Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jbnd-007
tag
Kaptam egy ajánlatot arab gyártású napelemmel. Van ezzel bárkinek tapasztalata?
325-ös mono, PERC, félcellás panel br. 58000.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Emprise #2595 üzenetére
Tetőre telepítésnél gerendánként kell kampókat rakni legtöbbször, vagy erősebb sín esetén 2 gerendánként (esetleg mintába). Villámvédelemmel itt akkor kell foglalkozni, ha van meglévő villámvédelem.
Földre telepítésnél sokkal több már a vasanyag is, mások a terhelések is, és villámvédelmi felülvizsgálat is kötelező. -
rsf
senior tag
válasz
Janusz001 #2598 üzenetére
Pont ezért mondtam én is.
Azt mondták, hogy a másik bemenetet is kell használni mert ha csak az egyik van akkor tönkre megy az inverter az asszimetrikus terhelés miatt.
Felhivtam a cég szervíz mérnökét aki írogatott nekem. Az is ugyenezt mondta.
Végül abban maradtunk, hogy felhívja a growatt szervizeseket és majd ír.
Ez de. Volt. Még nem írt.EnHome..+ Ginop pályázat
Drága a rendszer a piaci árakhoz képest ennyi pénzért tökéletes szakértelmet és rendszert várok!!
Üdv. -
rsf
senior tag
Sziasztok.
Volt ma kint felmérni két szakember.
A Growatt 6000TL3-S inverterre (1000V Max, 620V Nominal) 16db Mono 310-es napelemet 2 stringbe kötne. Mondtam, hogy szerintem jobb lenne 1 string is mert akkor opimálisabb ponton dolgozna a rendszer. Erre azt mondták, hogy nem lehet 1 stringbe kötni, mert azt nem bírja az inverter.
Ti mit gondoltok erről? -
törölt tag
-
Emprise
tag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha talajra szeretném telepíteni a rendszert, kell-e, ha igen akkor kb. mekkora felárral kell számolni a tetőhöz képest?
-
gorbep
senior tag
válasz
FamulusSolar #2592 üzenetére
na az lenne a szép baleset, ha 1 fázison visszatermelsz, másikon elfogyasztod, akkor azt a hálózati engedélyes külön számlázná 2 irányba... nem akarok nekik tippeket adni, de innen már csak egy lépés, hogy a meddő teljesítményen is nagyot szakítsanak, mert az egyik félperiódusban termel, a másikban ugyan annyit fogyaszt... azt hiszem lenne döbbenet hogy automatikusan mindenki rejtett HMKE tulajdonossá lépne elő...
DE EZ CSAK VICC.... UGYE????
-
FamulusSolar
kezdő
válasz
Siendor #2590 üzenetére
Ha nincs valami extra körülmény, akkor
a hazai piacon az alsó-közép árszintű telepítőknél
a FRONIUS és valami normális 300-330 Wattos napelem
nagyjából 1,6-1,7 mFt körül is elérhető már több helyen is.
A mondott SolarEdge esetén cirka 180 eFt a felár, magyar számlával.
A 3 fázisúval további még 60-80 eFt saccra---
A 3 fázisnak azért vannak előnyei is ...
Tuti nem köt bele a szolgáltató az igényléskor.
Kisebb feszültség veszik el a kábelen, ami nem mindegy, ha pár méternél hosszabb az inverter AC oldali kábele. Pláne akkor számít ez, ha szokott magas is lenni az utcai betáp feszültség időnként.
Általában nagyobb tud lenni a saját felhasználás aránya.
Ami most amíg kWh óra alapú szaldó elszámolás van nem számít
De nem tudni mit hoz a jövő az elszámolás ügyében. -
Siendor
csendes tag
válasz
Geresics #2588 üzenetére
A "trükk" valószínű annyi, hogy a SE rendszerre 190 a teljes kivitelezés díja, a másikra 400, illetve a tartószerkezet ára is ~100-e vel kevesebb. A legtöbb ajánlat amit kaptam 1.8-2.2 millió közötti, de ezek között van 3.6kWp is (ráadásul az egyik legdrágább), szerintem csak annyi, hogy ez - a legolcsóbb - telepítő cég tőlem ~10km-re van, én meg Bp-ről ~60-ra...
(A Fronius egyébként az Eon Solar ajánlata, ami nekem is kicsit magas, de mivel minden más cég is kb. ezt adta - különböző inverterekre - összességében mégis ez és az említett SE a legjobb ajánlat, mondom, kb. 7 cégtől kaptam, valaki 2-3-4 "csomagra" is adott.) -
Geresics
Topikgazda
válasz
Siendor #2580 üzenetére
az SE ajánlattal azonos áron is jobban jársz - ha nincs semmi csavar a dologban -, ha pedig még olcsóbb is, akkor azt kell választani.
Viszont nekem nagyon gyanús, hogy az az olcsóbb, még úgy is, hogy 2 napelemmel kevesebbet kell feltenniük (spórolnak a tartószerkezeten is ezzel pl.).
Ha nem ma kell döntened, akkor javaslom töltsd ki az mnnsz.hu oldalon az ajánlatkérőt, és fogsz kapni egy nagy rakás ajánlatot ingyen és bérmentve! -
Siendor
csendes tag
válasz
#32577792 #2586 üzenetére
Hát a villanyóra 3 fázisú, de ha jól tudom, erre is lehet 1 fázisú invertert rakni. (3x20A)
Igen a Fronius 3 fázisú, az adott SE 1 fázisú.
A tetőn van rövid ideig van valami minimális árnyék, a froniusos rendszerre magyaráztak valami olyat hogy nem kapcsol le a napelem mert 6 részre van osztva, így csak az árnyékos rész kapcsol le (ezt mondjuk nem teljesen értettem). Nem tagolt, Dél-Délkeleti (10fok)BTW 7 ajánlatot kaptam, mind 2 millió körüli 4.1-4.2kWp-re...
-
törölt tag
válasz
Siendor #2585 üzenetére
A froniusos rendszer elsőre nagyon drága. Nem tudom melyik cég az, de felejtős. 500eFt/kWp-re az pofátlanul sok. 400 alatt az már jó.
A JA panelből is már van újabb, az inverter Froniusnál 3 fázisú, az SE-nél ha jól tudom az 1 fázisú. Akkor most melyik kell neked?
Kell az optimalizált rendszer? A tető tagolt, árnyékolt? -
Siendor
csendes tag
Sziasztok!
Most tervezek én is napelemet telepíteni, két ajánlatra tudtam leszűkíteni a dolgot:
- Fronius Symo 3.7-3-M inverter + JA Solar JAP60S10 285W panel 14 db
- SolarEdge 4000 H inverter + JA Solar PERC Mono 330W panel 12 db + 12 db P370 optimalizálóAz SE az olcsóbb ajánlat, kb. 10%-kal.
Szerintetek melyiket érdemes választani?
Elkezdtem feszültséget meg hatásfokot számítani, eléggé belezavarodtam, de ha jól értem, a Fronius+JAS is jó kombó lenne (?)Köszi
-
canniball
nagyúr
Amikor decemberben cserélik az órát annak állása szerint fizetsz. Majd (mivel az éves elszámolás időpontja nem változik) legközelebb júliusban leolvasás és a 2019. december valamint 2020. július közti időszakot számolják el. Onnantól meg egyértelmű.
De mint írtam én Elmű területen lakok, kérdezz rá, hátha az Émásznál máshogy működik a dolog és engedik a leolvasás időpontját variálni. Kétlem, főleg hogy egy cégcsoport, de rákérdezni nem kerül semmibe. Na meg persze ki tudja, lehet decemberre már eonosok leszünk... -
fila
senior tag
válasz
canniball #2575 üzenetére
Nekem júliús elején van az éves óraleolvasás.
Én úgy saccolom novemberben kerül fel a tetőre a napelemem, és decemberben veszi át az Émász.
Az éves elszámolás akkor hogy lesz?
Visszamenőleg júliústól nézik, vagy pedig decemberig kifizetem, és utánna nézik az egyenleget? Tehát egyenleg elszámolás csak decembertől van júliúsig? -
canniball
nagyúr
válasz
Geresics #2572 üzenetére
3. Nálam az ad-vesz órát szerelő mester azt mondta ezt már látják a központból (mondjuk mondott mást is ami nem igazán állja meg a helyét, de ebben talán nem tévedett). Az Elmű alkalmazását is telepítettem és vállaltam, hogy elvégzem vele az éves fényképes leolvasást, így nem kell leolvasót küldeni hozzám. Szóval minden adott lett volna a leolvasás idejének szabad megválasztásához. Ezért miután - ahogy már említettem a töredék év miatt - volt túltermelésem írtam a szolgáltatónak, hogy át lehetne-e tenni az időpontot, akár a telepítés időpontjára akár máshová, de nemleges választ kaptam. Úgy látszik az Elmű rugalmatlan ezügyben.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
jbnd-007 #2571 üzenetére
1.) A nevesebb inverter gyártóknak idehaza sok szerviz-partnere van, így nincs mitől félni a garanciaidő alatt bárki megjavíthatja az invertert. Mellékesen teszem hozzá, hogy az invertereknek egy széles U alakú meghibásodási görbéje van, ami azt jelenti, hogy ami az első 1-2 évben nem hibásodik meg, az nagy eséllyel a tervezett élettartam végéig nem is fog, utána viszont egyre nagyobb lesz rá az esély.
2.) Ez már fogósabb kérdés! Ha a telepítő már megszűnt, akkor érdemes kutakodni, hogy ki importálta a napelemet, mert jellemzően nem a telepítő volt az. Ő talán tud segíteni. Napelem téren viszont mindig ott a rizikó, hiszen pár éve a Yingli is lehúzta a redőnyt, pedig ők voltak anno a legnagyobbak.
3.) Áthelyezni szerintem semennyire, de hallottam már ettől eltérő véleményt is. Én úgy tudom, hogy nem fog a leolvasó egy területre 30 különböző időpontban menni, mert akkor sosem jutna sehová. A távleolvasásos, okos órák viszont ebben jelentős változást hozhatnak, de ezzel eddig nem foglalkoztam, így biztosat a szolgáltatód fog tudni mondani. Egy telefont megér!
4.) Erre nem egyszerű a válasz, mert az függ attól, hogy hol van a rendszer, milyen a tájolás, milyen a dőlésszög, milyen árnyékoló tényezők vannak, stb. Hogy a példádra válaszoljak, az esetek túlnyomó többségében 4kWp-hoz elég a 3,6kVA-es inverter! -
jbnd-007
tag
Lenne még pár kérdésem.
1. Inverter garancia hol érvényesíthető? Ha mondjuk az eredeti telepítő cég már nem létezik, elmehetek bármelyik Fronius szervizbe?
2. Ugyanez a kérdés napelemekkel. Hova fordulhatok például egy kínai panel esetében?
3. Szaldó elszámolás fordulópontját mennyire nehéz áthelyezni? Kell igazodni az üzembehelyezéssel mondjuk áprilishoz, vagy bármikor el lehet indulni úgy, hogy áprilisra essen? Melyik az ideális fordulónap?
4. Túlnapelemezés: hány órára becsülhető egy évben az, amikor a panelek csúcson pörögnek? Például egy 4 kWp-s rendszernél érdemes 4.0-ás invertert venni ennek kihasználására, vagy elég a 3.6-os? -
gusztin
csendes újonc
lehet nem is optimalizálni akarok én hanem monitorozni: Tigo TS4-R-M és ha kell beavatkozni: Tigo TS4-R-O vagy javítani
tetszik a Tigo és a fórum -
Geresics
Topikgazda
válasz
agyarka #2560 üzenetére
A lakóépület fogyasztóinak kiszakaszolása tök jó ötlet, azonban az energia-elszámolás 15 perces integrálszámítással kerül be a digitális villanyórákba. Az inverternél ezt nem tudom megmondani, hogy pontosan milyen algoritmus szerint csinálják, de gyanítom, hogy van eltérés, de hosszabb időtartamban nem volna szabad eltérésnek lennie, amíg cosfi=1.
Ha lehetőséged, időd, és kedved van, tök örülnék olyan gyakorlati kísérletezésnek, hogy összeveted az óra és az inverter számlálóját kiszakaszolt fogyasztók mellett, minél hosszabb mérési időintervallumban napsütéses napon és nagyon gyenge besugárzás mellett is! (cEHE inverterek pl. képesek voltak 0,6-os cosfi-t produkálni!)A frissítési módoknak a hétvégén utánamegyek, de nagyon meglepődnék, ha nem volna lehetőség a frissítések alkalmazására!
Amúgy a legtöbb frissítés azért jön ki, mert pl. beteszik egy új ország paramétereit a beállítások közé, így Te nem is igazán nyersz vele semmit. Néha persze vannak optimalizáló, hibajavító, vagy éppen megváltozott jogi környezet miatti frissítések is (utóbbi okozott már nekem komoly fejtörést és sok-sok munkát.) -
gusztin
csendes újonc
válasz
FamulusSolar #2562 üzenetére
A válaszokból fakadó kérdésem, eretnek a gondolat az utólagos optimalizálásról és erről a gondolatról tegyek le vagy létezik-e olyan inverter ebben az 5Kw-os kategóriában aminél az utólagos optimalizálás lehetséges.
Értem ezalatt azt hogy ha valaki pár éve felrakott egy rendszert van e módja korszerűsíteni... -
Geresics
Topikgazda
válasz
gusztin #2557 üzenetére
Köszönjük!
Optimalizáló nélkül nem működnek. Az adatlapját itt találod, de sok mást is megtalálhatsz a gyártói honlapon.Szerk.:
most látom, hogy lekéstem, más nem kávézott közben!(#2559) gusztin
Reális szempont szerintem az eltérő degradáció, de sajnos nincs olyan jellegű referenciám, amin ezt alá tudnám támasztani. Remélem idővel erre is fogok tudni válaszolni. -
FamulusSolar
kezdő
válasz
gusztin #2557 üzenetére
Nem működik nélküle.
Mivel a SolarEdge két részre osztotta fel a rendszerét.
- egy butuska inverterre, ami csak a DC>AC átalakítást végzi a sztring végén és
- sok önálló MPPT egységre (optimalizáló néven) amiket kirak a napelemekhez direktben
Így képes a napelemeket egyenként is kezelni-felügyelni-optimalizálni a sok önálló MPPT dobozka okán.
Ezzel szemben a normál sztring inverter az inverterben tartalmaz 1 vagy tipikusan 2, esetleg 3 MPPT egységet.
Így az azonos sztringen lévő napelemeket egyben kezeli-felügyeli-optimalizálja. -
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #2556 üzenetére
A lakóterület felé a főbiztosítékot lekapcsoltam, azaz fogyasztás 0. A betáp 25 ös kábel, ami szintén nem okozhatja a különbséget.
Amikor még nem volt leplombálva az óra funkció gombja, akkor az óra által mutatott teljesítmény (2.7.0) rendre kb. 20% kevesebb volt, mint amit az inverteren olvasni lehetett.
Rövid ideig nézve az inverter napi számlálóüja is gyorsabban váltott. Mivel ez lehet a tört mérés eredménye, ezért vmikor hosszabb ideig is ellenőrzöm.Azonos hw esetén az eltérő fw valószínűleg hibajavítást esetleg új funkciót tartalmaz, amit a régiek automatikusan nem kapnak meg . (Természetesen nem úgy gondolom az automatikus frissítést, hogy egyszerre mindenkinek kiküldik lesz ami lesz, hanem ahogyan azt biztonságosan kell, ütemezetten, és nem kritikus hiba esetén felhasználói engedélyezéshez kötötten.) Manuálisan csak kártyáról lehetne frissítést indítani, de az SE nem letölthető a fw.
Még a TV-m is megkérdezi, hogy akarom -e az új sw-t telepíteni, utána olvasok, és ha nincs hiba visszajelzés akkor engedélyezem. Az nem normális állapot, hogy amelyik tulaj nem veszi észre a hibát, annak a gépe úgy üzemeljen, holott esetleg már megoldották a problémát. -
gusztin
csendes újonc
Nehogy megsértődj amit írok de nem tanácsot kértem, lehet fogok azt is. Egyébként hálás vagyok ha valaki hajlandó velem "beszélgetni" műszaki jellegű kérdéseimről, így nagyon köszönöm hogy reagáltál.
DNy-i tető 22 fok dőlésszög egybefüggő árnyékmentes sík . Ha már itt tartunk az optimalizálás engem annyiból érintene hogy az idő haladtával a cellák esetleg hibásodhatnak vagy nem egyformán öregszenek stb. stb. és ezt is tudja kompenzálni. Hogy még világosabb legyek van egy olyan elképzelésem hogy telepítéskor nem beépíteni optimalizálókat de mondjuk 5 éven belül igen -
gusztin
csendes újonc
Sziasztok, új vagyok itt a fórumon. Saját rendszer kiépíttetésén gondolkozom és ehhez szeretném tudással felvértezni magam. Örülök hogy rátaláltam erre a fórumra és gratulálok minden résztvevőnek és különösen a topikgazdának. Kb. 2 évet olvasgattam vissza és persze az összefoglalót.
Próbálom a felmerülő kérdéseket saját "erőből" megérteni és megoldani és úgy elindítani egy ajánlatkérést hogy értsem is mit akarok.
Most egy ilyen kérdésben kérnék segítséget.
Inverter értelmezési problémám van: solaredge SE 5K inverter rövid műszaki leírásában az egyik forgalmazónál olvasom az alábbit: " - csak optimalizálóval együtt működik"
Lehet túl laikus a kérdés de ez azt jelenti hogy optimalizálók beépítése nélkül ez az inverter nem is használható(nem működik)?
Azért teszem fel ezt a kérdést mert nekem furcsa lenne ha így lenne és válaszotoktól teszem függővé további kérdéseimet az optimalizálással kapcsolatban, most csak azért nem mert így is hosszúra sikerültem.
Előre is köszönöm a választ, üdv... -
Geresics
Topikgazda
válasz
agyarka #2555 üzenetére
Szívesen megkérdezek bármit, de azért előtte fejtsük ki egy picit, hogy én is képben legyek!
"miért van virtuális tuning ... ami nem a saját fogyasztásból" - miből gondolod, honnan tudod, hogy nem a fogyasztásból adódik?
"mekkora az optimalizálók meghibásodási aránya" - erről egyszer láttam kimutatást, és asszem 1% alatti volt, de nem vagyok benne biztos, rá fogok kérdezni! (Sokaknak úgy tűnhet, hogy sok a hibás SE, de valójában csak számszerűelg több, mint máshol, hiszen itt rendszerenként 10-20x annyi van, mint egy egy inverteres rendszernél. Értsd: 1000 inverter 3% hibaaránynál 30 invertert jelent, eközben 20000 optimizáló esetén az 1% 200 hibát jelent! Hogy ez most akkor jó, vagy sem, azt mindenki döntse el maga!)"hogyan számolják el a telepítőnek az ebből adódó + költségeket" - egész biztos vagyok benne, hogy pont úgy, mint mindenhol máshol: van egy árlista, amiből a szervizpartner megkapja az adott tétel értékét.
"szoftverfrissítés" - azzal tökéletesen egyet tudok érteni, hogy nem automatikusan történik, nem is szabad neki. A 3 eltérő FW verzió valószínűleg azért van, mert 3 eltérő időpontban gyártották őket, és ezért eltérő firmware került rájuk. De nem lehet manuálisan elindítani? Akkor hogy frissül?
-
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #2524 üzenetére
"Jövő hét végére meglesz talán a SolarEdge szerviz-minősítésem is, majd igyekszem infót kisajtolni belőlük, hogy mi az álláspontjuk a nagy konkurenciáről! "
Alkalomadtán kérdezd meg Tőlük légyszíves:
- miért van virtuális tuning egyes inverterekben (lényegesen több és állandóan ugyananyival több, termelést mutat, mint a szolgáltatói óra, ami nem a saját fogyasztásból és a szállítási veszteségből adódik);
- a virtuális tuning befolyásolja-e az inverter teljesítménykorlátját is vagyis a pillanatnyi teljesítmény rendesen mutatja, csak gyorsabban számlál;
- mekkora az optimalizálók meghibásodási aránya, hogyan számolják el a telepítőnek az ebből adódó + költségeket;
- a szoftverfrissítés miért nem automatikusan történik, vagy miért nem lehet manuálisan indítani ( 3 ugyanolyan inverteremen 3 féle szoftver verzió fut)? -
FamulusSolar
kezdő
válasz
Geresics #2551 üzenetére
Valóban és nyilván nem tuti a szám, de egy elég jó irányszám a mérlegeléshez-döntéshez.
Mivel,
a rendszer ára adódik az ajánlatból
a 25 év egy elfogadott "minimális" elvárt élettartam
a várható össztermelés nagyjából adott (és elfogadott) az EU kalkulátora alapján
A jelenlegi jogi-piaci-pénzügyi környezet is ugyanaz mindenki számára.
Ezekből pedig számolható egy Ft/KWh mutató a jelenbeni ismeretek alapján.
Ha ugyanúgy számolják ki más esetekre is a Ft/kWh mutatót, akkor összevethető is.
Mint ahogy pl. az autók fogyasztása vagy a klímák energia címke adatai esetén is.
A valóság persze más lesz, de összevetéshez, iránymutasáshoz ettől még oké a szám.
Úgy gondolom... segít is az ügyfélnek legalább tájkép szinten felmérni a helyzetet. -
pakfong
tag
válasz
jbnd-007 #2549 üzenetére
Erre a kérdésedre nem én vagyok a megfelelő válaszadó. Se szakember, se értékesítő nem vagyok. Kérj minél több cégtől ajánlatot poly és mono panelre, akár SE rendszerre is. Árnyékkal, árnyék nélkül. Ha már látod a költségeket könnyebben kalkulálsz, hogy neked mi érné meg.
-
FamulusSolar
kezdő
válasz
jbnd-007 #2549 üzenetére
A hatásfok mindegy, ha elfér a tetőn a szükséges napelem mennyiség.
Ha nemfér el, akkor kezd fontossá válni.
Mert azonos méretben többet termel a jobb hatásfokú.
-----
Valójában...
A konkrét helyszínre számolni kell egy kWh/kWp fajlagos termelést!
Amiről itt is írtam már gyakorlati útmutatót, ha jól látom 5 napja a 2483. hozzászólásban.
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_2483-2483.html
A kalkulátor megmondja-megsaccolja az időjárási adatbázisok
és a stataisztikák alapján, hogy ott és abban a konkrét esetben
1 év alatt 1000 Watt napelem várhatóan
hány kWh napáramot fog összehozni átlagosan.
Ez alapján tudhatod meg, hogy neked hány Watt napelemet is kell felrakod!
Ha mondjuk 6300 kWh napáaramot szeretnél évente megtermelni
ÉS nálad a kalkulátor kihoz pl. 1105 kWh/kWp fajlagos termelést a tetődön,
AKKOR kell neked 6300/1105=5,70 kWp azaz 5700 Watt napelem a tetőre
Legalább.
Ami
360 Wattosból 5700/360=15,8 >> 16darab
320 Wattosból 5700/320=17,8 >> 18 darab
300 Wattosból 5700/320=19,0 >> 19 darab
285 Wattosból 5700/285=20,0 >> 20 darab
275 Wattosból 5700/275=20,7 >> 21 darab
Amint látod a hatásfok nem játszik valójában a műszaki részben az első körben.
Ha elfér a több napelem is a tetőn.
Persze a rendszer árába is beleszól a darabszám a korábbaik szerint. -
Geresics
Topikgazda
válasz
FamulusSolar #2550 üzenetére
azért abba a középső sorba igen könnyen bele lehetne kötni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép játékra! R9 3900X / X570 / 6700XT / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest