Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Oliverda

    félisten

    válasz lezso6 #23179 üzenetére

    "az AMD nem szokott ész nélkül felvásárolgatni más cégeket."

    De, sajnos épp ez volt a jellemző eddig. Anno az ATi-t is masszívan felülértékelték:

    "A működési költségek visszaszorítása mellett az AMD újabb hatalmas értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni az ATI felvásárlásával megszerzett eszközök nyilvántartásában. Az AMD most 622 millió dolláros leírást szenvedett el, így lényegében összesen már mintegy 3,1 milliárd dolláros túlfizetést ismert be az ATI 5,4 milliárd dolláros vételárából."

    Plusz erre jött a fúziós hercehurca, ami évekkel vetette vissza a CPU-s fejlesztéseket. Talán azóta legalább a felvásárlás már megtérült.

    Hasonló zakó volt a SeaMicro, ráadásul ekkor már Su is a cégnél volt:

    "A pénzügyi jelentéssel együtt az AMD azt is közölte, hogy kiszáll a mikroszerverek piacáról és kivezeti a SeaMicro márkát. A vállalat még 2012-ben jelentette be a SeaMicro felvásárlását, a kis cég akkor ultrasűrű, úgynevezett mikroszerverek gyártásában számított úttörőnek. Az akkor kifejezett remények szerint a rengeteg apró, egyenként kis teljesítményű szervert fürtöző mikroszerverek jelentik az adatközpontok jövőjét, így ebbe az irányba fordult az AMD is. A cégért akkor 334 millió dollárt adott az AMD, ennek nagy részét, 281 milliót készpénzben. A felvásárlást részlegesen már korábban leírta a cég, most a részleg bezárása további 75 millió dollárral dobja meg az általánosan elfogadott könyvelési elvek alapján (GAAP) számolt veszteséget.

    A mikroszerveres áttörés azóta is várat magára, az akkor gyorsan felfutóban lévő eladások soha nem érték el a remélt szintet, az AMD-ből pedig nem lett a mikroszerveres forradalom zászlóvivője. Ugyan az iránytól más gyártók is nagyon sokat remélnek, így a HP és a Dell is piacra dobott az évek során mikroszervert, egyelőre a megcélzott felhasználók, a gigantikus adatközpontokat üzemeltető online szolgáltatók (Facebook, Google, Amazon, Microsoft, stb.) jelenleg az Open Compute illetve a testreszabott, egyéni processzorok (OpenPower, FPGA, illetve ARM alapokon) irányába mozdultak el, ezzel a mikroszerverek jobbára vásárlók nélkül maradtak. Ezt látta be most az AMD is, a SeaMicro brand megszüntetése pedig szomorú pontot tesz a kezdeményezés végére. Fontos megjegyezni, hogy a SeaMicro egyedi fabric technológiáját az AMD megtartja és fontos szerepet szán ennek a következő generációs szerveres processzorok fejlesztésében - magukat a kiszolgálókat azonban már partnerek fogják készíteni."

    Tehát gyakorlatilag 334 millió dollárért vettek egy fabricot. Nem ez volt az évtized üzlete, annyi biztos.

    Egyelőre nehéz racionális magyarázatot találni arra, hogy miért érne meg nekik 30 milliárd dollárt, vagyis a cég jelenlegi értékének közel harmadát a Xilinx. Persze, lehet majd az Epycre is FPGA-t rakni, ahogy az Intel is tesz néhány Xeonra, de ez rétegtermék, a másik irányba pedig ez még nehezebben működne, a Xilinx chipjei mellé nehéz lesz kvázi árukapcsolással AMD processzorokat eladni. Per pillanat az egyetlen reális magyarázat az lehet, hogy az FPGA-k megrendelési volumenével jobb pozícióba kerülhetnek a TSMC-nél, de ennyi erővel már akár egy 8-10 százalékos részesdést is vehetnének a bérgyártóból.

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

Új hozzászólás Aktív témák