- A karmos/ujjbegyes fogásokkal nyomulók örömére megjött az Arye szénszálas egere
- ISA dokumentáció árulkodik az Intel közelgő magjairól
- TMR technológiás Keychron billentyűzet, ezúttal teljesen kerámiából
- Bemutatkoztak az NZXT legfrissebb, C Gold Core sorozatú tápjai
- Ha eGPU-ról van szó, akkor az OCuLink a teljesítménybajnok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házimozi belépő szinten
- Androidos tablet topic
- OLED monitor topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amazon Kindle
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali notebookos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
"kibirta a max-q-t a raketa"
Ha nem bírta volna ki (jó igen legalább ez le lett tesztelve), akkor egyáltalán miről beszélgetünk? Ez elég alap kéne legyen, igen a szilárdságról biztos kaptak elég sok adatot és már tudják azt is hogy mekkora terheléstől roppan össze.Nem haszontalan volt, hanem csak kevés.
A vízárasztó rendszert, amúgy 2hónapja szállították le.
ddekany:
"Gondolom egyszerűen úgy becsülték, hogy kibírja a "padló" a startot."
1000%, hogy tudták hogy nem bírja ki nem vételen, hogy 30%-on csinálták a static fire-t és már ott is jócskán sérült a beton, részben újat kellett önteni, még egyszer 30%-on...Jester01: "A hőpajzs fontos az újrafelhasználhatóság miatt de se a starlinkhez se a lunar starshiphez nem kell feltétlenül. "
Ezt azért gondold át még egyszer, szerinted akkor minden Starlink fellövéshez építenek egy Starshipet és utána tengerfenék? Már csak a hajtóművel több milliós tétel, és akkor a többiről nem is beszéltünk egy fullos Starship esetében.
HLS-t meg kell tankolni, amiről még senkinek sincs semmilyen fogalma, hogy hogyan, mert még soha senki se csinálta. Illetve akkor 8-10 Starshipet szintén kidobnál, hogy megtankolják?
100x-ra a Starship csak is kizárólag LEO-ba tud eljutni, ahhoz hogy tovább menjen, meg kell tankolni. (Marsra kb. lehetetlen, hogy eljusson és visszajöjjön emberekkel a fedélzetén, mert még felszállni se tudna a Marsról...)Tehát a HLS-hez még az is ki kell találják, hogy hogyan kell űrben tankolni, na azt valósan soha senki nem csinálta még. Enélkül nincs HLS.
Szerk: Szóval tudták mi lesz, nagyon jól. (A videó január végi...)
-
vicze
félisten
Nagyon nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy nem tudták egész pontosan (nem Musk, hanem az igazi mérnökök), hogy mi fog történni a kilövő állással. Nem első bálozók. Hát némi infót kaptak, de nem túl sokat igazából, mert nagyon kevés rendeltetés szerű működés volt.
Az egésszel kapcsolatban az az érzésem, hogy kilőtték mert ki kellett lőni PR miatt, mert már túl nagyok a csúszások, és valami eredmény kellett. Elég ha csak Musk fejét nézed végig a control centerben, kb. unott pofával üli végig az egészet, mintha ott se akarna lenni, pont azért mert nagyon jól tudta ő is hogy mi fog történni.
Nem tudom összességben hogy érte meg az egész, úgy hogy kapnak most a nyakukba egy jóval szigorúbb FAA vizsgálatot és esélyesen extra feltételeket, ami még több csúszáshoz vezet.
Összességében ha van egy értelmes kilövőállásuk akkor sokkal többet is elérhettek volna(???). Amúgy a két legkritikusabb dolog amit tesztelniük kell, az a hőpajzs és hogy az mennyit sérül vagy sem visszatéréskor. És a másik legfontosabb a Super Heavy landolása. Ez a kettő olyan kritikus, hogy ha nem működnek, az éveket jelenthet.
Pontosan ezért voltam annyira kiakadva a HLS választáskor, hogy nem 2 pályázat lett, és a NASA a lehető legrizikósabbat választotta, ami drasztikusan késeltetheti az egész Artemist. (HLS demó 2024 tavaszáig kéne megtörténjen.)
Most nagyon könnyen az lehet hogy eljutunk Artemis 3-ig és nem lesz HLS... -
Rive
veterán
Úgy van.
Több tapasztalat van ugyan azóta, hogy 'véglegesítették' a Falcon9-et (az első stabil verzióját), de egy új nehézrakéta + infrastruktúra nem szokott egy repülésből megmenni, pláne a Musk féle rapid 'törjük össze és tanuljunk belőle' metódussal.Én max. azon csodálkozom, hogy milyen rövid határidőre ígérték a következő repülést.
Annyi idő alatt a beton se szilárdul meg
Ennek a madárnak csak az engedélyezése került több, mint egy évbe, az új madár + új kilövőállás csoda lesz, ha egy éven belül repülni fog. -
Ez fura, hogy utólag azt mondják, hogy már az sikernek számít, hogy elemelkedik a rakéta az indítóállásról.
Eredetileg ugyanis ez volt a terv:
A jelenlegi teszten azonban nem fog szabályos orbitális pályára állni a Föld körül az eszköz, csak a bolygó nagy részét kerüli meg. A Starship legfeljebb 234 kilométeres magasságba emelkedik, a kilövés után 90 perccel pedig Hawaii partjainál fog az óceánba csapódni. Ezzel szemben a hordozórakétát a Mexikói-öbölbe irányítják, nem messze a kilövőállástól.
Persze az bejött, hogy a hordozórakétát a Mexikói öbölbe irányították... -
Noukoum
veterán
2019 Q1: Az első Tesla Model Y kiszállításokat 2020 végére ígérte, 2020 márciusában már megtörtént.
De kétségtelen hogy jellemzően késik valamennyit, de megcsinálja. Ezzel szemben mások nem is mernek ígérni, de ha ígérnek se lesz belőle semmi (ettől még ugyanúgy jogos a kritika vele szembe
).
-
Jester01
veterán
Addig el sem jutott, még bőven alacsonyan volt hozzá és ment is az első fokozat. Ezzel együtt én is ezt mondtam, hogy ilyen hibára nem számítottam, hogy pont az egyenesen repülés ne sikerülne.
Mindenféle információ nélkül hasra ütve azt tippelem, hogy a megsérült hajtóművek károsíthatták a hidraulikát ami a TVC-hez kell ezért nem tudták irányítani. De az újabb generációs raptor már elektromos lesz.
Sokadik visszajátszásra mintha az egyik oldalon lenne egy lángcsóva ami nagyon oldalra mutat, lehet, hogy azt nem tudták kompenzálni.
-
btprg
senior tag
Nem halat kell adni, hanem halászni megtanítani.
Egyébként könnyű az első világból a kényelmes fotelból a számítógép előtt mindenféle sci-fi kutatásokról álmodozni, az uránbányából 12 óra munka után hazatérve a penészes 20m2-es lyukba lehet jobb ötleted is lenne, ami cél lehet az emberiség számára.
-
vicze
félisten
Konkrétan leírtam miért fejleszti a Starshipet, mert máshogy a Starlink projekt (ami valósan pénzt termelhet elvileg) nem megvalósítható illetve fenntartható gazdaságosan. Musk-nak nem számít, hogy van-e vagy lesz-e rá más teher, nyilván próbálja eladni másra is, az extra haszon.
Space Shuttle-nek a túlnyomó többségben mint minden NASA projektnek (Apollo után), az volt a problémája, hogy politikailag szét lett cincálva és a STS is csak nyomaiban lett azt, mint aminek Von Braun anno elképzelte. Ő már a Marsra ment volna a 90-es években.
Space Shuttle-t 90-es évek elején le kellett volna cserélni.Amúgy a Space Shuttle hasonlatot félreétetted, a működési elvre céloztam. Nem hatékony egy extra járműben vinni egy LEO-n túlra szánt eszközt. Ezért mondtam azt, hogy maga mint űrhajó a Starship nem tudja azt amit írtál, jelenleg nincs semmi olyan tervük, ami ebbe az irányba mutatna. Egyenlőre annyi biztos, hogy LEO-ba tud műholdat vinni, a többi meg CGI. A HLS megvalósítása is elég "érdekes" lesz.
De most akkor azt mondod, amit feljebb írtam, hogy meg kell építeni, hogy legyen rá teher... Te azt mondod, hogy lesz, én meg azt hogy nem. Kb. itt tartunk.
SuperHeavy pedig külön van, az nem a Starship, és a boostert magát hasznosabbnak találom, mint a Starshipet.
Szerk: Jucie-t elhalasztották.
-
vicze
félisten
Jelenleg, semmi se utal arra, hogy ehhez hozzá fog járulni. Még arról sincs semmilyen konkrét elképzelés, hogy hogyan fog bármit is deployolni. Tudom nagyon jól hogy vannak random CGI-k, amiknek nincs semmilyen valóságalapja, ezért is változnak néha havonta...
Pontosan ezért volt a Space Shuttle is borzasztó ritkán használva bárminek a felvitelére, gyakorlatilag csak olyasmi ami nem fért bele másba. (Illetve volt olyan is, mikor ki volt adva, hogy azt kell használni, mert el kell adni valahogy...)
Mivel bárminek ami messzebb megy kell extra üzemanyag és meghajtás amúgy is semmi értelme felcipelni egy + rakétát csak azért, mert a gyakorlatban úgy kisebb súlyt tudsz felvinni, van egy csomó veszteséged. Tudom tudom jön az olcsó mantra... De ezt nem tudjuk csak mondják, és ettől nem lesz jobb a felhasználhatósági területe.
Csak egy példa, FH eddigi legnagyobb payloadja 6T volt, és elvileg 60+-t tud...Szerk: Pl. Az ok, hogy csak a SuperHeavy-t használod, hogy felvidd a terhet, de a Starship tök feleselges hozzá, csak elvesz a hasznos teherből, és semmi haszna nincs.
-
Rive
veterán
Az ISS jelenleg ~ 70kW hőt tud kisugározni, 156m2 felületű radiátorokon.
Csak ez ~ 30kW eletromos (100kW termikus) teljesítményt jelentene atomerőmű alapokon.
Senki nem mer bevallalni olyat, hogy futoanyagot lojon fel "remeljuk egyben feler" raketaval.
Ruszki és orosz részről is járt fent atomreaktor (mondjuk elég korlátozott sikerrel).
Ha elég távol röffentik be, akkor nem igazi gond. -
A SpaceX oldala szerint csak "vizi landolás" lesz, bele a tengerbe / óceánba.
https://www.spacex.com/launches/mission/?missionId=starship-flight-testVan egy kép is az oldalon, próbálom ide berakni, nem tudom mennyire látszik majd ...
-
törölt tag
Értelmeztem, sajnos nem azonos az álláspont. Én egy nagyon erős skepticizmust képviselek, te meg nem. És ezért nem érted a helyzetet. Ahogy a lányom is hiszi hogy balerina festő szülész nőgyógyász lesz ha felnő, úgy én tudom hogy lehet orvos, és hobbiból festhet és tancolhat is, de előbb meg kéne ugrani az iskola alkalmasságit, amihez hegyeket kell megmászni, mert a toketlen orvosok miatt évekig szar hallása volt, így sokat kell dolgozni a beszédén , és ez csak egy, a hegyekben előtte tornyosuló dolgok közül. Ez is egy ilyen dolog. Nem tartok kizártnak ilyen célokat. De nem ezekkel az eszközökkel, ezekkel a módszerekkel, nem ebben a környezetben. Vincze1 nagyon jól leírta mi kell ahhoz hogy ez csak papíron működjön, olyan brutális fejlődési ugrás, amit eddig a föld nem látott az első elolenytol napjainkig összesen. És ennek a nyoma sincs meg, bakker még mindig vélt sérelmek miatt írjuk egymást ha nem tűnt fel. Nyomorultul primitív lények vagyunk...
-
törölt tag
Mint a példa mutatja egyikünk a realitás talaján próbál mozogni, a másikunk meg scifit ír. Tippelhetsz melyik user a melyik...
Dobálóztok itt ilyenekkel, hogy ez az első lépés hogy végtelen nyersanyagot hozzunk ide, meg milliós marsi kolóniát lehet építeni más szerint, holott ezek vágyálmok jelenleg, jövőbe merengő képzetek, beláthatatlan távolságú célok. Puszta ígéret semmi több
Amikhez a technológia nyomokban sincs meg. Nem azt mondom hogy nem lehet lépkedni errefele, de ez jelenleg nem realitás, és aki erről úgy beszél hogy ez az lesz, az hazudik. Még egyszer: tele vagyunk a földön is elérhetetlen nyersanyaggal, amikhez hozzá se tudunk szagolni annak ellenére hogy itt vannak a "sarkon" és egy laza sétagalopp műszakilag ahhoz képest amit vízionáltok. Az összes eddigi kutatás arra mutat, hogy az ember nem képes hosszabb ideig az űben, vagy akár a marson is létezni, mert a kb harmad annyi gravitáció és a kozmikus sugárzás rövid úton hazavágja a szervezetet a szarporodásnak meg szintén nem kedvez.Ez is olyan mint a fúzió, hogy oké, látjuk hogy működik mert reggel felkel este nyugszik ott van az égen, és egész jó elképzelésünk van róla hogy hogyan működik. Ettől még pl olyan szinteket kéne megugrani amire jelenleg nincs válaszunk, és nagyon nem biztos hogy ezt pénzzel és akarattal pusztán meg lehet oldani. Pl a baromi erős neutron sugárzással konkrétan nem tudunk mit kezdeni ami a reaktor anyagszerkezetét változtatja meg iszonyat gyorsan, erre építettek egy bazinagy tesztlabort, de sokkal előrébb nem jutottunk azóta se. Ez is ilyen.
Nem ismert és laborban vagy akár elméleti síkon se létezik olyan technológia amivel akárcsak egy hosszabb űrutazás során meg tudjuk védeni az emberi szervezetet a sugárzástól. Lehet azt mondani hogy ez az első lépés a multigalaktikus emberiség kialakulásához ahogy a tűz is az első lépés volt a hodraszálláshoz, de valljuk be kicsit több elképzelésünk van most az űrutazásról mint az ősembernek volt, és még mindig nagyon nem látszik semmi megoldás, amikor musk már úgy beszél a marsi útról hogy az micsoda mókás mozizás bulikázás, lesz közösségi terekkel meg mindennel. Lehet hogy ez az első lépés valami fele. A realitás meg az, hogy kb milliárdnyi lépésre jelenleg vonogatjuk a vállunkat mert a "cél" elképzelhetetlenül messze van, de úgy beszéltek róla mint egy reális alternatíva. -
vicze
félisten
De elolvastam és ismerem ezt a vágyálmot. Én is tökre szeretném, és egy tök szép elképzelés, de teljesen ignorálja a fizikai valóságot.
Olyan dolgokat hagytok figyelmen kívül, hogy Marsra eljutni a Starship valósan csak nagyon kis időablakokban tud. 5 évene van a 8hónapos utazási idő, a többiben, meg drasztikusan több, akár 2év. És ezeken csak marginálisan tudunk javítani, drasztikusan más meghajtás nélkül.
-
vicze
félisten
"Ez ugy mukodik, hogy ha valamihez nincs technologiank, akkor kifejlesztjuk."
Tehát ha nagyon akarod akkor lesz technológia, akkor akard nagyon az a fránya fúziót...Nem nem úgy működik.
Még egyszer Falcon SH + Starship LEO-ig tud eljutni, és ott vége, üzemanyag nélkül nem tud továbbmenni.
"emberiseg szamara univerzalisnak tekintheto haszna is?"
Ezt ugye nem gondolod komolyan, hogy bárki puszta jó szívből csinálja?Leírtam a Starship célját és miért építi, a többi porhintés.
A Holbázis tök szép és jó, ha úgy tekintünk rá mi az űrkutatás elősegítésére. Tovább menni viszont egészen addig nincs értelme, amíg nem tudunk nagyságrendekkel gyorsabban haladni, mert akkorák a távolságok, hogy gyakorlatilag értelmetlen emberek számára. A Starship ezen nem változtat semmit.
Még egyszer a jelenlegi technológiánkat hiába fejlesztünk akárhova, egyszerűen nem jutunk messzebb vele. Olyan áttörés kell, aminek a jelenlegihez semmi köze, és olyan mértékű amit tényleg még elképzelni se tudunk.
-
törölt tag
Szerintem keresd ki az alpári stílust az értelmező kéziszótárban, mert teljesen más elképzelésed van róla mint úgy kb mindenki másnak a világon. De jó látni hogy én alpári vagyok egy b+ nélkül, de te megengeded magadnak ezt a stílust és személyeskedést... Ez is engem minősít gondolom
"Erre volt a valasz az, hogy az ur szarasig van nyersanyaggal meg eroforrassal. EZ az ertelme."
És ezt metánhajtású rakétával fogjuk begyűjteni... Nincs több kérdésem... Az megvan hogy jelenleg iszonyatos mennyiségű nyersanyaghoz konkrétan nem férünk hozzá mert azon a szinten vagyunk? Délisarkon mit is bányászunk? Egy marék 0/24-es kutatóállomás meg másik marék nyári van pedig ezen a bolygón van és nincs kozmikus sugárzás, normális a gravitáció, van légkör, jelentős mennyiségű cucc van lent az fix, tudnánk küldeni gépeket meg ami kell, kaját vizet, bárit. Aztán... Semmit se hordunk onnan ugye? Ugye. A marshoz képest ez konkrétan Bali nyáron koktéllal a kézben egy marék lenge fűszoknyás félmeztelen lánnyal. Ott a mélytengeri bányászat is. Az hogy áll? Kb sehogy, pedig ott hever a tengerfenéken lent brutális mennyiségű fém és egyéb finomság amiket csak fel kéne kapkodni... Itt meg azzal érvelünk hogy majd a marsról meg mégtávolabbról hordjuk majd ide a nyersanyagot, amikor a saját bolygónkon nem tudunk kitermelni dolgokat mert "mélyen" van vagy mert "hideg" van. Nem érzed a brutális abszurditást az egész mondandódban? Olyan mint amikor az 5 éves lányom festő balerina szülésznőgyógyász akar lenni egyszerre. Csak az cuki. Ez meg nem.
De köszönöm hogy bemutattad az alpári sítlust, bár nem hiszem hogy én valaha meg mertem e ütni ezt itt a ph-n majd 16 év alatt de azért sok mindent elmond rólad meg hogy miért gondolod úgy ahogy -
törölt tag
"Le lehet ugatni ervek nelkul"
Te egy nagy HA-ra építetted a scifidet, nem érveltél, még a célra is azt mondtad hogy elvileg van olyan ami megéri, mit érveljek egy olyan dologra ami a fejedben létezik csak?"hanem ~50 ev mulva, akkor mar baromsag, amit mondok? "
A helyes válasz akkor a kérdésemre, hogy jelenleg elvi síkon sincs terítéken az egyébként is utópisztikus marsi célokon túl mutató "humánrakományos" projekt... Csak érdekelt hogy megint ki próbált licitálni muskira méghülyébb mégtávolabbi célokkal, de ezek szerint senki, csak a szokásos to the moon jellegű kötlői túlzás volt a hírben. -
vicze
félisten
Elsősorban technológiai probléma, "Az űr nagy. Tényleg nagy..." és lehet hogy ez az egyik legkisebb probléma.
Nyilván ott a felfedezés vágya, de valóságban azt robotok sokkal hatékonyabban és biztonságosabban megtehetik, mint az ember, eléggé felesleges ember életet kockáztatni, csak mert ért. Gazdaságilag is csak akkor van értelme Holdra menni, ha a He3 tényleg működne fúzióhoz, amit nem tudunk.Valósan csak az üzembiztos fúzió és energia problémáink megoldása után tudunk továbblépni.
-
vicze
félisten
És metán honnan terem a Holdon? Meg egyéb. Nem a ami életünkben lesz, illetve teljesen más technológiával. Mars is nagyobb eséllyel lesz elérve egy nukleáris hajtóművel, mint bármi mással. Pusztán az idő és a távolság miatt nagyon másnak nincs értelme. (Más kérdés, hogy mi értelme Marsra menni úgy általánosan.)
-
törölt tag
ha meg találunk egy nagy kerek cuccot a föld alatt ilyen gyűrű formájút akkor már tudjuk hogyan kell felhívni Teal'c-et...
Várj ilyet én is tudok. Gyakorlatilag ha elérjük hogy so-so összefogjon a föld minden népe, és csinálunk egy faszányos fúziós erőművet, amit sorozatgyártani tudunk olcsón, akkor lecserélhetjük paks 1-et semmi perc alatt. Ennek is kb ekkora realitása van, elméleti síkon is maximum döcögős teóriák vannak marsi bázis szintjén amikhez képest a hyperloop valóban egy vákumban működő triviális hokiasztal semmi több. -
Gargouille
őstag
Ha már pukkanás, akkor inkább az indításkor vagy az azt követő 10-12km-es magasságig (max q) tartom inkább valószínűnek, mert ekkor kapja a legnagyobb terhelést a vas és ha valamilyen szerkezeti hiba van akkor az jó eséllyel ott megmutatkozik.
De landolni most eleve nem is fog sem a starship sem a booster, az utóbbi a mexikói öbölbe fog zuhanni, az előbbi meg Hawai körül pottyan a tengerbe, nem tervezik épségben visszahozni őket.
-
3L1T3
addikt
- Eléri a starship az űrt, és körbe is fog érni, leszállásnál pukk
- booster elvégzi hiba nélkül a fel és leszállástén ezt látom jelenleg.
Bár a legjobb az lenne, ha teljesen rámcáfolna és minden jól sülne el. De aki érti, követi az tudja, hogy ezekben a tesztekben benne van és nem is baj ha van pukk. Ebből tanulnak és tudnak meg rengeteg adatot.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3610
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 94% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/256GB / Gyári független / 12Hó Garancia
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest