Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Brogyi

őstag

válasz HalasKYO #373 üzenetére

Sok az igényed a meglévő lapodhoz képest. Amit leírtál azt nem igazán látom, hogy egy atomos lap ki tudná szolgálni.
    Talán egy XBMCbuntu. Az XBMC megoldja a mozis vágyaidat. A mögötte lévő Lubuntu pedig a többi igényedet.
    Ftp, torrent progi sok van. Torrentből Rutorrent,Deluge,Qbittorrent. Amelyik tetszik. Transmission picit puritán, de elég kevés erőforrást zabál. Ennyiből a Rutorrent a nyerő. Sok szempontból meg lehet közelíteni.
    A zfs, vagy Solaris a sok lemezes szerver szolgáltatás az elsődleges célja, vagyis én így látom.
    Ftp,torrent,webszerver,samba minden benne, de mozizásra szerintem nem való. A 4x3TB-s NAS-t biztos zfs-re raknám,de ez egymagába lenyomja az atomodat. Sőt ha minden kell, és kellő sebesség is a célok között van, az már nem atom/brazos kategória.
    Akkor elmondom nálam mi van, és mi volt.
    Az első egy N270-es GSEJT atom volt. Szépen megtanított rá, hogy a windows egy lukas garast sem ér egy gyenge gépen. A desktop-tól eljutottam a szerver változatig. A mai napig használok desktop-ot, de pl. az Openindiana-t már csak terminálon keresztül (putty/ssh). VNC, és a többi csak pazarlás. Főleg atomon.
    A UPC végre elérkezett hozzám is a 120-as top nettel. A GSEJT szépen megmutatta, hogy bármilyen windows/utorrent páros még a tizedét se hozta mint amire képes volt a linux. 120-as net torrenttel szépen felnyomta a CPU-t 100%. Ezen a gépen tudtam kiválogatni melyik kliens eszik a legkevesebbet.
    A Samba is kimutatta energiafaló mivoltát. Másolásnál sokat terhelt szegény GSEJT-en. A Barazos már
    kész főnyeremény volt hozzá képest. Nagyobb sebesség, több lóerő. :)
    Ezen már megtapasztalhattam a Deluge agresszív letöltését. Jelenleg nálam ftp,torrent,ssh,samba szervizek futnak, ami teljesen elegendő számomra a RAIDz mellett. Lehetne még webszerver, virtualbox. No kérem ez csak egy Brazos, és nem egy erőmű. Pl. egész megörültem, hogy a Samba nem terhel semmit, de rájöttem hogy a Solaris-nál a kernel terheltsége mutatja ezt. Mivel szerver, és tesztidőszak van így a torrent is a RAIDz-n fut. A HDD-k meg vannak kergetve rendesen egy 120-as letöltés mellett nézel egy 1080p-s mozit. No szaggatás. :D Igazából nagyon kevés 1080p-s filmet nézek meg, mert nincs nagy képernyőm.
    A filmnézés pedig sambán keresztül a NAS-ról megy. Soha nem másolom át az asztalira.
    Nálam a NAS csak fénykép, családi mozi tárolásra van. A többi csak hab a tortán, és a kis Brazos erőpróbája.
    Visszatérve a FreeNAS-ra rendkívül kevés RAM-mal is elindul, de zfs az siralmas úgy. Az új FreeNAS meg állítólag hardware igényes. Azt hiszem amikor tulajdonos váltás lett (ez a 8.0 talán) onnan elég erős vas kell hozzá.
    Szóval amit Te akarsz az hardware igényes, és erős linux/unix ismereteket követel. Vizsgák után azt hiszem lesz dolgod elég. Főleg ha nem informatikus leszel.
    2x2GB elég lehet SSD-s gyorsítással.
    Keresd meg radi8tor1-t. Biztosan tud segíteni. Neki Van Brazos, és Proliant is.
    Még valami hot swap. Bazi kényelmes, és működik. Fontos tulajdonság a RAID karbantartásnál.

Új hozzászólás Aktív témák