Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Laslow

    senior tag

    Sziasztok!
    Nikon D3100 vázhoz 18-105mm (ekv. 27-156mm) f/3,5-5,6 VR kit objektívem van, szeretem (kivéve 18mm-en, mert az nekem már nagyon torzít), de most elkezdtem fix objektíven gondolkozni.

    Amire használnám, ilyen sorrendű prioritással:

    1. Pár éves gyerekek leginkább féltestes nem műtermi fotózása beltérben (pl. télen lámpafényben amint tologatja az asztalon a kisautóját).
    2. Több kisgyerek beltéri fotózása egyszerre (azaz férjen rá a képre akár 2 gyerek is pár lépés távolságból, ha nem is teljes alakban).
    3. Kültéri, de közeli (pár méterről) fotók (pl. játszótéren hintázó gyerek).

    Úgy gondolom egy fix portréobjektívre lenne szükségem. Írja a topik összefoglalója, hogy ez 50-70mm ekvivalens gyújtótávolságot jelent (más weboldalak viszont portrézásra 85mm-t javasolnak, de lehet, hogy azt kifejezetten csak arcfotózásra, nekem meg inkább féltestre kellene).

    Na most nekem ugye DX-es gépem van, ahol az objektívre írt értékeket 1,5-tel szorozni kell az ekvivalens gyújtótávolságokhoz. Ha veszek egy 35mm-es fixet, az ekvivalens 52,5mm-nek, az 50mm-es pedig 75mm-nek felel meg. Azaz nagyjából az ajánlott 50-70(v. 85)mm két széle. Nem igazán tudom eldönteni, hogy 35 vagy 50mm-es legyen. A 35mm jobb lenne, mert a háttérből utólag még mindig ki lehet vágni a témát, ha túl sok lenne a sallang körülötte, de fordítva nem, és mert azzal jobban menne a több személy egyszerre fotózása is. Az 50mm jobb lenne, mert jellemzően nem a környezetet, hanem csak a gyerekeket szeretném fotózni, és az jobban rájuk fókuszál. Helyes a gondolatmenetem? Melyiket válasszam? :)

    Elvárásom még az autófókusz funkció (nem szoktam manuális fókuszt használni), és mivel kézből fotózunk, örülnék a VR funkciónak is (folyamatosan használom, nem tudom mennyivel lennének rosszabbak a képeink nélküle). Ti mit javasoltok, milyen konkrét objektíveket nézzek meg (ha nem nagyon szeretnék 100e Ft fölé menni árban, és csak újban gondolkozom)?

    És hogy miért nem érzem elégnek a mostani kitobit? Nemrég próbáltam egy több százezres Canon vázon valami olcsó (30 ezres) fix objektívet kültéren, és jellemzően szebb képeket készített (automatán), mint a Nikonom a 18-105mm-rel. Tűéles, mosott hátterű fotókat, amiket nekem a Nikonnal ilyen minőségben csak jóval ritkábban sikerül készítenem. Nem hiszem, hogy a komolyabb vázon, inkább az objektíven múlhatott. Plusz a kitobival borús időben beltéren nem igazán tudok bemozdulásmentes képeket készíteni a gyerekekről.

    "A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

Új hozzászólás Aktív témák