- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple MacBook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pali79
aktív tag
válasz
HalasKYO #352 üzenetére
Én most fogom szétszedni a 4db vinyóból RAID5 tömböt, mert mindig szétesik. Először azt tanácsolták cseréljem jobb minőségűre a SATA kábeleket. Jó is volt kb 2 hónapig, aztán megint read only-ban megy csak. Amint írok a tömbre széthullik. Illetve először kidobja az egyik vinyót aztán egy másikat és mivel 2 vinyó után már nem működőképes, leáll az egész. Tehát szerintem felejtős. Ja és ráadásul csak jól szellőző házba, légkondis helyiségbe tedd mert a 4 vinyó úgy befűt, hogy az atom kb 60 fokon megy állandóan, pedig még meleg sincs.
-
Pali79
aktív tag
A fizikaihoz nem tudok hozzászólni, főleg te tudod, hogy az oda szánt géped mennyit eszik. A média lejátszáshoz kérdés, hogy simán hálózati meghajtóként akarod róla lejátszani vagy kell dlna vagy ilyesmi, Ha kell akkor bajos lesz, mert az csak az újabb op-ok tudják, azoknak meg elég nagy a gép igényük.
Illetve az is kérdés, hogy mekkora tárhelyre van szükséged, mert a p3-nál az is korlátos. -
Pali79
aktív tag
válasz
csaba.apagyi #325 üzenetére
Telepíteni nem tudsz rá semmi hacsak nem nagyon profi és le tudod fordítani hozzá a cuccokat forráskódból.
Árban a duplájáért kell nézegetni, ha normális 2 fiókos nas-t akarsz. A synology és a qnap elég jó ezen a téren.
Építeni akkor éri meg jobban, ha legalább 4 fiókosat akarsz, mert azok már drágák.
-
Pali79
aktív tag
Szisztok!
Összeraktam egy nas-t amire FreeBSD-re épülő FreeNAS op rendszert tettem, se sajnos nem támogatja az alapra integrált RTL8211CL hálózati chipet. Meg lehet ezt oldani valahogy szoftver oldalról?
Előre is köszönet!
-
Pali79
aktív tag
Hát ismét hozzá láttam a házi NAS készítéshez. Most kezdek belemélyedni a FreeNAS-ba és elég érdekes dolgokat láttam a weblapjukon, mégpedig a 8-as és 7-es verzió összehasonlításánál. A 8-as hardver igénye sokszorosa lett az előző verzióhoz képest és kikerült belőle a transmission. Hát ez elég hervasztó, mintha teljesen szembe mennének az igényekkel. Vagy én látom rosszul?
-
Pali79
aktív tag
Aham, értem. Mondjuk ezzel nekem semmi gondom, sztem (ahogy fentebb is írta már valaki) hiszti az egész. Lássuk be, hogy a legtöbb PC felhasználó csak 1 db vinyót használ mégis ritka mint a fehér holló az adatvesztés. Ha én több vinyós rendszert csinálok és RAID-ot hozzá akkor tuti 0-ást. Volt már egy pár vinyóm életem során és még eddig egy se ment tönkre. Különben is én csak médiákat tervezek tárolni rajta, esetleg egy progit amit a torrentről szedek le, de ez se nagyon jellemző.
Azt jó lenne tudni, hogy a freenas-al meg lehet-e csinálni, hogy RAID 0-hoz utólag hozzáfűzni vinyót. -
Pali79
aktív tag
Nyílván a saját eszközre átszabott linux "kifejlesztése" is költség a gyártó cég számára, de mégegyszer mondom egy mezei felhasználónak ez már a megfizethetetlen kategória.
Különben is csinálhatnák úgy mint ahogy a PC-ket a multik: odaadják üresen, azt kezdj vele amit akarsz. Nekünk meg ott a Freenas...Különbenis nem kell álszenteskedni! Fogadni mernék, hogy a te gépeden is törött win van
-
Pali79
aktív tag
De csak az van rajta, de mivel 2 db laptoppal kapcsolódok a hálóra (többnyire wifivel) azokon is csak 100-as LAN van, ezek pedig egyhamar nem lesznek cserélve, ezért nem hajtom annyira a gigalant.
Nem mondtam, hogy fair egy használtat egy újhoz hasonlítani, de mint feljebb írtam 50K-ból megállna újonnan is, igaz nem ugyanaz mint amit én összelapátoltam, de mindenképp minőségi és jól használható.
Egyébként a használtpiaci trend azt mutatja, hogy ha egy nem elavult 1-2 éves technikai cuccot el akar adni az ember amit annó 100K körül vett akkor olyan 70K körül állapítja meg az árát. Persze a számtech piac kicsit másképp működik, mert jobban fejlődik mint bármi más, de vegyük pl a d-link DNS-313-at: új ára 22K körül van, használtam 15K. Ez 28%-os árkülönbséget jelent. Tehát még mindig sokkal olcsóbb ha saját magad rakod össze.
amit viszont továbbra se értek az az, hogy a gyári cuccok miért ilyen drágák -
Pali79
aktív tag
Igen 4 HDD lesz.
(Mondjuk hasznalt arakkal nem kellene jonni... .)
Miért nem? Én még sehol se láttam használt 4 HDD-s NAS-t, te igen???
Egyébként is ha új árakat számolnék akkoris kb 50-be megállna: Intel ITX lap 20K, Ram 5K, egy jobb ház táppal együtt legyen 20K. Persze a ZEN kicsit túlzás lenne újonnan, mert rohadt drága, de egy FST 350-es tápot már 8K-ért megkapsz boltba. -
Pali79
aktív tag
-
Pali79
aktív tag
Nem igazán értem, hogy mit szeretnél mondani vagy kérdezni. Nekem 33-ba megállt a cucc vinyók nélkül. Fogyasztás szempontjából nem tudok nyilatkozni, mert még nem volt alkalmam vinyókat venni az ünnepek miatt és sztem egy darabig nem is lesz. Azt sajnos nem találtam meg, hogy a 343-as milyen CPU-val, RAM-al van felszerelve, csak a 323-ast: CPU: 500 MHz, Ram: 64 MB, lássuk be ez azért nem valami sok. Ezért nem értem, hogy miket egy óriás 2 magos proci ehhez.
-
Pali79
aktív tag
válasz
#95561216 #64 üzenetére
A fő úgyis az lenne, hogy a fileszerver maxon szedje a torrentet.
Hát az eddigi írásaidból úgy tűnik, hogy jelenleg egy gépet használsz, de hidd el ha csinálsz egy szervert a 100-as belső háló kín lesz nagyon hamar, mert tuti, hogy valamit másolni, tömöríteni vagy valamit kell előbb-utóbb csinálni ami igénybe veszi a hálót (én is így vagyok ezzel
)
Hely szempontjából meg egy 3-6 vinyós rendszernél nem az alaplap lesz a gond.
Dehogynem!!! Én pl legszívesebben vennék egy D-link 343-ast, tolnák bele 4 db vinyót és lesz@rnám a házilag épített cuccot. Ezzel sem helyigény, sem zaj, sem fogyasztás szempontjából nem tudnak versenyre kelni a házilag barkácsolt cuccok. Az egyetlen amiért mégis a házi barkácsolás mellett döntöttem az az ár! 100K körül mozog egy 343-as
-
Pali79
aktív tag
válasz
#95561216 #60 üzenetére
Hát nem tudom, nem vagyok valami nagy guru, de néhány dologban vitatkoznék azért:
1. a 2000 Ft-os GB hálókártya csak sima PCI-os ami mint már fentebb utaltam rá sose fogja tudni a GB-t. Ahhoz PCI-e kéne ami drágább is kicsit meg ugye nem is biztos h ilyen csatoló van az alaplapon.
2. az általad említett E5200 fogyasztása 60 W körül van (terhelve persze) míg az Atomoké 18 W körül van. Bár a proci tuninghoz végképp nem értek (sose csináltam még) a műszaki vénám azt súgja, hogy 60 W-os fogyit sose fogod tudni 18-ra levinni.
Hozzátenném még, hogy szerintem egy NAS-hoz egyszerűen vétek egy ekkora procit beáldozni. A router fogysztását sztem el is lehet felejteni, mert az igazán nem tétel, de azért azt se felejtsük el, hogy 1 db hálókártyával nem igen csinálsz router, mert ahhoz sztem több db is kéne.
És legvégül pedig a méret az ami valakinek nem mindegy, nekem most pl egy D-link DNS-313 látja el a letöltőgép és a NAS feladatait ami alig nagyobb mint a vinyó maga ami benne van, csendes, és kb 20W a fogyasztása. Az egyetlen bajom vele, hogy csak 1 db vinyó fér bele -
Pali79
aktív tag
Hát mindkettőtökkel kicsit egyet tudok érteni, de! Egy normál alaplap+kétmagos procival nem kissé növelné a fogyaszást ha nem kb a duplája, rosszab esetben sztem a háromszorosa is lehet.
A bővítőhely és a RAID kártya problémához azt fűzném, hogy az valóban egy probléma, hogy benne van a pakliban, hogy az OS nem ismeri fel, bár ezt ki lehet küszöbölni azzal, ha megnézi a HW kompatibilitási listát az ember vásárlás előtt. A másik komoly probléma ezzel, hogy a legtöbb elérhető árú lapon csak egyszerű PCI foglalat van ami gyakorlatban max 400 Mb-t tud a SATA II 3Gb-jéhez képest. -
Pali79
aktív tag
Na időközben rájöttem, hogy a pendrive ment tönkre amire telepíteni szerettem volna, úgyhogy ez mostmár kész, de jött az újjabb gond: nem kap IP-t a gép. Gyanítom, hogy a freenas nem kezeli a hálókártyát, mivel a telepített pent másik gépbe átdugva és elindítva kapja az IP-t.
Ezzel mit lehet tenni? -
Pali79
aktív tag
Próbáltam ma a freenas-t feltenni próbából, nem sok sikerrel.
Elkezd cd-ről boot-olni szépen, majd elkezed pörögni a sok felirat amit el se lehet olvasni, olyan gyorsan megy és ott elakad amikor ezt írja:
umass0: BBB reset failed, TIMEOUT
umass0: BBB bulk-in clear stall failed, TIMEOUT
umass0: BBB bulk-out clear stall failed, TIMEOUTés kezdi előről...
Annyit értek belőle, hogy időtúllépés, de a többit nem.
Valaki tudna segíteni? -
Pali79
aktív tag
Jah és a freenas által támogatott UPS-ekről nincs valami lista? Van egy UPS-em remélem benne van a listában
-
Pali79
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest