- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Zeneszerkesztő és DJ topic
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
LOTR
addikt
válasz
gorbep #37841 üzenetére
én is mérnök vagyok, de ez nem mérnöki dolog, hanem így van értelme, mert ebben az esetben a 3400 alatti résznek semmi plusz információtartalma nincs, szemléltetni meg végképp nem szemléltetne semmit
a diagramnak meg éppen az a feladata, hogy szemléltessen, különben ott lennének a nyers számadatok, azokat is lehetne nézegetni, de az meg pont nem lenne szemléletes -
Nálam, csak ma jelent meg az új frissített FusionSolar felület, hiába volt le frissítve az app.
Sokkal szebb dizájnosabb, viszont hiányolom, hogy oldalra fordítva a táblázat is elforduljon, eddig ez ment, jobban lehetett látni az óránkénti változást ha épp kíváncsi voltam rá. Másnak is ilyen? Apple -
Semin
őstag
-7% , az pedig nem -50%. Félrevezető pontatlan.
Ez az én magánvéleményem.szetk:
Ha egy ilyen prezit tolnék le (német cégnél dolgozom) másnap elég fagyos beszélgetés várna rám.
Nálunk az az elvárás, hogy adatok felolvasása nélkül is szemléletes, pontos adatok legyenek leolvashatóak. -
gorbep
senior tag
szerintem meg jó így... vannak ott 1-2%-os eltérések is, azon semmi se látszana... meg jól láthatóan oda is van írva az eltérés %-ban. És jól látható, hogy 3400 a vízszintes tengely, nem nulla... bár lehet hogy ez ilyen mérnök dolog... lehetne akár logaritmikus diagram is dB-ben...
egyszerre...
Ezt így szokták... nézz meg egy tőzsdei árfolyam diagramot.... mind ilyen...
-
LOTR
addikt
pedig ez nem csak marketing, hanem használhatóság szempontjából is így van értelme, főleg
amikor hasonló mennyiségek között kell megmutatni néhány %-nyi eltéréseketmert ha a teljes fogyasztási skála fel lenne tüntetve (tehát az x tengelyen a fogyasztás 0-tól indulna), akkor ránézésre kb egyenlő oszlopokat látnánk - ami semennyire nem szemléletes megoldás és felesleges "helykitöltő pazarlás lenne" (jelen esetben a 3400 gwh alatti rész)
-
asdf_
veterán
válasz
ratkaics #37835 üzenetére
Tondach Pilis? Egyet szedjél le, a hátulján a gyártó rajta szokott lenni, legalább azzal előrébb vagy. És ha már a kezedben van, akkor mérd is le, mekkora.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Meg tudná mondani nekem valaki, hogy ez milyen fajta cserép?
Mert azt kérték a telepítők, hogy szerezzek be hozzá olyat, amin van szellőző nyílás.Köszi előre is!
-
liszkai 2
csendes tag
Attól tartok,hogy a visszavételezett energiát is fogyasztásnak veszik és ránk nyomják a többlet vételezésre a piaci árat. Ezen a területen nincs semmi tájékoztatás, de lehet,hogy még a szolgáltató sem tudja,majd menet közben kitalálják. Mivel én fűtök is az árammal nem tudom kiszámítani,hogy tavasszal mennyit fog a nap vissza termelni,így könnyen átléphetek mínuszba, a többlet termelést pedig nem szeretném. Az idén is beragadt közel 200 Kwh. Vissza sem igényeltem mert alig adtak volna valamit. Igaz nem is tudom hogyan kell igényelni.
-
válasz
#46372352 #37784 üzenetére
klímás fűtésnek / és hűtésnek egyáltalán nincs rossz komfortja ha az ember megfelelően használja, és megfelelően lett telepítve a klíma...
nálunk a hálószobában az ajtó felett van így a klíma az ágy előtt fúj el... minket nem ér egyáltalán a szél... kb 1 fokkal kell melegebb hasonló hőérzethez a tapasztalataink szerint (mivel a klíma a plafonnál méri a hőfokot)...
nálunk a dolgozó szobában tud zavaró lenni a klíma, de ott pont az asztal felett van mert nem volt máshol hely csak sok vésés miatt ezért nem oda telepítettük ahova ajánlották...
-
HunChris
senior tag
-
313313
addikt
válasz
ssarosi #37827 üzenetére
Ukrajnából évek óta kapjuk 750 kVolton. Pár éve rakták át a 750/400-as trafókat a határhoz (Szabolcsbáka), és onnan már 400kV-on jön a delej az eredetileg 750kV-ra tervezett hálózaton Albertírsára.
Azért kellett ezt meglépni, mert sokkal olcsóbb 400kV-on üzemeltetni, mint 750-en.
Szaggatott vonal a terv, folyamatos vonal a tény. Innen látszik pontosan, honnan mennyi villany jön.
-
ssarosi
tag
válasz
313313 #37813 üzenetére
Szerintem a zöld a terv és a feketével jelölt számsor a tény.
Bár az üzemi szó zölddel van leölve, és akkor meg neked kéne igazadnak lennie.
Csakhogy többször is összeadtam a pillanatnyi állapotot, és csak úgy jött ki a pillanatnyi adat (import-export szaldó tény), hogy a fekete számokat adtam össze.
A frissítéskor is a fekete számok változnak.
Bár az sem kizárt hogy tévedek, csak akkor nem tudom hogy kell értelmezni az ábrán az adatokat.
Ha megnézed a mostani képet, a nyugatról jövő energia iránya pont most változott meg, a sötét zöld nyíl a fekete szám előértékével azonos.
Ha nekem van igazam, akkor Ukrajna tényleg exportál nekünk. Siralmas. -
MrZed001
tag
válasz
bortella #37821 üzenetére
Visszatáplálós stop van sajna, újat nem lehet.
Maradt a visszwatt, meg a hálózatos szigetüzem.Visszwatt a Froni Gen24. Drága BYD nagyfesz aksi. Backup Box-ot vagy elfogadják (hogy legyen áramszünetben is áramod), vagy nem.
Hálózatos szigetüzem: MPP Solar/Voltronic Axpert (EASun, Must és a többi klónt nem ajánlanám)
Olcsó, olcsó 48V-os aksi tehető alá. Akár savas (csak UPS-nek), akár LiFePO4.Hálózatos szigetüzem valós hibrid inverterrel: Victron, Deye.
Ezek az inverterek királyai.
Victron ráadásul nagy toroidos, így indítóáram meg se kottyan neki.
De csak 1 fázisú, azaz 3db kell 3 fázisú rendszerbe.
Míg a Deye kapásból 3 fázisú.
Drága de profi inverter, rengeteg funkcióval. Olcsó 48V-os aksi tehető alá. Akár savas (csak UPS-nek), akár LiFePO4.Szóval elsőnek az irányt kellene kitalálni. Utána tudok mondani mindre telepítőt
-
robi-k
őstag
válasz
bortella #37821 üzenetére
Van más megoldás is:
1) Egy neked szimpatikus solar telepítő céggel kiépíted a klasszikus, visszatáplálós napelemes rendszert. Mivel a november 01-től hatályos kormányrendelet alapján nem engedélyezett a visszatáplálás a hálózatra, telepíteni kell egy visszwatt védelmet, de ez lényegében egy mérőóra beépítését jelenti, ami néhány tízezer Ft-ból megvan.
Erre a rendszerre relatíve gyorsan és ami lényegesebb, rendkívüli dokumentáció beadása nélkül tudsz engedélyt beszereztetni a hálózati áramszolgáltatótól.
2) Amint megvan a fenti rendszer, megkaptad az engedélyeket és az új órát, akkor jöhet a Victron inverterek és akkumulátorok telepítése és csatlakoztatása, pl. ilyen módon:
És elvben kész is van a házi rendszered, ami akkor is el tudja majd látni a házadat árammal, ha megszűnik az áramszolgáltatói betáplálás, közben pedig a nappali időben fel is tudja tölteni az akkumulátorokat a grid-tie inverteres rendszerrel. -
Semin
őstag
válasz
liszkai 2 #37819 üzenetére
Konkrét példával élve megtermelsz 4000kWh energiát és vételezel 4100kWh-t, akkor 100kWh-t fogyasztottál, és ezért kell fizetned.
(kedvezményes rezsicsökkentett árat)Amennyiben jól értelmezzük a fogalmakat ,
-és így gondolta a kormányunk is- ez a legvalószínűbb forgatókönyv.Biztos akkor lesz ha kijöttek az első számlák.
-
bortella
újonc
válasz
MrZed001 #28234 üzenetére
Sziasztok!
Tudnátok nekem olyan budapesti szolár telepítő céget ajánlani, akinek nem nyűg, hanem rutinból megoldandó kihívás lenne egy akkumulátoros hibrid visszatáplálós + áramszünet esetén szigetüzemre váltó rendszer tervezése és kivitelezése?
Még augusztusban kértem ajánlatokat több helyről. Mindenkitől automatikusan megkaptam a felmérés nélküli, semmire se jó grid-tie ajánlatot. Egyetlen cég hívott fel és nagyon határozottan lebeszélt róla, mégpedig az alábbi érvekkel:
- az akkumulátor nagyon drága (több millió forintot mondott)
- az hibrid inverter is drágább és még inkább hiánycikk, mint az egyszerű inverter
- a engedélyeztetés is jóval bonyolultabb és kétséges, hogy elfogadják a csatlakozási igényt
Kb. úgy jártam, mint 7Heads Drago #28232 [link] .
Az elképzelésem egyébként nagyjából egyezik azzal, amit richlock #1718 [link] írt: minimális akku kapacitás, rövid, néhány órányi áramszünet áthidalására.
Ehhez kapcsolódó másik kérdés: létezik Magyarországon "szereld magad" szolár telepítést támogató cég, amely segít a tervezésben, kivitelezésben, beszerzésben és engedélyeztetésben, DE magát a szerelést nem csinálja meg?
Nem magam találtam ki ezt a furcsaságot, hanem ebben a videóban láttam, hogy Svájcban például van ilyen: https://www.youtube.com/watch?v=VGDGO0U7l8s&t=855s
Sejtem a választ, de azért gondoltam, hogy megkérdezem tőletek... -
LOTR
addikt
válasz
tuta1975 #37816 üzenetére
a mérési pont azonosítója vagy a felhasználási hely száma alapján, esetleg más rekordban biztosan el van tárolva a helyrajzi szám is a szolgáltatónál, ezek alapján egyértelműen beazonosítható a hely
hogy közben voltak címmódosítások a földhivatali bejegyzésben, az a szerződést nem fogja befolyásolni, így én emiatt nem aggódnék -
tuta1975
tag
Sziasztok.
Én is kérdeznék egy cifrát, véleményekre lennék kíváncsi.
2 napja lett beadva a készre jelentés.
pár éve volt nálunk egy utca átszámozás, és mindenki átírta nekünk, kivéve persze az eon.
Jövő hétre kértem idő pontot, hogy írják át az utca ház számot a helyesre, pont azért ha netán egyszer rájönnének, nehogy bukjuk a szaldót a szerződés módosítás miatt.
Én úgy gondolom pont jó lenne így, mert amikor üzembe helyezik a rendszert akkor tudtommal megint új szerződés lesz a vissza táplálás miatt, és gondoltam addigra legalább jó lesz a házszám. De az előbbi hozzászólás miatt, kétségem támadt, hogy mi van ha ez változtat valamit ha módosítatom a házszámot.
Véleményetek? -
Rent
senior tag
válasz
snooze #37809 üzenetére
Péntek este?
Gondoltam rákérdezek itt, részben ezért is van a topic, hogy megosszuk a tapasztalatokat. Illetve, hogy ne idegesítsem magamat hétfő reggelig.
Egy hosszú levelet már ezzel kapcsolatban a telepítő cégnek elküldtem mielőtt ide írtam, de Ők sem fognak hétfőnél előbb válaszolni.
Ettől függetlenül össze tehetem a két kezemet, hogy 3 hónap alatt minden kész lett. -
ssarosi
tag
Hozzáértőktől kérdezném, hogy hogy a fészkes fenébe van az, hogy ma este volt olyan pillanat, amikor az ország energiaellátásának 49,31%-át importáltuk?
Az látom, hogy a paksi 4-es blokk leállt.
Meg azt is tudakolnám, hogy északról, Szlovákián keresztül ki képes nekünk közel
2700MW-ot exportálni? Még a háborús Ukrajna is ad 437MW-ot.
Persze tudom a nettót kell nézni, de a fogyasztásunk 5899 MW volt, és felhasznált import meg 2909 MW. -
Rent
senior tag
válasz
snooze #37807 üzenetére
én is ebben bízom, ha már minden megvan (eltelik még pár nap, fent lesz az új óra, vissza is termel a rendszer) és ezt követően tulajdonosváltás történik az órán, de a rendszert semmilyen szinten nem érinti, továbbra is az eredeti tulajdonos "nevén" van a napelem (gari, számla, stb), aki az oft-t is igénybe vette rá, akkor nem változik semmi, csak az mvmnél egy névmódosítás a meglévő ügyfélazonosítón
-
snooze
veterán
ez tényleg jo kérdés..erre nem olvastam semmiféle kritériumot,de szerintem már élö hmke engedélyekre,és a telepitett rendszerekre ez a visszatáplálási tilalom nem vonatkozik,de a jobban hozzáértök majd megválaszolják..
azt viszont biztosan tudom,ha fázist kell böviteni a meglevö mondjuk 3x16A-ról 3x20A-ra,akkor uj szerzödés kell,az órát leolvassák és teljes elszámolás van.. -
Rent
senior tag
válasz
snooze #37805 üzenetére
2022.10.31 ig bejelentett igenyekre van visszataplalas, vagy rosszul tudom? Tehat attol tartok, ha villanyora tulajdonos valtas tortenik, akkor mar csak uj feltetelekkel szerzodnek, miszerint nincs visszataplalas, vagy rosszul gondolom? Vagy nem szemelyhez kotott a szaldos szerzodes, hanem villanyorahoz? Tehat ez a rendszer, ezzel az oraval, uj tulajdonossal is valtozatlan feltetelekkel uzemelhet tovabb?
-
Rent
senior tag
2022 julius 15-en szerzodtunk 15kw-os rendszerre. A villanyora anyosom neven van, a rendszerre oft miatt a felesegem nevere szerzodtunk. A szolgaltato is javasolta nyaron, hogy ha kesz lesz akkor irjuk csak at az orat a felesegem nevere, mert feleslegesen megnovelne a beuzemeles idotartamat. 4 hete feltelepitettek, 2 hete leadtam az oft igenyt, ma ment el az utolso keszre jelentes + erintesvedelem a telepitotol az mvm nek, beszeltem az mvm halozatcsatlakozasi osztalyaval, minden rendben van, 1-2 heten belul felkerul az ora es termelhetunk szaldoval. Vegre. El sem hiszem. Ezt kovetoen szeretnem atiratni felesegemre az orat. Nagyon bizom benne, hogy nem fogja erinteni a szaldorol bruttora torteno valtas, azert mert atirjuk az orat. Ok javasoltak ezt telefonon es a telepites, engedelyeztetes, oft miatt nem leptuk meg korabban. Az engedelyeztetes kozben, meg mar lehetetlen lett volna intezni, ok kertek, mar az elejen, hogy kozben mar ne valtsunk, oft miatt meg porgetni kellett. Mi a velemenyetek?
-
senki68
senior tag
válasz
7Heads Drago #37800 üzenetére
Nincs szó utólagos kiépítésről.
Most arról van szó, van egy központi fűtésed ami megy gázzal, azt váltod ki klímával.
Feladod a komfortot egy légfűtésért, és ha már 3-4 db klímát kell telepíteni, akkor én bizony vizes hőszivattyút tennék. Árban nem sok különség van.Nekem 2 db klíma van eszembe nem jutna vele fűteni.
Fűteni ott a padlófűtés gázkazánnal.
Igen könnyen vagyok vele, bőven kvóta alatt vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- gerner1
- Android szakmai topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- EAFC 25
- Ukrajnai háború
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest