha konzolos lennék. Csak lassan megfontolandó lehet ha így haladunk. Laptopot csak azért írtam mert az kompakt és nem kell hozzá plussz monitor stb, egy példa volt.
-
KROK640
nagyúr
Jó, hát meglestem, azt látom, hogy nem rossz kis masina (Most épp: 14900K , ASUS ROG Maximus Formula, 64GB Corsair DOMINATOR Platinum DDR5, SAMU 970 EVO PLUS M2,NV RTX 4080 SUPER) de azért egy átlag user nem mászkál ilyen gépekkel.
Ott az asztali gép árából ha eladod nehezen jön ki egy nagy TV, konzol, kontrollerek, gamepassok plusz egy laptop (miért laptop? netezni ugyanúgy lehet asztalin is és olcsóbb).
-
DraXoN
addikt
válasz
Baltazár123
üzenetére
nem tudom, hogy sikerült 65-re levinned a 5500X3D-t Alin, de nekem 70 környékéig sikerült csak... ami még mindig jó ár, de olcsóbban van akkor már 5700X .. annyival nem fogyaszt az többet (szerintem).. de amit mondani akartam, a kuponokkal sietni kell, véges szokott lenni a mennyiségük, nem teljes akció időtartam alatt vannak (időről-időre elfogynak... azt vagy lesz pár nap múlva újabb adag belőlük, vagy nem.. bár valószínű ez is ilyen "ne halogasd" marketing taktika).
félrerakni gép alkatrészeket meg ... hát.. na igen én is van egy X99 gép amit félrerakok "tartaléknak jó az" okból (szerintem bőven használható még manapság is, főleg a félrerakott 2696v3 cpus darab ami all-core 3,8Ghz-et tud tuningolva.. pont jobbik CPU, mert -0.1V undercore feszültéggel megy annyit játékok alatt, AVX utasítás készletű terheléskor "csak" 3,3-3,4Ghz all-core, de 18 magon az se rossz teljesítmény... kb kicsit egy 12600K felett van cinebench R23ban.. ha azt nézzük az egy 12-13 éves CPU ... akkor nem rossz az)..
talán ha 50 ezer körül eltudnám adni... inkább megtartom.szerk.:
közben találtam olyan eladót aki 75eFt körül adja szállítással az 5500X3D-t, és abból jön le a 9900Ft-os kupon ... fura, hiába a növekvő ársorrend így is eléggé a lista közepére rakta (ok nélkül? ... valószínű a többi bolt reklám miatt előrébb van sorolva ... ennyit az ársorrendről) -
nexplo
őstag
Nálam biztosan nem kerülöd jobban a konzolt hidd el. Csak lassan alternatíva lesz, mert a gépemben a memória lassna egy használt autó ára és eladva a masinát lenne opció hogy néha néha tudjak valamit játszani. Netezni pedig egy alap laptop is kb elég lenne. És ugye a végén maradna egy rakás pénzmennyiség
-
nexplo
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Tudom és sokan így látják mint te. De alapvetően a tömegek kiszolgálására mentek rá üzleti szempontból. Legyen elérhető a gép. Most nem ez megy nem ez a fő priorítás. És tudom most is fejlesztenek gépet, még ha lassabban vagy kissebb lépcsőben de mindenképpen a fejlődést megakasztja ez a fajta üzleti borzalom ami történik mostanság. Arról nem is beszélve hogy jelen állás szerint a pár éves géped ára nem le hanem felfele megy. Ilyen sem volt régen sosem
-
Baltazár123
őstag
Ha nem kerül sokba, akkor tényleg érdemes egy tartalék gépet összerakni. Főleg, ha az ember hosszabb időre berendezkedik a mostani konfiggal.
A DDR4 ramok még annyira talán nem elviselhetetlen drágák, 16gb-ot lehet bele venni. 512gb-os Nvme is van 20e körül, ami szűkös, de elég lehet pár évre, aztán talán lesz idő, amikor lehet értelmes áron venni mellé. Ha a fő gép besz.rik, akkor elméletben menthető belőle több minden, szóval lehet, hogy így is túlbiztosítás ez. A tápot is mondogatják, hogy drágulni fog, bár nem tudom, hogy ez megint valós riogatás vagy csak üzleti trükk. Azzal meg az a baj, hogy ok, veszek egy 850-es tápot, hátha kell majd alapon, aztán ugyanúgy öregszik. Itt csak találgatni lehet, vagy bejön vagy nem.
Egyébként most kuponozás van Alin március 26-ig, pl egy 5500X3D levihető kb 65e-re. Még nem próbáltam a kupont, csak elméletben kb ez a vége, ha működik a kupon.
Azt még meg lehet fontolni szerintem. Néztem teszteket és lényegesen kevesebb fogyasztás mellett hozza játékokban az 5700x teljesítményét. Munka célra van egy k11 minipc-m, abban van b.szó processzor, ha kéne, de őszintén nem tudom most elképzelni mire nem lenne elég az 5500x3d nekem. -
Baryka007
addikt
Mikor lesz hiány az RGB világításból is az AI miatt?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
bazsi83vp
üzenetére
"Csak épp egy alsópolcos "procibélből" több fér rá egy waferre, mint egy csúcs kivitelből. A nagy gyorsítótárak eszik az anyagot, mint állat. "
régen ez valóban ígylehetett, de most, hogy az Intel is elkezd "csempézni" , kétlem, hogy többféle designt fognak tervezni. Talán kettőt oszt jólvan.
-
wutuka
aktív tag
A PC piac már a Pisai ferde torony állapotban van. Innen már tényleg egy lépés, és bedől minden. De a romok eltakarítása után lehet építkezni, ami megint egy jó lehetőség az árak, hiány stb. fokozására. Mocskosul a kifosztásra mennek rá, mintha nem is lenne távlati jövő. Lehet nincs is? De akkor minek ez az irány?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Carlos Padre
üzenetére
A Windows 11 kb ugyanaz mint a 10, nincs hatalmas különbség, lényegében ugyanaz.
Van a Windows, az utána következő szám meg az adott verzió. Lásd Firefox 147, 148 stb.
-
narumon
őstag
IT-ben dolgozom, már 1 hónapja elkezdődött. Nincs áru, ami van az horror áron. A gyártól napi árazást vezettek be és az ajánlatokat sem tartják. Megrendelt szervert mondanak vissza azzal, hogy nem tudnak szállítani

-
DraXoN
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
kinézem belőlük ezt az előfizetéses windows dolgot ... régebben is voltak erre pletykák, de az AI-miatt lehet tényleg meglépik (ha már az OneDrive nem jött be tömegesen nekik).. az AI-ra meg kell a pénz mert erősen deficites. Ha az bedől eléggé sok cég eltűnhet a piacról (pl. Oracle, de MS is úgy beleásta magát, hogy úgy járhat mint az IBM a 90-es években ha nem tudja a legalább a beleölt pénzének egy részét visszaszedni az AI-ból)
-
DraXoN
addikt
én hallottam most olyat (lehet csak pletyka), hogy a windows 12 kizárólag előfizetéses változatban létezik majd a beépített AI funkciók sokasága miatt... ez melett lesz egy felhő változata ami akár TV-ken is tud futni (kb. mint az Xbox live.. interneten keresztül steamingelve)..
elvileg augusztus/szeptember környékén érkezik idén (legalábbis akkorra várják) -
jack982
senior tag
na, akkor ideje feldobni a cpu-mat HA-ra.
intel p4 s478 3ghz
irányár: 700.000 ft (hűtő nélkül)

-
aujjobba
addikt
"Intel GVT-g" a megoldas (virtual gpu), bar azt hiszem csak gen10-ig mukodott, a g4930 gen9 volt.
kis leiras -
Porcica
csendes tag
'* Azért abban biztos vagyok, hogy a konzolok szabványossá váló hardverkiépítése, és a 4-5 évenkénti generáció váltás nagyban lassította a PC-k elavulási idejét azáltal, hogy gyakorlatilag mintegy kordában tartotta a játékok gépigényét. Ezért tulajdonképpen elég konzolgeneráció váltáskor gépet cserélni.
SŐT!! ha valaki nagyon erős CPU-t vesz, akkor ilyen helyzetben elegendő kis extra RAM meg egy újabb VGA, és a gép máris játék kész.'Ezt annyiban cáfolnám, hogy azért játékok erősen válogátják. Sajnos!
Most ha szeretne valaki a víz felszínén evezni a többi kompetitív játékossal, vagy legalábbis tartani szeretné a versenyt egy olyan jellegben, ami nem a full casual. Akkor bizony dettó kell gép. Shooterekre.
És sajnos ott vannak MOST már a streamerek is, akik a top kategóriában veszik le a szeletet, tehát nekik kb farzsebben van az a gép, ami egy halandónak nem lesz SOHA.
Na meg idő.Most a Highguard amúgy mutatott sokmindent, de többek között rengeteg streamer volt online 24/7, fizetett streamerek többek között, és azoknak a megmaradt kb 650playerből ha tippelnék 95%-nak volt 5080 vagy 90 a gépében, hogy ne 100framen fusson a játék. Konzolon is volt a játék btw.
De említhetném annó a Quake Champions-t PC only címként, ami egy hulladék a mai napig. Annó minden top játékos gépét 2018-19 ben meg lehetett nézni... na igen.
Szóval igen, a konzolok bár jobban lassítanák, néhol sajnos nem jön ki az a generációs váltás.
Illetve az alapvető problémák mint aa, cronus amúgy a konzolok miatt jöttek ki a játékokban, ami kompetitív szinten is meh kategória, pluszban a hardver fölényre már PC n is alap.
De ez már csak mellékes, hab a tortán. -
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
'97-ben havernél kezdtem Pentium 166-al. Mai napig emlékszem, hogy Pentium 166, 16MB RAM, valami 2MB-os S3 Virge, 1.7GB-os HDDje volt.
Mikor '99 elején vettem a saját gépemet, akkor Celeron 366, 64MB RAM, 4MB-os S3 Trio 3D/2X, 3.2GB HDD ... úgy voltam vele, na mennyivel sokkal jobb gépem lett mint havernak, nem is olyan nagyon drágán. Mire átmentem haverhoz eldicsekedni. épp mutathatta is az új gépét : Celeron 333, 32MB RAM, Intel 740 8MB, 5.1GB HDD ... Az előzőjét apróért számították be. Nekem meg már se volt olyan eggyértelmen jobb gépem, pláne, hogy a 3D kártyája sokkal jobb volt, míg két hónap múlva nem vettem egy ASUS V3400TNT 16MB-os kártyát. Meg ment még bele kicsi RAM, lett 96MB, akkor azt hittem sokág elég lesz a gép.
Végülis majd 1 évig nem nyúltam hozzá, aztán lett 192MB RAM, 2×20GB HDD, meg Celeron 466 már, meg TNT2. És ez csak az az év volt, de addigra tudtam, hogy a gép sosem lesz kész, és állandóan fejleszteni kell majd. Celeron 466, 192MB RAM, TNT2, 2×20GB HDD is egy éven belül bőven csereérett lett, és jött a köüvetkező...
Iszonyú pénzeket eltudtam költeni rá, még úgyis, hogy a korábbi alkatrészeket elég jó áron eltudtam adni haveroknak. Az Athlon XP volt az első gép amit lecserélésekor nem adtam el, de azért mert kaptam volna érte vagy 5000ft-ot, a heléyette jövő több százezresbe (Phenom 9500, 2GB RAM, HD3870X2, 1TB HDD, Corsair CX400, DVD író, egyedi airbrusholt ház --- ez akkor igen tiszteletet parancsoló gép volt) meg ez csepp lett volna csak a tengerben, inkább megtartottam."1m forintos gépet és 3-4 év alatt 80-100e forintra zuhanna be az ára" --- mert kb így ment. Volt egy haverom aki előremenküléssel védekezett ez ellen. Vett egyszer egy csúcs gépet, és utána 3-6 havonta kötelezen cserélte úgy, hogy az előzőt eladva mindig egy kicsit hozzárakva, és folyamatosan TOP közeli gépe volt, kis (de sokszori) ráfordításokkal.
1997-2004 (ez az időszak van tapasztalva a saját bőrömön) között sajnos tényleg ez volt a helyzet : ha vettél egy relative új felsőkategóriás gépet, akkor is előfordult, hogy az új címek nem mentek maximumon, 1 év múlva már a low-nak is örültél új címekkel, 2 év múlva meg az sem volt meglepő, hogy el sem indulnak rajta az új címek. Ha pedig valaki közepes, netán belépő szintű gépet vett, akkor jobb volt, ha megbarátkozott az azonnali fejlesztés gondolatával, vagy azzal, hogy maximum a 2-3 évvel korábbi termésig válogathat a játékokból.
Az árnyoldala az volt, hogy az ember gyakorlatilag rá volt kényszerítve 1-2 évente egy komplett gépcserére, és iszonyú összegeket kellett a gépre locsolni, különben kiesett az ember a pixisből, egy 3-4 éves PC már olyan volt, mintha nem is lenne géped. (nemrég kiszámoltam, hogy ezekben az időkben éves szinten átlagban több száz ezret öltem a gép(ek)be, ami akkor még erősen másabb összeg volt mint ma. )
A fényes oldala viszont az volt, hogy bármi is kijött és nem ment szépen, tudhattad, hogy egy év múlva olyan géped lesz, amin akár maxon is tolhatod, illetve biztos lehettél benne, hogy jövő ilyenkorra kétszer jobb géped lesz. (csak győzd megfizetni) Volt valódi, kézzel fogható fejlődés és előrehaladás, nem úgy mint a mainstream Intel vonalon 2nd gen és 8th gen között.
2004-re aztán változások jöttek, egyrészt a konzolok lelassították a játékok gépigényeinek fejlődését*, másrészt (ezek már inkább személyes dolgok) az agyonhúzott Athlon XP-m ( 1466@2669MHZ ) erősen overkill volta miatt bőven állta a sarat (erőre még 2009-ben is elment, az SSE2 és a több szál hiánya tette csereéretté), harmadrészt már nem csak a gépre kerestem, egyre több minden máshoz is kellett a pénz, így a gépfejlesztés fokozatosan háttérbe szorult.
De aztán 2010 után érezhetően tovább lassult a fejlődés, manapság egy 4th gen I7 (ami 12 éves!!) még bőven használható, nemhogy netezésre, de egy pár éves VGA-val FHDben még játszani is. A 2000-es évek elején, egy 10 éves gép is egy 386-ost jelentett, aminek akkoriban teljesen nulla gyakorlati értéke volt a mindennapi felhasználók körében. De az első Core2Duo CPU-tól vissza 10 év is, egy Pentium 1-es generáció alsó közepe lett volna.* Azért abban biztos vagyok, hogy a konzolok szabványossá váló hardverkiépítése, és a 4-5 évenkénti generáció váltás nagyban lassította a PC-k elavulási idejét azáltal, hogy gyakorlatilag mintegy kordában tartotta a játékok gépigényét. Ezért tulajdonképpen elég konzolgeneráció váltáskor gépet cserélni.
SŐT!! ha valaki nagyon erős CPU-t vesz, akkor ilyen helyzetben elegendő kis extra RAM meg egy újabb VGA, és a gép máris játék kész.Amúgy igazad van, akkor is szépen terjedt a PC mikor sokkal nagyobb pénznyelő volt, most ami kellemetlen, hogy előre egybe kell kifizetni az árát, nem pedig az van mint régen, hogy egy olcsó belépőt foltozgattál upgradeltél évekig. De ha belegondolunk már az autóknál is inkább ez van.
-
Porcica
csendes tag
Odáig még annyi minden történhet, hogy lehet előrébb leszel azzal, ha a neten kezded el felütni és felkeresni az összes Magyarban elérhető jóst és asztrológust egyenként abból az AM5 konfig árából most.
Felteszed a kérdést 'mi lesz a következő ilyen nagy bumm', tuti majd lesz aki vissza adja a pénzed.
Aztán írsz egy könyvet. Nem vicc.Amilyen ütemben veszik még így is az alkatrészeket, az a vicc.
Dettó ugyan az lesz, mint ami bányászatnál volt, csak most ez a 20év mennyiségű bevétel sem elég amit 3év alatt forgatnak ki, illetve a plusz yacht és 3 ferrari. Az nagyon finom a cégeknek.
Majd lesz megint sírás, hogy xy miatt jaj nem veszik cuccainkat a játékosok.És az is állandó lesz, veszel egy cuccot és fél év múlva a devek már elfelejtenek rá optimalizálni.
Dettó ugyan ott leszünk megint ahol most vagyunk.De addig TE írsz egy könyvet.

Semmin sem lepődöm már meg, ezen a világon nincsen olyan dolog ami még újat tud mutatni.
Max az, ha holnap egy idegen civilizáció szállna le és borítaná ezt a kapitalizmust. -
csibe1
veterán
Kinek mi a terve, ugye.
Nálam marad a PC, már több, mint 20 éve használom; a konzol nem opció.
Bizonyos dolgokat nem lehet konzolon megoldani, másrészt meg nálam játékra az egér+billenytűzet jött be.
Egyszer láttam konzolon RTS-t kontrollerrel játszani, és nem jött be.
Ahogy páran már említették, a gépcsere az elmarad, fejlesztés meg majd apránként.
Tavaly inkább meghajtókat vettem, és még időben amikor nem szálltak el az árak.
Procit meg találok a neten vagy az aprón ha kellene nagyobb.
Az újabb játékokat meg inkább kihagyom, lehet összerakok egy retro konfigot.
Egyre több hülyeséget követelnek meg (TPM chip, boot sector modósítás - állítólag a csalók ellen), az meg nekem nem hiányzik. -
Baltazár123
őstag
Szerintem túlreagálják ezt sokan, a 97-ben vettem egy pentium 166 gépet, ami már akkor se volt a legerősebb, de erős gép volt azért, felső polcos. Egyébként sok mindenre elég lassú és körülményes. mp3 konverzió, 1 cd lemez, kb 3 óra
játékokat vitte, úgy ahogy, de ott is hamar jöttek olyanok, amik röcögtek nagyon.
A gép 150e volt monitorral, de perifériák nélkül, amikor az átlag nettó fizetés meg 50e, nekem szerencsém volt, ennél több volt, de nem is ez a lényeg, hanem hogy nagyon sokáig kellett félrerakjak rá és akkor ezen felül még a perifériák hozzá. Ráadásul nagyon gyorsan elavult és elértéktelenedett. A következő gépem egy P3-as volt és ezt a régi pentium gépet nem is adtam el, mert gombokért minek, rokonnak adtam inkább.Kb mintha manapság az történne, hogy veszel egy 1m forintos gépet és 3-4 év alatt 80-100e forintra zuhanna be az ára. Elég durva idők voltak és mégis veszegették a népek a gépeket, csak mondjuk egy családban volt 1 PC, aztán ismertem olyanokat, ahol kint volt a gépidő a falon, aztán be kellett ikszelni, hogy ki mikor akarja használni, mert előtte állandóan veszekedés volt. Mindenkinek volt egyenlő számú kis színes mágneses pontja és beoszthatta. Amúgy ötletes megoldás volt, de manapság csak röhögnénk ilyenen.
Nem fog a saját pc megszűnni, felesleges ezen aggódni. Ennél sokkal rosszabb ár/érték időkben se szűnt meg, hanem szépen elterjedt. Az igaz viszont, hogy a nagyfokú elterjedéshez kellett a nagyfokú fejlődés is.
-
csibe1
veterán
Most sírjak, mert a csíra gyártók előre eladták a procikat; aztán meg jönnek sajnáltatni magukat?

Egy talicska nagyrépás aprómajom kerüljön közelebbi kapcsolatba mindegyik cég vezetőségnek a sejhajával, naponta többször is.

-
KROK640
nagyúr
Véleményem szerint óriási különbség van a "PC felszámolása" és az egyszerűen nem tovább fejlesztése között.
Egy mai átlag PC bőven erősebb mint egy PS5, így eladni szerintem nem jó ötlet Legfelejebb nem fejleszti az ember, aztán majd mikor nagyon kevás lesz akkor eldönti hogy "PS7"-et vesz, vagy csak beruház egy új gépre. -
nexplo
őstag
Ki hitte volna. Most nagyon meglepődtem. Egyre biztosabban haladunk a pc felszámolása fele. Ilyen árak mellet, 1 vagy nem tudsz, 2 nem akarsz ennyit költeni egy "hobbira". Nem a szívem csücske de lehet egy használt ps5 lassan egész jó befektetésnek tűnik a gépet eladva.
-
KROK640
nagyúr
Pontosan. Tavaly ilyenkkor már a negyedik gépet építettem az ismerősi körben, idén meg még ötlet szinten sem vetődött fel senkiben, hogy új gép kéne.
Aki tavaly megtehette jókor cserélt, időtálló cucca lett, jó ideig nem kell cseérljen. Aki tavaly árézékeny volt kicsit lépett előre, 1-2-3 évig ő is kihúzza. Aki árérzékeny és tavaly sem tudott előrelépni az meg idén pláne nem fog.Átakartam állni idén év elején AM5-re (tavaly nyári terv volt), de lefújtam, és rájöttem, bőven jó még nekem ez a gép (10400F - 2020), legfelejebb mire lemegy ez az egész őrület (2-3 év) majd egy 8-10 éves gépet cserélek le. Addig is van helye a pénznek? VAN HÁT!
-
Baltazár123
őstag
válasz
Godfather
üzenetére
Én majdnem berendeltem egy 5700x-et 2 hete, aztán elengedtem, közben felment a minimum ár 53e-ről 58e-re
Mert átgondoltam és nem kell, full hd-ban játszom, arra elég a mostani proci is, meg minden másra is. A pcx-nél 43e a tálcás 5600, elgondolkodtam rajta, de ugyanaz a történet. Megveszem, ok, de semmit nem nyerek vele valójában, hiába erősebb proci, viszont kiadtam rá ennyi pénzt.Nem könnyű kérdés ez, jó lenne látni, hogy mikor lehet majd újra értelmes áron venni alkatrészeket. Mert egy AM5-6 váltás lenne inkább ésszerű az én esetemben, vagy esetleg az új xbox, talán az új steam gép.
-
bazsi83vp
senior tag
De.. van az a szint, ahol számít. Nekem a 15ms pingből lett 28-32, simán vállalható volt, de akinek alapból gatya a nete és a 40 ms-ből lesz 90+ ms... az már nem vidám.
(általában nem lineárisan nő a válaszidő, ha hosszan utaztatod az adatcsomagot, azért nem 80 lesz.)
Úgyhogy baromira jó is tud lenni a felhő alapú bérelt szerveren futó játék, akár causal CS-re, COD-ra is (ok, itt mindenki pro gamer, el is felejtettem), már ha olyan helyen laksz. -
Godfather
aktív tag
És erre a jó hírre tegnap óta fel is ment néhány processzor ára. Memóriát még nagyjából "jó" árban vettem tavaly novemberben. Reméltem, hogy az alaplappal, procival még nem kell hirtelen kapkodva cselekedni, de lehet, túl sokat vártam. Procit ma berendeltem, biztos, ami biztos.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
amivel nem számoltak, hogy nem feltétlenül muszály minden áron gépet venni. a felhasználok nem cserélnek évente gépeket, mert elvannak pár évet a gépeikkel. Lehet a magsabb árak miatt akár 1-2 évvel hanyagolják is az új gép beszerzését. akár a magán akár a céges beszerzésekben. Pont mint a telefonoknál. tök felesleges évente kicserélni a telefonokat. az emelkedő árak olyan irányban hatnak, hogy a vásárlók racionalizálják az eszköz beszerzéseiket. az amúgy racionálisan felesleges vásárlásokat, amik eltolhatok hanyagolják. és ez persze világosan megjelenik a keresletben. amit egy emelkedő árral még inkább korlátoznak. Aztán csodálkoznak, hogy csökken a kereslet.....
-
Baltazár123
őstag
Ez megint sima piaci manipuláció, semmi más. Drámaian csökken az igény a gépekre, ez igaz a DIY meg a gyártói gépekre is. Nyilván már kezd problémás lenni a cégeknek, mert egy csökkenő keresleti területen nagyon nehéz impozáns üzleti terveket kidolgozni és mutogatni a részvényeseknek, tulajoknak.
Nyilván a megoldás szerintük az, hogy felpumpálják az árakat úgy, hogy csökkentik a termelést valami kamu vagy félkamu indokra hivatkozva. YT-on hallottam, hogy a cégeket megdöbbentette a kereslet ilyen gyors bezuhanása, mert arra számítottak, hogy hát akinek muszáj, az megveszi drágán is. Nem, nem veszi meg, hanem felpörgött a használtpiac, igaz ott sajnos az árak is felzárkóztak, sőt néha már röhejesek, de azért van használtpiac és elég komoly konkurrense most az újnak.
Meg lejjebb adták az igényt a zemberek, nem veszi meg, kivár, olcsóbb gépet vesz.Egy ilyen környezetben kihozni mondjuk az AM6-t, hát érdekes. Meg az intel is kapaszkodna vissza egy olyan gazdasági környezetben, ahol durván csökken az igény az új processzorra. Ha árat emelnek, akkor még jobban csökken az igény, nagyon el kell találniuk az üzleti hangulatot, hogy egy áremelés ne legyen katasztrofális hatású most.
-
Robitrix
senior tag
2021-es CPU-t használok speciel..... ZEN 3-ast.... ami ma is kényelmesen kihajtja QHD-ban a játékokat... sok játékban a 180 Hz-es gaming monitor is értelmet nyer. Azt alkartam kifejezni, hogy semmi féle kényszer nem áll fent gép fejlesztésre ergó nem igen érdekel, hogy a következő 1-2 évben mennyi és milyen CPU-t gyártanak mennyiért...
-
Robitrix
senior tag
válasz
bazsi83vp
üzenetére
Azért wartunder, wot, wows és egyebekben a latency azért nem akkora gond. tankokkal azért ritkán adunk le ezred másodperceken múló kapás lövéseket. Meg mondjuk számol a játék a lövedékeke repülési idejével is a távoldág függvényében. Bagyis egy goyran robógó célpontnak némileg elé is kell löni, hogy eltalálja az ember. Vagyis ha 300-400 méterről rálövök valakire és egyszerre nyitunk nagyjából tűzet ő is el talál engem és én is őt. nem oszt szoroz, hogy valaki 15 mseccel elöbb lő. vagyis nem reflex játék, mint mondjuk egy COD...... Vagyis némi latency belefér felhöben játszva is. eéadésuk mind a wartunder vagy a wot és testvérei se egy túl erőforrás igényes játék. 4 magos CPu-k szépen elviszik. Persze nem a 15 éves CPU azért.
-
Egon
nagyúr
Mondjuk ha esetleg elolvasnád a cikket, az sokat segítene. Hint: AMD-t is érinti (bár Abu szokás szerint gondosan ügyelt rá, hogy a negatív kicsengésű cikkcímet az Inteles cikkhez rakja).
Az pedig, hogy 20 éve AMD-t használsz otthon (ergo a LOLdozer időszakában is AMD-d volt), max a fanboyságod bizonyítéka, ezzel felesleges dicsekedni...
-
Robitrix
senior tag
Mindenkit? ne tulozzunk AMD-t használok nem intelt. ráadásul a következő 2 évben nem is tervezek gép cserét annak ellenére sem, hogy egy AM 4-es ZEN 3 proci van a gépben DDR 4 rammal. Mert jelenleg mindenhez elég a gép teljesitménye játszani QHD-ban 32 GB RAM és 16 GB VRAM társaságában. Így, hogy mennyit miből gyárt az intel nem igen érint.... ráadásul a következő gépem is AMD lesz, ha majd rászánom magamat a cserére. Nagyjából mint 15-20 éve minden otthoni gépem AMD.....
-
-
brabbitz
senior tag
válasz
bazsi83vp
üzenetére
Teljesen igazad lehet, én nem értek hozzá, csak szimplán kivulallokent annyit latok ha tenylegesen nagy processzor hiany lepne fel, akkor az vekonyklienseket is érintené, és szerintem érezhetően.
Utolsó mondataid meg tény, én őszintén már elvagyok a FX-8320/Zen3 buildemmel. -
bazsi83vp
senior tag
Csak épp egy alsópolcos "procibélből" több fér rá egy waferre, mint egy csúcs kivitelből. A nagy gyorsítótárak eszik az anyagot, mint állat.
Így ez is egy megoldás a mennyiségi probléma kezelésére. Ugyanígy nem mindegy, hogy x vagy 2x darab memóriamodul kell 1 memóriára. (1 vagy kétoldalas kivitel)
"és vélhetem azt hogy az erőforrásokat előbb elfogják venni az elobb emlitett Celeronoktól mint a Xeonoktól, vagy High-End CPU-któl.
Véleményem lehet paradox, de szerintem azzal hogy hiány lép )"
Nem tudom, a világ egészét nézve több könyvelő, adminisztrátor, ügyintéző Gizi néni, Jóska bácsi van, mint ahány gamer Pisti. Szerintem.
A Celeronon is futó CS2-t, Dotát játszók tömege csak gamer Pistike, nekik nem mindig van igényük X3D cache-re. -
Már fenem a fogamat itthonra egy 10Gbites helyi hálózatra, de még mindig irreálisan drága lenne a teljes konfig (8 portos switch, 3x legalább 2.5Gbites WiFi router és a gépbe egy 10Gbites hálókártya). Ráadásul nem optikán, hanem Cat6-on. Mindezt (a kábelezésen kívül, mert az már megvan) 100k alatt

-
brabbitz
senior tag
Egy viszonylag öregebb gép is minimális szinten befektetés ma már. Szerintem a vékonyklienses megoldásokkal az a baj hogy ahhoz szintén kell RAM-CPU, na már most ha CPU hiány merül fel, akkor SZERINTEM az alsópolcos Celeronokat is ugyanugy fogja érinteni, és vélhetem azt hogy az erőforrásokat előbb elfogják venni az elobb emlitett Celeronoktól mint a Xeonoktól, vagy High-End CPU-któl.
Véleményem lehet paradox, de szerintem azzal hogy hiány lép fel, egyáltalán nem jelenti azt hogy a vékonykliensek világa jöhet most el. Szerintem inkább a használtpiac, és a régebbi komponensekből álló DIY (Ali-s X99 -es konfigok pl) gépek fognak virágozni.Ez amugy lehet jó olyan értelemből is hogy a fejlesztők valahogy csak rá lesznek kényszerülve hogy optimalizáljanak.
-
Tasunkó
őstag
Igen, szerintem ez áll az egész pc, konzol, játékpiac káosz hátterében hogy a régi gépvásárlós modell teljesen megváltozott. Plusz az igények is tudnak mérséklődni, sokan megelégszenek egy 10-15 éves grafikával, és azzal eljátszanak.
Még a warez vesztesége is megérte, mert pörgette a hardvereladásokat, de ma már nem biztos hogy elegen vannak akik kifizetik az új játékért a hw-t. Az AI-nak is ki fog alakulni hasonló plafonja, ami majd megéri és lehetőleg keveset kell hozzá hw-t bővíteni, és akkor abba a szegmensbe sem tudják eladni. -
KROK640
nagyúr
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Ha mindez 22-25 éve történik akkor azt mondtam volna, hogy 100%-ban igazad van. Csakhogy 2010 után jelentősen lelassult a PC-k elavulási ciklusa, még ha mesterségesen rá is segítenek (lásd Win 11 gépigény).
Míg régen amikor 1-2 éve komplett PC-t kellett cserélned, a 3 éves gép már olyan volt mintha nem is lenne géped annyira elvult volt, nos akkor megértettem volna ezt. Hiszen az van amit írtál. De ma már más a képlet, relative magas bekerülési költség de egy okosan megépített gép simán kiszolgál akár 10 évig is. Ez régen lehetetlen lett volna.
Gondolj bele a Pentium 1 érától a Core 2 Quadig kevesebb idő telt el, mint most a 4th gen és a mai top CPU-k között. A Core 2 Quados időkben már egy korai Pentium 4 is kb használhatatlan volt, míg ma azért egy 4th gen gép nem.Most egy 6 éves gépem van (I5 10400F) egy 5 éve megjelent VGA-val (RTX 3060 12GB) és simán játszok FHDben még tavalyi címekkel is highon.
Ráadásul az emelekdő árak miatt a PC értéke nőhet. Egy haveromnak tavaly raktunk össze Ryzen 9800X3D, 64GB DDR5 RAM, RTX 5070 Ti 16GB, 2TB M2, 8TB HDD gépet, és tavaly tavaszhoz képest fél millió ft-al nőtt a gépe ára! miközben már 1 éve használja.
Pont azt látom, hogy most jobban megéri PC alaktrészekbe és erős PCbe fektetni, mint az elmúlt 30 év során bármikor! -
Egon
nagyúr
Rengeteg olyan hobbi létezik, ami adott időegységre vetítve sokkal drágább mint a PC gaming. Teszem azt síelés stb.
Arról nem is beszélve, hogy csillió játék létezik, ami jó kis időtöltést tesz lehetővé, ugyanakkor nem kell hozzá brutális gép. Persze ezek zömében nem mai darabok, de attól még remekül játszhatók. -
Carlos Padre
veterán
Az a baj, hogy lathatoan erre tart a vilag, egyre kisebb az igeny egy nagy kezdo bekerulesi osszegu, majd gyorsan elavulo es erteket veszto eszkoze, amit folyamatosan fejlesztened kell, vagyn cserelned nehany evente egyre magasabb bekerulesi osszeggel, mikozben egy alacsony havi dijert naprakesz szolgaltatast kaphatsz. Barmennyire is utalom a gondolatat is ennek a disztopianak nem latok mas kifejletet a kozeljovoben.
-
aujjobba
addikt
A gpu passthrough, sr-iov, iommu az intel prociba integralt gpu-val is mennek, szorakoztam ezzel par eve.
AMD kartyanal latszolag minden okes volt, felment VM-be a win10 (linux vm-mel is probaltam), latta a kartyat, driverek felmentek, de amikor opengl session indult volna megadta magat.
Persze nem kizart en konfigoltam felre valamit.nVidia kartyam sose volt.
Egy celeron G4930-at hasznaltam nas-hoz (alsopolcos cpu), mar az abba integralt gpu is elvitt parhuzamban 3-4 hardveres HEVC atkodolast.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Muszáj lesz nekik észbe kapni, mert ha magas a gépigény, akkor sokkal kevesebb eladást tudnak elérni. Ugyanis most drága a gépfejlesztés nagyon, és ez önmagába véve elrettentő lehet a potenciális játékosnak.
-
Ligend
tag
Egyre inkább úgy gondolom, jó ötlet volt Steam Machine (klónt) építeni a régi munkaállomásomból. Igaz, a proci csak 4C/8T, de 3.8GHz, és van mellé 32GB DDR4 memória. Kiegészítve egy RX 7600-zal pont jó 1080p-ben.
-
ricsip
addikt
válasz
Baltazár123
üzenetére
https://youtube.com/@threatinteractive
csávókám egész jól kivesézi a játékokat, mi miért fut olya rohadt szarul atomerőműveken is -
Baltazár123
őstag
A RE requiem játék szerintem már meglehetősen jól optimalizált, de nem vagy szagértője a témának, csak úgy látom, hogy gyengébb konfigon is hasít és nagyon jó skálázható. Brutál konfigon brutál jól néz ki, gyengébb konfigon meg simán csak jól néz ki, de elfut.
A most kijövő Crimson Desert-re is ezt mondják, hogy nagyon jól skálázható és optimalizált lesz. Kíváncsi leszek rá, de ha ez igaz, akkor legalábbis az AAA játékok esetében mintha észbe kaptak volna a fejlesztők. Ha nem optimalizálnak és főleg a skálázhatóság a lényeg, hogy ne 5070ti és felfele legyen a gépigény, ami alatt okádék, hanem valami értelmes, amit esetleg még megengedhet magának a játékos.
-
KROK640
nagyúr
Mégmeg nem is annyira utóbb. Nekem úgy tűnik, hogy az itt a cél, hogy cloud gamingba terelejenek mindenkit, és ez a cirkusz része ennek. Mármost az alaplap és a táp kivételéável minden dárgulva van tavalyhoz képest többé-kevésbé. De ahogy előzőekben írtam : Akkor még tovább fog szolgálni ez a gépem. Hiszen ha sokan mások sem cserélnek a játékok gépigénye sem nőhet drasztikusan, ergo lassabban lesz csereérett a konfig.
Mindenesetre úgy érzem az elmúlt pár évben eléggé célja lett nagy játékosoknak, hogy a DIY PC piacot bedöntsék. -
KROK640
nagyúr
Itt van a jó kis CPU hiány
Bár a piacon még nem tapasztalok semmit, leszámítva azt, hogy a régebbi CPUk is igencsak tartják az árukat.
Ha így folytatódik, akkor a jelenlegi gépem még tovább maradhat mint gondoltam, a játékok gépigénye meg nem nőhet túl nagyot.Összegezve : Jelenleg 6× drágább a DDR5 mint tavaly nyáron, 4-5× drágább a DDR4 mint tavaly nyáron, SSD és HDD hiány van, a VRAM miatt VGA hiány van, bizonyos modellek gyakorlatilag nem kapatóak, a többinek emelkedett az ára, és akkor most jön a CPU áremelkedés is. Alaplap gyártók?
-
bazsi83vp
senior tag
Újabb unreal engine 5 címekkel lehet gond... na erre jó az, hogy ha nem kell megvenned magadnak, hanem havi pár gombért csak bérled.
Legalábbis a gyártók biztos nem fognak tömegesen csak azért beruházni új wafer, ram stb gyártóssorokra, hogy neked és nekem jobb legyen, ez van. -
ricsip
addikt
hatranya nyilvan annyi, hogy egyszerre csak egyvalaki tud jatszani, hiszen barki belep egy klienssel ugyanazt a videostream-et latja.
Ezt is ki lehetne kuszobolni egy darab brutaleros geppel, amin kulon VM-ek futnak (akkor vegeredmenyben megkapnad a geforcenow-t helyi megoldassal).Ehhez tudtommal tényleg igencsak brutálerős gép kell, mert a köcsög nvidia se hülye, és a gpu virtualizálás minden lehetőségét is kigyilkolták a konzumer geforce-okból, azt csak a datacenter SKU-s gpu-ban engedik firmware-ből (GPU passthrough, PCIE virtualization v. SR-IOV a fícsör neve amit ilyenhez keresni kell).
Cserébe viszont pl. az intel a workstation class gpu-jába (intel arc pro b50 és b60) belerakta, amik még az irreálisan felárazott számok mellett is megérhetik anyagilag, ha az ember az otthoni homeszerverébe rak 1 ilyet, és ki tudja használni a képességeit: pl. párhuzamosan tud vagy 8-10 HEVC stream-et transzkódolni tisztán GPU-ból Plex v. Emby-ben. [link] -
kilua
őstag
válasz
bazsi83vp
üzenetére
A skyrim mondjuk ma már egy jobb telefonon fut gamehub emulátorral tehát nem tudnak olyan vékony klienst gyártani amin nem fut. Újabb unreal engine 5 címekkel lehet gond amihez direk 8gb vram és 16gb ram se lesz elég a közel jövőben és több mint 200gb SSDt követel.
Ha MI fogja írni akkor olyan optimalizálatlan lesz hogy nem fog futni helyben. Mindegy maximum retrózok (továbbra is)
-
Igen, de ha már mindenki AI-hoz gyárt mindent, akkor mennyiből tart azt mondani, hogy jobban fizet a 100G+ hálózati eszközökhöz chipet gyártani, csökkentjük a 10G alatti hálókártyák gyártását. És ez csak a hálókártya, a switch+router nincs benne, amihez szintén kell CPU+RAM.
bazsi83vp #17: szerintem elég kevesen játszanak felhőben. Irodában is hasonló a helyzet, ott sem mindent futtatnak felhőben.
-
AMD-nél ez még érthető is, hiszen a chipletek pont ugyan azok az Epycnél, mint a Ryzennél és a gyártókapacitás korlátos. Bár jelen helyzetben az AM4-re újraindíthatnák a gyártást.
Intelnél ez viszont eléggé kamu szagú. A Raptor Intel 7-en készül. A Meteor Intel 4-en. A jelenlegi Xeonok Intel 3-on. A Lunar és az Arrow TSMC. A Panther 18A és a Clearwater Forrest is azon jön majd, de ez valójában a jelenlegi felhozatalt nem érinti. -
egyelore szerintem csak azert nem emelnek a halokartya-gyartok, mert az AI skalazodasahoz boven 100G+ feletti megoldasok kellenek (igazibol mar tobben kinalnak terabites switch-eket, az ethernet interfeszek pedig 200/400/800Gb-sek mar), de a masik csapasirany h esetleg nem is ethernet kene, hanem valami mas. ami talan a 'szerencsenk', az az, hogy az 1/2.5/5/10G-s vezerloket lehet csoffadt csikszelessegen gyartani, tehat ha regi gepsorokat eletben tartanak valahol (Realtek v Marvell v Intel v akarki), akkor az ilyen alacsonyabb sebessegu vezerlok meg elerhetoek lesznek. akkor lesz itt is baj, ha a nyereseg erdekeben ezek a cegek is mind atallnak a sokkal nagyobb profitot hozo n*100G halokartyakra...
-
Régi dolgokból még lehet összehozni költséghatékony gépet:
Kínai X99 + ECC DDR3/FFR4 RAM, Xeon E5 V3/V4 CPU
Esetleg játékra/Linuxra AMD BC 250 (kis módosítás, táp és 1 SSD kell csak) -
aujjobba
addikt
válasz
bazsi83vp
üzenetére
Helyileg csinalom ezt, a garazsban fut egy headless gep, abban van erosebb GPU meg hasonlok, ubuntu alapokon, Steam telepitve.
A nappaliban az appletv box-on a TV-re, a gyerekek meg az egyebkent gyenge laptopjukra stream-elik a jatekokat.
En is igy jatszok cyberpunk-ot meg doom-ot a macbook-on
(sunshine/moonlight)Wifi-n van ilyen 5-6ms kesleltetes (eszrevehetetlen), kabelen kevesebb.
szerk.: hatranya nyilvan annyi, hogy egyszerre csak egyvalaki tud jatszani, hiszen barki belep egy klienssel ugyanazt a videostream-et latja.
Ezt is ki lehetne kuszobolni egy darab brutaleros geppel, amin kulon VM-ek futnak (akkor vegeredmenyben megkapnad a geforcenow-t helyi megoldassal). -
lacyc3
csendes tag
A hélium hiány is itt van a nyakunkon, ami szintén nem nagy öröm: [link]
-
bazsi83vp
senior tag
De kell...
Csak nem mindegy mennyi. Anno kipróbáltam az Nvidia megoldását az ingyenes verzióban egy régi (10 éves) laptopon 4 giga rammal és ahhoz képest baromi jól tudtam játszani pl a War Thunderrel. Nem voltam ingyenfrag a lag miatt stb. (gagyi, nagy latency-s net az biztos lerontaná az élményt.)
Egy CS-nél már persze biztos zavarna.
Engem mondjuk csak jópár singleplayer játék modolása miatt zavarna a full felhős dolog, Skyrom, Fallout 4 és sok egyéb. Az nem hinném, hogy a jelen helyzetben működne.
Mellé a warez se megy rajta szerintem, hisz a Steam és egyéb könyvtáraidat kötöm a profilomhoz, de azt csak a proliknak számít ugyebár.
-
Baltazár123
őstag
Még átgondolom, hogy vegyek-e AM4 procit, 5600(x) vagy 5700x. Csak aztán úgy voltam vele, a következő xbox nekem jól hangzik és addig simán kihúzom a mostani gépeimmel. Full hd játék, leginkább wot, néha más is. Szépen viszik ezek a régi procik is. A pénzt inkább félreteszem, veszek belőle részvényt vagy arany etf-t.
Be kell rendezkedni, 4-5 év túlélésre a mostani konfigokkal, aztán jónapot. Mondjuk van rá esély, hogy nem lesz jobb helyzet akkor sem
de ennek kicsi a kockázata szerintem. Mindennek van eleje és vége. -
Laraxior
titán
Miért, talán kilopják a gépemből?
-
wjbhbdux
veterán
Intel a hecc kedvéért úgy tesz mintha bárkit is érdekelnének a CPU-ik, hátha elsüthetnek egy jó kis áremelést ha már versenyhátrányban csak az akciózással tudtak valamennyire vízen maradni
jó vicc volt, kedves globális értékesítésért felelős vezető, fáradt vissza a roskadozó polcokkal teli raktáradba. -
A hálókártya, pontosabban a hálózati vezérlő illetve a hálózati eszközök (switch, router) kimaradtak. Itt lehet megint a chip hiányra, CPU-ra és memóriára is hivatkozni.
Ha nem lesz PC/laptop/telefon akkor nem lesz int használni az AI-t, ez úgy kb egyik gyártónak a fejében sem merül fel?
-
freeapro
senior tag
Ha ezt a játékot minden egyes komponenssel eljátsszák (GPU->RAM->SSD->HDD->CPU) előbb-utóbb maga a PC piac fog bedőlni.
-
Dr.FantastiK
őstag
TUDTAM !! hogy ez lessz a CPU -k -all is !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Eredeti játékok OFF topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Diablo IV
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TP-LINK routerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mikrotik routerek
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- További aktív témák...
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 13900KF - 24mag/32szál - Új, bontatlan - Gari 2028.06.15. -ig - Eladó!
- Új AKRACING CORE EX gamer szék dobozában, BONTATLAN!
- Honor Pad 9 Snapdragon 6 Gen 1 (2024) 8GB/128GB szép állapot
- BESZÁMÍTÁS! AsRock H510M i5 11400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Formula Air Mesh G3 600W
- Samsung Galaxy A25 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciaval
- Nothing Phone (1) / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez most ilyen nem teljesen impulzus vásárlás, mert jó ideje érlelem, de olyan vásárlás, hogy tudom, hogy lehetséges pénzégetés ez valójában és nem fogom kihasználni teljesen