Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frigetrus

    senior tag

    válasz kiskornel #7796 üzenetére

    A perspektivikus torzítás is attól függ.
    Ha azzal a nagylátó obival messzebbről fotózol egy témát, majd abba belenagyítasz, akkor pontosan megkapod azt a perspektívát, amit egy olyan gyújtótávolságú objektívvel érnél el, mint a belenagyítás mértéke.
    Ha viszont közelebb mész annyira, hogy megkapd az előző belenagyítással megfeleltethető képszöget akkor az a nagylátó obi azért fogja torzítani a tárgyad mert közel mentél.
    A perspektivikus torzítás valamilyen szinten relatív, hisz mihez képest nevezzük annak. Attól is függ, hogy egy tárgyat milyen közelről/messziről nézünk.
    Továbbá arról volt szó, hogy felvetődött, hogy a 35mm-es mennyire torzít... Kérdés, hogy mit, és milyen távolságból?
    Továbbá te kijelentetted, hogy 50mm-es re nem jellemző.
    Középformátumon például az már nagylátó, tehát ha adott témát ugyan olyan képkivágással akarunk fotózni mint egy kisfilmessel, akkor közelebb kell mennünk ez esetén, tehát a másikhoz képest torzítani fog.

    "széles látószögű objektívvel közelebb kell menni, melynek során a pespektíva megváltozik (a tárgytávolság is)." Pont azért fog megváltozni mert közelebb mentél.

    Idéznék Rabi Miklós egyik írásából: "A perspektíva megváltoztatásához a tárgytávolságot kell megváltoztatnunk. (Azonos helyről fotózva egy tárgyat 20mm-es, vagy 200mm-es objektívvel, teljesen azonos képet kapunk róla. A különbség csupán annyi, hogy a 20mm-es objektívvel készült képen a tárgy kisebb lesz, így több látszik majd a környezetéből is. - Rabi Miklós)"
    Tökéletesen igaza van.

Új hozzászólás Aktív témák