Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Petykemano #21940 üzenetére

    a chiplet design - ahogy mondod - azt teszi lehetővé, hogy ne A, B és C lapkából kelljen x, y és z mennyiséget gyártani és abból válogatni, hanem az A', B' és C' lapkadesignhoz szükséges chipletből mondjuk 2*x + 8*y + z mennyiséget állítasz elő, akkor pont egy nagyságrenddel nagyobb volumenből tudod kiválogatni a legjobbakat és összepakolni belőle A', B' és C' lapkadesignokat. Ez - ahogy Te mondtad - az összeállítás rugalmassága.

    Tehát ennek értelmében mondtam, hogy a magasabb frekvenciájú terméktípusok lehetőségét a magas volumen és az abból való válogatás teremti meg, a magas volumenről (továbbá az alacsonyabb selejthányadról és a könnyebb, rugalmasabb összeállíthatóságról) pedig a chiplet.

    Hááát...

    Értem amit mondani akarsz, de rengeteg "de" meg "hogyha" van benne ami szerintem masszívan meghatározza, hogy bejön-e ez a spekuláció vagy nem. Emlékeim szerint ez egy Abu fejtegetés volt kb 1-2 hónapja...

    1,
    A ZEN/+ 4core/CCX alapú design-ja erre már eleve lehetőséget teremtett, mert mindenhol kommersz deszktoptól HEDT-ten át egészen szerverig ugyanazt a CCX-et gyártották és használták. Ennek ellenére az általad felvázolt elvet nem lehetett értelmesen kihasználni, mert a ZEN1 órajele minimálisan skálázódott a feszültséggel/fogyasztással. A top 1%-válogatásban jó ha volt +100MHz a top 20%-hoz képest. Ugyanez kisebb mértékben igaz a ZEN+ -ra is.

    Tehát ahhoz hogy legyen miről beszélni CPU-binning ügyben vagy nem szabad olyan éles órajel fal legyen a 7nm-ben mint a 14-ben volt vagy a falnak legalább magasan kellene lennie.

    2,
    Attól hogy sokkal több chipletet gyártasz ugyanazzal a technológiával, az egyes chipletek képességei még mindig pontosan ugyanarra az eloszlásfüggvényre fognak esni mintha kevesebbet gyártanának. Kb annyit nyersz vele szerintem, hogy
    2.1
    mivel nyerstermékből egy típus van (chiplet) egyszerűbb lesz ezeket válogatni, mintha különféle (monolitikus) típusok lennének különféle magszámokkal meg esetleg GPU-val. Egyszerűbb lesz erre a gépeket ráállítani.

    2.2
    A krémet könnyebben kiválogatod és tudsz belőle egy nagyon vékony, presztizs-termékkategóriát gyártani amit nagy haszonkulccsal lehet értékesíteni. Ugye volt egyszer a tervezett R7-2800X aztán lett helyette (vagy belőle?) Epyc 7371.

    2.3
    Ettől eltekintve az átlagos chiplet teljesítménye aligha lesz bármivel jobb, csak azért mert 2x annyit gyártasz ugyanazzal a technológiával.

    J.

Új hozzászólás Aktív témák