- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- LG LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen alaplapot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Laraxior #39416 üzenetére
Meg fele annyi a sávszéle. De..
Nvidia most keményen optimalizált játékokra. Talán jobban mint akár mikor eddig.
Azaz specifikációkban memória terén hiába fele annyit tud, a nagyobb cache és jobb memóriakezelés miatt jobban megy a kártya, azaz játékokra most nem a brute force mindent bele megoldást alkalmazták hanem pont azt hogy mit lehet kihozni a kevesebb hardverből.
Maga a GPU elméleti teljesítménye sem lett erősebb viszont itt is optimalizáltak.
Ez mind egyben azt is jelenti hogy olcsóbban tudják gyártani.
Ettől függetlenül én magam a 3080-ast választottam a 4070 ellenében, egyrészt az ár miatt (illetve mert rá voltam kényszerűlve egy beszámításra) másrészt meg rá vagyok izgulva az FE-re, gémer kártyák lehet jobbak ebben abban de visszataszítóan néznek ki számomra. Aztán vívódtam egy kicsit a garin, de eddig is alig voltak garis cuccaim így bevállaltam a kockázatot. Bár most úgy néz ki hogy az Intel A770-esem fog AI-zni és a 3080-as meg játékra lesz. Frame gen számomra nem érdekes 60hz-es monitornál. Bár tudom a 3080-as is képes rá modokkal.
Szóval érdekes mert valóban nyers számokban a 4070 gyengébb de az optimalizációk miatt meg be tudja hozni.Ram meg eléggé érdekes dolog pl :
RTX 4090 1Tb/s, ami annyi mint az én régi RX5700 HBM-es kártyám sávszéle mégsem hasonlítható össze a kettő, illetve nálam az egyik Tesla V100 1.1/Tb/s-et is tud. Mégis 4090 brutál erős játékokban.
De ha visszamegyünk az időben akkor ott a FuryX 512Gb/s sávészéllel kb GTX1070 szint azaz ma már egy 4060-as is kétszer gyorsabb fele annyi sávszéllel de a 4060 még a Radeon VII-nél is gyorsabb amelynek 1tb/s sávszéle van mint egy 4090-esenek.Ramsávszél számításokra kell leginkább, játékoknál is jól jön de nincs már nagy jelentősége azaz új trend szerint jobb kezeléssel és nagy cache-vel kiválltható a nagy ramsávszél játékoknál.
Mindegyik gyártónak van HBM-es rammal szerelt kártyája csak éppen játékra nem ad szinte semmit. Meg ugye 4096+bitet kivezetni a kártyából kissé nehezebb mint 128-192bitnyit. Ugyanígy már ha fele annyit kell kivezetni már egyszerűsödik a felépítés. Arra fele haladunk hogy kevésbé széles buszon nagyobb sávszélt kisajtolni. Illetve szerintem azaz úgy gondolom hogy szélesebb buszon az időzítés is megnő ami lehet pont hátrányos a játékokra nézve, számításokra meg annyira nem.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest