Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SONY LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen processzort vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hangkártya probléma
- OLED monitor topic
- 30 évre csökkentette lemaradását a litográfiai eszközök területén Oroszország
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szkutyi
addikt
válasz
hunspikey #89454 üzenetére
Lehet engedi...de a motorháztető mögött azért a képmodok eltérnek....ezért nem kalibralhato olyan jól mint egy film maker vagy stb....én pl minden dolby módot ugyanolyan nit értékre írtam a config file-ban, mégis váltva köztük eltérnek....pedig kalibralva van....azaz a motorhaztető alatt......
-
junior19
senior tag
válasz
hunspikey #89449 üzenetére
"amennyiben szaturáció 50, meg minden egyéb paraméter értelmesre van állítva, netán 22 pontossal helyre is rakod,"
Ez így már nem a Vivid képmódnak megfelelő megjelenítés. A képmódnak bármi lehet a neve, ha normálisan be van állítva, akkor nagyon hasonló eredményt kapsz, mint amiket általában kalibrálni szoktak.. A Vivid képmódot és a hasonlókat azért nem szokták mérni sem, vagy csak nagyon ritkán, mert nem kalibrálhatoak teljesen, például több pontos fehéregyensúly állítás sem érhető el.
-
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
hunspikey #89442 üzenetére
"Sárkányok Házás jelenet EREDETILEG streaming formában jelent meg, így tekintette meg az egész világ és ehhez méri mindenki ezt a jelenetet illetve a körülötte keletkező balhét."
"Meg kell szerezni" UHD BD-n [link] és minden kiderül, mert NEM csak streaming formájában elérhető...legalábbis az első évad (másodikra kicsit még várni kell). Innen kezdve kit érdekel, hogy X streaming szolgáltató mit rontott el (esetleg) szolgáltatás alatt/közben.
Amúgy meg azt gondolom, do-vi anyagot NEM streaming minőséghez kellene mérni, vagy azon tesztelni.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
hunspikey #89438 üzenetére
A streaming kb, feleannyi bitrátával dolgozik, mint egy BD és ez még nem is 4k, csak 1080p. 4k akár 100 Mbps is lehet eredeti lemezről. Miből gondoltad, hogy a streaming lehet a jobb minőségi forrás? Egy tisztességes (1080p-s) BD remux is lehet sokkal jobb, mint bármelyik streaming szolgáltatóé.
-
Yodamest
veterán
válasz
hunspikey #89412 üzenetére
Akkor végül is hasonló a felállás, csak szimplán kisebb a szoba hossza nálatok és ezért van közelebb. Itt ugyan ez van: az ágy ahogy a fal előtt van kb 20-30cm a fejem a faltól, illetve szemben egy ikeás 160x60-as ikeás malm komódon van a tv. A komód sem pont a falnak van tolva, a tv pedig annak tökéletesen a közepén van mind szélességre, mind mélységre, így jön ki a kb 3,5m a szememtől a képernyőig. Nálam a 77" sajna már nem játszik, mert balra ajtó, jobbra pedig ablak van a tv-től nem messze.
A "monitorom" viszont arányaiban hasonló lehet a te nézőpontodhoz, mert az egy 55"-os C2, amit kb 110 cm-ről nézek. Na az elég mozis.
-
Yodamest
veterán
válasz
hunspikey #89364 üzenetére
2,7m a 77"-hoz elég mozis azért, nálad ez hogy van, hogy ilyen közel tudsz lenni hozzá? Mármint ágyból nézed és ilyen közel a fal vagy direkt be van hozzá téve egy kanapé? Nálunk viszonylag nagy a szoba kb 4,5x4,5-ös és ágyból a szemköztes oldalon lévő 65"-ös tv olyan 3,5m-re van, közelebb se tudnám hozni, mert akkor a szoba közepén lenne egy komód.
-
-
szkutyi
addikt
válasz
hunspikey #89381 üzenetére
reál cinema móddal milyen?gondolom.hibatlan....ezt okozza sajnos a mozgás javító....
Találgat....néha jól néha rosszul.ez kétlem hogy szoft hiba lenne...én ugyan ezt láttam az avatar 2nél amikor megérkeznek a hajók, ott is duplázta a csillagokat...gyorsan ki is kapcsoltam a mozgás javitot. -
blakey
titán
válasz
hunspikey #89364 üzenetére
Pl amikor indul az első csók akkor a lány fülbevalóján a G3 játszi könnyedséggel mutatja hogy a felső kő zöld az alsó rubin. Később amikor a kis srác megy sárkányt nevelni, látszik, hogy a sárkány konkrétan haragoszöld bőrrel bír és a kiscsávó ruhája is részletgazdag illetve smaragdzöld. Aztán pár jelenettel később amikor a szőke lány a tengerparti pitty-putty után felébred, konkrétan látszik az árnyékban lévő szemének a szemefehérje az írisszel együtt - ezt a C9 nem tudta ábrázolni. - igen, ez idén került javításra a C3/G3 és C2/G2 szériákban. Nekem volt szerencsém a rosszat és a jót is látni ugyanazon a TV-n.
Használd egészséggel az új TV-t.
-
Ronam
addikt
válasz
hunspikey #89306 üzenetére
Szerintem elég ezt a hsz-t elolvasni, és mindent elárul.. Nekem elegem lett abból, hogy minden fw-vel valamit elrontanak. Persze lehet azt mondani, hogy minek frissítek stb, de ki látta ezt előre?! Amúgy az egész menürendszere klasszisokkal jobb az LG-nek, és sokkal gyorsabb is. Mikor megvettem az S95B-t, tudtam hogy nincs benne DV, és akkor még nem is érdekelt, de azért most hogy látom, hogy mit tud, hát számomra fontos tényező lesz, ha veszek majd tv-t, bár ezt most évekig tervezem megtartani
. Próbálom most hirdetni a Samsungot, hátha sikerül eladni, nem is igazán tudom, hogy jó árat lőttem-e be. A beárazós topikban 250 ezret írtak rá, de az szerintem nagyon kevés érte.
-
válasz
hunspikey #43602 üzenetére
Pedig a W50 állás alapvetően ugyan az szokott lenni, mint a Warm2 opció (az EZ-ADJUST szervizmenüs Warm preset, amit a gyárban lőnek neki -> szóval a W50=Warm2 végül is kalibrálható egyedileg nem-hivatalos módon, de alapvetően nem javasolnám ezeken a TV-ken, ahol az 1DLUT is programozható).
Elvileg lehetne egyedi fényerő görbét is használni, gyakorlatilag túl bonyolult és amúgy sem ajánlanám.
Bővebben:
1: Minden képmódhoz tartozik egy 1DLUT, amivel a kijelzőpanel szürke-skáláját lehet finomhangolni (durván gamma 2.2 és 11K színhőmérsékletről indul, utóbbi a W al-pixel fizikai színe, amihez utána a szűrt RGB-t illesztik hozzá, mint semleges állapot) és egy 3DLUT, amivel a színeket lehet tetszőlegesen keverni (pontosabban ebből kettő van, egy "nagy" 3D-s mátrix és egy "kicsi" 2D-s 3x3 mátrix, de utóbbi redundáns, ha használod az előbbit, és az nyilván több mindenre jó).
2: DolbyVision módban alapesetben a 3DLUT "el van rejtve" (legalább is a hivatalos szoftver elől), mert a színkezelés a Dolby chip-re van bízva. Tehát ilyenkor csak az 1DLUT használható (hogy finomhangoljuk a kijelzőt, amin mellesleg SDR-ból HDR módba váltva, ahogy harsányodik a W alpixel, nagyon elcsúszik az a gamma 2.2). A Dolby chip pedig nem görbét vagy LUT-ot kap, hanem egyszerű 3x3 mátrixot és egy gamma értéket.
-> Ebből következik, hogy alapvetően kénytelen vagy valamilyen gamma értékre kalibrálni a kijelzőt az 1DLUT-al, hogy valós gamma értéket adhass meg a Dolby chip-nek. Ha ez hamis/hibás, akkor hibás lesz a 3D színkeverés is (nem csak a fényesség változik, hanem a színek is torzulnak valamennyit - de ez amúgy igaz az LG gyári "Home" képmódra is, ott is az 1DLUT-al variálnak).A másik praktikus probléma, hogy az 1DLUT-ra amúgy is csak gamma értéket enged célozni a CalMAN, egyedi görbét nem (tehát max pl. úgy lehet fényesebb hatást elérni, hogy gamma 2.2 helyett mondjuk 2.0-ra kalibrálod a kijelzőt). Csak 3DLUT-nál van olyan opciója, hogy "retarget LUT from profile" (ahol betallózhatsz valami egyedi színprofilt bármiféle görbékkel). Plusz nem enged 1DLUT-ot lementeni file-ba, vagy file-ból feltölteni a TV-be (mondjuk ez megkerülhető nem-hivatalos szoftverrel --- az a DV chip-hez nem fog tudni hozzáférni, de az már részletkérdés, hogy menet közben váltogatni kéne őket).
Személy szerint még nem játszogattam az open-source verzióval (és tudtommal csak a 2018-as szérián van valamennyire tesztelve, mert az van otthon az írónak). Nem javasolnám a használatát (csak indokolt esetben, de a fentiek matt szerintem eleve nem javasolandó az, amit szeretnél, így indokoltnak sem tartanám).
SDR módban könnyebben lehet játszogatni a 3DLUT-al, de már HDR10/HLG módban sem olyan egyszerű (a nyílt forrású szoftverek nincsenek külön felkészítve arra, amit a WRGB panel csinál HDR módban).
-
Pro Koryak
addikt
válasz
hunspikey #42416 üzenetére
Már az első infókban szerepelt, hogy a fényerővel játszik a környezeti fényviszonyoknak megfelelően.
"Dolby Vision IQ is an enhancement of the HDR standard that uses a TV’s built-in light sensors to automatically calibrate the on-screen image based on the lighting conditions in a room."
By Simon Cohen
January 7, 2020, DigitaltrendsEladják újra az eddigi Eco módot.
-
djpundro
aktív tag
válasz
hunspikey #41883 üzenetére
"sötét jelenetnél látsz egyértelmű sávosodást "
Hat ez gyanus ,mert lattam sok sötet resznel olyan felhös foltos dolgokat ,nem tudom maskepp megmagyarazni .
Van ilyen kep esetleg valahol a jelensegröl ?En különben a müholdas HD adasokat nezem , Sky De ,vagy HBO HD ,a HBO HD nal vettem töbször eszre peldaul a szellemkepet .
Van a NAS on filmjeim es is Kodival nezhetem a filmeket ,de innen sokkal nehezebb mar hibakat eszrevenni .Habar igazabol nagyon keveset nezem a Nas rol es nem nagyon mervadonak tartom innen a problemat .Tehat inkabb egy Octagon 8008 as OpenAtv Linux E2 szoftal amit nezek .A masik szobaba elvittem a VU + Duo t es mar gondoltam ra ,nem e az uj Octagon a bünös a kephibakert ?!Lehet a VU+ duo 2 jobb kepminöseget anna ?
-
alaves
addikt
válasz
hunspikey #41315 üzenetére
A Santa Vittoria titka (1969) filmnél pl. a helyes brightness 30! volt (itt vált feketévé az alsó-felső fekete sáv), pedig az remux forrásanyag volt. Találkoztam már egy pár ilyen eredeti bluray kódolással (nem TV függő, mert B7-en is volt ilyen).
Más: Nyomozok tovább a Philips gamma értékeit illetően. Mailben azt a választ kaptam a customer service-től: állítsam 2.2-re nappal, 2.4-re este
normális?
pont ezt kérdeztem, hogy hol vannak ezek az értékek a 9 fokozatú (-4 - +4) skálán.
-
krx21
nagyúr
válasz
hunspikey #41315 üzenetére
Én meg azt mondom, hogy a sharpness=10. Nem véletlenül van gyárilag is azon. Mármint a normális profilokon. Felette elkezd túlélesíteni. Ezt már tárgyaltuk... Ott kell a kontraszt, ahol az eredeti tartalomban is van. Túlhúzva megváltozik a lágy részlet eredeti kontrasztja. Pont a lágyság tűnik el, ahol nem kellene.
Te például egy sűrű mintás terítőt nem olyannak látod, mint ahogy rögzítve van... Itt is csak azt tudom mondani, hogy nem a feltűnőbb beállítás a jobb. Persze szíved joga 20-ra tekerni, volt már itt aki még feljebb tolta... -
sakal83
addikt
válasz
hunspikey #41230 üzenetére
Pontosan. Csak az nem a kollega tvje:) illetve a kollega 1 eve vett egy oledet ami vissza is kuldott es kozel 400hszben fejti ki mar egy eve hogy TINGTING
kozben egy xf90el nyomja. Persze eddig egy tv sem felelt meg neki az xfen kivul
mar bocsanat de nem a szeme jo hanem keresi a nemletezot
Az en kezeim mozott is jart jopar tv de becsulom azokat akik egy evig tudjak nyomni a "hibat"... csoda hogy nem a beeges nem jott tole elo
-
válasz
hunspikey #41194 üzenetére
Igazad van, de az éremnek van egy másik oldala is. Itt a fórumon is elharapódzott egy időben ezeknek az anomáliáknak a túlzott vizslatása. Nem egy embert ezzel elriasztva az oled vásárlásától.
Egy átlag embernek, oled vásárlás után eszébe sem jutna 5%-os szürkét, vagy fehéret nézni Youtube-ról. Ez csak azért terjedt el, mert itt a fórumon pl egyesek mást sem csináltak, mint ezzel foglalkoztak. Miközben meg normál tartalomnál egyáltalán nem látszott semmi.
Ahogy korábban is írtam, ha normál tartalomnál is látszik valami, az más kérdés. De még ebben az esetben is elképzelhető, hogy egyszerű beállítással orvosolni lehet a helyzetet és nem kell amúgy szokatlan, a hétköznapokban abszurd képeket, videókat nézegetni a Youtube-on. Meg ugye nem vagyunk egyformák, az egyik embernek zöld a zöld, a másik embernek meg sárgás ugyanaz a zöld. -
daneel_hu
addikt
válasz
hunspikey #41123 üzenetére
"Van egy általános adat miszerint 5 milliamper / cd m2 áram (általános képi tartalom átlagos megfigyelt fényerő mellett) 10.000 óra alatt 5% fényerő veszteséget okoz."
Gondolom az sem mindegy, hogy ki milyen fényerőn hajtja a készülékét.
Nem hiszem, hogy a 20-as oled fény lenne az általános.
Tényleg, azt lehet tudni, hogy a fenti adat mire vonatkozik ebből a szempontból? -
Joshi
titán
válasz
hunspikey #41120 üzenetére
Továbbra se magyaráztál meg vagy cáfoltál meg semmit, azt meg végképp nem értem miért linkelted ezt az oldalt. A Changelogban is vannak érdekes megjegyzések. Na mind1.
Nektek van igazatok, az OLED évről évre világosabb mint a nap. Talán nem nálunk lesz vörös óriás.
Most mondanám azt, hogy újra megmérem a Sony A1 tévémet hogy milyen értékeket produkál. De nem, mert ha kicsit is rosszabb lenne az egyértelműen arról szólna, hogy mekkora gagyi a Sony. Úgy hogy maradok csendben és nyelek egy nagyot.
-
Joshi
titán
válasz
hunspikey #41034 üzenetére
Pont az OLED-t kell gyakrabban kalibrálni mint mondjuk az LCD-t. Eleve az OLED 100.000 óra üzemidő után elveszítheti fényerejének 50%-t. Sőt minden bizonnyal el is fogja veszíteni, kérdés hogy milyen fényerőn használták azt. Ebből már láthatod, hogy ezt nem egyik pillanatról a másikra fogja tenni, hanem fokozatosan. Aztán ha van több kijelző a családban, akkor már bőven megérhet egy ~80k-s eszköz vásárlása főleg úgy, hogy az anyagilag eltörpül a többi kijelző árához képest. Hozzáteszem nem egyszerű kalibrálni, de aki érez magában affinitást ezen a téren, annak megérheti. Mondjuk pont te lennél az akiben ez az affinitás meglenne, de mintha 180°-os fordulatot vettél volna a múltkori párbeszédünk óta.
Én nem tudom most mennyi egy kalibrálás, de néhány éve még ~20k + kiszállási díjért ment egy kijelző. Na én pont ezért vettem egy i1 display pro-t akkor még 70k-ért. Azóta már több monitort és tévét is kalibráltam, természetesen családon belül.
-
válasz
hunspikey #40877 üzenetére
Eddig is ott volt az opció a weboldalukon, hogy Low/Mid/High/Auto sávszél, ha tudod, hogy jellemzően nem elég a stabilan kinyerhető net sávszél az elérhető maximális bitrátájukhoz.
De ja, valószínűleg jobb lehetne felbontás skálázás nélkül, csak a bitrátát rángatni.
Stabil, kábeles, QoS-es, >100Mbps net elérésen át is van, hogy bedobja nekem a 480p-t, aztán eltelik 1-2 perc, mire fellépcsőzik szép lassan 720, 1080, 1440, 2160... Máskor pedig van, hogy magától elindítja az epizódot max minőségben, amint rákattintok az ikonra (előtölti már az alatt, hogy a menüben felette lógok).(#40878) chros - Nálam most ~7.6 Mbps az UHD SDR (Disenchantment S02-t próbáltam).
-
válasz
hunspikey #40846 üzenetére
Hmm. Passz. A mostani 55C9-em gyári fehéregyensúlya szemre zöldes, és a fekete közeli árnyalatok túl fényesek, de a színkeveréssel (szaturációk, stb) 2018 óta nem szokott gond lenni az LG-nél (mióta a 2017-es modellek megkapták a Technicolor-os frissítést, a 2016-osokat nem emlékszem, hogy frissítették-e hasonlóképp, a korábbi FHD SDR modellek pedig még eleve másképp működtek), eszembe sem jutna szemre tologatni a Tint-et, vagy a CMS csúszkákat.
Pontosabban az Alpha7 (minden 7-es és B 8-9) névvel illetett SoC-os modellek még furábban keverik a HDR színeket WRGB-ből, alul-szaturált a kép, mert nem elég fényes az R,G,B a bekevert W mellett. De neked Alpha 9-es van, amin másképp működik a WRGB mágia, nem de-szaturálja az alsó fényerő tartományba eső színeket a W, csak ahol már kifulladt az R,G,B, szóval az SDR tartomány színei pontosak, és csak a vakító részletek fakulnak (ami szerintem teljesen jó kompromisszum, ott a tartalom is gyakran fehérbe megy magától is).
De hallottam már olyanról, hogy valakinél furák a gyári beállítások (azt hiszem junior19 is találkozott egy ilyen LG-vel, ahol az Auto színtér nem volt "kerek"). Meg kéne nézni, de nem zárnám ki látatlanban azt sem, hogy elsőre rossz csúszkákkal akartál megoldani valamit, aztán megint másik csúszkával próbáltad orvosolni a véletlenül bevitt új hibát, és így tovább...
Talán még az zavarhat, ha az átlagtól érzékenyebb erre a szemed, hogy HDR módban intenzívebb a W alpixel, és talán az átlagostól rosszabb a kijelzőpaneledben az RGB és W közti metszet (ez gyárilag van fixen programozva, nem kalibrálható külön és HDR módban a 3DLUT-on át se igazán), nem így nem annyira látod additívnak a kijelzőt (mint ha igazi RGB és nem WRGB lenne).
Utolsó tipp még mindig a W-ről, hogy talán van némi homogenitás hibád, és főként a W-n jön elő, és ezért látod jobban HDR-ben, és a fizikai elszíneződést próbálod a Tint csúszkával helyretolni (ezt is sokan hívják "tinting" hibának, mikor inhomogén a kijelző színe). -
válasz
hunspikey #40779 üzenetére
Semmi változást nem tapasztaltam. A changelog-ban említett bug-ok eleve nem érintettek, a még nem dokumentált problémák pedig látszólag nem változtak.
Ami változatlan, az az enyhe fényerő villódzás, mikor G-Sync mellett tüske szerűen megugrik a frame-time. Miután kiderítettük, hogy a G-Sync ki/be kapcsolgatásától változik a fekete közelében a TRC (felvilágosodnak a sötét árnyalatok - [link]), most arra tippelek, hogy ez a villódzás is ettől van: mikor hirtelen megugrik a frame-time, akkor effektíve kikapcsol a G-Sync (sima V-Sync veszi át a helyét 40fps alatt), ettől változik a gamma, majd visszatér a G-Sync mód, mikor a frame-time visszaugrott a VRR tartományba (40 - 60/120 fps közé), ismét változik a gamma, így villognak a képen a sötét árnyalatok, míg ugrál az fps.
Ez ritka jelenség és nem túl erős a villanás, ritkán látható a menükön kívül.
A nagyobb probléma szerintem maga a gamma változása CRR és VRR módok közt. Ezek szerint érdemes lehetne a beépített képgenerátor helyett (bár még nem ellenőriztem, de valószínűleg erre nincs hatással) HDMI-ről kalibrálni a Game módot, G-Sync mellett (játékokhoz, a Cinema módot pedig vagy iTPG-vel, vagy HDMI-ről, de letiltott G-Sync, vagy inkább TV-n letiltott ALLM mellett, ami az LLM-et és ezzel együtt a G-Sync-et is kilövi).
De ezt még magamnak sincs kedvem megcsinálni (még most se).Sok idő és macera, aztán ki tudja mikor változtat ezen a firmware (bár lehet, hogy soha, vannak hasonló bugok LG-nél évek óta, amivel sohasem történik semmi --- itt esetleg az nVidia lehet velük kegyes, hogy a G-Sync Compatible plecsni áráért nyaggatja őket, ha nekik jelezzük).
-
alaves
addikt
válasz
hunspikey #40779 üzenetére
Az a baj, hogy csak a fő elemeket írják be, de ezeken felül rengeteg bug-ot is javítanak.
Pl. most is ráakadtam egyre az OLED754-en: ha a régió/nyelv beállításnál az elsődleges és másodlagos hangot is magyarra állítjuk, akkor sietni fogy a hang a képhez képest (tuner jelét érinti). Jelentősége nincs, mert úgyis automatikusan érzékeli a hangcsatornákat egy-egy digitális jelnél.
-
chros
őstag
válasz
hunspikey #40772 üzenetére
Remek kerdes!
Azt javaslom az osszes LG tulajnak, hogy ne frissitsen a firmware-t LG-ken, amig nincs gond vele, vagy uj feature-t nem implementaltak az ujba.
S ebben az esetben javasolt az update server-ek blokkolasa a router-ben, ha megoldhato (lasd osszefoglalo).(#40769) djnice : hmm, ebben az esetben, csak ugy tudom elkepzelni, hogy rovid (par perces) demo ment folyamatosan rajta (mint ahogy azt mar beszeltuk regebben itt a topikban).
Ja, es gratula a TV-hez! -
-
-
Szati20
csendes tag
válasz
hunspikey #40164 üzenetére
Köszi szépen a válaszokat, az biztos, hogy az első pár napban folyamatos kalibrálás lesz, de már alig várom. Ez az 500-1200 óra bejáratás elég durván hangzik, de legyen.
Pár napja én is beleugrottam ebbe az előzetes pixelvadászatba, hogy mire készüljek, de amúgy abszolút igaz, csak hátra kell dőlni és élvezni. -
-
alaves
addikt
-
julius75
aktív tag
válasz
hunspikey #40091 üzenetére
Unalmas persze,....., azért jutottunk arra - amire: tudott dolog, vagy kell így vagy nem.
Átjöttem az LG LCD topikból, mert szerencsémre volt aki már megjárta mind az ips mind a va típussal. Hétvégén el is döntöttük: lesz egy 65W(9/X) a nappaliba, váltja a régi GT30-at, illetve a picur kap a szobába egy mesenézős va panelest, amiért nem kár, bármi lesz vele.
Erre reggelre mi fogad: vertical banding...........
-
sebgutkopf
őstag
válasz
hunspikey #40042 üzenetére
Azért az kemény, hogy már az 5. héttől (érzékenyebbeknek még hamarabb), már látható a magentán a beégés, a többi színnél később jön elő és erősödik, de nem kellenek ide évek statikus téma esetén.
Ellenben a színtér alig változott, míg a fényerőben jobban bárja hosszútávon (12000 óra) az oled mint az IPS.
Összességében ha a beégés parán túl tudunk esni a készüléknek megfelelő tartalom használatával, akkor igen csak sokáig jó szolgálatot tehet egy OLED tv (még a régebbiek is), nincs ok az elkeseredésre. -
Fisha
őstag
-
krx21
nagyúr
válasz
hunspikey #39874 üzenetére
Nekem van erre teszt bluray lemezem, sajnos csak fullhd. (60fps) A helyzet az, hogy egy mozgásjavítás nélküli LCD vagy OLED kb. 300-400 sort tud max megjeleníteni! Bekapcsolt mozgásjavítással ez felmegy 600-700 sorra. BFI-vel kombinálva 900-1000 sor a max.
A teszten egyre vékonyabb párhuzamos vonalakat mozgatnak, ahol már elfogy a TV képessége, ott egybe folyik a két vonal, azaza már nem tudod megkülönböztetni...
A legjobb eredményt az LG 120fps-es demó videóval lehet elérni, de ott is látszik, hogy nagyon messze vagyunk az állókép élességétől. (Itt a szemed képessége nem számít, hisz tudod követni az ábrát, tehát relatíve neked az nem mozog...) -
daneel_hu
addikt
válasz
hunspikey #39866 üzenetére
Netflix az "jó" példa igen, a világ legrosszabb 4K-s bitrátájával.
Hasonlítsunk akkor inkább UHD Blu-ray és sima Blu-ray anyagokat.
Lehet rossz a szemem, de egy jól kódolt fullhd felbontású anyag HDR-ben nem vesz le az élvezeti értékből az UHD-verzióhoz képest, még 2 méterről sem. -
Partz
senior tag
válasz
hunspikey #39835 üzenetére
Ebben pedig semmi meglepő nincs. Ugyan az zajlik, mint 7 éve, mikor a 4K bejött. Elkezdődik lcd vonalon, oled-nél technikailag nehezebb a felbontást növelni. 1-2 éven belül oled-nél is megtörténik a váltás és a 4K-s modellek butábbak lesznek mint a 8K-s társaik (jövőre jönnek kisebb méretben is 8K oled panelek).
Ehhez hozzátartozik, idén szüntetik meg teljesen a nagy tv gyártók a full hd vonalat. -
sakal83
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Cyberpunk 2077
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SONY LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen routert?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Robogó, kismotor
- További aktív témák...
- Lenovo V130-14IKB laptop /i3-6006U/8GB RAM/zsanér törött
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- -300.000 ft àr alatt. ASUS ROG Zephyrus G14 GA403UI-QS033W Notebook
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest