Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
Egy szétbontott pentium core duo processzoros noti alaplap lesz hadrendbe állítva. Intel chipset-es.
Vagy realtek vagy atheros vezérlők vannak rajta ahogy notikon szokás. Van benne ram ,is azt hiszem egy giga, win7 felcsúszott rá.
Szerencsére sok notival ellentétben elindul monitor nélkül is, van rajta két sata, tiszta főnyeremény. Gyakorlatilag szemétből lett kiszedve. -
Brogyi
őstag
Mi a cél? Mit szeretnél megvalósítani? Könnyeben tudunk tanácsot adni. Esetleg a hardver is fontos. Nem minden hardvert szeret a FreeBSD. Általában mint a linuxok problémamentesebb az Intel chipset. Mondom ezt úgy AMD-t használok NAS-ként.
Ami nem eszi a géped az a hardveres RAID, de az drága. A ZFS a legjobb szoftveres RAID. Sok hardverest simán beelőz. -
daninet
veterán
Üdv!
Összeállt egy kimaradt dolgokból készült kis gépezet, pénteken működőképes lesz, így most keresgélek, de igazából konkrét választ nem találtam a kérdésemre.
A FreeNAS vagy NAS4free rendszerének kell valami külön meghajtó amiről fut, vagy lehet a vinyóra is rakni? Egyáltalán telepíti magát vagy egy konfig fájlt hoz csak létre? -
HalasKYO
aktív tag
Közben a gépben lévő összes vinyót lehúztam (3db maxtort és 1 db samut ami a lubuntué) és rákötöttem egy USBs 40Gb os 2,5" ost. Feltelepítettem az OMV-t.
Utána rádugtam a 3db 160Gb os Maxtort, és amikor betöltött LÁTTA mindet!!
Szóval most így megy, létre is hoztam egy mdadm raid5 tömböt.
Arra létrehoztame gy EXT4 fájlrendszerrel egy kötetet, ami gond nélkül ment.A gondom most jött el, hogy hiába kapcsolom be az SMB-t nem látom a többi windowsos gép alól.
Létrehoztam felhasználót és megosztást is, de semmi.
Nincs erről egy jó részletes angol vagy magyar leírás ?Így egyenlőre szerintem hagyom a lubuntut- mivel ennek még kisebb a memóriaigénye (lévén nincs gui csak webgui és CLI)
Amit meg szeretnék, most csinálni, hogy legyen 1 admin felhasználó (nekem) aki írhat, olvashat.
Illetve legyen egy vendég ami csak olvashat.
1 mappát szeretnék a raid 5 tömbre létrehozni amibe pakolok.Illetve még egy kérdés, nem látom telepítve a Transmissiont. A pluginek közt sincs, a kérdésem az hogyan tudom ezt telepíteni ?
-
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #403 üzenetére
Lehet, hogy driver probléma ami szerintem a hiányát jelenti. Másik megoldás lehet az IT mód mint a ZFS-nél.
A fake raid-nek látnia kell. Ha még a probálgatásnál vagy akkor probálj egy Linux Mint-et. Ubuntu alapú, de egy kicsit más driver összetétele van. Ha megy akkor már csak driver beszerzése van hátra, és mehet a Lubuntu.
Régebben probáltam egy SIL3124-est. Az is fake, de ment. Nem kellett semmi hozzá. Ha kell ocsóért meg tudunk egyezni. Csak a polcon áll. Nézz utána , és probálkozz! -
HalasKYO
aktív tag
Heló!
Régebben jártam itt és most jutottam el oda (lett annyi időm), hogy összeállítsam az itthoni kis szervert.
Az alapja egy Atom 330 1Gb rammal.
Jelenleg Lubuntu van rajta (ennek a legkisebb a hardverigénye és a legjobb a támogatottsága)
Az alaplap :
Ascrock A330GC 2db sata portal.
Az egyik satán van egy 160 GB os Samsung HDD amire van telepítve a rendszer.Van egy Highpoint RocketRaid 1820 as 8 portos RAID kártyám (PCI-X) amit beletettem és a sata-13 ra van dugva 3 db maxtor 160Gb os lemez.
A gondom az, hogy nem ismeri fel a lemezeket, nem tudom hogyan tudom megnézni hogy a raid kártyát lájta e ?Illetve a 3 maxtort egy régi HP ProLiantML150 esből mentettem (Xenon 3Ghz Adaptec 4 portos szoftraid kártyával) így ha ezt a kártyát egyből kezeli ki tudom cserélni, de a HPPRnek 8 portja van.
Erre a 3 lemezre szeretnék egy mdadm tömböt létrehozni. az mdadm et telepítettem, de mivel nem látom a HDD-ket így nem tudok tömböt létrehozni.
Van valami ötletetek miért lehet?
Elvileg a linuxnak fel kéne ismerie ezt a kártyát, de ha nem akkor hogyan tudom telepíteni ?Ez egyenlőre egy próbagép, és ha összeáll és rendesen megy akkor lesznek a HDD-k 3Tb osra cserélve.
A segítségeteket előre is kösznöm.
Ha esetleg OMV támogatja akkor nyitott vagyok arra is.(RAID kártyát) -
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
Drivert akarok fordítani freenas alá, de amint kiadom a make install clean parancsot az alábbi hibaüzit kapom:
"/usr/share/mk/bsd.kmod.mk", line 12: "can't find kernel source tree"Hogy lehet ezt orvosolni?
A freenasból a legújabb van fenn és 64bites.
-
HalasKYO
aktív tag
Még egy kérdésem lenne, amire nem találtam eddig megoldást, hogy hogyan tudok torrent klienst telepíteni OMV alá ?
-
HalasKYO
aktív tag
Egy kérdésem még volna. Az openMedia 0.4 ből van csak iso, a 0.4.24 ből pedig csak ZIP, amit nem tudok majd telepíteni külső gépre (VM ként kéne beimportálni)
A kérdésem az, hogyha az Atom os gépre szeretném feltenni az OMV-t akkor azt a 0.4 ISO-ból tegyem és menet közben frissíti magát ?
Vagy hogy tudok a ZIP fájlból ISO-t csinálni amit ki tudok írni , vagy másik gépre telepíteni ?Köszönöm!
-
HalasKYO
aktív tag
Nah volt most egy kis időm (nyelvvizsga eltudva
) a témával kapcsolatban olvasgatni, és arra jutottam, hogy nem feltétlenül kell nekem Linux.
Ami már letisztult az az, hogy nekem mdadm re lesz szükségem a bővíthetőség miatt.
És mivel ezt tudja az OpenMediaVault, így lehet hogy ő lesz a befutó.
Egyenlőre most is virtuálisan kísérletezek, mert még nincsenek meg a vinyók, pénzmag hiányában. -
HalasKYO
aktív tag
-
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #393 üzenetére
Az mdadm az linux parancs.
A bővítésre már nem emlékszem, de kapásból két linket is találtam. Az egyik az valós a másik pedig olyan mint a tiéd virtuális. Érdekes az egyszerűbbnél mintha nem is foglalkozna az autoexpand-del.
[link1]
[link2]
Talán nem root-ként adtad ki a parancsot. Mondanám hogy kipróbálom, de nincs szabad lapom. A szervert meg nem akarom széttúrni. -
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #390 üzenetére
Említetted, hogy a zfs már megy Ubuntu-n. Amikor eldöntöttem, hogy nekem ez nem kell akkor éppen nem működött a spare drive beugrása a rossz helyett. Nálad a bővítés nem megy, de én kipróbáltam a minden drive csere, expand dolgot, és ment.
Ha annyira fontos a bővítés akkor neked az mdadm kell, esteleg egy drága hardware-s RAID kártya ami simán teljesíti ezeket, de ahhoz PCIe bus kell. -
HalasKYO
aktív tag
Bocs, valóban kicsit okoskodam.
Közben a virtuális gépen megértettem. NAS4Free, úgy enged bővíteni egy meglévő pool-t, hogy ugyanannyi, ugyanolyan paritású vdev-et adok hozzá. De ennek valóban SOHO felhasználásban nincs sok értelme, mert 1 VDEV-ből ha 2 lemez esik ki ugyanúgy elszáll minden.
Mást nem enged, a replace-n kívül.
Ki akartam próbálni az is,de valamiért nem sikerült.
Először csináltam 3X1GB VHD-ből VDEV-et 1 paritással.
Utána az egyik lemezt offline-ba tettem, leállítottam, kicseréltem egy 2GB osre, de nem tudtam már a replace parancsal hozárendelni a meglévő poolhoz. A csatoló ada1 volt (ada0-n van a rendszer) és az új is azt kapta, de a sorozatszám megkavarta.Most még a Nas4Free SoftRaid-et próbálgatom, hogy ott lehet e hozzáadni lemezt.
(Eddig nem sikerült) -
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #388 üzenetére
Az egyik elöző válaszomba benne van csak tovább kell gondolni egy picit.. Nézzük meg akkor még 1x.
Meglévő RAIDz-hez hozzá tudsz adni egy másik RAIDz-t akkor egyetlen lemezt is hozzá tudsz adni.
Igen de az nem része a RAID-nek!!!
A RAIDz nem bővítvethető.
Tehát az elöző az JBOD vagy STRIPE. A MIRROR is müködik, és ha van 3db RAIDz-d azt is RAIDZ-be kötheted,de minek.
Így már világos?
Visszatérve a RAIDz valóságos bővítésére. Az csak egyírányú. Jól nézd meg honnan szeded az infot!!! Kizárólag nővelni lehet. Csökkenteni nem.
Érdekes ez a beszélgetés. Lassan többet tudtok a zfs-ről úgy hogy egy darab telepítésetek sincs. Persze ez nem igaz, de majdnem.
You cannot expand a RAIDZ volume in ZFS by adding disks, nor can you shrink a RAIDZ volume by removing disks.
You can, however, stripe across multiple RAIDZ vdevs. You can also swap individual disks for larger disks and grow a pool that way.Egyetlen igazi, és érthtő forrás az Oracle oldala.
Nem akartalak rögtön elárasztani Solaris parancsokkal de ha ez kell nézhetjük azt az utat is. -
HalasKYO
aktív tag
Kicsit megkavarodtam.
Tehát a szoftveres raid5-öt ezek szerint lehet bővíteni. De nem "hurcolászható" ha valami elszáll.
A ZFS el ilyen gond nincs, de bővíteni, úgy lehet csak, ha nagyobbra cserélem a driveokat és csak akkor ha mindet kicseréltem.
Keresgélek tovább, mert egyenlőre nem szeretnék 3 nál több vinyót, de azt szeretném majd a későbbiekben bővíteni.
Ezt találtam:
[link]
"If you're using ZFS, you can replace smaller drives in a vdev with larger drives and it will grow the size of the vdev (once all drives have been upgraded).
If you're using ZFS, you can add vdevs to the pool on the fly to grow the size of the pool. You can't remove vdevs from the pool. Think carefully before you add vdevs to the pool."Nah akkor addig értem hogy a poolba csak virtuális lemezt tudok beletenni. Ez a "VDEV", de mi az amit ez a srác is így, hogy a meglevő poolhoz, hozzá tudok adni később virtuális lemezt ?
Van e valahol erről egy jó leírás, ami leírja, hogy mi a a VDEV, POOL stb?
Angolul elég jól tudok, de a szakszöveg megértése azért kihívás.Fontos lenne, hogy bővíthető legyen a rendszer a későbbiekben.
-
Brogyi
őstag
Bocsi srácok én a RAIDz-ről beszéltem. A log, és a cache nem növeli a hasznos tárolókapacitást. Mind a kettő csak a gyorsabb írást, és a gyorsabb olvasást teszi lehetővé. Ez az SSD-s gyorsítás.
Igazából mint százszor leírtam ez a sok lemezes felhasználáshoz készült, és nem az egyenkénti bővítésre.
Természetesen nem csak pozitív tulajdonsága van a zfs-nek. Fiúk azt választotok amit akartok. Engem meggyőzött.
Azt hiszen van a neten egy választást segítő leírás. Mikor válassz zfs-t, és mikor nem. Keressetek rá. Innentől tietek a pálya. -
HalasKYO
aktív tag
Én amit eddig találtam az az, hogy a RAID 5 bővíthatő : legalsó bekezdés
De tovább keresek, mert úgy tudom, hogy van erre mód.
Ha valaki közben találna valami ilyent az küldje nyugodtan
[Szerkesztve]
Ezt találtam még:
http://doc.freenas.org/index.php/Volumes
Itt írja:
1. Create another UFS or ZFS volume. Input a "Volume name" and create a volume as usual.
2. Add a ZFS log or cache device to an existing ZFS volume. Select the volume name using the drop-down menu, select the device to add, then select Log or Cache from the ZFS Extra field.
3. Extend an existing ZFS volume as described below.
NOTE: you can not extend an existing UFS volume.Még nem olvastam végig, de ebből nekem az jön le, hogy lehet bővíteni ilyen módon
-
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #382 üzenetére
Ha van egy 4 lemezes RAID-ed, és mind a 4-et nagyobbra cseréled az expad segít ebben, és ez a fajta bővítés megy. A másik út a meglévő RAIDz-hez hozzácsapsz egy pont ugyan olyan RAIDz-t és mirror-t csinálsz belőle. Ez majdnem RAIDz2 csak gyorsabb. Ilyenkor szoktak 10Gb-es adaptereket telepíteni, de ez már közel se home kategória, így ez nálam nem pálya. Csak ez működik, vagy amiről tudok.
-
HalasKYO
aktív tag
És mi a helyzet a ZFS-el ? Azt lehet bővíteni ?
(Azt tudom, hogy lehet benne driveokat cserélni, és így növelni a kapacitást, de úgy tudom RAID nél is van lehetőség a későbbi bővítésre, "hozzá migrálja".) -
HalasKYO
aktív tag
Illetve lenne még 1 kérdésem.
Hogyan tudok egy meglévő 1 partiás lemezzel rendelkező ZFS hez hozzáadni még 1 lemezt ?
Addig értem, hogy Managerben, clean-import.
Utána beállítom a spindown-t stb.
Megformázom.
Utána belemegyek a
Disk-->ZFS>Pool>Tool ott kiválasztom, hogy attach, device ZFS,de alatta a checkboxokból nem kell eggyet se kijelölni vagy ? alatta ki van választva az amit hozzá szeretnék adni, és send command.
Kiírja, hogy attach... és semmi tovább.
Vagy a háttérben éppen hozzáadja ? -
HalasKYO
aktív tag
Nah annyit már sikerült megcsinálnom, hogy hozzáadtam 4 virtuális lemezt.
1 en van a rendszer, a másik 3 bór egy ZFS, 1 paritás lemezzel.
Létre is hoztam bár jó darabig nem jöttem rá miért nem jöttem rá, hogy előformázni kéne hogy virtual lemez legyen belőle és csak utána ZFS-Pool.
A Samba-t is sikerült beállítani, igazi SMB2-n nem akarta látni a gép, daignosztikálni akarta de áttettem régebbibe NC-1 ha jól rémlik azzal látta.
Eddig nagyon tetszik.A power managementet a webguiban mondod ?
Egyébként az Intel-Atomnak nincs coolandquiet üzemmódja. Legalábbis ahogy én tudom. 8W konstans órajel.Ami még homályos az pl az, hogy hogy zajlik egy ilyen import export, felismertetés.
Gondolom sorszámozva kell lenni a vinyóknak, és onnan meg a S-ata interfész száma alapján ki lehet sakkozni, hogy melyikeket kell egymás után csatolni nem ?
Vagy simán csak "belenéz" a lemezekbe, vagy hogy ?
Illetve, hogy mi van akkor, ha pl 2 sata kábelt egy szétszedéskor összecserélek ?
Borul az egész, vagy nem a interfész száma alapján megy ? -
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #377 üzenetére
USB-re tedd a rendszert. A BSD nem ír rá menet közben (állítólag). A NAS4Free-t jelenleg jobbnak tartom a FreeNAS-nál. Ne feledd beállítani a power managment-et különben 100%-on tolja a procit.
Sokat tud, én a negyedét se használtam. Ha a zfs-t választod akkor könyebb lesz az upgrade, mert ugye szépen fel kell ismerni (zpool import) a RAIDz-t. Upgrade-nél írsz egy új pendrive-ot, és csak import RAID.
Ha minden benne van amit akarsz akkor jól választottál. -
HalasKYO
aktív tag
Feltelepítettem egy virtuális gépre a NAS4Free-t és be is sikerült állítani, IP-t, a webgui-val ismerkedek,de eddig tetszik, és úgy néz ki tudja azokat a dolgokat amire nekem szükségem van.
-
HalasKYO
aktív tag
Lejárt a szerkesztés.
Ha a fente említetteket tudja emberi sebességgel, kb 30MB/s akkor már elégedett lennék.
A proci terhelés nem zavar, ha magas, ha a zfs, re ír mint mondtam az csak akkor lenne használva, ha a rendszer-torrent lemezről tenném át az adatokat, illetve streameléskor.
Így annyira nem aggódok a proci terhelés miatt.Most is egy 8cm es venti hűti a procit és a környékét, 27 fok. 28-29 volt a maximum, mikor csomagoltam ki vele.
A vinyók rögzítését magam készítem el, és 12cm es venit fogja rájuk a levegőt tolni.
Így ha 100% ra terhelné a ZFS írása se lenne káros. -
HalasKYO
aktív tag
És mit gondolsz egy sima Samba, ftp, illetve torrentel elboldogulna az atom ZFS en ?
Illetve, akkor milyen rendszer ajánlsz, ami tudja ezeket, és talán webGui ja is van. (Nem fontos, ha írás olvasás megy másik gépről, illetve a torrentet nem tudom, hogyan lehet így kívülről kezelni.)Az XBMC az már csak amolyan "extra". De általában simán betallózom most is TC-ben és onnan behúzom MPC-HC be és bódogttág.
Szóval ha már ezt tudná S.M.A.R.T al akkor boldog lennék. A HPRR kártyámnak a tulajdonságainál nincs feltüntetve, kérdés hogy FreeNAS on menne e.
-
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #373 üzenetére
Sok az igényed a meglévő lapodhoz képest. Amit leírtál azt nem igazán látom, hogy egy atomos lap ki tudná szolgálni.
Talán egy XBMCbuntu. Az XBMC megoldja a mozis vágyaidat. A mögötte lévő Lubuntu pedig a többi igényedet.
Ftp, torrent progi sok van. Torrentből Rutorrent,Deluge,Qbittorrent. Amelyik tetszik. Transmission picit puritán, de elég kevés erőforrást zabál. Ennyiből a Rutorrent a nyerő. Sok szempontból meg lehet közelíteni.
A zfs, vagy Solaris a sok lemezes szerver szolgáltatás az elsődleges célja, vagyis én így látom.
Ftp,torrent,webszerver,samba minden benne, de mozizásra szerintem nem való. A 4x3TB-s NAS-t biztos zfs-re raknám,de ez egymagába lenyomja az atomodat. Sőt ha minden kell, és kellő sebesség is a célok között van, az már nem atom/brazos kategória.
Akkor elmondom nálam mi van, és mi volt.
Az első egy N270-es GSEJT atom volt. Szépen megtanított rá, hogy a windows egy lukas garast sem ér egy gyenge gépen. A desktop-tól eljutottam a szerver változatig. A mai napig használok desktop-ot, de pl. az Openindiana-t már csak terminálon keresztül (putty/ssh). VNC, és a többi csak pazarlás. Főleg atomon.
A UPC végre elérkezett hozzám is a 120-as top nettel. A GSEJT szépen megmutatta, hogy bármilyen windows/utorrent páros még a tizedét se hozta mint amire képes volt a linux. 120-as net torrenttel szépen felnyomta a CPU-t 100%. Ezen a gépen tudtam kiválogatni melyik kliens eszik a legkevesebbet.
A Samba is kimutatta energiafaló mivoltát. Másolásnál sokat terhelt szegény GSEJT-en. A Barazos már
kész főnyeremény volt hozzá képest. Nagyobb sebesség, több lóerő.
Ezen már megtapasztalhattam a Deluge agresszív letöltését. Jelenleg nálam ftp,torrent,ssh,samba szervizek futnak, ami teljesen elegendő számomra a RAIDz mellett. Lehetne még webszerver, virtualbox. No kérem ez csak egy Brazos, és nem egy erőmű. Pl. egész megörültem, hogy a Samba nem terhel semmit, de rájöttem hogy a Solaris-nál a kernel terheltsége mutatja ezt. Mivel szerver, és tesztidőszak van így a torrent is a RAIDz-n fut. A HDD-k meg vannak kergetve rendesen egy 120-as letöltés mellett nézel egy 1080p-s mozit. No szaggatás.Igazából nagyon kevés 1080p-s filmet nézek meg, mert nincs nagy képernyőm.
A filmnézés pedig sambán keresztül a NAS-ról megy. Soha nem másolom át az asztalira.
Nálam a NAS csak fénykép, családi mozi tárolásra van. A többi csak hab a tortán, és a kis Brazos erőpróbája.
Visszatérve a FreeNAS-ra rendkívül kevés RAM-mal is elindul, de zfs az siralmas úgy. Az új FreeNAS meg állítólag hardware igényes. Azt hiszem amikor tulajdonos váltás lett (ez a 8.0 talán) onnan elég erős vas kell hozzá.
Szóval amit Te akarsz az hardware igényes, és erős linux/unix ismereteket követel. Vizsgák után azt hiszem lesz dolgod elég. Főleg ha nem informatikus leszel.
2x2GB elég lehet SSD-s gyorsítással.
Keresd meg radi8tor1-t. Biztosan tud segíteni. Neki Van Brazos, és Proliant is.
Még valami hot swap. Bazi kényelmes, és működik. Fontos tulajdonság a RAID karbantartásnál. -
HalasKYO
aktív tag
Illetve, még 1 kérdés, ha az 1GB ramot, kicserélem 2x2 GB ra, (ez az amit ez a lap maximum támogat
)
Akkor elegendő lesz e az gy FreeNAS rendszerhez ? Látom a te brazosodban jóval több van.(8 vagy 16Gb??) -
HalasKYO
aktív tag
Tehát azt mondod, hogy linux zft párost felejtsem el ?
Linuxon csak "sima" szoft raid ami működik ??És mi van akkor, ha valami olyasmit szeretnék, például DLNA szerver, vagy XBMC szerver (szépen feltöltve borítókkal stb) amit a FreeBsd-s FreeNAS nem tud ,Vagy ez is package-kel bővíthető valamilyen szinten ?
HTTP-szerver nem kell (jelen állás szerint)
Ami kell.
-Olyan megosztás amit wines redszerek is látnak és elérnek stabilan, írni olvasni lehessen.
-FTP elérés (akár VPN és belső háló)
-Távoli elérése a gépnek
-Illetve ha WOL-al ébresztem auto-n álljon fel a rendszer úgy hogy egyből éles legyen és ha kell be lehessen rá lépni távolról (VNC, távoli asztal kapcsolat, TeamViewer stb)-Olyan torrent, (jelenleg uTorrent van XP-n) ami egy mappát figyel, oda .torrent fájlokat teszek akkor elindítja és egy TEMP mappába letölti. Ha kész átteszi a DOWNLOADS mappába. A torrent fájlt törli a autoload mappából.
Illetve kéne egy számláló, ami azt mutatja, hogy letöltés után mennyi ideig seedelt.
A legjobb lenne, ha bizonyos seed idő után át is tudá automatán helyezni a zfs tömbre.És ezt kéne még megfejelni olyannal, hogy lenne egy rendszerlemez amire mennének ezek a torrent anyagok is és 2-3 nap seed után tenném át egy több lemezből álló ZFS/Raidre.
Az oka:
A green vinyók 7-8mp után fejetparkolnak és egy idő utána spindownolnak. (Pontosan nem tudom az időt de minek gyilkoljam a rendszert, ha nem muszáj . )
A lényeg:
-Lenne 1 lemez rendszernek ami folyamatosan pörögne.
-És lenne egy több lemezes tömb ami csak akkor lenne felpörgetve, ha rámásolom a 2-3 nap seed után a fájlokat, illetve ha streamelek róla.
Így kevesebbet fogyaszt, hisz 1 nap kb 2-5 órát kell csak mennie a nagy tömbnek. Talán hosszabb is az élettartama ezáltal. (Kevesebb Spinup,Spindown mintha 5 percenként töltene rá pár MB ot stb)Remélem azért érthető, hogy mit szeretnék.
Mi erről a véleményed ? Megoldható FreeBSD alapokon (pl.reeNAS) ?
-
HalasKYO
aktív tag
Jelenleg még van 2 vizsgám, de utána nekiállok
Kíváncsi vagyok mire jutokOlvastam egy cikket, hogy áprilisban vált hivatalosan elérhetővé ZFS Linuxon.
-
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #368 üzenetére
Ha jól emlékszem mindenki valamilyen IT módra hivatkozik. Ezt kell tudnia a kártyának.
Na álljunk meg egy szóra. A 3TB-s HDD-ket nem feleslegesen veszed meg. Így ,vagy úgy használni fogod.
Szerintem a legjobb választás a ZFS. Ezen belül lehet FreeBSD, Nexenta, Openindiana, Solaris, Free4NAS...
Ami tetszik, ami megy. Nekem már bizonyított a 4 különböző HDD simán megy a RAIDz-ben. Két áramszünetet kibírt röpke egy hónap alatt.
A félelmed alaptalan. Az internet tele van Openindiana szerverrel. [Itt] egy példa. Simán megy.
Készülj fel, hogy sok RAM kell, vagy SSD-s gyorsítótárazás kell. A korábban linkelt profinak van egy Nexenta-s
írása. Abban van SSD gyorsítás.
Ha virtuális PC-zel semmi sem kell. Találsz leírást a neten. Rendkívül jól dokumentált az Oracle. Minden zfs parancsot megtalálsz, és bizony érthető. -
HalasKYO
aktív tag
Akkor a kérdés, már csak az hogy hogy fog a FreeNAS (FreeBSD) viszonyulni a HPRR-hez. Az oldalán fel van tüntetve a FreeBSD támogatás, de amitől tartok, hogy megveszem a 3Tb os HDD-ket és nem fogja kezelni. Akkor ott leszek ahol a part szakad.
Ez az amit nem szeretnék. Utána, ha már "látja" a renszer a HPRR et és az a HDD ket valószínűleg ZFS lesz, még utánanézek, de amit eddig hallottam róla az csak pozitív.A lapot direkt úgy választottam hogy annak 10/100/1000 es LAN portja legyen, hogy a hálón mozgatásnál ne az legyen a szűk keresztmetszet.
Viszont jelenleg még se a vinyók nincsenek meg, se a Giga Router, de szeretném előre kigondolni mit hogyan szeretnék. valószínűleg az asztali PC-n csinálok néhány virtuális gépet és megnézem hogy ott hogy muzsikál. Tapasztalatnak úgy gondolom mindenképpen jó lesz.Sajnos 3 pendrive-om sincs. csak 1 4Gb os és egy régi 128MB os
.
Van nagy cégnél dolgozó ismerős, megkérdem nincs e vélelen pár darab pl 1 GB os promo pen
Mégegy kérdés.
Jelenleg egy régi ATX es tápegységről megy az Atomos gép, de ha teletömöm vinyókkal el fog fogyni a Molex csatlakozó, de egy 300W os táp szerintem gond nélkül elvisz 5-6 HDD-t, csak sata csatikat kell a megfelelő ágra aplikálni. Volt valakinek ilyen problémája ? -
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #366 üzenetére
Ez olyan egyszerű mint a pofon a zfs-nél. A legtöbb embernek van asztali gépe, vagy laptopja, vagy esetleg szervere. Ez mind különböző hardware. Neked is van legalább 2 pendrive-od. Solaris-t feltelepíted két teljesen különböző gépre, majd a 2 pendrive-ból mirror-t készítesz, ha 3 van akkor RAIDz-t, és már próbálhatsz és saját magad meggyőződhetsz róla. Meg fogod látni mennyire átgondolt, és mennyire egyszerű a többihez képest.
Az igazi bónusz az pedig, hogy a legjobb software-s RAID lesz a kezedben.
A 3 darabosnak az igazi előnye, hogy szimulálhatsz hibákat, kipróbálhatod az zpool autoexpand=on parancsot.
Had ne folytassam. Nem akarlak én meggyőzni. Járd végig a saját utad.
[Itt] pedig profiktól kérdezhetsz a zfs-ről.
A 3 USB pendrive-odat ugyanúgy fogja RAIDz-be tenni mint a 3 HDD-t. Semmi különbség. -
HalasKYO
aktív tag
Igen, de itt egy USB- halt meg.
Mi van, ha egy táphiba miatt, elszáll a lap+proci, és a "raid kártya" (szofveres)olyankor is tudom, "Drag- and drop" olni . hogy beteszek egy másik lapot, amin van elegendő sata interfész, és fel tudom vele ismertetni? Mert akkor az egy elég nagy biztonsági faktort adna a rendszernek.
Illetve akkor nem lenne kérdés, hogy zfs legyen, vagy raid 5 ?
Amennyire tudom a raid5 nél nincsen ilyen lehetőség. -
HalasKYO
aktív tag
Őszinte legyek egy Linuxban több "fantáziát látok" és nem kell kompromisszumokat kötni.
A kérdés az hogy a fent említett ZFS pl, szoftraid esetén, hogy viszonyul ahhoz, hogyha átteszem a lemezeket egy másik gépbe (HPRR ről alaplapi dugókra) felismeri e ?
Illetve, hogy ez a RaidZ (ZFS-Raidz ha jól értem a 2. ugyanaz) elérhető e Linux , ubuntu vagy debian alatt , vagy mindenképpen egy ilyen FreeBSD-s rendszer kell alá, ami ha jól értem valami "más".
Illetve közelebb áll egy gyári NAS rendszeréhez. (aminek a zártsága nem tetszik). -
Brogyi
őstag
Kisértetiesen hasonlít a tapasztalataimra. Próbáld lecserélni az SSD-t HDD-re. Ha nincs több portod akkor használd a leírásobban lévő Asus 1,8' -as USB drive-ot. Olcsó 30GB, nálam ez vált be eddig.
Próbáltam SSD-t, USB pendrive-ot. Kb. 60 napig bírta, de már láttam a jeleket 1 hét után. -
HalasKYO
aktív tag
3 TB os lemezekkel miért lesz probléma ?
A kártya nem támogatja, vagy a rendszer ?
Tudtommal linux GPT-t használ régóta. És win en is megvannak rá a módok.
Igaz nem egy mai kártya.
Mindenképpen benézek a fent említett helyekre.
Linux jobban vonz, mint egy ismeretlen rendszer ( ezt legalább egy kicsit ismerem) -
Brogyi
őstag
válasz
HalasKYO #352 üzenetére
Kezdésnek jó alap. A várt sebességet tudni fogja, talán többet is. Mindenképpen próbáld ki a NAS4Free-t. Ha a hardware tetszik neki akkor boldog leszel vele. Nagy rá az esély az Intel miatt bár a LAN chip lassíthatja a gyenge procit.
Operációs rendszert nem ajánlanék kezdésnek. Ha már van elég linuxos tapasztalatod akkor szagolj bele a zfs-be. Megéri, de egy picit más jellegű hardware kell hozzá. Gondod lesz a 3 TB-os HDD-vel. Okosan kell op-t választani. Jelenleg nálam zfs van, és simán hordozható a RAIDz pl. export/import.
Ha sok mindent akarsz akkor meg kell tanulnod valamelyik rendszert, mert csak azt tudod sokféle dologra használni. Általában a linux kis gépen jobban él,működik mint a windows. Főleg ha belejöttél akkor szerver verzióra kell áttérni a még jobb hardware kihasználtság miatt. Ubuntu desktop-pal próbálkozz, de ne a legújabbal mert az meg se mozdul a te lapodon. XP-vel ne használj RAID-et ha jót akarsz magadnak.
Egy picit nézz át a MicroServer-es topikba. Ott mindenki használ RAID-et, és windows,linux,zfs minden van.
Windows-ból valami szerver verziót használnak. Soft RAID sorrend ZFS,Linux,Windows. Azt utolsót próbáld meg kihagyni. Csak elveszi a kedved. Türelmes légy, ez nem 1-2 nap.
A Brazos fórumban pedig mindenki win7-et használ. Kérdezősködjél az említett topikokban. Ha az az atom valódi 2 magos akkor közel hasonló teljesítményt produkál szerver szempontjából mint a Brazos. -
HalasKYO
aktív tag
-
Pali79
aktív tag
válasz
HalasKYO #352 üzenetére
Én most fogom szétszedni a 4db vinyóból RAID5 tömböt, mert mindig szétesik. Először azt tanácsolták cseréljem jobb minőségűre a SATA kábeleket. Jó is volt kb 2 hónapig, aztán megint read only-ban megy csak. Amint írok a tömbre széthullik. Illetve először kidobja az egyik vinyót aztán egy másikat és mivel 2 vinyó után már nem működőképes, leáll az egész. Tehát szerintem felejtős. Ja és ráadásul csak jól szellőző házba, légkondis helyiségbe tedd mert a 4 vinyó úgy befűt, hogy az atom kb 60 fokon megy állandóan, pedig még meleg sincs.
-
HalasKYO
aktív tag
Heló!
Összeraktam magamnak egy kis gépet amit szeretnék fájl kiszolgálóként használni.
Egy MiniITX es Asrcok A330GC 2 magos Atom +2x512 MB ram.
Van benne egy PCI amibe egy HighPoint Rocket RAID (továbbiakban HPRR) 1820 ast fogok tenni.
8portos sata kártya.A kérdésem az, hogy mit ajánlotok hozzá, gondolkodok Raid5 ön, de kérdés, hogy mennyire bírná a kis atom illetve, tudom hogy a PCI limitel erősen. De ha egy 30MB/sec megvan az már nekem teljesen elegendő.
Amiket szeretnék:
-Fájlelérés win alól (erre ha jól tudom linuxon samba kell)
-TorrentEsetleg a jövőben:
-FTP
-VPN
-DLNA, vagy hasonló amivel "bármi féle okos" média lejátszóról tudok streamelni (akár XBMC is megfelelne, ha van rá lehetőség.Jelenleg 1 db 40 GB os IDE vinyó van benne, de a közeljövőben fogok át teni a másik gépből egy 160 as sata-t a rendszernek (Ezt az alaplapra dugnám)
Illetve vásárolnék 2-3 db 3Tb os vinyót amit a HPRR-re kötnék.
Most win XP fut rajta, de nyitott vagyok linuxra is ha kissebb a gépigénye és tudja a felsoroltakat.Eddig Ubuntut használtam GUI-val (CLI hez nem nagyon értek még)
Segítségeteket előre is kösznöm!
Illetve ami még érdekelne:
Ha szofveres RAID mellett döntök. (mivel a kártya is valószínűleg csak ezt tudja)
akkor mivan ha szétesik a tömb ? Tudom e később bővíteni ?
Tudom e "költöztetni", ha pl alaplapot, processzort cserélek alatta és újra kell húzni a rendszert ? -
Pali79
aktív tag
A fizikaihoz nem tudok hozzászólni, főleg te tudod, hogy az oda szánt géped mennyit eszik. A média lejátszáshoz kérdés, hogy simán hálózati meghajtóként akarod róla lejátszani vagy kell dlna vagy ilyesmi, Ha kell akkor bajos lesz, mert az csak az újabb op-ok tudják, azoknak meg elég nagy a gép igényük.
Illetve az is kérdés, hogy mekkora tárhelyre van szükséged, mert a p3-nál az is korlátos. -
Parson
addikt
Fizikailag:
- alacsony fogyasztás mellett 7/24-es üzemSzolgáltatásban alapvetően
- Data/Media tartalom tárolás és elérés az intraneten keresztül más PC-n, Media playeren
- Interneten keresztüli data/media tartalom elérések
- esetleg még amit ki lehet hozni vmi jó NAS progival -
Parson
addikt
sziasztok,
van régről egy komplett P3-as PC-m (igazából kettő is, de most csak az egyik a kérdéses), ami tökéletesen működik még mindig, de már nem nagyon van rá szükségem, viszont egy NAS-ra meg annál inkább... Nagy bonyodalom átalakitani úgy, hogy kiszolgálja az igényeket, és keveset is fogyasszon - folyamatos 7/24-es üzemben?
Köszi előre is.
-
Brogyi
őstag
Jó kérdés.
Nem akartam 4 HDD-hez RAID kártyát, és nagyon sok helyen csak istenítik a zfs-t. Sokáig nem is érdekelt ,mert Ubuntu szervert akartam. Számomra minden ismertnek tűnt. Így először Ubuntun próbáltam ki a zfs-t.
Hamar feltűnt milyen egyszerű kezelni vele a HDD-ket, és bizony utólag igazat kell hogy adjak mindenkinek aki csak jót írt róla. A nevem alatt sokkal többet is olvashatsz az Openindiana-ról. Csak néhány érv, tulajdonság a mostani RAIDz-ről.
Software-s RAID ,de nagyon drága hardware-s rendszerekkel képes lépést tartani.
Előnyök
- Nincs "write hole". Igen pozitív tulajdonság.
-Nálam 4 különböző márkájú, korú, firmware HDD fut hiba nélkül. Kizárólag csak a méret azonos.
-kb. 5-10 másodperc alatt kész volt a tömb, és már használhattad.
-Egész hamar beletanultam Ubuntu után.A hátrányokról is:
-Szereti a nagy méretű RAM-ot.
-Írásnál a gyenge CPU hamar kidől. Nálam a Brazos egész jó. Kicsivel gyengébb mint az N40L Turion.
-Ez Solaris. Nem linux, de még nem is windows.Röviden ennyi. Nekem most nagyon tetszik. Egzotikus, ingyenes, és néhány op. név itt a végén.
BSD *** Ingyenes, de nehéznek tűnt.
Openindiana *** Ingyenes, és nekem ez a befutó.
Nexenta ***Félig fizetős, és bizony engem elriasztott a profi magyar leírás. Nehéznek találtam.
Oracle Solaris *** Fizetős. -
buca84
őstag
Van elfekvőben egy ilyen lapom és egy sempron 140-es procim.
OpenMediaVault-hoz jók lennének? -
buca84
őstag
RAID 5-nél vagy bármilyen más RAID tömbnél fontos, hogy egyformák legyenek a HDD-k?
-
buca84
őstag
Azt nem tudja vki, hogy a hp microserver-be belefér-e más mini itx-es lap is?
-
jake413
csendes tag
Köszönöm!
Mivel nem nagyon értek hozzá így azt is zseretném még tudni hogy ez körülbelül mennyit fogyaszt?
Meg hogy ezekre ugye nekünk kell oprendszert tenni, ti milyet ajánlotok?
(FreeNas-re vagy ubuntu server-re gondoltam
) -
jake413
csendes tag
Olyan 8TB-ra gondoltam, digis 80/25-ös nettel, hát torrentből olyan 20-ra gondoltam.
-
jake413
csendes tag
Üdv
Én is szeretnék egy NAS-t, bár elég láma vagyok hozzá.
Torrenttezéshez és FTP-hez kellene 24/7-ben.Mit ajánlotok hogy vegyek egy készet vagy próbáljak meg összerakni egyet mgam?
(a lehető legkisebb fogyasztás mellett) -
Pali79
aktív tag
válasz
csaba.apagyi #325 üzenetére
Telepíteni nem tudsz rá semmi hacsak nem nagyon profi és le tudod fordítani hozzá a cuccokat forráskódból.
Árban a duplájáért kell nézegetni, ha normális 2 fiókos nas-t akarsz. A synology és a qnap elég jó ezen a téren.
Építeni akkor éri meg jobban, ha legalább 4 fiókosat akarsz, mert azok már drágák.
-
csaba.apagyi
csendes tag
Sziasztok!
Jobban megéri építeni NAS-t mint venni egyet?
Ezen gondolkodok, az lenne a lényeg, hogy min. 80/25-ös netet maximálisan ki tudjon használni. Nem tudom milyen processzor van benne, szerintetek elboldogul vele?
Vagy ha nem, tudtok olyan ajánlani ami igen?
Illetve mennyire lehet telepíteni ezekre? Torrent, IRC klienst és PeerBlockot raknék rá.
-
Pali79
aktív tag
Szisztok!
Összeraktam egy nas-t amire FreeBSD-re épülő FreeNAS op rendszert tettem, se sajnos nem támogatja az alapra integrált RTL8211CL hálózati chipet. Meg lehet ezt oldani valahogy szoftver oldalról?
Előre is köszönet!
-
Alex91
félisten
HP ProLiant MicroServer G7 658553-421, kell venni egy ilyet, es egy darabig elleszel vele
!
-
Pali79
aktív tag
Hát ismét hozzá láttam a házi NAS készítéshez. Most kezdek belemélyedni a FreeNAS-ba és elég érdekes dolgokat láttam a weblapjukon, mégpedig a 8-as és 7-es verzió összehasonlításánál. A 8-as hardver igénye sokszorosa lett az előző verzióhoz képest és kikerült belőle a transmission. Hát ez elég hervasztó, mintha teljesen szembe mennének az igényekkel. Vagy én látom rosszul?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 2024 - SpaceBlack (3év garancia)
- Macbook Air M2 15,3 512GB SSD Ezüst
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- NZXT Riser Cable PCIe 4.0 x16 20cm fekete (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3GEN I 8GB I 180GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest