Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Radeon RX 7700-as VGA-val gyarapította kínálatát az ASRock
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LG LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- 3D nyomtatás
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Aktív hűtéssel közelednek az Origin Code DDR5 memóriái
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ja ez jó kis masina.
Kár hogy nincs benne RAID 5 pedig akkor még érdekelt is volna.OS:
Az a baj, hogy nem ismerem a freenas szoftvert. Lehet megérne egy próbát mondjuk virtuális gépen. Olvastam hogy elég kicsi a rendszer igénye, vagyis egy atomos géphez biztosan passzolna. -
Alex91
félisten
válasz
#94180096 #297 üzenetére
Hewlett-Packard ProLiant N36L, na, egy ilyet kellett volna szerezned, sajna most mar kifut, pedig 30k alatt volt az ara... Mondjuk hardveres RAID5-ot nem tud...
-
törölt tag
A PCI raid kártyák közül ezek valamelyikére gondoltam.
-
törölt tag
Sziasztok!
Raid 5 nast szeretnék építeni a jövőben.
Ehhez egy atomos lapot szeretnék használni, meg egy PCI raid 5 bővítőkártyát.Azon gondolkodom hogy vegyek e valamilyen fizetős nas os-t hozzá, vagy használjak ingyeneset?
Kinek mi a tapasztalata fizetős illetve ingyenes nas os-ekkel?Köszi,
Ádám -
jerry311
nagyúr
-
gba
tag
Az itteni infót segítségével állítottam össze a gépemet, amit sajnos gyerek-projekt miatt
el kell adnom.
Itt a hirdetés, akit érdekel:
[link] -
ZPapp23
csendes tag
Sziasztok!
Nemrégen az asztali gépemet a mobilitás szükségessége / előnye miatt lecseréltem egy thinkpadre. (nagy kijelző természetesen maradt...)Viszont nem szeretném csak a kis gépen tárolni a rengeteg értékes munka és egyéb anyagokat, és persze nem is tudnám, így szeretnék én is egy kis ház nas-t 0/24-es működésre összerakni. Kész, komplett készülékek nem igazán jönnek be, illetve ami minden szempontból tetszene az meg 100k vagy a felett van.
Olvasgattam, nézegettem, kigondoltam valamit, ebben kérném szíves véleményezéseteket, ötleteiteket:
- chieftec bt-02b
- samsung 2tb 5200 rpm ecogreen vinyó
- intel d510mo
- ram 2gb ddr2(- picopsu + táp) nem tudom kell-e, ha igen chieftec táp kidob?
Cél az alacsony fogyasztás, de használhatóság, és az alacsony költség persze, nettó 50-60k-nál többet nem szeretnék érte.
Freenast szeretnék, amire kellene az egész igazából a munka adatok távolról történő elérhetősége, családi anyagok, ritkán használt progik / fájlok mentegetése, esetleg letöltéskezelés és "enyhe" otthoni médiaközpont lehetne, de nem tudom utóbbi belefér-e.
Tudom csak 1 3,5-es vinyó fér bele, de úgy gondolom most a 2 terás elegendő lenne bőven a mentéseknek, ha nagyon kell az optikai helyére meg valahogy szerintem be lehet súvasztani még egyet. Esetleg ház javaslatot is várok, de chieftec bolond vagyok, illetve nem láttam hasonlót kinézetben, minőségben.
Elnézést a kisregényért, és köszönöm előre is.
-
Bernath
tag
Igazság szerint most akarok venni egy asus médialejátszót s nem tudom,hogy a tömörített fileket lejátsza-e...
Viszont rtorrenttel ezt megcsináltam az asus roterenezért gondoltam,hogy esetleg a transmissinra is van ilyen megoldás ill biztos van mert már láttam csak,hogy a freenason ez müködhet-e?
-
Bernath
tag
Esetleg valaki nem tud megoldást arra,hogy ha a torrent file a be van csomagolva s letöltötte kicsomagolja egy adott mappába?
-
Bernath
tag
Ok,ez is sikerült
Köszi még egyszer! -
Brogyi
őstag
A " Beállítások mappa" sorba írd be /mnt/bernath/torrent/.
Az "Incomplet directory" sorba írd be /mnt/bernath/torrent/tmp/, de előtte csináld meg azt a tmp directory-t.
Save and restart.
Indítsd el a letöltést , bármit. Amint valamit leszedett, már nézheted a tmp directory-t, és a beállításoknál meg kell találnod azt a torrent-et.Következő próba ,újra indítod a NAS-t és megnézed folytatja-e vagy elölről kezdi.Mennie kell. -
Brogyi
őstag
Ne rakj semmit sehova.
1.) Lehetőség. A konfiguration directory sorba nem írsz semmit.Akkor a konfig rész a torrentek közé kerül.
2.)Lehetőség mint a képen,de akkor megadod hol keresse.
Ha a konfig file-kat,directory-kat elkezded áthelyezni, másolgatni akkor az lesz amit tapasztaltál.Szerintem egyszerű.Jól töltsd ki azt pár sort, és működik. -
Bernath
tag
Na ez nem tiszta
Magyarul a config filet rakjam át az alternatív konfigurációs mappába (általában üresen hagyandó) vagy csak simán jelöljem ki a torrent letöltő mappát s akkor nem veszlik el újraindításkor? Bár most egy kicsit nem nyúlok hozzá,még van pár letöltés amit megvárok.
-
Brogyi
őstag
"Újraindítás után eltűnnek a transból a letöltések,a mappában megvannak,de már nincs a letöltő listán Erre valami ötlet?"
Tipikus konfigurációs hiba.Rtorrentnél nem csinálnak session dir-t.Ennél pedig valamit megint rosszul állítottál be, vagy be se állítottad.Azt a config dir-t nézd meg,állítsd be.
Ha jól emlékszem a download dir-be rakja a configot ha üresen hagyod a configuration dir sort.Szóval ha semmit se töltöttél le akkor is látnod kell a transmisi config részét, és abban tárolja a letöltött cuccaid adatait.Talán torrents a dir neve. -
Bernath
tag
Köszi! Estére összehoztam
Most müxik rendesen,azért lenne egy-két kérdésem:
Azt nem lehetne megoldani vele,hogy a becsomagolt fileket kicsomagolja egy adott mappába?/torrentekről beszélek/+a figyelt könyvtárak bejegyzés+ extra beállítások mire valók?
Újraindítás után eltűnnek a transból a letöltések,a mappában megvannak,de már nincs a letöltő listánErre valami ötlet?
-
Bernath
tag
Hali!
Próbálgatom a freenast s valami nem az igazi
A telepítés ok,de a második újraindításkor már nem töltődik be,fekete képernyő...
A másik gondom a transmission: egyszer már sikerült elindítani ment rendesen,de azóta a webes felület bejön a torrenteket is hozzátudom adni viszont a letöltést nem kezdi el,s hibaüzit dob.Nics valami pontos leírás a transz elindításara vagy esetleg valaki tud segíteni?
Ja s a fekete képernyőt sem tudom mire vélni... -
Brogyi
őstag
Fogsz egy pendrive-ot, persze a legnagyobbat amit otthon találsz. A lényeg amikor telepíted csak a CD-DVD író legyen Freenas lemezzel+ a pendrive.Így a pendrive-ra mászik fel,és a maradék területen kisérletezhetsz.Ha a window-zos HDD-t rajtahagyod akkor lehet hogy elrontod,belefirkálhat akár tévedésből,tudatlanságból elrontod.A pendrive-odat utána bármelyik gépbe bedugod, és próbálgathatsz. Ha nem indul akkor bios vs hardware ismeret gond van.A gyári NAS-ok kényelmesek, csak drágák.Ezért ez a topik, meg ha valaki szeret barkácsolni,linux-szal kínlódni.Na, jó hasonló pénzből gyorsabbat szoktak a fiúk építeni.Röviden talán ennyi.
-
pip
aktív tag
kezdtem erteni, asszem a legjobb ha kiprobalom. Elvileg kellene menjen ugy egy proba erejeig, hogy pendriverol inditom a jelenlegi gepemen, es akkor nem a windows bootol bhanem a freenas? Igy a laptopomrol tudnek csatlakozni ra es elesben kiprobalnam hogy mire is jo.
igazabol azt kellene megertsem, hogy erdemes-e nekem erre egy kis gepet osszeraknom, vagy jobban jarok egy gyari NAS-al. Ugy nezem 2 HD-s felepitesig azzal sem jovok ki dragabban, tekintve, hogy 0-rol indulok.
-
gmanus
csendes tag
A médialejátszással lehetnek gondok, ha a FUPPES-t használod. (most még ezt támogatja)
Például a Samu tv-be épített médialejátszóval nem teljesen értik meg egymást. (finoman szólva)
De persze ez megkerülhető.
A FREENAS amúgy jó választás olyan embernek, aki nem, szeretne órákat vesződni a OS konfigurálással.
Nálam már közel 3 éve teszi a dolgát. -
Brogyi
őstag
Elég kemény freebsd ismeret kell ahhoz ,hogy bármit is telepíts egy freenas-ra.Az egy ready to use distro.Szinte minden benne van. Biztos van hiányossága.Torrent,ftp,samba,stream szerver, és még sok más.Póbáld ki, nem egy nagy feladat, még telepítési videót is találsz a neten.
-
pip
aktív tag
Sziasztok,
nagyon lama vagyok NAS temaban, igy elore is bocs ha egyertelmu dolgokat kerdeznek. A forumot vegigolvastam, de nem vilagosodtam meg teljesen:
1) egy kommersz vagy hazi epitesu NAS lehetove tenne, hogy a tarolt adatokat ne csak a halozaton beluli szamitogepekrol erjem el, hanem barhonan, interneten keresztul? Vagyis hogy ugy tudjak dolgozni rajta tavolrol, mintha helyi meghajto lenne?
2) ha hazilag epitek egy minigepet es az itt ajanlott Freenas oprendszert hasznalom, akkor a freenas lehetove teszi mediafajlok lejatszasat, vagy telepitheto ra meg valamilyen progi, amivel ez megoldhato? Itt tobben is emlitettek, hogy medialejatszasra is hasznalnak a NAS-t, vagy valamit felreertettem?
-
Jhonny85
csendes tag
szerintetek egy e3400 eltudja látni egy nas feladatát (samba, torrent, jdownloader)? találtam egy 775-ös alaplap proc kombót, ami olcsóbb mint egy am3-as
.
-
Seelaard
tag
Kedves fórumtársak, egy kis hardver ajánlást kérnék.
1. Otthoni nast építek. 6 db 2 terrás vinyó lesz benne raid5-ben. Az oprendszer valszeg freenas lesz, mert azt már ismerem. Az AMD (pl.sb850) vagy az Intel (pl. h57) integrált chipsetek kezelik jobban a raid 5 tömböket. Kizárólag Samba és NFS megosztásra fogom használni. Fogyasztás és az ár nem fontos, mindegyik belefér a keretbe.2. Van 4 db wd20eads vinyóm de mivel nem lehet reális áron kapni, inkább eladom és veszek 6 db újat. Melyiket érdemes?
köszi -
Jhonny85
csendes tag
jujuj, részvétem a cuccaid miatt (R.I.P.). biztos nem fog még1x előfordulni
.
én is jártam hasonló képpen - mondhatni. egy haverom azt állította h a partition magic progival adat vesztés nélkül lehet a partíciókkal mahinálni. nem lehet, evvan. rég volt meg csak 40GB volt asziem, tanultam belőle
.
-
válasz
Jhonny85 #264 üzenetére
hát tudom h tud raidet csak azthittem ez más mint a bővítőkártyás verzió.
akk elmondom a sztorit, kétféle sata cucc van rajta egy amit az intel (4port) és egy amit gigabyte chip (2port) és az intelen volt a raid, gigabytera meg ahcit állítottam. és a múltkor esatán rádugtam egy winyót, és véletlenül az inteles portokhoz. ment a gép amikor rádugtam, újraindítás után meg valamiért hozzáfűzte a raidhoz, szval ugrott mind a 3 winyó tartalma. ugyhogy azóta nagyon vigyázok vele, mit hova kötök xd
amúgy meg az a gépem amit használok, ezen felül szeretnék egyet, szervernek. -
Jhonny85
csendes tag
remélem lesz aki felvilágosít majd
.
huh, ha nem lenne gugli rá nem jöttem volna, h a gsejt egy intel BLKD945GSEJT lapost takar. milyen proci dolgozik rajta? ark.intel.com nem nyilatkozik róla
. gondolom ssd van a mini pci-e-ben meg a 2 sata-n a storage, vagy még egy kártya is a pci-ban esetleges plusz vinyók miatt
. faja kis industry cucc
.
-
Brogyi
őstag
válasz
Jhonny85 #254 üzenetére
Sokkal jobb a helyzet ,mert először is 45W az igazi.Megfelelő deszkával, és op-val tudja a speedstep-et.Ha csak az első lépcsőt nézed 50% máris 22,5W-nál jársz.A következő lépcsőnél már alatta vagy egy D525-nél, és azért oriási a különbség a két proci között.
Így azért egész más a helyzet. Főleg hogy az AMD "e" sorozatban van bivaly erős is.
Oriási tartalék lesz így a NAS-ban ami másodpercek alatt elfogy egy szambázó atomos NAS-nál.Ha még software-s RAID van akkor abszolut bukta.Ezeket röhögve teljesíti egy AMD.Talán ezért,és a jóval ocsóbb beruházás miatt választották a fiúk.Kevés pénzből egy erős,gyors NAS ami nem fekszik ki a sofware-s RAID5 írástól.Itt most a sebesség csökkenésre gondolok.A torrent nem terhel annyira mint sokan gondolnák. -
Jhonny85
csendes tag
hardveresnek hardveres, de mennyi lehet ez az alaplap 20eFt max 25eFt? szerinted felveszi az ilyen "raidchip"-es lap egy 45eFt-os alsó kategóriás dedikálttal a versenyt? az intel maga azt állítja itt h képes ellátni a feladatot. hááát nem is tudom. inkább egy deidkált
, de legyen igazuk, ha van rá lehetőséged, próbáld ki előtte vmilyen módon.
-
-
Jhonny85
csendes tag
eddig csak software-es raidről volt szó
.
hardware-est nem úsznád meg olyan olcsón vagy profi alaplap kell hozzá (szerver alaplap) vagy dedikált raid kártya, ami szintén nem biztos h olcsó. engem is nagyon gyorsan lebeszéltek róla még a topic elején. bónusz, ha a raid kártya megadja magát, csak egy teljesen ugyanilyen kártyával tudnád helyre állítani a tömböt.software-es raid pályán maradva szerintem simán kiszolgálna ez:
- AMD Athlon II X2 245e Boxed: 65W, 2.9Ghz, 2 mag (14e Ft)
- ASUS M4A78LT-M LE: 6db sata, 1db x1 pci-e és 1db x16 pci-e (13eFt)hardware-es raidhez maradhat a fenti + jön a raid kari:
- Highpoint RocketRAID 2680 PCI-E SATA/SAS Raid kártya 8 csatornás (48eFt) [külföldön "csak" 140$]
...és ez egy olcsó kártya, de még tűrhető képességekkel.
belepattintod a pci-e x16-ba és már le is veszi a terhet a prociról.
-
válasz
Jhonny85 #252 üzenetére
Köszi. Azért mellőztem a témákban az am3at meg a nemwindowst, mer ezeket nemismerem igazán. Intel procijaim voltak eddig, azokat ismerem úgy, h melyik mit tud mire való.
Win7 x64-et használok énis az asztalin, teljesen rendben van.
Esetleg ezekből az olcsóbb am3akból tudnál ajánlani olyan lap-cpu párost, ami alkalmas raidre (hardveresre) és a fentebb említett célokra? -
Jhonny85
csendes tag
ha olcsóságra akarsz törekedni inkább valamilyen am3 konfigurációban gondolkozz. nem egy előtted a topichoz szóló használja. kicsit leveszik a feszültségüket és úgy kevesebbet fogyasztanak és még is megmarad jó kis számoló kapacitásuk. egyesek így még a passzív hűtést is bemerik vállalni. az alaplapok meg a procik is olcsóbbak, ha am3-at választod.
dedikált szerver op. esetén (mind1 h x86 v. x64) legkevesebb 2GB memóriát ajánlok, de inkább törekedj a többre, dd3 nem olyan drága. főleg h raid, meg nem egy szimultán fel- és letöltésed is lesz. kell a memória, a gép dolgát könnyíted meg.
ami az x86 és x64 op. dolgot illeti állítólag az utóbbi stabilabb, de ki mennyire nyüstöli
. én win7x64proeng-et használok notin és úgy tapasztalom jobban bírja, de registry-t, szemetet pucolom és töredezettség mentesítek is. persze ezeket neked is ajánlom, ha minden képpen a windows mellett maradsz. ajánlom a ccleaner-t az enhancer kiegészítővel és a defraglert, ingyenesek ütemezhetőek.
ha a topicban elolvasod a 245. hozzászólást meg tudhatod h én mit tervezek. bár a topic nyitása óta lentebb adtam az igényeim
. én nem akarok raid-et azért elégszem meg egy pl atom procival. a "bare" ubu üresjárásban 70-80 Mb-ot fogyasztott a virtualbox-ban.
korábban nem mondtam, de ha a raidben meghal egy vinyó egy nap is lehet a raid újjá építése, vinyók méretétől függően. meg maga a tömb létrehozása is sok idő kb ua. én speciel nem komálom az ilysemit
. de nem áll szándékomban befolyásolni mindenben téged
. ha nagyon fontos dolgokat akarsz tárolni esetleg backup is lesz rajta, akkor mindenképp kell a raid
.
nah de sok sikert kívánok
ui.: ubu jobban bírja a folyamatos futást.
-
Jhonny85
csendes tag
az épp a hardveres lenne, mert abban az esetben az alaplap chipje számolgat.
software-es raid esetén maga az op. és cpu számolgat.
op. telepítésnél kalapálható össze, ha maga az op. is azon a tömbön lesz.
ha op partíciótól függtelen raid5 kell azt op telepítés után is létrehozhatsz. -
A szoftveres RAID az az amit a biosban állítok (pl.)?
-
Jhonny85
csendes tag
szevasztok!
úgy néz ki végre összejön a nas-em, ami letöltő gép is lenne.
de véleményeznétek a következőket:
GIGABYTE GA-D525TUD + 1GB memória
ház + táp egy régi gépből lenne a vinyó meg látszik az aláírásomban. később azért fejlesztgetném, de egyelőre így indulna be a dolog.
erre menne fel egy ubu 9.10. alap gnome-mal (x-window-system-core gnome-core gdm) plusz egy-két apróság: samba, jdownloader, transmission, teamviewer, ntfs-tool.
de amire igazából kíváncsi vagyok h mit mondotok róla az az h nem akarok raid 5-öt mivel csak egy 1.5 TB vinyóm van jelenleg, meg hát ntfs fájlrendszerű:
tehát ubu-ban az energia gazdálkodásban van egy olyan opció h merevlemezek lekapcsolása amikor csak lehet és az ntfs particiót automountolnám a fent említett ntfs-toollal. maga az op. is egyenlőre a nagy vinyón lenne, lecsippentenék egy pár gigát neki. később egy aprócska ssd-n lesz 1,5Gb-t használ az op. amit tudtam kipróbáltam virtualboxban, de pl a merevlemez kikapcsolás ott nem tesztelhető. erről ha van pozitív véleménye vkinek az ne tartsa magában. jah és az is érdekelne h a wake-on-lan megoldható lenne-e erre a kis öszvér gépre
.
köszi üdv: jhonny85 -
Jhonny85
csendes tag
szevasztok!
úgy néz ki végre összejön a nas-em, ami letöltő gép is lenne.
de véleményeznétek a következőket:
GIGABYTE GA-D525TUD + 1GB memória
ház + táp egy régi gépből lenne a vinyó meg látszik az aláírásomban. később azért fejlesztgetném, de egyelőre így indulna be a dolog.
erre menne fel egy ubu 9.10. alap gnome-mal (x-window-system-core gnome-core gdm) plusz egy-két apróság: samba, jdownloader, transmission, teamviewer, ntfs-tool.
de amire igazából kíváncsi vagyok h mit mondotok róla az az h nem akarok raid 5-öt mivel csak egy 1.5 TB vinyóm van jelenleg, meg hát ntfs fájlrendszerű:
tehát ubu-ban az energia gazdálkodásban van egy olyan opció h merevlemezek lekapcsolása amikor csak lehet és az ntfs particiót automountolnám a fent említett ntfs-toollal. maga az op. is egyenlőre a nagy vinyón lenne, lecsippentenék egy pár gigát neki. később egy aprócska ssd-n lesz 1,5Gb-t használ az op. amit tudtam kipróbáltam virtualboxban, de pl a merevlemez kikapcsolás ott nem tesztelhető. erről ha van pozitív véleménye vkinek az ne tartsa magában. jah és az is érdekelne h a wake-on-lan megoldható lenne-e erre a kis öszvér gépre
.
köszi üdv: jhonny85 -
-
Sziasztok!
Itthonra szeretnék valami NAS-szerűséget építeni, mert nem vagyok megelégedve NETGEAR ReadyNas Duo sebességével.
Az lenne a kérdésem, h torrent, adattárolás raid 5-ben (gigabit lan), ftp, http célokra megfelel egy Atom alapú rendszer, vagy asztali procit kellene bele?
Asztalikon belül kérdezném, hogy melyik procinak a legkisebb az áramfelvétele? i3?
előre is köszi -
dni
őstag
Sziasztok!
Láttam a FreeNAS oldalán, hogy van VMWare img is, de sajnos nem elérhető már a letöltési oldal, tudok egyéb lelőhelyet vmx-hez?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
Brogyi
őstag
Ha sok adatod van akkor valószinű, hogy RAID5-öt fogsz használni. Szinte soha nem hal meg egyszerre az összes HDD. A Freenas egy 2000Ft-os back up USB cerkáról visszaállítható, nem egészen 5 perc alatt.Ha pedig az egyik HDD dobta fel a talpát az hosszú idő akármilyen rendszert használsz.Egy HDD halálnál nincs adatvesztés.
Ezek után nem értem a kérdésed.
-
kavboy
tag
Erdekes dolgokat ir mindenki, jo olvasni a jobbnal jobb tanacsokat. Nekem csak ket kerdesem lenne igazabol:
1. hogyan lehet (illetve lehet-e) megmenteni az adatokat, ha a Freenas valami miatt meghal, pl hardver-software problema, stb. Kiprobaltam a hetvegen es ugy lattam, hogy a sajat fajlrendszeret ajanlja, na most arrol nem tudom, hogy ha osszeomlik a rendszer be tudom-e olvasni valami masik rendszerrel, vagy mi tortenik az adattal...2. milyen mentest javasoltok egy Nas melle, marmint mire?? Mar van nehany terra adatom, ugy mint csaladi fenykepek, fimgyujtemenyek es nem szeretnem ha elveszne barmelyik is veglegesen... dvd-re irkalni nem valami tartos dolog, meg bazi sok dvd kell, blu-ray lemez se sokkal tartosabb meg abbol is kell par... esetleg valami szalagos egyseggel lehetne/kellene menteni, pl egy LTO3 (4) kazettara? vagy mire?
-
buca84
őstag
Azt elfelejtettem írni, hogy FreeNAS lesz majd az OP rendszer. Gondolom ez alapból tudja a RAID5-öt, nem kell feltétlenül az alaplapnak is tudni a szoftveres RAID-et?
-
buca84
őstag
Segítséget szeretnék kérni!
Az alábbi alaplap tudja a RAID5-öt, vagy csak azokat, amik meg vannak adva a specifikációjánál?
6 HDD-vel mehet a RAID10, nem?ASUS M4A78LT-M LE
[link] -
Brogyi
őstag
Probáld ki az asztali gépen vinyo nélkül a boot-t. Valoszinú a régi deszkád BIOS-a nem tud boot-olni USB-ről. A pendrive-os boot-olás nagy ötlet, föleg úgy hogy szinte kizárólag csak a boot-hoz használja. Ha beindult minden a gép memojából megy.Alex91 pedig mindent leírt.Ha bármi bajod van a rendszer semmi idő alatt újra indítható,visszahozható a mentésről.
-
MUST4NG
csendes tag
Felraktam tegnap az Ubuntut-t de valahogy nem jött be, nem is tudtam mindent meg csinálni rajta amit akartam, viszont a FreeNAS egyre jobban tetszik,
Annyi kérdésem lenne mindössze, hogy a Live CDvel fel lehet rakni HDD-re a teljes OS-t vagy ez csak a live verziót tartalmazza ?
Akárhogy próbálom az isot a pendrivera áerőszakolni nem megy ?
Nem bootol be rólaMi lehet a probléma ?
Köszi
-
Brogyi
őstag
Ez igen. A Freenas egyszerűbb, de már ahhoz is kell némi linux ismeret. Kész cél progi.
Az a lényege, hogy ha minden hardware-t ismer akkor szeretni fogod. Legkisebb munkával az indítható be. A másik véglet az ubuntu szerever. Főleg ha a software-es RAID mellett döntesz.Később ird le mit választottál. -
MUST4NG
csendes tag
Sziasztok!
Megint én
Milyen tápot ajánlotok NAShez? Valami helytakarékos de erős megbízható táp kellene.
Ja és az is feltétel hogy legalább 8 Sata vinyót elbírjon probléma nélkül 24 órában.Köszönöm előre is
MUST4NG
-
devast
addikt
hdparm -B -vel tudod apm-et állítani, 254 vagy 255-ön ajánlott, nekem samsungokon 254-en van és nem pakolgatja a fejet. AAM-et pedig hdparm -M -el tudod állítani, 128on leghalkabb, 254/255-ön leghangosabb. PS: nálam rohadtul számít hogy az összeset 128-ra állítsam, megmondom, elég brutál hangja van mikor a 3 vinyó raid5-ben egyszerre seek-el.
-
MUST4NG
csendes tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre fordulok a problémámmal, szeretnék építeni egy nas-t.
A kérdés ha ubuntut szeretnék felrakni operációs rendszernek akkor a sima változatot válasszam, vagy a szerver verziót az ubunutu 10.10-es kiadásából ?
Vagy van valami ötletetek hogy milyen os-t rakjak fel majd? Lényegében HD filmeket és zenét szeretnék streamelni róla, másodsorban ez a kis gépezet torrentezne itthon ha kész lenne.Még egy kérdés e két fogalommal nem vagyok teljesen tisztába: Upnp és DLNA
A DLNA egy minősítés de javítsatok ki ha tévedekKöszönöm előre is.
MUST4NG
-
WiZARD
veterán
igen, EARS lett.
fejlepakolós energiatakarékos szarról én is olvastam, segédprogival kikapcsoltam.
pár helyen írták, hogy nincs TLER support ezekben a green vinyókban, így raid-re nem ajánlott.
bő fél éve van raid5-öm ezekkel a vinyókkal, és nem volt gondom.amúgy hw raid controller se feltétlen annyira drága.
nekem csak egy régebbi 3ware van, ebayen vadásztam, vadi új volt, 128 mega rammal, PCI-X csatival (olyannal, ami sima 32 bitesbe is belemegy), 12 portos, raid0/1/5/6/10 amit támogat. online expansion stb. és volt postával együtt 20k...
nem egy sebességbajnok, főleg írásban gyenge, de a célra tökéletesen megfelel, olcsón, sok csatival, raid5.
(olvasni azért hálón keresztül is tudok 100 mega/sec körül. lehet hogy a hálókártyák limitálnak, hisz csak az alaplapi dzsunka gigabites cucc, így is 85-88% körül van kihasználva a gigabites háló) -
Henryk
aktív tag
Végülis melyik verziót sikerlt beszerezni? WD20EARS?
Én is ezt tervezem, sok jót hallottam róla hang és fogyasztás terén, habár sebességben az utolsók között van, de otthoni használatra megfelel.Hallottam róla viszont olyat hogy nem ajánlják raidhez, mert van valami új cucc ami gyorsabban parkolja az olvasófejet, leállítja a vinyót az átlagnál, ezért rövid időn belül többszöröse az újraindulási értéke más HDD-khez képest, ami miatt gyorsabban elhasználódik, és lehet olyan raid vezérlő ami a lassú reagálása miatt kidobhatja.
Igaz engem a raid tulajdonsága nem fog érinteni, de kíváncsi lennék a tapasztalataidra, és hogy ki mit tud erről.
Elvileg van valami ketyere amivel ezt ki lehet kapcsolni, és akkor nonstop pörög, ami sokkal kevésbé terhelő mintha percenként beindítja mikor kell valami, aztán leáll. ezt mondjuk több éven át, vagy ameddig el nem hal.Már csak azért is érdekes ez, mert pl lenne több lemez amire csak átkerülnek a szétválogatott cuccok, és azok elég ha csak akkor mennek amikor pl filmet nézek róla, vagy épp ráteszem. Viszont lenne olyan ami viszonylag folyamatosan használatban lenne, pl külön kijelölt letöltővinyó, hogy csak egyet piszkáljon, esetleg erre mehetne a rendszer is, amíg nincs külön SSD neki. Na most ennek jobb lenne ha nonstop pörögne, és nem kapcsolgatná amint van egy kis szünet.
Jelenleg is feltűnő ez a jelenség, mikor átugrik a zenelejátszó egy másik albumra, ami a másik vinyón van, és akkor egy pár másodpercre beáll amíg fel nem pörgeti.
Ezt 2 500-as WD green között tapasztalom.Ki mit tud erről a "problémáról", megoldásáról? tehát lehet-e külön külön szabályozni hogy melyik vinyót állítsa le, és melyiket hagyja pörögni?
-
Henryk
aktív tag
Utánanéztem pár dolognak közben.
Elég sok atom vs core i3 tesztet végignyálaztam, és arra jutottam hogy tökéletesen meg fog felelni mind fogyasztáslag mind teljesítményileg, tudom erősnek látszik egy NAS-ba, de nem is csak az lesz, a tesztekből az jött le átlagban, hogy alapjáraton nem sok különbség van fogyasztásban, szinte egyenlőek, terhelés alatt igaz megkajál 2x anynit, de töredék idő alatt elvégzi ugyanazt a munkát, így összességében jobb arány jön ki a végén, és nem mindegy hogy ha lejön egy 50, vagy több gigás pack akkor ne órákig csomagoljon, hanem pár perc múlva lehessen használni, és persze ne akadjanak fel a szerveralkalmazások ha dolgozik a gép.. másik pozitívum ugye a sata portok a lapon, amire a tervezett megoldásnál szükség lesz.Raid téren is körbelestem alternatívák után, az alapötlet ugye az volt hogy csak natúr kettémásolom ami fontos adat, bármiféle raid nélkül.
Nekem is hülyén hangzott, de eddig is bevált. Aztán botlottam egy windows home serveres oldalra, és láss csodát, ugyanazt csinálja, bizonyos beállított mappákat megdupláz másik lemezre, így nincs szükség drága kártyára, bármelyik vinyót le tudod olvasni bármilyen wines gépen, és 100% hogy nem fog szétesni a raid, mert nincs, de redundancia az van, igaz így elveszti a raid altal nyujtott plusz sebesseget, de nem is kell nonstop pörgetni 7 vinyot, ha csak az egyikről van szükségem valamire, bővítés meg.. betol, rádug, használ, öröm és boldogság..Az viszont érdekelne, tud-e valaki ilyen könyvtárduplázós megoldást mint ami a win home serverben van, win7-en működő formában, tehát megadni neki x,y,z mappákat, amiről mentéseket készít egy másik meghajtóra automatán, naponta x órakor. létezik ilyen program? vagy marad a manuális megoldás?
-
Henryk
aktív tag
Vírust még nem láttam Vista óta, ha jól emlékszem a 6000-es béta kijövetelekor döntöttem úgy, hogy feldobok egyet az XP mellé tesztelni. A tesztelés vége az lett hogy töröltem az XP-t, majd a Win 7 RC megjelenésénél át is álltam rá a Vistáról. (sokan szidták, de szerintem ott sem a programmal volt a gond, hanem a támogatás/driverek hiányával, én az nvidia kartyammal szívtam sokat anno crysis alatt, azóta is ATI-t használok)
Ennek már jópár éve, eleinte még volt külön tűzfal meg vírusirtó, kémprogramirtó, az XP-s időszak megszokásai miatt, ahol 2-3 havonta reinstall volt, mert minden szart összeszedett a netről amit csak lehetett, szinte nonstop villogott valamilyen reklám, popup a háttérben.
Most már ott tartok, hogy semmi ilyen védelmi cucc nem fut, és az első telepítés van fent ami még a megjelenésekor lett feltéve, pár hetente azért végigfuttatok egy alapos keresést, de minden oké, lassulás az SSD-nek köszönhetően azóta sincs.
Még az nem derült ki, hogy tényleg a Win ilyen fasza, vagy a routerem dolgozik jól.Persze nem mondom hogy nem lehet feltörni, aki elszánt még a NASA-hoz is bejut, de tőlem ugyan mi kellene nekik.. zene, film, esetleg játékok?
-
Henryk
aktív tag
Nekem is egyszerűbb a Win 7, már jó ideje használom, ha a szerver nem tud semmi pluszt ahhoz, amihez használnám akkor marad a Win7, kevesebb macera lenne vele az tuti.
Egyedül nekem kell a bejelentkezés távolról, tehát felesleges lenne a sok virtualis ketyere meg ilyesmik, masoknak eleg ha az oldalakat, par adatot elernek, azt már a laptopról is megoldottam anno win7-el. -
L3zl13
nagyúr
Vírusoknak nem sok jelentősége van egy szerveren, mert nem futtat rajta semmit, nem telepít rá semmit. Csak a "gyári" szolgáltatások mennek rajta, meg egy-két 3rd party progi, aminek a telepítésénél, ha odafigyel, akkor szintén nincs vírusveszély.
Törni meg egy nem hozzáértő által beállított linux vagy BSD szervert kb ugyanolyan könnyű, mint egy Windowsost.
Ezzel nem a Win szerver mellett akarok érvelni. Csak maradjunk inkább a releváns érveknél.
Ha az ár nem játszik be, akkor valószínűleg az alapján döntenék, hogy pontosan mire akarom használni. -
Brogyi
őstag
Hiaba van ingyen, de a virusok jobban szeretik. A linux is ingye van. BSD valmelyiket tudja kezelni ,akkor nyert. Rendkivul keves, vagy tan senki nem tori fel. Jo ,ez kis tulzas, de kerdem en ,a profit abszolut nem erdekli Toth Pisti szerver. Miert is? Egyszeru, nincs benne lee.
-
L3zl13
nagyúr
Ha nem akar komolyabb szerverfunkciókat használni rajta (mint amiket az előző hozzászólásban írtam) semmiféle előnnyel nem jár. Nem is látom sok értelmét, hogy valaki szerver OS-t használjon csak azért mert 7/24-ben megy a gépe. Semmivel nem lesz tőle stabilabb a rendszer.
Ha ingyen van neki, éppenséggel használhatja, de általában nem éri meg a fáradtságot.
-
Jhonny85
csendes tag
Szervusztok!
Örülök hogy ilyen sokan betértek a kis topikomba, nagy örömmel tölt el az elmúlt pár napi, napi 5-6 hozzászólás.
De!
Fájó szívvel közlöm hogy a saját kis nas-em újra meghiúsult. Hála a költségtérítéses sulinak, de jobb később mint soha.
Mindenkinek szurkolok a saját kis projektjéhez, hajrá.
Üdv jhonny85 -
Henryk
aktív tag
Nekem mindenkepp valami kulonallo megoldas lenne az idealis, ami mehet nonstop, mint a mostani NAS, csak több hellyel, több lehetoseggel.
Regebben meg a laptopot hasznaltam ilyen celra, teamspeak szerver, webszerver meg torrent ment rajta, de keves volt aza 120gb nagyon, és mindig huzigalni kellett suliba, szoval nem egy nonstop keszulek volt, de azon is win7 volt es nagyon egyszeru volt kezelni az en gepemrol, most van NAS, de már ezis kicsi, és ugrottak a wines opciók. Valahogy a ketto osszegyurt valtozata kellene csak tobb hellyel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyon szép!! Dell Latitude 5490 i5-8350U 16GB 512GB SSD
- Asztali PC v5 , R5 8400F , RX 5700 XT , 16GB DDR5 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Latitude 5501 15.6" FHD IPS i5-9300H 16GB 256GB NVMe magyar vbill gar
- PowerColor Red Devil AMD Radeon RX 7900 XTX 24GB VRAM
- Honor 90 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm + tápkábel
- iKing.Hu-Nothing Phone 3a Pro Grey Glyph stílus, 3 optikai zoom 12/256 GB -3 hónap garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest