- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- TCL LCD és LED TV-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfskin
őstag
válasz fudi2002 #62499 üzenetére
Nagyon nem állítgattam semmit, de most alapba tettem. de nem változik.
Hát hiába kapcsolok xmp-t, ugyanúgy azt írja ki, hogy 2666MHz . És az összes progi is, Aida, CPU-Z.Vagy csak akkor emeli meg. ha terhelés alatt van?
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok, RAM beállításban kérnék segítséget
Új gép, Ryzen5 3600 + MSI B550 Gaming Gen3 + 32GB 3600MHZ DDR4 RAM G.SKILL RIPJAWS V CL18 (2X16GB) (F4-3600C18D-32GVK).
A gond az, hogy 2600 MHz-n hajlandó csak menni
Amit próbáltam:
• a biosban hiába állítok XMP profit, inaktív
• Próbáltam manuálisan beállítani 3600MHz-t,, de hibaüzenettel leáll
• Próbáltam 1,19-->1,3V-ra feszt adni hzzá, de ugyanaz.Mit lehet tenni?
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
pergabb
senior tag
Sziasztok!
Egy intel 10700k procit használok 2*16gb ram mellett, viszont kevés.
Mivel járok jobban? Veszek 2*32gb memóriát, vagy kihasználom a 4 slotot és veszek még 2*16gb memóriát? Nem tudom a 10. generációs intelnek nem zavar e be sebességben a 4 modul.
Köszi
-
magyarmark
csendes tag
válasz magyarmark #62434 üzenetére
alaplap váltása oldotta meg a problémát
hátha valakinek a jövőben segít, ha nem sikerül megoldani cpu hűtés lazításával -
félisten
válasz N@idia #62493 üzenetére
Sajnos simán valós lehet. Az utóbbi változat esetén az alap (SPD) sebesség DDR4-2666, míg a másiknál DDR4-2133. Tehát már az alap sebesség is eltér. Feltehetően valami finomhangolt változó is eltér, és amíg az egyiknél ez elegendő, a másiknál már be sem bootol így.
A gyártó általában csak a kitekben árult memóriamodulokra garantálják, hogy együtt fognak működni.
Amit még megtehetsz, hogy kézzel elkezded a beállításokat finomhangolni, hátha a gyengébb modul "utána húzható" kézzel. Vagyis fogod az XMP profilt, megnézed, hogy milyen időzítéseket, feszt, stb-t állít be, majd az XMP-t kiveszed és kézzel állítod be ezeket, és visszább veszed az időzítéseket / feljebb veszed a feszültséget.Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
N@idia
őstag
Sziasztok!
Van egy kis gondom a ram bővitéssel, adott egy Corsair Vengeance RGB Pro SL 2x8Gb ram, amit bővitettem további 2x8gb-al és ha bekapcsolom az xmp profilt elszáll a gép nem bootol be semmi
Megnéztem a sorozatszámát és szinte kopra, majdnem egyezik 1 betűt kivéve CMH16GX4M2D3600C18 amit vettem és ami a gépben van CMH16GX4M2Z3600C18 ez okozhat ilyet ? Elvileg az időzités minden ugyan az, de ha az XMP ki van kapcsolva akkor meg simán bootol a gép és fut rendesenSemmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban.
-
RafaelEKH
tag
válasz fudi2002 #62446 üzenetére
Te VST stabil vagy? Az én 7200es profilom már testmemben is elkezd hibázni mióta új házba mentem, pedig előtte 3 körös anta extreme stabil volt. Lehet túlhúztam a pumpát? Lazítottam azóta rajta, de nem javult. Holnap nekiállok előről kezdeni az egészet, egy extra ventit is teszek a ramokra. Mert már káosz az egész. A célom egy jó 7200es VST stabil profil. Persze ez lehet túl nagy igény
-
addikt
válasz fudi2002 #62487 üzenetére
Nem adtam fel a dolgot, az biztos, hogy jobban tetszik az Asus lap, tehát vissza kell térjek arra a vonalra.. meg kellene találjak vmi RAM-ot ami gyárilag jobb XMP vel rendelkezik, amivel nem kell sakkozgatni, csak bekapcsolom és kész
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Angie™ #62486 üzenetére
Hát sajnos ez ilyen. Magasabb frekis ram, nagyobb késleltetéssel gyárilag. Ezek szerint amit használsz, azoknál a késleltetés számított. Nyilván xmpben csodák nincsenek, a csodákért meg kell küzdeni. Hogy a befektetett energia arányos-e a hozammal? Hát nem. Viszont nem értelmetlen küzdelem.
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
addikt
válasz fudi2002 #62485 üzenetére
Az volt a gond, hogy elhoztam a TuF Z790et az Alzából. Gondoltam spórolok kicsit és nem az újat, hanem a felbontottat vettem meg, 130k helyett 105k ért. Soha nem volt eddig semmi bajom az Alza-s bontott cucokkal, mindegyik olyan volt, amit soha nem használtak. (Most pl. Vettem egy aio-t is és a blokkon érintetlenül volt a gyári paszta).
Nah ez a lap, ez sajnos használt volt, itthon vettem csak észre, hogy a proci lefogató nyilások körül, nagyon csúnyán össze volt karistolva. Nyilván ez nem fért bele az ingerküszöbömbe. Visszavittem és beakciózták az aorus elite ax -et közben. Megrendeltem azt, természetesen az újat már. Nagyon szép lap, én nyitottam ki, senki nem piszkálta. Habár, hozzátenném, hogy az asus gyárilag rak fóliát a vrm hütőre és a déli híd bordára is, ezen a giga lapon nem volt ilyesmi. Az ssd hűtő a lap vége rálóga déli híd hűtőjére, és úgy vettem ki újonnan a csomagból, hogy az egyik hűtőlap a másikat magától szintén összekarcolta de ezt elengedtem..
Gyönyörű szépen azonnal lefutott rajta a memtest a 7200as RAM-okkal. Tényleg mesébe illő volt az egész. De ezután jött a váratlan fordulat. Gondoltam magamban, jó akkor nézzük meg, hogy mennyivel lett gyorsabb a gépem (Z690 +6400MHz cl32 vs Z790 +7200Mhz cl34). Lefuttatam rajta mindent ami hírtelen a kezem közé akadt, és az eredményen elszörnyűlködtem. Ok, az aida szintetikus memória tesztje hozott különbséget, nem sokat, de hozott.. és kb ennyi. Passmark -kevesebb pont, maxxmem kevesebb pont, cinebench r23 kevesebb pont, superpi -lassabb idő..
És akkor hátradőltem, állj… ha nagyon jó árban adom el az asus lapomat és a kingston ramjaimat akkor kb 50-55e Ft különbözetet fizetek, ha reálisabban, gyorsan adom el akkor kb 60-65e Ft a differencia. Ezért a teljesítményért? Hogy az aida-n kívül nincs egy tesztprogram ami mérhető különbséget hozna? Oké, tudom, el lehetett volna kezdeni finomhangolni, meg játszadozni az időzítésekkel, úgy ahogy írtad órákat és napokat… nah ehhez nem volt most kedvem és türelmem. Ha láttam volna, hogy csak egy picit lett gyorsabb a gépem, nem érdekelt volna a pénz, de így, hogy lassabb lett a gépem, nem láttam értelmét.. Alza nagyon korrekt, jóváírták az egészet.
Talán megpróbálok egy 6800as RAM -ot a Z690-be, lehet azt még le tudná kezelni…[ Szerkesztve ]
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
addikt
válasz fudi2002 #62463 üzenetére
Megjártam a hadak útját a z790el😂
Egy el camino út volt😂
Egyelőre maradok a Z690nél😂⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
fudi2002
Topikgazda
válasz magyarmark #62482 üzenetére
Én kérek elnézést. Sok sikert!
-
magyarmark
csendes tag
válasz fudi2002 #62477 üzenetére
memtest86 programmal, beraktam a2-be az egyiket, automatikusan futtattam nem nyúltam beállíátsokhoz a programban, mert nem értek hozzá
lefutott, kicseréltem utána a másikra, mind a kettőnél kijött egy nagy zöld pass, nem értem miért vagy ennyire kételkedő abban, hogy valószínűleg a ramnak semmi baja
mivel a cpu-hoz lett nyúlva, arabus elég jól rávilágított a problémára -
fudi2002
Topikgazda
válasz spleenszuru #62479 üzenetére
Gdm offért is meg kell küzdeni. Akkor jelent előnyt, ha kicsit is instabil a memó. Ugyanis a gdm visszaveszi a cl-t instabilitáskor, tehát belassít. Ha stabil akkor nem csinál semmit. 1t
-
fudi2002
Topikgazda
válasz spleenszuru #62471 üzenetére
Ha mögy, akkor hagyd a francba. Ha szeretnél szenvedni, akkor 3600cl14-nek indulj neki
De 3D-s procinál nem hoz annyit, hogy megérje a cumit.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz magyarmark #62474 üzenetére
Mivel tesztelted és pontosan hogyan?
-
arabus
addikt
válasz magyarmark #62475 üzenetére
Még ha van kedved annyit megpróbálhatsz hogy a lapból kiveszed az elemet egy fél órára.
Hátha utána magáratalál.
Giga és ugye rendesebb lapokon van proci nélkül is bios frissités de hát a tieden még az sem.Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
válasz magyarmark #62472 üzenetére
Sajna egyikre sem lehet biztosan kijelenteni hogy ez vagy az.
Volt ilyen szitum egy Asrock Taichin de utána helyre jött.
Kéne egy ismerőst találnod egy lappal és procival és ezt is azt is átcserélni.
Sajnos sok megdöglött amd prociról is hallani 3000-ben még ritka volt de 5000-7000 sok van.
És sanszosan lehet a foglalat alatt forrasztás is.Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
magyarmark
csendes tag
válasz arabus #62461 üzenetére
elhiszem hogy nem szívtani akarsz, csak szerintem elképzelhető, hogy az első nagy ráhúzással maradandó kárt okoztam
de mindegy, megcsináltam amit kértél, kiszedtem a csatikat, még azokat is, aminek semmi köze nem kéne legyen, visszadugtam biztosan
majd most már harmadjára is kivettem a cpu-t, belenéztem a socketba is, szabad szemmel nem láttam semmit, pinek ugyan úgy szépek, nem látok koszt rajtuk, nincs elhajolva...
szépen visszaraktam, éppenhogy annyit húztam amíg nem lötyögött a hűtő és utána még negyedet, hogy azért ne essen le egy mozgatásra
továbbra is ugyan az a problémám, szóval újra kérdem, ha nincs több ötlet, inkább alaplap vagy proci romolhatott el? -
spleenszuru
őstag
Megérkeztek a Ripjaws V Samuk, kb. még süt, 2023 júniusi a címke.
XMP OFF minden stock:
[link]
XMP ON, minden auto/stock, A2:
[link]
B2:
[link]
Van némi eltérés a 2 slot között, az baj?Valamit kéne állítani amúgy? Pöcc-röff volt az indulás szerencsére.
Ui.: miért nem enged direktben képet megjeleníteni? Beteszem, de post után semmi nincs ott.
[ Szerkesztve ]
Malaka!
-
Kispotter
tag
válasz spleenszuru #62468 üzenetére
Azt elfelejtettem leírni, de persze.
Egy férfi bemegy az óvodába, és azt mondja: -jöttem a gyerekemért. -Hogy hívják? -Nem mindeggy?! Holnap úgyis visszahozom...
-
Kispotter
tag
Sziasztok!
Van egy asus tuf gaming b550 plus alaplapom és 2 db 8GB 3600MHZ DDR4 KINGSTON FURY BEAST ram-om (KF436C17BBK2/16). Próbálom dual channelbe használni őket, de valamiért nem megy, illetve nem tudom abba van-e. Annyi biztos az Aida azt írja igen valamint a sebessége is duplázódik mikor berakom a 2. Ramot is. A cpu-z viszont azt írja single-be van. Most akkor ez így jó dualba megy? Vapamint a sebessége is furcsa 3600 Mhz a RAM valójában pedig a programok közel sem írnak ennyit. Most valami nincs rendben vagy ez nem is a RAM frekvenciát írja? [kép] [kép] [kép] [kép][ Szerkesztve ]
Egy férfi bemegy az óvodába, és azt mondja: -jöttem a gyerekemért. -Hogy hívják? -Nem mindeggy?! Holnap úgyis visszahozom...
-
addikt
-
-
arabus
addikt
válasz magyarmark #62447 üzenetére
A folyamatot amit ujra kell csinálni nem véletlenül irtam le.
Nem azért hogy az idődet raboljam vagy hobbi stb.
Ez kell hogy a hibát elháritsd.
Itt nem kell semmit megtépni,kattanni csak lazán mindennek funkcionálni.Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
fudi2002
Topikgazda
válasz SoulReaver #62449 üzenetére
Giga lapom nem volt, asusnál akár xmpből is indulhatsz ocnak. Próbáld meg manuallal.
-
addikt
válasz fudi2002 #62446 üzenetére
Köszi, valószínű akkor az ASUS-t választom
-
magyarmark
csendes tag
válasz arabus #62442 üzenetére
Eléggé figyelmesen csatlkaoztattam a dolgokat, cpu csatlakozót megnéztem 2x is azóta, a többivel nem hiszem hogy baj lenne, de majd megcsinálom
amikor elsőnek ráhúztam a csavarokat a hűtőre akkor addig húztam amíg lehetett, talán még kattanás is volt, aztán máshol is olvastam, hogy nem szabad ennyire meghúzni
most kivettem, újracsináltam mindent, meghúztam amíg lehet és utána visszacsavartam 1 fordulatnyit
még így is szoros lenne vagy valamit teljesen elrontottam az első nagy ráhúzással?
Ha kikapcsolom és nem veszem le, hanem így lazítok még tovább rajta az is segít, vagy megint csináljak újra mindent?Egyébként ha valószínű nem ram probléma és nem sikerül megcsinálni, akkor cpu csere? Vagy az alaplapon csesztem el valamit?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Angie™ #62443 üzenetére
Prime Am van, 7200mhz megy rajta. Okosok szerint asus a tuti. De másodgépnek én is bepróbálok egy aorust, láttam kínai linken mit műveltek vele. Kis ODT buzerálás, aztán 7800mhz. 7200mhzet ezek szoktak tudni, igaziból nem lősz mellé egyikkel sem. Ha piszkálás is a cél, akkor 7400mhznél az asus megáll. A hero meg az apex, azok mennek felette persze..
-
addikt
válasz fudi2002 #62440 üzenetére
Két lap közül vacilálok, közel azonos árban vannak.
Asus TUF Z790 Plus WIFI vagy Gigabyte Z790 Aorus elite ax
Kivíncsi vagyok te melyiket választanád⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
arabus
addikt
válasz magyarmark #62439 üzenetére
Ha új tápot is tettél akkor húzzgálj le minden csatit a lapról és jól átnézve dugdosd rá újra hogy minden a helyére kerül-e.
Szedd le a cpu hütöt és vedd ki a procit.
Majd szépen tedd vissza ügyelve hogy minden a helyére menjen.
Ezután a procihütőt csak lazán meghúzva tedd fel és fogasd fel.
Legtöbb esetben a hűtő túlhúzása okozza a gondot!
Ez nem memória probléma hanem nagy eséllyel rátépted a hűtőt a foglalatra és nem érintkezik minden láb megfelelően.
Tüskéshátú betegség.Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
fudi2002
Topikgazda
válasz magyarmark #62439 üzenetére
Oké, memória a2-b2ben?
Ha igen akkor memteszt úgy, hogy csak 1 modul a2be berak és teszt. Aztán másik modul.
Az, hogy Te addig stabilnak hitted, nem biztos hogy az volt. Paszta nem kerülhetett a socketbe?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
magyarmark
csendes tag
válasz Milka 78 #62437 üzenetére
neki se jött megoldás?
egyébként a cuccom: (de nem értem minek, ha a cpu-ram-alaplap működött korábban, légyszi ne gyertek azzal, hogy nem hivatalosan támogatott, mert évekig probléma nélkül ment 3600Mhz-en)
alaplap asrock b450 pro4
ram Kingston Fury 32GB Renegade DDR4 3600MHz CL16 KIT KF436C16RB1K2/32
új táp ASUS ROG-STRIX-650G 650W
új videókártya rx 6700 xt
cpu ryzen 5 5600 -
addikt
Találtam jó áron egy g.skill 32Gb 7200mhz RAM-ot, úgyhogy tervben van egy Z690-ről Z790 upgrade. A kíváncsiság kedvéért azért bepróbáltam a TUF Z690 Plus lapomba, és két kör memtest lefutott, de a harmadiknál és negyediknél hibázott sajnos Picit állítgattam az időzítéseken és most már csak a harmadiknál hibázott..
Túl szép lett volna, ha ez így összejön.
(Ráállítottam egy kamerát, mert nem is volt időm most megvárni )
-
Milka 78
nagyúr
Itt a sztorid párja...bár se adatlapod, sem semmid, lövésünk sincs milyen motyód van.
-
bobalazs
nagyúr
De azért a sztori érdekes. Összefüggés lenne a táp vagy vganak a RAM órajel képességével. Talán a tápnak van, bár kétséges az is.
-
fudi2002
Topikgazda
Így ennyiből mit vársz tőlünk pontosan?
-
magyarmark
csendes tag
Sziasztok,
kicsit összetettebb problémával jelentkeznék, remélem valaki tudja mi a baj, és tud segíteni:
van 2x16gb 3600Mhz ram, rendben is működött xmp-vel, egészen idáig - vettem egy új videókártyát, meg kellett hozzá táp is. Ha már szétkaptam a gépet, újrapasztáztam a cpu-t. Most nem megy 3600Mhz-en.
Van értelme írni pontos alkatrészt? ha kell összeszedem, de már órák óta mindenféle problémával küzdöttem, végre újra beindul a gép, és elköltöttem jó pénzt egy új videókártyára, hogy szebben tudjak futtatni játékokat, erre behal a ram így nem volt értelme az upgrade-nek -
Tequila86
tag
válasz fudi2002 #62432 üzenetére
i5 13400f/Asus TUF B760M-Plus wifi/Asus TUF 3060Ti/2x16Gb Kingston DDR4 3600Mhz/500Gb Samsung 980 Pro m.2 SSD/500Gb Samsung 970 Evo sata3 SSD/1Tb WD Green HDD/Alpenföhn Ben Nevis Black RGB/Seasonic 750W gold modular/Deepcool D-shield v2/Arctic F12 value pack/Samsung C24FG73FQU Monitor
-
Tequila86
tag
válasz fudi2002 #62429 üzenetére
i5 12400f, asus tuf gaming b660m-e d4
Egyenlőre még a tervezési fázisban vagyok, rtx 3060 Ti alatt cserélek setup-ot. Jelenleg i5 8600 van.
Köszi, fontolóra veszem a 3600 mhz cl16-os ramot[ Szerkesztve ]
i5 13400f/Asus TUF B760M-Plus wifi/Asus TUF 3060Ti/2x16Gb Kingston DDR4 3600Mhz/500Gb Samsung 980 Pro m.2 SSD/500Gb Samsung 970 Evo sata3 SSD/1Tb WD Green HDD/Alpenföhn Ben Nevis Black RGB/Seasonic 750W gold modular/Deepcool D-shield v2/Arctic F12 value pack/Samsung C24FG73FQU Monitor
-
fudi2002
Topikgazda
válasz spleenszuru #62425 üzenetére
Vagy kézzel mindent vissza, de akkor tényleg minden memóra vonatkozót, vagy clear cmos inkább.
-
Tequila86
tag
Sziasztok!
Ha van egy procim ami max 3200 Mhz-es ddr4 memóriát kezel a gyártó honlapja szerint és ez egy olyan lapban van ami kezeli akár az 5333 mhz-est, akkor rakhatok bele mondjuk 3600 mhz-es modulokat? És ha igen, érdemes egyáltalán?
Előre is köszi a válaszokat.
-
SoulReaver
veterán
válasz spleenszuru #62425 üzenetére
Nekem bios reset lett a vége, mert az előző ramok beállításával indult(nem indult) a gép...
Szerontem elég csak autora rakni.
-
spleenszuru
őstag
Sziasztok!
Napokban kell megérkezzen a G.SKILL F4-3200C14D-32GVK, papíron Samu.
Kell teljes BIOS resetet csináljak a csere előtt, vagy elég kilőni az XMP-t, és visszatenni auto értékekre a feszültségeket?Köszi.
Malaka!
-
őstag
válasz #24845312 #62422 üzenetére
Igen erre én is rákérdeztem, de az volt a válasz, nem egyszerre esett le valszeg, csak egyszerre vette észre a gép alján őket és kidobta. Nem gondolta hogy van jelentősége. Komplett gépet vettem, és ma hogy néztem át így vettem észre , hogy hiányzik ,vagyis már nálam a ram./pc Pont az a bajom egyébként hogy a ramra nincs is szükségem, így azt elakartam adni, de így meg kevesebbet ér hogy nincs garancia. Vagyis hogy nem biztos hogy érvényes.
PROTRONHa van ilyen program akkor elvileg nincs baj, max majd írok maga a gyártónak, csak ugye az a baj hogy nincs meg a matrica, ha meglenne nem lenne gond hogy leesett. Köszönöm a válaszokat nektek
-
PROTRON
addikt
válasz lajosx #62421 üzenetére
Mind a "rammon", mind pedig a "HWinfo" analizáló programokban találtam olyat hogy "modul sorozatszáma", 1 próbát megér hogy rákérdezel angol nyelven a gyártó supportjánál, hogy ha leesett a matrica de megvan a bolti számla, meg a szoftveresen kiolvasott szériaszám, akkor milyen lehetőségek vannak egy esetleg szükséges garanciára...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
törölt tag
-
őstag
válasz RafaelEKH #62420 üzenetére
Igen nem is olyan hologramos matrica, és tényleg látni rajta a ragasztó nyomát is simán leesett róla. Csak buta volt kidobta, első tulaj számla minden meg van, de így nem tudom tudják e azonosítani? Vagy tényleg csak az a címke van, ami magától leesik. Esetleg valaki valami infót tud ezzel kapcsolatban? Van program a szervízeseknél ami mutat serial számot?Vagy csak ennyi az azonosítás, az a kis címke?
-
RafaelEKH
tag
válasz lajosx #62417 üzenetére
Nem tudom milyen ramokról van szó, de az én gskilljeimre asszem az van ráírva, hogy ha sérült a matrica nincs gari
Szerk:
Random kép a netről[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok! Ha a ramokon nincs rajta a cimke, mert a tulaj szerint leesett, és kidobta lehet másképp azonosítani gari szempontjából? Hibátlanok csak van rá 5 év garancia és így nem tudom az elveszik e? Létezik ilyen hogy leesik a matrica? Van valami serial szám, amit esetleg programmal lehet megnézni hogy valóban azok a ramok amik a számlán vannak? Köszönöm szépen.
-
gxcman
tag
Újraraktam a Win-t 10.
Jelenleg alap 2133MHz van a RAMXPM1 2933MHz nincs gondom
XMP2 3200MHz viszont probléma
MINDENKÉPP akarok Memtest86 programot USB-ről lefuttatni, sajnos régebben dual teszt volt, mind 2 RAM benne volt a gépbe mikor teszteltem, ,,volt néhány hiba már pontosan nem emlékszem ?db XMP2-n
Ugye csak 1 RAM legyen az alaplapban?
Melyik foglaltban a CPU-tól számolva? , legközelebb 1-s legtávolabb 4-s. legyen RAM Memtest alatt.
A machina B450 Toma Max , R 7 2700, CMW16GX4M2C3200C16
Elvileg a Ryzen + CPU tudhat 3200MHz CL16-t? -
-
fudi2002
Topikgazda
válasz SoulReaver #62412 üzenetére
-
SoulReaver
veterán
válasz fudi2002 #62411 üzenetére
Ez van. Nekem nem ez a Fő szakmám, csak hobbi és igyekszem tanulgatni, mert imádom a PC-t. Viszont a szakmámban, ha valaki olyan mint most én itt a tiedben, annak nem úgy reagálok, hogy " Te hülye, hát mit beszélsz... Menj inkább homokozni" Mert bár nem ezekkel a szavakkal, de ez jön le a mondandódból...
Igen segítettél és írtam is pár napja, hogy megoldódott a problámám egy 13700K procival, pedig te EZT mondtad. Te sem tudhatsz mindent látod?
Lényeg... Több türelem. OFF vége és béke...
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz SoulReaver #62410 üzenetére
Akik betévednek ide és segítségre vágynak azoknak szoktam segíteni. Nézd csak vissza konkrétan mennyit segítettem Neked. De ha valakinek segíteni próbálsz és butaságok alaján tanácsot adsz az nagyon más történet. Aztán megspékeled azzal, hogy majdhogy lehülyézel, mit nem értek hát 4 modul van a lapban..
"Én pl. Nem tudtam, hogy ha 4 slotba 4 rammal megy, az is dual... "
"Eddig úgy voltam vele, hogy csak az AMD használja ki a 4 slotot... “
Ehhez nem fűzök semmit inkább a békesség jegyében...[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
Ami miatt tesztelned kéne, az az hogy házasítottál single rank és dual rank memóriákat, ami elléggé meg tudja terhelni a memvezérlőt. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy amit stabilnak látsz az valóban az is. Mondjuk intelen legalább van esélyed rá..
-
fudi2002
Topikgazda
válasz SoulReaver #62400 üzenetére
Mikor vki ilyen baromságokat ír szakmai topikban, nehéz türtőztetni magam. Én sem írok autószerelő topikokba, mert fingom sincs róla...
-
félisten
Manapság a CPU-ba integrált memóriavezérlőtől függ, hogy egy CPU hány csatornás memóriaként kezeli a RAM-ot.
Az asztali CPU-k általában két csatornát kezelnek (Dual-Channel), még az i9-13900 is:A HEDT és szerver prociknál már van 4-6-8 csatornás memóriavezérlő is, például az AMD Threadripper PRO 5995WX esetén már 8 csatorna van.
Itt jön elő az, hogy hány RAM modul van egy csatornára kötve. Ez lehet egy modul per csatorna vagy két modul per csatorna, a desktop prociknál általános, hogy két foglalat van per csatorna, és nagyon-nagyon leegyszerűsítve úgy működnek, mint a lemezeknél a RAID 0 kötetbe rakott lemezek.
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest