Hirdetés
- Olcsó, gasket mountos klaviatúra a Logitech égisze alatt
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Gaming notebook topik
- Apple MacBook
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
Új hozzászólás Aktív témák
-
Henryk
aktív tag
Gondolom rám célzott
Tényleg inkább az intel felé hajlok, szép kis lap, de mATX-es ház lesz majd egyszer, így nem lenne értelme szerintem ITX-et tenni bele, ha jól láttam a hasonló tudásúak drágábbak is, és kevés a SATA rajtuk.
Amit néztem tényleg kicsit erős, de ez alá olyan nagyon nem akarok menni, egy "bőven elfut" kategóriát szeretnék nem egy "éppen elég" konfigot, mivel többféle szerverként is üzemelne párhuzamosan nem csak NAS-ként.Windows Server 2008 R2 Standard, Enterprise, Datacenter, and Web (x64) jól összehaverkodik a win7-el nem? mert minden gépen az van itthon, és erre ha minden igaz be tudnék jelentkezni suliból laptoppal is adatot turkászni? Megtaláltam MSDNAA-n, úgyhogy ingyé lenne ezis eredetibe.
Jó lenne valami raidet összehozni minden vinyóhoz persze, de ahhoz kellene valami vezérlő is, és nem szánok százezreket költeni olyan kartyara ami elvisz 5-6 lemezt raid5-ben. (később még lehet róla szó, ha már több adat lesz)
Az adatok nagy része "manuális raid1"-ben van jelenleg, avagy letöltődnek a NAS-ra, és amit használok az felkerül a gépre is, tehát ha a gépben, vagy NAS-ban kihalna valami ami fontos megvan máshol is. Ami nem fontos adat, pl egyszernézős filmek azt nem másolgatom fölöslegesen, úgyis törlésre kerülnek. az adatok nagy része ilyen átmenetileg tárolt cucc, ezért nem tartom létfontosságúnak a drága helyet ezek védelmére fordítani.
Hogy lehetne legbiztonságosabban, és persze legolcsóbban (tudom, tudom, ilyen nem létezik..
) megoldani valami védelmet? gondolom csak szoftveres jöhet szóba, megérí abből raid5-öt csinálni? vagy jobb az alapverzió, hogy ami fontos az raid1-re, ami nem az natúr?
-
devast
addikt
Nem vagyok semmilyen fan.
Most egy q6600-at nyúzok már 2 éve, előtte volt a64-em meg athlonxp-m meg pentium2-őm is, nappaliban atom+ion cucc megy, szerverem/nas-om athlon2, notim pentium-m... Azt veszek ami megfelelő a célra, jó és óccsóA lap amit linkeltél szervernek jó lehet, nas-nak kevésbé, 4 sata kevés sajnos. Megint más kérdés, hogy érdemes-e rámenni mini itx-re ha nas-t akar az ember csinálni pl 6-8 vinyóval.
-
Brogyi
őstag
Hat aki eros szervert akar annak nagyon jo alternativa a kovetkezo [alaplap]
Az-az 50-60 dolcsi igazan nem sok erte.Egy 40W-os procival hihetetlen eroset tudsz csinalni.
Foleg a valasztott rendszered kezeli a speedstep-et.A nagy kerdes mikor lesz ez elerheto.
Ja , most latom te intel fan vagy .Akkor targytalan.
Azert 1-2 ujdonsag:SATA3,USB3.DDR3. Tudom ne nagy durranas ,de olcsobb. -
devast
addikt
Hát nem tudom, szerintem is túl erős. Nézzél körbe e szériás athlon2 környékén, keveset fogyaszt és nem valami drága, és a lap is olcsó hozzá.
Raid-ről meg nem nyilatkoznék. Ezek amik az ilyen alaplapokon vannak szoftveres raid-ek, csak egy raid bios-t tartalmaznak, ugyanúgy cpu számol mindent. Ha tehetem én ezt kikerülöm, és inkább a linux kernelre bízom a raid kezelését., úgy meg holt mindegy melyik sata portra dugom rá. Azt se nagyon értem, hogy ha nem csinálsz valami komolyabb redundáns raid-et, akkor minek neked 10tb. Ha nem fontos az adat és elveszhet, akkor töröld le és nem kell annyi hely -
Brogyi
őstag
Talan itt erdekeli a legtobb embert a freenas.Ujabb verzio van belole.A bt. updated.
-
Henryk
aktív tag
Nézegettem kisebb felé is, de még így is ez a legkisebb i3-as proci, legelőször egy kisebb házra, a q08-ra gondoltam, de abba meg jobban meg kellett volna tömni, és lehet csak atomos lapnak maradt volna hely, azt meg azért mégse.
Sok dolog megy majd rajta parhuzamosan nonstop, es nem szeretnem hogy a hardver ebben akadályozza.
Inkáb több legyen, mint kevés.nem tervezem ez után évenkénti felújítását, megy amíg le nem hal, vagy amíg kevés nem lesz a célra.
A giga lapon a 2 fehér tudja a raidet, vagy a másik 5? esetleg mind? még pontosan nem tudom mi hogy lesz, de valami olyanra gondoltam, hogy csinálnék egy raid1-et a fontosabb adatoknak 2 lemezre, a többin meg csak úgy natúr a tárolandó dolgok. tehát fullra pakolva lenne 10TB amiből 2 védett lenne+ az oprendszer. elsőnek a már meglévő 4db 500-ast kapná meg, aztán igény szerinti bővítés.
-
WiZARD
veterán
van egy kis épített NAS-om, 3ware Escalade 9500S-12 raid vezérlővel.
eddig 3db WD20EADS vinyó volt raid5-ben, de most kezd megtelni, ezt a tömböt szeretném bővíteni.WD20EADS vinyót már alig kapni, ahol van, ott is drága. helyette WD20EARS van mindenhol.
vajon mennyire lenne gáz, ha EARS vinyóval bővíteném?
-
Henryk
aktív tag
Gondolom mert htpc-hez is használják oda nem árt egy HDMI, a Displayport-ot viszont tényleg nem értem, azt eddig csak Eyefinity radeonokon láttam, és nagyon kevés hozzá való monitoron.
De inkább több legyen, mint kevés.Engem nem zavar, végülis minden van rajta ami kellhet.
-
Henryk
aktív tag
Hát igen mindennek van hátránya, a mostani kis nas asszem 20w korul elmegy, de szerintem amit összeépítenék az sem fogyasztana többet 50-60w-nál.
Ami azért mégiscsak jobb mint az asztali ami alap 150-170 most épp játék közben(20% cpu 50%) meg 300 fölött kajál, mondjuk ebben minden benne van ami az asztalon van azért olyan nagy alapban.Ha úgy nézzük "csak" kb duplája lesz, viszont azért egy izmos szervert kapnék, nem egy éppenhogy elviszi kategória.
-
Henryk
aktív tag
Sziasztok!
Egy komolyabb NAS építését tervezem a közeljövőben, jelenleg egy Synology DS210j van szolgálatban, az elmúlt 3 hónap alatt, mióta megvan több mint 6TB adatforgalmat bonyolított le, szóval ilyen téren jól bírja, ami viszont problémát okoz, hogy csak 2 hely van benne, ami foglalt, és ráadásul meg is teltek a lemezek így sűrűn kell törölgetnem és egyre fogy a kidobható anyag, szóval többre, nagyobbra lenne szükség, valamint fut rajta webszerver, torrentkliens, közeljövőben squeezeserver is kilátásban van, hogy audio központként működjön és ez már sok neki. Valamint lenne Teamspeak3 szerver is, ha futna rajta.
Windows 7 futna rajta, egyik ok a lemezek olvashatósága, hogy tudjam pakolászni, ne legyek ráutalva a nas-ra mindennél, főleg a bővítés kényelmetlen így, mivel mindenhol tele vagyok, és sok oda vissza pakolászás lenne, nem elég átrakni az asztaliba, amiben mellesleg szintén nincs több hely vinyóknak. Valamint az elérés, hogy lássam hálózatban, és távoli asztalon tudjam rajta turkálni a szerverprogramokat.Egy mATX i3-as konfigra gondoltam, mert fogyasztás szempontból az új cuccok gazdaságosabbak, nem kell külön VGA-se, és általában 50-100 aktív megosztás van a kliensben (80/25-ös diginettel), amivel a mostani már érezhetően belassul elérési időt tekintve, valamint az audio központhoz kell a szabad kraft majd, hogy ne akadjanak be a lossless cuccok se, és persze a többi szerverprogram se haljon be töltés közben.
Vinyók ideiglenesen átkerülnének a mostaniak, később 2TB WD greenekkel tervezem megpakolni, hogy hely is legyen meg halk is legyen, a mostani 2 régebbi samu vinyónak elég komoly seekzaja van éjszaka.
Ház ideiglenesen egy üresen porosodó CM 690 lenne valahova eldugva, későbbre Lian Li PC-V354 -et néztem ki, az a 7 3.5-ös hely nagyon csábító, és a kinézett lappal meg is lehetne tölteni később minden helyet.Első nekifutásra ezeket szemeltem ki:
Intel Core i3-530 2.93GHz BOX
Kingston DDR-3 2Gb /1333
Chieftec 350W GPS-350EB
GA-H55M-USB3Elég zsufi lesz odabent, de ahogy néztem elvileg elfér minden.
Tehát amire használva lenne úgy kb: elsődlegesen ugye tárolás, meg töltögetés sok-sok dolgot egyszerre és gyorsan, mellette webszerver, ftp szerver, médiaszerver, teamspeak szerver, és egyéb hasonlók.Várom az észrevételeket, véleményeket, hogy elegendő-e a célra, esetleg akinek van hasonló az hogy bírja, stb. jöhetnek alternatív megoldások is, ez az első elgondolás, bármi változhat.
-
Brogyi
őstag
Sziasztok. Probalta valaki a kovetkezo alaplapot Freenas-sal? GA-D510UD (gigabyte).
Viszonylag jo ara van 4 SATAII-vel, es forintert kaphato.Koszi. -
törölt tag
Hát nekem most van egy e5200, amit szépen alulfeszeltem, csak sajnos a lap hozzá atx, mer' épp az volt boltban mikor meghalt a régi. Mondjuk lehet vevő is lesz az egész gépre egyben, újonnan meg azért nem biztos, hogy ilyet kéne venni (bár kb annyi lenne, mint egy normális atomos lap, szóval kit tudja..). AMD-s lap+proci mennyit fogyaszthat ehhez viszonyítva? Meg aztán ott van a kétmagosított sempronom, azt is lehetne lecserélni, egy magon, alulfeszelve se lenne rossz. Csak már lassan a sok lehetőség lesz a bajom..
-
devast
addikt
válasz
#95561216 #176 üzenetére
Szerintem sokat
ps: nekem teljesen passzív a gép. Picopsu, cpu-n nincs venti csak naagy hűtőborda (athlon II x3 400e 45W TDP-s), mindez egy eléggé nyitott régi chieftec házban. A 3db 1,5 tb-os samsung ecogreen vinyónak embertelen hangja van. Ha előről csinálnhatnám, biztos hogy inkább beraknék 1-2 alacsony fordulatszáémú ventillátort, és valami nagyon halk, kis teljesítményű de jó hatásfokú atx tápot használnék. A vinyók hangja nagyon rontja az összképet sajnos. -
Brogyi
őstag
Kar hogy nem olvastal bele, mert akkor lattad volna ,hogy amit irtal az freenas+pendrive, es kesz.Nem kell atalakito a CF-hez.Ha mar kartya akkor nem PCI hanem PCIe. Egyebkent majdnem jo amit irtal.
Barkacsolni meg jo, es jobbat raksz ossze mint egy gyari, de ha van zsee akkor mindegy. -
GD
őstag
véletlenül futottam a topicba..
én így oldanám meg:
ITX alaplap passzív atom vagy via aminek elég egy notebooktöltő
CF-ide átalakító, CF kártyán egy linux OS ami kezeli a raid5-öt, 3-4 sata port vagy pci sata kártya de raid nélkül
3db notebook hdd
linux cron-ból lekérdezi időnként a tömb állapotát és levelet küld ha kiesés van..
szerintem kicsit túlbonyolította a topic indító:-)
hw-es raid vezérlő ágyúval verébre otthonra.. az értékelhető kategória 80-100E ft fölött kezdődikvégül, ha összeadja a költségeket, rájön, hogy jobban megéri egy gyári raid1-es NAS gibabites lan-al :-)
elnézést, hogy nem olvastam végig az összes post-ot és beledumáltam:-)
-
Krix
őstag
Köszi a tesztet mindkettőtöknek. Max. mini ITX-ben gondolkodom, vagy pedig egy gyári NAS lesz. Nem olyan rossz annak az atomnak a raid 5 teljesítménye. Én gyengébbre számítottam.
Pillanatnyilag nálam is két WD green fut Raid1-ben, ehhez vennék mégegyet. De lehet jobban járnék 3 új egyformával?
Rákerestem most erre a green raid problémára és tényleg vannak többen akiknél nem megy... hmmm.
-
gba
tag
Nem tudom, hogy miért kell mondani, hogy az atomos raid5 rossz lenne, ha még nem próbáltad.
Nekem Atom procis a NAS szerverem, ubuntu server 10.04-el, szoftveres raid5 3 db 1 TB-os WD Green vinyóval (ami, mint tudjuk csökkentett sebességű desktop vinyó)
Az első mérés (ugyanaz, mint neked) 152mp, 68.7 MB/s
A második mérés (ugyanaz, mint neked) 86mp, 121 MB/sEzek alapján én mindenkinek ajánlom az Atom procis otthoni NAS szerver összeállítását,
mert elegendő sebességet tud, sőt még többet is. -
devast
addikt
Hát nekem ubuntu fut a nas-on, de gigabites gyorsteszt: olvasás 80-120mb/sec, írás ~80mb/sec . Mondjuk ezek nem igazán jó adatok, mert a desktop gépemben a 750es vinyó korlátozza szerintem a sebességet.
A vas 2Ghz-es 4 magos athlon II, és 3db 1,5tb-os vinyo raid5-ben.
Atom-al, vagy gyengébb procival elég katasztrofális eredmények fognak kijönni szoftveres raid5-ben.
Atom helyett ajánlom a 45W tdp-s athlon II procikat, viszonylag olcsók, és 6 sata porttal szerelt lapok is bűn olcsóak hozzá.Nyers fájlrendszer teljesítmény:
root@pulsar:/mnt/raid5/devast# dd if=/dev/zero of=test bs=100M count=100
100+0 beolvasott rekord
100+0 kiírt rekord
10485760000 bájt (10 GB) másolva, 73,195 mp, 143 MB/s
root@pulsar:/mnt/raid5/devast# dd if=test of=/dev/null bs=100M count=100
100+0 beolvasott rekord
100+0 kiírt rekord
10485760000 bájt (10 GB) másolva, 60,4939 mp, 173 MB/s -
Krix
őstag
Esetleg akinél fut freenas tudna nekem csinálni egy gyors sebesség tesztet? Az érdekelne, hogy nagy fájlok irásánál és olvasásánál milyen a teljesítménye Raid5 alatt GBites hálón. Nem kell túl cicomázni pl. valami ilyesmire vagyok kíváncsi:
1. dvd iso írás: x MB/s, olvasás: y MB/s (vas P4 3GHz, 512ram, 3x500M hdd)
vagy pl.
2. 100 db 10M-s fénykép írás: x, olvasás y (dual core atom + 1G ram +4x1TB hdd)
előre is köszönöm
-
Krix
őstag
Egy ideje én is fontolgatom a házi tárolás átszervezését egy NAS boxba. Jelenleg 2x1TB HDD-n vannak a cuccok RAID 1-ben. Vannak rajta olyan adatok amiket nem szeretnék elveszteni, úgyhogy RAID 5-ben gondolkodom. Szempont lenne a bővíthetőség, ami a mostani helyzetben nem megoldott. (pedig lassan esedékes lesz) Nézegettem a gyári megoldásokat és ezek közül a Synology dobozai tetszenek a legjobban. Kicsi, könnyen használható, a bővítése is egyszerű. A mostani 2 vinyómat simán betehetném raid 1-be, aztán ha kezd szűkössé válni a hely akkor vehetek mellé mégegyet amit online raid 5-be tud konvertálni. Méret alapján a DS409slim a legszimpatikusabb de a noti vinyók lényegesen drágábbak mint az asztali társaik és a sebességük sem valami jó. Emiatt inkább a DS410-nél kötöttem ki.
Viszont nem vetettem még el a saját rendszer összerakását sem. Ma akadtam rá erre a lapra: X7SPE-H 6 Sata csatlakozó amit szépen ki lehetne használni a fentebb említett Lian Li házban. Árban kb. ugyanannyi lenne a DS410 mint a lian li + az atomos lap.Összehasonlítva a két rendszert a saját építés felől nézve
Előnyök:
+ op. rendszertől függően lehet rá telepíteni még ezt-azt
+ 6 lemezig bővíthető
+ 2 GBites LAN csati (bár ezt nem tudom, hogy mire tudnám használni, jelenleg egy is elég)Hátrányai:
- nagyobb a ház mint a DS410
- komplikáltabb vinyó csere (bár ezt kibírom, annyira azért nem döglenek sűrűn a vinyók)
- a raid migráció kérdéses, bár írta valaki, hogy ez megoldható
- sebessége vajon milyen lenne a DS410-hez képest?Van-e esetleg valami bármelyik oldalon ami felett elsiklottam?
-
mAtech
aktív tag
Hali!
Én is gondokodom otthonra RAID-en. A lapom alapból nem tudja. Ezért marad a bővítőkari. Kinek milyen tapasztalatai vannak külön bővítőkártya terén? Mit érdemes venni, ami megfelelő lehet. Windows 7 vagy XP lesz az OS. Gondolkodom abban is, hogy külön HDD-n legyen az OS és a RAID cucc meg lenne egy partíció. RAID 1 a kiszemelt 2 db vinyóval (min 500GB).
Más jellegű kérdés. Freenas progi. Nekem mi kell ha van egy régi HP szerver36 GB SCSI vinyókkal és én Freenassal szeretném megoldani a fileszerver kérdést. Szóval van LiveCD meg Embedded. Mi lenne a jó nekem? Láma vagyok a témában. Egyáltalán feltelepíthető a progi a gépre? USB-t nem akarok használni.Köszi a válaszokat előre is
A. -
Brogyi
őstag
Probalgatom a freenas-t. Ezen belul is RAID5-ot, de vazeg ez a rebuilding valami katasztrofalisan hosszu. Valamit rosszul adtam meg lehet kezdeni elolrol. Kihullik a hajam mire vegez. Valaki biztos epitett mar RAID5-ot. Mennyi ideig epitgeti magat egy komoly mondjunk 4x1,5T-as rendszer?
-
devast
addikt
Redundancia, minimális tárhely veszteséggel. Nekem most van kb 2 TB adatom, ami az elmúlt 10 év alatt gyűlt össze. Ha ezeket, vagy ezek egy részét bebuknám, biztos hogy kitépném az összes hajam, mivel valószínűleg azt se tudnám megmondani mim veszett el(csak akkor lennék erre képes, ha éppen valamit keresek, tudom hogy megvan vhol, de nem lesz meg)
DVD-ket nem írkálok, a raid1 nagyon pazarló, a raid5 pont jó. Számomra már kezd értékesebb lenni az adat mint az adathordozó amin van.
-
gmanus
csendes tag
gliskard írta:
"PCI-os kontrollert ne vegyél, mert a PCI busz áteresztő képessége visszafogja az egész rendszert, ha már mindenképpen plusz kártyát akarsz, akkor az PCIe legyen."Természetesen ez így nem teljesen helytálló! (De van benne igazság!)
Nem a PCI busz áteresztő képesség a szűkkeresztmetszet.
Ha jól emlékszem 133 MB/s sebességet tud, tehát ha még négy darab eszközt kötünk rá, akkor is fejenként 33,25 MB/S átviteli sebességet tudnak, amennyiben külön-külön darabonként, szeretném használni őket! (De ez már önmagában hülyeség lenne!)De tételezzük fel,hogy éppen egyszerre használjuk mind a négy winyót (külön-külön), szóval még ekkora átviteli sebesség is meghaladja a hálózati kártya valós átviteli sebességét, ami nekem a Freenas (CIFS/SMB) rendszerrel max: 30 MB/S.
Arról nem is beszélve, hogy amúgy is RAID 0-ba kötöm őket, így irreleváns eleve az egész szűkkeresztmetszet téma!Természetesen ez csak, akkor igaz, ha csak kevés kliens gépet szolgál ki a freenas rendszer!
Ne keverjük össze a más feladatú kiszolgáló rendszerekkel! Mert ott teljesen más paramétereket kell tudnia a szervernek! -
gmanus
csendes tag
Okulás képen:
A fentebb látható NAS szerver nemcsak nagyobb házat kapott, hanem kiegészült + 2 darab 1,5 Terrás vinyával.
Az ASRock A330GC (ATOM alaplap), csak 2 db SATA2 csatlakózóval rendelkezik, így bővítésre volt szükség, hogy a plusz HDD-ket is kezelni tudja. A választás egy olcsó SATA RAID PCI-os kártyára eset (7.500 Ft), ami SIL3114 vezérlő chipje van (Ezt alapból kezeli a Freenas).
Na, szóval így azt gondolhatnánk, hogy csak egyszerűn PCI kártya bedug, rá a winyák, oszt minden f@sza!
De sikerült ezt is megbonyolítani!
Elég hosszadalmas lenne leírni, hogy milyen hibákat adott, ezért csak tőmondatokba írom:
- A BIOS a kártyát nem ismerte fel!
- A Freenas látta a SATA kártyát, de nem látta a rácsatlakoztatót winyákat.
- A BIOS nagy nehezen megtalálta a PCI kártyát, de nem látta a rácsatlakoztatót winyákat.
- Egyszer csak minden jónak tűnt, BIOS látta a SATA kártyát felismerte a winyákat, Freenas látta a SATA kártyát és a winyákat is!
- A HDD-k formázásig öröm!
- Másolás az új HDD-re, 20 -40 GB adat után megszakad a másolás!
(Szóval írhatnám még hosszasan a kálváriát, de a lényeg a megoldás.)
1 nap tökölés után ütött be a szikra, "basszus....ez SATA1 PCI-os kártya a winyák meg SATA2-ek"!
No innentől kezdve már egyenes a dolog.
Azóta teszik a dolgukat rendben, ahogy illik! -
devast
addikt
válasz
Jhonny85 #153 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy kb minden 3,5"-os vinyó induláskor kajál 2 ampert a 12V-os árgól (vagyis 24W) ? 10 vinyónál az 240W, tehát olyan táp kell ami legalább 280-300W-ot le tud adni 12V-on. Én is azért vettem 160tx-et 150tx helyett, mert annál a 12V-os kapcsoló rövid ideig kibír 15 ampert is, míg a 150w-os változatnál csak 12-őt. Én csak 5db 3,5"-os vinyóval terveztem így belefér. Btw megjött a rendszer alapja, itt megy mellettem
athlon2 x3 400e, negyedik mag unlockolva, fesz 1 volton.... a teljes gép egy noti vinyóval üresbe 28W, terhelve 45W. Passzívan megy rajta egy thermaltake torony hűtő, de nem ez volt a legjobb választás, nagyon sűrűn vannak a lamellái... viszont leglább nagy és olcsó...
Hőmérséklet nagyon lassan de kúszik felfele... kb ~60 fok körül stabilizálódik. Most azon vagyok, hogy 2,2Ghz-ről lejjebb rakom 2-re hátha még tudok nyerni pár wattot, milivoltot és fokot
30db az rohadtul hangos... annál még a q6600-as fő gépem 6db ventivel is halkabb. kb 20 decibeles óra kattogásnál halkabb az ionos gép a nappaliban, de még 5-6 méterről is tisztán hallom, hogy megy...
-
Jhonny85
csendes tag
A shuttle 4cm-s ventije <30Db-en suttog
. Honlapjuk.
-
Jhonny85
csendes tag
Én is gondolkodtam picopsu-n, de hát amilyen áram szaladgál azon kis izén és nincs hűtőbordája....
Amúgy itt kellett volna rendelned 15e lett volna a kit. Nah jó ez kisebb, de nekem jó lenne. Bár a shippinget nem tudom...
Meg ha összejön apró tervem 10db eco vinyó kb 60-70watt, alaplap 16watt (és ez papíros adat, nem hiszem h ennyi valójában), ezzel már lehet karcolnám az adapter peak áram leadását. Olvadás veszély
Imho Te is 22e fizettél, de a Shuttle-lel dupla annyi terhelhetőség kapható és ha kicsit zajong, nah bumm, bedugod a szekrénybe.
De azért tényleg állat lenne ha passzív lehetne.
-
devast
addikt
válasz
Jhonny85 #147 üzenetére
Tápnak 22k-ért az kicsit sok imho. Én a végén ezek mellett döntöttem 160w-os picopsu usa-ból és mellé, egy dell da-2 180W-os kockatáp ausztriából . Ez így együtt kb 20-22e, és teljesen passzív
-
gmanus
csendes tag
válasz
Jhonny85 #148 üzenetére
Az otthoni NAS szerverem:
AsRock A330GC az alapja, ezen integráltan található az 1Gb Realtek RTL8111DL hálózati kártya.
A hálózati eszközök egy DLink DGS-1008D switch-en (1 Gb) keresztül kapcsolódnak egymáshoz.
Meg még van sok más eszköz, de ez a lényeg! -
Jhonny85
csendes tag
gmanus!
Milyen gigabites eszközökkel érted el azokat másolási értékeket, amit egy korábbi hozzászólásodban írtál? -
Jhonny85
csendes tag
Elképzelhető h egy kis pénz áll a házhoz
.
Uh már ebben is gondolkodom. Vélemény? Igazi NAS táp, nem?.
Most még az is fenn áll h ez a táp lesz, saját készítésű házba.
vagy
Abba a bizonyos régi házamba lesz egy hagyományos táp.A saját készítésű úgy nézne ki h;
-Legalul az alaplap természetesen fektetve, I/O rész felett a táp kép róla . Ez úgy nagyjából 20x17 cm (itx alaplap 17x17 cm, ha jól tudom a szabványt). Magasságra a elméletileg a táp a nagyobb. alaplap cpu hűtőstől memóriástól csatlakozókkal 6-7 cm lehet. De 1-2cm plusz még nyugodtan számolható
-A vinyók pedig felettük lennének állítva, csatikkal felfelé. 2 oszlopban 5 ösével erről is kép . Rögzítésük pedig a vinyók mindkét oldalán 2-2 alu csíkkal lenne nagyjából így . Egy vinyó 2,5x10x14,5 cm. köztük hagynék mondjuk 0,5cm légrést. Dupla oszlop miatt 20cm széles (egyezik alaplap + táppal
). 15 cm mély és 16 cm (vagy 17 cm, csatlakozóktól függően) magas. 3 darab 14cm-s venti hűtené a cuccost. 2 szívna be két oldalról egy pedig a tetején fújna. Így meglenne a belső túlnyomás a por ellen is. Az alaplap kemény 16 wattját is elszívná, meg a vinyókat is hűtené, reményeim szerint.
-A két port multipler pedig a 24pines csatlakozó felett lenne.
Tehát az egész elférne bő számolással (h a kábelek és ventik is jól elférjenek) egy 25x25x25 cm-s kocka házban. Lenne egy saját kis borg kockám
. Asziem meg találtam a külső dizájnt is
.
huh, szép rövid lett, remélem nem hagytam ki semmit
.
Asziem viszlát régi ház.
-
gmanus
csendes tag
válasz
Jhonny85 #140 üzenetére
igen, jól látod, nekem a router és a kliens gépem is gigás. (Sőt még a switch is)
Csak ara írtam, hogy a samba mennyit bír, amikor gigabites hálókártyán megy az adatforgalom.
10/100-as-on jó ha megy 8-10 MB/S-al.
NTFS rendszerű winyát még véletlenül se akasszál l rá freeBSD-re! (Ez a OP. RENDSZERE a FreeNAS-nak) mert nagyon nem rühelli.
Nekem a NTFS rendszerű winyát kinyírta, mert én még írtam is rá! -
Jhonny85
csendes tag
A multipler még nincs a birtokomban
.
Nagyjából 17ebe kóstál. Árgép.hu-n beírtam a nevét és kidobta.
A 25 MB/s tempóhoz nem kéne minden eszközömben gigbites eth? (wifiről nem is beszélve, pl n-es)
A kiszemelt alaplapon az van, de a routerem és a notim csak 10/100-sal rendelkezik, ami ha jól számolok max 12,5 Mb/s-ra képes.
A másik meg, h jelenleg NTFS-es a vinyó amit szánok bele, és hát maga a freenas is írja a webui-n h nem igazán tudja hiba nélkül kezelni.
Kéne egy másik vinyó h ufs lehessen.
1080p, de szép is lenne ha bírná a gépem.
Szép ez a ház, de hát 30e inkább vinyóra költöm
-
gmanus
csendes tag
válasz
Jhonny85 #134 üzenetére
Addonics AD5SAPM 5x1 portmultipler! Engem is érdekelne egy ilyen?
Hol vetted? Mennyiért?Amúgy RAID 0, UFS teljes jól, megbízhatóan működik a freenas-ba.
Közel 2 éve használom már.
Nekem most 1gigás háló kártya van a freenas-s rendszerembe és 25 MB/s átvitelt stabilan hozza a SAMBA.
720p videóhoz elég az általad leírt átviteli sebesség. De a 1080-t el kell felejteni. -
Jhonny85
csendes tag
Még ezt belinkelném.
Egy kis kikapcsolódás.Upsz elírtam a router-em típusát
TL-WR340GD -
Jhonny85
csendes tag
Szevasztok!
Juj de rég jártam itt.
De utol értem magam, olvasgattam.
Abból a kis boxból amit kinéztem, nem lett semmi.
De! Tündökölni láccik a fény az alagút végén.
Végre van egy 1,5TB-s Samsung eco-m
És épp lemaradtam egy leárazott D945GCLF2D-ről.
De most már mindent megteszek h össze jöjjön a nas (vinyóról-vinyóra)
Amiket itt olvasgattam tőletek, az alapján össze állt bennem egy (új) konfig.-Van egy régi kis házam 350 noname táppal
-a fent említett Intel D945GCLF2D alaplap (2 mag 1,6GHz, 2 sata, 1 ide) (16 wattot fogyaszt)
-512 v 1024 ram (még nem döntöttem el)
-1-2 GB-s pendrive OS nek Freenas (próbálgatom virtualbox-ban)
-2db Addonics AD5SAPM 5x1 portmultipler (darabja 0,5 wattot, floppy tápos)
-10 vinyó (no raid, no jbod csak pöpecre belőtt S.M.A.R.T. értesítés emailben) (eco-k, 6W)Amiben nem vagyok biztos:
- Freenas támogatja-e a kiszemelt port multiplert
- Milyen sebességet produkálnaA régi házamban jelenleg pihen egy Acorp 693ap alaplap (socket 370, 788Mhz, 128 sd ram, IDE-s) meg itt feszít mellettem egy SMCWBR14-G2 rouer 10/100-as. Ezekre így feltettem a Freenas-t anonymus samba-val és wifi-s adatmozgatással 2,8k sebességet értem el UTPvel pedig már nem volt eszem tesztelni
. De nem fogom, mert muter gépéből kellet vinyót csennem és nincs kedvem újra rakni megint az ubu 9.10-et rá.
Viszont korábban megosztás volt tesztelgetés miatt a gépem és muteré közt akkor 11k(UTP) és 5-6k(wifi) tempót produkált.
Ha összejön a konfig szerintetek tudok, majd nézni 720p-s videókat mazzag mentesen?Üdv: jhonny85
-
sagvary
aktív tag
Hatalmas csalódás volt a Linksys NAS200! Lasssú volt a telepítése. Kinyírta a hdd-n levő adataim, nem tudta azok megmentésével konvertálni a winyót. A hálózatos másolás sebessége 100-as rendszerben max a 40 %-a volt a két gép közötti másolási sebességnek.
Mást vegyetek, ha NAS kell.
-
gba
tag
Igaz, még nem kaptam választ az előző hozzászólásomban feltett kérdésre, de felteszek még pár kérdést. Próbálgattam a freenast, de mivel az nem linux alapú, ezért pl. nem tudja sem az ext3 sem az ext4 filerendszert. Olvasgattam róla, hogy igaz, hogy tudja pl. a zfs-t, de az nem annyira megbízható.
Szerintetek milyen linux oprendszert érdemes rárakni egy nasra és milyen filerendszert? Magára a vinyóra milyet és magára a raid tömbre milyet? -
gba
tag
Úgy néz ki, hogy megépítem az otthoni NAS RAID5 szerveremet.
Egy-két RAID-es kérdés:Ha valami miatt megsérül az oprendszer vinyója (vagy vinyó, vagy pendrive lesz, ubuntu serverrel taláb), akkor a raid5-ös vinyókat simán átrakva egy másik gépbe, újratelepíthető-e a raid tömb, vagy kell hozzá az oprendszer? (beállítások, stb. miatt)
-
llacee.
tag
válasz
#95561216 #123 üzenetére
Sziasztok!
Abban tudnátok segíteni, hogy hogy az ördögbe tudnám a smabát rendesen belőni?
Megosztásokat létrehoztam a samba helyi felhasználókat fogad csak el null pwd nincs.
Két userem van az egyikkel csak olvasni szeretném a megosztásokat a másikkal írni is.
Ubuntu alatt 1 sec alatt megcsinálom ezeket cnf fileban,de itt elveszek a keretrendszerben.
Van sok funkció,amit itt elérek,de lnx szerveren nem tudom beállítani ezért tértem vissza a freenas-hoz,de ezzel a szambával nagyon idegesít.
Másik meg, hogy transmissionba felveszem a torrenteket és töltögetek.
Majd újraindítom a gépet és megint fel kell venni a torrenteket, hash és akkor folytatja nem jegyzi meg.Ez mitől lehet?
Köszönöm a segtséget
-
törölt tag
válasz
JNashville #127 üzenetére
Tökéletesen elég a sávszél meg a win7 is. Ha a többi gép is win7, akkor egy homegroupba rakod őket, és kész.
-
JNashville
senior tag
válasz
#95561216 #126 üzenetére
Azt úgy értettem, hogy csak házon belül lenne használva, tehát helyi hálózaton belül. HD filmeket rajta keresztül játszanék le, vágom, hogy alapból az Atom nem túl acélos ehhez, de a hálózat vajon megadja a kellő sávszélességet? (N-es router és 5 Mb-es net van itthon.)
Másra nem használnám, kifejezetten arra gondolok, hogy ezt besúvasztanám valami szekrény mélyére, ahol még az a kevés hangja se hallatszik, aztán csók. Igazából az a kardinális kérdés, hogy ehhez elég Win7, vagy kell a FreeNas is?
-
törölt tag
válasz
JNashville #125 üzenetére
Távelérés nem kell alatt mit értesz? Mert a Nas-t per definitionem távolról éred el
Hd filmeket rajta játszanál le, vagy hálózaton át? Másra is lenne használva a gép (Tartalékgép, ilyesmi)? Hardver szinten nem kell bele semmi, a szektormérettel nem hiszem, hogy gond lenne.
-
JNashville
senior tag
Üdv néktek,
van itthon a családban egy MSI Nettop 120, amit szeretnék befogni NAS-ként. A cél igazából az, hogy ennek a merevlemezén (amit lecserélnék egy WD15EARS-ra) szeretném tárolni központilag a család minden adatát, erre szeretném áthelyezni a torrentet, valamint elég gyakran játszanék le róla 720p-1080p videókat.
Raidben, távelérésben nem nagyon gondolkozom, úgysem használnám ki. Mit kéne átalakítanom / beletennem a vinyón kívül, hogy ezekre maradéktalanul elég legyen? Igyekeztem utánaolvasni, de gondoltam, feldobom a konkrét esetet.
FreeNAS mindenképpen kell? A WD vinyó új szektorméretével nem lesz gond, ha a FreeNASt használom oprendszerként? (Bocs, ha az utóbbi hülye kérdés, de ez nem teljesen világos, azt tudom, hogy az XP például alapból nem tud mit kezdeni a 4Kb-os szektorozással.)
-
törölt tag
Most írom le sokadszor, lényegtelen, hogy mit kezel a chipset, a freenas telepítésekor (vagy később) szoftveresen létrehozhatod a raid tömböt bármiféle chipsetes támogatás nélkül
Miért tetszik a mini-itx? Olyan itx házat úgyse találsz emberi áron, amiben belemegy négy 3,5"-es vinyó, főleg úgy, hogy nem sül meg. Bőven jó egy matx is.
-
ha freenast akarsz használni, az tud softveres raid 5-öt
de gondolkozz el azon, hogy tényleg kell neked a raid?
nálam egy asrock n330-as lapon van 2 vinyó, semmi raid, ja és egy usb- külső az mp3-nak
nem hiszem, hogy otthoni felhasználásra nagyon kell a raid adatbiztonsága.
a családi videókból és fényképekből úgyis van pár "biztonsági másolat" a családban, a dvd gyüjteményedből meg a neten. -
VS461
tag
válasz
#95561216 #120 üzenetére
Sziasztok!
Hát, flimo segítő szavai
nyomán két irányt találtam:
1. Intel DG45FC vagy DG45ID lap, E3200 processzor
2. MSI 740GM-P25 lap, Athlon II X2 215 processzor. Ez az alaplapos cikk pont jókor jött...Az Intel megoldás az egyik lap mini ITX volta miatt tetszik jobban, de pont a lapok miatt drágább. Az AMD oldalról viszont nem tudom, kezeli-e a 740G chipset a RAID 5-öt. A honlap csak annyit ír, hogy RAID-et tud.
Memóriákat nézegettem, ugyanúgy 5-7 ezerért lehet 1 GB-nyi DDR2 és DDR3 RAM-ot is venni, szóval ez nem faktor.
Nos, egyelőre ezen gondolkodom. Nem vagyok jártas a tuningban (pláne nem a downclock-ban), de gondolom, mindkét processzort le lehet "csendesíteni" egy Atom 330 csúcsfogyasztása szintjének közelébe.
Cs!
-
törölt tag
Mondom semmi értelme raid kártyának, ha 100 ezer alattit veszel. Az úgynevezett alaplapi raidek csak annyit tudnak, hogy biosban is beállíthatod, és elvileg bootolható is, de mindent ugyan úgy a processzor számol. De neked úgy is pendriveon lesz a rendszer (nálam is ott lesz, már teszteltem), így ez nem érint.
Amit esetleg megfontolhatsz az egy e5000 szériás vagy kisebb proci, kellemesen alulfeszezhetők, így akár passzívan is viszi egy jobb hűtő, árban kb ott leszel mint atommal, csak a fogyasztás lesz nagyobb.
-
VS461
tag
válasz
#95561216 #118 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Megnéztem a szóba jöhető Atom lapokat; amelyik tud 4(6) SATA vinyót fogadni (Zotac, Giga), azok sem tudnak RAID 5-öt.
Most jön a kérdés, hogy ragaszkodjak az Atomhoz (fogyasztás, ár), és vegyek úgynevezett RAID kártyát, vagy rakjak össze egy mini-ITX lapot valamilyen óccsó (esetleg használt) procival
-
törölt tag
Hardveres raid kártyák 100 ezernél kezdődnek, vehetsz annak csúfolt valamit pár ezerért, de azt is a proci fogja számolni, ha van elég port az alaplapon, akkor pénzkidobás. Szóval pci probléma kilőve, atom esetleg az írást lassítja (amikor paritást kell számolni), de ez torrentezésnél nem fog gondot jelenteni.
-
VS461
tag
Sziasztok!
Otthoni NAS építésén töröm a fejem. Végigolvastam a topikot, és szeretném leírni, amit eddig kigondoltam, hogy szerintetek jó nyomon járok-e?
Atom processzoros alaplap (ez a Gigabyte cucc tetszik);
512 MB / 1 GB RAM
4x 1-2 TB zöld HDD, szép fokozatosan, a végén RAID 5 kialakításához
Pendrive oprendszernek (FreeNAS);
200-300 wattos táp (mondjuk, a tegnapi hír Xilence tápja) (D945GSEJT-hez még kellene plusz táp, meg amúgy is drágább, mint "sima" ATX/SFX táppal egy "sima" Atom lap);
Akár homemade ház, az előszobába, lassú ventikkel szellőztetve;
Ha a lap nem tud RAID 5 tömböt, akkor egy RAID kártyával kiegészül a dolog.
A cucc 24/7-ben menne, az otthoni hálózatban működtetném, torrent is menne rajta. HD filmek, zenék tárolására szolgálna elsősorban. A hálózat egyébként O!Play jellegű médialejátszóból, notiból (wifi), játszós gépből, a NAS-ból, és egy gigabites / n-es routerből állna.
Egy-két hozzászólás miatt elbizonytalanodtam, hogy az Atomnak sok a RAID 5, vagy a PCI csatoló szűk keresztmetszet a HDD-knek... Sokkal erősebb cuccot nem akarnék összerakni, mert másra ez a gép nem lenne használva (htpc pl.), csak NAS-ként.
A FreeNAS-t egyelőre csak olvasgatom, de ismerősöm tud linuxban segíteni.
Mi a véleményetek, főleg a fent leírt kétségekről (Atom, PCI)?
Köszi előre is a segítséget! -
törölt tag
10 lemezt én már neccesnek tartanék, de asszem inkább 9 lemez raid5 + hot spare, mint raid6 mert az írási teljesítménye jobb, és elég alacsony a valószínűsége, hogy azelőtt meghal a második vinyó, hogy lefut a rebuild. De lehet hogy filmek esetén a hot spare is túlzás. 9 tb összejön 7 lemezből is, annyi vállalható. A lényeg, hogy ha elromlik egy lemez cseréld hamar.
-
(ex)Cat
senior tag
válasz
#95561216 #113 üzenetére
Filmekről van szó.
Az egyéb fontos dolgaimat én is hasonlóképp mentem, ha nem is az ország másik végébe, de egy másik városban levő szerverre. Viszont uezt 8- 10 TB esetén már nehéz lenne meglépni, no meg nem is kifizetődő talán.
Szóval azt mondod, hogy freenas esetén létre lehet hozni egy mondjuk 10 lemezből álló raid 5 tömböt is akár? Mert én eddig tökre azt vettem ki abból, amit olvastam, hogy a raid5 max. 5 lemezig jó, efölött már nem célszerű.
-
törölt tag
Bátorságtól függően 8-10-12 lemezig raid5, onnantól raid6. Ugye 10 lemezzel és raid6-al bármelyik kettő elromolhat, két raid5-el, ha egy tömbről megy el kettő, akkor az a tömb ugrott. Tíz lemeznél meg nem akkora teher egy hot spare-t berakni, amire automatikusan újraépíti a kiesett lemezt. Hot spare nélkül 10-ből 8 lemeznyi kapacitást használhatsz, azzal együtt hetet. Ha ránézel legalább naponta, akkor nem kell.
Ha azért kell a biztonság, mert a sok filmedet sokáig tartana újra beszerezni egy lemezhiba esetén, akkor a raid lehet a logikus, ha fontos személyes dolgok, vagy munka, aminek az elvesztése egy leégett lakáshoz képest is fájna, akkor backup távoli helyre, mert tűz, víz, betörés, meteor ellen csak az véd. Ha mondjuk meló, vagy szakdolgozat, akkor értéktől függően lehet megéri egy szervert bérelni és arra backupolni, vagy ha kevés az adat egy virtuális szervert, az már 2-3 ezerből is kijön. Esetleg szülőket, rokont, közeli barátot megkérni.
Ha mondjuk nekem kell majd a szakdogámat védeni, akkor adott gép raid1 + akár óránként távoli (értsd ország másik vége) mentés szintén raidre.
-
(ex)Cat
senior tag
válasz
#95561216 #111 üzenetére
Igazából nem tudom miért raid5.. talán csak mert nem gondolkodtam ennél fentebb.
Egyébként nekem elsősorban a kapacitás bővítés a lényeg, viszont szeretném, ha kicsit nagyobb biztonságban lennének a tárolt dolgok, ezért gondolkodtam (eddig) raid5-ben.
De ami visszatart az az, hogy amióta ezen kezdtem el gondolkodni egy csomó olyan történetet olvastam, hogy szétesett a raid tömb és akkor ugye ugrik minden ami a 4-5-x lemezen volt.
Semmiképp nem akarom tükrözni őket, mert arra a világ pénze se lenne elég, hogy mindent tükrözzek. Azért kell egy ésszerű(?) határvonalat találni a biztonság és a praktikusság (költség) között.
Raid6-ban hány lemezt lehet (érdemes) használni?
Utánaolvasva a Raid6-nak, ez nem biztos, hogy megéri nekem..
-
törölt tag
Mit értesz megbízhatóság alatt? Mennyire valószínű, hogy ötből kettő hal meg és oda a tömb, vagy hogy a nas hogy kezeli? A freenas is az mdadm-t használja, és még nem hallottam olyanról, hogy a szoftver miatt halt meg egy tömb - ettől még lehet persze.
Amúgy miért két tömb? Tükrözöd őket? Mert ha nem lehet érdemesebb lenne egy raid6, az két paritáslemezt használ, és akkor már lehet megérné egy hot spare-t is berakni, ami két tömbre azért luxus lenne.
-
(ex)Cat
senior tag
Van valakinek komolyabb tapasztalata Freenas raid5 tömbökkel kapcsolatban?
2x4, vagy 2x5-ös tömbök lennének 1.5 terrás HDD-kből. Mennyire megbízható ez a dolog?
-
törölt tag
Én is szemeztem vele, engem az aktív hűtés zavar rajta. Raid6-nak meg nem biztos, hogy neki mernék menni egy atommal. Ráadásul raid6 három lemezzel? Raid6 kétszeres paritást használ, azaz egy lemeznyi felhasználható kapacitásod lesz, plusz a procit is kétszeresen terheli. 10 lemez alatt szvsz raid5 a barátod.
-
gba
tag
Üdv!
Én is tervezem egy otthoni NAS építését 3 db WD green vinyóval soft-Raid6-tal.
Találtam is hozzá egy D510-es alaplapot, amin 4 db sata csati van:
Gigabyte GA-D510UD
Ára kb.21.000 huf.
Szerintem megéri, mert pl. az inteles d510-en csak 2 sata port van, ahhoz meg ugye
kell még egy raid kártya, hogy meglegyen a min. 3 sata csati.Mi a véleményetek erről az alaplapról?
Szerintetek meg lehet bízni ennek a lapnak az alaplapi 4 db sata csatijában?
Tehát a kérdés, hogy linux alatt a soft raid-6 menni fog-e hiba nélkül eme lappal?Kösz
-
van egy kis házilag barkácsolt atomos nasom freenassal.
egy kis problémám van vele.
a gép egy router mögött van a helyi hálóban, ami dhcp-vel osztja a az ip-ket, de a nas-nsk van saját, a routerben beállított statikus ip-je, azt kapja állandóan.
a gondom a következő, ha freenas beállításaiban hagyom, hog yaz ip dhcp alapján legyen, a transmission megy rendesen, de az ftp el sem indul. ha átállítom static ip-re, megy az ftp, de a transmission nem tud egy trackerre sem csatlakozni. a dolgok jelenlegi állapotában vagy torrent, vagy ftp, de én szeretném mindkettőt használni.
a segítséget előre is köszöni:
Balázs -
kisjuhi
csendes tag
Nem tudja valaki,hogy normális -e ha a raidet 4 nap alatt rakja össze egy ALL6600-as nas 3db 1 TB-s WD , meg 1 db 750GB-s ST winyóval, raid 5-öt és az ST vinyó csak spare nak van benne.
Köszi
-
törölt tag
Mondjuk elég meglepő lett volna, ha a gyártók erről sajátot írnak. Meg hogy ha más nem a Red Hat ne csinálta volna már meg.
Közben kész a "fileszerver" 0.1 béta. No még nagyon messze van a megálmodott összeállításról, egyelőre egy 320 gigás vinyó van csak benne, meg windows 7 béta, ez osztja tovább a netet a laptopnak. Azért Win7 és nem linux, mert jelenleg desktop-ként is üzemel, és fog is, amíg nem lesz pénzem lecserélni a 4 éves laptopom, vagy venni egy új, erősebb desktopot, egyik se ma lesz ahogy jelenleg állok anyagilag.
A routert kiszereltem már a net elől, szoptam is ezért upc-vel kicsit. Rövidtávú cél a 0.2-re bővítéshez egy linux ap kompatibilis wlan pci/usb adapter. A router meg megy haza, az ottani haldoklik. Na meg csak g-s.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó LG OLED42C31LA 120Hz (garanciális, hibátlan állapotban)
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook és Getac S410 6-11.gen gar.
- Lenovo ThinkPad P1 G2 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon E-2276M 32/1TB QUADRO T2000 4GB FHD
- Dell OptiPlex 3050 számítógép (I3/8gb/240SSD)
- Lenovo Thinkpad T495s Ryzen 5 PRO 3500U/16GB RAM/256 SSD/14" FHD touch Magyar bill. laptop eladó
- Iphone 12 Mini 64GB // Számla + Garancia //
- Bowers & Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3499
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Edge Prémium dizájn, AI-élmény a zsebedben 12/512 GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest