- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- SSD kibeszélő
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Androidos fejegységek
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Házimozi haladó szinten
- CPU léghűtés kibeszélő
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
Landon
addikt
Én most lövöm magam fejbe.
Ugye tegnap lement a 24 órás blend. Mondom azért LinX-el is nézem kicsit. Na első 1 órába error-t dobott... Viszont ha 100 run-on belül dob hibát az ugye ált. CPU hiba. Emeltem a CPU feszen most megy LinX már lassan 12 órája. A kérdésem az lenne csak hogy az lehet, hogy a emelt RAM órajelek miatt a CPU-nak is több kakaót kell adni?! Mert 1333-on lazán lement 25 órát a LinX úgy hogy a CPU 1.4250 VID-el ment. Most meg 1.4375-öt kellett neki adni.
Aztán majd kiderül lehet h a memória szarakszik még mindíg csak tegnap kijött a memória hiba 1 órán belül most meg megint 24 óra kell neki... ha így van akkor tuti, hogy örökre szakítok Prime95-el mert nem először csinálja h blend nem hozta ki a hibát LinX pedig igen. :\ Viszont ha most LinX lefutja a kis 24 óráját rendesen az 1.4375-ös (1.424V droppal együtt) VID-el akkor nem értem a dolgot..... egyszer lefut 1.4250 (1.408-1.416V droppal együtt) feszel aztán meg egyszer csak rájön h mégis többet akar?!
-
Landon
addikt
Ebben igazad van. Legújabb BIOS van fent egyébként. Még egy utolsó kérdés: Létezhet az, hogy túlmelegszenek a modulok? Mert most márt ha ráteszem az ujjam akkor az egyik végénél bizony már rendesen forró és nem is tudom sokáig ott tartani az ujjam. De nem értem, hogy egy abszolút gyári értékeken használt ram h melegedhet túl. Jó, szerencsétlen kicsit az elhelyezése mert pont felette van a CPU ventilátor ami teljesen takarja a modulokat és nem a leg levegősebb ott az tény, de azért nem is vészes mivel a külső slotokba vannak.
PS.: Most nézem múltkor nem is BSoD-t kapott a gép hanem simán rebootolt mert a whocrashed nem írt semmit azon a napon amikor újraindult a gép....
-
Landon
addikt
Tudom, hogy a CL7 1600as ramnál ritka kincs de mivel 12 órát anno kibírt gondoltam megy csak most cpu tuningnál jött elő h 24 órát már nem bírja. Mint írtam, 1.85V-on már totál instabil, 1.9-en POST sincs.
Nem csak szorzót, pontosabban szólva arányt, állítottam! Épp ez az amit nem értek. Beállítottam h 1:4 azaz 1600mhz. Utána rögtön megadtam neki az 1.7V-ot és az időzítéseket hagytam auton azaz 9 11 11 27-en. A lap lelazítja az időzítéseket stabilitás érdekében tehát még stabilabbnak kellett volna lennie mint a kingston álltal megadott gyári időzítéseken (9 9 9 27) és így indult újra a gép 21 óra blend után. :S -
Str8 sk8r
őstag
...konkrétan BIOS-ban mindent autóra rakok, hogy ne legyen gond, kiveszem a régi működő ramot kikapcs után, bezeszek ezekből egyet, és bekapcskor nem csinál semmit, mintha rossz lenne a ram...
...ismerős adta, és megesküdött, hogy a szeme láttára vették ki az origi dobozból...
...de ha desktop ramok, akkor nem olyan mintha, hanem csak simát rossz...
-
csacsa1988
csendes tag
értem, de ha bekapcsolom akkor mindet megcímezi, és akkor jön egy atikmdag.sys hiba,
videokártyahiba meg nem lehet mert megy remap nélkül tökéletesen, és ha egy memóriamodult használok akkor is megy rendesen külön-külön mindkettővel, akkor mégis mi lehet hibás?
és ha remap nélkül megy mindkettővel tökéletesen akkor remappal miért nem? -
Kazaaaan
csendes tag
Sziasztok! Nekem van egy gépem,ilyen házi szerverként használom! Távfelügyeletet végez meg torrentet tölt! Én építettem ilyen lomizott cuccokból,csak egy 500 gigás winyót vettem újan bele! Most van benne 4 más gyártótól származó ram különböző méretekben! 4 slotos gigabyte alaplap! Most úgy van rakva,hogy 1-es slot,512Mb,2-es slot 256,3-as slot 512,4-es slot 256! Jó ez az elhelyezés? Mind a 4 DDR 333Mhz-es! In duláskor azt írja,hogy single channel,akk ezek szerint nem dualba megy! Igazából nem baj,mert nem hazsnálom semmire,csak a vnc-t kell meghajtania,amivel távolról irányítom,meg a winyót hajtsa,amire tölti a toirrentet meg a kamerák képét! De azért kérdeztem a sorrendet,mert szeretném ha helyes sorrendbe lenne rakva,és nem "kínlódna" az alaplap ha netán kínlódik!Erős gép,2.66Ghz-es p4 proci van benne,azért jó lenne a maximumot kihozni!
Köszöne ta válaszért előre is!
Üdv -
Chaser
legenda
Nem ma kezdtem én se, tudom hogy elég szoros a cl4. Volt már kingmaxom amelyik 2 v 2.1V-on tudott cl4 900-at, de a mostani kingmax crucial elvileg. Cl6 meg hát izé, erre cimkézték, van itthon 667-es corsair, az is 1.8V-on 900-1000mhz körül tud. Voltak tracereim, azok valami 950cl4-ig mentek talán 2V-on és átmenettel lett vége mindnél a tuningnak, nem átmenet nélkül mint most. Cl5-ös tuningra kicsit visszagondoltam, mintha ott is emeltem volna a feszkót 960 felett és talán ott se tudtam többet kihozni 1.8V-hoz képest, szóval én továbbra is a kicsi sempron 667-es ram vezérlőjére gyanakodom, de majd elválik ha lesz x2-m vagy valami am3. Az eredményt majd beírom
szerk: vagy az NB-t kellene megkínálni egy kis fesszel, de nem találtam biosban ilyen opciót...
-
Chaser
legenda
Az okot is elárulod?
Nem a nagy tuningról van szó. 1.8V-on 1T-ben kb 790-795-ig stabilak, onnantól 1mhz se +0.3V-tal 2T-ben se
Ez a furcsa. Kicsit gondolkodtam, a cpu ugye csak egy am2+ sempron, aminek a ram vezérlője hivatalosan ddr2 667mhz...lehet a vezérlő hasal el cl4-en 800 fölött, nem a ram. Cl5-ben 2T-n 940-960 körül stabilak 1.8V-on. Más cpu-m nincs jelenleg, de lehet ma már lesz. Kíváncsi vagyok jól gondolkoztam-e, de egy próbát mindenképp megér.
-
BenJoe80
senior tag
Na kiírtam ami piros... tehát:
MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)
- CPU NorthBridge Freq. [Auto] Warning: If cpu northbridge frequency lower than HT link speed, system will correct frequency as default
- PCIE Clock (MHz) [Auto] Warning: PCI-E devices are not guaranteed to operate normally if frequency is higher than 100MHz
- Set Memory Clock [Manual] Warning: Improrer memory clock may cause system fail to boot. and not guaranteed to operate normally
- System Voltage Control [Auto] Warning: Voltages may be raised for optimizing overclock
-
BenJoe80
senior tag
Úgy írtam ahogy írtad... [operating systems]/3GB... nincs semmi szóköz... vagy kellene lennie így: [operating systems] /3GB? Ez mondjuk nem derül ki a hozzászólásból.
Jaaa... vagy úgy...!!! Az egész az egy sor... azt hittem, hogy az alatta lévő az már másik sor...! Tehát akkor a legvégére? De nekem ott az áll:
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimerTöröljem a /usepmtimer-t és helyette írjam be, hogy /3GB vagy hagyjam a /usepmtimer-t és utána írjam be, hogy /3GB?
-
BenJoe80
senior tag
Szia Qru!
Történt egy olyan, hogy miután beállítottam a 3GB-os kapcsolót a boot.ini-ben (ill. utána még átállítottam 1300Mhz-ről 1600MHz-re a memóriám órajelét) egy ideig ment aztán egyszer csak megjelent a feleségem és közli, hogy baj van, jöjjek - teljesen kék a monitor.
Mindent úgy csináltam ahogy leírtad: Windows rejtett fájlú boot.ini megnyit, [operating systems] után beírtam a /3GB-ot (tehát akor most így néz ki: [operating systems]/3GB), mentés...
Mi lehet a probléma?
Még annyit, hogy az újraindításnál kiírt egy olyat, hogy választhatok a következő operációs rendszerek közül:
- Alapértelmezett Windows
- Alapértelmezett WindowsHát... én az "Alapértelmezett Windows-t választottam...
Vagy esetleg azzal lenne a probléma, hogy átállítottam az órajelet 1600MHz-re???
-
-
csokad
senior tag
oké
viszont nem tudod miért nincs fent a gyártó oldalán? ja és ment privi is. a feszültségről meg az időzítéseket állítsam e! meg a mhz.
és 4slot van az alaplapomon két kék meg két fehér és a kékek 1,2 fehérek 3,4 számozással. a kékekbe tegyem ugye? vagy az baj lesz ha egyet e kékbe egyet a fehérbe?
-
frame>24
addikt
Annyira lehalt a cucc, hogy az egyik modullal már el sem indult az OP, csak a másikkal, visszavittem, hogy tesztelgessék a boltosok...
-
mclaren777
senior tag
Csak azért kérdem mert ha 1333-as RAM ot veszek és azt föltételezem hogy nem tudok majd rajta húzni, akkor egy CPU tuning alkalmával pl. 266x4.00 értéknél a RAM-ok csak 1066-on fognak menni. Esetleg szorosabbra veszem az időzítést és az kompenzál valamennyit? Vagy dobjak rá 4K-t és vegyek egy 1600/1800-as KIT-et?
-
JamesWagner
csendes tag
Üdv!
Még egy kérdést szeretnék én is feltenni
Érdekelne, hogy az mennyire befolyásolja a DC működést, ha:
Jelenleg 2x512MB 1 oldalas, 64Mx8 memóriák vannak a gépben, ezek szépen mennek DVben.
Veszek bele még 2x512MB ugyan ilyen típusú memóriát, viszont picivel újabb fajta, ugyan úgy 8 chip található rajtuk, de egyik oldalon 2, másikon is kettő. Ezek is 64Mx8 megásak.
Kép a jelenlegi memóriáimról:
http://prohardver.hu/dl/cnt/2005-03/583/good_artsy_sm.jpgÉs a leendőről:
http://pctimes.pl/images/art/1907d225563e27202b3c35ced7771313.jpgSzóval lényeg: Mindegyik típuszsáma GoodRam GR400D64L3/512, de amit jelenleg használok az régebbi, egy oldalon található mind a 8 chip, amit veszek újabb fajta, és már a két oldalára vannak elosztva a 8 chip. Ez mennyire befolyásolhatja a működést?
Köszi az esetleges segítséget
-
JamesWagner
csendes tag
Üdv!
Köszönöm a gyors választ!
A memókat nem tudom kipróbálni mielőtt megveszem őket, de bíztató hogy tök egyformák, és remélem menni fognak DCben
A tuninghoz pedig köszönöm a szoftveres segítséget. Találtam is egy nagyon klasz kis programot, a neve CoolCPU. Ennek van Magyar nyelvű felülete, és rengeteg órajel generátort támogat. Először bajban voltam, mert nem hiába nem lehet az én lapom húzni. Mert egy nagyon ritka ICS 952601 EF órajel generátor van rajta, amibe a gyártó "nem építette bele" a húzási lehetőséget. De csak elméletben. Gyáilag igen is tartalmazza. Utánaolvastam a neten, és ha egy nagyon hasonló típusú órajel generátort állítunk be a programba, jelen esetben az ICS 952607 EF-et, akkor a tuning tökéletesen működik.
Szal a 3Ghz-es procim így most 3,3Ghz-en ketyeg, az FSB 220-on (+20Mhz), a CPU BUS pedig 880Mhz-en (effektív). Igen csak jól megy a kicsike. Szerintem a proci még bírná, de sajna nem lehet a programmal visszaosztani a memória/cpu viszonylagos frekvenciáját.
Nagyon köszi a segítséget!!!
-
baly_hu
csendes tag
-
kely1988
aktív tag
Nem, ha csak 1 modul van berakva akkor megy szépen, nincs hiba, direkt ezzel kezdtem h megnéztem nem e hibás valamelyik modul, de nem... Ilyenkor meg a memory remap funkció mind1 hogy be van e nyomva vagy sem...
Sajna nem tok senkit akinek lenne ddr3-mas lapja tesztelésre... -
kely1988
aktív tag
Folytatnám a #28552-as hozzászólásban felvetett problémámat: QPI feszt nem tudok állítani, ilyen opció nincsen biosban... Everest ultimate szerint 1,34-re lövi be automatikusan, nem hiszem hogy ez lenne a probléma... teljesen mind1 ennek a ramnak mit állítok, próbáltam lejjebb venni a ram órajelét, az sem segített, annyi hogy később hibázott be... na kösz szépen... de az érdekes az hogy ezt csak akkor csinálja ha be van nyomva a memory remap funkció... Szerintem elkönyvelhető a kompatibilitási probléma.
-
Shono
aktív tag
És logic3-nak
A kevesebb fogyasztás / hő párossal egyetértek, de a többivel nem.
Igaz AMD Phenom 9950BE procival néztem (CPU-ban van a ramkezelés) a
következő 2 kombinációt:
4x1GB Geil ultra 4-4-4-12-es DDR2 800
2x2GB OCZ raper 4-4-4-12 DDR2 1066A 4x1 Geil legalább 10% gyorsabb eredményt produkált Everest 5.50 alatt mint az elméletben gyorsabb 2x2 OCZ.
Mivel nálad a lapon van a ramkezelés lehet, hogy nem is jönne ki a különbség.
-
hads
tag
Köszönöm válaszodat
, és engedj meg még két kérdést (tudom, hogy ez egy RAM-os topic), de a témák látod összemosódnak.
A procim 10%-al megvan húzva.
Ha a HT be van kapcsolva a BIOS-ban akkor az Ortohos 10 mp után piroslik, ha kilövöm, akár egy óráíg is megy, Mi az oka ennek?És az eredeti kérdésem:
[link]
Ja, és a benchmark mérésnél mindkettőnél engedélyezve volt a HT. -
KAMELOT
titán
HM...nos aza a gond hogy megcsináltuk és ugy sem ment......
mostmár eladta és szerzett helyette 2 x 2GB ramot ami jól fog menni
Nekem a gépembe még el kéne még 4GB ram....ugy már szépen süvíteneAzért köszönöm segítségedet! hát ez ilyen...valakinek jól megy valakinek megy baszakszik ugyan az a gép.
ezért itt sincsen két ugyan olyan PC -
HoReSz1975
őstag
-
KAMELOT
titán
akkor adjak neki +0,1V-tot!?
értem!
De akkor mért van az hogy 4 modult tehetsz bele?...akkor ezt mért nem írják az alaplaphoz vagy a Ramhoz hogy emelni kell a feszt a ramon?mert amugy 3 ramot konfigurált csak ugyebár dual chanellosak a ramok ezért ha párban vannak akkor jobban mennek.
ha még van valami akkor írjál! köszi szépen
-
HoReSz1975
őstag
"V drop miatt nézd meg 1,66V-al is a ramot. Amúgy ha a procit nem húzod csak a szorzóval lövöd fel a ramot 1600-ra akkor is ezt csinálja?"
Kiprobáltam, az i920 alapórajelen, a ram felrakva 1600MHz -re, 1-65V -nál 9-9-9-24 1N és lekapcsolás után, újra bekapcsolást követően látta a 6GB -ot
most akkor mi lehet a gáz, ha a procit felrakom 4GHz -re, akkor mindig visszaáll 4GB -ra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest