Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz DP_Joci #2747 üzenetére

    Szia Joci!

    "A fűtéshez én is egy PID-et gondoltam használni, valamint egy másik PID-et a vákuum szabályozáshoz."

    Az így korrekt szerintem.

    "Mi a véleményed arról, ha a hűtőközeg hőmérséklet emelkedése esetén a samson szeleppel sorba épített szeleppel elzárom a gőzt, a szabályozót pedig hagyom szabályozni tovább (gondolom ez folytatni fogja a zárást). "

    Hát ha jól van beállítva. De lássuk be, a gépkezelők leleményessége szinte végtelen.
    A sorba épített szelep jó ötletnek tűnik, mert sok propszelep nem képes a 100%-os zárásra egy idő után (nálunk is van ilyen megoldás gőzre).
    Én ilyen esetben a PID-et felfüggeszteném INT_HOLD és nulláznám az integráló tagot (már ha lesz integráló tag használva persze).
    Mert esetleg gőz nélkül rossz beállítás vagy egyéb miatt az integráló tag elballag 100%-ig és akkor a visszahűlés miatt rányit a másik szelep, esetleg gond lehet.
    Vagy tenni kell egy rámpagenerátort a PID és a szelep közé :D

    "Gondolom lesznek meglepetések ha a hőmérséklet elkezd növekedni és a tartályban keletkeznek gázok, ezek biztos megzavarják a vákuum szabályzós PID-et. Mit gondolsz erről?"

    Erről azt gondolom, hogy a PID szabályzó alapvető feladata a beállított érték tartása éppen a zavaró körülmények ellenére.
    Ha egy szabályzókörben nem volnának zavaró körülmények, szabályzóra se nagyon volna szükség. Csak beállítanánk valamennyi beavatkozó értéket és készen is van :)
    Abban viszont igazad van, hogy valószínűleg ugyanakkor épp ez lesz a feladat egyik nehézsége :)

    A fordulat eltéréses elméleti fejtegetés szerintem helytálló.
    Csak nem mindegy hogyan figyeled (számolod) a motor fordulatát. Lehetőleg a kimenő frekvenciát kell alapul venni, hogy a kapott érték helyessége a lehető legkevesebb egyéb beállítástól vagy körülménytől legyen függő.
    A másik tanácsom, hogy a jeladó által adott impulzus hossza a legextrémebb esetben se legyen rövidebb, mint a PLC legnagyobb ciklus idejének a duplája. persze ha lassan forog, akkor ezzel nem nagyon kell foglalkozni. Az impulzus figyelésnél használj él figyelést és legyen néhány (10-20%) tolerancia a védelem megszólalásában, esetleg néhány másodperc időzítés (legalább két impulzus idő).

Új hozzászólás Aktív témák