Hirdetés
- OLED monitor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- Apple asztali gépek
- Videós, mozgóképes topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
-
PROHARDVER!
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
imibogyo #1760 üzenetére
Nem tudok erre most válaszolni. Meg kell néznem újra. Van benne egy műanyag merevítő, amire talán rá lehet fogatni sok mindent, viszont műanyaggal nem dolgoztam. Nem tudom fúrni mennyire lehet anélkül, hogy eltörjön, menetes dolgokat belerakni, szegecsanyát, stb. Teljesen sötét nálam ez a terület. A fa, fém, kő, stb. még viszonylag tiszták. Azt hiszem készítek majd róla egy jó pár képet később, aztán belinkelem őket. 3d nyomtatóm egyelőre nincs. A jelen helyzet mellett, még helye sem nagyon lenne. Maximum csináltatni tudok azzal, akinek van, de talán jobban járnék, ha fém lemezekkel oldanám meg.
[ Szerkesztve ]
-
Nerazim
őstag
válasz
imibogyo #1741 üzenetére
Köszi szépen, hogy megosztottad, sok hasznos dolog, gondolatébresztő van benne. Kacérkodom a gondolattal, hogy a szélességén is csökkentsek a háznak, ezért tennék bele riser kábelt. Na most visszaolvasva a topikban a szalagkábeles megoldás annyira nem megbízható, ezért inkább a merev 90 fokos PCB változatot javasolták. Alin rákeresve többet is kidob a gép. Melyek azok amik jók lehet: 1 (ennél nálam lehet gond, hogy nincs olyan kis PCI-E 1x csatlakozó az alaplapomon? csak PCI-E 16x van ahova a VGA is megy) vs 2
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
imibogyo #1720 üzenetére
Tudom... de ez a része az én hobbielektronikai perverzióm...
Kb tökéletrsen megfelelne egy 4 es oszto egy nagyobb teljesítményű pumpával és eg, 200mm silent air venti a radiátoron...
Se hangisabb nem lenne se melegebb... és megsporolnek magamnak kb 5 ora tervezés 1 ora élesztés és 3 óra ösök emlegetéset... -
SwissAirplan
aktív tag
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
imibogyo #1714 üzenetére
Szia!
Tetszik a terv, de rajz alapján még több helyt foflal mint az enyém.
Összeszedem a po tos alaplaptipusokat meg méreteket és akkor valós rajzot tudunk csinálni.Apropó egy másik kérdés a vizhűtéshez.....
Rendelt már valaki ilyen "csudálatos" 10-16$ os univerzális proci vizesblokkot?
Rá lehet bizno egy i5 öt vagy egy i7 et? -
SwissAirplan
aktív tag
válasz
imibogyo #1704 üzenetére
O.K. nagyon várom!
Amugy a gépekről annyit hogy mindegyiken lessz egy cirka 200 gigás ssd és a legnagyobb alaplaphoz meg RIG kábellel egy szolid (kicsi) 4 gigás videokari.
Illetve az egyik gép az NAS szerepét fogja betólteni azon lessz 4 HDD ( sajnos azok nem SSD-k lesznek mert kicsit huzos az ára és nincs "kedvem"abból 24 terrát venni.
Tehát 4 gép 4 hdd 3 ssd 1 gpu és vízhűtés ( legalábbis en azt terveztem ehhez a lépcsőzetes designhoz. -
dugo_
veterán
válasz
imibogyo #1615 üzenetére
Az 5. emeleten lakás ezt problémássá teszi.
Munkahelyen fogjuk rá, hogy meg tudnám fusizni a lemezvágást, fúrást, menetelést kézzel, de hajlítani nem tudunk. Ha meg áttervezem, hogy élében legyen csavarozva, akkor meg az esztétika megy el. Meg kérdéses, hogy egy M3-as menet mennyit tart egy 6-os lemez élében.
Kár, hogy kreativitásom nincs, így kénytelen vagyok már létező dolgokat kopizni.
-
-
Almosom
csendes újonc
válasz
imibogyo #1577 üzenetére
És ha megvan egy 3d file, akkor hogyan kezdjek neki? Honnan vegyek alapanyagot, milyen alapanyagot vegyek? Sajnos semmi szaktudásom se gépem sincs otthon. Segítenél?
És a képen csak nagyon kezdetleges terv van. Még kell hátulra egy kamra a kábeleknek, a cuccok rögzítése stb.
[ Szerkesztve ]
-
SQX_Barto
addikt
válasz
imibogyo #1572 üzenetére
A fülek nem ragasztva lennének, hanem úgy lenne legyártva, a belső vázhoz rögzítené az oldallapot, ami kb 1mm vastag. A szellőzők miatt mindenképp gyártatnom kell a plexit. Ilyen ferde csíkozásokra gondoltam két oldalt.
A felsőlap vagy teljes lenne vagy esetleg megnézhetném a VGA vizezés lehetőségét, egy radiátort oda rögzíteni. -
SQX_Barto
addikt
válasz
imibogyo #1562 üzenetére
Ha mar a plexi szobakerult.
Van egy kisebb "problemam", amit jo ideje halogatok, de szeptemberben szeretnek ra megoldast (akkor fogok hazamenni kulfoldrol par napra)Szoval van egy mini PC-m, amit takaro lemez nelkul hasznalok (egyszeruen tetszik a belseje, itt van az asztalomon mellettem. Szeretnek plexi takaro lemezeket ra, mert igy ebben a formaban eleg szepen gyujti a port. A szokasos U alaku boritas van, harom kulonallo plexire gondoltam, nemi designos szellozo nyilassal, meg ugye a rogziteshez kelene valami jo otlet.
A haz (doboz)
(A csavar nyilasokat amik a kepen lathatoak a VGA-val ellentetes oldalon egy 3,5-os HDD foglalja el.)
Plexi helyett az edzett uveg is szobajohet, bar az gondolom dragabb.
Otleteket elore is koszonom
[ Szerkesztve ]
-
Demo07
aktív tag
válasz
imibogyo #1560 üzenetére
Holnapra már a megvalósítás a cél, találtam 2-3 helyet ahol van akril/plexi lap 5mm vastagságban, csupán a méretre vágott lap ára, és hogy mikorra tudják vallni fogja eldönteni a dolgot
Ma egy utolsó méret ellenőrzés, hogy minden rendben legyen, pár dolgot még úgy is várok az építéshez, így erre is maradt idő, szerencsére!
Technikai kérdések...
-Plexit mivel tudok szépen lefújni? Kell valami speciális festék hozzá, vagy csak egyszerűen veszek egy spray-s festéket, meg lakkot és ennyi? (Előtte zsírtalanítás.)
-Csavar helyeket fához való fúrószárral lehetne előfúrni? -
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1553 üzenetére
Aha, így értem.
Válaszodból rájöttem közben, hogy kevés információt adtam meg kicsit
Az a baj én nem akarom szem elé rakni a tápot, meg a kábeleket
Azt találtam ki, hogy a CM Q300L házamban kipróbálom az elforgatott elrendezés, kiveszem a tápot, és berakom alulra a két 14-es ventit, így le tudom tesztelni jó lesz-e.
Azért gondolnám jobbnak ezt, mert ugyan jobb lehetne a légcsatornás elrendezés, de annál a VGA-t csak egy venti látja el levegővel. Így meg kettő fújná direktbe. Nekem meg valahogy mindig a VGA hűtésével van bajom, a CPU sosem melegszik túlságosan. Így majd a CPU a VGA meleg levegőjéből fog kapni, majd letesztelem jó lesz-e.A hátfalra tolással az a baj, hogy a venti akadályozná a dolgot, másrészt az asztal hátfala lesz a szoba közepe fele, és nem akarom, hogy semmilyen kábel, venti, lyuk látszódjon, így a venti mögött kb 5-10cm-re is lesz egy bútorlap, hogy eltakarja
Ezért is lehet jobb ha oldalt lesznek a csatik, jobban hozzáférnék úgy.A héten talán lesz egy kis időm kipróbálni az elrendezést és akkor többet tudok majd
Alakítottam még az elforgatott elrendezésen, ha hazaérek és lesz időm feltöltöm majd.
[ Szerkesztve ]
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1551 üzenetére
Nem egészen értem mire gondolsz a táppal kapcsolatban.
Legyen szélesebb a doboz, és menjen a lap mellé a táp?Közben dolgoztam még kicsit rajta, igazából csak a méretet finomítottam, de így néz ki, plusz lesz egy kép amin látszik a táp:
Az SSD-k is lekerültek közben
Az oldalsó bútorlapokat lehet leengedem a végén, ezt még nem tudom hogy lenne jó.Csináltam végül egy elforgatott változatot is, ezt 12mm MDF-ből tervezve. Túl hosszűnak gondoltam az első verziót, emiatt csináltam ezt, de ez meg több, mint 100mm-el szélesebb, és ugyanolyan hosszú
Annyi, hogy itt ATX lappal számoltam, de nem lenne sokkal rövidebb, ha mATX lenne sem. Szóval nem tudomAz oldallapok még hiányoznak, de így jobban áttekinthető.
Felraktam ide az skp fájlokat is, ha esetleg valakinek jól jönne:
mATX fiók gép
ATX fiók gép elforgatvaAz a baj, hogy komplett asztalt szeretnék tervezni, csak jó lenne előbb lefixálni a gép-doboz méreteit, hogy tudjak tovább haladni
Az a cél, hogy relatíve gondozás, por, és kábeldzsungel mentes legyen az asztal.Nem használtam még, cégnél van bent ilyesmi anyag - nem pont páraelszívóhoz való, de hasonló, 10mm vastagságban. Szerintem jó lenne, de lehet
hazalopokkérek egy keveset, és ki is próbálom.A kábeleknek még a fiók alatt hagynék némi helyet, és az asztallap alól vezetném fel.
[ Szerkesztve ]
-
vtomi2
őstag
válasz
imibogyo #1507 üzenetére
3 centis rés volt ott, sztem az bőben elég a cpunsk, meg a tápnak ( 80+ gold a tápom, úgyhogy nem kell neki sok levegő).
Picit áttdolgoztsm a szellőzéshez a képeket vágásokat, meg megcsináltam a rögzítéseket, de olyan horror árakat adtak 3mm-es vastagsághoz, hogy inkább rendeltem azt a lianlit
-
MrSealRD
veterán
válasz
imibogyo #1489 üzenetére
Köszönöm a terveket. Egyébként nagyon egy rugóra gondolkodunk...
A tervekre ezért írtam, hogy 140mm-es ventikben gondolkodom. Alacsony fordulatszámon. A zajcsillapítás már extraként jött. Főleg azért mert most a szekrényben ahogy zúg a gép, a szekrény nyitott ajtóval kürtként működik és felerősíti a zajt. Önmagában a szekrényt nem rezgeti be, mert két hungarocelldarabon áll most a gépház.
A rendszerhűtő ventilátorokon kívül más ventilátor nem lesz a gépben. A VGA passzív, alig 6-10W-ot fogyaszt. A CPU ugyan 95W-os, de most is csak a gyári borda van rajta, mert a rendszerhűtő 12cm-es ventilátor szellőzteti. És valószínűleg cserélem majd egy jobb bordára mert a gyári elég kicsi de így is bírja.
Más komolyabb fogyasztó nincs... Egyedül a tápból nem tudtam most megoldani a passzív verziót, mert az durván drága lett volna. Így egy csendes be quiet lesz a választott, de még nem vettem meg. Majd a következő szervernél lesz passzív táp.Köszi még egyszer a terveket. Tanulmányozom őket.
-
válasz
imibogyo #1486 üzenetére
Vannak még régi google-os oktató videók is az alapokra, meg sok tutorial van a neten. Egyszerű dolgokat szerintem is pár hét alatt már tud alkotni. Ha nem ő gyártja, akkor több nem is kell, mert gyártásra inkább dxf-et kérnek (pl. lézerre), szal. úgyis fel kell dolgozni, amit küld.
-
MrSealRD
veterán
válasz
imibogyo #1482 üzenetére
A hely az szerintem is elég. Ami kicsit zavar most a szekrényben, hogy nehezen szerelhető. Körülményes oda most betenni így bármit is. Nagyon át kellene alakítani... Így lehet, hogy hasonló elvek mentén inkább egy újat építek és akkor abban szeparált része lesz a gépnek...
Próbálok kicsit előre gondolkodni is, mert időtálló kell legyen. A szerver pár év után fejlesztve/cserélve lesz, akkor a helyére egy bármilyen más alaplapot be kell tudnom építeni... Így nem közvetlenül az oldalfalra teszem az alaplapot, hanem lesz egy tálca. Így legrosszabb esetben egy új tálcát kell csináltatni, csak a felfogatást kell jól kitalálni.
Én hajlok arra, hogy ATX elrendezést használjak... Valahogy kényelmesebbnek tűnik. Ráadásul az alsó tápos elrendezés miatt kifejezetten praktikus lenne, mert akkor az alaplapi tápcsatlakozó és a SATA rész is közelebb lenne a HDD blokkhoz...
Elég nagy az alaplap és nem is szabványos, mert 305x350-es ha jól emlékszem. A fektetést is átgondolom még.
Az előlap 3 verziója kép tetején van. Oldalnézetből vannak. Igazából a formába tettem pár törést. De ha egész szekrényben gondolkodom, akkor ez nem biztos, hogy van értelme.
-
MrSealRD
veterán
válasz
imibogyo #1480 üzenetére
Ez lenne az gépház első vázlata: KÉP
Az elrendezést akartam szemléltetni vele nagyjából. Így külön nem jelöltem benne az alaplapot. Igzából amúgy sem akartam túl nagy ráhagyást a belső térben. Egyedül a alsó szakaszt választottam le ahol a HDD és a táp van, tehát oda már nem terjed tovább alaplap területe.
De itt van két kép ami a BTX és az ATX szerint van forgatva.A front rész kialakítására 3 verzióm van. Nyilván az első a legegyszerűbb, és a harmadik a legnehezebb, főleg, hogy ezt fémből kell megcsinálni és ilyenre szeretném: KÉP
Ami még érdekes, hogy az utolsó képen több (gravírozott?) takaróelem látható ami keresztmetszetileg U alakú és arra szolgált, hogy az egyes egységek célzottan megkapják a azt a levegőmennyiséget amivel hűvösen tarthatók. Ilyen megoldást a gyári házban is alkalmaznak. BTX része és egyébként nekem tetszik is így...
Sok ihletet kaptam a PowerMac kialakításából.
És akkor eddig tartott a ház terve... Eddig úgy gondoltam, hogy ezt a házat majd berakom vagy a fehér kis szekrénybe, vagy egy másik szekrénybe... A korábban linkelt szekrényke most ilyen belülről: KÉP Igaz most kicsit kupisnak tűnik, de ez az egész folyamatban van még...
A szekrényben lévő eszközöknek közel kell lennie a géphez. Ezért is lettek volna egy helyre téve. Ha úgy gondolkodom, hogy a gépház szerves része lenne a szekrénynek akkor igazából nem is a házat kell felépíteni hanem egy szekrényt aminek az egy X tréfogatú elzárt részéből gépházat alakítok ki...
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz
imibogyo #1420 üzenetére
Attól tartok, hogy leválasztás nélkül például egy Gigabyte GTX1070 Mini (ami előre és hátra fúj) a meleg egy részét rátolná a merevlemezekre. Az előlapi szellőzés nélkül meg sokkal lefojtottabb lenne. De tény, s való, egyszerűbb egységesebb, harmonikusabb formanyelvet kialakítani csak oldalsó szellőzéssel. Az előlapra hajtott perforált lemez további folyománya még, hogy nagyon merevvé teszi a burkolati lemezt a jobb első hajtásnál. Így most leginkább a bal első hajtás marad rugalmas, amire szükséges is, hogy a hátoldal ráfordulásainak megfelelően szét lehessen nyitni fel-leszerelésnél.
A belső (alaplapi) tartólemez dVGA-nak megfelelő kivágása a ki-be helyezésnél is könnyebbséget jelent, különösen a Zotac GTX1070 Mini-nél, ami szinte koppra kitölti a rendelkezésreálló hosszt.
A másik dolog, ami még megoldásra vár, az a 3,5"-es HDD és az IO portok környékének átgondoltabb rendezése a HDD felhasználóbarátabb szerelhetősége érdekében. Jelenleg teljesen beszorítja a CPU-hűtő. Ha az elektronika része az előlap fele nézne, úgy könnyebb lenne kevésbé betüremkedő tartólemezt képezni, cserébe még a CPU-hűtő sem tudná azt az oldalát legyezni és a kábelek csatlakoztatása is okozna némi fejtörést. Vagy talán az vágná át a gordiuszi csomót, ha maradna így és a tetőlemez lenne felhasználóbarát módon levehető (van is rá ötletem), hisz felülről már gond nélkül becsúsztatható a 3,5"-es HDD.Úgy látom irigylésre méltó műhely van kibontakozóban. Mi több, kész gyártócsarnok.
Bárgyártást is vállalsz majd?
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz
imibogyo #1420 üzenetére
De örülök, hogy valaki még tervez is valamit.
Bár én is tervezgetek, de mostanában egy "kicsit" nagyobb volumenű projekten ügyködök, bár végső soron ez is "házépítés" téma. Aki ismeri ezt a tervemet (már osztottam meg más topikokban) az észreveheti, hogy a terv annyiban finomodott, hogy két lépcsőssé vált. Vagyis először a kicsi, "mindössze" 52 m2-es műhely fog megvalósulni és majd csak pár év múlva fog megépülni a műhely bővítése, amivel már 150 m2-en garázdálkodhatok majd (plusz mintegy 80 m2-nyi tetőtérben, ahova a "kis" férfi barlangomat tervezem).
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
imibogyo #1389 üzenetére
Inkább szerkesztem, látom direkt félremagyarázod amit írtam, legyél boldog...
Mondjuk fura, h ezt írod: "Én csak azzal nem értek egyet, hogy ezt egy magánembernek kell megtennie." hiszen épp ezt magyaráztam, h nem kell neki dxf meg gépi kód, elég a sketchup, vagy a rajz. Akkor már én sem értem, h mire mondtad, h generáljon CNC kódot, mikor azt pl. mi -egy kis gépgyártó cég, néhány maróval, esztergával, portálmaróval, csőlézerrel, síklézerrel és kb. 4000 m2 fedett csarnokkal- megoldjuk neki skiccből is.
Lezártam, mert le is sz*rom, felőlem vihet bmp-t is, vagy stp-t.[ Szerkesztve ]
-
válasz
imibogyo #1387 üzenetére
én CNC marást írtam, erre:
"gyakorlott ember 5-15 perc alatt gyártáskész CNC kódot generáltat"
lézerhez a programja dxf-ből csinálja akódotkomplett táblákra a lézerprogramot, nem kell külön semmit megírni neki.És azt írtam: a ház 90% lemezalkatrész, ami lézer+hajlítás...
Szal. ehhez nem kell ennyire belemélyedni, felesleges extra pénzt kiadni szerintem, de Ti tudjátok mire herdáltok.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
imibogyo #1376 üzenetére
Akkor meddig csiszoljam? Amíg rá nem lelek az eredeti alapozó rétegre és arra fújjam az újabb alapozót? A műanyagot feltétlenül érdemes megcsiszolni?
A Very Well tippet köszönöm, szerencsére RAL kódok alapján könnyű lesz festéket választani (a munkahelyemen design és egyéb célokra egy tucatnyi RAL, Pantone, NCS, stb színskála van).
Összedobtam egy eléggé gyatra minőségű skiccet, de a lényeg talán látszik, hogy mi a tervem. Az elülső ráccsal lehetek még bajban, ezt nehéz lenne jól megcsiszolgatni, szóval szerintem egy hajszálnyit sötétebb árnyalatú fog maradni, mint a ház (talán nem is baj). Kétféle opción gondolkozok, az elsőnél nem nyúlok az előlap rácsához, hagyom feketén, a másodiknál meg azt is lefújom.
Gondolkozok még azon is, hogy az oldallemezt ablakossá alakítom, de ez már tényleg annyi meló lenne, hogy nem biztos, hogy megéri. De ha valamikor, akkor pont az átfújás előtt lenne érdemes ezt megcsinálni.
-
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1369 üzenetére
Ja igaz... Csak valaki írta itt régebben, hogy jaj össze kell kötni mertkülönbenúristenmilesz. Ha valaki nagyon ráparázik megteheti.
(#1367) Thorus
Viszont ezt a témát, ha csak beszélgetünk róla szerintem vigyük át a Házi barkács topikba. Ha pedig majd a tervek készülnek, akkor azokat várjuk ebbe a topikba.[ Szerkesztve ]
-
válasz
imibogyo #1331 üzenetére
Vicces, h mikor én jöttem egy ilyen alaplap mögött a táp elképzeléssel, akkor erősen megkaptam (nem tudom kitől, nem keresem vissza), h jajj, onnan a meleget fogja szívni, stb. Erre később találtam gyáriban is ilyet, de sok modot is láttam ezzel az elképzeléssel...
SSD-t nem látom hogy rögzíted majd.
-
TomiLi
addikt
válasz
imibogyo #1301 üzenetére
Nincs mit, ez csak egy egyszerű alkatrész. Vannak nagyon durván kidolgozott cuccok, el lehet bogarászni Egy szoba tervezése miatt fogtam bele a sketchup témába (az egész jó lett), nagyon megtetszett, de még elég keveset tudok a program használatát illetően.. Sokszor falakba ütköztem már (és vannak még bőven egyelőre megoldhatatlan dolgok, pl: "negyed" gömb...
), és sokszor volt olyan, hogy utólag egyszerűbben meg tudtam volna oldani egy órás szöszmötölést...
Számomra egyelőre a ventilátor tabu.... azt sem tudnám hol kezdjem... És nem csak program ismeret hiánya miatt...
Zajlik az élet!
(#1300) Pete55555:
Én nem is néztem, hogy hívják ezt az eljárást, csak megörültem, hogy akár otthon is megoldható. 6db forrasztó pálca ~ 3k, meg kell egy gázlámpa... Ígéretesnek tűnik, mert szerintem a célnak megfelel, nem?
[ Szerkesztve ]
-
TomiLi
addikt
válasz
imibogyo #1298 üzenetére
Okay!
A terv az, hogy alu "L" profilból lesz egy váz, és arra jönnek a panelek.... (láttunk már ilyet...
)
Viszont még nem használtam, de jónak tűnik az "aluforr" megoldás, mint kötés... Ki kéne próbálnom, hogy biztos legyek a tervezést illetően... Vagy keressek másik megoldást, pl. sima csavar kötést, de akkor ugye azt úgy kellene megrajzolnom...Ezt az I/O panelt feltöltöttem, hátha más is hasznát veszi.
[ Szerkesztve ]
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1287 üzenetére
Igen kicsit benéztem a dolgot, úgy emlékeztem nagyobb az eltérés, szóval amit linkeltél lapot azzal dolgoztam.
"Nagyjából" kész is van. Nem a legszebb, de méret arányos. Elvileg a brocken 2 is befér és ha lesz is dvga, akkor egy gtx 960 kaliberű fog belemenni. Illetve ha platformot is váltok, akkor az is itx-es alapokon fog készülni.Arra gondoltam, hogy mivel úgy is az asztalon lesz, akkor amerről leszedhető lesz az oldala, azt plexiből csinálnám. De lenne egy hozzá fa oldallap is.
Nézzétek el nekem, hogy nem a legszebb a skicc, de még mindig tanulom a programot.
szerk.: az usb csatik alá megy majd az audio i/o.
[ Szerkesztve ]
-
-
HookR
addikt
válasz
imibogyo #1224 üzenetére
Említés, vagy a méret (200 / 230 / 260 mm-es hossz) szerint második (A 230-asról vannak a képek: 05-09)?
Egyetértek, szerintem is érdemes a célnak kitűzött szempontok egyensúlyára törekedni. Ugyan ki lehet hegyezni méretcsökkentésre a házat, de csak valami másnak a rovására. Például burkolatnak 2mm-es aluval számolva ez az elrendezés megáll 314 x 314 x 70 mm (6,9l)-ben* ( [kép DTR9-7L_01], [kép DTR9-7L_02] ), de akkor CPU-hűtőnek legfeljebb 48mm magas jöhet szóba (6mm-es távtartóval 50mm-es). Ez esetben:
- GTX980Ti-vel SFX/SFX-L táp és 4db 2,5"-es meghajtónak van hely. Illetve ha nagyon muszáj, akkor 6mm-es alaplapi távtartó esetén be lehet szuszakolni még egy sor 2,5"-es meghajtót, így összesen 8db-ot.
- 190mm-nél nem hosszabb dVGA esetén már 3,5"-es HDD is befér. SFX-L táppal (a csatlakozói miatt) csak 1db, SFX táppal akár 2db is.
- Nem kell drága flexibilis riser, elég az olcsóbb fix is*.* Helló DAN A4-SFX!
(#1226) Pete55555: "Jó az ötlet, és szépek a tervek is"
"Én is a második verzióra szavaznék..."
Tehát az említés szerinti másodikra, a 200mm hosszúra? Annyi, hogy ez esetben ugrik a 3,5"-es HDD, nem baj?"...gondolom a valóságban nem akarod ennyi HDD-vel telezsúfolni a házat."
Nem akarom. Csak ugye 3D legózásnál azt nézem hogy mi az a maximum, aminek helyet lehet biztosítani, aztán a valós igények alapján lehet variálni."A 190mm helyre egy ilyen VGA pl pont befér, és ez ajánlott, halk típus."
Igen, nekem is ezen akadt meg a szemem. Jónak tűnik."...vigyázni kell, mert ennek felül van a 6 pines csatija, ami esetedben alulra lógna ki."
Erre írtam, hogy:
"- A dVGA kiegészítő tápcsatlakozója lefelé legalább +20mm-t igényel. Az így létrejött holtteret akkor már érdemes feltölteni 2db 2,5"-es meghajtóhellyel."(#1227) imibogyo: "...látható, hogy még ő sem döntötte el mi legyen. "
Igazság szerint jelenleg jól megvagyok a LittleBig elrendezésével, csak apróbb változtatásokra merült fel igény (Picivel több hely a CPU-hűtő magasságának, hogy elférjen az AXP-200 + 25mm körüli venti; 120x25mm-esnél ne kelljen feltétlenül kisebbet használni sehol; legyen álló kivitelű; legyen kifinomultabb megjelenés és konstrukciós szempontból; legyen a rendelkezésemre álló egyszerű szerszámokkal is elkészíthető; illetve legyen felhasználóbarátabb szerelés szempontjából.), így született meg az ITX-Box v7.2 terve. Ami miatt ennek ellenére birizgálja a csőröm a dVGA-s nagyobb kuckó, az a közelgő VR őrület, amihez majd erősebb dVGA fog kelleni.(#1223) HookR: "- egy hosszabb 260mm-es, amiben a 3,5"-es HDD helyére menne fel az SFX(-L) táp, míg a VGA mellé 3,5"-es (legalább 2db) és 2,5"-es helyek kerülnének kialakításra. Maximális dVGA hossz: ~250mm."
Közben jobban belegondolva, ennél a variációnál is maradhat lent a dVGA mellett az SFX(-L) táp, a 30mm-es hossznövekedés miatt a második 3,5"-es HDD mehet felülre az előlap elé, a másik mellé. Így ennél sem kell tápkábelt hosszabbítani.[ Szerkesztve ]
-
patomi
őstag
válasz
imibogyo #1231 üzenetére
Mi az a passzív táp SFX méret, vagy pico?SFX mellésimán be kell férjen egy AXP 100 méretű cooler.
Hülye kérdés, rájöttem, hogy SFX mellé a Gotthard esélytelen lenne.Az Apache-ra kollégám is panaszkodott, hogy nem túl csendes és sajna a hatékonysága sem a legjobb. De nyilván egy ekkora hűtőtől csodát nem lehet elvárni.
[ Szerkesztve ]
-
patomi
őstag
válasz
imibogyo #1227 üzenetére
Kár, mert szuper jó kis kuckó. Nekem simán elment benne egy i5 4590S proci SSD, 1TB 2,5" vinyóval. Igaz nem passzívan, de nagyon csendes volt így is, mert 600/perc környékén forgott az 1db. venti ami benne volt.
Ha lett volna FM2+ itx lap akkor, mikor rám jött a cserélgetés akkor biztos meg marad.
A saját készítésű házikóval sem haladtam azóta semmit. Plexi alapanyag meg van de semmi egyéb. -
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1227 üzenetére
Jó persze, azt nem írtam, hogy ez a csere-bere amire írtam, hogy "kínlódás" valójában hobbi, és lehet élvezni. Amiért én ezt nem
akaromtudom megtenni, hogy nincs x forintom havonta cserélgetni. Meg sajnos időm se sok van rá, ezt az egy nyamvadt házat nem bírom már befejezni lassan 1,5 évePedig hányszor elterveztem már...
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1224 üzenetére
Szóval én azt az irányt tartom jónak, hogy legyen kicsit nagyobb a ház, de minden fontosabb alkatrész férjen el házon belül.
Ezzel egyetértek, de láttad te már HookR littlebig házát ?Azt látom, hogy az emberek egyre kisebb gépeket vesznek/építenek, de közben egyre több külső dolog kerül a ház mellé ... Akkor mit is nyer ezzel a miniatürizálási lázzal? Na én ezért érzem azt, hogy legyen inkább picit nagyobb, de férjen bele minden, mint hogy egy újabb dobozkával bővüljön a repertoár.
Pontosan így van egyébként, én is sokáig tervezgettem ITX konfigot, aztán olvasgatva az ITX topikot, látva a sok "szenvedést" (melegszik, hangos, sok a kábel, nem fér el, stb...) most már ott tartanak, hogy VGA riser kell, és bevallom én is gondolkoztam ilyen házakon (csak elméletben, mielőtt lecsösznétek, hogy miért nem raktam be ide a terveket
) de végülis elvetettem az ötletet. Egyszerűen - nekem - nem éri meg a sok kínlódás, hogy 2-3 centivel kisebb legyen a gépház, esetleg hangosabb legyen...stb.
Egy jól megtervezett mATX kuckóm van, csak be kellene fejeznem, oké ez relatíve elég nagy (hxszxm: 320x300x280), de elfér benne minden kényelmesen, ATX táp. 2x3,5 és 1x2,5 meghajtó, és még akár egy slimODD is. (ezt viszont ki fogom hagyni a véglegesből, mert annyira ritkán használom. Majd lesz neki egy egyedi külső ház. -
TESCO-Zsömle
félisten
válasz
imibogyo #1206 üzenetére
Nyilván én is ugyanígy csináltam, de amíg a számomra megfelelő dolgokat elintézhettem annyival, hogy Import, Import, Import, addig miért ne? Bár a Crosshair-re magam modelleztem a blokkot a valódi alapján és van még pár cucc, de a tervezés zöme lényegében beimportált cuccok tologatása.
Erősen gondolkodok, hogy hagyom az ITX-et a francba és inkább el se dobok rá fölöslegesen ki tudja mennyi órát, de az az igazság, hogy nagyon érdekelne, meddig mehetnék el méretben.
Az ATX projektben is el kezdtem agyalni, hogy hol/hogy tudnék még spórolni, mert ha széltére faragnék 1cm-t, akkor kerülhetne a ház oldalaira 5mm-es plexi, azzal meg nagyon lehet játszani és kulturáltabban/egyszerűbben meg lehet vele oldani dolgokat, mint mondjuk aluból.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz
imibogyo #1204 üzenetére
De legalább már tudod, hogy kell.
A Fury az egy dolog. Példa a rövid VGA-kra, de kéne hozzá az EK vizesblokk, kéne egy MAximus Impact lap, abba kéne M.2 SSD, és így tovább... A baj az, hogy amit eddig csináltam, ahhoz elég volt a saját adatbázis, az SCC-vel együtt meg elzárták a csapot, így nemigen tudok* tervezgetni.
* - Könnyen, gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1186 üzenetére
Gondoltam, hogy mm, de jobbnak láttam megkérdezni
.
A 190 mm szélesség az a "bruttó" távolság, ebből jön le 2x7 mm falvastagság. Tehát a bele már egyből csak 176 mm, szóval nagyon ki van számolva és "centizve". Ezért volna jó, ha elég lenne az 5 mm-es falvastagság.
Most megyek dolgozni, estére meg folytatom a modellt, amit hazaértem
.
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1183 üzenetére
2-es alu, de mi?
mm vagy cm?
A méretből faragtam, a régi 300 x 190 x 300 és 5 mm vastagságot, redukáltam 310 x 190 x 250-re 7 mm vastagságra. Még nincsenek meg a kivágások, de a tápegységet felülre beraktam és azt kell, hogy mondjam, hogy ez alá nem tudok menni, de már lényegesen jobban néz ki. Szélesebbet meg nem akarok már az már túl "kocka" és nem tetszik. Ez is határeset.
Jelen helyzetben és eszmecserében, arra jutottam, hogy fából lesz, ha megoldható és elég merev, akkor 5 mm, ha nem akkor 7 mm vastagból. Plusz keret nem lesz amihez hozzárögzítem csak maga a fa lesz egymáshoz ragasztva/csavarozva.
A tápegység lehet, hogy csak 15 cm széles a toronyhűtő ventivel 17 cm.
szerk.: (#1184) ViZion
Jól tudod aluról is volt szó. 3 anyag játszott:
Először volt alulemez, utána plexi, de végül a fa mellett tettem le a voksomat.
Minden esetben 5 vagy 7 mm vastagsággal számoltam.[ Szerkesztve ]
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1171 üzenetére
Én meg végül is úgy döntöttem, hogy csak kicsit karcsúsítok az eredeti elképzelésemhez. A formavilághoz ragaszkodom, és ha megdöntöm azt a panelt az elején 45°-ba, akkor sajnos sokkal kisebbre nem szabhatom a házat.
320 x 200 x 320 -> 300 x 190 x 300
Maximum a magasság és hosszúságból 1-1 centit tudok lefaragni. Többet nem nagyon, mert akkor már inkább "kockára" fog hasonlítani, azt meg nem szeretném.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz
imibogyo #1147 üzenetére
Tervek... Kinek van ideje 1:1-be lemodellezni egy Chieftec házat?
Én sem kapkodom amúgy el a dolgokat. Hely se nagyon van, meg program is van más. Tépelődök is, hogy egyáltalán akarom-e én ezt így... De az ötletek attól még megvannak, függetlenül attól, hogy kivitelezhetőek-e, vagy sem...
-
flymi
addikt
válasz
imibogyo #1091 üzenetére
Milyen fából és milyen anyagvastagságban érdemes nekiállni megcsinálni? Bútorlap, fenyő? Gondolom utóbbiból sokkal szebb és egységesebb lenne. OSB-t hanyagolnám, az se nem szép, se nem jó.
Nem tudnék sehogyem felmenni, de majd megoldom valahogy.Mindenesetre köszönöm a felajánlást!
Kellemes nyúlvétot és sok locsolót!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED monitor topic
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- World of Tanks - MMO
- Lexus, Toyota topik
- iPhone topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...