Hirdetés
- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Házimozi haladó szinten
- OLED monitor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Philips LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Titán TUF módra: teszten az NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti!
- Pendrive probléma
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
flymi
addikt
Üdv emberek!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Vettem egy kibelezett padlásszökevény Dell xps 700-ast. Sajna elég szar állapotban van.
A kérdés, h az előlapi panel világításának kábeleinél melyik drót mit csinál? Lévén nincs hozzá gyári alaplap úgy kéne megoldani, h egy 5V-ra szabályozott molex csatlakozós 2pin csatikkal szerelt "vezérlőre" rá tudjam dugni. (3pin ventilátor és 2pin LED elosztó)
Az sem baj, ha csak az egyik szín világít majd.
Esetleg ha találtok valami manualt, vagy leírást, azt megköszönném. -
flymi
addikt
No üdv urak!
Csütörtökön megyek az alu L profilokért (30x30x2mm), végre rászántam magam, hogy barkácsolgassak kicsit.
Nekilátok egy régóta tervezett modnak, a jó öreg Chieftec Dragon DA-01BD az áldozat, amit már korábban (2 éve)darabjaira kaptam. A terv szépen körvonalazódik, bár elég sok részlet még tisztázatlan és újabbnál újabb kérdések merülnek fel, melyeket meg kell oldani.
Az eredeti gépházból csak az talprészt, az alaplapi tálcát és az oldalpaneleket terveztem megtartani, szóval lesz legózás rendesen!
A legfőbb problémát a rendelkezésre álló hely szélességében látom jelen pillanatban. Ha szeretném elrejteni a kábeleket, akkor a tálca mögött kell hagyjak helyet, ezzel viszont a procihűtő helyéből veszek el, mégpedig épp annyit, hogy pont nem fog beférni...
A gépház elülső paneljének terve már nagyjából kész, itt volt a fejemben és tegnap délután készítettem róla papírra egy gyors skiccet is.
A tetejével nem tudom mit kezdjek még, de azt hiszem ez még ráér. Fel lehetne használni valahová a műanyag előlapi paneleket is, mert azokat sem tervezem visszabiggyeszteni a helyükre.
Hiányzik még némi alapanyag, de a lényeg a szerkezet vázát adó L profil volt.Nagyjából a tervek a következők:
-Az alu L profilok adják a majd szerkezet vázát
-Az alaplapi tálca átkerül a jó, vagyis a másik oldalra (fordított alaplapi tálca, amolyan BTX-esítés)
-A tápegység alulra kerül takarással, némileg modernebb belsőt eredményezve.
-A fordított alaplapi tálca miatt a PCI csati és így a VGA is felülre kerül, tehát ezt egy korábban vásárolt PCI-E riser kábellel majd valahogy rögzíteni kell a gépház felső részéhez közel, hogy a VGA szépen álljon.
-Új, egyszerű és letisztult előlapot készíteni a háznak
-Megoldani a procihűtő magasság kérdését és az oldalpaneleknél a plexizést megcsinálni
-Ha úgy alakul, lehet hogy készítek egy komplett alaplap takarót is.
-Csiszolás, festés, ventihelyek, led világítás beépítése, ...
-A kábelharisnyázást még nem is említettem...El fog tartani egy darabig, mire egy épkézláb modot összehozok belőle, egy film (2013-ból) adja az építéshez az ihletet.
A nemrég összerakott C2D (nosztalgiás/játszós) konfigot fogom majd átköltöztetni a kész gépházba, megközelítőleg és remélhetőleg jövő tavasszal.
De ha nagyon elégedett leszek a munkámmal, akkor a 1150-et fogom beletenni az igencsak szűkös CM Elite 335-ből, mert nem szeretem, ha a VGA húzza a foglalatot. -
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1357 üzenetére
Akkor próbálj meg egy nagyobb monitort felhasználva egy "egybegépet" építeni. Várjuk a sketchup modellt!
-
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1355 üzenetére
Ne vegye el a kedved a megépítéstől, azért mert én "lepáraelszívóztam"...
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1347 üzenetére
Ha nem láttam volna még számítógépet, azt mondtam volna az első két kép alapján, hogy ez egy páraelszívó.
Ötletes!
Annyi csak, hogy az SSD felőli oldalon a hardver sokat elvesz a szellőzőnyílásból. -
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1345 üzenetére
-
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1343 üzenetére
Kösz a választ.
Fizikából érettségiztem, szóval azt vágom nagyjából, hogy mi a Faraday kalitka, bár azt nem oktatták szerintem ezzel párhuzamosan számtech órán, hogy miért is van a számítógépház fémből. (Vagy épp hiányoztam akkor) ...Tehát magyarra lefordítva, azoknál a gépházaknál, amik mondjuk a csavarokon kívül csak fából vagy műanyagból készült, abban nagyobb valószínűséggel lehet "bajság" egy esetleges nagyobb feszültségkülönbség kialakulásakor?
Számtalan ilyen modot láttunk már és eddig tudtommal még nem volt ilyen jellegű bejegyzés, vagy az illető nem is tud róla, hogy ezért halt be egy-két komponense?Vagy ne szaporítsam tovább a szót, csak vágjak bele az építésbe, mi?
-
flymi
addikt
Megfontolandó...
Szeretem a fát, de sem eszközöm, sem idõm nincs foglalkozni vele.
Bármilyen anyag, ami szikével, ollóval meg egy kis tũéles fémfũrésszel módosítható az érdekel. Korábban ezért is szemeztem kömatex? lemezzel (szintén drága), de a parafa jobban tetszik jelenleg.
Hungarocel is képbe került, de nem tudom mennyire ajánlott ilyen célra.
Korábban láttunk már szerintem mindannyian kartonból összetákolt "gépházat", profin kivitelezett fakuckót és futurisztikus kömatexes casecont is.
Viszont fogalmam sincs, hogy a gép alkatrészeinek feltétlen kell-e érintkezniük bármilyen fémmel?
Vegyük például a Scythe Himurot. Ahhoz is adtak gyárilag ilyen drótot/kábelt, aminek az egyik felét a bordára, a másikat a gépháx vázához kellett csavarozni... Miért kell ez?
Bocs, tudom láma kérdés, de örülnék a felhomályosításnak!
Alaplapi tálcát is lehet plexibõl akkor ugye?
Voltak régebben ilyen full plexi házak is, azt hiszem. -
flymi
addikt
Sziasztok!
Fú, de rég jártam erre.
Felmerült bennem a minap egy elvetemült gondolat...
Vannak ezek a vastagabb parafa táblák, amikkre hirdetéseket szoktak felszúrkálni.
Legetne ilyenbõl egy open air case stílusú valamit összehozni? Egyedül az alaplapi tálca maradna fém, no meg néhány tartókonzol, merevítõ és egy kis plexi is helyet kapna természetesen.
Azért ötlött fel bennem, mert szerintem kellõen vastag és stabil, lehet festeni is talán (vagy bõrrel bevonni), zajelnyelõ, ragasztható és elég a szabáshoz egy tapétavágó is.
Szerintetek hülyeség? :S -
flymi
addikt
válasz
imibogyo #1091 üzenetére
Milyen fából és milyen anyagvastagságban érdemes nekiállni megcsinálni? Bútorlap, fenyő? Gondolom utóbbiból sokkal szebb és egységesebb lenne. OSB-t hanyagolnám, az se nem szép, se nem jó.
Nem tudnék sehogyem felmenni, de majd megoldom valahogy.Mindenesetre köszönöm a felajánlást!
Kellemes nyúlvétot és sok locsolót!
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Ja és ami a legeslegfontosabb, hogy a mű "elkészültével" rájöttem: az anyagvastagság egyáltalán nem számít...
Amatőr!
-
flymi
addikt
Na kérem a tervek már megvannak, benne van minden ami kell, talán még több is.
Már csak valakinek meg kéne csinálnia fából, fémből igazából amelyik egyszerűbb.
Nem textúráztam, egyébként is elég kezdetleges a terv, amatőr Sketchup használó vagyok.
Az első "hátsó" ház nagy vonalakban még látszódik, oda egy radit tettem a tetejére, de maradok a léghűtésnél, ami viszont szintén nincs a képen, de befér...
Lehet, hogy kicsit sok a venti, de a Genesisre leglább akkor már nem kell tennem, van ami leszíjja róla.
A felső alaplapi rész oldalára és a tetején kivágva hagyott részre plexit/polikarbonátot gondoltam, egyébként csak a "betekintés és átláthatóság miatt hagytam nyitva a szerkezetet. Szeretek gyönyörködni a kicsikében...
Egyéb ötleteket, építő jellegű tanácsokat szívesen fogadok!u.i.: az odd asztali darab, de ez is megteszi... és igen, mindenképp kell, ha ronda, ha nem.
Hopp, ami kimaradt, hogy egy 300x400x380mm-es majdnem kocka lenne, ahol 300mm a szélesség, 400mm a magasság (2x200) és 380mm a mélység!
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Ezt az oldalt találtam, ahol árulnak egyáltalán ilyent, na de azért ezt inkább mégsem...
-
flymi
addikt
válasz
imibogyo #827 üzenetére
Igazából mindene megvan ahhoz, hogy össze lehessen rakni, csak ezek a kétoldalt menetes távtartós csavarok vagy mik, amik igazán hiányoznak. Ezek nélkül pedig elég neccesen lehetne összehozni, de majd még töröm a fejem hátha, de nem hiszem...
Az a legnagyobb gondom ezzel az egésszel, hogy M3 menetes a legyártatott cucc. M4 csavart és anyát bőven találtam méretben itthon, kicsit hülyén néztek volna ki a hosszú csavarok a lapon, meg a szimpla levegőcsövekből eszkabált/gányolt távtartókkal. Ippen egy hét múlva szeretném összerakni a gépet (ideiglenesen), itt: http://www.tme.eu/hu/katalog szinte van minden, de sajna csak nagy tételben és drága a posta...Mindenesetre kösz! Mentem tentikébe!
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
válasz
imibogyo #825 üzenetére
Ja megvan... Bakker, leesett! Nem hallottad mekkorát puffant? Tényleg fáradt vagyok... Bocs.
Inkább mondom mim van: Prolima Gen OEM + Intel 775/1150 hátlap (fém, úgy gyártattam) + szereztem 2mm vastag szilikon lapot szigeteléshez, hogy ne a fémmel érintkezzen az alaplap és esetleg zárlatos legyen + Intel/Amd alu szerelőlemez (az eredeti középső lefogatót használnám a két kis "dudor" miatt) + készíttettem M3 menetes "strip" adaptert, ezeken kívül a komplett AMD lefogatás van meg és M3*6-os imbusz csavarok + műanyag alátétek vannak.Minden más ami Intel és szerepel az adott oldalon az nincs. De kéne...
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
válasz
imibogyo #813 üzenetére
Szép is, jó is az az 1/2 Prolimatech Genesis a lapodon!
Ha már Genesis. Segítetek már ki légyszi, honnan tudnék szerezni ilyen alapból távtartós csavarokat, mert sajnos az enyémhez csak AMD lefogató van, azzal meg nem sokra megyek. Hátlapot készíttettem, teszek a hátlap és az alaplap közé egy 2 mm vastag szilikon lapot, az majd leszigeteli. Viszont M3 csavarból így is 18mm-es vagy hosszabb kéne, hogy megoldjam a lefogatást, hacsak nem tudok beszerezni valahonnan gyorsanfrissibe néhány ilyen spéci csavart! PLS Help!
-
flymi
addikt
válasz
Pete55555 #765 üzenetére
Hamarosan össze kell raknom, egyenlőre nem sikerült megoldani az alaplap áthelyezését a másik oldalra időhiány miatt, most meg már xar az idő is. A belevalók meg már részben megvannak, novemberben (majdnem) minden bele fog kerülni.
Reméljük nem lesz gond! Ha mégis, akkor irány a "házi barkács, gányolás" topic!
Ahogy mondod, hely az van benne bőven!
Kösz a gyors választ! -
flymi
addikt
Üdv!
Nos elméletnek elmélet, nem találtam megfelelő topicot (talán a barkács-gányolás), hátha Imi mester, vagy valaki el tudja oszlatni a kétségeimet!Alapból adott egy Chieftec Dragon DA01BD ház (jelenleg apró darabokban). Adott egy Prolimatech Genesis CPU hűtő, a maga 160mm (gyári adat: 159,7mm) magasságával. Elméletben bele kell férjen, de nem tudom belepróbálni, mivel mint írtam cafatokban hever a ház, aminek a szélessége 200mm.
Valamint találkoztam egy másik számpárossal, ami szintén nem igazán illik össze:
Adott egy GTX770, hossza a gyári adat szerint: 292mm. A sárkányban a hátfaltól a 3,5-ös keretig 287mm a hely. Megoldaná a hiányzó 5mm-t, ha egyszerűen áthelyezném máshová a HDD tartót? Mert a felső traktusban annyi hely van, hogy egy fél könyvespolcot bele tudnék rakni keresztben...Jól látom, hogy problémák lesznek a hardverek behelyezésekor?
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Azt mondják a táp alulra való. Kérdem miért? Mert ott "hűvösebb" a levegő és a meleg levegő útjában van fent, így a VGA-CPU-RAM által termelt hő nem tesz jót neki? Ennyi? Rosszul gondolom?
-
flymi
addikt
Na félig összeraktam megint, hogy jobban láthassam a lehetőségeimet. A következőkre jutottam...
A komplett megfordítás felejtős. Nem tetszik és kész. Lehet, hogy ez a legegyszerűbb, de most nem ez lesz a nyerő megoldás. Nagyon úgy néz ki, hogy kell egy komplett zsír új hátlapot készíteni és akkor minden rendben lesz (PCI slotok miatt).
Persze így is rengeteg meló lesz vele, főleg, hogy csavaros megoldással rakom össze a gépet, vannak helyek, ahová az Istenér' nem tudok hozzáférni semmivel. Majd megoldjuk okosba... Sok új rögzítési pontot is ki kell majd fúrni, de legalább a keresztmerevítőket "oda rakom ahova akarom". -
flymi
addikt
válasz
Pete55555 #688 üzenetére
Értem! Akkor elsőre csak én akartam túlbonyolítani a dolgot. Lehet, hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb!
Egy próbát megér mindenesetre.
Viszont így nem lesz problémás az elejére visszatenni a rögzített műanyag elemet és az ajtót? Meg így talán a zár sem lesz használható...
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Még csak elmélet, de melyik mód a jobb és esztétikusabb?
A lényeg: Alaplapot akarom áthelyezni a "rossz" oldalról a másikra, mivel nekem bal kéz felől van a gép (jobb kezes vagyok és egyébként is csak ott van hely), így macerás a belenyúlkálás, és nincs betekints sem. Tehát aki már csinált ilyent, az elláthatna pár hasznos ötlettel mielőtt még valamit elbarmolok...
Az egyik megoldás ami adódik, hogy a hátlap-alaplap egyben fordul vízszintesen, így szinte semmi extra, annyi, hogy a kivezetések előre kerülnének, de ennek eltakarását szerintem meg lehet oldani. A két 80-as venti tolná a levegőt a házba, amik eredetileg ugye hátul voltak és legfeljebb egy, vagy két 120-as szívná kifelé a langyos luftot.
A másik kézenfekvő megoldás, hogy függőleges irányban forgatjuk az egész hóbelevancot, így viszont minden (alaplap/proci,CPU cooler) fejre áll és nem annyira esztétikus, de a kivezető nyílások maradnának hátul, ahol a helyük, max a PCI slotokkal gyűlne meg a bajom. (szerintem)Előre is kösz a segítséget, ötleteket!
Talán akad egy harmadik megoldás is. Cseréljem ki a gépház felső lemezét az alsóra és egyszerűen csak állítsam fejre a szerkezetet, így lesz egy alsó tápos házam...
Ezzel csak annyi gondom van, hogy újra össze kellene rakni a gépet, mert egészen apró darabokban van az egész. Popszegecsek helyett szereztem ingyé' m3 csavarokat két méretben. Majd meglátjuk hogy szuperálnak...[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Köszöntem!
Imbuszon gondolkodom a sima pc belső csavar vagy a félgömbfejű galléros helyett. Főleg, ha úgy is feketére akarom fújni kívülről, a csavarok "láthatatlanok" lesznek! Lehet felszívom magam és az összes popszegecset kivégzem! De...!
Csavaros rögzítésnél nem terjednek jobban a rezgések, mint szegecsesnél? Bár azt hiszem lehet kapni 1mm-es műanyag alátétet is M3 csavarokhoz... -
flymi
addikt
Hy!
Átépítés miatt ki kellett fúrnom pár tucat popszegecset. Munkadarab megmunkálása után mivel rögzítsem vissza a házra/házba? Van spéci anyás csavar ilyen kis méretben, vagy mindet ki kell bővítenem 5 milisre?