Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
- 

törölt tag
Ja ez jó kis masina.

Kár hogy nincs benne RAID 5 pedig akkor még érdekelt is volna.OS:
Az a baj, hogy nem ismerem a freenas szoftvert. Lehet megérne egy próbát mondjuk virtuális gépen. Olvastam hogy elég kicsi a rendszer igénye, vagyis egy atomos géphez biztosan passzolna. - 

Brogyi
őstag
Probáld ki az asztali gépen vinyo nélkül a boot-t. Valoszinú a régi deszkád BIOS-a nem tud boot-olni USB-ről. A pendrive-os boot-olás nagy ötlet, föleg úgy hogy szinte kizárólag csak a boot-hoz használja. Ha beindult minden a gép memojából megy.Alex91 pedig mindent leírt.Ha bármi bajod van a rendszer semmi idő alatt újra indítható,visszahozható a mentésről.
 - 

L3zl13
nagyúr
Ha nem akar komolyabb szerverfunkciókat használni rajta (mint amiket az előző hozzászólásban írtam) semmiféle előnnyel nem jár. Nem is látom sok értelmét, hogy valaki szerver OS-t használjon csak azért mert 7/24-ben megy a gépe. Semmivel nem lesz tőle stabilabb a rendszer.
Ha ingyen van neki, éppenséggel használhatja, de általában nem éri meg a fáradtságot.
 - 

Henryk
aktív tag
Nekem mindenkepp valami kulonallo megoldas lenne az idealis, ami mehet nonstop, mint a mostani NAS, csak több hellyel, több lehetoseggel.
Regebben meg a laptopot hasznaltam ilyen celra, teamspeak szerver, webszerver meg torrent ment rajta, de keves volt aza 120gb nagyon, és mindig huzigalni kellett suliba, szoval nem egy nonstop keszulek volt, de azon is win7 volt es nagyon egyszeru volt kezelni az en gepemrol, most van NAS, de már ezis kicsi, és ugrottak a wines opciók. Valahogy a ketto osszegyurt valtozata kellene csak tobb hellyel. - 

Henryk
aktív tag
Nézegettem kisebb felé is, de még így is ez a legkisebb i3-as proci, legelőször egy kisebb házra, a q08-ra gondoltam, de abba meg jobban meg kellett volna tömni, és lehet csak atomos lapnak maradt volna hely, azt meg azért mégse.
Sok dolog megy majd rajta parhuzamosan nonstop, es nem szeretnem hogy a hardver ebben akadályozza.
Inkáb több legyen, mint kevés.
 nem tervezem ez után évenkénti felújítását, megy amíg le nem hal, vagy amíg kevés nem lesz a célra.A giga lapon a 2 fehér tudja a raidet, vagy a másik 5? esetleg mind? még pontosan nem tudom mi hogy lesz, de valami olyanra gondoltam, hogy csinálnék egy raid1-et a fontosabb adatoknak 2 lemezre, a többin meg csak úgy natúr a tárolandó dolgok. tehát fullra pakolva lenne 10TB amiből 2 védett lenne+ az oprendszer. elsőnek a már meglévő 4db 500-ast kapná meg, aztán igény szerinti bővítés.
 - 

Henryk
aktív tag
Gondolom mert htpc-hez is használják oda nem árt egy HDMI, a Displayport-ot viszont tényleg nem értem, azt eddig csak Eyefinity radeonokon láttam, és nagyon kevés hozzá való monitoron.
De inkább több legyen, mint kevés.
 Engem nem zavar, végülis minden van rajta ami kellhet. - 

Henryk
aktív tag
Hát igen mindennek van hátránya, a mostani kis nas asszem 20w korul elmegy, de szerintem amit összeépítenék az sem fogyasztana többet 50-60w-nál.
Ami azért mégiscsak jobb mint az asztali ami alap 150-170 most épp játék közben(20% cpu 50%) meg 300 fölött kajál, mondjuk ebben minden benne van ami az asztalon van azért olyan nagy alapban.Ha úgy nézzük "csak" kb duplája lesz, viszont azért egy izmos szervert kapnék, nem egy éppenhogy elviszi kategória.
 - 

törölt tag
Mondjuk elég meglepő lett volna, ha a gyártók erről sajátot írnak. Meg hogy ha más nem a Red Hat ne csinálta volna már meg.
Közben kész a "fileszerver" 0.1 béta. No még nagyon messze van a megálmodott összeállításról, egyelőre egy 320 gigás vinyó van csak benne, meg windows 7 béta, ez osztja tovább a netet a laptopnak. Azért Win7 és nem linux, mert jelenleg desktop-ként is üzemel, és fog is, amíg nem lesz pénzem lecserélni a 4 éves laptopom, vagy venni egy új, erősebb desktopot, egyik se ma lesz ahogy jelenleg állok anyagilag.
A routert kiszereltem már a net elől, szoptam is ezért upc-vel kicsit. Rövidtávú cél a 0.2-re bővítéshez egy linux ap kompatibilis wlan pci/usb adapter. A router meg megy haza, az ottani haldoklik. Na meg csak g-s.
 - 

Pali79
aktív tag
Aham, értem. Mondjuk ezzel nekem semmi gondom, sztem (ahogy fentebb is írta már valaki) hiszti az egész. Lássuk be, hogy a legtöbb PC felhasználó csak 1 db vinyót használ mégis ritka mint a fehér holló az adatvesztés. Ha én több vinyós rendszert csinálok és RAID-ot hozzá akkor tuti 0-ást. Volt már egy pár vinyóm életem során és még eddig egy se ment tönkre. Különben is én csak médiákat tervezek tárolni rajta, esetleg egy progit amit a torrentről szedek le, de ez se nagyon jellemző.
Azt jó lenne tudni, hogy a freenas-al meg lehet-e csinálni, hogy RAID 0-hoz utólag hozzáfűzni vinyót. - 

törölt tag
Jajám, NEKEM a gyári nem felel meg, és még drága is. A rendszert meg nem kell túldramatizálni, 15 perc a telepítés, 5 perc beállítani a hálózati megosztást, a webes torrentklienst, meg az ftp-t.
Meg ugye mint írtam én másra is fogom használni (webszerver, (wireless) router, virtuális gépek/vékonykliens, boinc).
 - 

törölt tag
 - 

Pali79
aktív tag
Nyílván a saját eszközre átszabott linux "kifejlesztése" is költség a gyártó cég számára, de mégegyszer mondom egy mezei felhasználónak ez már a megfizethetetlen kategória.
Különben is csinálhatnák úgy mint ahogy a PC-ket a multik: odaadják üresen, azt kezdj vele amit akarsz. Nekünk meg ott a Freenas...Különbenis nem kell álszenteskedni! Fogadni mernék, hogy a te gépeden is törött win van

- 

Pali79
aktív tag
De csak az van rajta, de mivel 2 db laptoppal kapcsolódok a hálóra (többnyire wifivel) azokon is csak 100-as LAN van, ezek pedig egyhamar nem lesznek cserélve, ezért nem hajtom annyira a gigalant.
Nem mondtam, hogy fair egy használtat egy újhoz hasonlítani, de mint feljebb írtam 50K-ból megállna újonnan is, igaz nem ugyanaz mint amit én összelapátoltam, de mindenképp minőségi és jól használható.
Egyébként a használtpiaci trend azt mutatja, hogy ha egy nem elavult 1-2 éves technikai cuccot el akar adni az ember amit annó 100K körül vett akkor olyan 70K körül állapítja meg az árát. Persze a számtech piac kicsit másképp működik, mert jobban fejlődik mint bármi más, de vegyük pl a d-link DNS-313-at: új ára 22K körül van, használtam 15K. Ez 28%-os árkülönbséget jelent. Tehát még mindig sokkal olcsóbb ha saját magad rakod össze.
amit viszont továbbra se értek az az, hogy a gyári cuccok miért ilyen drágák
 - 

törölt tag
Ha használtan tudok szerezni gépet, akkor nem az új árat fogom nézni. Mint ahogy azért sem fogok venni egy új atomot, mert az elfekvő, már meglévő kétmagosom "túl jó" bele. Az esetek jó részében lesz a NAS építőnek ilyen használt, felesleges hardvere, és rohadtul nem fogja érdekelni, hogy ha újonnan kellene vennie, akkor mennyibe kerülne.
 - 

Pali79
aktív tag
Igen 4 HDD lesz.
(Mondjuk hasznalt arakkal nem kellene jonni... .)
Miért nem? Én még sehol se láttam használt 4 HDD-s NAS-t, te igen???
Egyébként is ha új árakat számolnék akkoris kb 50-be megállna: Intel ITX lap 20K, Ram 5K, egy jobb ház táppal együtt legyen 20K. Persze a ZEN kicsit túlzás lenne újonnan, mert rohadt drága, de egy FST 350-es tápot már 8K-ért megkapsz boltba. - 

Pali79
aktív tag
 - 

Pali79
aktív tag
Nem igazán értem, hogy mit szeretnél mondani vagy kérdezni. Nekem 33-ba megállt a cucc vinyók nélkül. Fogyasztás szempontjából nem tudok nyilatkozni, mert még nem volt alkalmam vinyókat venni az ünnepek miatt és sztem egy darabig nem is lesz. Azt sajnos nem találtam meg, hogy a 343-as milyen CPU-val, RAM-al van felszerelve, csak a 323-ast: CPU: 500 MHz, Ram: 64 MB, lássuk be ez azért nem valami sok. Ezért nem értem, hogy miket egy óriás 2 magos proci ehhez.
 - 

Pali79
aktív tag
 - 

- 

Jhonny85
csendes tag
Leginkább addat.hu-s, rapidshare-es és netmozi.com-os linkeket töltögetek. És ehhez free downlad manager-t és universal share downloader-t használok felváltva. Ha csak nem tudsz, vmi olyan lehetőséget, h ezeket feltegyem a freenas-be, marad a notim töltögetésre.
Kimerítő válasz?
 - 

Jhonny85
csendes tag
Tudom, "Az ellen nem véd!"
 , de nem szeretnék elveszteni eccerre 1Tb-t. Vagy többet! Kitudja mennyi veszteség lenne JBOD estén. Egyáltalán az, h írogat a vinyókra? (költői kérdés volt, nem kell teperni a válasszal). Ha vki majd reklamál a lassúságra koliban, bannolom 
 .jhonny85
 - 

Alex91
félisten
Na, ez is esetleg erdekes lehet...

- 

Jhonny85
csendes tag
Wifi-n 50Mb/s, az nekem álom csupán
 . Sima Xp kontra Xp felálással + Bulletproof ftp serverrel sikerült 4-5MB/s elérni, és kb 2m-re ültem a Wifitől.
UTP-n gondoltam az 50-et, ha azt túl lépném madarat lehetne velem fogatni
 .Ha Atom is elég, akkor Atom is elég, rendben, de a későbbi bővíthetőség miatt fáj a szívem
 . Gyári cuccokról jut eszembe. Találtam egy szemervaló kis darabot íme.Az árlista akkor eddig (nagyából az ajánlatotok alapján):
INTEL D945GCLF2 + Intel Atom N330 OEM 1db egységár: 20.748 Ft
KINGSTON 2048Mb DDR2 800Mhz 1db egységár: 6.881 Ft
OEM SATA II 4portos (alias: no name) 1db egységár: 16.800 Ft (persze nem hiszem h ez lesz benne, kissé jobb lesz
 )
FSP ATX-400PNF 1db egységár: 8.160 Ft
WD 1000GB GP 7200rpm 32MB SATA2 4 db egységár: 21.420 FtÖsszesen: 138.269 Ft + a házikó
Alakulgat ez
 .jhonny85
 - 

Jhonny85
csendes tag
Szevasz Alex'91
Lehet megérezted, h épp haldoklik a routerem
 , de 1000-es router? Hát, nem tudom, majd elválik 
. Erről vélemény?1-2 hónapja én is ráleltem erre a kisgyöngyszem mobil rackre
 , de nem szándékozom gyakran cserélni a vinyókat, minél hosszabb élettartammal szeretném őket használni majd 
 .Az atom lap se kuyta a 4 wattos procijával ;) . Jól ismerem az egyik IDE-s rokonát, sok "magenta" szolgáltatós net+pc-s gépet röffentettem be ismerősöknek
 . Az XP hamar megakadrajta 
 , de kitudja. Kipróbálom majd azzal a FreeNAS-sel (ha már ennyire ajánljátok jobban átvesézem
 ), hátha még azt kibírja. Sajnos, ha ennél maradok, elfelejthető a bővítés 
 .Felhasználók eddig szerintem max 5 főre rúgnának, de azért 2048ra nem számítok, mint ahogy azt a "készre" szerelt vinyó mentes NAS-ok leírásban írják. De ki tudja
 .Ez a green WD tényleg jó ötelet, de tudomásomra jutott, h volt nemrégiben egy nagyon rossz szériájuk, 9ből 10 rossz volt. Bár mire összegyűjtök mindent, addigra biztos helyre hozzák a problémát.
Köszi az ötleteid
jhonny85

Új hozzászólás Aktív témák
- Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
 - „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
 - RTX támogatással érkezik a Directive 8020
 - Milyen alaplapot vegyek?
 - Milyen processzort vegyek?
 - Hogy is néznek ki a gépeink?
 - Kuponkunyeráló
 - One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
 - Gaming notebook topik
 - RAM topik
 - További aktív témák...

- Gainward Phoenix 3080 10G golden sample
 - Gamer PC RTX 3060TI I7-9700k 16GB RAM 1 TB SSD
 - ASUS ROG RTX 3060 OC 12GB GDDR6
 - Eladó vadonatúj Huawei FreeBuds Pro 4 fülhallgatók! (Bontatlan 24 hónap garancia)
 - HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////

- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 1000GB 1 év garancia
 - GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849
 - BESZÁMÍTÁS! ASRock B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
 - BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB GameMax STORM Black Adata 600W
 - BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus A-Data 750W

Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nekem is muszáj lépnem, mert a DNS-313-as 1,5 TB lemezzel kezd betelni ami még önmagában nem volna akkora gond, de úgy veszem észre, hogy ez már a teljesítőképessége határán van. 
 Ezzel a régebbi ITX lapokat ki is ütötte a sorból 

Sajnos az ubi is nehezen megy, most meg solaris, de tény hogy a sebesség elég meggyöző.

.