Hirdetés
-
PROHARDVER!
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fixi
csendes tag
Mennyire komoly, hogy gyanúsítottként hallgatnak ki
Mindenféle kis piti ügyeket az ügyész elé kerül
És ő dönt
-
doc
nagyúr
nem tudom mennyire passzol ez a kerdes ide, de mashova meg annyira sem...
honnan lehet megtudni, hogy ket telek kozotti kerites melyik felhez tartozik?
-
The DJ
addikt
Sziasztok,
Édesanyám kérdését tolmácsolom felétek, remélem tudtok valami útmutatást vagy irányt adni, hogy hol kaphatnánk erről bővebb felvilágosítást:
"Három évvel ezelőtt eltartási és öröklési szerződést kötöttünk édesanyámmal. Testvéreim szociális otthonba adták volna, ezért folyamodott ehhez a jogi formához!
83 éves, sajnos jelenleg az öregkori demencia jelei miatt, valamint a többszöri sürgősségi ellátást igénylő eset miatt, kórházi kezelés alatt áll a pszichiátrián (agyi infarktus két ízben, agysorvadás, depresszió). Valószínűleg otthon már nem ápolható, sőt nem tudnám a munkahelyemet sem feladni (50 éves múltam).
Azt szeretném megkérdezni, hogy testvéreim megtámadhatják-e az eltartási szerződést, és a jogszabály vonatkozik-e arra az esetre, hogy lehet-e érvényes az eltartási szerződés, ha az eltartottat ápolási osztályon, a kórházban kell gondozni, mert állapota súlyos." -
Yushchenko
őstag
Üdv!
A felől szeretnék érdeklődni, hogy valaki akinek az ideiglenes lakcíme szomszédos eu országban van, és ott tanul, viszont az állandó lakcíme Magyarországon van, az lehet-e itthon adórezidens? Csak mert a fogadó országban elutasították a kérelmet. -
amargo
addikt
válasz
Ariadne #1493 üzenetére
Igazából annyit, hogy ne éjjel zajongjanak. A munkahelyemen semmit nem akarok ezzel elérni, leginkább a szerveknek szeretném a figyelmét felhívni arra az apró tényre, hogy mások éjjel szeretnek aludni és lehet e miatt a kedvenc pékségükbe majd Ők sem kapják meg reggel a tejecskét.
Azért a légkalapácsnak az a finom monoton zaja nem túl kellemes, most is itt lüktet a fejembe. -
Ariadne
őstag
A helyi önkormányzat jegyzőjénél lehet panaszkodni ez ellen, birtokháborításnak hívják az ilyet. Hivatkozni hivatkozhatsz arra, hogy önhibádon kívül nem tudtál pihenni (köteles vagy ugyebár alapesetben munkaképes állapotban megjelenni a munkahelyeden), de nem igazán vágom, mi az, amit ezzel elérhetsz vagy el akarsz érni.
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Egy gyors kérdésem lenne, ma este 22 után a BKV-nak vajon van joga légkalapáccsal szétfaragni az aszfaltot, nem messze a lakásomtól. Ha van, akkor a munkahelyemen indokként tudok-e rá hivatkozni? Alvatlanság. Tudom kicsit gyerekesnek hat, de megvan az oka.
Köszönet érte.
-
máyköl
veterán
Nekem se senki?
-
Hasek
Közösségépítő
Üdv!
Tud valaki nekem mondani/mutatni egy megbízható, és napra kész szakirodalmat, ami a sajtójoggal foglalkozik, és az azzal kapcsolatos tudnivalókat írja le? Valamint ha ez esetleg egy könyv, és meg kell vásárolni, akkor azt Pesten hol tudnom megtenni?
Előre is köszönöm!
-
Arni90
tag
Én beadtam a felvételi jelentkezésemet jogra! Nemtudom milyen lesz, félve indulok neki mert elég sokan megszenvednek vele! dehát semmisem könnyű manapság!
-
máyköl
veterán
Üdv!
A fotós társaságunk kérne egy kis segítséget. Az egyik fotósunk szokott utcán embereket leszólítani, hogy lefotózhatja-e őket. Arról kezdtünk beszélgetni, hogy ha mondjuk kimegy valamelyikünk egy piacra, ahol embereket szólítunk le, hogy mondjuk "Elnézést, csiálhatok egy képet önről?", ő erre: "Igen, persze, de minek kell?", mi erre ezt mondjuk: "képeket gyűjtök emberekről". Jó esetben ilyenkor megengedik. De a kérdés: Fel lehet ezeket képeket rakni a netre? Tehát ha ő megtalálja a képét a neten, be tud perelni minket? Vagy azal, hogy ő megengedte, beleegyezett abba is, hogy hogy ezt felhasználhatjuk a neten? Vagy külön meg kell kérdezni, hogy felrakhatom-e a netre a képet?
Ez a lekérdezős dolog.
Ha lesifotót csinálunk, (tehát ő nem tudja, hogy lefotóztuk), és egy jó kép készül róla, azt felrakhatjuk a netre? Ilyenkor mi a helyzet?
Válaszotokat köszönöm!
-
zolikaDB
veterán
Hali mindenkinek!
Nem biztos, h témába vág, de nem találtam idevágó topicot. Szóval, az lenne a kérdésem, h a rózsaszín kis munkakönyvem nem találom egyáltalán (létezik/létezet). Ha esetleg felmondanék a munkahelyemen, h átmenjek máshova, mi a teendő? Ha jól tudom, ebbe vezetik fel, h hol és meddig dolgoztam... -
Woodslave
félisten
válasz
Winner_hun #1480 üzenetére
Na most van időm mert "dolgozok"
Elõvásárlási jogok
10. § (1) Termõföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elõvásárlási jog illeti meg:
a) a haszonbérlõt, felesbérlõt és részesmûvelõt; jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet haszonbérlõ esetén annak helyben lakó természetes személy tagját, illetve helyben lakó részvényesét;
b) a helyben lakó szomszédot;
c) a helyben lakót;
d) a magyar államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint.
(2) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elõvásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következõ:
a) a családi gazdálkodó;
b) nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkezõ õstermelõ, illetõleg egyéni mezõgazdasági vállalkozó;
c) jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli más szervezet esetén annak helyben lakó természetes személy tagja vagy helyben lakó részvényese.
(3) Az (1) bekezdés szerinti elõvásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén, a mezõgazdasági termelõk gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termõföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minõsült.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elõvásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5) Az (1) bekezdés a) pontja alapján az elõvásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesmûvelés) legalább három éve fennáll. Ha a haszonbérlõ (felesbérlõ, részesmûvelõ) jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet, ennek tagja, illetve részvényese esetén további feltétel a legalább hároméves tagi, illetve részvényesi jogviszony.
(6) Termõföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elõvásárlási (elõhaszonbérleti) jog áll fenn, a termõföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elõvásárlásra (elõhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termõföldek tekintetében a törvény elõvásárlási (elõhaszonbérleti) jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történõ közléssel összefüggõ igazgatási jellegû szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
(7) A mezõgazdasági termelõk gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termõföld értékesítése esetén a mezõgazdasági termelõtevékenységet folytató vásárló tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelméhez mellékelni kell a támogatás elnyerését igazoló okiratot is.Adózás
a bevételből le kell vonni a megszerzésre fordított költségeket (vételár, illeték, ügyvédi ha van számla stb.)
(
4) Az ingatlan átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követõ öt évben történik, az (1)-(2) bekezdés rendelkezései szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg). Ezt követõen a jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a számított összeget csökkenteni kell, ha az átruházás - a megszerzés évét követõ évet elsõ évnek tekintve -,
a) a hatodik évben történik, a számított összeg 10 százalékával,
b) a hetedik évben történik, a számított összeg 20 százalékával,
c) a nyolcadik évben történik, a számított összeg 30 százalékával,
d) a kilencedik évben történik, a számított összeg 40 százalékával,
e) a tizedik évben történik, a számított összeg 50 százalékával,
f) a tizenegyedik évben történik, a számított összeg 60 százalékával,
g) a tizenkettedik évben történik, a számított összeg 70 százalékával,
h) a tizenharmadik évben történik, a számított összeg 80 százalékával,
i) a tizennegyedik évben történik, a számított összeg 90 százalékával,
j) a tizenötödik évben vagy késõbb történik, a számított összeg 100 százalékával.az adó mértéke ezen összeg 25%-as.
Tehát vetted 1m-ért eladot 2m-ért a 7. évben akkor 800e Ft 25%-a azaz 200e Ft a fizetendő szja. -
Winner_hun
félisten
-
Woodslave
félisten
válasz
Winner_hun #1478 üzenetére
igen vannak elővásárlási jogosultak, ezért a jegyzői hivatalban ki kell tenni az ajánlatot amit kaptál. adózást már nem vágom, de a nem lakóingatlanokra vonatkozó módon.
-
Winner_hun
félisten
Földterület (szántó - zárt kert) eladása esetén mi az adózás mértéke?
Igaz-e a szóbeszéd, hogy az eladás szándékát meg kell hirdetni az illetékes önkormányzatnál és a szükséges idő letelte után lehet az üzletet nyélbe ütni?
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Ariadne #1476 üzenetére
Értem, köszönöm. Erre voltam kíváncsi. Legközelebb megkérdezem, hogy felrakhatom e.
Csak itt az hibádzik, hogy ha egy haveromtól megkérdezem, hogy felrakhatom e, azt mondja igen, és vmiért át akar bszni akkor feljelent, akkor hogy bizonyíthatom, hogy hé, te megengedted!?
Meg, hogy ellenőrzik, hogy ki rakta fel? Azt én értem, hogy a szolgáltatóm köteles 2 éven át mindent logolni, de azt nem tudhatják kinek az ujjai voltak abban a pillanatban a egéren.... Nah mind1.
-
Ariadne
őstag
válasz
Vasinger! #1475 üzenetére
A technikai oldalát nem ismerem, és ha ismerném sem mondanám meg, bocs, de mások személyiségi jogainak megsértéséhez nem foglak hozzásegíteni tanácsokkal.
Akárhogyan és akárhonnan is teszed, ha felismerhetően szerepel valaki egy felvételen és nem járult hozzá, pláne ha részegen vagy hasonló kompromittáló módon van rajta, azt nem szabad feltenni. -
Vasinger!
nagyúr
válasz
qestion #1473 üzenetére
Hát reméljük a legjobbakat...
Ariadne: Az azért elég érdekes, mert akkor ha egy videón több ezer ember van, mindtől megkérdezni, hogy fel rakhatlak e? stb.
Akkor rengeteg videót kéne törölni...És ha máshova rakja fel az ember, nem youtube-ra egy másik szgép-ről névtelenül? Akkor mi van? Akkor senki sem bizonyíthatja rám, hogy én voltam, én ültem a gép előtt.
-
Ariadne
őstag
válasz
Vasinger! #1470 üzenetére
Senkiről nem közölhetsz olyan képet, videót, aki nem egyezett bele.
Gálvölgyinél ha élő előadást vettél fel, akkor szerzői jogi okokból közvetlenül az ő megbízásából perelhetnek, mert megnézni volt jogod,felvenni nem. Ha tévéből felvettet teszel fel, akkor pedig az adott csatorna vetetheti le veled, itt is szerzői jogi okokból. Simán és utólag is, ha bizonyítható, hogy feltetted.mod: qestion: A jó hírnév sérelme miatt polgári jogi pert akaszthat a nyakába, ilyenek azért vannak szép számmal. Börtönbe nem jut érte senki, de fizetni kell, ha elbukja...
-
-
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Tényleg extra fontos kérdéssel fordulnék hozzátok.
Felraktam egy haveromat a youtubera, miközben a kollégiumban berúgva táncol, a másikban csak simán ko. . Kérdésem: Joga van feljelenti engem e miatt? Azt akarja, hogy szedjem le, de ezt gerinctelenségnek ítélem, hogy letagadja önmagát...
Mit csináljak?
A egyik videót én rögzítettem, egy mobillal, a másikat küldték -
BigG.(nnnnn)
tag
válasz
Ariadne #1465 üzenetére
ő küldte el üzibe biztosítékként, amugy '95-ös a srác,ugyh nem is igazán tudta h mivel jár ez az egész, le is írtam h mennyire ráfázhat de nem igazán érdekli, be is ismerte meg minden...
ugy itt sztem már nicns mit beszélni vele...:/
majd a saját kárán rájön h nem így mennek a dologk -
AMD Power
titán
Virágzó üdülési csekk-seftelés
Na mit szóltok ehhez?
Kemény mi?Mit kaphat egy ilyen jegy üzér ha elkapják? 1 év felfüggesztett maximum!?
-
Ariadne
őstag
válasz
BigG.(nnnnn) #1464 üzenetére
Nem vagyok rendőr, de kérdés, hogy mennyi energiát hajlandóak fordítani az ügy lenyomozására... Önmagában egy bankszámlaszámot pedig megadhat bárki, másét is, és ha szélhámos, akkor ez kifejezetten valószínű. De mondom, tegyél feljelentést, aztán kiderül, mire jutnak.
Azt még mindig nem értem, honnan került hozzád a személyi meg a lakcímkártya másolata, mert személyes adatokat tartalmaz, szóval csak akkor hivatkozhatsz rá, ha legálisan jutottál hozzá.
-
Ariadne
őstag
válasz
BigG.(nnnnn) #1462 üzenetére
Feljelentést tudsz tenni bármelyik rendőrségen, de ha ilyen szélhámos, akkor kérdés, hogy amit tudsz róla, az valódi-e. A személyi igazolvány meg a lakcímkártya fényképe érdekes, hogy hogy lehet meg neked, mert ha szélhámos, biztos másét adta meg.
De nagy reményeid szerintem ne legyenek, hogy bármi is lesz belőle, a helyedben inkább elkönyvelném tanulópénznek... -
BigG.(nnnnn)
tag
Hali!
vettem egy hagfalat, de csávó arra hivatkozva h nem fér be 1 csomagba 2be küldte, egyikbe volt a mélynyomó és a center ami meg is érkezett, a másik nem jött meg, valamint a terméke kicsit hibás is, rádásul nem is azt küldte amit hírdetett. Nagynehezen megírta, hogy ninc is neki meg a hangfal összes tartozéka meg h sajnálja.
megvan a személyi képe, lakcím képe, és a bankszámla száma, mit lehet ilyenkor tenni? -
Ariadne
őstag
válasz
qestion #1459 üzenetére
Ha már nem garanciális, akkor bárhova viheted, ahol meg tudják javítani, akár itt a pH!-n is érdemes körülnézned szerintem. Ha garanciális, akkor viszont ingyen kell javítaniuk.
mod: Ha már kicserélték - ha bemutatják, hogy jelezték feléd, hogy tápcsere kell, és ezt te kifejezetten megrendelted, akkor jogosan kérhetik. Egyéb esetben viszont nem.
-
qestion
aktív tag
Egy TFT monitornál az a jelenség volt, hogy csak második érintkezésre váltott standby-ról képbe. Ez valami IC csere? 1-2ezres tétel állítólag, de a szerviz azt mondja húha tápot kellett cserélni persze 10ezerért. Az egész egy alap 17-es TFT analóg csatlakozással. Mit lehet ilyenkor tenni? Honnan tudhatom, hogy nem vernek át? Muszáj kifizetnem? Mit lehet ilyenkor tenni? Bevizsgáltathatom máshol, de akkor az eredeti állapotban kellene vissza adniuk?
egyéb jelek is arra utalnak nem teljesen korrektek...
-
RoyalFlush
őstag
válasz
RoyalFlush #1457 üzenetére
Senki?
-
RoyalFlush
őstag
Sziasztok!
Barátnőmnek lenne szüksége egy kis segítségre.
Kereskedelmi jog II.
Társasági jog - Versenyjog - CsődjogRemélem van köztetek olyan, akinek nem okoz különösebb problémát és nehézséget ezeket a példákat megoldani. Az sem baj, ha nem mind megy és részenként jön össze több tag által a jó megoldás csak valahogy meglenne. Az ~56 oldalból ennél a háromnál adódtak nehézségei én pedig nem tudok neki sajnos érdemben segíteni
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
-
meroly
veterán
Sziasztok!
Iskolai végzettség nem megléte miatti kompetenciahiány néven hány százalékot vonhat a munkáltatóm a béremből szerintetek? Van erre szabályzat vagy munkaadó válogatja?
Újrafogalmazom az első kérdést. Hány százalékkal kaphatok kevesebbet mintha nem lenne kompetenciahiányom?
Végülis nem vonja, hanem nem adja. -
Attix82
addikt
Hello. Kerdesem az lenne, hogy van egy KFT-m, ami gepjarmuvek szerelesevel foglalkozik. ( Magyarul szerelo muhely). Szeretnek szamitastechnikai alkatreszek arulasaval is foglalkozni, szamlasan nem humbukolva, nagykerekkel leszerzodtetve. Igy utkozik e barmifele jogi vagy targyi feltetelbe ennek megvalositasa? gondolok itt: kell-e szamitastechinkai papiromnak lenni? illetve arusithatom -e, hirdethetem e Pl itt Proharwaren is az alkatreszeket. (Persze lehet szervizelessel is fogok foglalkozni.
Udv: Attis
-
Ariadne
őstag
Ha átjárási szolgalma van a szomszédnak, az azt jelenti, hogy biztosítani kell neki a szabad átjárás lehetőségét. Az átjáró szomszéd részéről a korlát, hogy tényleg csak átjárhat, de pl. nem parkolhat ott a kocsijával az úton. Ha zárható kapu, akkor kulcsot kell adni, szerintem ingyen, de feltételezem azért nem azon a pár száz forinton fog múlni a jó szomszédság.
-
doc
nagyúr
szolgalmi joggal 'megaldott' udvar kapujaval elvileg az udvar tulajdonosa rendelkezik. valaki el tudna roviden mondani, hogy mit jelent ez a kapun levo zarral kapcsolatban? tehat pl koteles-e a tulajdonos az atjaronak ingyen adni kulcsot, vagy elkerheti a kulcsmasolas koltseget, illetve egy kulcs eleg-e, ilyesmik erdekelnek
-
tolts.hu
őstag
Hali, a bemutatóra szóló szavazó részvénye ér még valami manapság? 1993-as.
4 * 10000Ft -
Ariadne
őstag
válasz
Calogero #1443 üzenetére
Akkor gyorsan kérjetek tájékoztatást - anonim módon - a társaságtól, hogy pontosan milyen biztosítási összegek érvényesek a közlekedés során bekövetkezett baleset esetén, erről szerintem kötelesek tájékoztatni. Mailben vagy valami központi jegypénztárnál próbálkoznék.
-
Calogero
addikt
válasz
Ariadne #1442 üzenetére
A társaság honlapján csak ennyit találtam:
A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. az érvényes értékszelvénnyel utazók, illetve a díjmentes utazásra jogosultak számára baleset biztosítással rendelkezik, melynek alapján baleset esetén az utas kártérítést igényelhet.
És ehez hasonló van a BKV honlapján is, annyival kipótolva hogy a milyen papírokat kell vinni az igényléshez
Köszi a tanácsot, megmondom az ismerősömnek.
-
Ariadne
őstag
válasz
Calogero #1441 üzenetére
Ha kiesett emiatt munkaideje, amikor nem tudott dolgozni, meg orvoshoz kellett járnia, stb., plusz amit gyógyszerre, kötszerre kellett költenie, azt minimum. Én úgy számolnám azt hiszem, hogy ami konkrét költség emiatt volt, ahhoz hozzáadnám a baleset miatt dokira várással, esetleg táppénzen töltött időkre eső bért. Aztán kerekítenék felfelé...
mod: Plusz BKV honlapon meg kellene nézni az utasbiztosítási feltételeket, hogy ott mennyit ad az adott sérülésre, és ha az több, akkor persze azt érdemes kérni.
-
Calogero
addikt
Sziasztok
Egy ismerősömet baleset érte a trolin. A sérüléséről látlelet készült. A esetről helyszíni jegyzőkönyv nem készült, de panaszos levele során a DKV elismerte a felelőségét, és keddre behívták a központba a kártérítés miatt.
Az lenne a kérdésem hogy szerintetek mennyi kártérítést kérhet? Van-e valamilyen szabály/képlet. Bíróságra nem akar menni, de az sem akarja hogy pár ezer forinttal kiszúrják a szemét. (A ismerősöm főnöke szerint kérjen egy havi minimál bért.)Előre is köszönöm.
-
rien
senior tag
válasz
legiaap #1428 üzenetére
Adójóváírást nem kértem, se tavaly, se most. Szerintem pont ez a baj.
Az adójóváírás jelenlegi maximális összege havi 15.100 Ft (és szerintem pont ezt keresed).
A hangoztatott nőnek a bérek: csak ott érvényesülhetnek ahol az adójóváírás figyelembe vehető/kéri a munkavállaló. A "szuperbruttósítás" következtében az szja tartalom valósan nem csökkent, hanem nőtt, ha jól számolok 100x1,27x0,17=21,59%, a tavalyi 18 % helyett.
Ha nem kérsz adójóváírást akkor ezt vonják tőled, mármint a 21,59 tényleges %-ot.Ha nincs más jövedelmed ami miatt nem járna az adójóváírás - ez durván 209.000 Ft havi bruttóig (sima bruttó) teljes mértékben jár, éves szinten 3.188.000 Ft szuperbruttóig. 3.188.000 Ft fölött már csak csökkentve jár és 4 698 000 szuperbruttónál fogy el.
- akkor szerintem mégegy próba a munkaügyön egy nyilatkozattal, hogy kéred 2010. 02.hó.15 .napjától a soron következő bérszámfejtés során az adójóváírás figyelembe vételét és szerintem helyre áll a nettód.Néztem az általad említett kalkulátort az adójóváírást is figyelembe veszi, amit nálad ha nem nyilatkoztál, szerintem nem vesznek figyelembe.
De, hogy teszteld magad mielőtt mész, ha a bruttódra rászorzol 61,41%-ot és ez a kikapott nettód akkor tuti ez a baj.
nem vagyok jogász
-
rien
senior tag
válasz
szakalistvan #1423 üzenetére
Nagy valószínűséggel munkaidőkeretben van foglalkoztatva ami akár több havi munkaidőkeret is lehet. Általánosságban:
(Munka Törvénykönyv 118/A. § (1) A 117/B. §
1)-(3) bekezdése szerinti napi munkaidő tartamának alapulvételével a munkaidő legfeljebb négyhavi, illetve legfeljebb tizenhat heti keretben is meghatározható.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a munkaidő kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb hat havi, illetve legfeljebb huszonhat heti keretben is meghatározható.
(3) Kollektív szerződés legfeljebb éves, illetve legfeljebb ötvenkét heti munkaidőkeretet állapíthat meg
a)
b) a megszakítás nélküli, illetve
c) a többműszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá
d) az idénymunkát végző munkavállaló esetében.)Ez nem egy egyszerű területe a munkaügynek , de ezt mindenképp beidézném:
Munka Törvénykönyve 124. § 5) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap
a) kéthetente, illetve
b) kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján, legfeljebb havonta
c) idénymunka esetén, a felek megállapodása alapján legfeljebb kéthavonta
- részben vagy egészben - összevontan is kiadható.Ezentúl van még jópár feltétel aminek meg kell felelni (pl.: napi, heti munkaidő, pihenőidő...stb.) de lehet szabályos.
elvileg 8óra a munkaideje: nem nagyon akarok belemenni, csak általánosságban ez munkaidőkeret esetén nem azt jelenti, hogy napi fix 8 órát kell dolgoznia, hanem inkább azt, hogy 8 óra x 21,75 nap = azaz 174 óra az átlagos havi munkaideje, ami 8 órás foglalkoztatásnál napi 4 óránál kevesebb és napi 12 óránál több nem lehet (van ettől eltérő is, de szerintem nem a postánál).
De az adott munkaidőkeretben megvan a pontos óraszám ami a munkáltató által beosztható.
És ettől több is lehet a munkaideje. Rendkívüli munkavégzés gyanánt a munkáltató elrendelhet munkavégzést (évi 200 órát, kollektív szerződés esetén 300 órát is) -> ez a túlóra úgymond de ezért már plusz pénz, pótlék jár.nem vagyok jogász
-
Ariadne
őstag
válasz
Timocicu #1433 üzenetére
Előszöris nem volt túl bölcs dolog úgy munkákat végezni a lakásban, hogy nem laktátok le azonnal, mert így most gondok lehetnek utólag, legközelebb érdemes azonnal, sőt akár egyidejűleg rendezni.
A szerződés alapján egyértelmű, hogy ha rezsitartozást hagytok, akkor az a kaucióból levonható, ez nem kérdés. Az viszont igen, hogy milyen munkákat végeztetek, és azokat meg kell-e térítenie a tulajnak (itt 7-17. § írja le, mit kinek kell csinálnia, ha másként nem állapodtok meg, olvasd végig, elég szépen érthető kivételesen).
Ha mégis gond lenne, nem szép dolog, de a bérleti szerződés APEH felé történő bemutatását kilátásba helyezve "szokás" sakkban tartani a tulajdonost, ugyanis vélhetőleg nem írta be az adóbevallásába az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmét.
-
Woodslave
félisten
hát finoman beoptad. A szolgáltatótól kapott számla összegével a szolgáltatónak tartozol, ha nem fizeted ki az olyan mintha a normális számládat nem fizetnéd (illetve ez is normális számla, a szolgáltatót nem érdekli, hogy beszélsz, vagy a csibefaszról töltesz valamit (nem tudom megnézni, de el tudom képzelni milyen szinvonalas mobiltartalmat kínálhat)
Amit tudsz tenni, bepereled a csibefasz.com üzemeltetőjét...Márha egyértelműen tévedésbe lették ejtve
-
qdak
addikt
mit le7 tenni ha 40ft os sms hejett 2000 ft ot vettek le
konkrétan a http://csibefasz.com oldalrol van szo, [link] kép a 40FT rol
mi van ha nem fizetem be a számlám ? mert én iyg enm fogok 1960 ft + t az nagyon biztos -
Timocicu
senior tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni.
Kérdésem az lenne ...
Ha bizalmatlan vagyok a tulajjal, ahol albérletben vagyunk, mert több hónapja beígérte, hogy lerendezi a lakásán általunk végzett munkálatokat, de csak húzza, halogatja ... , így nem tudom biztosan visszaadná-e a kaukciónkat. Nincs kedvem pereskedni a pénzünkért!
Viszont úgy alakult, hogy leszámolnánk ...
Hagyhatok - e a kaukció fejében kifizetetlen számlát, ha a szerződésben így szerepel:" Szerződő felek kikötik, hogy a kaukcióként letett összeg az esetlegesen elmaradt rezsiköltség kifizetése és a lakásban a bérlő által okozott károk helyreállítási költségének megtérítésére szolgál "
Bár a festés és egyes apróságok cseréje, ami nem a mi kényelmünket szolgálta, mindössze majd 20000.-, ellenben a kaukció 80000.-, így szerintem joggal félek, hogy nem adná vissza.
-
Ariadne
őstag
válasz
legiaap #1431 üzenetére
Akkor a munkáltatód ez a cég ezek szerint, no elvileg kell kapnod egy fizetés kimutatást minden hónapban, amin ott van a bruttód, a levonások, hogy mire mennyit, és a végén a nettód. Ez kötelező. Ennek a tartalmát kellene összehasonlítanod valamelyik internetes bérkalkulátorral, amelyik biztos 2010-eset számol egyelőre, hátha kibukik valami szembetűnően egyből.
-
legiaap
félisten
válasz
Ariadne #1430 üzenetére
Tegnap kaptam fizut, a januárit és abszolút nem lett több semmivel sem.
Voltam a humánpartnernél, nekem beszéltek, mindenféle szuperbruttóról, megy hogy 170.000 Bruttó alatti bérek nettóját másképp számolják, mint az afölöttieket, de nem igazán értettem miről beszélnek.
Szeretném ügyvéd elé vinni az ügyet, mert elegem van már ebből a cégből, de előtte feltettem itt a kérdésem, hátha valaki tud valami okosat mondani. -
Ariadne
őstag
válasz
legiaap #1428 üzenetére
A januári fizetésed alatt a januári munkád után február elején kapott fizetést érted, ugye? Szerintem is emelkednie kell, nem tudok olyan okról, ami megakadályozhatná. Elsőnek szerintem kérdezz rá óvatosan, hogy nem lehet, hogy automatikusan véletlenül a tavalyi összeget utalták...
-
Ariadne
őstag
válasz
hejesírásó #1427 üzenetére
Hát istenigazából mint ügyvédjelölt, nem, ugyanis ilyenkor nem jogosult az ember semmit tenni ilyen minőségében önállóan, minden a "főnök" neve alatt megy. Mindenesetre legalábbis necces a dolog... Ettől még lehet gyakorlata a témában, de jó tudni, hogy nem egy ügyvéd által adott tanácsról van szó. Most hogy mondod, lehet írok is neki levélben, hogy elég ha annyit ír, hogy jogász, a jelöltséget nem célszerű hangsúlyoznia...
Ó, köszönöm, birkásodtam.
Csak még mindig a kis narancssárga rákot keresem a saját hszeim helyén, meg kell szokni.
-
legiaap
félisten
Halihó!
Egy kis segítség kéne.
A mostani melóhelyem (MÁV) sajnos nem egy álomhely, de nincs más lehetőségem.
A gond a fizummal van. Szerintem a januári fizetésem nem annyi, amennyinek kéne lennie.
Az információim szerint az adósáv változások miatt nőnie kéne a fizetéseknek.
A pénzügyminisztérium oldalán lévő idei bérkalkulátor szerint 15.000 Ft-al többet kéne keresnem, mint tavaly, de ez nem így lett. A fizum ugyanannyi mint volt.
Adójóváírást nem kértem, se tavaly, se most.
Beszéltem pár ismerősömmel, ők persze nem a MÁv-nál melóznak és nekik valóban több lett a fizujuk. Amit a bérkalkulátor kiszámolt, annyit is utaltak nekik.
Van valami ötletetek, hogy miért nem annyi a fizum, mit amit a bérkalkulátor mutat?
Lehet, hogy átvertek?Üdv.
-
Ariadne
őstag
válasz
hejesírásó #1425 üzenetére
Hát munkajogi tanácsadás, hmm... Egy ügyvédjelölt leányzó írogat oda, igazából az ügyvédi kamara elég hamar hátsón rugdosná, ha tudna róla, ilyet elvileg nem lehetne.
Persze mint egy jogász az országból, úgy válaszolhat, de mint ügyvédjelölt, úgy nem. Ezt csak úgy zárójelben.
-
hejesírásó
senior tag
válasz
szakalistvan #1423 üzenetére
munkahelyiterror.blog.hu
ott van munkajogi tanácsadás.
-
msfoton
újonc
válasz
Dare2Live #1415 üzenetére
dare2live,
láttam hogy még senki sem reagált a kérdésedre. én a hajdani matávval jártam hasonlóan, a végén már behajtócéghez továbbították az ügyet. nekem miután már felmondtam a szerződést, lett "valahonnan" úgy 9000 forint tartozásom, hogy negyedévente fizettem nekik rendesen, mégis ez valamiféle "közbeeső" összeg volt... mindennel bepróbálkoznak, hihetetlen. na mindegy, csak azért írok, hogyha esetleg senki sem tud válaszolni, ingyen jogi tanácsot kaphatsz a mindenuttjo.hu-n is. egy kérdést megér, ne fizess fölöslegesen, ha nem muszáj.
sok szerencsét,
msfoton -
szakalistvan
senior tag
Üdv!
Munkajogi témában lenne kérdésem,az illető nincs többműszakos munkarendben,de pontos munkaszerződést még nem olvastam.
Folyamatosan minden hétköznap10- 11-12 órát dolgozik,elvileg 8óra a munkaideje,jelenlétibe viszont a tényleges idő szerepel. A plusz órákat szabadnapba adják ki neki,2-3 hetente(Magyar posta zrt)
Ez jogszerű vagy érdemes e szólni a munkaügyi felügyelőségnek?
Ennek a menete hogy zajlik,névtelen bejelentést is komolyan vesznek? -
Woodslave
félisten
válasz
(Bundás) #1420 üzenetére
érdekes kérdés, mivel az örökösödési illetéket (leszármazóknak 20m forintig) a jogszabály 2009. január 1-től törölte el. Az illetékfizetési kötelezettség az örökhagyó halála napján keletkezik, csak van ez a könnyítés a fiatalkorú örökösök részére. Ebből kiindulva én azt mondom, hogy az illetéket sajnos be kell fizetni, ha az örökhagyó 2009. jan. 1. előtt halt meg.
Ellenben ha esetleg kapsz egy ilyen határozatot akkor megpróbálhatod megfellebbezni, hátha...mert én már láttam olyat, hogy a közjegyző áttette a hagyatéki eljárást hátha elkerülhető, de hogy mi lett belőle azt nem tudom, ismerőseim de nem kerestek hogy fizetniük kellene.
-
(Bundás)
addikt
Nem tudom belefér-e, vagy esetleg jártas-e itt valaki a témában. Örökösödési illeték van vagy nincs, ha eltörölték akkor akinek most lenne aktuális (18 év +2) meg kell-e fizetni utólagosan, vagy nem.
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, szabálysértési hatóság határozata ellen benyújtott panasz alapján hozott bírósági végzés ellen én mint sértett mit tudok kérni a kettő közül:
ügyészi óvást
vagy
ügyészi törvényességi felügyeletet?Az okok meg a beadvány már mind megvannak, csak az elnevezés hiányzik
Előre is köszi.
-
madface
csendes tag
Hi!
Nagyon jó lenne ha meg tudnám szerezni a buszvezető jogosítványt, de mivel színtévesztő vagyok ez nagyon kétséges (B-s van). Olvasgattam mindenféle anyagot, de nem vagyok előrébb. Nekem elég lenne csak valami korlátozó papír vagy korlátozott jogsi mivel utasokat és más személyeket nem akarok szállítani, de forgalomba ki akarok vele menni.
Valaki segítsen!!!! Nagyon fontos!!!
-
Dare2Live
félisten
Az alábbi problémám lenne: Kaptam 2hete egy SMSt, hogy tartozok a T-Mobilenak 11.000FTvel és ha nemfizetem be ákombákom.
A probléma evvel mindösszesen annyi volt, hogy minden számlát időben fizetek így befáradtam az egyik T-mobile üzletbe, ahol itt jön a csavar nem tudták megmondani miért tartozom nekik 11.000Ftval, ha pedig nem tudják megmondani és minden csekkem megvan mért fizessek?
A dolog nem hagyott nyugodni 2nap múlva újra bementem hozzájuk nem hagytam magam lerázni avval, hogy fizessem be annak ellenére, hogy nem tudják mi ez. "Hathatós" fellépésemre felhívták a számlázási osztályukat ahol visszanéztek mindent 2005ig visszamenőleg ahol is megtalálták a 11.000Fts tartozást de itt jön a csavar: Nem tudják megmondani, hogy a tartozásom miből ered. Egyszerűen ott van, hogy 11.000Ft de, hogy mi az azt nem tudják.A kérdésem az lenne: Hogy oldhatom meg az ügyet úgy, hogy véletlen se kapcsolhassanak ki. A pénz befizetése amíg nem tudják megmondani mire föl követelnek rajtam pénzt nem játszik ez elv kérdés.
Nézegettem ma a hírközlési tvket, a plána az egészben, hogyha jól olvastam akkor 1év a tartozás elévülési ideje én meg az elmult 5évben egy nyamvadt felszólítást se kaptam.
-
Ariadne
őstag
válasz
qestion #1412 üzenetére
Elolvastam alaposan, és azt írja, hogy kivetéssel állapítja meg az önkormányzati adóhatóság. Ez pedig azt jelenti, hogy ha vettem egy lakást, akkor amíg nem szólnak (nem jön levélben határozat, hogy fizetni kell), addig tőlem egy fillért nem látnak... Nem valami jól megírt rendelet, de ez szerintem teljesen védhető álláspont. Ha viszont már egyszer kivetették, onnantól be kell jelenteni, ha valami változás történik, ami érinti ezt az adófizetési kötelezettséget.
Egyébként meg költsék gyógyszerre...
-
Ariadne
őstag
válasz
qestion #1412 üzenetére
Attól függ, bejelentett lakóhelyed-e és a számlák a nevedre szólnak, ha nem, akkor fizetni kell. Szintén zuglói vagyok, most halkan káromkodom...
Egyelőre nekem ezzel az a problémám, hogy ugyan honnan kellene ismernem az önkormányzati rendeletet? Amíg ezt nem linkeltem, nem tudtam erről, egyetlen szót sem küldtek...
-
qestion
aktív tag
Ezt megnéznétek? [link] Kell-e valamit fizetni egy panel/nem panellakás után? Állítólag kilóméteres sorokban állnak az emberek...
-
qestion
aktív tag
lehet illetékbélyeget venni helyben a bíróságon? van fénymásolási lehetőség?
-
Ariadne
őstag
válasz
dragonfx #1401 üzenetére
Alapdolgokat itt is tudsz kérdezni a topikban, ha meg konkrétan venni akarsz vagy eladni, javaslom ismerősi körben keresni ingatlanos ügyvédet, és hozzá elmenni az összes kézreeső dokumentummal. Neten keregélni ügyvédet nem nyerő megoldás, olyat érdemes keresni, akivel már valaki dolgozott együtt.
-
dragonfx
veterán
tudtok valami jo oldalt ahol ingatlannal kapcsolatos jogokkal tanácsot tudnak adni neten?
azt mondják van sok melyik lenne a legjobb?esetleg itt valaki tudna válaszolni nekem?van jogász ember?
Új hozzászólás Aktív témák
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Autós topik
- Gumi és felni topik
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Google Chromecast topic
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Yettel topik
- iPhone topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 512GB/12GB RAM Purple, Bontatlan, Új, 0 Perces, Lila, 1 Év Garancia
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- LG SL10Y 5.1.2-es Hangprojektor + LG SPK8 háttérsugárzó szett
- LG UltraGear 32GS95UE-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !