Hirdetés

2018. december 11., kedd

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#2748) Szirty válasza DP_Joci (#2747) üzenetére


Szirty
(Topikgazda)

Szia Joci!

"A fűtéshez én is egy PID-et gondoltam használni, valamint egy másik PID-et a vákuum szabályozáshoz."

Az így korrekt szerintem.

"Mi a véleményed arról, ha a hűtőközeg hőmérséklet emelkedése esetén a samson szeleppel sorba épített szeleppel elzárom a gőzt, a szabályozót pedig hagyom szabályozni tovább (gondolom ez folytatni fogja a zárást). "

Hát ha jól van beállítva. De lássuk be, a gépkezelők leleményessége szinte végtelen.
A sorba épített szelep jó ötletnek tűnik, mert sok propszelep nem képes a 100%-os zárásra egy idő után (nálunk is van ilyen megoldás gőzre).
Én ilyen esetben a PID-et felfüggeszteném INT_HOLD és nulláznám az integráló tagot (már ha lesz integráló tag használva persze).
Mert esetleg gőz nélkül rossz beállítás vagy egyéb miatt az integráló tag elballag 100%-ig és akkor a visszahűlés miatt rányit a másik szelep, esetleg gond lehet.
Vagy tenni kell egy rámpagenerátort a PID és a szelep közé :D

"Gondolom lesznek meglepetések ha a hőmérséklet elkezd növekedni és a tartályban keletkeznek gázok, ezek biztos megzavarják a vákuum szabályzós PID-et. Mit gondolsz erről?"

Erről azt gondolom, hogy a PID szabályzó alapvető feladata a beállított érték tartása éppen a zavaró körülmények ellenére.
Ha egy szabályzókörben nem volnának zavaró körülmények, szabályzóra se nagyon volna szükség. Csak beállítanánk valamennyi beavatkozó értéket és készen is van :)
Abban viszont igazad van, hogy valószínűleg ugyanakkor épp ez lesz a feladat egyik nehézsége :)

A fordulat eltéréses elméleti fejtegetés szerintem helytálló.
Csak nem mindegy hogyan figyeled (számolod) a motor fordulatát. Lehetőleg a kimenő frekvenciát kell alapul venni, hogy a kapott érték helyessége a lehető legkevesebb egyéb beállítástól vagy körülménytől legyen függő.
A másik tanácsom, hogy a jeladó által adott impulzus hossza a legextrémebb esetben se legyen rövidebb, mint a PLC legnagyobb ciklus idejének a duplája. persze ha lassan forog, akkor ezzel nem nagyon kell foglalkozni. Az impulzus figyelésnél használj él figyelést és legyen néhány (10-20%) tolerancia a védelem megszólalásában, esetleg néhány másodperc időzítés (legalább két impulzus idő).

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.