Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DraXoN

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz awexco #21408 üzenetére

    Elvileg AMD-ről pletykálnak, hogy DDR5 és HBM jön majd zen3 hoz következőnek (elsőként hozna DDR5öt, az intel előtt). HBM meg általánosan kerülne a cpu mellé, nem csak a grafikához (lehet ezzel oldaná meg a ccx késleltetés gondot?).. ez utóbbi is szerintem eléggé "radikális" .. egyfajta L4 cache, noha volt példa korábban is, hogy külső cache van a rendszeren, de egyik se akkora méretben mint amit a HBM nyújthat, és adott mellé a sebesség, ami úgy néz ki jót tesz a zen architektúrának.. lehet, hogy a vega gpuknál alkalmazott memóriamenedzsmentet cpu-k esetében is alkalmaznák? Ha tényleg ezt tervezik és megoldható az mindenképp forradalmi. De csak pletyka szinten hallottam. Semmi konkrétum nincs részemről, hogy zen3ban mi lesz..

    ..de elvileg a 3D elrendezés fejlesztésével is jól állnak.. de az szerintem olyan chippek 2025 előtt nem jönnek majd.. legalábbis nem látom okát egyenlőre, addig elhúzható a dolog.

    Egyébként ha el érjük a szilícium technika végét, még egy darabig lehet "optimalizálni" az architektúrákat, felépítéseket.. De vélhetőleg lesz majd valami előbb-utóbb.. ha mást nem megtanulunk (megint) erősebben optimalizálni, eléggé rossz hatásfokkal használjuk ki a mostani hardvereket is.. aztán ha áttörés lesz a germanium és/vagy kvantum cpu-k terén, akkor majd folytatódik nagy ütemben a "fejlődés".

    Ha a szilícium "út" véget is ér, nem jelenti azt, hogy ténylegesen vége..
    Más kérdés, hogy a költségekre ez milyen hatással lehet, de a 60as, 70es években nem véletlen volt "drága" dolog a technika, még a 80as években is (főleg az elején) csak pár kilobájtnyi ramot kapott a legtöbb gép.. drága volt akkor.. Szerintem senki se gondolta volna, hogy az a mennyiség később milyen "nevetségesnek" hat. És szerintem azt se nagyon gondolhatták, hogy egy 30-40 év múlva hol lesz a technika ... "brutális" a különbség.
    Most csak annyi van, hogy egy "technológia" végére érünk, de volt már ilyen.
    Ha ténylegesen kell majd továbblépni, akkor majd felgyorsítják kicsit a lehetséges "utódok" fejlesztését.

    De könnyen lehet, hogy 1-2 évtizedig csak optimalizációkat és "útkeresést" látunk majd (akár drasztikus designbeli felépítés változással).. Egy biztos, a jelenlegi szilícium technika határiai már az ajtón kopogtatnak ... hamarosan már ránk akar rontani ajtóstul... egyenlőre még "kint van", de már csak idő kérdése, hogy bejusson ...

    The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

Új hozzászólás Aktív témák